Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Жовтень 2018 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Тех-каталог  

  • Радіоанонс

  • Новини вересня 2018

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 31.10.2018 Новий сезон музичного шоу "Промінь живий" з Євгеном Павлюковським стартує сьогодні о 19:00 на хвилі "UA:Радіо Промінь". Ви матимете змогу послухати наживо один з найсвіжіших концертів гурту Брати Гадюкіни, записаний у Будинок звукозапису Українського радіо. Слухайте "Промінь живий" щосереди о 19:00 з повтором у суботу 22:00 та понеділок 21:00 (Джерело: Сторінка "UA:Радіо Промінь" у соцмережі Facebook).
  • 31.10.2018 Відсьогодні на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) з'являється нова програма "Юрисконсульт". І її перша тема - грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ. Ви почуєте про додаткові надбавки про які ви, можливо, не знали. Учасником програми буде юрист Центр Axios Юрій Суботенко (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 29.10.2018 У селищі Рикове Генічеського району Херсонщини почала мовлення власна радіостанція "Говорить Рикове". На її створення місцева громада витратила чотириста тисяч гривень, а власником студії та передавача став місцевий комунгосп. Утім, передачі нового мовника упевнено приймають також у чотирьох сусідніх селах, тож його журналісти не обмежуються повідомленнями виключно з Рикового. До студії на діалог запрошують також відомих людей району та очільників місцевої влади (Джерело: Сайт газети "Голос Україна").
  • 29.10.2018 Черкаська радіостанція "Українське радіо Рось" (Черкаси-91.4МГц, Буки-106.9МГц) запрошує на дебати в Черкасах! Якщо ви та ваш опонент маєте що сказати, звертайтеся до редакції станції! Телефонуйте за номером (097)-033-47-92. Доведіть свою правоту в ефірі! (Джерело: Сторінка радіостанції "Українське радіо. Рось" у соцмережі Facebook).
  • 29.10.2018 Сьогодні в ефірі Українського радіо Культура пройде трансляція концерту "IN PARADISUM" з Будинку звукозапису Українського радіо за участю Академічної хорової капели Українського радіо, Національного камерного ансамблю "Київські солісти", Національного академічного духового оркестру та солістів Національної опери. Прозвучить світовий шедевр вокально-хорової музики - твір Габріеля ФОРЕ "REQUIEM". Концерт транслюватиметься з 19:00 до 21:30. Ведучі Любов Морозова та Юрій Макаров (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 28.10.2018 На Херсонщині у смт. Рикове найближчого до Криму Генічеського району 27 жовтня розпочало мовлення Радіо "Говорить Рикове" - перше в області радіо місцевої громади. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. "Хочу подякувати селищному голові, депутатському корпусу, членам виконавчого комітету, працівникам виконкому, комунального підприємства за те, що спільними зусиллями змогли зробити таку велику справу і перші в області запустили місцеве радіо. Це велика справа, яка вкрай необхідна людям для того, щоб розуміти, які процеси відбуваються на території вашої громади", - сказав під час першої радіопередачі голова Генічеської районної ради Андрій Євстратов. У свою чергу, як наголосив голова селищної ради Олександр Галицький, відкриття цього радіо є дуже важливою справою для місцевої громади. "Люди будуть слухати себе, і тих, хто хоче щось важливе сказати для всієї нашої громади. Нас слухають такі населені пункти, як Рикове (колишня назва смт. Партизани - УІ.), Догмарівка, Москаленко і Гайове, ми охоплюємо таку територію нашої громади", - зазначив він. Радіо "Говорить Рикове" мовить на частоті 87.9 МГц. Працює воно цілодобово. Власні передачі займатимуть чотири години на добу, а решту часу воно ретранслюватиме контент "Українського радіо". На реалізацію проекту з місцевого бюджету було витрачено 400 тис. гривень. Як заявив голова Генічеської районної ради, у районі зацікавлені в тому, щоб громадське радіомовлення з'явилося і в інших місцевих громадах. "Я думаю, що наступного тижня ми такий проект обговоримо з міською радою (Генічеською - УІ.)", - сказав Євстратов (Джерело: Портал "Укрінформ").
  • 28.10.2018 Радіостанція UA:Радіо Промінь, що входить до складу системи суспільного мовлення України, сьогодні розпочала мовлення у місті Гірник на Донеччині. Програми радіостанції транслюються в даному населеному пункті на частоті 95.3 МГц. Нагадаємо, тимчасовий дозвіл на мовлення в Гірнику на даній частоті радіостанція отримала 11 жовтня цього року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 28.10.2018 Бурштинська радіостанція "РАІ" розширює покриття на Івано-Франківщині. Відтепер станція мовить у м. Яремче на частоті 107.5 МГц. Нагадаємо - ліцензію на цю частоту станцією було отримано у жовтні минулого року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 27.10.2018 Не пропустіть! Уже сьогодні, 27 жовтня, о 21:30 на телеканалі "UA: Перший" - прем'єра телерадіошоу "Промінь. Живий"! Відкривають сезон легендарні "Брати Гадюкіни", на музиці яких виховувалися практично всі сучасні зірки української рок-сцени. Радіоверсію Радіошоу Промінь Живий з Євгеном Павлюковським слухайте щосереди о 19 годині з повтором щоп'ятниці о 22 годині ексклюзивно на UA:Радіо Промінь. Усього в першому сезоні ви побачите та почуєте 12 епізодів з живими концертами молодих та іменитих артистів. На вас чекають несподівані дуети, нові версії давно відомих пісень і прем'єри нових концертних програм (Джерело: Сторінка UA:Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 26.10.2018 Ви тільки вдумайтесь, яка особлива назва: "Пошепки". Так називатиметься друга програма сезону #зчистоголистка, в якій івано-франківська онлайн-радіостанція "Urban Space Radio" (64k. AAC+ та 128k.) підійматиме тему стосунків між людьми разом з ведучою Ганною Свийчук. Виходитиме щовівторка, о 23:00. Не думайте пропустити. Щоразу в ефірі програми мова йтиме про змішані почуття. Це коли одна і та ж людина чи ситуація викликає в нас різні і несумісні, на перший погляд, переживання. Перший ефір буде про злість і вдячність. Він про історії слухачів радіостанції. Тому Urban Space Radio задає питання, хоче отримувати фідбек та чути ваші відповіді. Їх можна написати на скриньку . Найголовніше ви можете зателефонувати у прямий ефір за номером: (095)-756-43-30. Цього тижня станція питає вас і себе: на кого ви ніколи не відчуваєте злість? Напишіть про це. Звісно, імен та прізвищ вказувати не обов`язково, але хто ця людина для вас - ведучій програмі цікаво (Джерело: Сторінка "Urban Space Radio" у соцмережі Facebook).
  • 26.10.2018 Відтепер щосуботи та щонеділі в на хвилі хвилі "UA:Радіо Промінь" лунатиме нове ранкове музичне шоу вихідного дня "Непробудні". Програма звучатиме в ефірі з 10:00 до 14:00 (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 26.10.2018 У радіоефірі та на діджитал-платформах філій Суспільного стартує новий суспільно-політичний проект "Дебати на вимогу". З 29 жовтня регіональні радіостанції Українського радіо запрошують опонентів із будь-яких суспільно важливих питань прийти в ефір і в форматі конструктивного діалогу довести власну правоту. Програма є нерегулярною, а "на вимогу", тож виходитиме в ефір за наявності запитів від аудиторії. Якщо хтось із представників спільноти хоче подебатувати з іншим її представником, то обласні філії Суспільного готові стати майданчиком для цього та бути модератором дискусії. Команда суспільно-політичного напряму підготувала рекомендації для ведучих-модераторів дискусії і власне учасників дебатів. Правила й регламент покликані зберегти діалог лаконічним, зрозумілим, без популізму й маніпуляцій. "Мета цього проекту - дати можливість поставити запитання й отримати на них відповіді. Відкрита дискусія - це обов'язкова умова успішної ефективної спільноти. Тільки якщо ми будемо готові відкрито дискутувати про проблеми, тоді ми зможемо бути ефективними й разом долати виклики, з якими стикаємось як країна", - сказав Роман Вінтонів, член правління НСТУ, відповідальний за суспільно-політичний напрям. Темою для дебатів може стати будь-яка проблема, котра хвилює спільноту й у якій є дві протилежні точки зору на вирішення. "Дебати на вимогу" - це можливість для усіх громадян на платформах Суспільного мовника обговорити вирішення важливих проблем. 23 жовтня на хвилях Українського радіо: Кропивницький, що є частиною Суспільного мовлення Кіровоградщини, вийшов в ефір перший випуск із серії "Дебати на вимогу". "Цей ефір довів, що формат дебатів є дуже корисним. Обидва учасники дебатів змогли як викласти свою точку зору, так і почути точку зору опонента. А це і є одним із ключових завдань цього формату", - зазначила аналітик регіонального радіо суспільно-політичного напряму Ірина Цибух. У тестовому випуску "Дебатів на вимогу" говорили про те, чи можна переходити межі приватності для досягнення доброї мети, зокрема - знаходити порушників. Йшлося про використання квадрокоптеру в рейдах спеціалізованою інспекцією Кропивницького для виявлення паліїв сміття, листя тощо. Учасниками дебатів стали начальник спецінспекції міської ради міста Кропивницького Андрій Максюта і юрист ГО "Територія успіху" Євген Гурницький. Представник громадської правозахисної організації висловив своє занепокоєння щодо цієї практики та заявив, що такі методи є поза межами правового поля. Натомість представник спецінспекції Кропивницького зазначив, що лише завдяки дронам, якими керують громадські активісти, можна швидко виявити паліїв та зреагувати на порушення. "Особливість цього формату в тому, що ми готові допомагати обом спікерам готуватись до програми . Пояснити заздалегідь правила, регламент. У наступних дебатах будемо вдосконалювати дотримання регламенту та правил дебатів", - розповіла модераторка перших дебатів Олена Горобець. У регіонах заплановано зустрічі представників філій із громадськими активістами, експертами, політиками, представниками влади та бізнесу. Продюсери Суспільного мають на меті розповісти громадськості про можливості дебатів. Цей проект можна буде почути в ефірі регіональних хвиль Українського радіо й побачити трансляцію наживо на сторінках філій у Фейсбуці. Ефір першого випуску "Дебатів на вимогу" можна переглянути за посиланням (Джерело: Портал "UA: Суспільне мовлення").
  • 25.10.2018 Відповідно до постанови Верховної Ради України від 08.02.2018 № 2287-VІІІ 2 листопада вшановується День пам'яті - 310 років з дня Батуринської трагедії. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звертає увагу телерадіоорганізацій на необхідність внесення цього дня відповідних змін до програм теле- та радіопередач. При плануванні програм і передач на цей день рекомендуємо керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затвердженими рішенням Національної ради від 23.07.2015 № 1146 (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за № 967/27412). Батуринська трагедія (Різанина в Батурині) сталася 2 листопада 1708 року, коли московські війська під керівництвом князя О. Меншикова зруйнували місто Батурин, резиденцію гетьмана Івана Мазепи. Це відбулося за наказом Петра І після того, як він дізнався про те, що гетьман перейшов на шведську сторону, домовившись із Карлом ХІІ протистояти московському царю. Того дня місто і прилеглі околиці були повністю спустошені. Було замучено і вбито, за різними оцінками істориків, 11 - 15 тис. осіб, незважаючи на вік і стать. Батурин було спалено дотла, в тому числі і церкви. Така сама участь спіткала й інші українські села, що траплялися Меншикову дорогою (Джерело: Сайт Нацради).
  • 25.10.2018 18-й радіодиктант єдності звучатиме на хвилі Першого каналу UA: Українське радіо 9 листопада - у День української писемності й мови. Прес-конференція з приводу радіодиктанту відбудеться 5 листопада об 11:00 у прес-центрі будівлі Українського радіо на вул. Хрещатик, 26. Учасники: генеральний продюсер UA: Українське радіо Дмитро Хоркін; проректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров; кураторка акції Аліна Акуленко; доцент Київського університету імені Б.Д. Грінченка Олександр Авраменко, який готуватиме і диктуватиме текст. Основна київська локація - аудиторія імені Михайла Максимовича, розташована в Червоному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Там писатимуть диктант представники медіа, мистецтва та інших галузей - їхні імена буде оголошено незабаром. Долучаться до проекту й регіони: локації для написання диктанту облаштують у навчальних закладах по всій країні. Але взяти участь у радіодиктанті зможе кожен охочий у будь-якому куточку світу - достатньо лише мати під рукою аркуш паперу та ручку. Також можна організувати власну локацію і таким чином стати співорганізатором акції. Офіційне гасло цьогорічного заходу - #пишеморазом. Воно підкреслює основну мету диктанту: єднання навколо мови. Радіодиктант - не просто засіб перевірити власну грамотність, а насамперед масштабний національний флешмоб. Диктант транслюватимуть зі студії UA: Українське радіо на Хрещатику, 26. Телеверсію наживо забезпечить знімальна група Суспільного мовлення, частина якої мовитиме зі студії програми "Радіодень", частина - в аудиторії КНУ імені Тараса Шевченка. Стрім телеверсії також відбуватиметься на сторінках Суспільного мовника у Facebook. Початок заходу - об 11:00. Вступна частина триватиме півгодини, радіодиктант почнеться об 11:30. Усі охочі традиційно можуть надіслати роботи поштою на адресу вул. Хрещатик, 26, Київ - 1, 01001 із позначкою "Радіодиктант" (лист має бути надісланий того ж дня або 10 листопада - про це свідчитиме поштовий штемпель), відсканувати або сфотографувати текст і впродовж 24 годин після закінчення акції надіслати електронної поштою на адресу . Зображення має бути якісним, текст - написаним від руки (роботи, набрані у будь-якому текстовому редакторі, не розглядатимуться). Комісія приймає також тексти, написані шрифтом Брайля. 11 листопада текст радіодиктанту буде оприлюднено на сайті UA: Українське радіо, тож усі охочі зможуть перевірити свої знання. Нагадаємо, текст для радіодиктанту замовляють спеціально. У ньому немає авторських знаків чи суперечливих орфограм. Але при тому їхня загальна кількість дуже велика, тому написати радіодиктант без помилок непросто. Минулого року свої радіодиктанти надіслали 28 999 учасників. Жодної помилки не зробило 123 учасники (Джерело: Сайт UA: Українське радіо).
  • 25.10.2018 За традицією, в останню п'ятницю місяця столична мережева станція "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1МГц, Суми-89.8МГц, Рівне-90.4МГц, Луцьк-90.6МГц, Житомир-91.1МГц, Тернопіль-91.2МГц, Умань-91.5МГц, Ужгород-91.6МГц, Львів-91.9МГц, Вінниця-92.0МГц, Ізмаїл-92.2МГц, Кривий Ріг-99.1МГц, Кіровоград-100.0МГц, Черкаси-100.2МГц, Старобільськ-100.2МГц, Бережани-100.6МГц, Трускавець-100.6МГц, Гадяч-100.9МГц, Чернівці-101.2МГц, Маріуполь-101.3МГц, Одеса-101.4МГц, Дніпро-101.5МГц, Овруч-101.1МГц, Полонне-102.3МГц, Краматорськ-102.8МГц, Харків-103.0МГц, Благовіщенське-103.1МГц, Мелітополь-103.2МГц, Покровськ-103.3МГц, Івано-Франківськ-103.4МГц, Холми-103.6МГц, Чернігів-103.9МГц, Новий Розділ-104.1МГц, Буки-104.4МГц, Херсон-104.4МГц, Первомайськ-104.5МГц, Хмельницький-105.0МГц, Миколаїв-105.1МГц, Лохвиця-106.9МГц, Полтава-107.2МГц, Бердянськ-107.5МГц, Кременчук-107.7МГц, а також - Інтернет-мовлення) влаштовує зоряне застілля у прямому ефірі! 26 жовтня, весь день в студії звучатимуть жарти і тости, а у гості приходитимуть ваші улюблені артисти з новими піснями, цікавими історіями з життя і творчості! Запасайтеся напоями та закусками, робіть приймач голосніше і веселіться разом з "Радіо П'ятниця"! Це - "Велика п'ятниця"! (Джерело: Сторінка "Радіо П'ятниця" у соцмережі Facebook).
  • 25.10.2018 25 жовтня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення задовольнила заяву Національної суспільної телерадіокомпанії України і видала їй дозвіл на тимчасове мовлення з використанням частоти 99.5 МГц у селищі Широкому Луганської області. На цій частоті транслюватимуться програми "Українське радіо. Пульс". Дозвіл видано з урахуванням Порядку видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення, умови дозволу та порядок здійснення нагляду за додержанням законодавства про телебачення і радіомовлення телерадіоорганізаціями, що здійснюють тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення на підставі відповідного дозволу, розробленого і затвердженого на виконання Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України", що був ухвалений 7 грудня 2017 року (Джерело: Сайт Нацради).
