Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Червень 2017 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіонавчання  

  • Радіоанонс

  • Новини травня 2017

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 30.06.2017 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення винесла на громадське обговорення проект Змін до Інструкції про порядок здійснення перевірок телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги, оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення та про порушення законодавства про рекламу, запропонувавши проект нової редакції. Відповідне рішення ухвалене регулятором 29 червня. Останні зміни до законодавства у сфері телебачення і радіомовлення, зокрема щодо частки національного аудіовізуального продукту, часток пісень (словесно-музичних творів) державною мовою та офіційними мовами Європейського Союзу в обсязі пісень, поширених протягом доби, а також протягом часових проміжків, обсягу ведення передач державною мовою потребують оперативного реагування Національною радою на виявлені порушення під час здійснення моніторингу телерадіопрограм. Проект Змін до Інструкції розроблений для приведення його норм у відповідність до вимог законів України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про телебачення і радіомовлення" і спрямований на усунення недоліків чинної редакції Інструкції. Пропозиції та зауваження до проекту Змін до Інструкції можна надсилати на адресу Національної ради: вул. Прорізна, буд. 2, м. Київ, 01601, а також електронною поштою: . Термін громадського обговорення - 1 місяць. Із проектом Змін можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 30.06.2017 У "Громадського радіо" з'явилася вакансія звукорежисера на ефір та продакшн з досвідом роботи в програмі RadioBoss та Adobe Audition. Про це повідомляється на сайті радіостанції. "Наша команда знаходиться в динамічному розвитку, а тому шукає звукорежисера/ку на ефір та продакшн", - йдеться на сайті. Вимоги: 1. Професійний рівень знання та використання музичних редакторських програм, бажаний досвід роботи в програмі RadioBoss, Adobe Audition; 2. Готовність освоїти пульти Axia IQ, Allen-Heath QU-32; 3. Підтверджений досвід роботи звкорежисером та знання специфіки медійного виробничого процесу на радіо є безумовною перевагою; 4. Високий рівень самоорганізації та комунікабельності, який дозволятиме плідно працювати як у студії, так і віддалено; 5. Музичний смак, що не конфліктує з баченням та музичною політикою команди Громадського радіо, креативний погляд на оформлення ефіру; 6. Вільне володіння українською та знання англійської мови на розмовному рівні; 7. Обов'язкові рекомендації попередніх роботодавців. 8. Обов'язкова наявність портфоліо: радіореклама, джинґли та ін.оформлення ефіру. Обов'язки: 1. Підготовка ефірного оформлення; 2. Розробка концепцій музичного оформлення нових програм; 3. Монтаж прямоефірних програм; 4. Ведення прямого ефіру в якості ефірного звукорежисера. Умови роботи: 1. Гнучка, але повна зайнятість; 2. Робоче місце в центрі Києва; 3. Договір про надання послуг із ФОП; 4. Достойна винагорода на рівні, вищому за середній ринковий, за домовленістю. Зазначено, що резюме, портфоліо, мотиваційний лист надсилати за адресою: з позначкою "Звукорежисер/ка". Резюме без портфоліо не розглядаються. Нагадаємо, у травні редакція "Громадського радіо" відкрила вакансії новинарів (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 30.06.2017 На трьох каналах "Українського радіо" ("Українське радіо" - перший канал Суспільного радіо), "Промінь" - другий канал і "Культура" - третій канал) запустили службу внутрішнього моніторингу якості ефіру, яка відстежує порушення журналістських стандартів в матеріалах ведучих, фіксує видимі ситуації непідготовленості журналіста до ефіру, мовленнєві помилки і неякісну подачу матеріалу чи невміння працювати перед мікрофоном. Про це написав у Facebook генеральний продюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін. "Щодня по всіх каналах мені як генеральному продюсеру радіо служба подає аналітичні записки не лише з помилками, а й рекомендаціями для цього ведучого чи його керівника. Поки я був в США, ефір відстежували, аналізували. Зокрема, найпоширенішими проблемами є застарілість інформації та її неповний виклад", - зазначив Дмитро Хоркін. За його словами, деякі ведучі не враховують актуальність інформації та цільову аудиторію. "Наприклад, на молодіжному радіоканалі ведуча сухо (протокольно) зачитувала про пенсійне забезпечення... Ще фіксується неякісна непрофесійна подача матеріалу: у деяких ведучих і сам тембр голосу такий, що звук бензопили миліший, так ще чується читання, а не розповідь. Часто герої репортажу природніше звучать за кореспондента, а гість у студії більш вільно почуває себе в ефірі, ніж ведучий. Грамотність - як ознака профпридатності - "шкутильгає": ГрІнченко замість ГрінчЕнка, провЕсти замість провестИ, день прапору замість прапора", - описав помилки "Українського радіо" Дмитро Хоркін. Він вважає, що моніторинги потрібні не для того, аби "потім звільняти людей (хоча деякі люди точно випадкові на радіо), а для того, щоб поліпшувати якість ефіру". "Суспільне має бути взірцем і журналістських стандартів, і культури української мови. Координує службу моніторингу мій радник Анатолій Табаченко, він же і спілкується з "порушниками". Є дві категорії: одні дякують за зауваження і запитують про тренінги, а інші кажуть "я так вже 28 років працюю! У мене шість грамот і 5 дипломів!що це придумав цей хлопчик 30-річний генпродюсер?!", - написав Дмитро Хоркін. Нагадаємо, 1 червня Дмитро Хоркін став генеральним продюсером "Українського радіо". Анатолій Табаченко став радником нового генерального продюсера філії Національної суспільної телерадіокомпанії України "Центральна дирекція "Українське радіо"" Дмитра Хоркіна. До того упродовж 18-ти років Анатолій Табаченко працював директором виконавчим "Українського радіо" (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 30.06.2017 Військове радіо Міністерства оборони України "Армія FM" запустило власний сайт, на якому можна слухати радіостанцію в режимі онлайн. Про це на сторінці у Facebook повідомила шеф-редактор радіостанції Ірина Сампан. "Тепер у нас є обличчя. "Армія FM" запускає свій сайт. Там зверху є кніпочка "Слухати". І в розділах можна знайти наші проекти і власне нас самих", - написала вона. Сайт радіостанції "Армія FM" (доступний за адресою http://www.armyfm.com.ua) - україномовний та має шість розділів: "Про нас", "Проекти", "Новини", "Галерея", "Військове ТБ", "Контакти". Також є розділ "Слухати", що дає можливість слухати радіостанцію в режимі онлайн. Нагадаємо, 1 березня, о 6 годині ранку розпочала тестове мовлення радіостанція "Армія FM". У грудні 2015 року стало відомо, що з 1 березня за підтримки американської громадської ініціативи в Україні запустять радіостанцію для військових. З 15 листопада в Маріуполі (Донецька область) можна слухати програми військового радіо "Армія FM", яке мовить з Києва на хвилі 89.5 МГц. Маріуполь став шостим містом Донбасу, у якому радіостанція "Армія FM" веде мовлення. 30 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення видала нові дозволи на тимчасове мовлення на час проведення антитерористичної операції - телеканалу "Правда тут" і радіостанціям "Промінь", "FM Галичина" та "Армія FM" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 30.06.2017 Член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Інна Гребенюк, яка відповідає за юридичний напрям, пояснила, що наглядова рада НСТУ обрала голову правління суспільного мовлення відповідно до вимог чинного законодавства з дотриманням вимог Положення про конкурс з обрання голови та членів правління публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України". Вона вважає, що доводи Юрія Дарагана про нібито недотримання процедури таємного голосування під час обрання голови правління НСТУ, є необґрунтованими, безпідставними та такими, що не відповідають дійсності. Про це вона сказала в коментарі сайту "Суспільне мовлення". "Дараган Юрій Вікторович звернувся до Шевченківського районного суду міста Києва з позовом до публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" про визнання незаконним рішення Наглядової ради ПАТ "НСТУ", що оформлене протоколом від 10.04.2017 року № 8, про обрання Голови Правління ПАТ "НСТУ" та його скасування. На думку Дарагана Ю. В. рішення Наглядової ради ПАТ "НСТУ" про обрання Голови Правління ПАТ "НСТУ" прийняте з порушенням норм Закону України "Про акціонерні товариства" та без дотримання умов Положення про конкурс з обрання голови та членів правління публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України". Проте, позовна заява Дарагана Ю, В. не містить посилання на жодні докази чи факти того, що рішення Наглядової ради публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" про обрання Голови правління ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" було прийнято з порушенням норм чинного законодавства. Пунктом 8 частини другої статті 52 Закон України "Про акціонерні товариства" до виключної компетенції наглядової ради належить обрання та припинення повноважень голови і членів виконавчого органу. Наказом Державного комітету телебачення і радіомовлення України від 18 січня 2017 року № 6 було затверджено Положення про наглядову раду та правління публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України". Пункт 5 частини 1 розділу ІІ Права та обов'язки членів наглядової ради Положення про наглядову раду публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" визначено, що члени наглядової ради мають права, передбачені законодавством, статутом, цим Положенням та іншими внутрішніми документами товариства. Відповідно до пункту 14 частини другої статті 13 Закон України "Про акціонерні товариства", статут акціонерного товариства повинен містити відомості про склад органів товариства та їх компетенцію, порядок утворення, обрання і відкликання їх членів та прийняття ними рішень, а також порядок зміни складу органів товариства та їх компетенції. Підпунктом 4 пункту 45 Статуту публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України", затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1039 (далі - Статут) передбачено, що Наглядова рада затверджує положення про конкурс з обрання голови та членів правління. Підпунктом 5 пункту 45 Статуту передбачено, що Наглядова рада обирає на конкурсних засадах строком на чотири роки голову правління та за його поданням членів правління, укладає з ними контракти, приймає рішення про дострокове припинення їх повноважень. Наглядовою радою публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" було затверджено положення про конкурс з обрання голови та членів правління публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України", що є Додатком №1 до Протоколу № 2 засідання Наглядової ради ПАТ "НСТУ" від 23 січня 2017 року. Керуючись вищезазначеним положенням, Наглядовою радою публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" було прийнято рішення про обрання Голови правління ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України", що оформлене протоколом від 10.04.2017 року № 8", - прокоментувала заяву Юрія Дарагана Інна Гребенюк. За її словами, рішення Наглядової ради публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" від 10.04.2017 року про обрання Голови правління ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України", що оформлене протоколом від 10.04.2017 року № 8, було прийняте відповідно до вимог чинного законодавства. Інна Гребенюк також прокоментувала дотримання наглядової ради НСТУ процедури таємного голосування. "У позовній заяві Дараган Ю. В. зазначає, що принцип таємності при здійсненні голосування за кандидатів на посаду Голови правління ПАТ "НСТУ" був порушений, оскільки не було забезпечено належних умов конфіденційності при здійсненні самого процесу голосування та голосування відбувалось без забезпечення окремого приміщення для заповнення бюлетеня у присутності сторонніх осіб, що на його думку напевно стосується представників ЗМІ та громадськості які були присутні під час засідання наглядової ради. Твердження Дарагана Ю.В. є необґрунтованими та такими, що не відповідають дійсним обставинам виходячи з такого. Пунктом 1 розділу ІІІ Проведення конкурсного відбору на посаду Голови Правління НСТУ Положення про конкурс з обрання голови та членів правління публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України", що є Додатком №1 до Протоколу № 2 засідання Наглядової ради ПАТ "НСТУ" від 23 січня 2017 року визначено, що проведення конкурсного відбору є відкритим. Представники засобів масової інформації та громадськості мають право бути присутніми на засіданнях наглядової ради НСТУ під час розгляду пакетів документів, поданих претендентами, заслуховування претендентів, голосування та оголошення переможця. Саме з метою реалізації цього положення і були присутні представники ЗМІ та громадськості під час засідання наглядової ради. В частині забезпечення належних умов конфіденційності при здійсненні самого процесу голосування, звертаємо увагу, що відповідно до пункту 8 розділу ІІІ Проведення конкурсного відбору на посаду Голови Правління НСТУ Положення про конкурс з обрання голови та членів правління публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України", голосування відбувається шляхом заповнення письмових анонімних бюлетенів членами наглядової ради НСТУ. Пунктом 9 розділу ІІІ Проведення конкурсного відбору на посаду Голови Правління НСТУ Положення про конкурс з обрання голови та членів правління публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" визначено, що бюлетень для голосування заповнюється шляхом виставлення позначки навпроти кандидата, якого обирає член Наглядової ради. Дотримання умови конфіденційності та анонімності повністю забезпечується завдяки тому, що жоден член Наглядової ради не ставить свого прізвища на заповнюваному бюлетені, підпису та не робить будь-яких інших написів, які дозволяють або можуть дозволити ідентифікувати вибір конкретного члена Наглядової ради. Пунктом 10 розділу ІІІ Проведення конкурсного відбору на посаду Голови Правління НСТУ Положення про конкурс з обрання голови та членів правління публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" передбачено, що після закінчення голосування голова Наглядової ради НСТУ чи інша особа, що головує на засіданні, зачитує кожен бюлетень та оголошує кількість голосів, які набрав кожен з кандидатів. Що стосується обов'язкової наявності окремого приміщення для заповнення бюлетеня під час голосування, звертаємо увагу, що така умова Положенням про конкурс з обрання голови та членів правління публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України", що є Додатком №1 до Протоколу № 2 засідання Наглядової ради ПАТ "НСТУ" від 23 січня 2017 року, не передбачена. Отже, під час проведення конкурсного відбору на посаду Голови Правління ПАТ "НСТУ", Наглядова рада ПАТ "НСТУ" чітко дотримувалася Положення про конкурс з обрання голови та членів правління публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України". У позовній заяві Дараган Ю. В. також зазначає, що рішення Наглядової ради ПАТ "НСТУ", що оформлене протоколом від 10.04.2017 року № 8, про обрання Голови Правління ПАТ "НСТУ" порушує його права та законні інтереси. Проте у позовній заяві Дарагана Ю. В. взагалі не зазначено які саме його права та законні інтереси були порушені рішенням Наглядової Ради ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" про обрання Голови правління ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України", що оформлене протоколом від 10.04.2017 року № 8", - пояснила член правління НСТУ Інна Гребенюк. Нагадаємо, 29 червня 2017 року в Шевченківському районному суді міста Києва відбулося перше засідання за позовом Юрія Дарагана, який вимагає скасувати рішення наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України щодо обрання голови правління суспільного мовлення.Юрій Дараган та його адвокат не прийшли на перше засідання, через що його перенесли на жовтень 2017 року. Пан Дараган сказав про своє оскарження: "Я виклав все у письмовій формі, щоб вам не було що перекручувати". Додамо, 10 квітня наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії обрала головою правління Суспільного мовлення Зураба Аласанію. За Зураба Аласанію у другому турі проголосували 10 членів наглядової ради, за Олега Наливайка - 7 осіб. Голосування було таємним (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 30.06.2017 29 червня 2017 року в Шевченківському районному суді міста Києва відбулося перше засідання за позовом Юрія Дарагана, який вимагає скасувати рішення наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України щодо обрання голови правління суспільного мовлення. Суд переніс розгляд справи на жовтень 2017 року. На засіданні не були присутні позивач Юрій Дараган та його адвокат. У позовній заяві йдеться, що члени наглядової ради НСТУ мають голосувати таємно у кабінках, інакше на них чиниться тиск. На думку кандидата на голову правління НСТУ Юрія Дарагана, процедура таємного голосування не дотримана. "Зверніться до адвоката. Що тут незрозумілого: вирішив, подав. Все написано у позовній заяві. Ви читали позовну заяву. Суспільне мовлення може звернутися до ПАТ НСТУ. Вони отримали позовну заяву. Там все ясно написано. Вони мають прочитати цю заяву, там все написано з перших вуст, без купюр, без прикрас. З мого боку я перший зробив крок. Все чітко написав" - сказав сайту "Суспільне мовлення" Юрій Дараган і не відповів на запитання, чому ані його, ані адвоката не було на засіданні. Він зазначив, що подав до суду ще місяць тому і порадив звертатися до НСТУ за текстом позовної заяви. "Вам повідомили хтось там від Зураба Аласанії чи його команди, членів правління, наглядової ради? Ви ж тісно спілкуєтеся з ними. Ви ж привітали, коли всіх вибрали. Ви мали знати, що це провадження було в суді", - додав Юрій Дараган. Пан Дараган сказав, що не хоче від себе коментувати ситуацію з обранням голови правління НСТУ: "Я вам сказав чітко, де шукати позовну заяву. Я виклав все у письмовій формі, щоб вам не було що перекручувати". Член правління НСТУ Інна Гребенюк, яка відповідає за юридичний напрям, вважає, що заява Юрія Дарагана не містить посилання на жодні докази чи факти того, що рішення наглядової ради НСТУ про обрання голови правління суспільного мовлення було прийнято з порушенням норм чинного законодавства. "У позовній заяві Дараган Ю. В. зазначає, що принцип таємності при здійсненні голосування за кандидатів на посаду Голови правління ПАТ "НСТУ" був порушений, оскільки не було забезпечено належних умов конфіденційності при здійсненні самого процесу голосування та голосування відбувалось без забезпечення окремого приміщення для заповнення бюлетеня у присутності сторонніх осіб, що, на його думку, напевно стосується представників ЗМІ та громадськості які були присутні під час засідання наглядової ради. Твердження Дарагана Ю.В. є необґрунтованими та такими, що не відповідають дійсним обставинам виходячи з такого", - пояснила сайту "Суспільне мовлення" Інна Гребенюк. Більш детальний коментар НСТУ щодо позовної заяви Юрія Дарагана читайте на сайті "Суспільного мовлення". Голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва зазначила, що її не здивувало оскарження обрання голови правління Суспільного мовлення Юрієм Дараганом. "Конкурс - це завжди самоствердження. Кожен, хто бере участь у конкурсі, вважає себе найдостойнішим. Один перемагає, мабуть, іншим це не дуже приємно. Пан Дараган вирішив подати до суду. Це його право. Я впевнена, що ця справа не має жодної перспективи. Я впевнена в тому, що наглядова рада не порушила жодного правила. Ми керуємося Законом України про Суспільне телебачення і радіомовлення України, Положенням про наглядову раду НСТУ, Положенням про конкурс. Жодного пункту цих нормативних актів ми не порушили. У документах йдеться, що процедура голосування таємна, кожен із членів наглядової ради таємно заповнює бюлетень, потім це все перераховується. Все так і було. Були присутні багато представників ЗМІ, громадських і міжнародних організацій, йшла онлайн-трансляція. Це є свідченням того, що все відбувалося прозоро і не було порушення процедури", - сказала Тетяна Лебедєва. Вона вважає, що НСТУ доведе це на судовому засіданні і пан Дараган переконається, що його права не були порушені. Секретар наглядової ради НСТУ Вадим Міський пояснив, що згідно з положенням про конкурс члени наглядової ради голосували таємно - шляхом заповнення письмових анонімних бюлетенів. "В нас було чимало дискусій про те, чи варто змінити таємну (анонімну) процедуру на відкриту (поіменну), але зрештою залишили таємну. Тому, процедура голосування була повністю дотримана. Вважаю, що такий позов матиме небагато шансів. Не думаю, що пан Дараган очікує на перегляд результатів конкурсу, адже він набрав "0" голосів. Набагато важливішим є питання, чи не стоїть за таким позовом чийсь значно більший інтерес", - сказав Вадив Міський. Нагадаємо, подати документи на участь у конкурсі можна було з 3 лютого до 16 березня 2017 року. Загалом, у конкурсі на посаду голови правління ПАТ "НСТУ" взяли участь 8 осіб: Зураб Аласанія, Роман Вибрановський, Юрій Дараган, Олександр Зирін, Олександр Зорка, Олександр Коваленко, Олег Наливайко та Марек Серант. 10 квітня наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії обрала головою правління Суспільного мовлення Зураба Аласанію. За Зураба Аласанію у другому турі проголосували 10 членів наглядової ради, за Олега Наливайка - 7 осіб. Голосування було таємним. 4 травня з ним підписали контракт. Зураб Аласанія приступив до виконання своїх повноважень 13 травня. Цього ж дня він подав наглядовій раді шістьох кандидатів на посади членів правління. 15 травня наглядова рада НСТУ) шляхом таємного голосування обрала шістьох членів правління НСТУ, запропонованих головою правління Зурабом Аласанією. Членів правління, як і голову правління, обрано строком на чотири роки. До складу правління обрано шість осіб, які поділені на "реформаторське" і "креативне" крила: Юрій Макаров (просвітницький напрям), Олександра Кольцова (розважальний напрям), Роман Вінтонів (суспільно-політичний напрям), Інна Гребенюк (юридичний напрям), Родіон Никоненко (економічно-фінансовий напрям), Микола Чернотицький (оптимізація центральної та регіональної структури) (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 29.06.2017 Шановні слухачі радіо "Голос Києва"! З 1 липня 2017 року у сітці мовлення станції стануться кардинальні зміни. Передусім, станція припиняє (не з власної волі) мовлення на частоті 72.08 МГц у м.Києві (потужність передавача - 4 кВт), а отже і в режимі онлайн в Інтернеті. Радіо "Голос Києва", як самостійний, реґіональний ефірний радіоканал з обсягом мовлення - 16 год/добу, працювало на цій хвилі під логотипом "Студія "Майдан" майже 20 років, транслювали якісний, виключно український музичний продукт і різножанровий програмний контент. Однак у січні ц.р. радіо "Голос Києва" стало частиною, структурним підпозділом суспільного мовника - Національної суспільної телерадіокомпанії України. Згідно із Законом "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" (ст. 5) передбачено радіомовлення лише на 3-х загальнонаціональних каналах УР-1, УР-2 і УР-3. Законодавець, на превеликий жаль, не передбачив функціонування у структурі НСТУ реґіонального ефірного каналу радіомовлення. І через це наше мовлення на власному каналі 72.08 МГц вступило в суперечність з нормою закону. Як своєрідний бонус, місцевим (реґіональним) філіям ПАТ НСТУ для мовлення на загальнонаціональних радіоканалах виділено по 3-4 фіксовані часові відрізки (3 год. 20 хв. на добу - на УР-1 і по 4 год. на добу - на УР-2 і УР-3). Отож, з 1 липня 2017 року програми радіо "Голос Києва", як і раніше, можна слухати у м.Києві та Київській області на каналі УР-1 (105.0 МГц) у такі часові відрізки: 08:10 - 09:00; 14:10 - 15:00; 18:10 - 19:00; 21:10 - 22:00. А ще з 1 липня ц.р. радіо "Голос Києва" започатковує мовлення на каналі УР-3 (радіо "Культура") загальним обсягом 4 год/добу. Слухати цей канал в ефірі у м.Києві та прилеглих районах Київської області можна на частоті 72.86 МГц (потужність передавача - 4 кВт). Для радіо "Голос Києва" тут виділені такі часові відрізки: 10:00 - 11:00, 12:00 - 14:00, 17:00 - 18:00. До зустрічей в ефірі! (Джерело: Сторінка радіо "Голос Києва" у соцмережі Facebook).
