Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Українське Радіо"

"Радіо РОКС Україна"

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Зворотний зв'язок

Олександр ЄГОРОВ:

:: Що сталося з українським радіомовленням? ::

Тижневик "Говорить і показує Україна" №2 (2353), 3.01.2003

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіореклама  

     Багатьох слухачів Українського радіо цікавить, чому не чутно програми УР на середніх хвилях (СХ), інколи програму УР-1 - на довгих хвилях (ДХ). Останнім часом майже у всіх містах України, окрім Києва, не транслюється УР-3 "Радіо Муз" на ультракорот-ких хвилях (УКХ). Стурбовані слухачі пишуть в газету "Говорить і показує Україна", до Національної радіокомпанії України і в Держкомінформ України, запитуючи, в чому причина? Про це, зокрема, написав у №51 "ГіПУ" за 2002 рік ветеран війни і праці Петро Максимович ЧЕРЕВАШКО з села Мар'янівки Васильківсь-кого р-ну Київської обл. За його словами, радіотрансляційна мережа проводового мовлення у його селі не працює з 1990 р.
     Лариса Дмитрівна ОНИЩЕНКО з с. Шевченкове Жовтневого р-ну Миколаївської обл. стривожена зникненням на Миколаївщині Третьої програми: "Де вона зараз? Чому, для чого її закрили? Кому вона заважала?".
     Отож, спробую відповісти на ці запитання.

