Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


Радіо "XITFM Україна"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Поступ у Львові >>

Дзвінка ФІЯКОВСЬКА:

:: То хто у нас не український? ::

Уже є попередні результати моніторингу українських радіостанцій, який проводила Національна рада з питань радіомовлення і телебачення

Щоденна газета "Поступ" №??? (749), 5.09.2005

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіонавчання  

     Після місяця копіткої роботи на правду великої кількості людей з'явилися перші результати моніторингу українських радіостанцій, який Нацрада з питань радіомовлення і телебачення проводила протягом серпня. Його метою було з'ясувати, чи дотримуються FM-станції українського законодавства. Власне, йдеться про статтю 9 Закону України "Про телебачення та радіомовлення", у якій є такий пункт: "Телерадіоорганізації ведуть мовлення державною мовою", а також про норми українського законодавства, що стосуються реклами.
     Поки що надбанням громадськості стали результати, отримані протягом перших двох тижнів дослідження, решту ж планують оприлюднити десь до 10 вересня.
     До речі, Нацрада досліджувала не всі FM-радіостанції, а лише ті, що ведуть трансляцію більш ніж на одну область країни. Таких виявилося аж 16, однак ми їх не перелічуватимемо, бо половина з них своїх програм ані на наше місто, ані на область не транслює, тож відразу перейдімо до аналізу результатів.
     По-перше, слід зазначити, що моніторинг проводили аж за трьома параметрами: мова ведення програм, кількість україномовних пісень і наявність порушень закону про рекламу. І ось що цікаво -- за кожним із них в умовному рейтингу радіостанції розміщуються абсолютно по-різному. До прикладу, радіо XIT FM має одні з найгірших показників використання державної мови в ефірі, а натомість чи не найретельніше з усіх радіостанцій дотримується законодавства про рекламу.
     "Поступ" провів своє міні-дослідження, під час якого спробував самостійно визначити радіостанції, у яких, умовно кажучи, є проблеми з українськістю ефіру. Так от, не без гордості зазначимо, що вгадали майже на всі сто. Судіть самі.
     За результатами дослідження кореспондента "Поступу", із-поміж тринадцяти радіостанцій, які транслюють свої програми у нашій області, мовлення менше як половини (радіо Люкс FM, Ера FM, "ЕкоРадіо", "РадіоМан", "Незалежність" і "Львівська хвиля") є переважно україномовним. А от ефір інших семи FM-станцій: GALA-Radio, XIT FM, Star FM, "Ніко", "Авторадіо", "Мелодії" і "Нашого радіо", ми визначали як двомовний, в якому, однак, добряче переважає російська.
     Відповідно ж до результатів, оприлюднених Нацрадою, саме GALA-Radio, XIT FM, Star FM, "Авторадіо", "Мелодія" і "Наше радіо" під час прямого ефіру найменше послуговуються українською мовою і найменше "крутять" вітчизняної музики...
     Також нагадаймо, що ще на початку серпня Віталій Шевченко, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в інтерв'ю "Радіо Свобода" зазначав, що "після моніторингу ми запропонуємо дисциплінарні рішення щодо компаній, які ігнорують вимоги закону щодо мови програм і передач та щодо частки українського продукту". Цікаво лише, які саме санкції застосовуватимуть і чи забиратимуть у порушників ліцензії.
     На жаль, представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення у Львівській області Петро Цеголко не зміг допомогти нам з'ясувати ситуацію. Він зіслався на те, що майже цілий серпень був у відпустці, тож не володіє повною інформацією.

Дзвінка ФІЯКОВСЬКА

• Перейти до решти статей 2005-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024