  • 29.06.2017 Радіогрупа "Тавр медіа" запускає радіо Relax на 18 частотах радіокомпанії "Онікс" ("Перець FM"), яку вона придбала в холдингу "Вести Украина". Відповідні зміни до ліцензій ТОВ "ТРК "Онікс"" внесла 29 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Водночас від п'яти частот, якими володіла ТРК "Онікс", "Тавр медіа" вирішив відмовитися - і Нацрада вилучила їх з ліцензії. Мова йде про частоти в населених містах Хуст, Підгайці, Дубровиця, Зарічне та Кам'янець-Подільський (в останньому радіо Relax уже мовить, оскільки має ліцензію на це місто). Нацрада переоформила дві ліцензії ТОВ "ТРК Онікс" у зв'язку зі зміною власників і пов'язаних осіб, керівника та складу редакційної ради, місцезнаходження, позивного і програмної концепції, оператора телекомунікацій та вилученням частот. Власницею 100% ТОВ "ТРК "Онікс"", як уже повідомляв "Детектор медіа", стала Інна Черкашина - фінансова директорка радіогрупи "Тавр медіа" Миколи Баграєва та Віктора Пінчука. Раніше ТРК "Онікс" належала ТОВ "Медіа інвест плюс" (99%) і ТОВ "Айджи медіа Україна" (1%) - компаніям зі структури холдингу "Вести Украина". Члени Нацради уточнили, чи "Тавр медіа" купив компанію - представник "Тавр медіа" Володимир Гончаревський відповів: "Так". Керівником ТРК "Онікс" замість Дмитра Кугута стала Юлія Смірнова - директор радіо Relax (очолює дві юридичні особи радіомережі Relax - ТОВ "Мюзікрадіо" і ТОВ "ТРК "Радіо Артіль""). Компанія переїхала з бізнес-центру "Гулівер" (площа Спортивна, 1А) на вулицю Павлівську, 29 у Києві. Позивним радіостанції замість "Перець FM" стала фраза "Легкое и спокойное радио Relax". Програмна концепція стала аналогічною до програмної концепції радіо Relax. Порівняно з концепцією "Перець FM" формат залишився незмінним - розважально-інформаційним. Збільшився обсяг програм власного виробництва (з 8 до 19 годин), кількість національного продукту (з 21 до 24 годин), зник іноземний продукт (було 3 години). Зменшилася кількість інформаційно-аналітичних програм (з 1 години до 15 хвилин), з'явилися культурно-мистецькі та науково-просвітницькі програми (обсягом по 15 хвилин), зменшився обсяг розважально-музичних програм (з 19 годин 12 хвилин до 16 годин 35 хвилин). Частка пісень українською мовою становитиме 25%, частка пісень мовами ЄС - 60%. ТРК "Онікс" самостійно буде оператором телекомунікацій - замість ТОВ "Українське сервісне підприємство". На запитання членів Нацради, чи не буде припинятися мовлення радіостанції у зв'язку з тим, що необхідно встановити власні передавачі, Володимир Гончаревській відповів, що в "Тавр медіа" є домовленість, що доки холдинг не встановить власні передавачі, які вже замовив, мовитиме на орендованих передавачах. З ліцензій ТРК "Онікс" вилучено п'ять частот із 23-х: 106.8 МГц у Хусті, 102.4 МГц у Підгайцях, 105.3 МГц у Дубровиці, 107.1 МГц у Зарічному, 102.8 МГц у Кам'янці-Подільському. В останньому місті радіо Relax уже мовить, оскільки має іншу ліцензію. Таким чином, мережа радіо Relax розшириться з восьми до 26 міст України. Зокрема, радіо Relax почне мовити в 11 нових обласних центрах: Житомир, Запоріжжя, Краматорськ, Кропивницький, Луцьк, Рівне, Суми, Тернопіль, Хмельницький, Черкаси, Чернігів, а також у великих районних центрах Кривий Ріг і Ковель. Раніше мережа радіо Relax охоплювала вісім міст, серед яких - п'ять обласних центрів: Київ, Харків, Донецьк, Дніпро, Вінниця. Нагадаємо, що восени 2014 року холдинг "Вести Украина" придав у власника "Першої української радіогрупи" Андрія Карпія чотири радіокомпанії: ТОВ "ТРК "Онікс"" (позивний - "Перець FM", 23 частоти), ТОВ "ТРК "Стильне радіо"" (DJ FM, 1 частота), ТОВ "ТРК "Нота"" (Best FM, 2 частоти) і ТОВ "Телерадіовидавнича компанія "Комра"" (Best FM, 1 частота). У грудні 2014 року чотири компанії захотіли змінити позивні на "Радио Вести" і програмну концепцію під інформаційно-розважальний формат. Але Нацрада їм відмовила. Мовники звернулися до суду, де оскаржили рішення регулятора. Відтоді Нацрада кілька разів оголошувала компаніям попередження - зокрема, за недотримання програмної концепції. 15 вересня 2016 року регулятор черговий раз відмовив у переоформленні їхніх ліцензій. 15 вересня 2016 року Нацрада відмовила в продовженні ліцензії одній з компаній - ТРК "Стильне радіо", що володіла однією частотою в Мелітополі Запорізької області. Підставою стали кілька отриманих компанією попереджень. 1 грудня 2016 року стало відомо, що холдинг "Вести Украина" повернув попередньому власнику Андрію Карпію одну з придбаних у нього радіокомпаній - ТРК "Нота", що володіє двома частотами. Перед тим ЗМІ повідомляли про наміри холдингу "Вести Украина" продати ТРК "Онікс", що володіє 23 частотами, на базі якої не вдалося запустити "Радио Вести". У січні 2017 року стало відомо, що радіохолдинги "Люкс" і "ТАВР медіа" цікавляться частотами радіокомпанії "Онікс". За даними "РБК-Україна", холдинг "Вести Украина" купував частоти за майже $ 6 млн доларів, а відтоді вартість активу знизилася до близько $ 500 тис. 15 червня стало відомо, що холдинг "Вести Украина" продав радіокомпанію "Онікс" фінансовій директорці групи "Тавр медіа" Інні Черкашиній. Також наприкінці січня голова правління радіогрупи "Тавр Медіа" Ігор Чернишов спростовував заяву керівниці холдингу "Вести Украина" Ольги Семченко про нібито домовленості групи "Тавр медіа" з Національною радою з питань телебачення і радіомовлення про виділення "Тавр медіа" київської частоти "Радио Вести" 104.6 МГц у разі непродовження "Радио Вести" ліцензії. 23 лютого, Нацрада відмовила "Радио Вести" в продовженні строку дії ліцензії на мовлення в Харкові, а 3 березня - в Києві. 24 лютого "Радио Вести" припинило мовлення в Харкові на частоті 100.5 МГц, 3 березня - в Києві на частоті 104.6 МГц. Ці частоти Нацрада поки що не виставила на конкурс. У "Радио Вести" залишилася одна частота в Дніпрі. За неофіційними даними власником медіахолдингу "Вести Украина" є колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко. Але за документами він не є ані власником, ані кінцевим бенефіціаром (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 29.06.2017 29 червня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення затвердила конкурсні умови й ухвалила рішення про оголошення конкурсу на мовлення з використанням 22 вільних радіоканалів у 14 областях України. Конкурс оголошено з метою розвитку місцевого радіомовлення. Він дасть можливість зробити перші кроки в рамках реалізації проекту розвитку мовлення громад з використанням малопотужного FM-мовлення. На конкурс будуть виставлені такі частотні присвоєння: 1. Марганець Дніпропетровської області - 91.5 МГц, 0.1 кВт; 2. Малин Житомирської області - 100.9 МГц, 0.25 кВт; 3. Хуст Закарпатської області - 89.1 МГц, 0.03 кВт; 4. Яремче Івано-Франківської області - 107.5 МГц, 0.3 кВт; 5. Біла Церква Київської області - 103.3 МГц, 0.1 кВт; 6. Богуслав Київської області - 97.7 МГц, 0.03 кВт; 7. Добровеличківка Кіровоградської області - 90.7 МГц, 0.1 кВт; 8. Перемишляни Львівської області - 105.1 МГц, 0.1 кВт; 9. Самбір Львівської області - 92.9 МГц, 0.1 кВт; 10. Болград Одеської області 94.3 МГц, 0.25 кВт; 11. Кам'янське Одеської області - 92.4 МГц, 0.1 кВт; 12. Петровірівка Одеської області - 100.7 МГц, 0.1 кВт; 13. Лубни Полтавської області - 100.8 МГц, 0.1 кВт; 14. Ромни Сумської області - 106.6 МГц, 0.2 кВт; 15. Ізюм Харківської області - 100.8 МГц, 0.1 кВт; 16. Кегичівка Харківської області - 104.3 МГц, 0.1 кВт; 17. Красноград Харківської області - 103.2 МГц, 0.1 кВт; 18. Краснокутськ Харківської області - 91.5 МГц, 0.1 кВт; 19. Первомайський Харківської області - 102.6 МГц, 0.1 кВт; 20. Рикове Херсонської області - 87.9 МГц, 0.01 кВт; 21. Славута Хмельницької області - 100.0 МГц, 0.25 кВт; 22. Канів Черкаської області - 99.7 МГц, 0.25 кВт. Обсяг мовлення на всіх зазначених частотах - 24 години на добу. Конкурсними умовами передбачено такі вимоги до програмної концепції: в загальному обсязі власного мовлення не менше як 15 відсотків мають становити інформаційні передачі місцевої тематики; дозволяється ретрансляція виключно програм суспільного мовлення. Оголошення про конкурс незабаром буде опубліковане в газеті "Голос України" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.06.2017 29 червня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила своїм представником у Донецькій області строком на чотири роки Наталію Шах. Наталія Шах дотепер працювала провідним спеціалістом секретаріату представника Нацради в Донецькій області, і після звільнення попереднього представника виконувала обов'язки керівника представництва. Вона була єдиною претенденткою, яка подалася на конкурс на цю вакантну посаду. Нагадаємо, 30 березня Нацрада звільнила свого представника в Донецькій області Олександра Толстогузова. Його було звільнено за угодою сторін (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 28.06.2017 Сьогодні вдень загальнонаціональна радіостанція "Країна FM" розпочала мовлення в місті Маріуполі Донецької області. Програми станції в даному місті транслються на частоті 107.8 МГц. Право мовити на цій частоті станції надано рішенням Нацради від 29 травня (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 27.06.2017 UMH Radiogroup поповнила ряди компаній, які зазнали кібер-атаки. До складу холдингу входять радіостанції: Авторадіо Україна, Ретро FM, Радіо П'ятниця, Наше Радіо, NRJ Україна, Lounge FM, Джем FM і Голос Столиці. Зараз мовлення здійснюється в аварійному режимі, радіостанція "Голос Столиці" працює в режимі "живого ефіру". На сайті на даний момент немає можливості стежити за прямим ефіром, проте Ви можете слухати "Голос Столиці" на хвилі 106.0FM. Також Ви можете зателефонувати в ефір радіостанції, щоб задати питання гостям студії - за номером (044)-205-48-75. Або ж надсилайте Ваше запитання в Viber - на номер (067)-122-10-60 (Джерело: Сайт радіо "Голос Столиці").
  • 27.06.2017 Станом на 27 червня 2017 року з бюджету для Національної суспільної телерадіокомпанії України виділено 970 мільйонів 797 тисяч 800 гривень, що є достатніми лише для утримання суспільного мовлення та покриття поточних видатків, які телерадіокомпанія сплачує державі. У телерадіокомпанії не вистачає коштів на виробництво програм. Про це йдеться на сайті "UA: Першого". Відповідно до Закону "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" бюджет суспільного мовника має становити 0,2 % від державного бюджету, тобто в 2017 році НСТУ має отримати з бюджету 1,2 мільярди гривень. Цю суму у грудні минулого року також підтвердив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Наразі виділено понад 970 мільйонів гривень, не вистачає законних 309 мільйонів 202 тисяч 200 гривень. Ця сума мала би витрачатися на забезпечення міжнародних трансляцій, вироблення власного телевізійного та радіопродукту, розвиток і реформування, що є критичними для майбутнього суспільного мовника в Україні. "Ми задали собі високу планку - створити в Україні суспільне мовлення. Мовлення, якому довірятимуть українці. Ми хочемо виробляти нетоксичний інформаційний продукт та гідний некомерційний контент, доступ до якого повинен мати кожен українець. Але ж для цього необхідне достатнє фінансування. Ненарахування коштів, які передбачені для НСТУ законом, ставить під сумнів повноцінне функціонування Суспільного. Ми вдячні голові Комітету ВРУ з питань свободи слова Вікторії Сюмар за її ініціативу внести зміни до проекту Закону України про державний бюджет і дорахувати кошти, що мусять бути надані НСТУ. Хочу також наголосити, що сума 1,2 мільярди гривень не просто названа Прем'єр-міністром Гройсманом, вона дійсно відповідає Закону України "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні". Ми сподіваємось, що найближчим часом відповідні зміни внесуть до бюджету", - пояснив голова правління ПАТ "НСТУ" Зураб Аласанія. Нагадаємо, суспільне мовлення в Україні планують недофінансовувати у найближчі 3 роки. У 2017 році виділили лише 75% від цього обсягу. До 2020 року планують знизити планку фінансування суспільного мовлення до 65% від передбаченого законом. Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" з урахуванням внесених протягом року змін розмір 0,2% видатків становить 1294,44 млн грн. Наразі Законом України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" затверджено обсяг фінансової підтримки з загального фонду на діяльність ПАТ "НСТУ" - 970,79 млн грн. Не вистачає 323, 65 млн грн. Станом на 20 червня 2017 невідомо, чи буде повне фінансування суспільного мовлення, та якщо буде, то коли саме. 24 січня 2017 року міністр інформаційної політики України Юрій Стець пообіцяв, що ПАТ НСТУ отримає повне фінансування відповідно до закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". 21 грудня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що загальний бюджет публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія" становитиме у 2017 році не менше 1,2 млрд . (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 27.06.2017 Перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джампарова повідомила, що готова замінити Юрія Стеця на посаді міністра, якщо парламент за це проголосує. Про це вона сказала 26 червня під час прямого ефіру у програмі "Свобода слова" на ICTV. "У разі якщо парламент все ж таки проголосує за відставку мого міністра і погодиться із його пропозицією та проголосує за мене, як його наступника, то, напевне, доведеться нести цю відповідальність і просуватися далі", - сказала вона. На питання ведучого, чи готова вона очолити міністерство, пані Джапарова відповіла: "Так, готова". Як повідомляв "Детектор медіа", 31 травня міністр інформаційної політики України Юрій Стець написав заяву про відставку з посади. Функції виконуючого обов'язки міністра під час його перебування в лікарні покладалися на його першу заступницю Еміне Джапарову. За словами джерела в Адміністрації Президента, на посаду очільника МІП розглядалися три кандидатури. 112.ua повідомляв, що йдеться, можливо, про нинішнього заступника міністра інформполітики Дмитра Золотухіна, голову Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Миколу Княжицького і радника глави МВС Зоряна Шкіряка. Функції виконуючого обов'язки міністра інформаційної політики на час перебування міністра в лікарні були покладені на першу заступницю міністра Еміне Джапарову (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 26.06.2017 З 1 червня обов'язки генерального директора радіостанції "Радіо Ера FM" виконує перший заступник генерального директора з творчих питань Віталій Дикий. Колишній гендиректор радіо Сергій Коваль звільнився. Це підтвердила у коментарі інтернет-виданню "Детектор медіа" керівник відділу зв'язків з громадськістю та інтернет-редакції "Радіо Ера FM" Ганна Матвіїшина. Вона не стала коментувати причини звільнення Сергія Коваля. За її словами, він звільнився за власним бажанням. Нагадаємо, згідно оприлюднених на сайті "Радіо Ера" (ТОВ "Телерадіокомпанія "Радіо-Ера") документів, її кінцевим бенефіціарним власником станом на 31 грудня 2015 року є Антон Сімоненко (90%), власником істотної участі - гендиректор телеканалу "Ера" Ігор Лоташевський (10%). Водночас відкриті джерела пов'язують ці медіакомпанії з народним депутатом Андрієм Деркачем. З документів видно, що протягом 2015 року відбулися суттєві зміни в структурі власності "Радіо Ера", у результаті яких бенефіціаром радіостанції і став Антон Сімоненко. Повну інформацію про структуру власності можно подивитися на сайті радіостанції (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 26.06.2017 Всесвітня служба радіомовлення України шукає редактора. Головні вимоги: 1. Професійне знання англійської мови; 2. Філологічна або журналістська освіта (спеціаліст або магістр); 3. Вільне володіння ПК/Internet; 4. Бажано мати досвід роботи у сфері ЗМІ. Головні задачі: 1. Підготовка і написання матеріалів англійською мовою; 2. Начитування матеріалів у студії. ВСРУ пропонує: 1. Офіційне працевлаштування; 2. Офіційну заробітну плату; 3. Можливість професійного зростання; 4. П'ятиденний робочий тиждень; 5. Офіс у центрі Києва. Повна зайнятість, робочий день ненормований. Резюме надсилати на електронну адресу: . За додатковою інформацією звертатись за телефонами: (044)-239-63-31, (044)-239-95-41 або (095)-696-18-03 (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 23.06.2017 Він відмовлявся перекладати свої п'єси на російську мову. Він - це Марко Кропивницький, засновник першого українського професійного театру. Тепер його ім'я носить ціле місто. А ще відсьогодні це місто-країна. Бо там розпочала мовлення столична радіостанція "Країна FM" на частоті 100.5 МГц. Діліться новиною про появу 100%-во україномовної радіостанції з місцевими друзями у Кропивницькому. Попереду лишилось ще 7 міст до запуску (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 23.06.2017 "Українське радіо" з 20 червня до 1 липня 2017 року оголосило набір копірайтерів. "Шукаємо майстрів короткого жанру, здатних швидко створювати оригінальні, влучні тексти для промо-роликів, анонсів передач, рекламних оголошень. Вимоги до кандидатів: а) бездоганне знання і відчуття української мови; б) нестандартне мислення; в) обізнаність у суспільно-політичних та економічних процесах; г) досвід роботи на радіо буде додатковою перевагою", - йдеться у повідомленні прес-служби, яке цитує інтернет-видання "Суспільне мовлення". Резюме і приклади текстів необхідно надсилати на адресу: . Нагадаємо, до 1 липня "Українське радіо" оголосило кастинг на бренд-войс оновленого суспільно-політичного каналу. Потрібен як чоловічий, так і жіночий голос для постійного озвучування джинґлів, анонсів та начитки у міжпрограмних блоках (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 22.06.2017 Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики направила відповідний депутатський запит до парламентського Комітету з питань бюджету. Народний депутат Вікторія Сюмар внесла пропозиції до проекту Закону про внесення змін до проекту Закону України № 6600 "Про Державний бюджет України на 2017 рік". А саме вона попросила внести зміни до видатків бюджету Держкомтелерадіо за КПКВ 1701080 "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України". У бюджету на 2017 рік передбачено за КПКВ 1701080 "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України" - 970 797,8 тис. грн. Ці кошти забезпечують тільки потреби компанії в заробітній платі з нарахуваннями. Зовсім не передбачені кошти на здійснення трансляції, для проведення розрахунків з операторами телекомунікаційних послуг відповідно до умов ліцензії; для оплати за спожиті комунальні послуги та енергоносії. "Таким чином, за бюджетною програмою КПКВ 1701080 "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України" необхідні додаткові кошти в сумі - 428 297,4 тис. гривень", - зазначає голова Комітету свободи слова. Нагадаємо, секретар Наглядової ради Вадим Міський заявив, що Суспільне мовлення в Україні планують недофінансовувати у найближчі 3 роки. У 2017 році виділили лише 75% від цього обсягу. До 2020 року планують знизити планку фінансування суспільного мовлення до 65% від передбаченого законом. Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за державний бюджет-2017 року, в якому запропоновано фінансову підтримку НСТУ у розмірі 970 797,8 грн. Не додали 309 202,2 грн. Публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України" повинно було отримати фінансування відповідно до Закону "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" 0,2% від держбюджету, що складає приблизно 1,28 млрд грн. 21 грудня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що загальний бюджет публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія" становитиме у 2017 році не менше 1,2 млрд (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 22.06.2017 До 1 липня "Українське радіо" оголошує кастинг на бренд-войс оновленого суспільно-політичного каналу. Потрібен як чоловічий, так і жіночий голос для постійного озвучування джинглів, анонсів та начитки у міжпрограмних блоках. Про це написала у Facebook головний редактор радіо "Промінь" Вікторія Польченко. "З чіткою впевненою дикцією, з умінням "програвати" тексти. Без цикання, акання і ковтання закінчень. З гарантованим запасом повітря у легенях і умінням володіти як своїм голосом, так і увагою слухачів. Знання української - обов'язкова опція", - зазначила вона. Вимоги до кандидатів: а) поставлений, красивий, голос; б) бездоганна українська мова; в) вільне володіння голосом, вміння озвучувати тексти у різних стилях; г) володіння акторськими навичками, досвід роботи в театрі будуть додатковими перевагами. Резюме і демо-записи надсилати на адресу: . "Для мене принципово, щоб на такі іміджеві і добреоплачувані позиції приходили талановиті люди не через протекції і зв'язки, а через кастинги", - додав генеральний продюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін. "Бренд-войс не зможе вести програми та озвучувати рекламу на "Українському радіо", а також бути голосом інших медіа. Бренд-войс - фірмовий голос хвилі. Цим голосом звучать всі анонси передач, промо-ролики тощо. Тому, думаю, є сенс записати 2-3 невеличкі демки голосу, що, скажімо, оголошує наступні програми, що будуть в ефірі ("за 10 хвили звучить програма ... а після неї о 20:30 програма ..."); може привітання з новим роком, чи іншим святом (на кшталт "Українське радіо вітає всіх слухачів з Днем Конституції")", - пояснив ведучий програм "Українського радіо" Андрій Любіч. Нагадаємо, 1 червня 2017 року голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія представив колективу "Українського радіо" генерального продюсера Дмитра Хоркіна. Він відповідає за контент на трьох радіоканалах - "Українське радіо" (перший канал Суспільного радіо), "Промінь" (другий канал) і "Культура" (третій канал). З 4 вересня на "Українському радіо" відбудуться зміни у контенті. Дмитро Хоркін повідомив, що з вересня стартуватиме перший медіасезон Суспільного радіо разом з обласними редакціями радіо. Ідеї спільних проектів можна надсилати на електронну пошту (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 21.06.2017 Три, два, один, пуск! Сьогодні до великої родини слухачів столичної мережевої станції "Країна FM" приєдналися мешканці міста Вознесенськ Миколаївської області! Сьогодні станція розпочала своє мовлення в даному місті на частоті 106.9 МГц! Наступними на "пусковий майданчик" запрошуються мешканці Кропивницького! До старта - день-два! (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 21.06.2017 З січня 2018 року Японія та Україна розпочинають проект, спрямований на розбудову і розвиток Національної суспільної телерадіокомпанії України. Бюджет проекту - понад 75 млн. грн. Він триватиме 2, 5 роки. Про це йшлося під час прес-конференції в ІА "Укрінформ" на тему "Технічна співпраця між Японією та Україною в рамках Проекту розвитку потенціалу Національної суспільної телекомпанії України", на якій були присутні представники Японії, Міністерства інформаційної політки та НСТУ. Міністр інформаційної політики України Юрій Стець сказав, що мова йде про технічну та експерту допомогу. "Цифра, яку я зараз можу впевнено озвучити, це більше ніж 75 млн. грн. Це близько $3 млн., з яких $1 млн. 300 тис - це технічна допомога. Решта коштів будуть витрачені на експерту допомогу. Мова йде про технічну допомогу, про допомогу у швидкості реакції на те, що відбувається в Україні та про якість роботи", - пояснив Юрій Стець. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія додав, що у рамках проекту йдеться про контакт трохи більше за $1 млн., які будуть спрямовані на будування апаратної. "Вона може керувати чотирма студіями, більшість з яких є пустими досі. Завдяки цьому проекту ми спробуємо налагодити картину, яку насамперед чекає глядач України. Глядач знає, що це застаріла студія, застарілий канал. Ми не маємо ані впливу, ані уваги з боку суспільства, а суспільство на це чекає", - сказав Зураб Аласанія. Українська сторона очікує у рамках проекту на роботу з японськими експертами, які житимуть у Києві і працюватимуть на НСТУ разом із співробітниками суспільного мовлення, проводи муть тренінги для українських спеціалістів. За словами пана Аласанії, буде близько 10 експертів із суспільного мовлення Японії NHK і міжнародної агенції Японії "Джайка", які час від часу змінюватимуться. Зураб Аласанія сподівається, що вже у 2018 році буде помітний результат. "Ми зможемо мовити у форматі HD. Досі ми єдиний телеканал в Україні, який мовить у форматі SD. Завдяки цьому проекту зміниться величина картинки, з 4:3 перейдемо на 16:9", - сказав голова правління НСТУ. Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Шіекі Сумі підкреслив, що Суспільне мовлення в Україні має бути відкрите, чесне та прозоре, в ефірі не має бути пропаганди тієї чи іншої думки. За його словами, Суспільне мовлення має об'єктивно інформувати про події, які дійсно є важливими та виробляти освітні і просвітницькі програми. "Дана програма діятиме 2,5 роки. Я сподіваюся, по її завершенню українці матимуть змогу отримати суспільне мовлення, яке надаватиме об'єктивну інформацію", - сказав посол Японії в Україні. Керівник проекту "Джайка" Кенічі Хашімото пояснив, що Японія має на меті допомогти Україні надавати в ефір ту інформацію, якав є незалежною з точки зору ринку телебачення. Він пояснив, що проект складається із трьох напрямків: технічного компоненту (обладнання), постійної підтримки якості в процесі роботи та розділення інформаційного потоку на інформацію, яка стосується надзвичайних ситуацій, просвітницької і розважальної. Керівник групи NHK International Ацуши Міяо розповів, що суспільне мовлення в Японії працює понад 70 років. Нині у 53 віддділенях NHK є 10 тис співробітників. NHK є повністю незалежною від влади і приватних компаній. Він побажав Україні, щоб НСТУ має такий коефіцієнт довіри в Україні, як NHK має в Японії. Нагадаємо, у січні 2017 року посол Японії в Україні Сумі Шігекі повідомив,що Японія надасть технічне обладнання для розвитку суспільного мовлення Україні та направить на НСТУ своїх експертів. Тоді він повідомив, що програма триватиме 2,5 роки (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 21.06.2017 Обговорення питання функціонування філій суспільного мовлення на Донеччині та Луганщині відбудеться 3 липня. Про це сказала голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар на засіданні комітету у середу, 21 червня, повідомляє інтернет-видання "Детектор Медіа" із посиланням на "Укрінформ". "Третього липня всіх запрошуємо на зустріч з наглядовою радою, з керівництвом (Суспільного мовлення. - ДМ.). Ми обговоримо питання, як мають працювати Донецька і Луганська (філії - ДМ.). Очевидно, що мають бути інші принципи роботи, ніж суспільного мовника загалом. Проговоримо також питання щодо фінансування, оскільки пріоритетним має бути фінансування саме цих філій, і їх технічне забезпечення також має бути на рівні", - сказала Вікторія Сюмар. Вона додала, що у членів Комітету з питань свободи слова були великі претензії до донецької філії Суспільного мовлення. "По-перше, її присутність в інформаційному просторі Донеччини є найбільшою, але її якість залишає бажати кращого. Саме через це ініціювали зустріч з керівництвом і вже домовилися з Зурабом Аласанією (голова правління Суспільного мовлення. - ДМ.)", - зазначила Вікторія Сюмар. Нагадаємо, генеральний директор "1+1" Олександр Ткаченко вважає, що з російською пропагандою на Донбасі треба боротися зовсім інакшими методами, аніж це робить телеканал "До ТеБе". Виконуючий обов'язки директора виконавчого філії Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія" "Донецька регіональна дирекція" (телеканал "До ТеБе" і радіостанція "Голос Донбасу") Ілля Суздалєв не погодився з критикою Олександра Ткаченка. Він переконаний, що найкраще мовити не проти пропаганди Росії, а за Україну, що телеканал з першого дня відновлення мовлення (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 20.06.2017 Нагорода за благодійність. Львівська радіостанція "Львівська хвиля" (Львів-100.8МГц, Горішня Вигнанка - 105.9МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. та Інтернет-мовлення 128k.) здобула почесне друге місце в медійній номінації Національного конкурсу "Благодійна Україна-2016". Це вже був ювілейний, п`ятий конкурс. І на нього надійшла рекордна кількість заявок - майже 750. Організатори заходу відзначили колектив Львівської хвилі за активну життєву позицію та небайдужість до проблем суспільства. Розповідає президент Асоціації Благодійників України Олександр Максимчук. Він наголосив, що наше місто є форпостом благодійних ініціатив. Також у Львові проходять регіональні етапи конкурсу "Благодійна Львівщина", а церемонії нагородження відбуваються в театрі імені Марії Заньковецької. Продовжує директор-розпорядник театру Тарас Лисак. Нагадаємо, "Львівська Хвиля" з 2014 року розпочала активну волонтерську діяльність. За допомогою наших слухачів вдалось зібрати різноманітної допомоги на потреби українського війська на суму понад 2 мільйони гривень. На Схід України відправляли бронежилети та шоломи, військову форму, термоковдри, берці та багато іншого обладунку. А з початку 2015-го "Львівська хвиля" є одним із співорганізаторів доброчинної ініціативи "Частинка себе" (Джерело: Портал Гал-інфо).