  • 25.10.2018 25 жовтня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення визначилася з результатами конкурсу на мовлення на ультракоротких хвилях. У Чернівцях відтепер на частоті 69.26 МГц мовитиме ТОВ "Телерадіокомпанія "Еммануїл", м. Київ. Претендентів на ще 9 частот не було. Національна рада припинила конкурс на мовлення на таких частотах: Вінницька область: Гайсин - 71.27 МГц і Ободівка - 70.10МГц; Волинська область: Ковель - 67.73 МГц і Підгайці - 70.82 МГц; Донецька область: Краматорськ - 68.06 МГц; Полтавська область: Гребінка - 73.79 МГц; Сумська область: м. Тростянець - 68.75 МГц; Харківська область: Великий Бурлук - 69.02 МГц; Хмельницька область: м. Городок - 71.51 МГц. Претендентом на частоту 72.29 МГц у Запоріжжі було радіо "Формат" - ТОВ "Інформ мережа", м. Київ. Однак його представники на засідання не прийшли. Крім того, в апарату Національної ради були зауваження до документів компанії, які вона не усунула. Зважаючи на це, ТОВ "Інформ мережа" відмовлено в допуску до участі в конкурсі (Джерело: Сайт Нацради).
  • 24.10.2018 Неймовірна новина від радіостанції "Радіо Максимум"! Відтепер програми радіостанції можна слухати в місті Дніпро на хвилі 107.7 МГц! Відтепер жителям міста щодня гарантований настрій на МАКСИМУМ на хвилі 107,7. "Найпопулярніше запитання: "А коли ж ви запуститесь в Дніпрі?". І ось ми це зробили. Радіо МАКСИМУМ - це, у першу чергу, радіостанція гарного настрою, тому ми знаємо, що жителі Дніпра будуть усміхатися разом з нами кожен день. Налаштовуйтеся на хвилю 107,7, ми вас здивуємо", - розповів продюсер радіостанції Слава Дьомін. На вас чекають: жарти від Сергія Притули та Вар'яти-шоу; прогноз погоди від зірки Playboy Даші Астаф'євої; жарти від Братів Шумахерів; 30,50 і рекордні 100 хвилин музики без реклами; щогодини - Актуальні новини; щогодини рубрика - "Прикол на Максимум"; щовечора з 20 до 21 - Супердискотека 90-х. Настрій на МАКСИМУМ на хвилі 107.7 МГц у Дніпрі! Нагадаємо - дане частотне присвоєння в Дніпрі належить ТОВ ТРК "Світ", що досі представляло програми "Радіо Вісті" (ред.) (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 24.10.2018 Військова радіостанція "Армія FM" і телеканал іномовлення UATV почали мовити з Гірника у напрямку Донецька. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський. За його словами, з 13 мовників, які нещодавно отримали від Нацради дозволи на тимчасове мовлення в Гірнику Донецької області, вже три радіостанції працюють - до "UA: Українське радіо" і "Країна FM" приєдналася радіостанція "Армія FM" на частоті 106.4 МГц. Також, за словами Костинського, у Гірнику почав мовити український телеканал UATV. "На черзі організація мовлення в Гірнику наступної партії радіостанцій - "Радіо НВ" і "Вільне радіо", а також телеканал "UA: Донбас" в аналогу. Крім того, у найближчий перспективі планується запуск потужного цифрового мультиплексу, який працюватиме в стандарті DVB-T2. В мультиплексі будуть представлені 8 українських телеканалів", - написав він. Зазначимо, що видання "Факти" повідомляє про мовлення радіостанції "Армія FM" 23 жовтня в окупованій бойовиками Горлівці (Донецька область". Про це виданню повідомили мешканці міста. "Армія FM" - державна радіостанція Міністерства оборони України, яка мовить у військово-патріотичному форматі. Поки що "Армія FM" охоплює тільки Донецьку, Луганську і південь Херсонської області, а також "Армія FM" має ліцензію на експериментальне цифрове радіомовлення в Києві (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 24.10.2018 Прем'єра на хвилі вінницької радіостанції "Місто Над Бугом" 101.8 FM (101.8МГц)! Відтепер щобудня з 12:00 до 14:00 в ефірі станції звучатиме інформаційно-аналітичний проект "Час Змін" з Олегом Семком та Наталею Тодоровською. Щоразу 4 актуальних для Вінниці та вінничан теми, 4 компетентних гостя, думки експертів та слухачів. Телефон студії (0432)-55-26-10. Сьогодні: 12:05 Узаконення "євроблях"; 12:30 Стратегія "Розвиток міста 2030". Про доступність Вінниці для людей з обмеженими фізичними можливостями говоримо з головою правління ГО "Гармонія" Людмила Нецкіна; 13:05 Всесвітній день інформації про розвиток; 13:30 Остап Сливинський - поет, перекладач, літературознавець, який презентує у Вінниці свою книгу "Зимовий король" (Джерело: Сторінка радіо "Місто Над Бугом" 101.8 FM у соцмережі Facebook).
  • 24.10.2018 Радіостанція "UA: Радіо Культура", що входить до складу системи суспільного мовлення України, продовжує освоєння нових частот. Нещодавно станція розпочала мовлення у селі Красногорівка Великобагачанського району Полтавської області на частоті 104.2 МГц. Наразі спостерігається низький рівень звуку. Нагадаємо - дане частотне присвоєння ПАТ "НСТУ" отримало на конкурсі, що пройшов наприкінці літа минулого року. Село Красногорівка розташоване майже у географічному центрі Полтавської області - там знаходиться висока радіотелевізійна щогла Концерну РРТ, призначена для поширення програм на значну частину регіону (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 23.10.2018 З 23 жовтня в будівлі телерадіоцентру на Хрещатику, 26 для всіх охочих проводитимуть екскурсії, які презентують майже 100 років історії розвитку радіожурналістики й епохи в цілому. Під час екскурсії будівлею Українського радіо відвідувачі зможуть познайомитися з історією радіо в Україні, сучасним радіомовленням, оновленими програмами та передачами, а також відвідати музей радіо, центральну апаратну радіомовлення та одну з ефірних студій Українського радіо. "Ми відкриті для своєї аудиторії і знаємо, що слухачам буде цікаво зазирнути на нашу "кухню" й на власні очі побачити, як функціонує радіо і чим живе. Відвідувачі матимуть змогу дізнатися багато історичних фактів та нюансів виробництва радіоконтенту - впевнений, для багатьох це буде цінна й ексклюзивна інформація", - сказав генеральний продюсер UA: Українське радіо Дмитро Хоркін. Українське радіо - найперше ЗМІ в історії України, яке мовить із 1924 року, і сьогодні входить у ТОП-5 вітчизняних радіостанцій, а будівля на Хрещатику, 26 - це перший телерадіоцентр, повністю оснащений вітчизняним обладнанням. До 80-ї річниці Українського радіо облаштували музей та регулярно проводили екскурсії для студентів профільних спеціальностей, вітчизняних та іноземних делегацій. А цієї осені відвідати телерадіоцентр і зазирнути за лаштунки створення давно знайомих і найновіших радіопрограм зможуть усі. "Останнім часом ледь не щодня на Українське радіо приходять екскурсанти, серед них багато молоді. Очевидно, це пов'язано з тим, що протягом року, відтоді як Українське радіо стало суспільним, воно докорінно змінилося. Помітно зросла якість мовлення і, відповідно, збільшилось охоплення аудиторії - на 67%. Таке стрімке зростання рейтингу зафіксовано вперше. Тому радіослухачам цікаво подивитися на власні очі, як робиться радіо, побачити апаратно-студійні блоки, поспілкуватися з журналістам. Особливий інтерес викликає музей Українського радіо. Адже це не лише найстаріший електронний засіб масової інформації в Україні - ?16 листопада? Українському радіо виповнюється 94 роки, - а й частинка вітчизняної історії, на всіх етапах якої Українське радіо не лише інформувало, навчало та розважало, а, насамперед, об'єднувало українців", - розповів завідувач музею UA: Українське радіо Анатолій Табаченко. Екскурсії проводитимуть індивідуально (від 1 до 5 осіб) та для груп - від 5 до 15 відвідувачів. Тривалість екскурсії 1 година. Вартість квитка в рамках індивідуальної екскурсії - 150 грн з дорослих, 100 грн із дитини, в рамках групового відвідування - 80 грн для дорослих, 40 грн для дітей. Замовити екскурсію можна попередньо зареєструвавшись за посиланнями: на індивідуальну екскурсію - http://bit.ly/radioexcursion2; на групову екскурсію - http://bit.ly/radioexcursion1. У реєстраційних формах вказуйте зручні для вас дату і час екскурсії. Оплата послуг здійснюється за реквізитами заздалегідь: отримувач коштів: ПАТ "НСТУ", код ЄДРПОУ: 23152907, розрахунковий рахунок: 26003924423030; назва банку: АБ "УКРГАЗБАНК", код банку (МФО): 320478, призначення платежу: "Музей радіо" (Джерело: Портал "UA: Суспільне мовлення").
  • 23.10.2018 Сьогодні, 23-го жовтня, о 19:20 на хвилі Українського радіо Культура - пряма трансляція з БЗЗ! Концерт "Кримський дім об'єднує серця" - етно-джаз кримськотатарських пісень в новому звучанні. За участі Усеїна Бекірова і його бенда та джаз-діви Айсель Балич, а також віртуозного майстра гри на гітарі Енвера Ізмайлова. Трансляція триватиме до 21:20 (з перервою від 20:10 до 20:30) (Джерело: Сайт Українського радіо Культура).
  • 23.10.2018 Європейська мовна спілка (European Broadcasting Union) зробила заяву щодо можливості значного недофінансування НСТУ і закликала уряд України забезпечити належне та незалежне фінансування відповідно до законодавства України та європейських стандартів. Про це йдеться на сайті Європейської мовної спілки. "Парламент України прийняв законопроект про державний бюджет, який скоротить щорічний бюджет до 1 млрд. грн. на наступний рік, що дорівнює лише 57% річного бюджету, визначеного законом. Генеральний директор НСТУ Зураб Аласанія вважає, що це означатиме кінець Суспільного в Україні. Він сказав: "Ми дуже здивовані такими пропозиціями, оскільки ми ледь виживаємо в поточному році. Роблячи це, вони порушують всі закони і ведуть нас до смерті. Це не перебільшення. Так неможливо існувати", йдеться у повідомленні (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 22.10.2018 8 листопада у Будинку звукозапису Українського радіо відбудеться концерт Академічного оркестру народної та популярної музики "Коли в дуеті скрипки...". Художній керівник та диригент оркестру - Михайло Пікульский, солісти: Устим Скрипка та Олег Скрипка. Концерт відбудеться за участі Академічної хорової капели Українського радіо (художній керівник та головний диригент - Юлія Ткач). У концерті прозвучать твори: Е. Капуа, Е. Куртіса, С. Адамо, С. Гулак-Артемовського, О. Скрипки, українські народні пісні. Концерт відбудеться 8 листопада у Будинку звукозапису Українського радіо, початок о 19 годині. До зустрічі 8 листопада у Будинку звукозапису Українського радіо на Первомайського, 5в. Довідки за телефоном: (044)-239-63-29 (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 21.10.2018 Державна військова радіостанція "Армія FM - Військове радіо" розпочала мовлення у місті Гірник Донецької області. Трансляції здійснюються з нещодавно побудованої щогли ТОВ "Телемережі України" на частоті 106.4 МГц (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 19.10.2018 19 жовтня голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко і члени Національної ради Валентин Коваль та Сергій Костинський з робочим візитом відвідали м. Житомир. Під час зустрічі з очільниками місцевих громад, представниками телерадіоорганізацій області в рамках круглого столу "Телерадіопростір Житомирщини: сьогодення та майбутні виклики" вони разом з головою Житомирської обласної ради Володимиром Ширмою і заступником голови облдержадміністрації Ярославом Лагутою обговорили питання, які найбільше хвилюють місцеві ЗМІ. Однією з тем зустрічі став ініційований Національною радою проект "Мовлення громад", що має на меті створення місцевих радіоорганізацій. Розбудова місцевого мовлення сьогодні надзвичайно на часі, адже, маючи власну радіостанцію, громада забезпечує потребу в локальних новинах і вирішує проблему з оповіщенням у разі надзвичайних ситуацій. Сергій Костинський повідомив присутнім, що Національна рада днями ініціювала прорахунок радіочастот у 17 населених пунктах Житомирщини. Запит громад на таку ініціативу є. Це підтвердили в розмові і Бердичевський міський голова Василь Мазур, і заступник Баранівського міського голови Василь Савчук. Значну увагу було приділено переходу Житомирщини на цифрове мовлення, а також шляхам розв'язання проблем, що виникли у процесі переходу. Юрій Артеменко подякував Житомирській облдержадміністрації за те, що вона долучилася до проведення заходів із вимкнення аналогового телемовлення на Житомирщині та організувала можливість для громадян краю отримати необхідні роз'яснення й відповіді на свої питання, пов'язані з вимкненням аналогу. Під час зустрічі йшлося про білі плями в покритті цифровим сигналом низки районів області і про зафіксований у частині мікрорайонів Житомира та Коростеня проблемний доступ до сигналу DVB-T2. Майже 50% звернень на гарячу лінію голови облдержадміністрації надійшло від жителів обласного центру, які скаржилися на відсутність або низьку якість цифрового сигналу. Юрій Артеменко повідомив, що Національна рада працює над вирішенням проблеми покриття, аби у максимально швидкі терміни ця ситуація змінилася завдяки скоординованій роботі усіх причетних структур. Члени Національної ради звернули увагу медійників, що 13 жовтня набули чинності вимоги законодавства щодо обов'язкової частки використання української мови в телеефірі, а в листопаді збільшиться частка використання державної мови і в радіоефірі (Джерело: Сайт Нацради).
