Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

КЛУБ СПОЖИВАЧІВ

Надія МАКУШИНСЬКА, "МБ":

:: Жив собі "брехунець". Невже незабаром зникне? ::

Вирішується доля проводового радіо в наших оселях

Чернівецька незалежна суспільно-політична газета "Молодий буковинець" №137 (10491), 12.11.2002

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіопродакшн  

     - Якось уночі побачив, що в наших річках Глибочку і Теплиці вода дуже піднялася. Боявся, щоби до ранку не сталося біди. Вийшли в ефір поза графіком, розказали про це. Потім люди дуже дякували, - пригадав Вашковецький міський голова Володимир Гарас. З кожним роком дротових приймачів, прозваних "брехунцями" й "колгоспниками", на Буковині меншає. Світ давно уже перейшов на ефірне радіо. А Україна мусить користуватися дротовими приймачами, бо придбати для людей сучасніші нікому. Та й для багатьох саме старенький "колгоспник" заміняє сьогодні і газету, і телевізор, і будильник.

       Говорять і показують… Мамаївці

     Хочете запросити по радіо сусідів на весілля, повідомити односельчан про запізнення автобуса чи прорекламувати вечірку у місцевому клубі - будь ласка. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення дозволила селам щодня після 6-ої ранку на 5 хвилин виходити в ефір, повідомив її представник в області Петро Шегда. Досить мати для цього відповідну техніку й дозвіл сільради.
     У Рідківцях радіо не працює уже років десять, повідомив наш новоселицький кореспондент Йосип Гаврилюк. Хоча колись його мешканці намагалися не пропускати виходів в ефір місцевих новин і оголошень. Зате в іншому селі цього району, Подвірному, радіо допомагає сіяти і збирати врожай. В одному з кращих сільгосптовариств - імені Суворова - передають розпорядження, викликають людей на роботу і радяться за допомогою ефіру. У колишньому колгоспі працює диспетчерська, а машини керівників оснащені радіостанціями. Тож головному агроному не треба щоразу користуватися дорогою мобілкою, щоби викликати трактор із сусіднього села.
     У Вашківцях працює єдине в області місцеве (не від райцентру, а у містечку) радіо.
     Усього 25 хвилин на тиждень суботнього вечора мешканці Вашківців та села Волоки можуть слухати місцеве радіо, повідомили у міськраді, яка є офіційним засновником радіо. Звісно ж, замало, але й техніка застаріла, і працівників негусто: і ведучим, і редактором, і журналістом, і монтажником є одна людина - Дмитро Калинчук.
     Передають по радіо повідомлення міськради, місцеві новини, привітання з днем народження. Скликають людей на прибирання вулиць, на збори і зустрічі з депутатами. А комунальники і податківці поіменно перераховують в ефірі імена своїх боржників. Кажуть, допомагає - після перших оголошень імен неплатників справи у місцевих енергетиків пішли на краще.
     Загалом Буковина - чи не найбідніша в Україні область за кількістю теле- і радіоорганізацій (19). Ми єдині, де жоден райцентр не має свого телебачення. Скажімо, в сусідній Івано-Франківщині транслюються передачі з Коломиї та Бурштина.

       Без "колгоспника" нас не залишать

     А нещодавно в інформ-агентствах з'явилася чутка, мовляв, "Укртелеком" відмовляється від невигідного проводового радіо. Однак у Чернівецькій дирекції ВАТ "Укртелеком" цього не підтвердили.
     - Поки що рішення відмовлятися від проводового мовлення ми не чули, - повідомив Павло Даведюк, заступник директора з питань економіки та фінансів. - Безсумнівно, що це невигідна і нерентабельна підгалузь зв'язку. Ми займаємося проводовим радіо швидше як соціальною послугою. Витрати на нього у два з половиною рази більші за прибутки.
     Але без такого збиткового радіо сьогодні не обійтися, визнає представник "Укртелекому". Сьогодні це єдиний засіб передачі сигналів цивільної оборони, стихійного лиха. Коли нічого не працює і зникає струм у мережі, проводове мовлення телефонна компанія підтримує за рахунок власних джерел.
     Поки що масових відмов від проводового радіо у Чернівецькій дирекції не зафіксували. Є випадки, коли люди купують ефірні приймачі і пишуть заяви про небажання користуватися "колгоспником" і платити по 50 копійок. Але є й чимало таких будинків, які лише завдяки радіо не відрізані від світу.
     Особливо потерпає мережа дротів для радіо після обморожень та інших погодніх катаклізмів, від яких обриваються мережі. А кошти на ремонт ліній знайти важко.
     - Важко сказати, добре це чи погано, - прокоментувала можливість залишитися без проводового радіо Тетяна Смолдирєва, головний редактор творчого об'єднання "Радіо Буковина". - З одного боку, у світі немає проводового мовлення. З іншого - у нас воно є практично у всіх уже багато років, і люди мають можливість дешево, усього за 50 копійок на місяць, отримувати свіжу інформацію. Я не хвилююся, що не буде проводового мовлення - радіо "Буковина" уже сім років працює на ультракоротких хвилях і на хвилях середнього діапазону. Тож транслюватимемося ми й надалі, уже не по дротах, а через хвилі. Колектив наш збережеться. Тільки монополістами у цій сфері ми не будемо, опинимося в конкурентних умовах. А районне радіо, звісно, одразу ж зникне.
     Інша справа, що проводове мовлення охоплює уже не сто і навіть не сімдесят відсотків населення області. З кожним роком стає дедалі менше стовпів і мереж. У багатьох населених пунктах Герцаївського, Сокирянського, Путильського, Глибоцького районів немає проводового мовлення. У нових будинках воно не підведене. І багато хто з людей відмовляється від такого радіо, бо не хоче платити.
     Держава має сама подумати, чи потрібне їй проводове мовлення. Адже виникло воно як спосіб масового ідеологічного забезпечення. Тому це питання не "Укртелекому", це питання держави. Радіо має або перейти під іншу егіду, або стати незалежним у ринкових умовах.
     Безсумнівно одне - дожилися ми до того, що "брехунець" став стратегічним об'єктом. Жодну газету за 50 копійок на місяць сьогодні не передплатиш. А під час масових зимових відключень світла лише радіо добереться через замети до сільських хатин і зігріє якщо не звісткою про потепління, то бодай пісню передасть, щоби від нудьги не загинути. До речі, про самі відключення ви теж завдяки йому дізнаєтеся.

Надія МАКУШИНСЬКА

• Перейти до решти статей 2002-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024