  • 20.06.2017 Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що не поділяє позицію міністра агрополітики Тараса Кутового і міністра інформполітики Юрія Стеця, які подали заяви про свою відставку. Про це Володимир Гройсман заявив під час спілкування з журналістами у ході поїздки до Чернігова на камвольно-суконну компанію "Чексіл", повідомляє "Укрінформ". "Позиція Тараса Кутового і позиція Юрія Стеця - це їх особиста позиція, яку я не розділяю, але з якою вимушений згодитися, тому що це їхнє рішення, і я його поважаю. Далі питання за парламентом", - сказав прем'єр-міністр. Глава уряду зауважив, що після ухвалення Верховною Радою рішення про відставку зазначених міністрів, фракції коаліції повинні будуть запропонувати йому кандидатури на ці посади. Раніше Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що шкодує через заяву про відставку міністра інформполітики Юрія Стеця, і подякував йому за роботу. Як повідомляв "Детектор медіа", 31 травня міністр інформаційної політики України Юрій Стець написав заяву про відставку з посади. Функції виконуючого обов'язки міністра під час його перебування в лікарні покладалися на його першу заступницю Еміне Джапарову. За словами джерела в Адміністрації Президента, на посаду очільника МІП розглядалися три кандидатури. 112.ua повідомляв, що йдеться, можливо, про нинішнього заступника міністра інформполітики Дмитра Золотухіна, голову Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Миколу Княжицького і радника глави МВС Зоряна Шкіряка. 19 червня міністр інформаційної політики Юрій Стець висловив сподівання, що у четвер, 22 червня, Верховна Рада України проголосує за його відставку з посади глави Мінінформполітики (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 20.06.2017 Під час першого засідання Громадської ради при Міністерстві інформаційної політики України, яке відбулося 16 червня, було обрано голову, двох заступників та секретаря ради. Про це повідомляється на сайті міністерства. За результатами рейтингового голосування, головою Громадської ради був обраний Михайло Васянович (громадська організація "Правозахисне об'єднання "Наше місто"), першим заступником Голови - Геннадій Максак (Рада зовнішньої політики "Українська призма"), заступником голови - Віолета Москалу (благодійна організація "Міжнародний благодійний фонд "Ґлобал Юкрейн"), а відповідальним секретарем - Антоніна Бондаренко (громадська організація "Центр розвитку лідерства"). Також у ході засідання попередньо утворено чотири комітети: з питань популяризації України, з питань інформаційної реінтеграції Криму та Донбасу, з питань інформаційної війни, з питань журналістської діяльності. Нагадаємо, у березні, на виконання постанови Кабінету Міністрів України "Про забезпечення участі громадськості у формування та реалізації державної політики" від 3 листопада 2010 р. № 996, Міністерство інформаційної політики України оголосило початок прийому заяв інститутів громадянського суспільства на участь в установчих зборах для формування нового складу Громадської ради при МІП. 25 травня в Міністерстві інформаційної політики України відбулися установчі збори Громадської ради при МІП. На розгляд до Міністерства було подано пакети документів 30-ти громадських організацій, із них 27 допущено до установчих зборів. Решта організацій не надали інформацію щодо діяльності у сфері інформаційної політики та не усунули наявні недоліки. Із 27 допущених присутніми на установчих зборах були 23 громадські організації - усі вони увійшли до складу Громадської ради при МІП (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 20.06.2017 Суспільне мовлення в Україні планують недофінансовувати у найближчі 3 роки. У 2017 році виділили лише 75% від цього обсягу. До 2020 року планують знизити планку фінансування суспільного мовлення до 65% від передбаченого законом. Про це секретар Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії, керівник відділу адвокації на громадській платформі "Реанімаційний Пакет Реформ" Вадим Міський написав у Facebook, оприлюднивши проект бюджетної резолюції міністерства фінансів України. Вадим Міський підкреслив, що згідно з Законом України про суспільне мовлення у частині 3 статті 14 йдеться: "Держава забезпечує належне фінансування НСТУ, яке передбачається окремим рядком у Державному бюджеті України та становить не менше 0,2 відсотка видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік". "Головний розпорядник бюджетних коштів на НСТУ - Держкомтелерадіо - щороку отримуватиме значно меншу суму коштів. Наводжу нижче суми запланованих коштів на Держкомтелерадіо у порівнянні з сумами, які мали б бути виділеними тільки для НСТУ (без решти програм Держкомтелерадіо). Цифри в дужках розраховані як 0,2% від видатків загального фонду держбюджету, закладених у резолюції. У 2018 р. - 1,05 млрд (має бути 1,48 млрд). У 2019 р. - 1,14 млрд (має бути 1,71 млрд). У 2020 р. - 1,20 млрд (має бути 1,82 млрд). Трирічна бюджетна резолюція - документ потрібний, з чим вітаю Мінфін та Уряд. Але з такими граничними показниками видатків на суспільне мовлення реформу можна відкласти у довгий ящик. Забути про достойні запрлати, технічне оновлення і підняття рейтингів. Прикро, якщо так станеться, треба терміново переглянути ці цифри", - зазначив Вадим Міський. Нагадаємо, відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" з урахуванням внесених протягом року змін розмір 0,2% видатків становить 1294,44 млн грн. Наразі Законом України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" затверджено обсяг фінансової підтримки з загального фонду на діяльність ПАТ "НСТУ" - 970,79 млн грн. Не вистачає 323, 65 млн грн. Станом на 20 червня 2017 невідомо, чи буде повне фінансування суспільного мовлення, та якщо буде, то коли саме. 24 січня 2017 року міністр інформаційної політики України Юрій Стець пообіцяв, що ПАТ НСТУ отримає повне фінансування відповідно до закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". 21 грудня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що загальний бюджет публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія" становитиме у 2017 році не менше 1,2 млрд. (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 19.06.2017 19 - 20 червня голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко бере участь у конференції ОБСЄ "Свобода ЗМІ у нестабільних середовищах", присвяченій обговоренню кризи в Україні та питань навколо неї, враховуючи проблемні аспекти безпеки журналістів. Захід організовано Офісом Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ. До участі в ньому запрошені медіа-експерти і представники органів влади України, представники регіону, на яких впливає конфлікт. Конференція має на меті надати ЗМІ і владі України, а також тим, кого зачепив конфлікт, сприяння у подоланні найбільш поширених і важких проблем ЗМІ, що пов'язані зі встановленням миру, співпраці й безпеки. Учасники обговорюють те, яким чином дезінфомація і пропаганда позначаються на зусиллях із пошуку миру і на процесах примирення та підривають засади журналістської професії і демократії в цілому. Під час заходу учасники працюють над визначенням найбільш адекватних юридичних і політичних заходів реагування, що відповідають стандартам, які діють у рамках ОБСЄ, щодо свободи висловлювання думок, у тому числі свободи ЗМІ. Сьогодні на конференції відбуваються засідання, присвячені темам свободи висловлювання думок і фейковим новинам, акредитації і доступу до інформації в зонах конфлікту, медіа- та інтернет-грамотності як засобам протидії маніпуляції та дезінформації. Докладно обговорюється, яких заходів із заохочення плюралізму ЗМІ слід вжити органам державної влади для розв'язання проблеми дезінформації; роль суспільних ЗМІ з їх високими стандартами журналістики у протидії фейковим новинам і пропаганді; чи повинні бути приватні особи захищені від притягнення до відповідальності за пересилання чи привертання уваги до контенту, автором якого вони не є і в який вони не вносили змін; умови, при яких передбачене державою блокування веб-сайтів може вважатися виправданим. Ідеться і про міру відповідальності інтернет-посередників за контент, який виробляють треті сторони, можливість удосконалення нинішньої практики застосування процедур акредитації журналістів тощо. На завтрашньому порядку денному заходу розглядатимуться теми безпеки журналістів і саморегулювання ЗМІ в умовах конфлікту. За результатами Конференції будуть запропоновані відповідні рекомендації стосовно кращого досвіду і практичних інструментів щодо висвітлення війни та конфліктів, безпеки журналістів і безкарності за злочини проти них, акредитації журналістів та їх доступу до інформації у зонах конфліктів, так званих "фейкових новин", дезінформації і пропаганди в конфліктних ситуаціях, а також медіаграмотності та цифрової грамотності як засобів протидії, саморегулювання медіа у часи конфліктів, загального регулювання медіа та формування довіри серед журналістів із різних сторін конфлікту (Джерело: Сайт Нацради).
  • 19.06.2017 Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, заступник голови Уляна Фещук і член Національної ради Валентин Коваль 14 червня відвідали з офіційним візитом Бельгію, де вивчали досвід діяльності Фламандського медіа-регулятора з питань медіа (VRM) і незалежного регуляторного органу сектора мультимедіа франкомовної спільноти Бельгії - Вищої ради з аудіовізуальних послуг (CSA). Особливості регулювання медіа в Бельгії полягають у тому, що країна є федерацією, і кожен із трьох її регіонів має власні органи, що опікуються сферою медіа. Українська делегація ознайомилася з принципами формування бельгійських регуляторних органів - як апарату, так і тієї частини складу, що ухвалює рішення, застосовує санкції, здійснює наглядові повноваженнями тощо. Завдання, які виконують VRM і CSA, - однакові. Вони опікуються діяльністю ЗМІ на своїх територіях, надають дозволи на функціонування електронних медіа - телеканалів і радіостанцій. Серед головних завдань - і дотримання основних європейських свобод. Загалом у фламандському регуляторі працюють 23 особи, а у франкомовному - 23 особи. Водночас є і федеральний регулятор (для всієї Бельгії), який відповідає за зовнішнє спілкування і вироблення політик на міжнародному рівні, стосунки між Бельгією і ЄС та іншими країнами світу. У його компетенції - питання частот і регулювання діяльності телекомунікаційних, тобто мобільних операторів. У кожному з відвіданих регуляторів медіа найбільша частина - працівники, які опікуються правами і захистом дітей. Вони стежать за тим, щоб у відповідний час не було передач, які можуть зашкодити дітям і підліткам. Це найбільш важливе питання для фламандського і франкомовного регуляторів, можливо, ще й тому, що інших порушень у країні вкрай мало. У Бельгії законодавчо закріплений обов'язок ЗМІ ретельно звітувати регуляторам про свою діяльність. Особлива увага - до того, кому належать медіа, і як відбувається співпраця і вся схема роботи в них. Для Бельгії прозорість власності є частиною прозорості медіа, де не менш важливу складову має і фінансова прозорість ЗМІ. Мова йде про прозорість усіх фінансових розрахунків. Щороку регулятори отримують звіти від національного банку Бельгії про всі трансакції, що відбуваються між телемовниками, компаніями, які займаються виробництвом програмного продукту для них тощо. Тобто це ті гроші, які виходять зі ЗМІ. Така сама ситуація і з доходами. Регулятори можуть зіставити документи від мовників щодо їх структури власності і фінансування з наданими національним банком. Таким чином, вони стежать за станом власності медіа в країні. Щороку публікується звіт, яким користується і уряд, і громадські організації з тим, щоб скласти враження про стан медіа в країні. Не всі члени регуляторів працюють на постійній основі. Як правило, це менше половини. Для прикладу, у Вищої ради з аудіовізуальних послуг лише одна особа працює повний робочий день, три особи - один раз на тиждень і ще 5 осіб - раз на два тижні відвідують офіс регулятора. Серед санкцій, які застосовують регулятори, - попередження, штраф і відмова у реєстрації, яка підтверджується судово, однак поки ця норма жодного разу ще не застосовувалася. Штрафи не прив'язані до вартості ліцензій чи прибутку компанії, однак із кожним порушенням вони збільшуються. Максимальна сума можливого штрафу становить 125 тисяч євро. І вже найменші 5 - 7 секунд ефірного часу реклами, додаткові до того, що дозволено законом, є підставою для розгляду справи і застосування штрафу. При цьому регулятор сам визначає суму штрафної санкції, методики її розрахунку немає. Підставою для перевірки може бути як звернення від громадян чи організацій, так і ініціатива будь кого із членів регуляторного органу. Найрозвиненішими в Бельгії є суспільні мовники, які мають кілька телеканалів і радіостанцій у своїй структурі. Вони мовлять насамперед в ефірі. Комерційні ж мовники є на супутнику або у кабелі. Це однозначна практика голландської частини території. Тут є лише три комерційні радіомережі з національним покриттям і близько 200 локальних медіа, що працюють в межах своїх населених пунктів. Водночас цікавим є факт, що свідчить про свідомість бельгійських мовників - для тамтешніх компаній не так штраф чи зауваження, які вони отримують, мають вагу і вплив на ринок, як поява в ЗМІ інформації про їхнє порушення. Члени Національної ради запросили представників Фламандського медіа-регулятора з питань медіа і Вищої ради з аудіовізуальних послуг регуляторів відвідати з візитом Україну (Джерело: Сайт Нацради).
  • 19.06.2017 Сьогодні, 19 червня, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення відкрила для користувачів свій оновлений веб-ресурс, який було розроблено web-студією Deco.agency за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" з метою ширшої реалізації положень щодо відкритості й доступності вітчизняного регуляторного органу у сфері електронних ЗМІ для громадян та покращення комунікації із ліцензіатами. На головній сторінці сайту - всі розділи, що стосуються діяльності регуляторного органу. З нового: 1. З'явилася можливість подати звернення, запит про доступ до публічної інформації чи записатися на прийом до членів Національної ради та працівників структурних підрозділів; 2. Працює загальний пошук по сайту за всіма категоріями (рішеннями, реєстру, новинами тощо) за ключовими словами; крім цього пошук працює і в розділах "Рішення Національної ради", "Держреєстр"; 3. Можливий пошук за населеними пунктами у розділі "Перелік програм УПП"; 4. Працює калькулятор базового ліцензійного збору (для орієнтовного прорахунку розміру ліцензійного збору); 5. Докладніше виписано історію Національної ради, її структуру, висвітлено детальні біографії членів Національної ради, розміщено відео з їх участю та публікації у ЗМІ; 6. Працює пошук у нормативній базі; 7. Зазначено години прийому членів Національної ради, працівників структурних підрозділів із можливістю записатися на прийом; 8. Рішення розміщено у форматі ПДФ; 9. На головній сторінці можна переглянути інфографіку про важливі рішення, наглядову й регуляторну діяльність органу; 10. Незабаром стане активним сервіс "Подати інформацію про структуру власності", що дасть змогу ліцензіатам подавати цю інформацію через сайт; 11. Наявна інформація про конкурси на мовлення на всі роки; 12. Нова англійська версія сайту (з годинами прийому, інформацією про Національну раду, інфографікою, новинами, нормативною базою). Зазначаємо, що через причини технічного характеру деяка інформація із старого веб-ресурсу на новий буде завантажуватися поступово, це стосується насамперед бази рішень. На думку Національної ради, новий сайт буде зручним для користувачів, спростить пошук необхідної інформації і стане для суб'єктів господарювання надійним помічником у питаннях ліцензування. Громадяни та громадські організації матимуть змогу звертатися до регуляторного органу у зручній електронній формі (Джерело: Сайт Нацради).
  • 19.06.2017 Профільні комітети ВР не визначилися щодо заяви Стеця про відставку - Парубій Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив журналістам, що на сьогодні немає рішення профільних комітетів парламенту щодо заяв міністра інформаційної політики Юрія Стеця та міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового про відставку. Про це повідомляє інтернет-видання "Детектор медіа" із посиланням на "Укрінформ". "Рішення комітетів на сьогодні немає ні по одному, ні по другому зверненню і заявах", - сказав він, підтвердивши, що заяви Стеця і Кутового зареєстровані у Верховній Раді і направлені в комітети на розгляд. Нагадаємо, 31 травня міністр інформаційної політики України Юрій Стець написав заяву про відставку з посади за станом здоров'я. В своїй офіційній заяві Міністерство інформаційної політики України повідомило, що 31 травня міністр інформаційної політики Юрій Стець передав заяву про відставку голові Верховної Ради України Андрію Парубію. Функції виконуючого обов'язки міністра інформаційної політики на час перебування міністра в лікарні покладені на першу заступницю міністра Еміне Джапарову. У якості спадкоємця Юрія Стеця в Адміністрації Президента розглядають три кандидатури (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 18.06.2017 Орієнтовно на початку червня державна загальнонаціональна радіостанція "Промінь" розпочала мовлення у місті Острог Рівненської області. Трансляції відбуваються на частоті 107.8 МГц. Нагадаємо, що до переоформлення 23.03.2017 ліцензія на цю частоту належала Рівненській ОДТРК (мовила радіостанція "Рівне FM") (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 17.06.2017 Столична мережева станція "Країна FM" продовжує освоєння нових частот і сьогодні розпочала мовлення в місті Біла Церква. Програми радіо "Країна FM" транслюються в Білій Церкві на частоті 107.2МГц (Джерело: Інформацію надав Денис Гура).
  • 16.06.2017 Волонтерському радіо "Тризуб FM" (Карлівка - 103.5МГц та Інтернет-мовлення) сьогодні виповнюється рік! Станція зросла з дуже маленького радіо з покриттям в 6-8 км, в досить потужне, з покриттям в декілька десятків кілометрів. За цей рік було багато чого: і модернізація, і багато поломок, що просто вибивали з колії. Адже, коли горить транзистор, і після заміни, через деякий час така ж сама поломка - це трохи засмучує. Але! Завдяки команді станції та величезній підтримці з боку слухачів, колектив станції зміг не тільки оперативно ремонтувати, та й ще модернізувати. Адже зараз в радіо далеко не юнацькі 25 Ватт, а вже щось у кілька разів потужніше. І це все за допомоги небайдужих патріотів. Згадати можна багато чого, і спекотну і вологу погоду при старті роботи; і морозну ніч зі снігом, коли радійники займалися налагодженням і модернізацією, а у той самий час бачили й чули обстріли Авдіївки; і радість від збільшення покриття, і у той самий час розчарування від того, що сигнал зник 5 годин потому. За цей рік команда радіо "Тризуб FM" зробила багато помилок, але ці помилки багато чому її навчила, зміцнили та загартували. За цей рік члени команди станції познайомилися з багатьма новими патріотами, які, так чи інакше приймали та беруть участь у діяльності радіо. Саме зараз частина команди радіо "Тризуб FM" на місці робить необхідні заміри, для модернізації по збільшенню її покриття. Є постійний розвиток та величезна купа планів (Джерело: Сторінка радіо "Тризуб FM" у соцмережі Facebook).