  • 19.10.2018 Громадські та правозахисні організації закликають Верховну Раду України проголосувати за належне фінансування для Національної суспільної телерадіокомпанії України. Про це йдеться у заяві на сайті Реанімаційного Пакета Реформ - коаліції громадських організацій та експертів України, які об'єдналися заради просування реформ в Україні. Повний текст заяви: "17 січня 2017 року Україна, вперше за 26 років своєї історії, спромоглася на рішучий крок, перетворивши 31 компанію державного телевізійного та радіомовлення в Національну суспільну телерадіокомпанію України (НСТУ). Це було не лише виконанням взятих на себе у 2003-2005 роках зобов'язань перед Радою Європи, але і гарантування Україною дотримання свободи слова. Створення Суспільного мовлення - такий же елемент демократії, як незалежне судочинство, вільні вибори, підзвітність державних інституцій платникам податків. Умови, в яких створюється Суспільне мовлення, - надзвичайно складні. Жахливий стан приміщень, морально і фізично застаріла техніка, величезні борги (спадок уряду Миколи Азарова), мізерні зарплати співробітників, значна амортизація основних фондів, що подекуди доходить до 100%, втрата пільг щодо оренди приміщень та мораторій на реалізацію основних фондів. Незважаючи на всі ці труднощі, за перші півтора року свого існування, НСТУ продемонструвала рішучість до втілення реформи у життя. Була запроваджена нова система управління, проведено різке скорочення штату, а решті працівників підвищено оклади, усунені тіньові схеми, уніфікована і змінена сітка мовлення та принципи роботи Суспільного, створена Редакційна рада, розроблена політика забезпечення прав національних меншин, проводиться робота щодо обліку масивів програм та оформлення авторських прав на них. Компанія перейшла на закупівлю товарів і послуг через систему ProZorro, демонструючи свою відкритість. І нарешті, у 2018 році було вперше замовлено незалежний аудит компанії за неповний рік роботи. Всі ці заходи впроваджуються при жорсткому недофінансуванні Суспільного мовлення, яке станом на жовтень 2018 року поставило найбільший медіа-холдинг країни (НСТУ включає в себе 28 радіостанцій та 28 телеканалів, у тому числі загальнонаціональні та регіонально канали мовлення, що покривають окуповані території, зокрема Радіо "Голос Донбасу", телеканал "UA: ДОНБАС", Радіо "Пульс" та телеканал "UA: КРИМ") на межу банкрутства. Концерн РРТ уже вимкнув аналогове телевізійне мовлення за борг в суму понад 80 млн грн. Ухвалюючи бюджет на 2018 рік, Верховна Рада України спочатку пішла на свідомий крок заниження суми з 1,5 млрд грн до 990 млн, а потім додатково, поправками комітету, зменшила суму під час голосування в другому читанні ще на 200 млн, виділивши Суспільному лише 50% від передбаченої законом "Про Суспільне телебачення і радіомовлення" суми, що є прямим порушенням закону. Ця сума виявилася найменшою в Європі, навіть у порівнянні з бюджетами таких країн як Болгарія, Румунія та Грузія. Виділена сума фінансування виявилася катастрофічною, адже вона не лише не дає виробляти будь-який новий, якісний контент, а навіть не покриває фактичних обов'язкових витрат - трансляцію в аналоговому і цифровому мовленні, податки, оплату праці, закупівлю послуг. З моменту створення Суспільне мовлення також зазнає системних публічних атак і тиску з метою дискредитації як обраного правління, так і самої ідеї незалежних мовників. Тільки в 2018 році відбулась низка фейкових протестів і зрежисованих у соціальних мережах скандалів, у зв'язку з конфліктом приналежної до родини члена бюджетного комітету парламенту, народного депутата Андрія Деркача ТРК "ЕРА", яка продовжує мовити в ранковому ефірі Суспільного через судове забезпечення низки позовів. В той же час Суспільне мовлення відіграє надважливу роль під час виборів, допомагаючи виборцям зрозуміти та почути кандидатів та їхні програми, незалежно від поточної конфігурації влада-опозиція. Аналітичні програми та дебати мали б з'явитися в ефірі каналів Суспільного мовлення уже за місяць, проте через недофінансування при вартості одного випуску програми від $ 7 до 10 тис. можливість появи таких важливих для суспільства перед виборами програм - під загрозою. Проектом державного бюджету на 2019 рік на фінансування Суспільного передбачена сума 1,8 млрд грн. Проте народними депутатами Антоном Яценком та Віктором Бондаром уже зареєстрована поправка, яка пропонує забрати з цієї суми 1,04 млрд грн., тобто урізати фінансування Суспільного на 66%. Такі дії є прямим замахом не лише на незалежну редакційну політику Суспільного мовлення, але і на його існування. Міжнародні зобов'язання України полягають не у формальній, "для галочки", зміні вивіски, а саме в забезпеченні належного і ефективного існування мовника, зокрема відповідно до Рекомендацій Комітету Міністрів Ради Європи R (96) 10, R (99) 15, CM/REC (2007) 3, REC (2007) 2, 1878 (2009) CM/REC (2012) 1 та Резолюції ПАРЄ 1466 (2005), 2179 (2017). Зобов'язання щодо створення ефективної системи Суспільного мовлення є також зобов'язанням Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС (Додаток 37, стаття 397). Успішне втілення цієї реформи - один з важливих елементів розвитку демократії і стабільності в країні, у той час як атаки і тиск ведуть державу в бік авторитаризму та нестабільності, чим широко користується Російська федерація. Враховуючи вищезазначене, громадські та правозахисні організації закликають Верховну Раду України проявити державницький підхід та здатність до ухвалення серйозних і прогресивних рішень, що закладають фундамент України на десятиліття. Зокрема, в обсязі, передбаченому Законом України "Про суспільне телебачення і радіомовлення", забезпечити фінансування НСТУ, що дозволить Суспільному мовленню гарантувати максимальне неупереджене, збалансоване та якісне висвітлення суспільно-політичних подій, в цілому, та передвиборчої кампанії та участі кандидатів на президентських та парламентських виборах, зокрема". Реанімаційний Пакет Реформ, Центр демократії та верховенства права, ГО "Інститут масової інформації", ГО "Інститут розвитку регіональної преси", ГО "Детектор медіа", ГО "Платформа прав людини", Фундація "Суспільність", ГО "нтерньюз-Україна", "Громадське телебачення" (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 19.10.2018 Народний депутат від "Самопомочі" під час години запитань до уряду в парламенті 19 жовтня 2018 року звернув увагу прем'єр-міністра Володимира Гройсмана на проблему становлення Суспільного мовлення. Про це Єгор Соболєв повідомив у Фейсбук. "Запитав Володимира Гройсмана, чому наступного року знов пропонується витрачати більше 7 мільярдів грошей платників податків на Генпрокуратуру, і лише наполовину фінансувати Суспільне мовлення". Правдиві теленовини - безцінні для утвердження незалежності і демократії в Україні. Команда Суспільного вже може пишатися очищенням від замовної або зробленої за вказівкою керівництва держави дезінформації. Щоб гарантувати незалежність Суспільного, ми законом визначили, яка частина грошей платників податків має їм діставатися. Але це правило свідомо порушується Урядом цього року. І на наступний рік при ухваленні бюджету у першому читанні у Суспільного забрали 800 мільйонів (!) гривень. Це одна з причин, чому я голосував проти. Відповідь нинішнього Прем'єр-міністра на цю проблему показує, що він або не знає, як витрачатимуться сотні мільйонів гривень платників податків, або свідомо намагається нас всіх надурити. Що лише підкреслює потребу у сильному Суспільному", - написав він (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 19.10.2018 Запальне "Ранкове Drive Show" з Філатовим та Єлагіною щобудня з 7 до 10 - на хвилі вінницького радіо "Місто над Бугом" 101.8 FM (101.8МГц). Заряд бадьорості та енергійної музики, оперативна інформація з доріг міста та спільний сніданок. В режимі Nonstop озвучуються ваші привіти. Прокидайтеся, місто над Бугом! Зустрічайте новий день з радіо "Місто над Бугом"! (Джерело: Сторінка радіо "Місто над Бугом" у соцмережі Facebook).
  • 19.10.2018 Прем'єра! Їх історія розпочалася у 1920-их у США. До України вони прийшли у 1980-их роках. А зараз вони у студії одеської радіостанції "Українське радіо. Одеса" (Одеса-70.52МГц, Петровірівка-68.99МГц, Тарутине-99.2МГц, Захарівка-102.1МГц, Кодима-102.6МГц, Вестерничани-103.6МГц, Велика Михайлівка-104.5МГц, Болград-105.7МГц, а також Інтернет-мовлення) - джем-сейшни! Вмикайте "Радіо Джем" щосуботи о 12:20. Музичним гідом буде Владимир Зайончковский, добре знаний глядачам "Ранків" на UA: ОДЕСА. У неділю ж о тій же порі буде нагода насолодитися музикою ще раз. Старт вже завтра, 20 жовтня. Wellcome! (Джерело: Сторінка радіостанції Українське радіо. Одеса у соцмережі Facebook).
  • 19.10.2018 18 жовтня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення визначила конкурсні умови та вирішила оголосити конкурс на мовлення на частоті 102.3 МГц у Кривому Розі Дніпропетровської області. Повідомлення про оголошення конкурсу незабаром буде опубліковане в газеті "Голос України". Обсяг мовлення на зазначеній частоті - 24 години на добу, потужність передавача - 0.2 кВт. Сигнал покриватиме саме місто і район. Вимогами до програмної концепції визначено, що не менше як 15% загального обсягу власного мовлення мають становити інформаційні передачі місцевої тематики. Також дозволяється ретрансляція програм лише Національної суспільної телерадіокомпанії України і Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України ("Армія FM - військове радіо"). Частота 102.3 МГц у Кривому Розі залишилася з минулого конкурсу, результати якого Національна рада підбивала 11 жовтня. Тоді жоден із претендентів не набрав достатньої кількості голосів, тому переможця визначено не було (Джерело: Сайт Нацради).
  • 19.10.2018 "Музичний салют" на хвилях богуславського радіо "Богуслав FM" (97.7МГц та Інтернет-мовлення) стає ще кращим! Хочете зробити своє привітання унікальним? А як щодо улюбленої пісні в подарунок та ще й у точно визначений час? Тепер це можливо! Для того, щоб передати коротенький привіт чи привітання, варто надіслати повідомлення у вайбер за номером (098)-097-79-77 чи на сайт http://www.boguslav.media і він прозвучить в щоденній програмі привітань "Музичний салют" з 13:00 до 14:00 чи з 20:00 до 21:00 абсолютно безкоштовно! Але якщо Ви бажаєте виділити своє вітання, зробити його ексклюзивним та обрати пісню - варто зателефонувати за номером (04561)-4-39-31 чи написати у вайбер (098)-097-79-77 та замовити послугу попередньо. Вартість - 90 грн. Привітання двічі на день - зі знижкою! Оплата - на картку Приватбанку (Джерело: Сторінка радіо "Богуслав FM" у соцмережі Facebook).
  • 18.10.2018 У столичної сателітарної мережевої станції "Радіо НВ" (Київ-96.0МГц, Одеса-87.9МГц, Львів-88.6МГц, Суми-90.9МГц, Дніпро-91.4МГц, Луцьк-91.5МГц, Подольськ-92.4МГц, Нікополь-98.9МГц, Лубни-99.3МГц, Хмельницький-100.6МГц, Конотоп-100.7МГц, Краматорськ-101.0МГц, Мелітополь-101.2МГц, Шостка-101.9МГц, Лисичанськ-102.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц, Звенигородка-102.7МГц, Ромни-102.9МГц, Черкаси-103.3МГц, Полтава-103.4МГц, Чернігів-103.5МГц, Володарка-103.5МГц, Маріуполь-103.6МГц, Чернівці-103.6МГц, Херсон-103.7МГц, Бердянськ-103.8МГц, Житомир-103.9МГц, Холмець (Ужгород) -104.1МГц, Чонгар-104.1МГц, Кам'янець-Подільський-104.3МГц, Кропивницький-104.6МГц, Дрогобич-105.0МГц, Антопіль (Рівне) - 105.1МГц, Кременчук-106.6МГц, Харків-107.0МГц, Тернопіль-107.4МГц, Кривий Ріг-107.4МГц, Вінниця-107.8МГц, Миколаїв-107.8МГц, Івано-Франківськ-107.8МГц, Пологи-107.8МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k.) є для вас така крута новина! Бо завтра стартує нова програма "Печерські пагорби" з головним редактором "Радіо НВ" Валерієм Калнишем, яка присвячена політиці. В ній Валерій Калниш буде відштовхуватися від інформаційної картини тижня, а також робити огляд подій, які відбулися на "Печерських Пагорбах" за тиждень. Головна мета програми - з'ясувати, куди українські політики рухають нашу країну. А це і економічна, і церковна, і молодіжна політика. Ближче до виборів гостями студії будуть кандидати в президенти. Можливо, "Радіо НВ" розширить рамки програми, тому що хоче робити дебати між кандидатами. У прем'єрному випуску програми "Печерські пагорби" з Валерієм Калнишем - голова стратегічної групи радників при уряді України, заступник прем'єр-міністра, міністр економіки і міністр фінансів у чотирьох урядах Словаччини Іван Міклош. Новий випуск програми виходитиме кожної п'ятниці о 13:00! (Джерело: Сторінка "Радіо НВ" у соцмережі Facebook).
  • 18.10.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вирішила замовити в Українського державного центру радіочастот прорахунок 86 частотних присвоєнь для потреб радіо- і телевізійного мовлення. Таке рішення було ухвалено регулятором 18 жовтня. Частоти замовляються в населених пунктах на всій території України для потреб місцевого, малопотужного, тимчасового звукового і телевізійного мовлення. Щодо частини частотних присвоєнь це є повторне звернення про прорахунок у зв'язку з відключенням аналогових радіоелектронних засобів на 4 - 5 ТВК (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.10.2018 18 жовтня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула результати планової виїзної перевірки Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України, м. Київ (ефірне мовлення, позивні "Армія FM - Військове радіо") та вирішила застосувати щодо мовника санкцію "оголошення попередження" через недотримання умов ліцензії. На підставі моніторингу ефіру Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України за 11 вересня 2018 року Національна рада провела планову перевірку діяльності мовника, під час якої зафіксувала недотримання умов ліцензії в частині програмної концепції, що є порушенням частини восьмої статті 28 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", оскільки зменшено обсяг інформаційно-аналітичних та публіцистичних, культурно-мистецьких та науково-просвітницьких передач, а освітні передачі та передачі іншого тематичного спрямування відсутні. Національна рада зобов'язала мовника упродовж двох місяців з дня ухвалення регулятором цього рішення привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.10.2018 На засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 18 жовтня не вдалося обрати складу Громадської ради, що діє при регуляторному органові, оскільки за підсумками обговорення не набралося достатньої кількості претендентів, за які готові були проголосувати члени регулятора. Так, до Національної ради надійшло 18 заяв на участь у Громадській раді, але 6 із претендентів - це люди, які працюють в телерадіоорганізаціях, і хоч їх рекомендували громадські організації, однак вони працюють в компаніях- ліцензіатах регуляторного органу, а отже, можуть лобіювати певні питання. Відповідно до Положення про Громадську раду, остання редакція якого затверджена рішенням Національної ради від 02.08.2018 № 1207: "До Громадської ради можуть входити представники професійних недержавних неприбуткових організацій, асоціацій, які легалізовані у встановленому законодавством порядку, а також авторитетні фахівці сфери, яка стосується предмету регулювання Національної ради". Члени Національної ради висловили думки з цього приводу і в підсумку ухвалили рішення - повторно оголосити про прийом заяв до цього дорадчого органу. Оголошення вже завтра, 19 жовтня, буде оприлюднено на сайті Національної ради. Термін подачі заяв - один місяць (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.10.2018 Хочете отримувати розклад програм столичної сателітарної мережевої станції "Радіо НВ" (Київ-96.0МГц, Одеса-87.9МГц, Львів-88.6МГц, Суми-90.9МГц, Дніпро-91.4МГц, Луцьк-91.5МГц, Подольськ-92.4МГц, Нікополь-98.9МГц, Лубни-99.3МГц, Хмельницький-100.6МГц, Конотоп-100.7МГц, Краматорськ-101.0МГц, Мелітополь-101.2МГц, Шостка-101.9МГц, Лисичанськ-102.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц, Звенигородка-102.7МГц, Ромни-102.9МГц, Черкаси-103.3МГц, Полтава-103.4МГц, Чернігів-103.5МГц, Володарка-103.5МГц, Маріуполь-103.6МГц, Чернівці-103.6МГц, Херсон-103.7МГц, Бердянськ-103.8МГц, Житомир-103.9МГц, Холмець (Ужгород) -104.1МГц, Чонгар-104.1МГц, Кам'янець-Подільський-104.3МГц, Кропивницький-104.6МГц, Дрогобич-105.0МГц, Антопіль (Рівне) - 105.1МГц, Кременчук-106.6МГц, Харків-107.0МГц, Тернопіль-107.4МГц, Кривий Ріг-107.4МГц, Вінниця-107.8МГц, Миколаїв-107.8МГц, Івано-Франківськ-107.8МГц, Пологи-107.8МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k.) на вихідні у свій смартфон? Тоді приєднуйтесь до Telegram-каналу радіостанції! - https://t.me/nv_podcasts (Джерело: Сторінка "Радіо НВ" у соцмережі Facebook).
