Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Подробиці для ГіПУ

Антон ЩЕГЕЛЬСЬКИЙ:

:: "Радіо на Троїцькій", "перестаньте сказать!" ::

Тижневик "Говорить і показує Україна" №32 (2331), 1.08.2002

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіореклама  

     Одеса не може без гумору. Навіть тоді, коли, здається, зовсім не смішно. Тож не дивуйтеся, коли одесит на запитання, чому в нього смердить із рота, відповість: тому що в душу нагадили. Як стверджує керівник Одеської обласної державної телерадіокомпанії Віктор КОЗЮРА, таки нагадили. Не комусь одному, а всім україномовним одеситам. І не десь на Лузанівці, Молдаванці чи на Привозі, а в самій столиці, на вулиці Десятинній. У будинку, який стоїть за спиною прекрасного пам'ятника Голохвастову та Проні Прокопівні. Саме там, у Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, вирішуються долі телевізійних і радіокомпаній: кому видавати чи продовжувати ліцензію на право мовлення, а кому відмовити. Коли було оголошено конкурс на FМ-частоту 104,3 мегагерца, на якій працювали "Радіо на Троїцькій" Одеської ОДТРК та "Армянське радіо" ТОВ "Радіомовна компанія "Армянське радіо в Україні", на продовження ліцензії претендували обидва мовники.

     - Оскільки Нацрада, як і велить Закон України "Про телебачення і радіомовлення" проголосила девіз: один канал - один мовник, ми подали заявку на всі 24 години мовлення, - розповідає Віктор Іванович Козюра, генеральний директор Одеської ОДТРК . - Це було не просто побажання, а серйозно прорахована програма розширення не тільки в часі, а й у просторі. Ми планували встановити на вже діючих в області ретрансляторах додаткові радіопередавачі, аби сигнал доходив аж до найвіддаленіших куточків області. Таким чином хотіли вирішити проблему радіомовлення на Одещині, де після стихійного лиха 2000 року багато населених пунктів залишились без проводового радіо. Що ж до програмного наповнення, то "Радіо на Троїцькій" більш ніж наполовину заповнювало ефірний час програмами власного виробництва. Одні лише Інформаційні випуски, підготовлені журналістами ОДТРК, перевищували 5 годин ефірного часу на добу. А ще - програми на економічну, політичну, сільськогосподарську тематики, нарисові та проблемні матеріали. Прямі ефіри з керівниками міста, області, держави, під час яких бажаючі можуть телефонувати в студію. Музичні програми також значною мірою базувалися на місцевому матеріалі: трансляції з філармонії, концертних залів. Але цього виявилося замало, щоб отримати ліцензію. Ми програли. А переможцем конкурсу Нацрада визнала "Армянське радіо".

      - Чим же мотивували нацрадівці таку ухвалу?

     - Нас намагалися звинуватити у фінансовій неспроможності, хоч за 4 роки свого існування "Радіо на Троїцькій" не заборгувало нікому жодної копійки. Закидали, що, мовляв, у нас мало так званого власного продукту, але, як я вже говорив, понад половину ефірного часу "Радіо на Троїцькій" заповнює програмами власного виробництва. Єдине, з чим можна погодитися, - це те, що менш як 50 відсотків мовлення ведеться українською мовою. Але якщо брати за критерій оцінки роботи використання української мови, то як пояснити симпатію Нацради до "Армянського радіо", якщо під час проведення кількаденного моніторингу там не прозвучало жодного українського слова?

      - Пане Вікторе, 2 липня прес-служба Нацради поширила повідомлення для ЗМІ під №43, у якому, зокрема, сказано, що "дворічна діяльність ТОВ "Радіомовна компанія "Армянське радіо - Україна" знайшла підтримку з боку вірменської громадськості України та міста. Про це, зокрема, свідчать численні листи до Національної ради від правління одеської вірменської релігійної общини, ради одеського Товариства вірменської культури, Спілки вірмен України, Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Вірменія в Україні Грача Сілваняна". Отже, пояснення надання переваги у конкурсі вашому конкуренту цілком резонне.

     - Так. Але, не маючи нічого проти вірменської діаспори, а також проти "Армянського радіо" 104,3 FМ, для тих, хто не бував в Одесі й не слухав його, скажу, що це кілька вірменських пісень на добу, два-три джинглі вірменською чи з вірменським акцентом, кілька анекдотів у стилі вірменського радіо, а решта - музика, реклама і російськомовні коментарі. Коли вже говорити про нацменшини, то ніхто так тісно не співпрацює з ними, як Одеське радіо та ОДТРК в цілому. Крім українських програм у нас виходять передачі болгарською, гагаузькою, молдавською мовами. Наші радіожурналісти неодноразові переможці Всеукраїнського фестивалю програм для національних меншин "Україна - рідний край" та міжнародного - "Мій рідний край". Наші радіожурналісти неодноразово визнавалися лауреатами і номінантами найпрестижнішого Всеукраїнського фестивалю телерадіопрограм "Калинові острови". А це щось та значить.

