Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Олена Ващук:

:: Чи буде ромське радіо висвітлювати парламентську кампанію? ::

Газета "День" №225 (???), 7.12.2001

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіонавчання  

     У січні нового року жителі Закарпатської області і прикордонної території Словакії та Угорщини на ефемівській хвилі 104,7 почують голос "радіонемовляти" - ромського радіо "Світ-FM".

     Заговорить воно одразу кількома мовами: найпоширенішими на Закарпатті українською (не менш, як 65% мовлення), угорською, російською. Найменше, як не дивно, - ромською (вона ж лаварська, вона ж циганська): рідну мову сьогодні розуміє менш як п'ять відсотків із майже 90 тисяч (за даними так званих "циганських баронів", офіційний показник чисельності ромів у сім разів менший) ромів Закарпаття. "Чисто ромським ромське радіо ніколи не буде, - пояснив цей нюанс керівник "Товариства громадського самозахисту" і заснованої ним радіокомпанії "Світ-FM" Юрій Чижмар, - інакше воно ніколи не стане конкурентоздатним". Через мовні проблеми новоутворене ЗМІ відчуває неабиякі проблеми із професійними кадрами: майбутні радіожурналісти-роми - або початківці, або взагалі аматори.
     Спочатку розмовного радіо як такого буде лише шість годин, решту часу звучатиме музика, поки журналісти не напрацюють авторські програми. Передбачається ретрансляція новин радіо Бі-Бі- Сі. "Але 80% новин ромського радіо будуть чисто закарпатськими і виготовлятимуться на місці. Передачі у запису розповідатимуть про національні традиції, музику закарпатських етносів, зокрема ромів", - сказав у інтерв'ю газеті "День" Юрій Чижмар.
     Те, що технічно ромське "радіонемовля" "одягнули" за останнім штрихом моди, потужність фінансової підтримки проекту взагалі наштовхують на думку, що ромське радіо відкрили "під вибори". Поки що залишається повірити на слово директору радіо "Світ-FM", який запевняє, що всеукраїнські вибори цікавлять ромів як виборців, а не як учасників парламентських перегонів: "Після виборів 98-го року, коли кандидат від ромів набрав менше одного відсотка голосів, всеукраїнська виборча ейфорія минула. Інша справа - боротися за місця в органах місцевого самоврядування".

Олена Ващук

• Перейти до решти статей 2001-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024