Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"УХ-радіо 101FM

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Юрій Пательний:

:: Юрко Фартушняк і його радіо ::

Тижневик "Тернопільська газета" №10 (323), 6-12.03.2002

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіореклама  

     Продовжуємо знайомити наших читачів з тернополянами, діяльність яких впливає на життя інших людей, вносить зміни у навколишню дійсність. Вони досягнули успіху і визнання, мають власну думку. Вони живуть серед нас, але виділяються з-поміж інших. Люди, які живуть по-своєму, не як усі. Сьогодні в гостях у "Тернопільської газети" - Юрко Фартушняк, директор "УХ-радіо" 101,1 FM.

      - Юрко, багато тернополян, особливо молодих, добре знають тебе лише за твоєю професійною діяльністю.
      А як би ти сам коротко міг себе представити?

     -Як людину, яка не задоволена собою. Бо не встигаю реалізовувати свої плани. Їх так багато, що я не встигаю їх здійснювати. Взагалі, я дуже швидка, динамічна, імпульсивна людина і отримую задоволення від того, що у мене так багато роботи. Бачу себе лише в розвитку і відчуваю, що те все, що мені досі вдалося зробити - лише мала частина з того, що хотів би зробити. Завжди прагну бути першим.

      - Коротко про себе.

     - Народився у 1975 році. Батьки мої - педагоги. Старша сестра живе в Києві. Закінчив з відзнакою історичний факультет нашого педагогічного університету. За освітою я педагог-історик.

      - А за посадою?

     - Керівник. Керівник радіостанції "Українська хвиля" 101,1 FM.

      - А, то ти начальник радіо?

     - Важко сказати, чи я начальник, бо, по-моєму, начальник - це хтось такий, хто нічого не робить, а тільки керує. А я керівник, в тому сенсі, що керівник - це людина, яка вміє організувати інших людей.

      - То чому ж ти, Юрко, не пішов у професори-історики і як тебе занесло на радіо?

     - Ну, по-перше, ще не вечір: я вже закінчив аспірантуру і готуюсь до захисту кандидатської дисертації з історії. А на радіо я потрапив тому, що ще в студентські роки воно мене просто захопило. Я навіть пам'ятаю, як це було. Навесні 1996 року, на хвилі 106,1 FM, я вперше почув передачу радіо "НІКО-FM". Це був слабенький сигнал. Потім несподівано в ефірі з'явилися "Радіо ТАКТ", а потім - "Радіо Тернопіль".
     Взагалі, якби не "Радіо Тернопіль", то "Української хвилі", напевно б, не існувало. 26 серпня 1996 року, під час навчання, на парах я слухав свій старенький плеєр, почув перший вихід в ефір "Радіо Тернопіль" на 106,1 FM - і "захворів" цією справою.
     Наступного дня я зателефонував і прийшов до них, а вже через тиждень вийшов в ефір з програмою-вікториною про історію нашого міста. Пропрацював я на "Радіо Тернопіль" десь півроку, до березня 1997-го. За цей час я твердо вирішив для себе, що я буду не я, якщо не зроблю власного радіо. Яке воно буде - краще чи гірше - це нехай вирішує слухач. Але воно має бути. Тоді я так загорівся цією ідеєю, що майже тиждень не міг спати. Шукав, де б знайти кошти, щоб розпочати цю справу. Вирішив, що без позики не обійтися. Почав позичати кошти у всіх родичів і знайомих. Згодом натрапив на одного київського родича, в якого була своя фірма. Він допоміг мені найбільше. Ми вирішили, що у Тернополі повинна бути молодіжна радіостанція. Домовилися створити акціонерне товариство і розпочати роботу. Але потім у мого компаньйона змінились пріоритети, і я залишився сам на сам зі своїми планами. Відверто кажучи, тоді ще по-справжньому не розумів, що таке FM-радіо. Пізніше часто думав, що якби тоді знав, скільки труднощів і перешкод, прикрощів, часом навіть принижень мені доведеться здолати, я б не брався за цю справу. Але з позицій сьогоднішнього дня бачу, що все те, що тоді робив - було правильно.
     Із середини 1997 до кінця 1998 року прожив, ніби не півтора, а десять років. Чомусь моє рішення започаткувати своє радіо серед деяких людей у місті викликало шалене несприйняття і спротив. Як так, що цей 22-річний молодик хоче робити собі якусь-там радіостанцію?