      Прокоментувати ухвалу Нацради на користь "Армянського радіо" я попросив також члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, відповідального секретаря цього регуляторного органу Юрія ПЛАКСЮКА.

     - Ми не забрали ліцензію, не призупинили її дію, оскільки термін дії ліцензії закінчився ще в минулому році. На частоту 104,3 мегагерца в Одесі Нацрада оголосила конкурс. Основними претендентами були ТОВ "Радіомовна компанія "Армянське радіо - Україна" та "Радіо на Троїцькій" Одеської ОДТРК. Обидві працювали на цій частоті раніше. 20 червня відбувся остаточний розгляд заяв претендентів, під час якого з'ясувалося: керівники державної компанії приховали від Нацради, що здавали ефірний час в суборенду. Присутній на засіданні головний редактор Одеського державного радіо Іван Шевчук на запитання, чи надавала обласна державна телерадіокомпанія ефірний час у суборенду, відловів, що ні. А представник "Армянського радіо" повідомила, що й сьогодні на частотах обласного радіо транслюються програми комерційного каналу "Мобі Дік". Коли стало відомо, що найзручніший з точки зору розміщення реклами вечірній ефір державна радіокомпанія віддає комерційній, члени Національної ради одноголосно прийняли рішення віддати перевагу "Армянському радіо", яке теж мало пріоритет, як попередній мовник. Хоча попервах більший пріоритет мала обласна державна телекомпанія.
     Останнім часом і Держкомінформ, і обласна державна адміністрація, й представники ряду національних спільнот Одещини вдарили на сполох: ми образили обласну державну телерадіокомпанію. І ніхто навіть не звертає уваги на порушення умов ліцензування. Як це так: здавати в оренду державний "метр кордону" і не думати про реалізацію державної інформаційної політики в області? А причина проста: у "Радіо на Троїцькій" немає чим заповнити 12 годин ефіру. Тому й пішли на цей крок. Інша причина ухвали на користь "Армянського радіо" в тому, що за цю компанію просили голова Товариства вірмен в Україні, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Вірменія в Україні і Католікос вірменської Церкви в Україні. Що ще могло бути вагоміше для того, щоб Нацрада віддала перевагу цій радіокомпанії?

      - А чи не є порушенням з боку Нацради надавати можливість користуватися державним передавачем комерційній радіокомпанії, тоді як державна компанія позбавлена ефіру?

     - На сьогодні радіостанція "Армянське радіо", використовує для трансляції своїх програм на частоті 104,3 МГц свій передавач. А державний передавач, який 12 годин на добу транслював програми "Радіо на Троїцькій", зараз не задіяний.

      - Аргументи резонні. Але що ж залишається українцям? 150 хвилин мовлення на проводовому УР-1? Так і проводова мережа на Одещині є не скрізь.

     - Зараз проходять ще два конкурси на частоти в Одесі. ОДТРК повинна офіційно подати заявку на участь. Більше того, "Армянське радіо" вже пропонувало, щоб ОДТРК готувала для нього годинні інформаційні випуски, свій блок програм. Не знаю, чим там закінчилося.

      - Але ж в області значна частина мережі проводового мовлення зруйнована. І ОДТРК планувала докупити кілька передавачів, аби покривати всю область FМ-мовленням.

     - Нічого з цього не вийде, бо немає вільної частоти. Але ми одеситів не залишимо на самоті. Нехай подадуть в Національну раду проект радіомовлення в Одесі та області, як це роблять інші обласні державні телерадіокомпанії. Ми його затвердимо, дамо відповідні доручення, напишемо подання до Укрчастотнагляду, щоб там прорахували мережу частот. І питання буде вирішене без закулісних ігор.

     Коли то ще буде! А сьогодні одесити обділені можливістю слухати україномовне місцеве радіо. До Києва докотилася інформація, достовірність якої перевірці не піддається. Нібито аборигени славної перлини біля моря збирають підписи під листом до керівників держави, у якому сказано буквально таке: "До нас дійшли чутки, що до Вас дійшли чутки, що у нас в Одесі з українським "Радіо на Троїцькій" погано. Сміємо запевнити, що Вас підступно обманули. З "Радіо на Троїцькій" в Одесі було добре. А от без нього таки погано!".

Антон ЩЕГЕЛЬСЬКИЙ

• Перейти до решти статей 2002-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024