Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Світлана ГУДЗЬ-ВОЙТЕНКО:

:: Перший крок до відродження української радіодраматургії зроблено... ::

08. II, 17.30, I програма радіо

Газета "Говорить і показує Україна" №6 (2666), 4.02.2009

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіореклама  

     Радіодраматург Ілля Хоменко: "...Національна радіокомпанія України вже не видається "запізнілим пасажиром", який намагається наздогнати останній вагон розвиненого світового радіомистецтва".

     У циклі програм "Радіо "Культура" представляє" - постановка радіоп'єси "Полювання на брата" переможця Першого Всеукраїнського Конкурсу оригінальної радіоп'єси "Відродимо забутий жанр" Володимира Лиса.

     Цей Конкурс унікальний, адже на теренах незалежної України відбувся вперше. З майже п'ятисот надісланих творів було відібрано 36 фіналістів, визначено п'ятьох переможців та сімох лауреатів.
     Перший Всеукраїнський Конкурс радіоп'єс став резонансною подією і поштовхом до створення школи національної радіодраматургії.
     Відомий теоретик радіомистецтва Ілля Хоменко у своєму дослідженні "Українська радіоп'єса в контексті світового акустичного мистецтва" зауважує: "Саме з таких відкритих конкурсів і починався колись злет ефірного "театру уяви".
     На урочистій церемонії нагородження лауреатів та переможців першого Конкурсу, вітаючи тих, хто спробував свої сили у царині радіодраматургії, кого Журі у творчому змаганні визнало першими, і хто отримав право називатися радіодраматургом, Ілля Хоменко наголосив: "...радіоп'єса завжди була чесним жанром, а письменники намагалися бути порядними у безчесні часи... Дай Боже, аби наших переможців не спіткала доля тих радіодраматургів, які заплатили дуже високу ціну за право носити це звання".
     Знаково, що режисером-постановником цілого ряду конкурсних радіоп'єс, разом із Зінаїдою Журавльовою та Петром Авраменком, стала народна артистка України, Шевченківський лауреат Наталія Сумська - це її перша робота як радіорежисера. Наразі можна з упевненістю сказати, що подібний Конкурс дарує можливість творчо розкритися.
     За словами Володимира Лиса, відомого письменника з Луцька та володаря першої премії, котрий неодноразово отримував перемогу на Конкурсі "Коронація слова", радіоп'єса "Полювання на брата" - "...це одвічна тема нашого народу - роз'єднаність... Українці, які жили по обидва боки Дніпра мають усвідомити - ми єдиний народ... А ми воювали... Брат йшов на брата... Я писав про участь українців-східняків у боротьбі з "західняками", зокрема про УПА, спираючись на реальні історичні факти.
     Справді, це пласт нашої історії, який потребує осмислення. Тема, висвітлена письменником, про долі людей, котрі виборювали самостійність держави в лавах Української Повстанської Армії. На думку знаного літературного критика Михайла Слабошпицького, "..автор виходить на біблійні обшири і масштаби - брати знайшли примирення. І наразі це найцінніше...".
     Творці радіотлумачення п'єси "Полювання на брата" - режисер Наталія Сумська; автор музичного вирішиення Ірина Пашинська"; композитор та автор оригінальної музики до постановки Людмила Юріна; звукорежисер Катерина Шугаєва, редактори Світлана Короненко і Наталія Коломієць. До участі у радіопрочитанні твору Володимира Лиса постановник запросила відомих акторів Національного академічного драматичного театру ім.І. Франка, заслужених артистів України Петра Панчука та Василя Мазура, відомого майстра ефіру В'ячеслава Глушенка, яскравих молодих акторів Василя Зінчука та Дарину Мамай-Сумську. Також слухачі почують голос зірки українського театру і кіно Наталії Сумської.

Світлана ГУДЗЬ-ВОЙТЕНКО

• Перейти до решти статей 2009-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024