Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Юлія ТЕМНЕНКО:

:: Підпільне радіо працює у Шполі ::

Громадсько-політичний тижневик "Прес Центр" №51 (178), 17.12.2008

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіопродакшн  

     96.0 ось уже півроку є чи не найулюбленішою радіочастотою шполян. Ця привид-станція почала стабільно працювати приблизно з початку серпня 2008 року і продовжує свою діяльність і дотепер. Щоправда, останній місяць ця станція як fata morgana – то з’являється, то знову зникає, працюючи тільки вночі...

     - В ефірі вас вітає ді-джей Shura, - весело лунає голос з радіоприймачів шполян.
     Радіус покриття радіостанції невеликий - не більше 20 кілометрів на рівній поверхні. В низьких районах міста і за містом сигнал слабкий або відсутній взагалі. Грає музика, крутяться рекламні блоки... Ведеться спілкування й на форумі сайту "Шпола FM", через який, власне, і можна передавати привіти і замовляти композиції. Можна і в онлайн-режимі поспілкуватись із ведучими ефіру. Однак останні називатися не поспішають.
     "Хотілося б дізнатись якусь інформацію про ді-джеїв, не все, звісно, але найпростішу анкету створити можна, типу ді-джей такий-то, народився тоді-то. А от якість радіо бажає кращого", - пишуть слухачі на форум. - "Якість буде кращою, але пізніше," - відписують по той бік дисплея. А от із знайомством - важче. Ді-джеї не поспішають не тільки називатись, а й офіційно реєструватись.
     - У тому, що "Шпола FM" працює без відповідного дозволу, сумнівів немає. Ми робили їм вже два попередження, але радіопередавач працює і нині, - розповідає Сергій Заваліхін, начальник Черкаської філії Українського державного центру радіочастот. - Вперше ми зафіксували трансляцію цієї радіочастоти два місяці тому. Надіслали власнику попередження, але він не припинив своєї діяльності. Після повторного попередження робота радіостанції припинилась… але тільки вдень. Вночі, коли радіочастотнагляд не може їх зафіксувати, ді-джеї виходять в ефір. Ми направили відповідні документи в Київ, у Державну інспекцію зв'язку, - каже Сергій Михайлович. - На них чекають заходи адміністративного впливу та вилучення засобів мовлення правоохоронними органами. Після рішення суду чекає смішний штраф: від 250 до 500 гривень.
     Власники "Шпола FM" вдало підібрали радіочастоту - 96.0. В Шполянському районі нині вона вільна, тому їхня діяльність не захаращує радіоефір.
     - Наша інспекція регулярно перевіряє радіоефір, і такий правопорушник в Черкаській області в нас один, - говорить старший державний інспектор Державної інспекції зв'язку Микола Манько. - Тут виключений випадок, що власники ще не встигли зареєструвати свою частоту, адже на реєстрацію потрібно щонайбільше 4 місяці, плюс ще місяць терміну на тестове випробування.
     Шполяни на роботу нелегальної радіостанції не скаржаться. Адже окрім "Шпола FM" у них у місті приймачі ловлять хвилі тільки трьох радіостанцій: "Шарманка", "Love радіо" та "Люкс FM", і їхні сигнали слабкуваті. А тут під рукою своє, рідне, шполянське радіо. І сигнал гарний, і гордість за своє місто.
     - Раніше дійсно було актуальним питання про те, щоб відкрити радіостанцію в Шполі, однак, реально оцінивши можливості міського бюджету, ми зрозуміли, що таких грошей в нас, станом на сьогодні, немає, - говорить Микола Сабодаш, голова Шполянської районної ради.
     А от про те, наскільки небезпечним для них може бути діяльність такого самовільного радіо, шполяни й не підозрюють. Річ у тому, що, згідно з припущеннями радіочастотнагляду, радіостанція з передавачем розташована в одній із п'ятиповерхових жилих будинків Шполи.
     - Безсумнівно, на мешканців будинку наявність такого радіопередавача впливає. А от якою мірою - стане відомо після точних вимірів, без них конкретно сказати нічого не можна, - говорить Максим Осадчий, інженер лабораторії електромагнітних полів обласної санепідемстанції. - Якщо рівень випромінювання перевищує допустиму норму - радіочастоту доведеться закрити. Крім цього, відсутність дозволу санепідемстанції - це вже є порушення.
     Як повідомив ді-джей Shura, радіо "Шпола FM" дійсно ще не має необхідних дозволів на вихід в ефір. Випуски виходили в тестовому режимі для визначення можливостей техніки та зацікавленості аудиторії в місцевому радіо. Наразі керівництво бере участь в конкурсі, оголошеному нацрадою з питань телерадіомовлення, за хвилю 100,8 в Шполі. Результати конкурсу будуть відомі 14 лютого.
     Отже, цілком можливо, що навесні шполяни будуть слухати своє, місцеве офіційно зареєстроване радіо.

Юлія ТЕМНЕНКО

• Перейти до решти статей 2008-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024