  • 16.06.2017 Орієнтовно на початку червня загальнонаціональна радіостанція "Промінь" (2-ий канал Українського радіо) розпочала мовлення в місті Болград Одеської області. Трансляції відбуваються на частоті 96.1 МГц. Нагадаємо, що до переоформлення 23.03.2017 ліцензія на цю частоту належала Одеській ОДТРК, яка нині увійшла до структури НСТУ (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 16.06.2017 У Новоайдарському районі Луганської області розпочалося будівництво 134-метрової телерадіовежі, на якій будуть встановлені аналогові та цифрові передавачі Луганського обласного телеканалу філії ПАТ НСТУ "ЛОТ", радіо "Пульс", можливо, "UA:Першого" та інших каналів. Про це розповів виконавчий директор філії Андрій Шаповалов. "Я вважаю, що першочергово все-таки треба розміщувати цифрові передавачі і робити антени на максимальній висоті. Нажаль, наскільки я зрозумів, поки що немає чіткого рішення щодо встановлення цифрових передавачів і невідомо, якої вони будуть потужності. Для цього треба розуміння і мапа покриття. Раніше нас запрошували на комісію з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики УкраїниЗараз, нажаль, нас не запрошують. Наразі телеканал ЛОТ і радіо "Пульс" можна почути та побачити в Луганську, Алчевську, Стаханову на окупованих територіях. З введенням цієї вежі якість прийому буде краще, територія буде більша", - повідомив він і зазначив, що стара телевежа значно менша за нову, її висота - 50 метрів. За його словами, на будівництво нової телевежі та встановлення погоджених передавачів передбачено майже 19 млн грн і зазначив, що роботи йдуть по плану. "Торік, коли приїжджав Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, я пропонував інший спосіб відновити українське мовлення на прифронтових територіях, бо на цих територіях концентрація заселення невисока. Це невеличкі села і хутори. Тому я пропонував встановити супутникові антени в кожну хату. Комплект обладнання коштує близька 1 тис грн. Крім того, треба буде зробити обмеження, щоб налаштували це обладнання на один чи два супутники. Це технологічно зробити неважко. Є волонтери, які готові це встановити. Таких подвір'їв - 8 тис. Тож треба буде виділити 8 млн грн. Це набагато менше, ніж зараз піде на вежу. Це неважко. Зараз населення на прифронтових територіях дивиться три українські канали і 32 російські, а коли буде встановлена вжеа, то буде навпаки. І ми точково ставимо сигнал у кожну хату. Це вигідно і тоді ми будемо знати, що українське мовлення дійшло до людей. Крім того, не треба забувати, що весь світ вже переходить на цифру", - розказав він. Пан Шаповалов сказав, що "не треба мати зависокі очікування від зведених телевеж, але бажано все робити в комплексі". Він зазначив, що це буде важливо також і для тих територій, які на кордоні: "Ми цього року зайшли з радіо "Пульс" в село Троїйцьке на кордоні. І це вперше за історію незалежної України жителі цього села почули українське радіо". Нагадаємо, державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко повідомляв, що до кінця 2017 року на Донбасі збудують дві нові телевежі. Крім того, міський голова міста Покровська (Донецька область) Руслан Требушкін запевнив Комітет свободи слова, що земельна ділянка для будівництва нової 200 метрової телевежі буде виділена найближчим часом. Будівництво телевежі було погоджено під час робочої наради в Донецькій облдержадміністрації на початку червня (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 16.06.2017 16 червня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження херсонській проводовій радіостанції "Акс" (ТОВ "Телерадіокомпанія "Акс"") за те, що та не дотримується записаної в її ліцензії частки програм українською мовою 80%. Попри те, що мовні квоти на радіо були запроваджені у 2016 році і протягом першого року дії закону обсяги ведення програм українською мовою мають становити 50%, у радіо "Акс" у ліцензії записане зобов'язання про 80% української мови. Під час позапланової перевірки Нацрада виявила: фактичні обсяги української мовив в ефірі становлять 67%. Крім цього Нацрада зафіксувала незначні відхилення від програмної концепції. У результаті, члени Нацради вирішили оголосити компанії попередження. Представників радіостанції, які б могли надати свої пояснення, на засіданні Нацради не було. Радіо "Акс" мовить 8 годин 11 хвилин на тиждень у проводовій мережі УР-1 у Херсоні. Має позивний "Говорить Херсон. В ефірі радіо "Акс"". Нагадаємо, 1 червня Нацрада призначила позапланові перевірки трьох радіостанцій - "Бізнес-радіо", Nostalgie та "Буковинська хвиля" - щодо дотримання ними частки пісень українською мовою. Як писав "Детектор медіа", наприкінці 2016 року Нацрада перевірила 11 радіокомпаній щодо дотримання квот пісень і ведення ефіру українською мовою. У результаті були оштрафовані 9 радіостанцій (KISS FM, "Шансон", "Радіо Вісті", MFM, "Європа плюс Дніпро", харківське "106,6", луганське радіо "Ірта" та олександрійське радіо "Маяк" і маріупольське "104 FM") а результати ще двох перевірок Нацрада взяла до відома, не підтвердивши порушень ("Ретро FM" та одеське "Армянське радіо"). У 2017 році були перевірені та оштрафовані ще три радіостанції. 2 березня Нацрада оштрафувала одеське радіо "Глас", 18 травня були оштрафовані маріупольське Best FM і "Радіо Терра" з міста Лозова Харківської області. 13 червня було оприлюднено ухвалений Верховною Радою 23 травня закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації", який встановлює на українському телебаченні обов'язкові щотижневі квоти передач і фільмів українською мовою. Йдеться про 75% державної мови для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% - для місцевих, а також 75% державної мови для програм новин на ТБ. Закон набуде чинності з 13 жовтня (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 16.06.2017 Що спільного між Володимиром Великим і столичною мережевою станцією "Країна FM"? У 988 році Володимир Великий заснував місто Лубни. Тоді воно служило однією з фортець для захисту південних кордонів Київської Русі від кочовиків. Відтепер Лубни на частоті 107.6 МГц - фортеця-оберіг україномовної музики та й, зрештою, усього українського на північному заході Полтавщини. Лубни - це 18-те місто з 27-ми, де залунало 100% української від "Країни FM". Радіостанція просить поширити цю новину-смаколик серед місцевих! (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 16.06.2017 16 червня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення скасувала свої рішення від 18 травня про оголошення конкурсу на місцеве мовлення з використанням 21 вільної FM-частоти і затвердження конкурсних умов. За словами члена Нацради Сергія Костинського, Нацрада хоче змінити конкурсні умови, щоб дати більшу гнучкість у програмуванні. Вимогу про не менше 15% інформаційних передач місцевої тематики в загальному обсязі мовлення хочуть замінити на те, щоб не менше 15% передач власного виробництва становили інформаційні передачі місцевої тематики. На думку членів Нацради, заявлена ними конкурсна вимога неможлива для реалізації, якщо місцевий мовник ретранслює програми партнера (конкурсні умови передбачають ретрансляцію виключно програм суспільного мовлення). У газеті "Голос України" має бути оприлюднено повідомлення Нацради про скасування конкурсу. А на наступному засіданні Нацрада планує оголосити новий конкурс з новими конкурсними умовами. Нагадаємо, 18 травня Нацрада вирішила оголосити конкурс на 21 FM-частоту і затвердила конкурсні умови. Конкурс був оголошений у газеті "Голос України" 24 травня (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 15.06.2017 15 червня в Краматорську члени Комісії з питань відновлення мовлення презентували План розвитку телекомунікаційної інфраструктури, цифрового телебачення і FM-радіомовлення в Донецькій та Луганській областях. Під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики член Національної ради Сергій Костинський оприлюднив План дій з розвитку українського мовлення в Донецькій і Луганській областях на 2017 - 2018 роки. Згідно з документом у 2017 році відбудеться будівництво двох щогл - у Бахмутівці Луганської області заввишки 134 м і Покровську Донецької області заввишки 200 м, що дасть змогу значно збільшити територію розповсюдження цифрового, аналогового телевізійноного мовлення та FM-радіомовлення на підконтрольних територіях і на "лінії розмежування". Водночас у перспективі передбачається будівництво ще двох додаткових щогл у Донецькій області заввишки до 200 метрів для організації цифрового телевізійного та FM-радіомовлення безпосередньо на окуповані райони Донецької і Луганської областей. "По-перше, ми плануємо охопити телерадіомовленням "білі плями" на "лінії розмежування" і, таким чином, вже раз і назавжди вирішити питання з дефіцитом українських телеканалів і радіостанцій. По-друге, Комісія ставить перед собою завдання забезпечити мовлення в цифрі та радіомовлення на окуповані міста, що розміщуються вздовж лінії розмежування, зокрема на Донецьк", - заявив Сергій Костинський. В.о. Міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова повідомила, що Міністерство розробило відповідний законопроект про внесення змін до Державного бюджету 2017 року, який передбачає фінансування як розбудови телекомунікаційної інфраструктури, так і придбання необхідного обладнання. "У законопроекті ми передбачили в цьому році виділення субвенції Донецькій області на будівництво щогли в Покровську на суму 23 млн. гривень, - заявила в.о. Міністра. - Крім того, тільки для потреб Донецької області законопроектом передбачається виділення близько 16 млн. гривень для закупівлі цифрових передавачів, фідерів, антен тощо". На сьогодні на тимчасово окуповані території Донецької області здійснюють мовлення із супутника Амоs 7/3 - 28 телеканалів, 5 радіостанцій; Astra 4a - 69 телеканалів, 5 радіостанцій; Eutelsat 9B - 6 телеканалів, Azerspace - 1 телеканал. На середніх хвилях працюють Всесвітня служба радіомовлення України - на частоті 0.1431 МГц, Перший канал Українського радіо - 0.873 МГц. Ефірне мовлення на підкронтрольних територіях Донецької області здійснюють 28 аналогових телеканалів, 33 цифрових телеканали, 27 FM-радіостанцій. За кількістю радіочастот, які надані мовникам у користування, Донецька область посідає перше місце серед інших областей України. Кабельне телебачення в регіоні доступно у 36-ти населених пунктах Донеччини. Розвиток мовлення в зоні проведення АТО і на територію Криму здійснюється в рамках роботи міжвідомчої Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, що була створена у 2015 році при Міністерстві інформаційної політики. Співголовами Комісії є очільники Міністерства інформаційної політики, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, а також Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.06.2017 Комітет свободи слова вирішив сприяти глушінню ворожого телерадіосигналу на підконтрольні Україні території. Таке рішення було прийнято на виїзному засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики у Краматорську Донецької області 15 червня 2017 року. Зокрема, члени Комітету вирішили всіляко сприяти глушінню ворожого телерадіосигналу на підконтрольні Україні території. Відповідні пропозиції були розглянуті на закритій частині засідання 14 червня в місті Покровськ. Крім того, члени Комітету вирішили сприяти завершенню будівництва інфраструктури для поширення телерадіосигналу та інтернету. Також наголосили на тому, що загальнонаціональні мовники мають сприяти обміну контенту з місцевими мовниками, але цю роботу треба скоординувати. Також було наголошено на необхідності забезпечити поліграфію друку видань для військових і ефективну координацію державних органів виконавчої влади, які будуть піднімати питання про мораторій на підвищення цін "Укрпоштою" та розповсюдження видань українською мовою, а також про податкові пільги таких друкованих видань. Голова Комітету Вікторія Сюмар наголосила, що ситуація з інформаційною безпекою дещо краща. Також член комітету Юрій Павленко зазначив, що "якщо торік ситуація оцінювалася як незадовільна", то цього року вона є "недостатньою". За словами пана Павленка, прогрес є, але його замало. Перший заступник голови Комітету Ольга Червакова наголосила на тому, що місцеве населення вкрай потребує якісного локального контенту. А член комітету Владислав Севрюков наголосив на важливості інтернету. Нагадаємо, на початку березня тоді ще міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що для його відомства ключовим питанням є глушіння сигналу сепаратистських ЗМІ з тимчасово непідконтрольних територій Донбасу, так само як і відновлення українського мовлення (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 15.06.2017 Колектив радіо "Пульс" Луганської філії Національної суспільної телерадіокомпанії запистив спецпроект "Казкова скриня", в рамках якого записує українські аудіо-казки і розміщує на своєму офіційному сайті. Згодом радіо "Пульс" передастьвсі аудіо-казки у школи та інтернати Луганської області. Про це йдеться на сайті радіо "Пульс". "Першу - казку про Івасика Телесика - колектив радіо підготував разом із заслуженою актрисою України Ольгою Яковенко", - повідомляють радійники. Казку про Івасика Телесика уже можна послухати на сайті. Колектив радіо "Пульс" пропонує писати в редакцію, які казки слухачі хочуть почути. "Згодом всі аудіо-казки ми передамо в школи та інтернати Луганської області, щоб українське слово звучало для всіх школярів і вихованців дошкільних установ, а також для тих дітей, які не можуть читати книги самостійно", - пояснюють мету проекту співробітник радіо. "Адреса, на яку можна надсилати малюнки: м.Сєвєродонецьк, вул. Вілєсова 1В, Філія ПАТ "НСТУ" "Луганська регіональна дирекція". Електронні версії малюнків надсилайте на адресу радіо "Пульс": . В темі листа напишіть "Конкурс. Казка"", - підкреслюють авторі ідеї. Нагадаємо, в липні 2014 року терористи захопили будівлю державної телерадіокомпанії на території Луганська. Телерадіокомпанія змушена була припинити свою діяльність. У 2015 році радіо "Пульс" відновило мовлення спочатку в інтернеті, а з червня 2015 року в Старобільську - 100.6 МГц. З 18 лютого 2017 року радіо "Пульс" філії ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Луганська регіональна дирекція" почало мовити на півночі Луганської області. 13 березня 2017 року у Троїцьку вперше за 20 років розпочало мовлення музичне FM-радіо "Пульс" (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 15.06.2017 Холдинг "Вести Украина" продав фінансовій директорці групи "ТАВР медіа" Інні Черкашиній радіокомпанію "Онікс" ("Перець FM"), яку придбав кілька років тому в Андрія Карпія, але на яких Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення не дозволила запустити "Радіо Вісті". За даними єдиного державного реєстру, власницею 100% ТОВ "Телерадіокомпанія "Онікс"" із розміром статутного фонду 200 тис. грн стала Інна Черкашина - фінансова директорка радіогрупи "ТАВР медіа" Миколи Баграєва та Віктора Пінчука (об'єднує радіомережі "ХІТ FM", "Русское радио - Україна", Радіо РОКС - Україна, KISSFM, "Мелодія" та Relax). Раніше ТРК "Онікс" належала ТОВ "Медіа інвест плюс" - компанії зі структури холдингу "Вести Украина". Керівником ТРК "Онікс" із 13 червня стала Юлія Смірнова - директор радіо Relax (очолює дві юридичні особи радіомережі Relax - ТОВ "Мюзікрадіо" і ТОВ "ТРК "Радіо Артіль""). ТОВ "ТРК "Онікс"" володіє ліцензіями на мовлення на 23 частотах у 15 областях України з позивним "Перець FM". Серед них - 11 обласних центрів: Житомир, Запоріжжя, Краматорськ, Кропивницький, Луцьк, Рівне, Суми, Тернопіль, Хмельницький, Черкаси, Чернігів, а також великі районні центри Кривий Ріг, Кам'янець-Подільський, Ковель. У холдингу "Тавр медіа" найменш розвиненою є мережа радіо Relax: воно мовить у восьми містах, серед яких - п'ять обласних центрів: Київ, Харків, Донецьк, Дніпро, Вінниця. З мережею ТРК "Онікс" мережа Relax перетинається тільки в одному місті - Кам'янці-Подільському. Інтернет-видання "Детектор медіа" намагається отримати коментар керівника "ТАВР медіа" Ігоря Чернишова з приводу зміни власника ТРК "Онікс" та планів запуску радіостанцій "ТАВР медіа" на базі нових частот. Нагадаємо, що восени 2014 року холдинг "Вести Украина" придав у власника "Першої української радіогрупи" Андрія Карпія чотири радіокомпанії: ТОВ "ТРК "Онікс"" (позивний - "Перець FM", 23 частоти), ТОВ "ТРК "Стильне радіо"" (DJ FM, 1 частота), ТОВ "ТРК "Нота"" (Best FM, 2 частоти) і ТОВ "Телерадіовидавнича компанія "Комра"" (Best FM, 1 частота). У грудні 2014 року чотири компанії захотіли змінити позивні на "Радио Вести" і програмну концепцію під інформаційно-розважальний формат. Але Нацрада їм відмовила. Мовники звернулися до суду, де оскаржили рішення регулятора. Відтоді Нацрада кілька разів оголошувала компаніям попередження - зокрема, за недотримання програмної концепції. 15 вересня 2016 року регулятор черговий раз відмовив у переоформленні їхніх ліцензій. 15 вересня 2016 року Нацрада відмовила в продовженні ліцензії одній з компаній - ТРК "Стильне радіо", що володіла однією частотою в Мелітополі Запорізької області. Підставою стали кілька отриманих компанією попереджень. 1 грудня 2016 року стало відомо, що холдинг "Вести Украина" повернув попередньому власнику Андрію Карпію одну з придбаних у нього радіокомпаній - ТРК "Нота", що володіє двома частотами. Перед тим ЗМІ повідомляли про наміри холдингу "Вести Украина" продати ТРК "Онікс", що володіє 23 частотами, на базі якої не вдалося запустити "Радіо Вісті". У січні 2017 року стало відомо, що радіохолдинги "Люкс" і "ТАВР медіа" цікавляться частотами радіокомпанії "Онікс". За даними "РБК-Україна", холдинг "Вести Украина" купував частоти за майже $ 6 млн доларів, а відтоді вартість активу знизилася до близько $ 500 тис. Наприкінці січня голова правління радіогрупи "ТАВР Медіа" Ігор Чернишов спростував заяву керівниці холдингу "Вести Украина" Ольги Семченко про нібито домовленості групи "ТАВР медіа" з Національною радою з питань телебачення і радіомовлення про виділення "ТАВР медіа" київської частоти "Радіо Вісті" 104.6 МГц у разі непродовження "Радіо Вісті" ліцензії. 23 лютого, Нацрада відмовила "Радіо Вісті" в продовженні строку дії ліцензії на мовлення в Харкові, а 3 березня - в Києві. 24 лютого "Радио Вести" припинило мовлення в Харкові на частоті 100.5 МГц, 3 березня - в Києві на частоті 104.6 МГц. Ці частоти Нацрада поки що не виставила на конкурс. У "Радіо Вісті" залишилася одна частота в Дніпрі. За неофіційними даними власником медіахолдингу "Вести Украина" є колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко. Але за документами він не є ані власником, ані кінцевим бенефіціаром (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 15.06.2017 14 червня в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення відбулася зустріч представників ПАТ "Укртелеком" і Національної суспільної телерадіокомпанії України з метою обговорення перспектив участі НСТУ в модернізації мереж проводового радіомовлення, що її проводить "Укртелеком". У зустрічі взяли участь член Національної ради Олег Черниш, керівник відділу департаменту розвитку електронних комунікацій Адміністрації Держспецзв'язку Василь Вовк, представники структурних підрозділів регуляторного органу. Директор департаменту корпоративних комунікацій ПАТ "Укртелеком" Михайло Шуранов поінформував про модернізацію мережі Першого каналу (УР-1) проводового мовлення, яку в 2017 - 2018 роках частково проводить компанія у зв'язку зі значним зменшенням кількості абонентів проводового радіомовлення та зростанням затрат на експлуатацію цієї мережі. Модернізація на першому етапі охопить шість найбільших міст і забезпечить зменшення збитковості експлуатації мережі через ліквідацію енергоємного обладнання, магістральних і розподільчих ліній проводового мовлення. Водночас заміна обладнання на більш сучасне потребує спільного з НСТУ вирішення питання подальшої долі мереж УР-2 і УР-3, встановлення обладнання для трансляції яких потребує додаткових фінансових інвестицій. Кількість абонентів цих мереж, за даними "Укртелекому", становить 16 тисяч. Учасники зустрічі погодилися, що, зважаючи на економічну доцільність і ефективність, на сьогоднішньому етапі доцільно провести модернізацію "Укртелекомом" одного каналу. Однак остаточно це питання має вирішити НСТУ, яка упродовж двох тижнів має надати "Укртелекому" свою відповідь. Також під час зустрічі порушувалося питання приватизаційних зобов'язань ПАТ "Укртелеком" щодо проводового радіо. Було зазначено, що до них не було внесено трансляцію програм Українського радіо. Йшлося і про важливу функцію, яку виконує проводове радіо, - оповіщення населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Зазначалося, що зменшення кількості радіоточок негативно впливає на таку можливість. Крім того, під час зустрічі йшлося про необхідність оформлення договірних стосунків між двома компаніями. Питання підписання угоди між "Укртелекомом" і НСТУ є аспектом господарської діяльності і має розглядатися під час двосторонніх переговорів сторін. "Укртелеком" найближчим часом надасть для ознайомлення проект договору. Член Правління НСТУ Микола Чернотицький зауважив, що у найближчі два місяці нове керівництво Українського радіо має розробити стратегію розвитку мереж, на основі якої відбуватиметься подальша робота, і стане зрозумілим, чи матиме суспільний мовник можливість інвестувати у розбудову проводових мереж радіомовлення. Сторони домовилися провести додаткову зустріч, на якій докладніше обговорять усі проблемні питання, що постали між компаніями (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.06.2017 14 червня учасники виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики провели моніторинг мовлення програм Суспільного мовлення - "UA:Перший", "ДоТеБе", "Голос Донбасу" в Авдіївці та "Перший канал Українського радіо" в Часовому Ярі Донецької області. За словами Державного секретаря Міністерства інформаційної політики України Артема Біденка, який бере участь в виїзному засіданні Комітету, присутність Суспільного мовлення в Авдіївці стала можлива завдяки відповідному рішенню Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики. "На виконання рішення Комісії перенесення двох передавачів з Очеретиного до Авдіївки і організацію мовлення двох суспільних програм - "UA:Перший" і "ДоТеБе" на 12 та 30 телевізійних аналогових каналах - оперативно здійснив Концерн РРТ за підтримки військово-цивільної адміністрації міста. Також Концерн РРТ забезпечив стабільну роботу обладнання, за допомогою якого в Авдіївці ретранслюється сигнал суспільної радіостанції "Голос Донбасу"", - сказав А.