     Ефірне радіомовлення, особливо в діапазонах ДХ, СХ, КХ, - зараз досить затратний засіб у галузі інформаційних технологій, хоча зона можливого задовільного приймання радіопрограм (хай, навіть, і з невисокою якістю звучання) у вказаних діапазонах значна у порівнянні з діапазонами УКХ: вітчизняним або нижнім діапазоном УКХ і так званим західним діапазоном FМ або, по-нашому, верхнім діапазоном УКХ-ФМ.
     Ефірне радіомовлення потребує все більших фінансових витрат на оплату електроенергії, користування мережами зв'язку і підтримання передавальної техніки в робочому стані. На жаль, кошти на загальнонаціональне мовлення виділяються державою недостатні. Частина їх надається Національній радіокомпанії України для виконання держзамовлення на вироблення трьох загальнонаціональних програм і програм іномовлення. Вони виробляються НРКУ в повному обсязі, і НРКУ вважає обов'язковим, щоб кожна людина в Україні мала можливість слухати всі ці програми в повному обсязі. Виконавцем держзамовлення на їх поширення в ефірі на території України і за кордон є переважно Концерн РРТ, який з кінця 2001 р. підпорядкований Держкомзв'язку України і через нього одержує призначене для цього фінансування. Поширення радіопрограм УР проводовими радіотрансляційними мережами виконує ВАТ "Укртелеком". Тому запитання, пов'язані з відсутністю трансляцій програм УР у вашій місцевості, доцільно направляти саме до цих організацій для одержання авторитетного роз'яснення.
     Коротко поясню причини нинішньої ситуації в національному радіомовленні України. Через накопичення великих боргів Концерну РРТ перед енергопостачальниками останні відключали від електромережі окремі радіопередавальні об'єкти: спочатку деякі середньо- і довгохвильові передавачі (навіть деякі радіоцентри), а також передавачі іномовлення на коротких хвилях. Так, десь наприкінці 1999 і на початку 2000 року були відключені ДХ-передавач УР-1 у Львові і майже усі СХ-передавачі з програмами УР-2 і УР-3.
     Потім почалися вимушені скорочення часу мовлення на середніх хвилях програми УР-1. Вносилися численні зміни в розклад роботи передавачів, зменшувалася їхня потужність, а згодом майже усі ці передавачі були відключені. Лічені з них ще працюють за скороченим або сумісним з іншими програма-ми графіком, а також зі зменшеною потужністю. ДХ-передавач у Києві (УР-1, частота 207 кГц) періодично то відключався, то включався. Останнє відключення, про яке згадував у своєму листі п. Черевашко, тривало з 17 вересня по 6 листопада, коли передавач включився, але з наполовину зменшеною потужністю. Нерегу-лярна робота була і у київського СХ-передавача (УР-3,УР-2, час-тота 549 кГц). Остання його зупинка тривала з 28 серпня по 26 грудня 2002 р.
     Раніше недоторкані передавачі на УКХ теж зазнали відключень, найбільш чутливих, перш за все, для любителів культурно-мистецької Третьої програми УР "Радіо Муз". Спочатку по всій Україні (окрім Києва) було скорочено денний графік трансляцій програми, а з початку листопада 2002 р. периферійні передавачі були зовсім відключені. Скорочено на годину програму УР-2 "Промінь" (з 0.00 до 1 години ночі).
     На жаль, проводові радіотрансляційні мережі зазнали великих втрат як через стихійні катаклізми (ожеледь, урагани), так і через відсутність потрібного фінансування і, мабуть, бажання відновлювати цей вид радіомовлення. Досить сказати, що за період з 1991-го по 2000-й рік кількість діючих радіоточок в Україні зменшилася удвічі.
     Повернімося до запитання п. Черевашка про те, де зараз можна слухати програми Українського радіо і по яких приймачах? Згідно з тимчасовим (з 28 жовтня до 31 грудня 2002 р.) розкладом, введеним в дію Концерном РРТ з урахуванням коштів, які залишилися в його активі на цей період, програму УР-1 можна було слухати в діапазоні УКХ навколо усіх обласних і багатьох районних центрів і навіть малих міст України. У Києві і подекуди у Полтавській, а, можливо, вже і у Вінницькій обл., також в діапазоні FМ. На довгих хвилях в радіусі приблизно до 400 км від Києва в залежності від якості приймача, антени і від чистоти ефіру в місці прийому, а в Криму - також в діапазоні СХ.
     "Промінь" можна було чути в багатьох містах України на УКХ, в Києві й подекуди в Полтавській обл. - на FМ. У Криму - на СХ вночі (у Києві передавач на СХ не працював з 28 серпня).
     Третю програму "Радіо Муз" було чути в повному обсязі лише в Києві на УКХ, в Криму - на СХ і частково ввечері в Чернівцях.
     Повторюю, усі ці програми можна чути також по проводовій радіотрансляційній мережі, там, де вона ще працює. Слід додати технологічно новий канал мовлення програми УР-1 - комп'ютерний, в Інтернеті в режимі Real Audio, тобто - прямий ефір, який був задіяний 23 жовтня 2002 р. Підключитися до нього можна на сайті НРКУ - www.nrcu.gov.ua. Звичайно, якщо у вас є комп'ютер з необхідним набором програм і доступ до мережі Інтернет. Більш детальну і оперативну інформацію про усі передавачі, які працюють в даний час по Україні (їх розміщен-ня, робочі частоти, діапазони, потужності і програми УР, які вони транслюють), ви можете одержати на вищезгаданому сайті НРКУ.
     На жаль, вибір радіоприймачів для приймання програм УР стає все меншим, бо кількість старих приймачів вітчизняного виробництва, переважно з діапазонами ДХ, СХ, КХ і рідше з УКХ, зменшується через їхнє фізичне зношення. Нові приймачі мають переважно діапазони СХ (позначаються англійськими літерами АМ або MW) і FМ - найбільш розповсюджені діапазони серед населення.
     Національна радіокомпанія України вже давно виборює право на мовлення трьох своїх програм по всій Україні в діапазоні FМ, але поки що всі зусилля марні.
     Що стосувалося запитання нашого слухача про трансляції засідань Верховної Ради України, відбуваються вони на Першому каналі УР: на першій кнопці радіотрансляційних гучномовців і на частотах передавачів УР-1. На частоті 103,6 мГц "Радіо РОКС", що працює в Києві в діапазоні FМ, і на зазначеному вже нами сайті НРКУ в Інтернеті.
     Незважаючи на нинішні труднощі з загальнонаціональним радіомовленням в Україні, сподіватимемося на його відновлення в усіх діапазонах.

Олександр ЄГОРОВ,
провідний інженер технічно-виробничого
управління НРКУ

• Перейти до решти статей 2003-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024