  • 17.10.2018 "Печерські пагорби" - так називається авторська програма Валерія Калниша, яка стартує на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Радіо НВ" (Київ-96.0МГц, Одеса-87.9МГц, Львів-88.6МГц, Суми-90.9МГц, Дніпро-91.4МГц, Луцьк-91.5МГц, Подольськ-92.4МГц, Нікополь-98.9МГц, Лубни-99.3МГц, Хмельницький-100.6МГц, Конотоп-100.7МГц, Краматорськ-101.0МГц, Мелітополь-101.2МГц, Шостка-101.9МГц, Лисичанськ-102.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц, Звенигородка-102.7МГц, Ромни-102.9МГц, Черкаси-103.3МГц, Полтава-103.4МГц, Чернігів-103.5МГц, Володарка-103.5МГц, Маріуполь-103.6МГц, Чернівці-103.6МГц, Херсон-103.7МГц, Бердянськ-103.8МГц, Житомир-103.9МГц, Холмець (Ужгород) -104.1МГц, Чонгар-104.1МГц, Кам'янець-Подільський-104.3МГц, Кропивницький-104.6МГц, Дрогобич-105.0МГц, Антопіль (Рівне) - 105.1МГц, Кременчук-106.6МГц, Харків-107.0МГц, Тернопіль-107.4МГц, Кривий Ріг-107.4МГц, Вінниця-107.8МГц, Миколаїв-107.8МГц, Івано-Франківськ-107.8МГц, Пологи-107.8МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k.) 19 жовтня 2018 року. І програма ця - про політику. Ініціатива головного редактора "Радіо НВ" дещо здивувала, оскільки існує думка, що розмовне радіо сьогодні в Україні досить політизоване. Чи варто запускати спеціальну політичну програму? Про важливість нового радіопроекту Валерій Калниш розповів інтернет-виданню "Детектор медіа" в ексклюзивному бліц-інтерв'ю. "Я, зізнатися, не знаю, яке радіо мають на увазі, кажучи про його заполітизованість. Наприклад, тиждень-півтора тому нам дзвонили обурені слухачі, які говорили, що на "Радіо НВ" мало політики. Але цей телефонний дзвінок не є визначальним моментом. У концентрованому, в чистому вигляді політика існує у нас, напевно, тільки в програмах Павла Шеремети "Економічний прорив" і Сергія Рахманіна "Апостроф". Є ще програма Сергія Неретіна "Політика і культура". Тому я вирішив реалізувати свою давню мрію - зробити програму "Печерські пагорби", яка буде присвячена власне політиці. Перший ефір відбудеться цієї п'ятниці, 19 жовтня, о 13:00. Швидше за все, він буде про економічну політику, оскільки в четвер розпочинаються парламентські слухання на тему держбюджету-2019", - анонсує програму автор. Новій щотижневій програмі про політику відводиться година часу. Ведучий відштовхуватиметься від інформаційної картини тижні, а також робити огляд подій, які відбулися на "Печерських Пагорбах" за тиждень. Одному-двом гостям студії для обговорення пропонуються "різні аспекти того, що ми називаємо політикою". "Моїми співрозмовниками будуть депутати, чиновники і люди, які визначають в партіях той чи інший напрямок, але не є депутатами або чиновниками. Ми будемо говорити про те, як формується наше життя, як політики його вибудовують. Крім економічної політики, окремими темами прозвучать політична передвиборна соціалогія, участь медіа в політичному житті країни і так далі", - розповідає автор. У чому - при зовнішній схожості з іншими - полягає відмінність політичної передачі Валерія Калниша? "Я відходжу від сприйняття політичної програми як таких собі собачих боїв. Зрозуміло, що ніхто не скасовує дискусії, наявності протиборчих сторін, але не весь ефір буде таким. Можна виділити кілька напрямків. Перше - це світоглядна мета: з'ясувати, куди українські політики рухають нашу країну. А це і економічна, і церковна, і молодіжна політика. Друга мета - ближче до виборів гостями студії будуть кандидати в президенти. Можливо, ми розширимо рамки програми, тому що хочемо робити дебати між кандидатами. Ближче до початку парламентських перегонів це будуть програми, присвячені тому чи іншому аспекту передвиборчої кампанії. Візьмемо, наприклад, тему національної безпеки. Зрозуміло, що кожна політична сила так чи інакше буде закріплювати це в своїх передвиборчих тезах. В такому випадку ми будемо запрошувати представників різних партій за один стіл, щоб обговорити одну тему". Валерій Калниш розповів, що у виборі часу для нової програми - з першої до другої години дня - "Радіо НВ" виходило з можливостей графіка мовлення, а також з досвіду - власного і світових радіостанцій. "Думаю, в цей час чимало соціально активних людей перебувають біля приймача. Те ж саме ВВС, ВВС-4, якщо не помиляюся, запускає політичне ток-шоу теж о першій годині дня. Тому хочу подивитися, як ми тут збігаємося за часом. А з досвіду знаю, що о третій годині на "Радіо НВ" - повністю інтерактивна година, коли ми даємо теми для обговорення зі слухачами. І активність дуже висока". Оскільки в середині дня не всі гості можуть бути в зоні доступу, частина програм виходитиме в записі. Хоча, звичайно, програма замислювалася як інтерактивна. "Я розраховую, що слухачі будуть дзвонити не просто так - щоб додзвонитися на радіо, а саме тому, що тема їм цікава, тема їх зачепила і вони можуть щось доповнити. Політики часто варяться у власному соку, думають, що володіють монополією на кінцеві знання. І потім цю монополію просто нав'язують народу, не завжди питаючи, підходить це народу чи ні. Ми спробуємо зробити так, щоб голос слухачів був почутий - голос тих, для кого, власне, і робиться політика". Інтерес Валерія Калниша до політичної тематики виник не вчора. В українському "Комерсанті" він пройшов шлях від старшого кореспондента відділу політики до головного редактора, а успіх цієї газети в сегменті ділових ЗМІ в значній мірі принесло саме те, що поряд з діловою сферою у виданні добротно висвітлювалася суспільно-політична. Пізніше, на "Радіо Вісті", разом із Ксенією Турковою Валерій Калниш вів програму "Букви закону", в якій ведучі щотижня розповідали про найцікавіші, на їхню думку, законопроекти, зареєстровані у Верховній Раді. Тому, звичайно, і в автора програми "Печерські пагорби" на "Радіо НВ" є особливий професійний інтерес. "Я давно хотів зробити, по можливості, спокійну, розумну програму про політику, яка додавала б слухачам розуміння в чомусь. Щоб вони не тільки побачили емоції, з якими прийшли гості. А щоб ефір допоміг сформувати їм точку зору, визначитися з вибором, в тому числі під час голосування. Я хотів би, щоб в цій програмі було більше раціо. Очевидно, що будуть і емоції. Особливо коли поруч опиняться представники різних політичних таборів. Але, вибачте за штамп, я хочу, щоб в моїй програмі хоча б натяк на істину народився, щоб слухачі після програми щось додали у свою картину світу. Зрозуміли, яких точок зору на одну тему дотримуються представники різних політичних сил", - ділиться очікуваннями Валерій Калниш (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 17.10.2018 Відтепер зустрічайте новий проект на хвилях одеської радіостанції "Українське радіо. Одеса" (Одеса-70.52МГц, Петровірівка-68.99МГц, Тарутине-99.2МГц, Захарівка-102.1МГц, Кодима-102.6МГц, Вестерничани-103.6МГц, Велика Михайлівка-104.5МГц, Болград-105.7МГц, а також Інтернет-мовлення) - ток-шоу "Детально про": про події та ініціативи, про людей та проекти, про сьогодення Одещини. Про все це в ефірі станції говоритимуть детально щобудня о 12:20. І стартували на радіостанції з бесіди, присвяченої Дню білої тростини та людям з вадами зору. Розмовляли зі співачкою Катериною Пояцикою, знайомилися з проектами "Макети для людей з вадами зору" та дізнавалися у Світлани Ліри про її ініціативу встановити зменшені моделі архітектурних пам'яток в Одесі (Джерело: Сторінка радіостанції Українське радіо. Одеса у соцмережі Facebook).
  • 17.10.2018 В FM-радіоефірі захопленого терористами і військами Російської Федерації міста Донецька - чергові зміни. Незаконну ретрансляцію програм російської радіостанції "Relax FM", що досі велася на частоті 99.4МГц (законний власник - українська радіостанція "Power FM") переведено на "піратську" частоту 99.6МГц, де донедавна незаконно транслювалися програми іншої російської радіостанції - "Юмор FM" (до їх переведення на частоту 89.2 МГц. Вочевидь, терористи та російська окупаційна адміністрація, що контролюють місто Донецьк, використовують сигнал радіостанції "Relax FM" на частоті 99.6 МГц для глушіння сигналу української радіостанції "Громадське радіо", що працює на цій же частоті з міста Покровськ Донецької області (Джерело: Форум порталу Victor City).
  • 16.10.2018 11 жовтня представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області Лариса Якубенко провела нараду-консультацію з керівниками телерадіоорганізацій Сумщини стосовно виконання регіональними і місцевими компаніями мовних квот. Оскільки цього року під час проведення моніторингів були виявлені порушення, що призвели до накладання регулятором санкцій на деяких ліцензіатів Сумської області, під час наради додатково увагу було зосереджено на принципах, за якими відстежуватиметься виконання компаніями положень закону про частку української мови в ефірі. Докладно обговорено такі аспекти закону, як вимоги щодо частки державної мови на місцевих і регіональних телеканалах, мови ведучих телепередач, трансляції художніх, дитячих і анімаційних фільмів; винятки, передбачені законом (наприклад, репортажі з місця подій, інтерв'ю з людьми на вулицях); підрахунок мови в передачах без ведучих, мова реклами. Також під час наради-консультації ліцензіатам нагадали про збільшення квоти до 35% на пісні державною мовою в ефірі радіостанцій з 8 листопада 2018 року. Лариса Якубенко наголосила, що трансляція україномовних пісень, які звучать неповним хронометражем (наприклад, куплет та приспів), буде розцінюватися як маніпулювання і підраховуватиметься окремо. Двомовні пісні будуть зараховані до квоти за умови, що не менше як 51% тексту виконано українською мовою. Представництво Національної ради України в Сумській області підготувало для ліцензіатів пам'ятку-роз'яснення стосовно принципів застосування вимог законодавства щодо мовних квот на телебаченні та радіо. Лариса Якубенко підкреслила, що проведення моніторингів стосовно дотримання мовних квот телеканалами і радіостанціями буде першочерговим завданням для регулятора, в тому числі і представництва Національної ради на Сумщині. За порушення цих вимог закону накладатиметься штраф у розмірі 5% суми ліцензійного збору (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.10.2018 Столична мережева станція "Русское Радио Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Волноваха-97.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпро-101.1МГц, Авдіївка-101.2МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кропивницький-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Широкий-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) і чай LOVARE влаштовують радіопобаченя у проекті "ВідЧАЙдушні і закохані"! "Русское Радио Україна" об'єднує серця. Слухачам залишається тільки зареєструватися через спеціальну форму на сайті станції, освідчитися у своїх почуттях одне одному по буднях о 08:18, а потім отримати елітну чайну колекцію для романтичних вечорів! Акція проходить з 16.10.2018 по 09.11.2018. Заявки приймаються до 23:55 08.11.2018. Офіційні правила участі шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 16.10.2018 Бажаєте стати зіркою ранкового шоу столичної мережевої станції "Мелодія FM" (Київ-95.2МГц, Одеса-89.0МГц, Дніпро-90.1МГц, Вінниця-90.5МГц, Маріуполь-91.1МГц, Львів-91.5МГц, Ужгород-94.1МГц, Миколаїв-99.2МГц, Олександрія-99.4МГц, Бердянськ-100.4МГц, Охтирка-101.6МГц, Умань-101.7МГц, Первомайськ-102.9МГц, Ніжин-104.1МГц, Черкаси-104.5МГц, Миргород-104.7МГц, Нікополь-104.9МГц, Біла Церква-105.3МГц, Краматорськ-105.0МГц, Карлівка-105.5МГц, Полтава-105.8МГц, Хмельницький-106.0МГц, Чернігів-106.3МГц, Лубни-106.7МГц, Вознесенськ-107.5МГц, Харків-107.9МГц, Ковель-91.0МГц, Івано-Франківськ-100.9МГц, Тернопіль-106.1МГц, Нововолинськ-106.8МГц, Енергодар-101.7МГц, Токмак-102.5МГц, Пологи-104.3МГц, Мелітополь-106.3МГц, Запоріжжя-107.5МГц, Суми-101.4МГц, Кременчук-103.5МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.), або просто підняти собі настрій? Це дуже легко! Ведучі "Мелодії FM" переставили букви у прізвищі відомої людини! Але це не зіпсує вам свято. Тому що у ведучих є багато підказок, а ви - найкмітливіші слухачі! Беріть участь у грі "Вгадай зірку". Заповніть анкету для участі на офіційному сайті станції та чекайте на дзвінок від ведучих. Гра "Вгадай зірку" виходить по буднях о 8:20. Акція триває з 16.10.2018 по 15.11.2018. Заявки приймаються до 00:00 15.11.2018. Офіційні правила участі шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 16.10.2018 14-го жовтня радіостанція "Русское Радио Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Волноваха-97.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпро-101.1МГц, Авдіївка-101.2МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кропивницький-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Широкий-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) влаштувала справжній музичний марафон прямо у себе в студії! З 9-ої ранку і до 6-ої вечора яскраві артисти-учасники хіт-параду "Червона Рута" виконували свої кращі хіти в унікальних живих версіях і розкривали свої секрети ведучому чарту Андрію Чорноволу і "Будильникам". У цей день виступили: Олег Винник, Ірина Білик, Pianoбой Дмитро Шуров, Alyosha, TARABAROVA (official), Antytila / Антитіла, Тамерлан і Альона, KAZKA, Оля Цибульська, BRO Borisenko Brothers, Sonya Kay, Співачка М'ята, Михайло Грицкан, TAYANNA, Без обмежень, Артем Пивоваров, Kishe Kishe. Подію можна було не тільки чути в ефірі, а й бачити у прямій трансляції на офіційному сайті "Русского Радио Україна" і сторінці станції у соцмережі Facebook. "Русское Радио Україна" дякує всім за участь і внесок в розвиток української музики! (Джерело: Сторінка "Українського радіо: Чернігівська хвиля" у соцмережі Facebook).
  • 15.10.2018 Голова комітету свободи слова каже, що у парламенті вже зараз збирають підписи, щоби передати половину бюджету Суспільного мовлення на медицину та інші потреби. Перед Національною суспільною телерадіокорпорацією України стоять фінансові виклики, які призвели до відключення аналогового мовлення. Про це йдеться в інтерв'ю голови комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар порталу "Детектор медіа". "З одного боку, в Суспільного було мало часу, з іншого - вікно можливостей було вузьким і коштів бракувало. Умовно кажучи, всі Суспільним незадоволені. Ті ж депутати, які проти роздержавлення преси, незадоволені й роботою регіональних філій НСТУ. Є глобальне незадоволення програмною політикою Суспільного, яке не зробило акцент на висвітленні політичної тематики. Тепер знову буде кризова ситуація, пов'язана з виділенням бюджету НСТУ на 2019 рік", - зазначає Вікторія Сюмар. За її словами, наступний рік покаже, чи вдасться завершити цю реформу, 2019-го на Україну чекають дві виборчі кампанії, 2020-го будуть місцеві вибори, і це ті фактори, які сьогодні впливають на хід реформ. "Перегнути волю кількох тисяч дуже впливових людей, які зацікавлені в результатах як президентських, парламентських, так і місцевих виборів, Комітету свободи слова, на жаль, не під силу. Ми потрапляємо в період політичної турбулентності, коли політична доцільність переважає совість", - стверджує голова комітету свободи слова. Вікторія Сюмар переконана, що питання Суспільного відстояти буде складно, хоча зараз у проекті бюджету закладена необхідна сума. "Вже зараз збирають підписи, щоби передати половину бюджету Суспільного мовлення на медицину та інші потреби. Можливо, варто внести певні правки до закону, але при цьому залишити можливість каналу розвиватися", - каже вона. Як писав сайт "Суспільне. Детектор медіа", народні депутати Віктор Бондар та Антон Яценко (група "Партія Відродження") запропонували зменшити фінансову підтримку Національної суспільної телекомпанії України у 2019 році на 1 040 370 000 грн. Нагадаємо, у проекті Закону про Державний бюджет України на 2019 рік передбачена фінансова підтримка НСТУ відповідно до закону про Суспільне - 1 млрд 816 млн 933 тис. грн. З них видатки споживання - 1 560 104,6 тис. грн, видатки розвитку - 256 828,5 тис. грн. Нагадаємо, 7 грудня 2017 року Верховна Рада ухвалила закон "Про державний бюджет України на 2018 рік", де на фінансову підтримку НСТУ закладено 776 млн. грн. Це вдвічі менше за передбачену законом "Про суспільне телебачення та радіомовлення України" суму, яка мала б у 2018 році становити не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, що складає не менше 1,54 млрд грн. Недофінансування створило перешкоди не лише розвитку Суспільного мовника, але і щоденному його функціонуванню (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 16.10.2018 Правління Національної суспільної телерадіокомпанії України обрало на конкурсі менеджерами Закарпатської філії Суспільного Мирослава Поляковського, Херсонської філії - Оксану Шило. Для Миколаївської філії, де обрати менеджера не вдалося, незабаром буде оголошено додатковий конкурс. Про це йдеться на сайті "UA: Суспільне мовлення". "В Закарпатській філії працює чудова команда фахівців. Маю за честь приєднатися до неї. Разом ми будемо працювати не лише над поточними завданнями, але й на черзі реалізація проекту грантової угоди", - сказав Мирослав Поляковський. У компанії зазначають, що Мирослав Поляковський з 2005 року працює на різних посадах на телеканалі та радіо Закарпатської філії (тоді ОДТРК), займався розвитком проекту "Студія Експеримент". Має вищу освіту за напрямом соціологія, правознавство, а також ступінь магістра державної служби. 12 червня 2018 року був призначений тимчасовим виконувачем обов'язків менеджера філії. На цій посаді він реалізував перехід телеканалу "Тиса-1" на формат мовлення 16х9, впровадив систему електронного документообігу IDoc, налагоджував співпрацю із рекламними агенствами і провайдерами програмної послуги, перевів послуги на аутсорс. Оксана Шило з 1998 року працювала у Луганскій ОДТРК, яка потім стала складовою частиною філії Суспільного "UA: Донбас". За час роботи у ТРК пані Шило пройшла кар'єрний шлях від ведучої до головного продюсера. Оксана Шило має гарний досвід управління творчим колективом. У 2018 році була призначена т. в. о. менеджера Херсонської філії Суспільного. "З початку року у філії ми провели значну оптимізацію штату та приміщень, додатково уклали договори з оренди рухомого та нерухомого майна, змінили систему надання деяких послуг, а саме здійснили аутсорсинг клінінгу, охорони, перевезення працівників та знімальних груп, професійного телевізійного гримування, запустили вижен-радіостудію з живою трансляцією на Facebook, впровадили нову технологію по надходженню рекламних коштів та багато чого. Зараз в адміністративному секторі виконуємо головну задачу - переходимо на міжнародні стандарти фінансової звітності",- сказала Оксана Шило. Нагадаємо, конкурс тривав із 18 вересня по 1 жовтня. Було отримано 8 заявок: "Закарпатська регіональна дирекція" - 3 кандидати; "Миколаївська регіональна дирекція" - 1 кандидат; "Херсонська регіональна дирекція "Скіфія"" - 4 кандидати. Із новообраними менеджерами філій підпишуть строкові трудові договори, які за результатами роботи можуть бути продовжені. 1 березня 2018 року менеджер Закарпатської філії НСТУ Віталій Мещеряков написав заявуна звільнення за власним бажанням. Загалом, відбулося три конкурси. У листопаді-грудні 2017 року тривав перший конкурс на посади менеджерів і продюсерів. 6 грудня правління НСТУ обрало 12 менеджерів і 16 продюсерів. 9 грудня 2017 року в 11 філіях НСТУ, де правління Суспільного не обрало на конкурсі менеджерів, призначені тимчасово виконуючі керівники. Тимчасово виконуючих обов'язки продюсерів філій НСТУ не призначали. Із 12 до 25 січня 2018 року тривав повторний конкурс на посади менеджерів та продюсерів філій Національної суспільної телерадіокомпанії України. У додатковому конкурсі на керівників філій Суспільного взяли участь 113 осіб. Було обрано 7 кандидатів на позиції менеджера та 6 кандидатів на позиції продюсера. Із 10 до 23 травня 2018 року тривав ще один додатковий конкурсний відбір на посади регіональних менеджерів у чотирьох філіях, але обрали двох менеджерів. Юрист Антон Веселов став менеджером філії НСТУ "Дніпровська регіональна дирекція", Колишній представник "Громадського радіо" Олександр Бузюк очолив філію "Львівська регіональна дирекція" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 15.10.2018 Завтра столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) мовитиме із флагмана ВМС фрегата гетьман Петро Сагайдачний. Включення розпочнеться з 10:00. Далі ефіри о 13:00 та 17:00. Залишайтеся на хвилі "Армії FM", стежте за стрімами на сторінці станції у соцмережі Facebook (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 15.10.2018 Столична мережева станція "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпро-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кропивницький-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) та GoodFood підготували для вас смачні подарунки! Щодня о 9:40 телефонуйте до ранкового шоу "Динаміки", відгадайте, який сніданок готує Альона Панова сьогодні та отримайте тримісячний запас корисних заквасок від GoodFood! Також беріть участь в розіграші на офіційній сторінці "Нашого Радіо" у Facebook. Там на вас чекають ще більше подарунків! Шукайте акційний пост, відгадайте страву та отримайте смачний подарунок до сніданку! Офіційні правила акції "Подарунок на сніданок" - за цим посиланням (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 15.10.2018 27 жовтня в ефірі телеканалу UA: Перший відбудеться прем'єра телерадіопрограми Радіошоу "Промінь Живий" з Євгеном Павлюковським. Перший епізод присвячено гурту Брати Гадюкіни. На їхній музиці виховувалось не одне покоління і практично всі сучасні зірки української рок-музики. Дивіться і очікуйте скоро прем'єру на хвилях "UA:Радіо Промінь" (Джерело: Сторінка "UA:Радіо Промінь" у соцмережі Facebook).