Біденко. Член Національної ради Сергій Костинський підкреслив, що наступним етапом розвитку українського мовлення в Авдіївці та інших населених пунктах Донецької і Луганської областей, які розміщуються безпосередньо на "лінії розмежування", має стати розвиток малопотужного FM-радіомовлення. Також С. Костинський повідомив, що моніторинг мовлення "Українського радіо" в Часовому Ярі підтвердив ефективне використання середньохвильового передавача, який було передано Україні як технічну допомогу. "Моніторинг підтвердив, що Концерн РРТ, який обслуговує передавач, організував мовлення Першого каналу Українського радіо на частоті 873 кГц із потужністю 25 кВт, що дозволяє охоплювати сигналом УР-1 всі окуповані райони Донецької і Луганської областей, - заявив член Національної ради. - Мало того, Суспільне мовлення сьогодні має найбільше покриття як на підконтрольних, так і на непідконтрольний територіях". На сьогодні в Авдіївці провадять ефірне аналогове мовлення два суспільні телеканали - "UA:Перший" (12 ТВК) і "ДоТеБе" (30 ТВК), одна державна і дві суспільні радіостанції - "Армія FM" (89.1 МГц), "Голос Донбасу" (95.7 МГц), "Перший канал Українського радіо" (0.873 МГц). У місті працюють три провайдери програмної послуги, які надають послуги кабельного телебачення: "Онлайн-Україна", "Діджітал Скрінз", "ФОП Маркелова". Усі українські супутникові телеканали та 10 радіостанцій доступні на підконтрольних і на тимчасово окупованих територіях завдяки супутниковому мовленню з таких супутників, як Amos 7/3, Astra 4А та Eutelsat 9B. Розвиток мовлення на території проведення АТО та на територію Криму здійснюється в рамках роботи міжвідомчої Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, що була створена в 2015 році при Міністерстві інформаційної політики України. Співголовами Комісії є очільники Міністерства інформаційної політики, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а також Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.06.2017 Міський голова міста Покровська (Донецька область) Руслан Требушкін запевнив, що земельна ділянка для будівництва нової 200 метрової телерадіовежі буде виділена найближчим часом. Про це він сказав під час зустрічі з членами Комітету з питань свободи слова та інформаційної діяльності 14 червня. За його словами, міська влада планує виділити 1 га поруч з діючою 69 метрової вежею Концерну РРТ. "Але ця ділянка багато років назад була виділена під будівництво АЗС. Якщо її власник не погодиться на компенсацію або ділянку, виділену в іншому місці, то я особисто йому віддам частину своєї ділянки, яка розміщена відразу за його", - сказав мер. Нова вежа у Покровську дасть можливість значно збільшити радіус мовлення українських телерадіоканалів в цьому регіоні Донбасу. Раніше Комітет свободи слова вирішив провести виїзне засідання в Краматорську 15 червня. Члени Комітету вирішив перевірити стан виконання органами центральної виконавчої влади, Донецькою та Луганською обласними ДВЦА, органами місцевого самоврядування Рекомендацій Комітету щодо невідкладних заходів по зміцненню інформаційної безпеки, напрацьованих за підсумками виїзного засідання 5-7 червня 2016 року на Донбасі. Нагадаємо, у вересні милого року радник міністра з питань відновлення мовлення в зоні АТО, народний депутат Олександр Бригинець заявив, що відновити українське мовлення у населених пунктах поблизу лінії розмежування можна тільки після зведення телевежі у Покровську (Донецька область), на що поки не виділено державного фінансування. У лютому стало відомо, що нову телерадіовежу в Покровську збудують висотою у 200 метрів замість нинішньої вежі в 69 метрів. Завдяки збільшенню висоти, вдасться охопити телесигналом 852 тис осіб (нині це 573 тис) та радіосигналом - 581 тис (нині 198 тис). Державний секретар Міністерства інформполітики Артем Біденко уточнив, що вежа обійдеться приблизно у 12-17 мільйоні гривень. У травні він заявив, що до кінця 2017 року в Бахмутівці та Покровську побудують дві нові телерадіовежі, які транслюватимуть українські канали на Донбасі. Будівництво нової щогли в Покровську висотою 200 метрів замість існуючої в 69 метрів, а також придбання та встановлення нових цифрових передавачів стандарту DVB-T2 вздовж "лінії розмежування" на Донеччині було погоджено під час робочої наради в Донецькій облдержадміністрації на початку червня (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 14.06.2017 Генеральний продюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін повідомив, що з вересня стартуватиме перший медіасезон Суспільного радіо разом з обласними редакціями радіо. Ідеї спільних проектів можна надсилати на електронну пошту . Про це Дмитро Хоркін написав у Facebook. "Ми хочемо ближче познайомитися з тими журналістами з регіональних філій ПАТ "НСТУ", які виробляють (мають ідеї) суспільно-політичний контент для радіо, і разом розробити концепцію цілісного каналу "УР1+регіони"", - повідомив він. За словами генпродюреса, обласні радіоредакції матимуть час вранці, вдень і ввечері. Він закликав створити спільні радіопроекти з присутністю матеріалів колег з областей в загальнонаціональному ефірі. "Створюємо пошту спеціально для пошуку нових ідей, проектів . Керує продюсерською групою суспільно-політичного контенту на радіоплатформі Юрій Табаченко", - додав Дмитро Хоркін. Нагадаємо, 1 червня 2017 року голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія представив колективу "Українського радіо" генерального продюсера Дмитра Хоркіна. Він відповідає за контент на трьох радіоканалах - "Українське радіо" (перший канал Суспільного радіо), "Промінь" (другий канал) і "Культура" (третій канал). Дмитро Хоркін у перший день на новому робочому місці розповів сайту "Суспільне мовлення", які зміни варто очікувати на трьох каналах "Українського радіо" (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 14.06.2017 Найбільша радіогрупа країни - "ТАВР медіа" Миколи Баграєва та Віктора Пінчука - придбала компанію "Онікс" (ТОВ "ТРК "Онікс") у медіахолдинга "Вести Україна". "Онікс" володіє ліцензіями на мовлення на 23 частоти в 16-ти областях України під позивними "Перець FM". Частоти відійдуть на розвиток мережі мовлення "Радіо Relax", яке станом на сьогодні присутнє тільки у восьми областях (5 частот - обласні центри). За словами джерел інтернет-видання "МедіаНяня", угода відбулася минулої п'ятниці. Відповідні зміни вже відображені в держреєстрі. В якості нового одноосібного власника компанії вказано фінансового директора "ТАВР медіа" Інну Черкашину. Директором "Онікс" з учорашнього дня вказано директора "Радіо Relax" Юлію Смирнову. "Радіо Relax" - єдина радіостанція "ТАВР медіа" без мережі мовлення по Україні, так що покупка компанії "Онікс" цілком очікувана. Станом на сьогодні Relax має 10 частот на мовлення в восьми областях - в містах Києві, Харкові, Дніпрі, Вінниці, Ніжині, Кам'янці-Подільському, Сєвєродонецьку, а також у тимчасово окупованих Донецьку, Сімферополі та Судаку. Станція працює у форматі Soft AC, її слоґан - "Легке і спокійне радіо", цільова аудиторія - слухачі віком від 30 до 50 років. З нинішнім позивним радіостанція працює з 20 січня 2013 року, до цього (з січня 1994-го) мовник називався "MusicРадіо". Розширення мережі дозволить радіостанції обігнати головного конкурента в ніші - радіо Lounge FM з "Радіогрупи УМХ" утікача Сергія Курченка, що має тільки ліцензію на мовлення в Києві. Станом на сьогодні ліцензії "Радіо Relax" записані на 5 компаній: ТОВ "Мюзікрадіо", ПП "Студія ВТВ", ПАТ "ТРК "Віко", ТОВ "ТРК Жиса Плюс" і ТОВ "ТРК Радіо-Артіль". Власниками компаній в структурі власності через ряд офшорів вказані Віктор і Олена Пінчук (50%), а з боку Баграєва - син Руслан (50%), через українську компанію ТОВ "Юкрейн Медіахолдінг". Спочатку у компанії "Вести Україна" просили за "Онікс" $ 1,5 млн (при ринковій ціні активу утричі менше), за скільки сторгувалися в результаті - співрозмовники "Медіаняні" не говорять. Компанія не володіє частотами в містах-мільйонниках, назвати їх ліквідними важко. У ліцензії зазначено 10 обласних центрів (Запоріжжя, Чернігів, Черкаси, Суми, Кропивницький, Житомир, Хмельницький, Луцьк, Рівне та Тернопіль), а також Кривий Ріг (Дніпропетровська область), ще 12 частот - населені пункти в провінції: Краматорськ Донецької області, Старобільськ Луганської області, смт Чаплинка Херсонської області, Конотоп Сумської області, Первомайськ Миколаївської області, Ковель та с. Підгайці Волинської області, Дубровиця та смт Зарічне Рівненської області, Кам'янець-Подільський Хмельницької області, Хуст та с. Косівська Поляна Закарпатської області. "Онікс" перетинається частотою "Радіо Relax" в Кам'янці-Подільському, через що "ТАВР медіа" доведеться відмовитися від неї або запустити іншу станцію холдингу (закон забороняє мовлення двох однакових радіостанцій в одному населеному пункті). За інформацією з відкритих джерел, замість "Перець FM" на окремих частотах "Онікс" сьогодні працює інша радіостанція - DJFM, позивний оформлений так: "Стильне радіо "Перець FM" представляє проект DJFM". Бренд "Перець FM", під яким "Онікс" має вести мовлення, закріплений за попереднім власником компанії - "Першою українською радіогрупою" Андрія Карпія. За нею ж закріплено мережу передавачів, на яких мовить "Онікс" - холдинг "Вести Україна" володів тільки ліцензіями компанії на радіомовлення. Таким чином, "ТАВР" буде змушений або доплатити Карпію за передавачі, або витратитися на нові. Термін дії ліцензії компанії закінчується за три роки - у квітні 2020-го. За словами джерел "Медіаняні", потенційних покупців у "Онікса" було всього два - "ТАВР медіа" і ТРК "Люкс" Андрія Садового. ТРК "Люкс" частоти потрібні для розвитку мережі мовлення розважальної радіостанції "Максимум FM" (раніше це було розважально-новинне "Радіо 24"), що працює тільки в 14 областях. Однак угода так і не відбулася. Компанія "Онікс", нагадаємо, перейшла до холдингу "Вести Україна" восени 2014 го. Там мали намір розширити мережу мовлення "Радіо Вісті", яке на той час мовило тільки у Києві, Харкові та Дніпрі. Холдинг придбав "Онікс" у Карпія разом з ще трьома компаніями - "Стильне радіо" (DJ FM), "Нота" (Best FM) і "Комра" (Best FM). Але Нацрада з питань телебачення і радіомовлення двічі відмовляла холдингу у переоформленні ліцензій цих компаній зі зміною розважального формату на інформаційний, а розвивати радіостанції розважального жанру "Вести Україна" не планували. В результаті компанія "Онікс" була виставлена на продаж, "Нота" повернулася у структуру Андрія Карпія, "Стильне радіо" минулої осені позбулося ліцензії після закінчення терміну дії, а маріупольська "Комра" залишилася в холдингу (в травні була оштрафована на 9 тис. грн за порушення україномовної квоти). Пікантна деталь - в березні, коли регулятор анулював дві ліцензії "Радіо Вісті", керівник холдингу "Вести Україна" Ольга Семченко запевняла, що Нацрада готувалася віддати київську частоту холдингу "ТАВР медіа" через конкурс, через що вибухнув скандал. Голова правління "ТАВР медіа" Ігор Чернишов тоді заявив, що має намір подати на Семченко в суд за наклеп, що ганьбить честь і ділову репутацію. Як бачимо, в результаті холдинг купив у "Вістей" 23 радіочастоти. Цілком ділове вирішення конфлікту. Попереду у "ТАВР медіа" - переоформлення ліцензії компанії "Онікса" зі зміною позивного "Перець" на "Радіо Relax". Деталі угоди "Медіаняня" обціяє з'ясувати у Ігоря Чернишова. Слідкуйте за новинами (Джерело: Портал "МедіаНяня").
  • 14.06.2017 "Ми вже в ефірі! І це - найголовніше!", - переконана директор Борзнянського районного радіомовлення Ірина Плющ. Виходу в ефір районного радіо чекали багато слухачів, адже дротове мовлення припинилося ще з початку 2016 року. Довідково. Комунальне підприємство "Редакція Борзнянського районного радіомовлення", засновником якого є Борзнянська районна рада, як юридична особа зареєстроване 25 грудня 1996 року. Це було дротове радіо, яке виходило в ефір на першому каналі Українського радіо. 29 квітня 2016 року Борзнянське районне радіо отримало ліцензію на FM-мовлення (НР №00886-м). Строк дії ліцензії - до 29 квітня 2023 року. Загальний обсяг мовлення - 24 години на добу. Територія розповсюдження програм радіо - м. Борзна та Борзнянський район. Бажана мить настала 28 квітня 2017-го: на хвилі 99.2 МГц уперше пролунали позивні Борзнянського радіо. Перехід на FM-мовлення відбувся не без труднощів. Як зазначила Ірина Плющ, вимоги до документації дуже високі і самотужки розібратися у цьому складно: "Ми вийшли в ефір завдяки спільним зусиллям влади, громадськості та меценатів, зокрема й районних інвесторів. Поки що працюємо в тестовому режимі. FM-мовлення в районі лише запроваджується, тож потрібен час на вивчення нового обладнання та налагодження якості. Ми тільки народжуємося, а з першого дня отримати все неможливо. Так, зараз в ефірі звучить трохи застаріла музика, але щоб її поновити, потрібні місяці. У цю роботу вкладається багато сил і терпіння. Та коли відчуваєш підтримку людей, то тягар стає трохи легшим". Борзнянське радіо наразі набуває все більшої популярності серед місцевих жителів. Оскільки це тестовий режим, то мовлення не цілодобове (тестується закуплене передавальне та студійне обладнання). Якість радіосигналу залежить від віддаленості населених пунктів (в межах 25-30 кілометрів - упевнений), а також від лісистості території. На сьогодні вже можна замовити музичні вітання, розміщення реклами та оголошення. Для цього необхідно зателефонувати до редакції з 8:00 до 17:00 або написати листа на електронну пошту: . На радіо поки працюють дві особи: бухгалтер та директор, яка і готує увесь ефір. А це - актуальні новини району та області, прогноз погоди тощо. До початку літніх канікул для дітей транслювалася вечірня казка. Створюються і авторські передачі: "Повинні знати" (бесіда із фахівцями певної галузі), "На крилах творчості" (розмова із творчими особистостями), краєзнавче читання "Борзнянщини моєї історія жива", "Пізнаємо людей Борзнянщини", "На нашій землі залишився слід" (спогади про видатних земляків), "Архівні джерела" тощо. "Плануються інформаційно-аналітичні, культурно-мистецькі, науково-просвітницькі, розважальні передачі. Співпрацюватимемо з різними структурами та організаціями, які висвітлюватимуть свої проблеми у нашому ефірі. Також хотілося б, щоб люди чули, як працює наша влада. Слухачі ще просять, щоб ми озвучували й сесії міської ради. Одним словом, люди хочуть чути, чим живе район, - поділилася задумами пані Ірина. - Плануємо вести діалоги з різними фахівцями, яким можна буде поставити запитання у прямому ефірі. Крім того, на нашій хвилі звучатимуть місцеві співаки". Борзнянська студія - яскравий приклад розвитку місцевого радіо. Варто зазначити, що Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення (далі - Національна рада) рекомендує запроваджувати у територіальних громадах подібний тип місцевого інформування - малопотужне FM-мовлення. Командою фахівців Національної ради розроблена покрокова інструкція щодо організації місцевого радіомовлення та мовлення територіальних громад. Інструкція складається з 3-х розділів: замовлення прорахунку FM-частоти, подача заявних документів на конкурс та організація радіомовлення. До кожного розділу надаються роз'яснення, коментарі, рекомендації. Яким чином можна отримати ліцензію на малопотужне FM-мовлення? Для початку має бути створена телерадіоорганізація (далі - ТРО) у формі комунального підприємства. Її засновниками можуть бути, як приклад, об'єднана територіальна громада або органи місцевого самоврядування. Потім ТРО подає до Національної ради документи на прорахунок частот малопотужного FM-мовлення в тих населених пунктах відповідного району, в яких планує провадити свою діяльність. Заявні документи мають містити: а) відповідну заяву на ім'я голови Національної ради на прорахунок однієї чи декількох частот (каналу мовлення) у діапазоні 87.5-108 МГц; б) заяви про видачу висновків ЕМС РЕЗ звукового радіомовлення (форма Р2) з потужністю передавача (передавачів) не більше ніж 10 Вт; в) програмно-економічне обґрунтування створення нового каналу мовлення; г) згоду власника споруди (власників споруд) на встановлення передавача (передавачів). Національна рада на основі цих документів робить відповідне подання до Українського державного центру радіочастот, який потім надає висновок. Орієнтовний термін прорахунку - 3-6 місяців. Після цього Національна рада оголошує конкурс на канал (або мережу) мовлення з використанням прорахованих частот у відповідній місцевості із зазначенням особливих умов конкурсу. ТРО бере участь у конкурсі за умови відповідності заявних документів умовам конкурсу та вимогам Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Існують також вимоги до програмної концепції, серед яких: цілодобовий обсяг мовлення (якщо у місцевого мовника не вистачає ресурсу для цілодобового мовлення, він може ретранслювати Суспільного мовника), українська мова ведення передач має становити не менше 50% від власного продукту, обов'язок інформувати населення про виникнення надзвичайних ситуацій тощо (Джерело: Портал "Час Чернігівський").
  • 13.06.2017 Радіо "Країна FM" розпочало мовлення в місті Суми. Відсьогодні 100% української лунатиме у Сумах на хвилі 100.8МГц. Нагадуємо - дане частотне присвоєння станція отримала на конкурсі у березні поточного року (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 13.06.2017 Слухайте в ефірі столичного "Radio Nostalgie" 99FM (99.0МГц та Інтернет-мовлення 128k.) свіжу інформацію про ситуацію на дорогах Києва та економте свій час! По буднях в рамках ранкового ефіру, а також о 14:55, 15:55 16:55 та 17:55! (Джерело: Сторінка "Radio Nostalgie" 99FM у соцмережі Facebook).
  • 11.06.2017 Сьогодні, 11 червня, у день відкриття безвізового сполучення між Україною та Європою, журналіст столичної сателітарної мережевої станції "Громадське радіо" (Київ-70.40МГц, Дніпро-73.46МГц, Лисичанськ-87.7МГц, Маріуполь-89.1МГц, Старобільськ - 90.2МГц, Краматорськ-90.9МГц, Біловодськ - 92.6МГц, Покровськ - 99.6МГц, Білолуцьк - 100.0МГц, Широкий - 101.8МГц, Зоринівка - 103.7МГц, Волноваха - 103.8МГц та 66.05МГц, а також Інтернет-мовлення) Сергій Стуканов, вирушив у першому безвізовому потязі до Польщі. Мета подорожі - зафіксувати символічний акт першого перетину кордону з ЄС за безвізового режиму й обговорити питання свободи пересування в сучасному світі, шляху України до безвізового режиму та його значення для суспільства. У Києві потяг проводжали Іванна Климпуш-Цинцадзе, Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло та голова відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Юрґіс Вілчінскас. У Перемишлі поїзд зустрінуть польські громадські діячі, інтелектуали та дипломати з обох сторін - зокрема, у прес-конференції на вокзалі візьмуть участь Посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця та екс-депутат Європарламенту і громадський діяч Павєл Залєвський. "За лічені хвилини вирушаємо в першу безвізову подорож потягом Київ - Перемишль. Разом з політиками, журналістами й громадськими діячами нині близько 14-ї перетнемо кордон із Польщею й протестуємо #безвіз. Всіх зі святом!", - написав на своїй сторінці у Фейсбук журналіст "Громадського радіо" Сергій Стуканов. Захід організовано ГО "Європа без бар'єрів" та партнерами з інтернет-видання "Європейська правда". Захід відбувається за фінансової підтримки Міжнародного Фонду "Відродження". Слухайте "Громадське радіо" о 12:45, буде пряме включення Сергія Стуканова про початок роботи безвізу. Стежити за перебігом поїздки можна за хештеґом #безвізовийпоїзд (Джерело: Сайт "Громадського радіо").
  • 9.06.2017 Столична мережева станція "Країна FM" (Київ-100.0МГц, Краматорськ-89.4МГц, Черкаси-90.6МГц, Бердянськ-90.9МГц, Одеса-91.0МГц, Полтава-98.7МГц, Миколаїв-98.8МГц, Мелітополь-99.6МГц, Хмельницький-100.1МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Львів-101.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Дніпро-106.5МГц, Харків-107.4МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.) нарешті презентує своїм шанувальникам свій мобільний додаток для двох операційних систем. Двома словами: зручно і стильно! Функціонал мобільного додатку: 1. Плейлист із назвами пісень та їх виконавців за добу; 2. Можливість ставити лайки-вподобаки чи антилайки трекам, аби на радіо "Країна FM" знали, що вам подобається, а що ні; 3. Можливість ділитися улюбленими піснями зі своїми друзями усіма доступними шляхами (соцмережами, месенджерами, поштою), двічі клікнувши на картинку виконавця під час прослуховування; 4. Можливість налаштувати будильник "Країни FM", аби а) прокидатися разом з улюбленою радіостанцією; б) не проґавити улюбленої програми чи прем'єри 100%-во україномовної музики; 5. Можливість слухати у зручний для вас час випуски улюблених програм, серед них: а) "Ритмотека" - найкраща україномовна дискотека для гучної компанії; б) "Країна мрій" - мистецька платформа Олега Скрипки, де пісні наживо та спілкування про своє, рідне; в) "Дрімайко" - казки від українського "Миколая" Сашка Лірника та маленьких слухачів станції, віршики від Тоні Матвієнко та малечі, найкращі українські колискові; г) Новини - головні новини країни, жодної проплаченої. Все це є у яскравому мобільному додатку для iOS та Android. Відтепер, де б ви не були, беріть улюблене радіо із собою! "Країна FM" - 100% українською тепер у ваших телефонах! (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 9.06.2017 Сьогодні у Києві з нагоди святкування 25-річчя україномовної служби ВВС відбувається круглий стіл "25 років ВВС Україна: перевірка фактів тоді і зараз", у якому візьме участь перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк, яка свого часу була позаштатним кореспондентом ВВС. Суспільний мовник Великої Британії ВВС упродовж багатьох років залишається еталоном професійності і дотримання журналістських стандартів. На його практиках виросло не одне покоління журналістів. ВВС є взірцем, до досвіду якого апелюють медіагравці всього світу. Нині цей досвід високоякісної журналістики розвинений і в Україні. Є велике сподівання, що й український суспільний мовник - НСТУ, який переживає своє становлення, незабаром стане прикладом дотримання всіх журналістських стандартів, гідним наслідування. Об'єктивність, збалансованість, неупередженість, чітке відокремлення фактів від думок, ретельна перевірка достовірності інформації - ось чим завжди оперують журналісти ВВС. Саме одній із таких тем, а саме перевірці фактів, присвячений нинішній круглий стіл. Під час заходу журналісти обговорюють, як змінилися способи перевірки фактів і боротьби з фейковими новинами зі зміною інформаційних платформ. Дискусію, що відбуватиметься перед запрошеною аудиторією, ВВС Україна також транслюватиме у Facebook. Учасниками круглого столу стануть голова Європейського департаменту Всесвітньої служби ВВС Артем Лісс, головний редактор ВВС Україна Ніна Кур'ята і засновниця та перша голова Української служби Елізабет Робсон. Також у дискусії візьмуть участь українські журналісти з "Радіо Свобода", проекту "Stop.Fake", "Детектор Медіа", Інституту масової інформації, проекту "Доступ до правди" та інших медіаорганізацій (Джерело: Сайт Нацради).