      - Що це були за "кола", влада чи що?

     - Ні, це не була влада, але це був спротив, який проявлявся в тому, що мені всіляко затягували процес початку роботи: наприклад, за законом, термін прийняття рішення про видачу ліцензії на радіомовлення складає один місяць, а у мене на це пішло ... півтора року! Це були справжні страждання і муки, але я через це все пройшов - і дуже вдячний своїм батькам, а особливо дружині Тетяні, яка у той важкий час підтримувала мене. І ось тільки у 1998 році, можливо, завдяки певному збігу обставин, мені все-таки вдалося отримати ліцензію одним з останніх у черзі. 20 грудня 1998 року на частоті 101,1 FM ми вийшли в ефір - через півтора року підготовки.

      - Дитя народилося "переношене"?

     - З цього приводу можуть бути різні думки. Думаю, якби ми вийшли в ефір раніше - ми не мали б такого стрімкого злету. А так нам вдалося зробити "прорив". Ми запровадили нове форматування, нову подачу сигналу, нову подачу програм.
     З того часу багато змінилося, частина людей, з якими ми починали, відійшла з різних причин. Напочатку нам було дуже важко, бо коштів вистачало тільки на те, щоб профінансувати технічний бік справи; передавач, обладнання студії, оплату ліцензії. Щоб виплатити людям зарплату, мені доводилося не раз позичати гроші, я влазив у великі борги. Тоді я пройшов величезну школу з питань підбору й управління "кадрами", і життя мене навчило, що кадри - це найважливіше питання для будь-якої справи.

      - Що таке FM-радіо взагалі і що таке FM-радіо в Тернополі?

     - У світі FM-радіо - це суто комерційний напрямок розвитку радіо. До речі, наше радіо вийшло на рівень самоокупності і прибутковості ще у 1999 році - і ми пишаємося з того, що не отримуємо ніяких дотацій з бюджету міста чи області і ні від кого, крім своїх слухачів, не залежимо.
     Якщо говорити коротко - це радіо місцевого або регіонального масштабу, яке працює в тому чи іншому форматі.

      - А що це таке "формат" для радіо?

     - Формат - це напрямок і спосіб роботи радіостанції в музичному та інформаційному плані: це тематика, темп, глибина і якість подачі інформації. Є багато різних радіоформатів, ми працюємо у форматі "Top-40". Цей англомовний термін означає, що головний акцент музичних програм робиться на основі 40 так званих "хітів", тобто композицій, які на даний момент на даній території вважаються найпопулярнішими...

      - Розкажи про свій колектив.

     - Колектив у нас молодіжний, веселий і про його роботу люди можуть судити за нашими програмами. У нас були спільні перемоги і спільні невдачі. Іноді я шкодую, що деякі люди від нас пішли. Але життя триває - і сьогодні я дивлюся на проблеми колективної праці не з позиції молодого хлопця, а з точки зору керівника, який працює з людьми.

      - Традиційне запитання від "Тернопільської газети": чому тобі все вдається, а іншим - не завжди? Подивись на себе збоку: тобі 27 років, ти забезпечений матеріально, їздиш на машині, працюєш на керівній посаді і займаєшся улюбленою, творчою справою. Як тобі це все вдалося? Адже десятки, сотні і тисячі молодих людей твого віку продовжують блукати в цьому світі і себе не знаходять. В чому секрет?

     - Напевно, мені пощастило, мені Бог допоміг. Я займаюсь тим, що мені подобається. Але є річ, без якої неможливо досягнути успіху. Треба хотіти. Треба дуже хотіти і працювати, щоб втілити це бажання. Треба знати, що завдань нереальних не буває.

Розмовляв Юрій Пательний

• Перейти до решти статей 2002-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024