  • 15.10.2018 В FM-ефірі міста Донецьк, окупованого терористами з так званої "ДНР" та військами Російської Федерації, сталися чергові зміни. На частоті 89.2 МГц розпочато ретрансляцію програм російської радіостанції "Юмор FM". Нагадаємо - дане частотне присвоєння в місті Донецьк до його захоплення терористами ніколи не використовувалося для законного радіомовлення і на конкурси не виставлялося. Отже, дане мовлення є двічі піратським. Вочевидь, передавач було увімкнено для того, аби заглушити в Донецьку сигнал української радіостанції "Країна FM", що розпочала мовлення 13-го жовтня на частоті 89.2 МГц з міста Гірник. Донедавна програми радіо "Юмор FM" ретранслювалися в Донецьку на іншій "піратській" частоті - 99.6 МГц (вочевидь, з метою заглушити мовлення радіостанції "Громадське радіо" з міста Покровськ, що ведеться на даній частоті). Тим часом, на частоті 90.7 МГц в Донецьку розпочато ретрансляцію програм російської радіостанції "Radio Record" (досі транслювалася на іншій "піратській" частоті - 102.2 МГц). Частотне присвоєння 90.7 МГц в місті Донецьк до його захоплення терористами так само не використовувалося для законного радіомовлення і не виставлялося на конкурси. Отже, дане мовлення також є двічі піратським і організоване для того, аби заглушити сигнал Першого каналу Українського радіо з міста Гірник, що працює на частоті 90.7 МГц. З 13-го жовтня і до ввімкнення передавача радіостанції "Юмор FM" на частоті 89.2 МГц сигнал радіо "Країна FM" стабільно приймався в Донецьку - за твердженням дописувачів форуму порталу Victor City, приймався навіть RDS. Тим часом, програми Першого каналу Українського радіо (90.7 МГц) - за твердженням дописувачів того ж форуму - приймалися в Донецьку значно гірше, через присутність в Донецьку на сусідній частоті 90.5 МГц мовлення радіостанції "Радио ТВ" - місцевої піратської станції, створеної сепаратистами і окупаційною адміністрацією міста (Джерело: Форум порталу Victor City).
  • 15.10.2018 Столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) долає нові висоти. Вперше її колектив їде не на Схід, а на Південь. Виїзний ефір традиційно складатиметься з трьох ефірів. Включення будуть о 10:00; 13:00 та 17:00. І, щоб витримати невелику інтригу, "Армія FM" пропонує писати в коментарях на своїй сторінці у соцмережі Facebook, куди це занесло її команду. Ввечері станція повідомить правильну відповідь (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 14.10.2018 13 жовтня перші дві радіостанції розпочали мовлення з нової щогли ТОВ "Телемережі України" в місті Гірник Донецької області. Це радіо "Країна FM" та "UA: Українське радіо", що працюють на частотах 89.2 МГц та 90.7 МГц відповідно. Сигнал добре приймається у Макіївці. Нагадаємо, тимчасові дозволи ці радіостанції отримали у липні, а два тижні тому було завершено побудову щогли у Гірнику для теле- і радіо мовлення (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 13.10.2018 Хочете потрапити на великий сольний концерт Олега Винника у столичному Палаці Спорту? Тоді беріть участь в акції "Хочу на Винника" від столичної мережевої станції "Русское Радио Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Волноваха-97.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпро-101.1МГц, Авдіївка-101.2МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кропивницький-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Широкий-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.). Реєструйтеся через спеціальну форму на офіційному сайті радіостанції і щоп'ятниці о 09:05 слухайте "Будильників" на Русском Радио Україна. Нехай пощастить саме вам! Акція проходить з 13.10.2018 по 08.11.2018. Заявки приймаються до 23:00 08.11.2018. Офіційні правила участі шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 13.10.2018 Повтор ток-шоу "На хвилі відвертості", що в ефірі канівського "Радіо Магніт" (99.7МГц та Інтернет-мовлення), лунатиме щонеділі о 9:00 (Джерело: Сторінка "Радіо Магніт" у соцмережі Facebook).
  • 13.10.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення у погодженні з Міністерством інформаційної політики України видала чергову партію дозволів на тимчасове мовлення в Гірнику Донецької області ще шести українським радіостанціям. Про це повідомив у Facebook член Нацради Сергій Костинський. Таким чином, зазначив Костинський, з Гірника в найближчий час почнуть мовити загалом 13 українських радіостанцій різних форматів: "UA: Українське радіо" (НСТУ, UA: Суспільне мовлення); "UA:Радіо Промінь" (НСТУ); "Радіо Голос Донбасу" (НСТУ); "Армія FM" (Міністерство оборони України); "Радіо НВ"; "Прямий FM" / Прямий телеканал; "Radio ROKS" (ТАВР Медіа); "Русское Радио Украина" (ТАВР Медіа); "Вільне радіо" (Бахмут); "Тризуб ФМ" / Tryzub FM (Карлівка); "Країна ФМ"; "Перець FM"; "RadioM" (Слов'янськ). "Чекаємо на запуск першої партії мовників вже у найближчий час. Мовлення українських радіостанцій буде здійснюватися, зокрема, в напрямку лінії розмежування і тимчасово окупованого Донецька", - повідомив Костинський. Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на Донеччині почали будувати телевежу, яка покриватиме українськими каналами окуповану територію (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 13.10.2018 З нагоди річниці створення Української повстанської армії, Дня Захисника України, Дня Українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці - слухайте 13 та 14 жовтня на хвилі столичного онлайн-радіо "Голос Свободи" (64k. та 128k.): на початку та всередині кожної години - cотня найвідоміших повстанських пісень; аудіо версії документальних фільмів про українських повстанців; про традицію свята Покрови; історичні міфи щодо УПА та їх спростування; спеціальний випуск програми "Традиції нації". Єднаймося Духом наших героїв! Радіо "Голос свободи" - радіо з неприхованою національною цензурою: програми та rock-jazz-etno композиції виключно українською і виключно вітчизняних виконавців (Джерело: Група радіо "Голос свободи" у соцмережі Facebook).
  • 12.10.2018 Ваше улюблене радіо - столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Волноваха - 87.6МГц, Гірник - 87.8МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) - звучатиме і 14 жовтня! Станція організовує святковий парад, присвячений Дню захисника України. Ви можете прослухати його: о 9:50; 11:50; 13:50 та 15:50. Окрім того, з 10:00 до 18:00 телефонуйте за номером (067)-430-84-59 та замовляйте пісні і передавайте вітання нашим Захисникам! А завершить цей день "Армія FM" о 18:00 концертом гурту Океан Ельзи (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 12.10.2018 12 жовтня триває другий день 48-го засідання Європейської платформи регуляторних органів (EPRA), на якому Україну представляє перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк. Напередодні увечері представники регуляторів країн Європи працювали в різних групах, де докладніше опрацьовували питання комерційних повідомлень, співпраці національних регуляторів країн Європейського Союзу і країн, які не входять до ЄС, у рамках удосконалення Директиви про аудіовізуальні медіа-послуги та досягнення більшої різноманітності в мовленні. Ольга Герасим'юк брала участь в обговоренні питань, що стосуються вразливих верств суспільства. Зокрема, про це говорила Дебора Вільямс із Creative Diversity Network. Соня Гонзалес із Іспанії представила практики висвітлення проблем мігрантів та переселенців, досвід роботи із суспільством щодо формування толерантного ставлення до цих верств населення й адаптації в суспільстві, говорила про те, яка роль регуляторів у вивченні очікувань аудиторії та реагування на них медіа. Сьогодні представники європейських регуляторів дискутують щодо політичних комунікацій, обговорюють виклики в соціальних мережах і роль регуляторів у цьому процесі. Своїм досвідом поділилися колеги з Британії, Франції та Австрії. Особливу увагу учасники приділили явищу поширення фейкових новин та фальсифікацій у медіа. Спікери висловлювалися про те, як це отруює суспільства, особливо, коли отрута регулярно, щодня подається аудиторії малими дозами. Також на засіданні EPRA радилися, як удосконалити роботу платформи, закликавши регуляторів висловити свої пропозиції. Визначено, що наступне засідання Європейської платформи регуляторних органів відбудеться у травні 2019 року в Сараєво (Боснія і Герцеґовина) (Джерело: Сайт Нацради).
  • 12.10.2018 У четвер, 11-го жовтня, в Києві в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення відбувся конкурс на отримання ліцензій на радіомовлення. Українські радіостанції і компанії, поки не присутні в ефірі, боролися за 48 вільних радіочастот. На конкурс були виставлені частоти в багатьох областях України, в тому числі в Дніпрі, Кривому Розі, Нікополі, Павлограді, Мелітополі, Білій Церкві, Переяславі-Хмельницькому, Кропивницькому, Львові та Харкові. Представники місцевих і загальноукраїнських компаній презентували свої інформаційні ресурси і переконували членів ради віддати за них вирішальний голос. За результатами голосування членів Національної ради, ліцензію на FM-мовлення в Нікополі отримав Інформатор. Перед прийняттям рішення глава Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко звернувся до Інформатора і зазначив: "Я голосуватиму за вас. Одна з мотивацій - це ваш сайт Інформатор Нікополь з 700 тисячами переглядів за місяць". Всі 6 членів Нацради одноголосно проголосували за надання Радіо Інформатор ліцензії на мовлення в Нікополі. Тепер найоперативніші новини в місті, а також масу цікавих програм можна буде почути на частоті 99.5 МГц. Потужність радіостанції складе 250 Вт. Це означає, що Радіо Інформатор буде звучати не тільки в самому Нікополі, а й в Марганці, Покрові, Енергодарі та Кам'янському Дніпровського району. Після голосування в Нацраді також озвучили, чому голосували на користь ресурсу. "Компанія здатна краще за всіх забезпечити виконання умов конкурсу та надає перевагу соціально важливим програмам", - зазначив член Національної ради Сергій Костинський. Нагадаємо - в радіоефірі Дніпра на частоті 107.3 МГц довгий час мовило Радіо Мікс. З 2 серпня Радіо Мікс офіційно, згідно з рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, перетворилося на Інформатор FM (Джерело: Портал "Інформатор").
  • 12.10.2018 1 - 3 листопада у Стамбулі в Експоцентрі (IWTC) відбудуться 4-е Міжнародне супутникове шоу і захід "Мовлення Євразії". У ньому можуть взяти участь супутникові й кабельні оператори, провайдери послуг, виробники контенту, IPTV-провайдери, провайдери платного телебачення, телевізійних та ОТТ-платформ, представники телерадіоорганізацій тощо. Цього року офіційними партнерами шоу є організації IBRAF і BRAF, у ньому візьмуть участь і члени Національної ради, які перебуватимуть у цей час з офіційним візитом у турецького регулятора медіа-сфери. Метою шоу є демонстрація передових технологій супутникового зв'язку, телерадіомовлення, телекомунікацій, контенту, інформаційних та інформаційно-комунікаційних технологій. На заході можна зустріти багатьох ділових людей, налагодити партнерські стосунки, домовитися про співпрацю з колегами з індустрії. Цього року 4-е Міжнародне супутникове шоу дасть змогу інтегрувати потенціал галузі телерадіомовлення, яка є частиною екосистеми, що розвивається залежно від нових технологій. Захід "Мовлення Євразії" звернеться до представників індустрії мовлення для обговорення такої тематики майбутнього, як виробництво контенту, технології телерадіомовлення та інтернет-мовлення. Зважаючи на те, що Форум регуляторних органів з питань телерадіомовлення країн Чорноморського регіону і Форум регуляторних органів з питань телерадіомовлення мусульманських країн є партнерами організованих у Стамбулі заходів, буде проведено засідання цих органів. Спеціальна сесія буде присвячена питанням мовлення, де акцент буде зроблено на конкретних новітніх глобальних тенденціях, що відбуваються у сфері медіа. Виступатимуть представники органів країн-членів BRAF та IBRAF. Під час заходів відбудуться конференції із широкого кола питань - від національних супутників до мовлення в прямому ефірі та медіа-ринку. Докладну інформацію про заплановані заходи можна знайти за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 12.10.2018 З 13 жовтня розпочнеться новий етап впровадження мовних квот на телебаченні, а з 8 листопада - в радіоефірах. Всі нюанси та аспекти законодавчих вимог нещодавно обговорили медійники на нараді в Чернігові. Напередодні набрання чинності нових вимог, які передбачені статтею 10 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", представник Національної ради у Чернігівській області Ірина Сенченко організувала зустріч керівників і редакторів телерадіоорганізацій регіону, аби разом обговорити всі нюанси та аспекти вимог законодавства - 75% державної мови для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% - для місцевих. Стосовно ж мови програм новин на телебаченні, то її відсоток становитиме 75. Зміни торкнуться й реклами - віднині вона буде транслюватися лише українською. У формі презентації вона продемонструвала головні вимоги мовних квот для телебачення та радіомовлення, розповіла про методи моніторингів ефіру, адже для радіо - це добові, а для телебачення - тижневі. Були продемонстровані спеціальні ролики, інфографіки й таблиці, аби простіше пояснити телеканалам і радіокомпаніям, до чого вони мають бути готові, щоби не виникало непорозумінь після оголошення результатів моніторингів. Також у спільному діалозі керівники компаній поділилися своїм досвідом і баченням впровадження мовних квот. Загалом, всі заявили про підтримку цих ініціатив держави. Так, за словами керівниці телеканалу "Дитинець" Тетяни Здор, протягом кількох років компанія обирає у дистриб'юторів лише український контент, якщо говорити про придбаний продукт, а власний - тільки український. Директорка телеканалу "Новий Чернігів" Ольга Капустян також розповіла, що мовник ще в час перехідного періоду транслював в ефірі контент власного виробництва тільки державною мовою. За потреби такі наради будуть відбуватися постійно, наголосила Ірина Сенченко, вона також подякувала мовникам Чернігівщини, що завдяки їхній відповідальній роботі область входить в п'ятірку кращих за показними ведення радіопередач українською мовою, а результати моніторингів ефірів телебачення засвідчили, що фактичний відсоток ведення передач і новин українською мовою - 100% (Джерело: Сайт Нацради).