  • 8.06.2017 Столична мережева станція "Країна FM" "зняла" апартаменти на телевишці в Бердянську Запорізької області. ПМЖ. Частота 90.9 МГц. Бо що може бути кращим за відчуття, коли у розпал літа море приємно лоскоче п'яти та литки, а у навушниках грає своє, 100% українське? Відсьогодні, радіо "Країна FM" мовить у Бердянську на частоті 90.9 МГц. Станція буде гаряче дякувати за максимальне поширення цієї новини! (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 8.06.2017 Боєць АТО на ім'я Олег, перебуваючи в окопі, в ефірі однієї з радіостанцій окупованого Донецька вигукнув "Слава Україні!". Відео опубліковано на Facebook. Дзвінок у студію відбувся під час передачі "Час пік" на сепаратистській FM-хвилі "Радіо ТВ". "Алло, доброго вечора! Хочу передати привіт усьому Донецьку. Слава Україні, покидьки!" - сказав військовий. У відповідь шокований ведучий вигукнув: "Сильно сказано". Після цього ефір перервали (Джерело: Сайт телеканалу "Еспресо TV").
  • 7.06.2017 Павло Грицак, який 6 червня 2017 року написав заяву на звільнення з посади головного продюсера музичних і розважальних програм Національної суспільної телерадіокомпанії України, став заступником директора виконавчого центральної дирекції НСТУ ("UA: Перший") з питань "Євробачення". Про це сайту "Суспільне мовлення" повідомив голова правління НСТУ Зураб Аласанія. До обов'язків Павла Грицака входитиме закриття проекту "Євробачення-2017". Йому допомагатиме Юрій Біловус, який залишається директором виконавчим дирекції з організації та підготовки пісенного конкурсу "Євробачення-2017" та головою тендерного комітету. До кінця 2017 року проект "Євробачення-2017" мають закрити, вважає пан Аласанія. За словами Зураба Аласанії, 12 червня 2017 року Павло Грицак і Ганна Бичок (колишня виконуюча обов'язки голови правління НСТУ) поїдуть у Женеву на засідання оргкомітету "Євробачення" Європейської мовної спілки. Нагадаємо, 3 травня голова оргкомітету "Євробачення" Франк-Дітер Фрайлінг сказав німецькому виданню Heute, що допускає введення санкцій проти Росії і України за порушення статуту конкурсу. Це може бути штраф або заборона участі країн у конкурсі до трьох років. Додамо, 1 березня Юрій Біловус став директором виконавчим дирекції з організації та підготовки пісенного конкурсу "Євробачення-2017", а також головою тендерного комітету. До цього тендерний комітет очолював заступник гендиректора Національної телекомпанії України (з 19 січня 2017 року - НСТУ) Павло Грицак. Пан Біловус мав право підписувати протоколи тендерного комітету та укладати угоди з переможцями тендерів. До січня 2017 року він був директором ТОВ "Євромедіа Україна". Власниками компанії "Євромедіа Україна" є Павло Грицак (частка 99%), який очолює групу компаній Euromedia, що займається організацією заходів і виробляє кіно- і телепродукт для ринків України та ближнього зарубіжжя, та Валентин Шостак (частка 1%). З 15 грудня 2016 року Павло Грицак був призначений заступником гендиректора НТКУ. Він був відповідальним за виробництво музичних, спортивних програм, документальних фільмів, підготовку до пісенного конкурсу "Євробачення-2017", а також за комерційну діяльність НТКУ. До того, Павло Грицак був виконавчим продюсером "Євробачення-2005", яке проходило в Україні. У лютому 2017 року, після того як частина команди "Євробачення" на чолі з виконавчими продюсерами Вікторію Романовою та Олександром Харебіним пішли з проекту, Павло Грицак став виконавчим продюсером "Євробачення". За словами Павла Грицака, його право на підпис на платіжних документах щодо "Євробачення-2017", яке проходило в Києві з 9 по 13 травня, завершилося 15 травня 2017 року. 22 травня він був скорочений з посади заступника генерального директора НТКУ і перейшов на посаду продюсера розважальних та спортивних програм. У цей день Павло Грицак отримають попередження про скорочення посад. 2 червня Майкл Щур (член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Роман Вінтонів) на своїй сторінці у Facebook оприлюднив заяву на звільнення продюсера музичних і розважальних програм Національної суспільної телерадіокомпанії Павла Грицака, написану 2 червня 2017 року.За словами пана Грицака, посада продюсера не давала йому можливості завершити проект "Євробачення". Він зазначив, щовідкритий до обговорення будь-яких взаємно прийнятних форматів співпраці задля якнайшвидшого та спокійного завершення проекту (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 7.06.2017 В Петровому в прямому ефірі відкрили студійний комплекс радіо "Голос Петрівщини". Про це повідомляється на сайті Петрівської РДА. Почесне право відкрити студійний комплекс було надано голові районної державної адміністрації Сергію Завалію, який разом із головним редактором районного радіомовлення Олександром Догою перерізали символічну стрічку. Керівники району - Сергій Завалій, Тетяна Панета, Антоніна Іванова нагородили Почесною грамотою районної ради і районної державної адміністрації за значний внесок у розвиток інформаційного простору, активну громадську позицію та з нагоди Дня журналіста головного редактора районного радіо "Голос Петрівщини" Олександра Догу. Далі, запустили передавач та канало-формуючу апаратуру і в ефірі залунало: "На хвилі 105.5FM - Радіо "Голос Петрівщини"!" Наостанок урочистостей пролунала нова пісня про Петрове, як подарунок редакції радіо та радіослухачам від Олександра Поворознюка (Джерело: Портал "Novosti.Kr.Ua").
  • 7.06.2017 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на своєму сьогоднішньому засіданні ухвалила рішення про замовлення в ДП "Український державний центр радіочастот" розроблення висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення (аналогове звукове мовлення та цифрове наземне телевізійне мовлення). Зокрема, для потреб цифрового наземного телевізійного мовлення Нацрада просить прорахувати 50 ТВК у Чаплинці Херсонської області (з потужністю 1 кВт). У тій таки Чаплинці регулятор просить прорахувати для потреб звукового аналогового мовлення чотири FM-частоти: 100.7МГц, 101.4МГц, 105.9МГц, 107.8МГц (усі з потужністю 5 кВт). Окрім цього, Нацрада просить УДЦР прорахувати ще дві FM-частоти в діапазоні 87.5 - 108.0МГц - у Дружківці Донецької області (0.05 кВт) та в Охтирці Сумської області (0.03 кВт). Враховуючи малу потужність на двох останніх частотах, що прораховуються, вочевидь, вони призначатимуться для потреб мовлення місцевих громад. Що ж до FM-частот, які Нацрада просить прорахувати у Чаплинці, то частоти з аналогічними номіналами (100.7МГц, 101.4МГц, 105.9МГц, 107.8МГц) вже задіяні у Чонгарі тієї ж Херсонської області. Отже, у випадку позитивного рішення УДЦР, можна очікувати появи на Херсонщині синхромереж (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.06.2017 7 червня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки двох цифрових телеканалів та однієї радіостанції через відсутність мовлення. Нацрада перевірить ТОВ "Місто ТБ", яке володіє ліцензією на місцеве цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 у Чернівцях, ТОВ "ТРК "Херсон плюс"", що володіє ліцензією на регіональне цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 у Херсонській області, і ТОВ "Радіо Маяк" з Одеси. Телеканал "Місто ТБ" отримав попередження Нацради 14 квітня 2016 року через те, що представникам Нацради не вдалося провести планову перевірку: компанії не виявилося за жодною з вказаних у ліцензії адрес. Тоді як проведений Нацрадою 26 грудня 2015 року моніторинг "Міста ТБ" зафіксував, що в ефірі каналу транслюється один і той самий контент (одні й ті самі передачі з однаковими сюжетами, фільмами), крім того канал не дотримується своєї програмної концепції. 9 лютого 2017 року Нацрада призначила повторну перевірку телеканалу "Місто ТБ", щоб з'ясувати чи усунув канал порушення програмної концепції. Її результатів поки не розглядали. Нова позапланова перевірка призначена через зафіксовану Нацрадою відсутність мовлення "Місто ТБ". ТРК "Херсон плюс" має суперечності з провайдером цифрового ефірного телебачення "Зеонбудом" щодо якості послуг та їх оплати, через що не мовить в усіх містах Херсонської області, крім Херсона. 31 березня 2016 року за скаргою "Зеонбуду" Нацрада призначила йому перевірку. Її результатів Нацрада так і не розглянула, натомість 2 березня 2017 року переоформила ліцензію компанії, вилучивши з неї частоти, на яких компанія не веде мовлення. Але 20 квітня 2017 року Нацрада скасувала це своє рішення через несплату каналом ліцензійного збору, і ліцензія "Херсон плюс" знову містить усі частоти, на яких канал не веде мовлення. Нова позапланова перевірка призначена через зафіксовану Нацрадою відсутність мовлення ТРК "Херсон плюс". Одеське "Радіо Маяк", за даними Нацради, не веде мовлення на середніх хвилях в Одесі (частота 765 кГц). Зауважимо, що ця ж радіостанція має ще FM-частоту в Одесі 100.4 МГц (позивні - "Радіо Академія") (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 7.06.2017 Одеська радіостанція "Просто рок" (ТОВ "Шанс плюс"), що входить в радіохолдинг місцевого бізнесмена Артема Вознюка, таки змінила назву на "Європа плюс". Подумавши два місяці, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення раптом вирішила погодити зміну позивних і невелику зміну програмної концепції. Рішення прийняли одноголосно і без обговорення. Власність радіостанції при цьому не змінювалася - ліцензія як і раніше записана на ТОВ "Шанс плюс", яке належить одеській компанії "Інтершанс". Останньою, як і раніше, порівну володіють Андрій Вікторів і Олег Архарів з Одеси. Формально Вознюка у структурі власності холдингу немає: в документах бенефіціаром значиться Андрій Вікторів, який запевняв Нацраду, що володіє правами на торговельні марки "Просто Раді.О", "Просто рок", "Народне радіо". На початку квітня регулятор відмовив одеській компанії у переоформленні позивних, вважаючи, що таким чином - за рахунок одеської частоти - київська "Європа плюс" планує розширити мережу мовлення. Представник станції у свою чергу наполягав, що мовник вирішив змінити назву і репертуар всього лише для залучення рекламних засобів - рекламодавці, мовляв, масово ігнорують рок-радіостанцію. Заступник голови регулятора Уляна Фещук тоді послалася на некоректність переданих прав на товарний знак (звучить як "ТРК Європа плюс - ТРК Европа плюс"), оскільки озвучити довгий позивний нереально. Також вона звернула увагу на непрозору власність київського мовника: радіостанція не надала регулятору схему володіння (як і в минулому році). Згідно з даними держреєстру, власницею радіостанції "Європа Плюс" (ТОВ "ТРК "Європа Плюс Київ") числиться Тамара Дзева з окупованого Зоринська Луганської області. Раніше у "Європи плюс" був судовий спір з "Радіогрупою УМХ" через права на радіостанцію "Європа плюс". Його в результаті виграв перший мовник: "Радіогрупа УМХ" була змушена змінити назву совій станції на "Європа плас". У Києві "Європа плюс" мовить на частоті 107.0 МГц з лютого 1996-го, а "Європа плас" вела мовлення на своїй частоті 92.8 МГц в столиці 11 років - з квітня 2005-го по квітень 2016- го, після чого стала радіостанцією NRJ (Джерело: Портал "МедіаНяня").
  • 6.06.2017 Гаряча дискусія щодо перспектив та ризиків запровадження в Україні цифрового радіо відбулась у стінах Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 1 червня за участі керівництва Ради, операторів та мовників. За словами члена Нацради Олега Черниша, регулятор спільно з концерном Радіомовлення, радіозв'язку і телебачення (РРТ), а також Українським державним центром радіочастот (УДЦР) наразі розглядають ідею проведення цифрового експерименту в Києві та шукають для цього технічні можливості. Йдеться про встановлення декількох передавачів для трансляції радіосигналу в стандарті DAB+ (Digital Audio Broadcasting). Його колега Сергій Костинський пояснив вибір Києва для втілення експерименту тим, що тутешні містяни найчастіше купують нові автомобілі, які комплектуються в тому числі й сучасними цифровими приймачами. "Ідея запровадження DAB+ у тому, щоб надати нові можливості новим гравцям на ринку і, врешті-решт, ліцензувати суспільне мовлення. Плюс це економія радіочастотного ресурсу і коштів за його експлуатацію. До того ж, на нашу думку, цифрове мовлення допомогло б "протриматися на плаву" національному концерну Радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (РРТ)", ? пояснив О.Черниш, додавши, що з відключенням аналогового телевізійного мовлення концерн втратить майже 60% доходів. До слова, в.о. гендиректора згаданого РРТ Олександр Богданов, зазначив, що європейські виробники обладнання вже готові до співпраці з концерном. Але Нацрада поки вивчає можливості встановлення нових передавачів, їхню потужність і готується провести ліцензування бажаючих працювати в цифровому мультиплексі. "За попередніми розрахунками, цифровий передавач потужністю 1 кВт, за умови залучення до одного мультиплексу восьми радіокомпаній, обійдеться кожному мовнику в половину вартості обслуговування FM-передавача", ? пояснив Богданов. Під час дискусії також була озвучена цифра у 150 тис. грн. за ліцензію на цифрове мовлення у межах Києва. Відповідно до Регіональної угоди, яка стосується планування цифрової наземної радіомовної служби, підписаної в Женеві 2006 року, Україна має 81 зону частотних виділень для цифрового наземного телевізійного мовлення і стільки ж для цифрового радіо. Чималі сподівання на DAB+ покладають саме суспільні мовники, зокрема, Українське радіо, яке втомилось боротися за FM-частоти. Сьогодні "Перший канал" УР має лише 50% FM-покриття і потребує частот ще для двох своїх каналів. На думку ж присутніх на обговоренні представників індустрії, міжнародний досвід впровадження технології DAB+ не є втішним. Керівник одного з найбільших радіохолдингів України "Тавр-медіа" Ігор Чернишов зауважив, що від нього вже відмовилися низка найбагатших країн, зокрема Сінгапур, Фінляндія та Канада. На додачу виконавча директорка Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) Катерина М'ясникова навела дані Європейської спілки телерадіомовників, які свідчать про проблему попиту на цифрове радіо через недоліки технічного обслуговування. Вона також презентувала дослідження, що демонструє неготовність української аудиторії до переходу на DAB. "Соціологічне опитування понад двох тисяч респондентів у вересні 2016 року, показало, що яскравої потреби в нових радіоформатах у вітчизняної аудиторії сьогодні немає. Більше з тим, українці наразі занадто бідні, аби масово купувати цифрові приймачі, вартістю майже 60 доларів за пристрій (чверть місячного доходу пересічного українця - НАМ.)",? зазначила М'ясникова. Керівниця асоціації телерадіомовників акцентувала, що за таких обставин для вітчизняних мовників перехід на "цифру" загрожує невиправданими витратами і збитковістю. На заваді цифровому експерименту в Україні стає і закон, про що попередила керівник центру адвокації та лобіювання НАМу Ольга Большакова. "Для розбудови цифрового мовлення необхідні зміни до закону "Про телебачення і радіомовлення". Сьогодні Нацрада не має права приймати рішення про створення цифрової радіомережі, оскільки в національному плані розвитку немає жодного слова про цифрове радіо. Також Нацрада не має права проводити "експериментальний" конкурс. Давайте спочатку забезпечимо частотами місцеве мовлення, до чого зобов'язує план розвитку, а потім гратимемось у експерименти з цифровим мовленням", ? наголосила Большакова. Юрист також нагадала, що проект закону з необхідними змінами третій рік знаходиться на розгляді в Нацраді. Врівноважити дискусію спробував голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко. "Давайте спробуємо це зробити. Вийде експеримент - гарно. Не вийде - в будь-якому випадку держбюджет отримає гроші за ліцензійний збір. Особисто я готовий придбати собі за 30 дол. цифровий приймач",? зізнався Артеменко, закликавши колег повернутися до обговорення після розгляду почутих проблем. Нагадаємо, Норвегія стала першою країною, яка до 2017 року має намір повністю відмовитися від FM-мовлення і перейти на цифрове. Такі ж наміри має Швейцарія . В Україні вперше ідея цифрового мовлення була запропонована членом Нацради Владиславом Севрюковим у 2014 році (Джерело: Сайт НАМ).
  • 6.06.2017 Радіостанція "Radio1UA" розпочала мовлення на місто Луцьк. Трансляції ведуться на частоті 100.1 МГц. Нагадаємо - станція (ТОВ "ТРК "Українське музичне мовлення"") отримала дане частотне присвоєння для мовлення з села Підгайці Луцького району Волинської області 16 березня поточного року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 5.06.2017 У понеділок, 5 червня о 19:10 на хвилі Першого каналу Українського радіо прозвучить прем'єра арт-проекту "RadioSymphony UA": Найкраще!" Симфонічного оркестру Українського радіо. У Києві Українське радіо мовить на 105 FM, частоти УР-1 можна дізнатися тут. Презентація арт-проекту "RadioSymphony.Ua" відбулася 1 червня 2017 року на сцені Великої акустичної концертної студії України - Будинок Звукозапису. Разом із Великим симфонічним оркестром Українського радіо виступили солісти Національної опери України Тетяна Анісімова (сопрано), Анжеліна Швачка (мецо-сопрано), Андрій Романенко (тенор), саксофоністи України Олександр Рукомойніков та Юрій Василевич, а також віртуозна Віра Шперер (гобой) та Академічний хор Українського Радіо імені П. Майбороди. Диригував маестро Володимир Шейко. У програмі прем'єрного концерту прозвучала класика, шедеври джазу та музика кіно: експресивний Бізе, романтичний Сен-Санс, хрестоматійний Морріконе, а також неокласик Прокоф'єв і сучасний погляд молодої генерації України - Іван Небесний. Родзинкою вечора став хіт усіх часів: легендарна "Карміна Бурана" Карла Орфа. Вечір вели найвідоміші голоси Українського радіо: Дмитро Хоркін та Галина Бабій. Нагадаємо, зала Будинку Звукозапису була побудована провідними акустиками з Німеччини та Естонії спеціально для високоякісного звучання симфонічних оркестрів та хорів із наступним звукозаписом для Держ. Фонду, лейблів України та світу, повідомляють на Українському радіо (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 3.06.2017 3 червня у Краматорську під час робочої наради за участі керівництва Донецької обласної державної адміністрації, Міністерства інформаційної політики України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення і Концерну РРТ було презентовано початок мовлення на середніх хвилях Першого каналу Українського радіо (НСТУ) на окуповані райони Донецької та Луганської областей. 2 квітня з міста Часового Яру розпочалося мовлення на частоті 873 кГц Першого каналу Українського радіо (НСТУ) на окуповані території Донецької і Луганської областей. Голова Донецької ОДА Павло Жебрівський запевнив, що сигнал Українського радіо буде охоплювати Донецьку і Луганську області разом з окупованими територіями, а також Запорізьку, Дніпропетровську, Харківську області, і, крім того, прикордонні території Російської Федерації, які межують з Донбасом. Голова Національної ради Юрій Артеменко підкреслив, що у співпраці з Міністерством інформаційної політики регулятор надав НСТУ дозвіл на тимчасове мовлення на частоті 873 кГц ще 12 січня. За його словами, цей проект є початком реалізації проекту щодо спрямованого мовлення на окуповані території Донецької і Луганської областей. Заступник Міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін розповів, що мовлення здійснюється за допомогою передавача NAUTEL XL-60, який був наданий Міністерству інформаційної політики компанією BBG як технічну допомогу. На разі оператором комунікацій виступає Концерн РРТ. За словами в.о. генерального директора Концерну РРТ Олександра Богданова, наразі передавач працює з потужністю 12 кВт. Протягом найближчого часу потужність мовлення буде збільшено Концерном до 25 кВт. Член Національної ради Сергій Костинський заявив, що сигнал Українського радіо з Часового Яру охопить сукупно до 12,7 млн. людей, як громадян України, так і громадян країни-агресора. У робочій нараді взяли участь: Павло Жебрівський, голова Донецької обласної державної адміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації, Юрій Артеменко, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Сергій Костинський, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Дмитро Золотухін, заступник Міністра інформаційної політики, Олександр Богданов, в.о. генерального директора Концерну РРТ, Віктор Ремський, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації, Володимир Бохонов, голова Артемівської районної державної адміністрації, Руслан Требушкін, Покровський міський голова та інші. Розвиток телекомунікаційної інфраструктури та телерадіомовлення в зоні проведення АТО та на територію Криму відбувається в рамках діяльності міжвідомчого органу - Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.06.2017 3 червня у Краматорську під час робочої наради Донецька обласна державна адміністрація погодила план розвитку телекомунікаційної інфраструктури і цифрового телебачення в регіоні, що був розроблений Комісією з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при МІП. За словами голови Донецької ОДА Павла Жебрівського, під час робочої наради було погоджено будівництво нової щогли в Покровську висотою 200 метрів замість існуючої, висота якої становить 69 метрів, а також придбання та встановлення нових цифрових передавачів стандарту DVB-T2 вздовж "лінії розмежування" на території Донецької області. "Сьогодні узгоджено два проекти - будівництво щогли в Покровську та розвиток цифрового телебачення вздовж "лінії "розмежування. Обидва проекти плануємо реалізувати протягом поточного року", - заявив Павло Жебрівський. Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко запевнив, що будівництво нової, більш високої опори в Покровську дозволить оптимізувати мовлення, яке вже здійснюється. "Радіус розповсюдження сигналу 8-ми аналогових, 32-х цифрових телеканалів, 5-ти, а згодом і 7-ми FM-радіостанцій збільшиться з 20-22 км до 30-35 км. Відповідно, аудиторія, яка зможе отримувати сигнал українського телебачення, збільшиться орієнтовно до 852 тис. глядачів, аудиторія українського радіо - до 580 тис. слухачів, - заявив Юрій Артеменко. - Важливо підкреслити, що всі ці телеканали і радіостанції будуть доступні, в тому числі і в Авдіївці". Член Національної ради Сергій Костинський заявив, що організація цифрового телебачення вздовж лінії розмежування в синхронному режимі дозволить охопити сигналом українського телебачення не тільки "білі плями" на підконтрольних урядом територіях, але також частину Донецька, Макіївку, Горлівку, Стаханів та інші населені пункти. "Запропонований Комісією план розвитку передбачає встановлення 8-ми цифрових передавачів потужністю від 1 до 2 кВт на трьох окремих об'єктах, що розташовані вздовж "лінії розмежування". На першому етапі передбачається, що цифровий сигнал українського телебачення охопить більше 300 тис. глядачів. На другому, за рахунок додаткового розвитку телекомунікаційної інфраструктури, аудиторію буде збільшено до 543 тис. - в 1,8 разів", - заявив Сергій Костинський. Заступник Міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін підкреслив, що Міністерством розроблено законопроект щодо внесення змін до державного бюджету на 2017 рік. На разі відбувається процес узгодження проекту закону Урядом. "Законопроект передбачає надання субвенції у розмірі 23,6 млн. гривень на будівництво нової антенно-щоглової споруди в Покровську та виділення 5,8 млн. гривень на закупівлю й встановлення цифрових передавачів в Донецькій області", - сказав заступник Міністра. У робочій нараді взяли участь: Павло Жебрівський, голова Донецької обласної державної адміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації, Юрій Артеменко, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Сергій Костинський, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Дмитро Золотухін, заступник Міністра інформаційної політики, Олександр Богданов, в.о. генерального директора Концерну РРТ, Віктор Ремський, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації, Володимир Бохонов, голова Артемівської районної державної адміністрації, Руслан Требушкін, Покровський міський голова та інші. Розвиток телекомунікаційної інфраструктури та телерадіомовлення в зоні проведення АТО та на територію Криму відбувається в рамках діяльності міжвідомчого органу - Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.06.2017 2 квітня з міста Часів Яр розпочалося мовлення на частоті 873 кГц Першого каналу Українського радіо (НСТУ) на окуповані території Донецької і Луганської областей. Як повідомляє прес-служба Донецької ОДА, про це в суботу на прес-конференції у Краматорську повідомив голова облдержадміністрації Павло Жебрівський. За його словами, сигнал Українського радіо буде охоплювати Донецьку, Луганську області, разом з окупованими територіями, а також Запорізьку, Дніпропетровську, Харківську області, і, крім того, прикордонні території Російської Федерації, які межують з Донбасом. Голова Нацради з теле- і радіомовлення Юрій Артеменко підкреслив, що у співпраці з Міністерством інформаційної політики регулятор надав НСТУ дозвіл на тимчасове мовлення на частоті 873 кГц ще 12 січня. За його словами, цей проект є початком реалізації проекту щодо спрямованого мовлення на окуповані території Донецької і Луганської областей. Заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін повідомив, що мовлення здійснюється з передавача NAUTEL XL-60, який був наданий Міністерству інформаційної політики компанією BBG в якості технічної допомоги. На разі оператором комунікацій виступає Концерн РРТ (Джерело: Портал "Українська Правда").
