Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Сергій КОМАР:

:: Працювати на державу ::

Тижневик "Говорить і показує Україна" №27 (2378), 26.06.2003

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіореклама  

     Нещодавно в Києві відбулася загальнонаціональна нарада з проблем розвитку регіонального телерадіомовлення. Думками я був з її учасниками, тому що ця тема, назріла на рівні України і потребує не лише обговорення, а й реальних дій в масштабах держави, у тому числі й в галузі вдосконалення діючого законодавства.
     Читачі газети знають про одеські події у сфері радіомовлення з публікацій серпня-вересня минулого року. В них йшлося про те, що рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення переможцем конкурсу на частоту 104,3 МГц в м.Одесі було визнано ТОВ "РК "Армянське радіо Україна", м.Київ. На цій частоті майже чотири роки вело мовлення Одеське обласне державне радіо ("Радіо на Троїцькій"), що за цей час завоювало свою слухацьку аудиторію і популярність. Це було єдине в FМ-просторі регіону державне україномовне радіо. Але рішення Нацрада ухвалила на користь "армянського", створивши їх в Одесі два: одне - на часторі 103,8, друге - на частоті 104,3 МГц. Численні виступи в ЗМІ про це неподобство ніякого впливу на Нацраду не мали і два "Армянських радіо" продовжують працювати, не маючи ніякого відношення до вірменської діаспори Одещини, - говорить Сергій КОМАР, заступник генерального директора Одеської ОДТРК, директор обласного радіо.

     Я не буду зараз аналізувати саме цю ситуацію. Одеська ОДТРК судилася з Нацрадою з цього приводу, Господарський суд Києва не задовольнив її позов, визнавши рішення Нацради законним, правомочним. Так то воно так, однак прикро, що в Україні домінує політика знищення всього українського.
     Одеський регіон - особливий. По-перше, він - прикордонний і його жителі перебувають під впливом потужної інформаційної експансії зарубіжних радіостанцій (молдавських, румунських, польських, турецьких, російських). По-друге, за роки Незалежності вдвічі скоротилася кількість радіоточок в області (зараз їх 350 ти-сяч). Значна частина з них знищена стихією листопада 2000 року. У цій ситуації Одеська ОДТРК 2002 року винесла на розгляд обласної державної адміністрації програму розвитку обласного радіо за типом "FМ - на область". Вона була підтримана, зроблені кроки з її фінансування. Однак відомо, що без ліцензій на FМ-частоти її реалізація неможлива, а Нацрада з питань телебачення і радіомовлення вирішила: обласним радіо необов'язково мати FМ-мовлення.
     У лютому ц.р. вона ухвалила рішення про надання Одеській ОДТРК ліцензії на проводове мовлення (у комплексі на Першу та Другу програми Українського радіо). І ось на УР-2 ("Промінь"), згідно з встановленою сіткою, три години на добу і мовить саме "Радіо на Троїцькій" - державне регіональне радіо, що є форпостом державницької політики в регіоні. Держтелерадіо України довело нам відповідний план. Однак минуло 5 місяців від дня ухвали рішення про надання ліцензії, у квітні нами проплачено ліцензійний збір, але ліцензію до сих пір з невідомих нам причин Нацрада не дає. Нещодавно усно відповіли: немає бланків.
     Отаке ставлення до державних регіональних телерадіокомпаній, що розвиваються швидко (в Одесі їх уже понад 15). Причому, спостерігається створення загальнонаціональних мереж: "Русское радио", "Просто радіо", "Довіра", "Європа-плюс" та інші. Немає серед них тільки українського державного. Таким чином, в FМ-просторі створюється інформаційне поле, далеке від держави Україна.
     На зустрічі з письменниками Одещини голова обласної державної адміністрації С. Гриневецький підтвердив думку про намір регіональної влади розвивати Одеське обласне радіо як єдине державне і україномовне в регіоні. Це надає колективу оптимізму, впевненості у своїх діях, ентузіазму в роботі. Якщо послухати наш ефір (2,5 години щодоби на Першій програмі УР та З години на УР-2), то можна зрозуміти: ми докладно розповідаємо людям про основні кроки держави та місцевої влади з соціально-економічного розвитку регіону, реалізації програми "Регіональна ініціатива", що сьогодні здійснюється в області у всіх сферах життя. Опитування слухацької аудиторії свідчать: нашому радіо вірять і на нашу інформацію чекають. Ця віра здобувалася нами роками. Адже наступного року Одеське обласне державне радіо відзначатиме 75-річчя створення. Воно - одне з найстаріших в Україні.
     Зазначу: за кадровим складом Одеське радіо - молоде. У нас гарні зв'язки з філологічним факультетом Одеського Національного університету, де вже тепер є і відділення журналістики. Молодь із задоволенням працює у нас. Хоча багато фахівців перейшло в останні роки на комерційні теле- і радііостудії, де вищі заробітки. Навчанню сучасній радіожурнаістиці сприяє комп'ютеризація радіо, проведена минулого року. Адже ми готувалися до цілодобового FМ-мовлення, тому й створили кілька монтажних апаратних у комп'ютерному режимі, обладнали комп'ютерами робочі місця журналістів, встановили електронну пошту, підключилися до Інтернету. За все це обома руками хапається молодь. Приваблює це і наших ділових партнерів, рекламодавців.
     З'являються нові передачі, рубрики, теми та ідеї. З останніх новацій слухачі позитивно сприйняли рубрику О. Балабанової "Крок у минуле" про історичні ракурси в подіях, важливих для регіону, серію сюжетів Г. Степаненка про безпритульних дітей, репортажі В.Невмитого про перебування на Одещині високопоставлених гостей з інших країн світу. Користується популярністю опитування слухачів на вулицях Одеси з тих чи інших соціально важливих питань.
     Небайдужі до нашого ефіру й представники депутатського корпусу. У Верховній Раді питання розвитку радіомовлення на Одещині вже порушували народні депутати В. Калинчук та В. Аніщук. Останній вніс пропозицію до Кабінету Міністрів вирішити питання про резервування радіочастотного ресурсу для державних телерадіоорганізацій. Тобто, зарезервувати по одній FМ-частоті на кожну область для розвитку державного радіо і не проводити на неї конкурс. Ця ініціатива підтримана і зазначено: таке рішення має зберегти за державою необхідний інформаційний ресурс, недостатність якого особливо гостро відчувається під час проведення важливих акцій. В тому числі і забезпечення трансляцій засідань Верховної Ради України, висвітлення інших подій державної ваги. Але це питання має бути вирішене на законодавчому рівні.
     Сподіватимемося, що наша держава визначить на законодавчому рівні принципи формування державного інформаційного простору. А для регіонального радіо основний принцип - своїми передачами сприяти розвитку України.

Сергій КОМАР

• Перейти до решти статей 2003-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024