  • 12.10.2018 Рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 11 жовтня дозволи на тимчасове мовлення на територіях із особливим режимом мовлення, а саме у м. Гірник Донецької області, буде видано 7-ми ліцензіатам. Відповідно, протягом першого року з дати ухвалення цього рішення в місті Гірнику Донецької області розпочнуть транслювання програм FM-мовники - ПАТ "НСТУ" (позивні "Українське радіо. Голос Донбасу", "Радіо "Промінь"), ТОВ "ТРК Клас" (позивні "Перець FM", "Стильное"), ПП Фірма "Лямін" (позивний "Радіо РОКС - Україна"), ТОВ "Телеканал "Прямий" (позивні "Прямий FM") та ТОВ "ТРК "Тризуб ФМ" (позивний "Тризуб ФМ/Trident FM"), а також телеканали ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України" (логотип "UA") і ПАТ "НСТУ" (логотип "UA: Донбас"). Крім того, радіостанція "Прямий FM" також здійснюватиме тимчасове мовлення й на інших радіочастотах Донеччини у м. Волноваха, м. Краматорську, м. Покровську та в Луганській області - в с. Бахмутівка, с. Широкий і м. Лисичанську. "За допомогою цих рішень ми сформували перший пакет радіостанцій і телеканалів, які будуть мовити на лінії розмежування та безпосередньо в останній білій плямі Донецької області", - зауважив член Національної ради Сергій Костинський. Також він повідомив, що вже наприкінці цього тижня чотири перші радіостанції розпочнуть мовлення з Гірника на Авдіївку, Новотроїцьке, Мар'їнку та Донецьк (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.10.2018 12 жовтня о 21:00 на хвилях Українського радіо Культура стартує новий радіопроект "Класика українського театру - школі" (у співавторстві з Національною спілкою театральних діячів України). Першою прозвучить радіопостановка "Фарбований Лис" за літературною казкою І.Франка зі збірки "Коли ще звірі говорили". Музика Климентія Домінчена. У головній ролі - заслужений артист України Габріель Нелідов. Самобутньою акторською майстерністю, особливою манерою спілкування із юними слухачами актор здобув справді шалену популярність - воістино неповторний оповідач-казкар з 1952 року став першим "радійним дідом Панасом", а 1961 разом із Людмилою Козуб, Григорієм Лойком озвучив перший анімаційний фільм новоствореного цеху художньої мультиплікації при студії "Київнаукфільм" "Пригоди Перця". Коментатор-консультант - режисер, педагог, народний артист України Дмитро Чирипюк, автор та ведуча - Світлана Гудзь-Войтенко.(Захопливий літературний радіоурок для тих, хто навчається у 5 класі) (Джерело: Сайт Українського радіо Культура).
  • 11.10.2018 Сьогодні, 11 жовтня, Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення одноголосно з-поміж трьох претендентів визначила ТРК "Перший західний" переможцем конкурсу та видала їй ліцензію на радіомовлення з використанням частоти 88.2 МГц у м. Львові. Як пояснила директор ТРК "Перший західний" Ольга Цап, упродовж останніх двох років пройдено успішний шлях від ребрендингу до концептуальної сітки. "Ми збільшили свою присутність в ефірному мовленні, тому маємо амбіції і всі ресурси, щоб стати повноцінною телерадіокомпанією, розпочавши працювати ще і як радіо", - зауважила вона. Передбачається, що нове радіо мовитиме під назвою "Перше" і матиме слоґан "Простір для важливих думок". Нагадаємо, ТРК "Перший західний" транслюється в 23 містах України, зокрема в 6 - на сході України (Джерело: Сайт Львівської обласної ради).
  • 11.10.2018 Не пропустіть в ефірі канівського "Радіо Магніт" (99.7МГц та Інтернет-мовлення) прем'єру ток-шоу "На хвилі відвертості" з Оленою Радченко. П'ятниця, 12-те жовтня, о 17:00 (Джерело: Сторінка "Радіо Магніт" у соцмережі Facebook).
  • 11.10.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення надала телеканалу Львівської облради "Першому Західному" ліцензію на радіочастоту 88.2 МГц у Львові. Про це 11 жовтня повідомили на Facebook-сторінці "Першого Західного". "З величезною радістю ділимося з вами головною новиною цього дня: щойно Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила про перемогу ТРК "Перший Західний" у конкурсі на отримання ліцензії на радіомовлення у Львові на частоті 88,2", - йдеться у повідомленні "Першого Західного". Нова радіостанція матиме назву "Радіо Перше". Директорка "Першого Західного" Ольга Цап наразі не cказала ZAXID.NET, коли запрацює радіостанція, однак повідомила, що в радіоефірі вона звучатиме 24 години на добу. "На втілення умов ліцензії дається рік, ми плануємо вийти значно швидше! Мовлення 24 години на добу, україномовне. Частка національного та власного виробництва понад складе 80%. Формат - інформаційно-розважальне", - сказала Ольга Цап в інтерв'ю виданню ZAXID.NET. Нагадаємо, комунальний телеканал Львівської обласної ради "Львів-ТБ" у 2016 році змінив назву на "Перший Західний". Того ж року на відкритому конкурсі директоркою телеканалу обрали львівську журналістку Ольгу Цап. Навесні 2018 року "Першому Західному" безкоштовно передали ефірну техніку Львівської ОДА, яку вилучили із львівської філії НСТУ після реформи суспільного мовлення (Джерело: Портал ZAXID.NET).
  • 11.10.2018 Радіостанція "Радіо Перше" звучатиме на частоті 88.2 МГц у Львові. Про це повідомляє медіакомпанія "Перший Західний" на своїй сторінці у Фейсбуці. "Щойно Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила про перемогу ТРК "Перший Західний" у конкурсі на отримання ліцензії на радіомовлення у Львові на частоті 88,2", - написала директор телеканалу "Перший західний" Ольга Цап. На цій частоті відтепер звучатиме радіостанція "Радіо Перше". Нагадаємо, ще минулоріч у Львівську обласну раду надійшла пропозиція перетворити "Перший західний" на телерадіокомпанію. А у червні депутати обласної ради передбачили 1 млн грн телеканалу на розвиток інформаційного простору на Львівщині. Додамо, у лютому стало відомо, що телеканал "Перший західний" запускає програму "Нота вітання" на противагу "Концерту вітань", який закрили на Львівському телебаченні ще у січні цього року. Телеканал "Перший західний", відомий раніше як "Львів-ТБ" є комунальним закладом Львівської обласної ради і фінансується з бюджету Львівщини (Джерело: Портал "Варіанти").
  • 11.10.2018 11 жовтня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення визначила переможців конкурсу на радіомовлення на 48 радіоканалах у 18 областях України. 16 частот отримала ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України", серед них - частоти в обласних центрах Дніпрі й Харкові. На конкурс були подані заяви від 36 телерадіокомпаній. Регулятор не допустив до участі в конкурсі ПП "Редакція міської районної газети "Життєві обрії", м. Хмільник Вінницької обл., і ТОВ "Інді радіо", м. Павлоград Дніпропетровської обл., тому що компанії не сплатили конкурсної гарантії. Двома основними вимогами до програмної концепції мовників були обов'язкове розміщення соціально важливих програм і забезпечення цілісності мережі мовлення та програмного наповнення. Національна суспільна телерадіокомпанія України отримала 16 частот: І. Українське радіо (Перша програма) - 102.4 МГц - смт Чернівці Вінницької області; 105.8 МГц - м. Камінь-Каширський Волинської області; 89.3 МГц - м. Новоград-Волинський Житомирської області; 106.0 МГц - м. Гайворон Кіровоградської області; 105.5 МГц - смт Петрове Кіровоградської області; 105.5 МГц - м. Лохвиця Полтавської області; 106.1 МГц - м. Харків; 101.3 МГц - м. Чигирин Черкаською області; 102.2 МГц - м. Ніжин Чернігівської області. ІІ. "Радіо "Промінь" - 89.3 МГц - м. Дніпро; 98.7 МГц - м. Кривий Ріг Дніпропетровської області; 103.9 МГц - м. Токмак Запорізької області; 106.4 МГц - смт Чаплинка Херсонської області. ІІІ. "Радіо "Культура" - 106.8 МГц - м. Хуст Закарпатської області; 105.3 МГц - м. Дубровиця Рівненської області; 102.8 МГц - м. Кам'янець-Подільський Хмельницької області. 6 частот отримало ТОВ "Телеканал "Прямий", м. Київ ("Прямий FM"): 91.5 МГц - м. Марганець і 91.1 МГц - м. Павлоград Дніпропетровської області; 102.2 МГц - м. Мелітополь Запорізької області; 98.8 МГц - м. Біла Церква і 107.7 МГц - м. Переяслав-Хмельницький Київської області; 104.0 МГц - м. Лубни Полтавської області. 4 частоти виграло ТОВ "Телерадіокомпанія "Львівська хвиля", м. Львів ("Львівська хвиля радіо нашого міста"): 90.3 МГц - м. Любомль і 89.6 МГц - м. Шацьк Волинської області; 107.1 МГц - смт Зарічне Рівненської області; 100.0 МГц - м. Славута Хмельницької області. Нові 3 частоти поповнили мережу ТОВ "Телерадіокомпанія "Радіо Кохання", м. Київ ("Мелодія FM"): 102.4 МГц - с. Підгайці Волинської області; 98.9 МГц - м. Кропивницький; 105.3 МГц - м. Кам'янець-Подільський Хмельницької області. Переможця на частоті 102,3 МГц у м. Кривому Розі Дніпропетровської області визначити не вдалося, жоден із претендентів не набрав достатньої кількості голосів. Тож цю частоту згодом знову буде виставлено на конкурс. Із повним переліком переможців конкурсу можна ознайомитися за посиланням. Конкурс на 7 частот, а саме Великий Митник Вінницької області - 105.5 МГц; Кортеліси Волинської області - 88.9 МГц; Володарка Київської області - 100.7 МГц; Добровеличківка Кіровоградської області - 90.7 МГц; Іскрівка Полтавської області - 101.0 МГц; Зарічне Рівненської області - 104.9 МГц; Ічня Чернігівської області - 100.9 МГц було припинено, оскільки жоден претендент не виявив бажання мовити у цих населених пунктах (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.10.2018 До Редакції селищного радіомовлення "Голос Опішні", смт Опішня Полтавської обл., Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення застосовано санкцію "оголошення попередження" через неподання заяви про переоформлення у зв'язку зі зміною керівників у визначений термін. Відповідне рішення регулятор ухвалив під час засідання 11 жовтня. Відповідно до частини четвертої статті 35 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", у разі виникнення підстави для переоформлення ліцензії на мовлення у зв'язку із зміною організаційно-правової форми, умов діяльності ліцензіата чи зміною відомостей про прямого власника (співвласників) та/або кінцевого бенефіціарного власника (контролера) ліцензіат зобов'язаний протягом 30 робочих днів подати Національній раді заяву про переоформлення ліцензії на мовлення разом з документами або їх засвідченими заявником копіями, що підтверджують зміну. Планова виїзна перевірка компанії зафіксувала порушення зазначеної норми. Зміна відомостей про редактора "Голоса Опішні" відбулася у 2013 році (за ліцензією - Зубань В.Г., фактично - Гармаш І.О.). Радіомовника зобов'язано усунути порушення упродовж місяця, в іншому разі регулятор може застосувати санкції, передбачені чинним законодавством України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.10.2018 За підсумками проведеного конкурсу Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення на вільні частоти FM-мережа Першого каналу Українського радіо поповнилася - 9 FM-частотами, радіо "Промінь" - 4 FM-частотами та радіо "Культура" - 3 FMками. Перелік FM - частот Першого каналу Українського радіо: Вінницька обл., смт. Чернівці -102.4 МГц; Волинська обл., м. Камінь-Каширський -105, 8 МГц; Житомирська обл., м. Новоград-Волинський -89.3 МГц; Кіровоградська обл., м. Гайворон -106.0 МГц; Кіровоградська обл., смт. Петрове -105.5 МГц; Полтавська обл., м. Лохвиця -105.5 МГц; Харківська обл., м. Харків -106.1 МГц; Черкаська обл., м. Чигирин -101.3 МГц; Чернігівська обл., м. Ніжин -92.2 МГц. Перелік FM - частот другого каналу Українського радіо - радіо "Промінь": Дніпропетровська обл., м. Дніпро - 89.3 МГц; Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг - 98.7 МГц; Запорізька обл., м. Токмак -103.9 МГц; Херсонська обл., смт. Чаплинка -106.4 МГц. Перелік FM - частот третього каналу Українського радіо - радіо "Культура": Закарпатська обл., м. Хуст - 106.8 МГц; Рівненська обл., м. Дубровиця - 105.3 МГц; Хмельницька обл., м. Кам'янець-Подільський - 102.8 МГц (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 11.10.2018 11 - 12 жовтня в Братиславі, Словацька Республіка, відбувається 48-е засідання Європейської платформи регуляторних органів (EPRA). Від вітчизняного регулятора у сфері електронних медіа участь у засіданні бере перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк. Основними питаннями, що запропоновані до обговорення упродовж двох днів роботи, є роль медіа-регуляторів у підтримці суспільного мовлення, перспективи створення привабливого для суспільства контенту в цифрову епоху, а також особливості політичної реклами з огляду на виклики від соціальних мереж. Цифровізація і її наслідки для національних медіа-ринків поновили і посилили дискусію щодо можливостей, природи і завдань суспільних мовників. На попередньому засіданні EPRA у травні цього року було обговорено низку питань, що стосуються цих викликів, із погляду медіа-середовища - суспільних мовників, комерційних ЗМІ, індустрії реклами. Сьогоднішнє засідання має на меті розглянути виклики, що постають перед суспільними мовниками, з погляду регуляторів. Тож обговорюється, яким чином регуляторні органи можуть сприяти тому, щоб суспільні мовники мали змогу якнайкраще забезпечувати надання універсальної послуги всьому суспільству, досягаючи всіх його верств, як суспільні мовники можуть зберегти або покращити якість своїх пропозицій; що можна зробити, аби організації суспільного мовлення мали достатній фінансовий ресурс для виконання своїх соціальних завдань і могли працювати незалежно від політичних, фінансових чи організаційних впливів. Також дискутувалися теми щодо додаткових повноважень, яких потребують регуляторні органи у сфері медіа щодо забезпечення незалежності суспільного; про те, які не властиві традиційній моделі суспільного мовлення форми просування контенту суспільних мовників та продукції, що становить загальний інтерес, мають нині регулятори. На цьому засіданні розглядається і тема трансформації суспільного мовлення з традиційного мовника в аудіовізуальний сервіс. Своїм досвідом поділився регулятор Великої Британії Ofcom, бо суспільний мовник цієї країни - ВВС - усе ще в лідерах, незважаючи на те, що зростає роль інших мовників. Було сказано про усвідомлення того, що треба розглядати нові виклики, наприклад, один із них стосується того, що аудиторія 16 - 34 роки надає перевагу контенту на Youtube та інших комунікаційних каналах, але висока якість програмування і швидке реагування на зміни дозволяє ВВС залишатися затребуваним. Британський мовник фінансується аудиторією й намагається перебувати в тісному зв'язку з нею, реагуючи на її думки й критику, та враховує це в редакційній політиці. Найважливішим критерієм для ВВС є відмінність, тобто це контент, який ніколи не повторює те, що відбувається на інших каналах, це оригінальний контент при надзвичайно високій конкуренції на ринку. Стосунки між регулятором і ВВС лишаються надзвичайно професійними і базуються на повазі. Норвезький регулятор теж поділився своїм баченням. Для них головне завдання суспільного - лишатися джерелом різноманітності. Довіра до суспільного в Норвегії висока, незважаючи на велику конкуренцію. Головними конкурентами наразі є онлайн-медіа. Проте вони більшою мірою конкурують між собою, ніж із суспільним. На думку норвезького регулятора, ця конкуренція і наявність сильного суспільного дає позитив аудиторії з погляду різноманітності в задоволенні медіа-потреб. Система фінансування суспільного нині переглядається на основі вивчення чинників інтересу аудиторії до джерела інформації. Представник латвійського регулятора розповів про те, що становлення суспільного в країні відбувається в умовах боротьби зі стереотипами сприйняття стосунків політика - суспільне, подолання корупції, уникнення конфлікту інтересів, побудови довіри до мовлення, яке не залежить від джерела фінансування, як комерційні медіа. Нині в країні вивчається модель фінансування суспільного мовника Литви, а також розробляється новий закон про суспільне, на положення якого в цьому сенсі покладаються великі очікування. Під час сьогоднішніх засідань робочих груп EPRA також планується розгляд і обговорення проблематики комерційної реклами, досягнення більшого розмаїття в мовленні, результати, можливості і плани співробітництва між національними регуляторними органами країн-членів ЄС та країн, що не входять до ЄС, щодо імплементації положень Директиви про аудіовізуальні медіа-послуги Культура (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.10.2018 Правління ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" завершило співбесіди з кандидатами, що взяли участь у відкритому конкурсі на посади менеджерів трьох регіональних філій компанії, де конкурс не відбувся раніше. За результатами цього конкурсу менеджерами регіональних дирекцій Суспільного стали: "Закарпатська регіональна дирекція" - Мирослав Поляковський; "Херсонська регіональна дирекція "Скіфія" - Оксана Шило. Мирослав Поляковський з 2005 року працює на різних посадах на телеканалі та радіо Закарпатської філії (тоді ОДТРК), займався розвитком проекту "Студія Експеримент". Має вищу освіту за напрямом соціологія, правознавство, а також ступінь магістра державної служби. 12 червня 2018 року був призначений тимчасовим виконувачем обов'язків менеджера філії. На цій посаді пан Мирослав реалізував перехід телеканалу "Тиса-1" на формат мовлення 16х9, впровадив систему електронного документообігу IDoc, налагоджував співпрацю із рекламними агенствами і провайдерами програмної послуги, перевів послуги на аутсорс. "В Закарпатській філії працює чудова команда фахівців. Маю за честь приєднатися до неї. Разом ми будемо працювати не лише над поточними завданнями, але й на черзі реалізація проекту грантової угоди", - сказав новообраний менеджер Закарпатської філії Суспільного Мирослав Поляковський. Оксана Шило з 1998 року працювала на Луганскій ОДТРК, яка потім стала складовою частиною філії Суспільного UA: ДОНБАС. За час роботи на ТРК пані Шило пройшла кар'єрний шлях від ведучої до головного продюсера. Оксана Шило має гарний досвід управління творчим колективом. У 2018 році була призначена т. в. о. менеджера Херсонської філії Суспільного. "У цьому році Херсонська філія як і все НСТУ проводить масштабну і складну реформу за двома складовими - контентною та адміністративною. Всі зміни відбуваються з колосальною динамікою, - сказала новообрана менеджерка Херсонської філії Суспільного Оксана Шило. - З початку року на філії ми провели значну оптимізацію штату та приміщень, додатково уклали договори з оренди рухомого та нерухомого майна, змінили систему надання деяких послуг, а саме здійснили аутсорсинг клінінгу, охорони, перевезення працівників та знімальних груп, професійного телевізійного гримування, запустили вижен-радіостудію з живою трансляцією на Facebook, впровадили нову технологію по надходженню рекламних коштів та багато чого. Зараз в адміністративному секторі виконуємо головну задачу - переходимо на міжнародні стандарти фінансової звітності". Загалом у конкурсному відборі 18 вересня - 1 жовтня було отримано 8 заявок: "Закарпатська регіональна дирекція" - 3 кандидати; "Миколаївська регіональна дирекція" - 1 кандидат; "Херсонська регіональна дирекція "Скіфія" - 4 кандидати. Із новообраними менеджерами філій підпишуть строкові трудові договори, які за результатами роботи можуть бути продовжені. Для Миколаївської філії, де обрати менеджера не вдалося, незабаром буде оголошено додатковий конкурс. Нагадаємо, вперше в історії компанії керівників регіональних філій не призначають, а обирають шляхом відкритого й незалежного конкурсу. Участь у конкурсі можуть взяти всі охочі, хто відповідає кваліфікаційним вимогам. За підсумками відбору з листопада 2017 року у більшості регіонів уже обрані менеджери та продюсери. У тих регіонах, де конкурс не відбувся, призначили тимчасових виконувачів обов'язки. Саме для цих філій було оголошено повторний конкурс (Джерело: Портал UA:Суспільне мовлення).
