Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Наталя МОДЕНОВА, "Хрещатик":

:: Олексій ПАСАК: Інді-хвиля докотилася до України ::

Автор програми “DeInde” про сучасну музику, моду та майбутній FM-поп-формат

Київська муніципальна газета "Хрещатик" №109 (3099), 16.07.2007

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіопродакшн  

     Формат сучасного українського радіо нагадує суцільну збірку минулорічних хітів. Українське радіо відстає від європейського за новинками й тенденціями. В час, коли в головних чартах Британії та США лідирують інді-виконавці, на "РадіоКиїв" з'являється перша програма українського радіо-простору, що не відстає від світових тенденцій. Олексій Пасак, автор незалежної програми, про незалежну музику "DeInde" (РадіоКиїв) - про інді, смаки, музику, моду і себе - спеціально для "Хрещатика".

      - Ти давно на радіо?

     - Ні. Це мій перший досвід роботи на радіо, я тут 3 місяці.

      - А чим займався до цього?

     - Працював і паралельно навчався. Працював переважно у пресі, була практика на телебаченні.

      - З музичною тематикою мав справу?

     - Ні. До слова, про музику ніколи не писав, хоча завжди цим цікавився. Залюбки брав участь у заходах, де було потрібно створити музичний супровід.

      - Ти сам граєш на чомусь, може, співаєш у бойз-бенді?

     - Якщо почну співати, то сусіди образяться і викличуть міліцію, а грати... Вдома стоїть гітара, тому бувають якісь вільні нічні експерименти, граю для себе. Не можу сказати, що це дуже серйозно. Лише маленький інді-проект однієї квартири.

      - Чому вирішив робити саме таку програму?

     - Тому що радіопередача про інді-музику - це цікаво й доволі актуально. Насправді інді виходить з андеґраунду вже багато років. Можна сказати, що саме на СНД-просторі останніх 2-3 роки - це вже точно певний тренд. Спочатку інді-хвиля з'явилася в Москві, потім поволі докотилася до нас. Те, що цієї музики не слухають, наприклад, по радіоприймачах, не означає, що це не популярно. Нехай таку музику знаходять десь в Інтернеті чи передають комусь диск за чашечкою кави. Якщо зазирнути на інтернет-блог-чарти, то можна побачити: інді-команди мають шалені кількості прослуховувань. Це популярна сфера, і те, що в Україні таку музику сьогодні не слухають, - є проблемою сприйняття.

      - Ти хочеш виховувати людей і формувати їхнє світосприйняття на новій музиці?

     - Не те, щоб виховувати, просто давати новий продукт для оцінки - те, що вони не могли чути раніше. Це питання не виховання, а розповсюдження. Розвиток Інтернету в Україні не значний - лише 7% населення регулярно користуються всесвітньою мережею. Люди просто не можуть дістати певні аудіоречі, які не продаються у звичайному магазині. Не всі можуть замовити музику з-за кордону чи попросити когось привезти. Не в усіх є змога витрачати час на пошуки. А ми даємо можливість почути це все по радіо. Найпростіший шлях - увімкнути ввечері радіоприймач і почути щось нове. Цікавої музики багато. Чому б ні?

      - Твоя робота якимось чином впливає на музичну політику станції?

     - Програма "DeІnde" - це частинка ефіру. Звичайно, певною мірою вона формує, трохи змінює ефір. А взагалі музична політика "РадіоКиїв" перебуває у стрімкій динаміці змін. Гадаю, ми будемо свідками дуже якісної, дуже цікавої прогресії.

      - Де ти береш музику? Все з Інтернету чи є якісь інші шляхи, напрацьовані контакти безпосередньо з інді-музикантами?

     - Напрацьовані контакти є з окремими гуртами ближнього зарубіжжя, наприклад, з молодими російськими командами. Але ми працюємо в цьому векторі й чекаємо, що от-от усі почнуть надсилати паками свої записи, завойовувати наш радіо-ефір. Річ у тім, що більшість інді-музикантів не надто переймаються тим, аби їхню музику обов'язково слухали, аби вона була в ротації на всіх радіостанціях, адже роблять це для себе. В українському FM-діапазоні переважно готують поп-формат - те, що визначено суворою політикою станції. На "РадіоКиїв" є можливість робити програми, які зачіпають усі вектори, сторони, точки зору, дають змогу почути іншу музику, адже сучасний FM-поп-формат далеко не завжди доброякісний...

      - На твою думку, українське інді взагалі існує?

     - Звичайно. Яскравий приклад відомої та популярної вітчизняної інді-групи - Esthetic Education. Багато хто не знає, що це інді, але вони роблять свою справу незалежно, не керуються чиїмись принципами і стандартами. Навіть той факт, що Хусточка і Шуров пішли з "Океану Ельзи" - багато про що говорить. Є багато якісних українських інді-гуртів. Якщо відомий столичний журнал темою номера обирає вітчизняну інді-музику і додає аудіокомпакт зі збіркою пісень у подарунок, це про щось таки свідчить.

      - Інді - це передусім твої особисті смаки?

     - Я слухаю різну музику, насамперед гарну. Музика є гарна і погана, немає ніяких жанрів. Це вже не раз сказано, й не тільки мною. У програмі є тематична добірка, там, до слова, бувають не тільки невідомі та незалежні команди, яких ніхто й ніколи не чув. Багато груп нині "випускаються" на великих мейджорах, але починали десь на невідомих лейблах, з тисячним тиражем платівок. Не варто говорити про інді-культуру в сьогоднішньому стані як про суворий андеґраунд. Деякі інді-команди добре заробляють завдяки своїй музиці, але починали вони однак з такого собі гаражного "зроби себе сам".

      - Насправді ж інді - це модно?

     - Певно, що так.

      - А що буде далі з модою, з тим самим інді?

     - Важко, але спробуємо передбачити. Інді перейде у поп-формат, старий естрадний поп-формат стане жорстким андеґраундом, шлягер-ветерани влаштовуватимуть свої незалежні "рейви" у закинутих тютюнових фабриках... Жарти жартами, але може бути все, що завгодно. Актуальність музичних жанрів циклічна. Пост-панк був на хвилі 20 років тому. Минуло стільки років, і він знов почав активно потрапляти на радіохвилі, вже з якимись новими додатками. Наш час - час поєднань та спогадів. Тому й ностальгія, яку нам так гарно показали, може бути чудовою. Нині шалено популярні The White Stripes. А там і щось нове з'явиться. Поживемо - побачимо.

      - Яким ти бачиш свого слухача?

     - Хочеться, щоб публіка була активною, лишала відгуки на сайті. Мені цікава думка людей, які слухають передачу, завжди потрібен зворотній зв'язок.

Наталя МОДЕНОВА, "Хрещатик"

• Перейти до решти статей 2007-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024