Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Українське Радіо"

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Куточок радіослухача

Олександр ЄГОРОВ:

:: Ефірні гаразди і деякі негаразди ::

Тижневик "Говорить і показує Україна" №39 (2390), 18.09.2003

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіопродакшн  

     До редакції "ГіПУ" надійшов лист В. І. МОКІЄНКА з Донецька: "Я сам відношу себе до радіослухачів і люблю ввечері посидіти біля приймача. Але, якщо не враховувати УКХ-діапазони, то практично українські станції зникли з ефіру. Важко знайти на КХ передачі Всесвітньої Служьи "Радіо Україна". Дуже скоротилися і час мовлення, і кількість робочих частот. У донецькому ефірі, наприклад, не транслюються передачі каналу УР-3 - Радіо "Культура", а тільки по проводах, на третій кнопці.

     Цікаво, з якою потужністю йде мовлення на частоті 207 кГц? Іноді сигнал дуже слабкий. Поряд, на 198 кГц, "Маяк" гримить. Добре, що хоч зараз з'явилися кримські станції на 1242 кГц і 648 кГц, які у нас непогано чутно в денний час! Хотілося б взнати про напрям розвитку радіомовлення в Україні…"
     Про негаразди з Українським радіо ви можете прочитати в "ГіПУ", № 2 від 3.І.03. Коротко кажучи, Українське радіо (Національна радіокомпанія України) продовжує виробляти всі три радіопрограми (УР-1, УР-2 "Промінь" і УР-3 "Культура"), а також програми іномовлення (Всесвітня Служба "Радіо Україна") у повному обсязі як і раніше, але виконанням держзамовлення з розповсюдження їх в Україні і за кордон займаються дві організації - оператори зв'язку: Концерн РРТ по ефіру (тобто - через радіопередавачі в діапазонах довгих, середніх, коротких та ультракоротких хвиль) і ВАТ "Укртелеком" - переважно по проводовій мережі. Обидві ці організації підпорядковані Держкомзв'язку, через який йде фінансування держзамовлення. Саме дефіцитом фінансування пояснюється відключення багатьох передавачів з програмами УР в діапазонах СХ, КХ і УКХ, а також неможливість відновлення проводових мереж.
     Частотний розклад роботи передавачів Всесвітньої Служби "Радіо Україна" був опублікований в № 20 від 8.V.03, а також на Інтернет-сайті НРКУ за адресою: www.nrcu.gov.ua.
     З 1 вересня частота 12040 кГц для мовлення на Північну Америку була замінена на 9810 кГц, що зумовлено сезонними змінами проходження радіохвиль. Кардинальна зміна частотного розкладу мовлення ВСРУ відбудеться 26 жовтня одночасно з переходом на зимовий час.
     Потужність передавача в Києві на частоті 207 кГц з минулої осені зменшена удвічі і офіційно становить 250 кВт. А найближчий до Донецька передавач радіостанції "Маяк" потужністю 150 кВт знаходиться в підмосковному Ногінську. Ще два такі ж передавачі в Європейській частині Росії працюють в Ольгіно (Ленінградська обл.) і в Уфі. Усі три передавачі працюють на одній частоті 198 кГц в режимі синхронного мовлення, тому інколи їхні сигнали в конкретній точці можуть складатися, і чутність "Маяка" при цьому кращає.
     Що ж стосується кримського передавача на частоті 648 кГц, то зараз через нього транслюються лише програми УР-1 з Києва, а передачі Кримської ОДТРК можна почути в Криму на каналі УР-1 в діапазоні УКХ 66-74 МГц і в проводовій мережі.
Напрям розвитку радіомовлення в Україні - це окрема тема, якій необхідно присвятити спеціальну статтю.
     Звертаємо увагу наших читачів на те, що розклади трансляцій передач Українського радіо через регіональні радіопередавальні центри і трансляційні вузли проводового мовлення можуть змінюватись без відома Національної радіокомпанії України. Наприклад, почастішали випадки перекриття передач УР програмами місцевих радіокомпаній.
     Н. І. БРЕЧКО з Харкова повідомила нам, що в ефірі Національного радіо у Харкові (очевидно, в проводовій мережі) на каналі першої програми Українського радіо з травня з'явилося "Слободское радио". Спочатку під час технологічної перерви з 14.00 до 15.00 з понеділка по п'ятницю, заповнивши перерву російською попсою. Але потім "Слободское радио" почало захоплювати ефір Національного радіо з 14.00 до 15.00 в суботу та неділю. Далі - більше…
     Надія Іванівна робить правильний висновок: "Це що - політика Національного радіо?" Звичайно, ні. Національна радіокомпанія України прагне безперервного поширення своїх передач у всіх куточках України, але не має технічних можливостей для цього - усі засоби проводового мовлення в Україні є власністю і експлуатуються "Укртелекомом" (як майже усі передавачі - Концерном РРТ) і надаються для трансляцій передач Українському радіо або комерційним радіокомпаніям. НРКУ не має можливості контролювати роботу передавачів і проводових мереж в областях України. Відомо, що не всі ретранслятори радіопрограм Українського радіо працюють за єдиним графіком, який ми виклали в "Розкладах трансляцій Українського радіо" ("ГіПУ", №№ 28 і 31). Тому ми раді інформації, яку надають радіослухачі безпосередньо в НРКУ чи в газету "Говорить і показує Україна".
     Звертаю увагу читачів, що в попередніх випусках "Куточка радіослухача" були допущені деякі неточності і помилки.
     Час був вказаний не київський, а всесвітній координований (UTC), який менший за київський на 3 години.
     У "Розкладах роботи зарубіжних радіостанцій українською мовою" ("ГіПУ" № 30):
     в абзаці "Монако, Монте Карло" фразу "…щоденно з понеділка по п'ятницю від 17.30 до 17.45…" слід читати "…щоденно від 17.30 до 17.45…";
     в абзаці "Північні Маріанські острови" фразу "…корпорації FEBS…" слід читати "…корпорації FEBC…";
     в абзаці "Чехія" 7515 слід замінити на 7115.

Підготував Олександр ЄГОРОВ

• Перейти до решти статей 2003-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024