  • 11.10.2018 На Українському радіо Культура виходить щоденний блог про здоровий спосіб життя. Щодня о 9 годині ранку одразу після новин звучить радіоблог "ФізКультура". За 2-3 хвилини в ефірі UA: радіо Культура ведуча - біологиня й наукова блогерка Дар'я Озерна - розповідає про здоровий спосіб життя притомної людини. У блозі звучать науково-обґрунтовані, доступні, приємні й корисні поради, як залишатися здоровими без надзусиль. Окрім цього, слухачі блогу дізнаються цікавинки зі світу науки, які ведуча пояснює простою мовою. Як згадує подюсерка радіо Культура Ірина Славінська, одразу після початку своєї роботи на Суспільному вона хотіла створити програму, в якій би популярно розповідали про різні наукові штуки. Так вона розпочала пошуки дослідника чи дослідниці, котрі би могли доступно розповідати про складні наукові явища. "В ефірі Радіо Культура є один успішний проект про науку - програма "Модуль знань". Однак у ній переважно розповідають про науковців та їхні винаходи. Тож одного дня я просто запитала моїх читачів у Фейсбуці, кому з популяризаторів науки вони довіряють найбільше. Так ми познайомилися з нашою майбутньою ведучою, і так почався наш радіоблог про здоровий спосіб життя реальної людини, котра не має часу рахувати кожну калорію, лінується ходити пішки та не гребує магазинними напівфабрикатами на вечерю. Я була дуже щаслива, коли Даша Озерна, попри всю свою зайнятість, погодилася працювати з UA: радіо Культура", - розповідає Ірина Славінська. Важлива мета радіоблогу - допомогти слухачам розібратися з величезним обсягом інформації про те, що таке здоровий спосіб життя. Людей найбільше цікавить, як можна запобігти хворобам і що зробити тут і зараз, щоб почуватися краще. Однак нерідко поради, які можна знайти у відкритих джерелах, суперечать одна одній. До того ж, серед них немало міфів та вигадок. "Ми вирішили шукати здоровий спосіб життя притомної людини: науково-обгрунтований, доступний, приємний, але корисний. Самолікування, дорогі пігулки без доведеної ефективності, міфи із радянського минулого чи глянцевих журналів - ось те, чому ми кидаємо виклик. Натомість, пропонуємо людям дієві заходи. У блозі "ФізКультура" говоримо про речі, які більшість слухачів можуть втілити, якщо вважатимуть за потрібне", - каже ведуча Дар'я Озерна. За словами біологині, практично немає універсальних порад, як нема єдиних причин негараздів, що спіткають наше здоров'я. Тож вона радить усім дослухатися до свого тіла, бути чуйними до себе. "У радіоблозі ми також прагнемо наголосити на важливості підтримки один одного, обіймів, а також соціальних зв'язків і громадянської позиції. Такі речі невід'ємні від психічного і фізичного здоров'я. Активні люди, що спілкуються і міркують, - здоровіші", - наголошує Дар'я Озерна. Ще одна ціль радіоблогу "ФізКультура" - показати, що біологія - це круто. Біохімія, генетика, нейрофізіологія здатні пояснити багато речей, які становлять буденний досвід людини. Наука допомагає дати відповідь на безліч питань, як-от, чого коли нам сумно, ми слухаємо саме сумну музику, а не прагнемо розвеселитися жвавою. Дар'я Озерна розповідає: "Ми хочемо принести науку в кожен дім. Чого є шульги? Як ми орієнтуємося в просторі? За що дають Нобелівські премії? Такі речі, на мою думку, роблять життя більш захопливим і зрозумілим, дозволяють інакше ставитися до багатьох явищ, по-новому дивитися на речі. Біологія - це круто!". Слухайте блог "ФізКультура" щодня о 9:00 після випуску новин на UA: радіо Культура (Джерело: Портал UA:Суспільне мовлення).
  • 11.10.2018 У Сумах 17-20 жовтня відбудеться Всеукраїнський форум студентського самоврядування, який збере близько 200 учасників зі всієї України. Одним із запрошених спікерів є член правління Суспільного Микола Чернотицький. Протягом чотирьох днів активні представники студентства обміняються досвідом успішної реалізації ініціатив та отримають навички, необхідні для розвитку студентського руху в Україні. Спільно з представниками профільних міністерств, громадських організацій та медіа студенти окреслять найбільш актуальні проблеми й напрацюють спільні шляхи їх вирішення, знайдуть нові контакти для співпраці між університетами і містами задля формування молодіжної політики в Україні. "Історія Форуму бере початок ще зі студентської революції, коли сумські студенти відстояли право на автономність своїх вищих навчальних закладів. З тих пір проводиться ця подія, де студенти обмінюються досвідом та успішними проектами", - коментує координаторка проекту Анастасія Боярчук. Форум проводиться вже водинадцяте. Цього року в програмі анонсовані: симуляційна гра, два лекційні дні, більше 25 спікерів з України та Англії, студентський нетворкінг. "Ми не вперше відгукуємося на запрошення до публічних дискусій, готові говорити про важливість розвитку суспільного мовлення в Україні. Студенти - та рушійна сила, яка має не лише спостерігати за реформами, а й брати в них безпосередню участь", - говорить Микола Чернотицький, член правління Суспільного. Всеукраїнський форум студентського самоврядування відбудеться на базі Конгрес-центру СумДУ. Організатори форуму: ГО "Студентське братство Сумщини", ГО "Місто розумних", управління молоді та спорту Сумської обласної державної адміністрації, за підтримки Міністерства молоді та спорту України й Британської Ради в Україні (Джерело: Портал UA:Суспільне мовлення).
  • 11.10.2018 Вже до кінця тижня з новозбудованої телерадіощоглі в місті Гірник Донецької області розпочнуть мовлення перші 4 FM-радіостанції. Висота підвісу антен та потужність передавачів дозволить чути їхні програми на великій території Донеччини - зокрема, і в самому Донецьку. Про це на сьогоднішньому засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення повідомив член регуляторного органу Сергій Костинський. Нагадаємо - станом на сьогодні тимчасові дозволи на радіомовлення з міста Гірник мають вже 7 FM-радіостанцій: "Радіо М" (87.8 МГц), "Країна FM" (89.2 МГц), "Українське радіо" (90.7 МГц), "Вільне радіо" (92.0 МГц), "Радіо НВ" (104.7 МГц), "Русское Радио Україна" (106.0 МГц) та "Армія FM - Військове радіо" (106.4 МГц). На сьогоднішньому засіданні Нацрада з ТРМ видала дозволи на мовлення в Гірнику ще чотирьом радіостанціям: "Українське радіо. Голос Донбасу / Радіо Промінь", "Стильне радіо Перець FM", "Радіо РОКС - Україна" та радіо "Тризуб FM" (Власна інформація).
  • 11.10.2018 Програма "Антологія українського альбому" змінює час виходу в ефір "UA:Радіо Промінь". Відтепер вона лунатиме щоп'ятниці з 18:03 до 19:00. Тим часом, в її старий час - з 19:03 - на хвилях станції лунатиме оновлена програма "Реактив" (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 11.10.2018 Робоча група зі створення правил захисту дітей у медіа, яка діє при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, розробила кілька актів про висвітлення ЗМІ особливо чутливих для суспільства тем і нині опрацьовує документ "Висвітлення засобами масової інформації теми участі дітей у збройних конфліктах". Вона також почала роботу над правилами щодо показу насильства на екрані й закликає всі телерадіоорганізації приєднуватися до розробки цих саморегулівних правил для мовників. Два попередні документи стосувалися висвітлення засобами масової інформації питань, пов'язаних із сексуальним насильством, і випадків скоєння суїцидів. Ці теми є особливо небезпечні для перегляду дітьми, тому робоча група, до якої, окрім фахівців Національної ради і мовників, входять відомі психологи, медіа-юристи і представники громадськості, при обговоренні розглядала кожен аспект із особливою прискіпливістю і таки дійшла консенсусу в найактуальніших питаннях. Як повідомлялося раніше, у грудні 2017 року саморегулівні правила "Висвітлення засобами масової інформації теми суїциду" підписали ТОВ ТРК "Україна", група "StarLightMedia, ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України", Незалежна асоціація телерадіомовників. Цей документ важливий ще й з огляду на те, що в Україні 2017 року кількість суїцидів збільшилася, і країна за цими показниками входить до 25 країн світу, де фіксується найбільше таких випадків. Отже, ЗМІ з особливою уважністю й відповідальністю повинні ставитися до висвітлення цієї теми, адже науково доведено, що широке і деталізоване висвітлення таких випадків, провокує збільшення кількості вчинених самогубств. За європейськими стандартами медіа, крім того, що інформують суспільство про надзвичайні випадки, ще й повинні надавати інформацію, де можна отримати психологічну допомогу. Такі стандарти мають поширюватися і на вітчизняні ЗМІ. Нині до підписантів Акта № 2 приєдналася медіа-група "1+1 Media", підписавши цей документ із невеличким уточненням, який схвально сприйняли учасники останнього засідання робочої групи, що відбулося 26 вересня цього року. Суть уточнення така: "5. Основними факторами, які призводять до додаткової психічної травматизації рідних і близьких осіб, що вчинили суїцид, та осіб, що вчинили спробу суїциду, та які небажані при поширенні інформації про суїцид, є: а) розкриття без свідомої згоди членів сім'ї особи, яка вчинила суїцид, інформації, що дозволяє ідентифікацію широкою громадськістю неповнолітньої особи, яка вчинила суїцид або спробу суїциду: прізвище дитини; демонстрація зображення (фото і відео) обличчя, а також ідентифікаційних частин обличчя (таких, як очі й вуха); назва населеного пункту (крім міст з населенням більше 50 тисяч) без узагальнення до більших територіальних масштабів;". Національна рада закликає всіх мовників долучатися до процесу вироблення правил висвітлення ЗМІ особливо важливих тем і в редакційній політиці керуватися розробленими саморегулівними актами, які допоможуть зробити український ефір якіснішим. Саморегулівні акти відкриті для підписання всіма телерадіокомпаніями України. Також їх положення у своїй роботі можуть застосовувати інтернет-видання та преса (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.10.2018 Відтепер жива якісна музика лунатиме прямо зі студії столичної сателітарної мережевої станції "Громадське радіо" (Київ-70.40МГц, Дніпро-73.46МГц, Лисичанськ-87.7МГц, Маріуполь-89.1МГц, Захарівка-89.8МГц, Старобільськ - 90.2МГц, Краматорськ-90.9МГц, Костянтинівка-91.8МГц, Біловодськ - 92.6МГц, Покровськ - 99.6МГц, Білолуцьк - 100.0МГц, Широкий - 101.8МГц, Зоринівка - 103.7МГц, Волноваха - 103.8МГц та 66.05МГц, Шпола-105.6МГц, Арциз-105.9МГц, а також Інтернет-мовлення). Щосереди о 20:05 найцікавіші українські музиканти виконують свої пісні у прямому ефірі. Наприклад, вже сьогодні у студію Громадського радіо завітає гурт СКАЙ із ексклюзивним акустичним виступом. "Тут і зараз" - це програма про любов до музики і до радіо, про радість живого спілкування і про музику, яку грають саме тут і саме для вас. "Усі ці звуки мали би відлітати, як цвіт сакури, й ніколи більше не повторюватися. Однак я знаю, що у нашому холодному цифровому світі навіть таку програму ви будете вимагати в записі. Ідея, звісно, не нова: такі передачі існували від самих початків радіо - відколи ще і звукозапису не було. Та й на наших медіа цього добра нібито вистачає. Але як почнеш уважніше приглядатися, то з усіма щось не те: в одних звук поганий, в інших - питання тупуваті, у третіх самі виконавці такі собі. Хотілося зробити лайв-шоу здорової людини. А раз хотілося, то і складалося", - говорить співавтор програми Андрій Іздрик. Минулого тижня акустичні версії своїх пісень грала БІЛА ВЕЖА, а поміж тим розповідала про свої концертні пригоди (Джерело: Сайт "Громадського радіо").
  • 10.10.2018 Цієї осені ще більше музики та ще більше грошей у ваші гаманці! Легендарна гра продовжується! Вже з 16 жовтня по буднях в ефір столичної мережевої станції "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпро-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кропивницький-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) повертається акція "Слухаю завжди". Реєструйтеся в спеціальній формі та чекайте на дзвінок від ведучого станції. Замість привітання, відповідайте фразою "Слухаю завжди" та обов'язково назвіть місце, де слухаєте улюблене радіо прямо зараз! (В транспорті чи в офісі). Відповідайте на дзвінок кодовою фразою та отримуйте 250 грн! І, найголовніше, якщо учасник відповість на дзвінок іншою фразою, то грошовий приз збережеться і наступний виграш збільшиться на 250 грн. Реєструйтеся та Слухайте "Наше Радіо" завжди! Офіційні правила акції шукайте за цим посиланням (Джерело: Портал RADIOClub).
  • 10.10.2018 Надя Васіна - прогресивний представник молодого покоління українців, спортсменка зі світовим ім'ям. V.I.P гість. Кияни. Разом це - Nadya V.I.P show. Просто про важливе. Розмови без понтів. Погляд на зворотній бік людини. Щочетверга з 19:00 до 20:00. В ефірі столичного "Радіо Київ 98FM" (98.0МГц та Інтернет-мовлення) (Джерело: Сторінка "Радіо Київ 98FM" у соцмережі Facebook).
  • 10.10.2018 У Будинку звукозапису 12 жовтня відбудеться виступ музикантів, які, попри юний вік, встигли підкорити світ своїм талантом. Молоді віртуози, лауреати міжнародних конкурсів, вийдуть на сцену одного з найкращих концертних майданчиків Києва, щоб здивувати публіку творами Генделя, Баха, Моцарта, Сен-Санса, Рахманінова, Скорика, Вівальді. Виступ відбудеться у супроводі Симфонічного оркестру UA: Українське радіо під керівництвом Народного артиста України Володимира Шейка. Перший і третій канали Українського радіо та радіо Культура транслюватимуть концерт наживо. Початок о 19:15. Ведуча - Галина Бабій, знайома слухачам Українського радіо та радіо Промінь за програмами "РадіоДень", "Династії" та іншими. "Музичне мистецтво України та система музичної освіти є одними з найкращих, висококонкурентних на світовому ринку - це гордість нашої нації. Концертом "Я - віртуоз" започатковується новий національний проект, як за змістом, так і за форматом. Він має на меті представити українській і світовій спільноті юну мистецьку генерацію - наш безцінний скарб. Велика кількість талановитих і професійно підготовлених дітей доводить високий рівень інтелектуального розвитку нації, її потужний генетичний потенціал. Цей показник визначає можливості подальшого розвитку української держави, її місце і перспективи у цивілізованому світі, це наш значний внесок у скарбницю культурних надбань людства", - зазначив керівник творчого об'єднання художніх колективів "Музика" Українського радіо Володимир Шейко. У концерті візьмуть участь Великий дитячий хор Українського радіо, Хор хлопчиків національної музичної академії імені Петра Чайковського, Камерний дівочий хор київської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені Миколи Лисенка, а також солісти Національної філармонії України: Валентина Матюшенко (сопрано), Ольга Табуліна (мецо-сопрано), Олександр Чувпило (тенор), Олександр Харламов (бас). Вік музикантів - від 8 до 15 років. "Юні українці, які 12 жовтня вийдуть на сцену найкращої акустичної зали України - Великої концертної студії Будинку звукозапису Українського радіо, - вже неодноразово перемагали на престижних міжнародних конкурсах, представили мистецтво нашої країни на найвідоміших концертних майданчиках. Поряд із провідними артистами вони формують сучасний мистецький образ України у світі, її творче майбутнє. На концерті "Я - віртуоз" пролунають твори великих класиків та сучасних українських композиторів у виконанні юних обдарованих музикантів. Молоді таланти з усіх куточків України виходитимуть на сцену Будинку звукозапису впродовж всього концертного сезону", - розповів генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін. Співпраця між Українським радіо, телеканалом UA: КУЛЬТУРА та Будинком звукозапису відбувається не вперше: у вересні глядачі мали можливість долучитися до презентації альбому "Літографії" Юрія Андруховича й польського гурту Karbido, а також до творів американського класика Джорджа Гершвіна наживо. Восени заплановано ще кілька спільних проектів, які доводять, що конвергенція медіа в Україні можлива і потрібна. Також важливість подібної співпраці полягає у залученні широких верств населення до значущих культурних подій і популяризації Будинку звукозапису, як унікального концертного майданчика, що є частиною суспільного мовника (Джерело: Портал UA:Суспільне мовлення).