  • 3.06.2017 На виконання доручення президента України Порошенка Петра Олексійовича щодо збільшення території покриття сигналом українських мовників в зоні АТО, Концерном РРТ з 1 червня 2017 року в місті Часів Яр Бахмутського району Донецької області розпочато мовлення Першої програми Українського радіо (УР-1) на частоті 873 кГц. Це дало змогу покрити радіосигналом українського радіо всю територію Донецької і Луганської областей, значну частину Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей, а також окремі території прикордонних областей Російської Федерації. Середньохвильовий передавач отриманий Концерном РРТ в якості технічної допомоги від зарубіжних партнерів. Антено-фідерна система спроектована та змонтована власним коштом Концерну РРТ. Введення в дію передавача здійснено згідно рішення Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, яка діє при Міністерстві інформаційної політики України та дозволу на тимчасове мовлення на час проведення АТО, виданого Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення. Зазначені заходи здійснено з метою посилення інформаційної безпеки держави та нейтралізації негативного інформаційного впливу на населення України (Джерело: Сайт Концерну РРТ).
  • 3.06.2017 У якості спадкоємця Юрія Стеця, який подав у відставку з посади міністра інформаційної політики, в Адміністрації Президента розглядають три кандидатури. Про це повідомляє 112.ua з посиланням на власні джерела в АП. Як відомо, 31 травня міністр інформаційної політики України Юрій Стець написав заяву про відставку з посади за станом здоров'я. В своїй офіційній заяві Міністерство інформаційної політики України повідомило, що 31 травня міністр інформаційної політики Юрій Стець передав заяву про відставку голові Верховної Ради України Андрію Парубію. Функції виконуючого обов'язки міністра інформаційної політики на час перебування міністра в лікарні покладені на першу заступницю міністра Еміне Джапарову. За словами джерела в Адміністрації Президента, у якості спадкоємця Юрія Стеця зараз розглядають три кандидатури, при цьому призначення може відбутися у форматі в. о. міністра. За непідтвердженою поки інформацією, повідомляє 112.ua, серед можливих його наступників - нинішній заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін, голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький і радник глави МВС Зорян Шкіряк. Водночас Зорян Шкіряк заявив, що вперше чує подібне і йому про це нічого не відомо. Дмитро Золотухін заявив, що не коментує плітки. Микола Княжицький поки не прокоментував цю інформацію 112.ua. Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман шкодує, що міністр інформполітики Юрій Стець подав у відставку, і подякував йому за роботу (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 3.06.2017 6 червня головний продюсер музичних і розважальних програм Національної суспільної телерадіокомпанії України, колишній виконавчий продюсер "Євробачення-2017" Павло Грицак, який написав заяву на звільнення, та голова правління Суспільного мовлення Зураб Аласанія шукатимуть технічне рішення, яким чином закриватиметься проект "Євробачення-2017". За словами пана Грицака, посада продюсера не давала йому можливості завершити проект "Євробачення". Про це сайту "Суспільне мовлення" повідомив Павло Грицак. Він сказав, що 22 травня був скорочений з посади заступника генерального директора НТКУ, яку обіймав з 15 грудня 2016 року, та був повідомлений, що займана ним до цього часу посада продюсера спортивних і розважальних програм також скорочується. За словами Павла Грицака, він швидше за все йде з НСТУ та є відкритий до обговорення будь-яких взаємно прийнятних форматів співпраці задля якнайшвидшого та спокійного завершення проекту. "Опублікований у мережі Романом Вінтонівим документ дійсно є копією моєю заяви. Але це лише один документ, вирваний з контексту, і я вважаю неконструктивною подібну практику. 22 травня я був скорочений з посади заступника генерального директора. А минулого тижня Зураб Аласанія повідомив, що займана мною посада продюсера спортивних і розважальних програм, яку я обіймав до цього часу, також скорочується. В будь-якому випадку, перебування на цій посаді було недоцільним, адже вона не дає можливості завершити проект "Євробачення" - я був позбавлений організаційних та управлінських функцій, а також не міг підписувати фінансові документи. Фінансові питання вирішуватиме юридична особа ПАТ НСТУ, яка позбавила мене впливу на остаточні розрахунки 15 травня 2017 року. Разом з тим хотів би наголосити, що я відкритий до обговорення будь-яких взаємно прийнятних форматів співпраці задля якнайшвидшого та спокійного завершення проекту. Я хочу подякувати своїм колегам за гарно виконану роботу. Всі вони спромоглися додати авторитету нашої країни, організувавши Євробачення на дуже високому рівні", - пояснив Павло Грицак. Нагадаємо, 2 червня Майкл Щур (член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Роман Вінтонів) на своїй сторінці у Facebook оприлюднив заяву на звільнення продюсера музичних і розважальних програм Національної суспільної телерадіокомпанії Павла Грицака, написану 2 червня 2017 року. Павло Грицак був призначений на посаду заступника генерального директора НТКУ 15 грудня 2016 року. Він відповідав за музичні, спортивні і розважальні програми та підготовку до "Євробачення-2017". У лютому 2017 року, після того як частина команди "Євробачення" на чолі з виконавчими продюсерами Вікторію Романовою та Олександром Харебіним пішли з проекту, Павло Грицак став виконавчим продюсером "Євробачення". За словами Павла Грицака, його право на підпис на платіжних документах щодо "Євробачення-2017", яке проходило в Києві з 9 по 13 травня, завершилося 15 травня 2017 року. 22 травня він був скорочений з посади заступника генерального директора НТКУ і перейшов на посаду продюсера розважальних та спортивних програм. У цей день він отримають попередження про скорочення посад. 1 червня 2017 року Павло Грицак дав підсумкову прес-конференцію стосовно "Євробачання". На ній він сказав, що не знімає з себе відповідальності за інцидент під час виступу української співачки Джамали у фіналі конкурсу. Також він заявив, що наразі 150 компаній, які працювали на Євробаченні", не мають розрахунку. Остаточний розрахунок буде здійснено після того, коли ПАТ "НСТУ", як організатор, переконається у тому, що всі послуги надані у повному обсязі. Підрядники не погоджуються чекати і готуються 6 червня, починаючи з 08:00, розпочати безстроковий пікет під стінами Кабміну (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 2.06.2017 2 червня 2017 року продюсер музичних і розважальних програм Національної суспільної телерадіокомпанії, колишній виконавчий продюсер "Євробачення-2017" Павло Грицак написав заяву на звільнення. Про це повідомив Майкл Щур (член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Роман Вінтонів) у Facebook. "Хочете ржаку про Євробачення? Є майже триста незакритих угод по Євробаченню. Є пікет під кабміном, на який прийшли люди, бо їм не заплатили 20% грошей за роботу на Євробачення. Є розслідування КРУ і Прокуратури по Євробаченню. Є людина, яка відповідала за організацію Євробачення. Сьогодні вобід ця людина отримує питання: що вам треба, щоб завершити всі незакриті проблеми? І що робить ця людина? Ні не пише про те, що йому треба. Пише заяву на звільнення)) Тобто Євробачення провели ок. Всі щасливі. А от завершити документальну роботу нормально - ні-ні це не до мене - самі розгібайте. Я втомився. Я йду. І що порадите робити?", - зазначив Майкл Щур. Нагадаємо, Павло Грицак був призначений на посаду заступника генерального директора НТКУ 15 грудня 2016 року. Він відповідав за музичні, спортивні і розважальні програми та підготовку до "Євробачення-2017". У лютому 2017 року, після того як частина команди "Євробачення" на чолі з виконавчими продюсерами Вікторію Романовою та Олександром Харебіним пішли з проекту, Павло Грицак став виконавчим продюсером "Євробачення". За словами Павла Грицака, його право на підпис на платіжних документах щодо "Євробачення-2017", яке проходило в Києві з 9 по 13 травня, завершилося 15 травня 2017 року. 22 травня він був скорочений з посади заступника генерального директора НТКУ і перейшов на посаду продюсера розважальних та спортивних програм, також він отримають попередження про скорочення посад. 1 червня 2017 року Павло Грицак дав підсумкову прес-конференцію стосовно "Євробачання". На ній він сказав,що не знімає з себе відповідальності за інцидент під час виступу української співачки Джамали у фіналі конкурсу. Також він заявив, що наразі 150 компаній, які працювали на Євробаченні", не мають розрахунку. Остаточний розрахунок буде здійснено після того, коли ПАТ "НСТУ", як організатор, переконається у тому, що всі послуги надані у повному обсязі. Підрядники не погоджуються чекати і готуються 6 червня, починаючи з 08:00, розпочати безстроковий пікет під стінами Кабміну (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 2.06.2017 1 червня в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення відбулася зустріч за участі представників радіогруп, Національної суспільної телерадіокомпанії України, Українського державного центру радіочастот і Концерну РРТ, громадськості, на якій обговорено перспективи розгортання в Україні експериментального цифрового радіомовлення у стандарті DAB+. Територією, вибраною для експерименту, може стати Київ. Позитивним, відзначила керівник міжгалузевого об'єднання "Радіокомітет" Катерина М'ясникова, є той факт, що подібна зустріч і розмова з індустрією відбуваються до того, як такий важливий крок для телерадіоінформаційної галузі реалізовано, а не після. Тож під час зустрічі були висловлені як переваги, які може дати цифрове радіо, так і ризики, пов'язані з упровадженням нової технології. Цифрове радіо може бути цікаве з огляду на вичерпність FM-частот, воно дасть можливість вивільнити радіочастотний ресурс і потребуватиме менше коштів на обслуговування мереж і трансляцію, ніж це є при розповсюдженні аналогового сигналу. Зацікавленість у проекті висловила Національна суспільна телерадіокомпанія України, яка відповідно до закону про суспільне мовлення в Україні має мовити не менше ніж на трьох радіоканалах. Виконати це завдання у рамках FM-діапазону вкрай складно, тож розвиток нових технологій може сприяти вирішенню цього питання. Член Національної ради Олег Черниш розповів, що сьогодні регуляторний орган вивчає технічну сторону справи: де розташувати передавачі, якої потужності вони мають бути, які мають бути контури тієї експериментальної території тощо. Після того, як буде напрацьована інформація, Національна рада презентує її ринку. Регулятор відкритий до пропозицій галузі і сподівається на добру співпрацю з радіомовниками і громадськістю (Джерело: Сайт Нацради).
  • 2.06.2017 Динамічней літо розпочинається на хвилях столичної мережевої станції "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпро-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кропивницький-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.)! Це бадьорий настрій, і яскраві враження! З 6 червня щогодини "Наше Радіо" даруватиме подарунки, розігруватиме путівки! Слухайте і відпочивайте! Для участі надсилайте SMS-повідомлення зі словом Літо на номер 7610... і буде вам відпочинок! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 2.06.2017 Львівська радіостанція "Дуже радіо" (104.3МГц та Інтернет-мовлення) дарує путівку на море для двох!!! А ви готові до спекотного червня??? На "Дуже радіо" - нова акція "Море не за горами". З 1 по 15 червня 2017 року зареєструйтесь на сайті duzhe.fm та чекайте дзвінка від ведучих радіостанції. Розкажіть їм та слухачам у прямому ефірі про ваш ідеальний відпочинок на морі, і будьте готові дуже швидко спакувати валізи і вирушити в подорож. Умови та деталі акції тут (Джерело: Сторінка "Дуже радіо" у соцмережі Facebook).
  • 1.06.2017 Голова правління ПАТ НСТУ Зураб Аласанія представив нових очільників радіо. Дмитро Хоркін відповідатиме за творчий напрямок українського радіо. Роман Чайковський виконуватиме обов'язки директора. Саша Кольцова відповідатиме за розважальний напрямок. Радіо "Промінь", який позиціонується за Законом про суспільне мовлення як молодіжний канал, обіцяють найбільше змін. Зміни стосуватимуться музики, програм, ведучих. Очікується, що новий сезон почнеться з 4 вересня. Як ці зміни вплинуть на слухачів? Чи зміниться сама радіостанція? Вочевидь, що так. Тож радіо "Промінь" і надалі інформуватиме вас про деталі свого оновлення (Джерело: Сайт радіо "Промінь").
  • 1.06.2017 На Radio Skovoroda розпочинається новий проект "Креативне місто" про шлях розвитку та успіху міст. Про це повідомляє інтернет-видання "Детектор медіа" із посиланням на прес-службу радіостанції. Перший випуск програми - 6 червня. "Креативне місто" - концепція, яка вже кілька десятиліть упроваджується в багатьох містах і дозволяє їм бути більш адаптабельними у світі, який швидко змінюється. Стратегія, яку вже використали Сан Франциско і Ванкувер, Дублін та Берлін, Тель-Авів та Ханой і ще з сотня міст, передбачає спеціальні умови для розвитку нової еліти: креативного класу, людей, що творять нове, а не займаються перерозподілом ресурсів. У таких містах створюються інноваційні бізнеси, приходять інвестори іншої якості: ті, хто вкладає в мозок, а не в дешеві робочі руки. Чому, для чого і в який спосіб місто перетворюватиметься на креативний хаб? Як зробити місто зручним для мешканців? Як подолати корупційне мислення і перейти до принципу win-win? Про це ведучі Андрій Чемес і Всеволод Поліщук говоритимуть із підприємцями, науковцями, громадськими діячами, а також із експертами з інших міст та країн. Проект виходитиме кожен перший та третій вівторок місяця у прямому ефірі о 14:00 на radioskovoroda.com та відео трансляцією на facebook. Нагадаємо, у липні 2016 року Радіо Skovoroda, The Ukrainians та "Громадське.Львів" започаткували новий проект про співпрацю громади, влади та бізнесу "Місця успішних ідей". Журналісти закликають українців брати в ньому участь (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 1.06.2017 1 червня 2017 року Анатолій Табаченко став радником нового генерального продюсера філії Національної суспільної телерадіокомпанії України "Центральна дирекція "Українське радіо"" Дмитра Хоркіна. До того упродовж 18-ти років Анатолій Табаченко працював директором виконавчим "Українського радіо". Роман Чайковський був першим заступником директора виконавчого, директором дирекції інформаційних програм. "Попередньо він сам хотів іти на пенсію. Не було рокіровок", - сказав сайту "Суспільне мовлення" генпродюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін. "На чотирьох каналах Українського радіо працює 1200 осіб. Це важливий режимний об'єкт, який у випадку надзвичайних ситуацій, єдиний, хто буде мовити. Я не маю права при всій своїй реформаторській налаштованості зробити помилки, які можуть нашкодити структурі і безперебійному мовленню. Я попросив Анатолі Табаченка бути моїм радником. Він погодився і тепер працює в кабінеті на вул. Грінченка" - пояснив Дмитро Хоркін. За словами Дмитра Хоркіна, йому потрібна допомага Анатолія Табаченка на важливий час перетворень. Частково вона стосуватиметься передачі важливої документації. Наприклад, Анатолій Табаченко надав Дмитру Хоркіну у перший його робочий день на новій посаді всю документацію щодо творчих питань регіонального мовлення, а саме про те, який канал о котрій годині комутується відповідно до який угод. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія додав: "Я думав, Анатолій Табаченко може стати радником тимчасово виконуючого обов'язки директора виконавчого Українського радіо Романа Чайковського. Анатолій Табаченко - господар, який міг би допомогти з господарськими питаннями. Та Дмитро Хоркін його перехопив і попросив стати своїм радником. Наскільки я пам'ятаю, зарплатня Анатолія Табаченка становитиме 4800 грн. Він на це пішов, працюватиме неповний робочий день". Нагадаємо, 1 червня Дмитро Хоркін став генеральним продюсером "Українського радіо". Тепер він працює в кабінеті, який раніше належав Анатолію Табаченку. Анатолій Табаченко народився у 1951 році. Закінчив факультет журналістки Київського університету імені Т. Шевченка (1970-1975 роки). Він працював на "Українському радіо", пройшовши всі щаблі кар'єрного росту, від рядового до генерального директора. Анатолій Табаченко посідав наступні посади: редактор, заввідділом, заступник головного редактора головної редакції інформації Республіканського радіомовлення Держтелерадіо УРСР (1987-1992), директор творчого об'єднання молодіжних і розважальних програм Українського радіомовлення Державної телерадіомовної компанії України, радіо "Промінь (1992-1993), директор творчого об'єднання інформаційно-публіцистичних програм Українського радіомовлення Державної телерадіомовної компанії України (1993-1995), директор творчо-виробничого об'єднання інформаційних та публіцистичних програм Національної радіокомпанії України (1995-1998), віце-президент, директор творчо-виробничого об'єднання інформаційних та публіцистичних програм Національної радіокомпанії України (1998-1999), перший віце-президент, директор творчо-виробничого об'єднання інформаційних та публіцистичних програм Національної радіокомпанії України (1999-2010), директор виконавчий "Українського радіо" (2010-2017). Раніше"Українське радіо" фінансувалося через Держкомтелерадіо, з першого квітня 2016 року - через Національну телекомпанію України. 19 січня 2017 року зареєстровано Публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія", де однією з філій є "Центральна дирекція "Українське радіо"". "Українське радіо" має чотири канали: "Українське радіо" (Перший канал Суспільного радіо), радіо "Промінь", радіо "Культура" та "Всесвітня служба "Радіомовлення України"" (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 1.06.2017 1 червня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки трьох радіостанцій - "Бізнес-радіо", Nostalgie та "Буковинська хвиля" - щодо дотримання ними частки пісень українською мовою. За законом частка пісень українською мовою має становити щонайменше 25%, а Нацрада під час моніторингу зафіксувала менші показники: 1. "Буковинська хвиля" (ТОВ "Буковинська хвиля", м. Чернівці): 2 травня з 15:00 до 22:00 - 21,43%; 2. "Бізнес-радіо" (ТОВ "ТРК "Бізнес-радіо""): 7 травня з 15:00 до 22:00 - 16,6%; 3. Nostalgie (ТОВ "ТРК "Ностальгія""): 1 травня з 15:00 до 22:00 - 24,77%. Нагадаємо, наприкінці 2016 року Нацрада перевірила 11 радіокомпаній щодо дотримання квот пісень і ведення ефіру українською мовою. У результаті були оштрафовані 9 радіостанцій (KISS FM, "Шансон", "Радіо Вісті", MFM, "Європа плюс Дніпро", харківське "106,6", луганське радіо "Ірта" та олександрійське радіо "Маяк" і маріупольське "104 FM") а результати ще двох перевірок Нацрада взяла до відома, не підтвердивши порушень ("Ретро FM" та одеське "Армянське радіо"). У 2017 році були перевірені та оштрафовані ще три радіостанції. 2 березня Нацрада оштрафувала одеське радіо "Глас", 18 травня були оштрафовані маріупольське Best FM і "Радіо Терра" з міста Лозова Харківської області (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 1.06.2017 1 червня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення застосувала до шістдесяти ліцензіатів штрафну санкцію через порушення вимог законодавства щодо подання до регуляторного органу інформації про структуру власності. Частина четверта статті 12 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" встановлює необхідність для суб'єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення щороку подавати Національній раді інформацію про структуру власності. Порядок подання цієї інформації було затверджено окремим рішенням регуляторного органу, згідно з яким такі відомості подаються до 31 березня. Закон також передбачає, що за неподання, несвоєчасне подання інформації про структуру власності або подання інформації, що не відповідає дійсності застосовується штрафна санкція. Розмір штрафу визначено частиною десятою статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" - 5% загальної суми ліцензійного збору за всіма ліцензіями, власниками яких є порушник. Серед тих компаній, на яких сьогодні було накладено штраф, найменша його сума становила 0,09 грн., найбільша - 32705 грн. (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.06.2017 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 1 червня призначила позапланові перевірки трьом радіостанціям - ТОВ "ТРК "Бізнес-Радіо", м. Київ (позивні "Бізнес радіо"), ТОВ "ТРК "Ностальгія", м. Київ ("Radio NOSTALGIE"), і ТОВ "Буковинська хвиля", м. Чернівці ("Буковинська хвиля"). Моніторингами Національної ради, проведеними в перші половині травня, виявлено, що частка пісень українською мовою в ефірі зазначених радіостанцій була меншою за 25%. Відповідно до вимог частини другої статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" телерадіоорганізації повинні забезпечувати частку пісень державною мовою в обсязі не менше як 35 відсотків загального обсягу пісень, поширених протягом доби, а також у проміжку часу між 07.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00. водночас законодавством встановлено, що частка пісень державною мовою упродовж першого року запровадження цих новел становить 25 відсотків, другого року - 30 відсотків, третього року - 35 відсотків. Після проведення позапланових перевірок і з'ясування усіх обставин Національна рада ухвалить відповідні рішення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.06.2017 Чотирьом мовникам рішеннями Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 1 червня призначено позапланові перевірки. Так, компанії ТОВ "ТРК "Такт", м. Вінниця (позивні радіо "Такт"), ТОВ "Радіо Трек", м. Рівне (позивні "Радіо Трек - 106.4 FM"), ТОВ "ТРК "Союз-ТВ", м. Житомир (логотип: "Ctv"), і ДП "Дитяче телевізійне агентство", м. Хмельницький (логотип: "33 канал"), перевірять стосовно дотримання ними Правил ведення мовлення на теле - і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті. Ознаки порушень, виявлені в діяльності цих мовників, стосувалися Дня пам'яті та примирення - 8 травня і Дня пам'яті - 70 років із часу проведення польською владою акції "Вісла" - примусових депортацій українців з українських етнічних земель Лемківщини, Надсяння, Холмщини та Підляшшя - 28 травня (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.06.2017 Сьогодні світ відзначає Міжнародний день захисту дітей, і, безперечно, всі ті, хто причетний до виконання цієї важливої місії, так чи інакше скаже сьогодні одні й ті самі слова: ми не достатньо робимо для того, аби найменші мешканці нашої планети відчували себе щасливими і захищеними. І це правда - хоч би скільки ми робили для наших дітей - і в родинах, і на державному рівні - цього завжди буде замало. Діти є нашою найбільшою цінністю, і саме вони визначають і національне майбутнє, і прийдешнє людства в цілому. Діти і медіа - це та тема, котра, як оголений нерв, показує всю глибину здоров'я чи недуги суспільства. І зважаючи на те, що вона, як ніколи, актуальна сьогодні в нашій країні, ми можемо стверджувати, що наше суспільство потребує адекватного діагнозу і чітко продуманого курсу лікування. Щоб це зрозуміти, достатньо проаналізувати ефіри вітчизняних телемовників і порівняти їх із телевізійним контентом демократичних країн. Порівняння, звісно, буде не на нашу користь. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення особливу увагу приділяє питанням захисту дітей, 2015 року створено робочу групу, до якої входять представники галузі, медіаюристи, психологи, громадськість. Вона працює як над виробленням саморегулівних актів, так і над змінами до чинного законодавства. Як свідчать події останніх років - щоб убезпечити суспільство від негативних впливів, можна багато чого заборонити, однак ми знаємо, що це - не вихід, і що це у глобальному вимірі не дасть бажаних результатів. То як же нам бути зі шкідливим контентом, який завдає негативного впливу на моральний, психічний і психологічний розвиток наших дітей? Усім нам би хотілося, щоб у цьому питанні спрацьовувала саморегуляція ринку, але навіть практика розвинених країн засвідчує, що результати такого саморегулювання галузі не завжди відповідають очікуванням суспільства. Тому держава завжди тримає руку на пульсі цих проблемних подій і саме вона є кінцевим арбітром у вирішенні питань, пов'язаних із порушенням прав дитини. Кожна європейська країна, беручи за основу основоположні документи із захисту прав дитини, сама створює правила і обирає методи, які допомагають певним чином відгородити дитячу аудиторію від негативного впливу медіа. Для уніфікації різних підходів медіарегулювання в Європі створено групу ERGA - The European Regulators Group for Audiovisual Media Services, яка нині працює над виробленням загальних правил для всіх країн Європейського Союзу, зокрема і в питаннях захисту дітей від негативного контенту медіа. Як стверджують експерти Ради Європи, цьому аспекту буде приділено максимальну увагу, бо загрози і виклики негативного впливу на дітей і підлітків із розвитком нових медіа та Інтернет лише збільшуються. Українська законодавча база, на жаль, не дає можливості вирішувати ці питання якісно, оскільки вона дуже загальна і дозволяє знаходити можливості для уникнення відповідальності за очевидні порушення. Регулятор проводить моніторинги програм і передач, а також реагує на звернення глядачів, які вказують на випадки, коли в ефірі транслюється суперечливий або й геть критичний контент. Проводяться перевірки компаній та у випадках фіксування порушень застосовуються санкції, хоча деякі рішення Національної ради, зокрема щодо штрафів, компанії оскаржують в судах. Незважаючи на те, що завдяки діяльності робочої групи з питань захисту дітей у медіа є певні конструктивні досягнення у цих питаннях, ми й далі спостерігаємо в ефірі вітчизняних мовників такі програми і передачі, які не лише не дають нічого доброго дитячій аудиторії, а й завдають шкоди нестійкій психіці малечі. І ці проблеми не можна перекладати тільки на плечі батьків, за свій контент без жодного сумніву мають відповідати мовники. Ця теза є в регулівних документах усіх європейських країн. Сподіваємося, що і в Україні ці норми будуть діяти, і телевізійна картинка не жахатиме наших дітей (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.06.2017 1 червня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення тимчасово поклала виконання обов'язків керівника свого апарату на Тетяну Собчук. Тетяна Собчук працює начальницю управління організаційного та документального забезпечення Нацради. За словами голови Нацради Юрія Артеменка, Тетяна Собчук тимчасово виконуватиме обов'язки керівника апарату до проведення Нацрадою конкурсу на вакантну посаду. Орієнтовно проведення конкурсу планується на липень. Нагадаємо, попередній керівник апарату Нацради Володимир Пащук був звільнений з 23 травня за власним бажанням (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 1.06.2017 Керівники філій ПАТ "НСТУ" мають довести, чому саме їх філія має стати однією з 8-9-ти, навколо яких будуть об'єднуватися решта. 31 травня 2017 року відбулася перша зустріч голови правління ПАТ "НСТУ" Зураба Аласанія та членів правління з керівниками філій ПАТ "НСТУ". На зустрічі нагадали, що відповідно до стратегії розвитку ПАТ "НСТУ" Зураба Аласанії, в кінцевому результаті "передбачається зосередити виробництво і мовлення СМ в 8-9 філіях регіональних центрів із повноцінними Бюро СМ в кожній області, а згодом і корпунктами в районах нашої величезної країни. Метою такого реформування є структурна, кадрова, матеріальна і фінансова оптимізація компанії, окреслена в Напрямах діяльності НСТУ на 2017 рік. Самі радіо та телевізійні канали мовлення, незалежно від кількості філій, відповідно до Закону про СМ, до змін в Законі будуть збережені в наявній кількості". Детальна концепція організаційної структури філій НСТУ з уточненнями після пілотного проекту буде розроблена та представлена на розгляд Наглядової ради до кінця 2017-го року. Керівників філій цікавило, навколо яких саме філій будуть об'єднуватися інші. Як повідомив у коментарі сайту Суспільне мовлення" Зураб Аласанія, цього року буде проведено як пілотний проект об'єднання трьох філій, а згодом і всіх решта. "Керівникам філій дано завдання підготувати презентації, чому об'єднання має відбутися саме навколо їхньої філії. І потім правління ухвалить остаточне рішення", - сказав Зураб Аласанія. Кожен член правління цікавився своїм напрямом діяльності, а саме як справи з виробництвом контенту, фінансами, юридичними питання тощо. За словами Зураба Аласанії, керівників філій попередили, що за кілька місяців (скоріше всього вже з вересня) буде проведений конкурс на їхні посади. 16 травня директор виконавчий Донецької філії Національної суспільної телерадіокомпанії України Віктор Підлісний подав заяву на звільнення за власним бажанням. Нагадаємо, 15 травня Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) шляхом таємно голосування обрала шістьох членів правління НСТУ, запропонованих головою правління Зурабом Аласанією. Членів правління, як і голову правління, обрано строком на чотири роки. До складу правління обрано шість осіб, які поділені на "реформаторське" і "креативне" крила: Юрій Макаров (просвітницький напрям), Олександра Кольцова (розважальний напрям), Роман Вінтонів (суспільно-політичний напрям), Інна Гребенюк (юридичний напрям), Родіон Никоненко (економічно-фінансовий напрям), Микола Чернотицький (оптимізація центральної та регіональної структури). Нагадаємо, 10 квітня Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії обрала головою правління Суспільного мовлення Зураба Аласанію, а 4 травня з ним підписали контракт. Зураб Аласанія приступив до виконання своїх повноважень 13 травня. Цього ж дня він подав наглядовій раді шістьох кандидатів на посади членів правління (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 1.06.2017 1 червня 2017 року голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія представив колективу "Українського радіо" генерального продюсера Дмитра Хоркіна. Він відповідатиме за контент на чотирьох радіоканалах - "Українське радіо" (перший канал Суспільного радіо), "Промінь" (другий канал), "Культура" (третій канал) та "Всесвітня служба "Радіомовлення України"". Після представлення Дмитро Хоркін розповів сайту "Суспільне мовлення" про першу зустріч із колективом. "Я сказав колективу, що доля усміхнулася всім нам. Нарешті суспільне, нарешті Публічне акціонерне товариство, нарешті з'являться високі заробітні плати. Продюсер енергійний. Мій кабінет - коворкінг. Заходьте, сідайте з ноутбуком поруч зі мною і працюйте. Приносьте ідеї. Двері завжди відчинені. Прямий номер телефону вже дали. Ніякий я не Дмитро Миколайович, а Дмитро. Приходьте і кажіть про ідеї нових шоу, пошукаємо кошти разом", - сказав Дмитро Хоркін. Він зазначив, що на новій посаді генерального продюсера до всіх прислухається і пристає до інших думок. "Мені 31 рік. Я не апаратна людина. І ніколи не стану номенклатурником", - підкреслив Дмитро Хоркін і додав, що хоче створити на "Українському радіо" дружну атмосферу. Дмитро Хоркін уже має плани щодо запуску нових програм на каналах "Українського радіо", які можна буде почути в ефірі чотирьох каналів "Українського радіо" з 1 вересня 2017 року. Він сказав, що у колективі будуть зміни. "У цій ситуації переді мною стоїть виклик. У мене не має бути друзів. У мене мають бути ефективні колеги, які зі мною працюють. Мають бути кастинги, а не призначення. Має бути внутрішня конкуренція. Ми вже починаємо шукати ведучих ток-шоу", - додав Дмитро Хоркін. Про зміни, які чекають на "Українське радіо", читайте найближчим часом в інтерв'ю з Дмитром Хоркіним на сайті "Суспільного мовлення". Нагадаємо, Дмитро Хоркін - диктор, радіожурналіст, ведучий програм, політичний оглядач Першого каналу "Українського радіо". 22 січня 2017 року на першому каналі Українського радіо (УР-1) він запустив спецпроект"Бізнес-школа для переселенців з Донбасу". З початку травня 2016 року на Першому каналі "Українського радіо" вийшла серія інтерв'ю Дмитра Хоркіна з журналістами, які залишили Донеччину та Луганщину через проросійських бойовиків та погрози терористичних організацій "ДНР-ЛНР". Дмитро Хоркін є основним дикторським голосом офіційних заходів України, зокрема парадів до Дня Незалежності (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 1.06.2017 Сьогодні ВВС Україна відзначає 25-ту річницю. 1 червня 1992 року у незалежній Україні розпочались радіотрансляції на коротких і середніх хвилях - так почала свою роботу перша на пострадянському просторі не російськомовна служба ВВС. Сьогодні ВВС Україна пропонує свій контент на web-сайті bbc.ua (українською та російською мовами), на ТБ - завдяки співробітництву з українським телеканалом ICTV, та у соціальних мережах Facebook, YouTube, Instagram, Google+ та Twitter -@BBC_ua and @bbcukrainian (українською та російською). Голова Всесвітньої служби ВВС Франческа Ансворс відзначає: "ВВС Україна пропонує незалежні та перевірені новини та аналітичні матеріали наших журналістів з України, Росії та Великої Британії, а також інших мовних служб у всьому світі. Завдяки цьому є можливість побачити події в Україні й регіоні у загальносвітовій перспективі, а також розповісти про Україну світові. У свою 25-ту річницю ВВС Україна готується до запуску новинної ТБ-програми. Вона збагатить і урізноманітнить контент, який ВВС Україна пропонує своїй аудиторії". У п'ятницю, 9 червня, у Києві відбудеться круглий стіл "25 років ВВС Україна: перевірка фактів тоді і зараз", у якому візьмуть участь Голова Європейського департаменту Всесвітньої служби ВВС Артем Лісс, Головний редактор ВВС Україна Ніна Кур'ята і засновниця й перша голова Української служби Елізабет Робсон. Також у дискусії братимуть участь українські журналісти з "Радіо Свобода", проекту "Stop.Fake", "Детектор Медіа", Інституту масової інформації, проекту "Доступ до правди" та інших медіаорганізацій. Журналісти обговорять, як змінилися способи перевірки фактів та боротьби з фейковими новинами зі зміною інформаційних платформ. Дискусію, що відбуватиметься перед запрошеною аудиторією, ВВС Україна також транслюватиме у Facebook. Підсумковий матеріал буде опубліковано на сайті bbc.ua. ВВС Україна є частиною Всесвітньої служби ВВС. Нагадуємо, що навесні минулого року британська мовна корпорація ВВС оголосила про закриття кількох своїх інтернет-сайтів і майбутню реформу новинного мовлення в рамках плану з економії 15 мільйонів фунтів. Серед закритих проектів - популярні в Британії сайти BBC Food, BBC Travel і Newsbeat, а також News Magazine. Крім того, корпорація закрила 40 регіональних сайтів ВВС, які писали в основному про місцеві новини (Джерело: Портал "Media Sapiens").
  • 1.06.2017 1 червня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вирішила оштрафувати 60 своїх ліцензіатів за недотримання вимог законодавства про прозорість медіавласності, а саме - неподання або невчасне подання (до 31 березня) інформації про їхні структури власності. За законом штраф за таке порушення становить 5% розміру ліцензійного збору. Сума штрафів для 60 ліцензіатів коливається від 9 копійок до 32,7 тис. грн. Серед тих, хто не подав або невчасно подав до Нацради інформацію про структури власності: 1. Телеканал "Рада" (ДП "Парламентський телеканал "Рада""), який отримав 355 грн штрафу; 2. Телеканал News Network (ТОВ "Ньюс Нетворк"), який оштрафовано на 4014 грн; 3. Телеканал Business (ТОВ "ТРК "Погода ТБ""), який оштрафовано на 32705 грн; 4. Телеканал "Соціальна країна" (ТОВ "ТРК "Соціальна країна""), який отримав 6090 грн штрафу; 5. Телеканал ATR (ТОВ "Телевізійна компанія "Атлант-СВ""), який оштрафовано на 18700 грн; 6. Провайдер "Сітел" (ТОВ "Сітел"), який отримав 14500 грн штрафу. Крім 60 оштрафованих ліцензіатів Нацрада планувала застосувати санкцію ще щодо чотирьох (ФОП Марцинкевича В. А. з Броварів, львівське ТОВ "Радіоінформаційний центр "Незалежність", одеське ТОВ "Радіо Маяк" і ТОВ "ТРК "Сокіл" з міста Вовчанськ Харківської обл.). Але зняла їхні питання з порядку денного, тому що вони або надали підтвердження про те, що вчасно відправили Нацраді інформацію про свою структуру власності, або ж припинили свою діяльність узагалі та будуть анулювати ліцензію (ФОП Марцинкевич). Наводимо повний перелік компаній, яким Нацрада 1 червня призначила штрафи: 1. ТОВ "РЕАЛ ЕСТЕЙТ ТВ", м. Київ. 2. Козятинське міське КП "Телерадіомовна редакція ефірно-проводового мовлення "Погляд", м. Козятин Вінницької обл. 3. КП "Редакція газети "Колос" і ефірного радіомовлення Погребищенської районної ради", м. Погребище Вінницької обл. 4. Немирівська районна редакція радіомовлення, м. Немирів Вінницької обл. 5. ПП "ТРК "ВДВ", м. Гайсин Вінницької обл. 6. ПП ТРК "Кентавр-TV", м. Бершадь Вінницької обл. 7. ПП ТРК "Сіріус-плюс", с. Дзигівка Вінницької обл. 8. Редакція районного радіомовлення "Промінь", м. Козятин Вінницької обл. 9. ФОП Загородній С. І., м. Ямпіль Вінницької обл. 10. ФОП Надрага І. П., м. Гнівань Вінницької обл. 11. Ямпільський телерадіомовний комітет, м. Ямпіль Вінницької обл. 12. Редакція газети "Наше місто", м. Нововолинськ Волинської обл. 13. ТОВ "Ковельське Телебачення, Телефонія, Інтернет", м. Ковель Волинської обл. 14. КП "Редакція міської газети "Вільногірськ", м. Вільногірськ Дніпропетровської обл. 15. ТОВ ТРК "Жовта Річка", м. Жовті Води Дніпропетровської обл. 16. КП Коростенської міської ради "Творче об'єднання "Коростеньмедіа", м. Коростень Житомирської обл. 17. ФОП Мейнаровича В. В., м. Овруч Житомирської обл. 18. ПП "Закарпатський інформаційний центр", м. Ужгород Закарпатської обл. 19. ПП "Онікс", смт Кобилецька Поляна Закарпатської обл. 20. ТОВ "Сіріус Медіа Продакшн", м. Ужгород Закарпатської обл. 21. КП "Муніципальна телевізійна мережа", м. Запоріжжя. 22. КП "Редакція радіомовлення "Радіо Оріхівщини" Оріхівської районної ради Запорізької області, м. Оріхів Запорізької обл. 23. ТОВ "НЕТЗАХІД МЕДІА", м. Івано-Франківськ. 24. ФОП Стефурака І. В., с. Кривопілля Івано-Франківської обл. 25. ДП "Парламентський телеканал "РАДА", м. Київ. 26. Приватна комерційно-консультативна фірма "РЕМЕДІУМ", смт Бородянка Київської обл. 27. ТОВ "Ефірно-кабельне телебачення "ЕКТА-БРОВАРИ", м. Бровари Київської обл. 28. ТОВ "НЬЮС НЕТВОРК", м. Київ. 29. ТОВ "Радіо "Ехо", м. Київ. 30. ТОВ "СІТЕЛ", м. Київ. 31. ТОВ "ТРК "Південне комерційне телебачення - 98", м. Київ. 32. ТОВ "ТРК "Погода ТБ", м. Київ. 33. ТОВ "ТРК "СОЦІАЛЬНА КРАЇНА", м. Київ. 34. ТОВ "ТБ-НЕТ", м. Ірпінь Київської обл. 35. ТОВ "АГЕНТСТВО "КРИМСЬКІ НОВИНИ", м. Київ. 36. ТОВ "Телевізійна компанія "АТЛАНТ - СВ", м. Київ. 37. Редакція Світловодського міського радіомовлення Світловодської міської ради, м. Світловодськ Кіровоградської обл. 38. Редакція Буського районного радіомовлення, м. Буськ Львівської обл. 39. ФОП Бурханов С. Х., м. Львів. 40. КП "Телекомпанія "Котовське ефірне телебачення", м. Котовськ Одеської обл. 41. ПП "Телевізійний кабельний центр", м. Котовськ Одеської обл. 42. ТОВ "Кетнет Телеком", м. Теплодар Одеської обл. 43. ТОВ "ТРК "Примор'я", м. Балта Одеської обл. 44. ГО "Кременчуцьке громадське телебачення", м. Кременчук Полтавської обл. 45. Комунальна установа редакція міськрайонного радіомовлення "Радіо-Лубни", м. Лубни Полтавської обл. 46. Редакція Гребінківського районного радіомовлення, м. Гребінка Полтавської обл. 47. Редакція Решетилівського районного радіо "Вісник Решетилівщини", смт Решетилівка Полтавської обл. 48. ТОВ міська телевізійна компанія "Лубни", с. Мгар Полтавської обл. 49. Комунальна організація "Редакція районного радіомовлення" Демидівської районної ради Рівненської області, смт Демидівка Рівненської обл. 50. ТОВ "Лагідком", с. Зоря Рівненської обл. 51. Комунальна організація "Лебединська редакція міськрайонного радіомовлення "Світанок", м. Лебедин Сумської обл. 52. ФОП Дудлій В. Р., м. Бучач Тернопільської обл. 53. ТОВ "ЧКС", м. Чугуїв Харківської обл. 54. МКП кабельного телебачення "ТОНІС", м. Цюрупинськ Херсонської обл. 55. ПП "Подільські інтелектуальні системи", м. Кам'янець-Подільський Хмельницької обл. 56. ФОП Пиріжок О. А., м. Кам'янець-Подільський Хмельницької обл. 57. ПП "ТРК "Сміла-ТВ", м. Сміла Черкаської обл. 58. ТОВ "ТРК "Експо-ТВ", м. Черкаси. 59. ТОВ "Тальнівська районна редакція радіомовлення", м. Тальне Черкаської обл. 60. ТОВ "ТРК "Планета", м. Чернівці (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 1.06.2017 1 червня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки 12 радіокомпаній з радіогрупи "Українського медіахолдингу" (УМХ) щодо вчасності подання ними інформації про зміну кінцевого бенефіціарного власника. Перевірки призначено за зверненням громадської організації "Детектор медіа". З єдиного державного реєстру стало відомо, що кінцевим бенефіціаром низки радіокомпаній, якими управляє "Український медіа холдинг", став Крікберґ Дмитро Олегович. Громадська організація "Детектор медіа" попросила Нацраду перевірити, чи були вчасно подані заяви про переоформлення ліцензій та документи або їхні завірені копії, які підтверджують зміни кінцевого бенефіціарного власника 12 ліцензіатів, які входять до радіогрупи УМХ. Відповідно до статті 35 закону "Про телебачення і радіомовлення" у разі зміни прямого власника (співвласника) та/або кінцевого бенефіціарного власника (контролера) ліцензіати мають протягом 30 днів подати Нацраді заяву на переоформлення ліцензії, а також додати до неї відомості про структуру власності з урахуванням внесених змін. Нацрада призначила перевірки щодо дотримання вимог статті 35 закону "Про телебачення і радіомовлення" таких ліцензіатів: 1. ТОВ "ТРК "Пілот-Україна" (Lounge FM); 2. ДП "Новий обрій" ("Радіо П'ятниця"); 3. ТОВ "ТРК "НБМ-радіо" ("Ретро FM"); 4. ТОВ "ТРК "Золоті ворота" ("Джем FM"); 5. ПрАТ "Студія "Європозитив" (NRJ); 6. ДП "Радіостанція "Зоря" ("Ретро FM"); 7. ТОВ "Фірма "Волинь" (Next); 8. ДП "ТРО "Довіра" ("Авторадіо"); 9. ТОВ "Радіо-Авто" ("Авторадіо"); 10. ТОВ "ТРК "Форум" ("Авторадіо"); 11. ТОВ "ТРК "Киевские ведомости"-телерадіоефір" ("Голос столиці"); 12. ПП "ТРК "ТТ" ("Авторадіо"). Нагадаємо, у квітні стало відомо, що радіостанції радіогрупи УМХ оголошеного в розшук олігарха Сергія Курченка вказали в єдиному державному реєстрі та в оприлюднених структурах власності нового кінцевого бенефіціарного власника - громадянина України, мешканця Харкова Дмитра Крікберґа. Коли саме Дмитро Крікберґ став кінцевим бенефіціаром радіогрупи УМХ - з реєстру та оприлюднених на сайтах компаній документів визначити неможливо. З оприлюднених структур власності випливає, що Дмитро Крікберґ контролює компанії радіогрупи УМХ через громадянина Белізу Метью Адріана Бредлі, якого радіогрупа УМХ раніше називала своїм кінцевим бенефіціаром. Дмитро Крікберґ у відкритих джерелах фігурує як кінцевий бенефіціар компаній "Автогазсервіс", "Нікопольгазпромсервіс", СП ТОВ "Експогаз". У 2013 році став членом наглядової ради Одеського нафтопереробного заводу, який тоді якраз придбав Сергій Курченко. До того працював у ДК "Укргазвидобування", у ТОВ "ГазУкраїна 2009" Сергія Курченка. Нагадаємо, що навесні 2016 року Нацрада залишила без розгляду заяву про продовження ліцензії радіомережі "Ретро FM" (ТОВ "ТРК "НБМ-радіо"") через сумніви в прозорості власності, а в червні 2016 року із цих же причин залишила без розгляду заяви про продовження ліцензій радіо Next (ТОВ "Фірма "Волинь"") і "Авторадіо" (ТОВ "ТРК "Форум""). При цьому фірма "Волинь" і ТРК "Форум" своїм кінцевим бенефіціаром тоді називали віце-президента радіогрупи УМХ Валентина Мору. За законом компанії мали протягом 10 днів надати виправлені документи, щоб Нацрада повторно розглянула їхні заяви про продовження ліцензій. Відтоді Нацрада не розглядала питань цих компаній, а в них продовжували діяти старі прострочені ліцензії (в "Ретро FM" ліцензія прострочена вже більше року), оскільки не було результативного рішення Нацради ані про продовження, ані про відмову. За словами заступниці голови Нацради Уляни Фещук, повторний розгляд заяв про продовження ліцензій трьох радіокомпаній УМХ планується на травень 2017 року (Джерело: Портал "Детектор медіа").

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини травня 2017

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024