  • 10.10.2018 Голова представництва Європейського Союзу в Україні, французький дипломат Хюг Мінгареллі сказав, що незалежний та ефективний Суспільний мовник необхідний Україні. За його словами, за останні кілька місяців було кілька потужних спроб вгамувати Національну суспільну телерадіокомпанію України. Про це він сказав під час міжнародної конференції "Незалежний та фінансово стабільний Суспільний мовник - невід'ємна частина демократичного суспільства, яка відбулася 10 жовтня у будівлі комітетів Верховної Ради України за підтримки Ради Європи. "Суспільний мовник в Україні - єдиний мовник, який не зазнав впливу олігархів. Повноцінне фінансування - це важливий інгредієнт успішного Суспільного мовлення. За останні кілька місяців було кілька потужних спроб вгамувати НСТУ. Треба уникати цього. Ми готові бути й надалі з вами", - сказав він. Пан Мінгареллі нагадав про зобов'язання уряду і парламенту надати НСТУ повноцінне фінансування. "Ми знаємо, що ви ведете війну і є багато витрат на важливі потреби. Але скорочувати фінансування СМ на 50% це неправильно. На наш погляд важливо покращити модель фінансування СМ. НСТУ досягла значних результатів: змінили організаційну структуру; стали лідером професійних стандартів; рейтинги зросли, особливо радіо. Ви можете сподіватися на підтримку ЄС більше, ніж коли-небудь", - зазначив Хюг Мінгареллі. Як писав сайт "Детектор медіа", в державному бюджеті на 2018 рік на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України передбачено лише 776 млн 563,1 тис. грн, що вдвічі менше від суми, гарантованої законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України", яка мала би становити 1,534 млрд грн. У зв'язку з недофінансуванням виникли перешкоди не лише розвитку Суспільного мовника, але і щоденному його функціонуванню. На Суспільному через дефіцит коштів із 1 жовтня 2018 року вступив у силу план антикризових заходів, який передбачає відпустку без збереження заробітної плати від 15 до 8 днів, обмежити прийом на роботу до 1 жовтня, припинити виплату премій керівному складу з жовтня, провести переговори з контрагентами щодо розстрочки та відтермінування оплати за послуги і матеріали і вжити заходів для залучення відповідних рекламодавців. 25 вересня із 6:27 ранку Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ) через борги відключив аналогове мовлення каналу "UA:Перший" по всій Україні, крім зони Операціії Об'єднаних сил (ООС). Нагадаємо, У лютому 2018 року програмний директор ГО "Детектор медіа", секретар наглядової ради ПАТ "НСТУ", експерт РПР з питань медіа-реформи Вадим Міський презентував нову модель фінансування Суспільного мовлення в Україні. Він та консультанти Ради Європи Юрій Джигир і Катерина Майнзюк підготували аналітичну записку, в якій наголосили, що оптимальним джерелом доходів НСТУ є радіочастотна рента (стаття 254 Податкового Кодексу України) (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 10.10.2018 10 жовтня під егідою Ради Європи у Києві відбулася Міжнародна конференція "Незалежний та фінансово-стабільний суспільний мовник - невід'ємна частина демократичного суспільства", у якій взяли участь уповноважені представники та експерти РЄ, дипломати, керівники суспільних мовників європейських країн, вітчизняні медіа-фахівці, народні депутати, представники Національної суспільної телерадіокомпанії України, Наглядової ради суспільного мовника та громадських організацій, які діють у сфері ЗМІ. Учасники конференції обговорили глобальні питання розвитку суспільних мовників Європи, наголосивши, що кожна країна має свої особливості створення й діяльності суспільного мовлення, але основні принципи залишаються сталими - якість програм, незалежність від політичних впливів, стабільність фінансування. Присутні наголошували, що Україна пройшла складний і довгий шлях у понад 17 років від першого законопроекту до реформування державних компаній, тому нині держава мусить зробити все належне, аби ця реформа стала успішною. Спікери висловили спільну позицію щодо моделі фінансування - воно не повинно залежати від уряду, так як це є нині в Україні. Саме ця умова насправді робить суспільного мовника незалежним. Кожна країна обирає ту моделей фінансування суспільного мовлення, яка найбільш ефективна саме в цій країні. Здебільшого, як це стало зрозуміло із доповідей учасників конференції, - це податок, який платять домогосподарства в бюджет країни, але який акумулюється в окремому фонді й використовується саме на цілі для суспільного мовника. Йшлося і про необхідність довгострокового планування та належну підзвітність. Голова правління ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанії України" Зураб Аласанія коротко презентував досягнення українського суспільного мовника та розповів про виклики, які постали через недофінансування. Серед позитивів - адміністративні реформи, зміна структури, розмежування творчої та адміністративної функцій, нова штатна структура та підвищення окладів працівникам, оптимізація приміщень та ін. Далі він перерахував зміни щодо регіональних філій та інновації. Також акцентував на чіткому дотриманні стандартів журналістики, на відмові від "токсичних програм" і замовних матеріалів тощо. Нині на НСТУ 45 нових і оновлених проектів, більше 25 спецпроектів. Відзначив Зураб Аласанія і прорив на Українському радіо, адже його аудиторія за рік зросла на 64 відсотки. Це успіхи лише за рік. Однак виклики, які постали перед компанією, можуть перекреслити усю складну реорганізаційну роботу і перші позитивні результати щодо контенту, адже дефіцит виживання НСТУ - 215,5 млн грн, і утричі більший дефіцит розвитку - 759,4 млн грн. Нова модель фінансування українського суспільного мовника, яка була розроблена за підтримки проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні", могла би забезпечити фінансову стабільність та незалежність НСТУ від урядових і політичних сил, однак наразі не спостерігається зацікавлення держави у її підтримці. Друга сесія конференції була присвячена питанню, як забезпечити редакційну незалежність суспільного мовника перед виборами. Розглядалися українські реалії та європейські практики. Як сказав у вітальному слові Хюг Мінгареллі, Посол, Голова представництва Європейського Союзу в Україні: "У будь-якому суспільстві має бути незалежний суспільний мовник, особливо важлива його роль під час виборчих кампаній". Український суспільний мовник уже визначив свої завдання, щоб донести інформацію про виборчі процеси до максимальної аудиторії, аби вона могла зробити виважений і обґрунтований вибір. Як справиться із цим завданням Національна суспільна телерадіокомпанія України, яка передбачила і політичне ток-шоу, і звіти наживо, і аналітичні інтерв'ю з виборчих округів, і регіональні дебати, глядачі й слухачі оцінять пізніше. Учасники конференції - вітчизняні й міжнародні експерти - представили різні погляди й розуміння цієї проблематики та наголошували на необхідності дотримання журналістських стандартів. У конференції взяли участь представники апарату Національної ради, яка послідовно підтримує та сприяє розвитку українського суспільного мовника (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.10.2018 Сьогодні у Вінниці публічно презентували оновлене радіо "Місто над Бугом", яке відтепер мовитиме і на FM-частоті 101.8. Урочиста презентація відбулася в HUB "Місто змістів на Пушкіна", куди запросили числених колег-журналістів, трохи чиновників та активістів, митців та загалом - "лідерів громадської думки". Презентація відбувалася у максимально неформальній обстановці: ведучий, замість довгих промов, надав перевагу заграванням з публікою і навіть намагався заспівати разом з присутніми. А принагідно зауважив, що відтепер на радіо "Місто над Бугом" буде дуже багато музики, майже повністю української. "Музики, про яку ви ще навіть не знали, музики, яку ви зможете замовити, вашої улюбленої музики", - анонсували на презентації. Початок роботи вінницького FM-радіо - дуже важливий момент для українських медіа та країни загалом, - говорить новий проектний менеджер "Міста над Бугом", відомий український медіа-менеджер, зокрема своїм "Радіо Сковорода" Артем Галицький. - Локальні медіа - це рушій, локомотив, який має налагоджувати зв'язок між громадами і загалом об'єднувати країну. "Більшість колективу на 101,8 FM мають досвід 15 років. Але з іншого боку - ці люди ніби вчора прийшли на радіо: їм все цікаво, вони прагнуть розвиватися і пробувати щось нове", - говорить Галицький. Ще на презентації її учасники досить обтічно розповіли, яким буде "Місто над Бугом" в FM-форматі. Зокрема йдеться про "мобільність" нового медіа: радійники плануть робити прямі включення з подій за допомогою мобільної студії. Її, до речі, показали прямо в хабі і вже провели звідти перші ефіри. Вже у коментарі Vежі - коли більшість гостей події пили шампанське і спілкувалися - Артем Галицький анонсував зміни, які очікують вінницьких глядачів. "Раніше нам складно було запросити до студії гостей, які приїздили на масштабні події, що відбувалися в місті: економічні форуми, різноманітні фестивалі тощо. Це було складно з точки зору логістики. Тепер на подібних заходах буде працювати наша мобільна студія, і буде простіше "вмикати" людину в ефір прямо з місця подій. Окрім того ідеться про запуск нових проектів: вечірніх та ранкових шоу, великої музичної частини, розмов з експертами. Також ми хочемо спробувати формат, коли під час обговорення того чи іншого питання з експертами ми будемо присутні в залі зі слухачами і вони також зможуть долучитися до обговорення", - говорить Галицький. Безумовно, нові проекти потребують нових людей. Попри постійний дефіцит кадрів для медіа по всій країні та у Вінниці зокрема, Галицький говорить про те, що на радіо прийшли вже п'ять нових співробітників, і ще стільки ж очікують незабаром. Артем зазначає, що ідеться про молодих, місцевих і фахових людей (Джерело: Вінницький інформаційний портал "Vежа").
  • 9.10.2018 У Києві продовжується розвиток цифрового радіомовлення - ще 4 радіостанції розпочали мовлення у блоці 7D. Це - "Power FM", "Бізнес Радіо", DJFM, а також "Армія FM - Військове радіо". Ліцензію всі вони отримали у серпні поточного року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 8.10.2018 У центральній дирекції ПАТ "НСТУ" триває конференція редакційних рад філій. Рейтинговим голосуванням учасники конференції редакційних рад філій 8 жовтня 2018 року обрали Володимира Носкова ("UA:Харків") та Ірину Коваль ("UA:Донбас") членами редакційної ради ПАТ "НСТУ". Про це повідомила у себе на сторінці в Фейсбуку секретар редакційної ради НСТУ Юлія Шелудько: "Представники редрад філій висунули 5 кандидатів у члени редради ПАТ "НСТУ" і проголосували за них: 1. Ірина Маєвська (Кропивницький) - 8 голосів; 2. Ірина Коваль (Сєверодонецьк) - 24 голоси; 3. Володимир Носков (Харків) - 36 голосів; 4. Андрій Тіток (Чернігів) - 8 голосів; 5. Андрій Мацейко (Хмельницький) - 16 голосів; 6. Уляна Антоник (Львів) - 19 голосів". На початку конференції виступили заступниця голови Наглядової ради Світлана Остапа, член правління ПАТ "НСТУ" Микола Чернотицький, керівництво проекту "Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні" Галина Смірнова. Всі виступаючі наголосили на важливості редакційної ради, бажали їй стати дієвим органом. Конференція проходить за підтримки проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні". Нагадаємо, 18 вересня 2018 року на черговому засіданні наглядова рада НСТУ обрала продюсерку радіо "Культура", радіоведучу Ірину Славінську членом редакційної ради Суспільного мовлення. У жовтні 2017 року наглядова рада НСТУ обрала рейтинговим голосуванням п'ять членів редради. Ними стали Анна Строкань ("UA:Культура"), Тетяна Рихтун ("UA:Крим"), Ольга Вакало (Запорізька філія), Владислав Грузинський ("UA:Перший") і Юлія Марковська ("UA:Суми"). У серпні 2018 року Юлія Марковська пішла у декретну відпуску. На її місце обрали Ірину Славінську. Наразі після скорочень у філіях НСТУ доукомплектовані редакційні ради, у жовтні заплановані збори, на яких оберуть представників у редакційну раду НСТУ замість тих, хто потрапив під скорочення. Нагадаємо, що у статуті НСТУ вказано, що "редакційна рада формується з числа працівників Телерадіокомпанії у складі 15 осіб, з них п'ять осіб, які призначаються наглядовою радою, п'ять осіб, які обираються загальними зборами творчого колективу Телерадіокомпанії, і п'ять осіб, які призначаються на конференції редакційних рад відокремлених структурних підрозділів Телерадіокомпанії". 28 лютого 2018 року наглядова рада НСТУ затвердила Редакційний статут ПАТ "НСТУ", який розробила редакційна рада Суспільного мовника. 31 серпня 2018 року члени редакційної ради ПАТ "НСТУ" ухвалили рекомендації Редради щодо висвітлення подій на тимчасово окупованих територіях (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 8.10.2018 Радіо "Хаят" (Чонгар-102.6МГц, Василівка-103.5МГц, а також Інтернет-мовлення 48k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) змінює концепцію та запускає новий сезон. Про це інтернет-виданню "Детектор медіа" розказав радник голови Меджлісу кримськотатарського народу Арсен Жумаділов. За його словами, попередні власники переуступили права власності на інформаційне агентство "Кримські новини" (QHA), до складу якого входить радіо "Хаят". "Наразі триває формування медіафонду як благодійної організації, до складу якої увійдуть очільники кримськотатарського національного руху. Я від їхнього імені опікуюся цим медіаресурсом, щоб зробити його максимально відповідним нашим інтересам та задачам". За даними єдиного державного реєстру, 8 травня власником і директором ТОВ "Агентство "Кримські новини"" замість Гаяни Юксель став Руслан Асанов, помічник-консультант народного депутата та голови Меджлісу Мустафи Джемілєва. У новому сезоні на радіо "Хаят" акцент зміститься з новинних матеріалів та інфоприводів у бік "змістовного" контенту, каже пан Жумаділов. "Ми намагатимемось висвітлювати події глибше, змістовніше. Ми не гнатимемось за оперативністю у подачі новин, а намагатимемось надавати нашим слухачам більше сенсу і розуміння того, що відбувається", - пояснює він. Щодня в ефірі ведучі обговорюватимуть певну тему. Серед основних тематичних блоків будуть "Південь України - простір культур" та "Право кримськотатарського народу на самовизначення". "Ми деконструюємо міф про "Новоросію" і намагаємось роз'яснити, чим є Південь України насправді, - розповів Арсен Жумаділов. - У 2014-му був проведений референдум, де так званий "кримський народ" "самовизначився". Ця брехня стала можливою тому, що українська держава не зробила кроків про визнання права на самовизначення за кримськотатарським народом як корінним народом Криму. І ми пояснюватимемо на загал, чому це право є важливим". При цьому новинні блоки на радіо залишаться, однак основний акцент у них робитиметься не на оперативності, а на змістовій складовій. Ранковий та вечірній блоки виходитимуть українською мовою, а денний - кримськотатарською. "Наша логіка в тому, щоб для кримськотатарського блоку залучити якомога більш широку аудиторію соціальних мереж до спілкування під час ефіру. А це якраз найкраще робити вдень, коли активні користувачі інтернет. Таким чином ми долучимо до спілкування аудиторію, яка в Криму не має змоги слухати радіо на FM-хвилях. А от у Херсонській області, де є FM-мовлення, аудиторія слухатиме нас у зручний для себе час", - пояснив пан Жумаділов. Нагадаємо, радіо "Хаят" (у перекладі з кримськотатарської - "Життя") володіє ліцензією на мовлення на частоті 103.5 МГц у Василівці Херсонської області, а також тимчасовими дозволами на мовлення в Чонгарі та Чаплинці Херсонської області на адміністративному кордоні з Кримом. Також радіо мовить в інтернеті (Джерело: Портал "Детектр медіа").
  • 7.10.2018 27 жовтня в 19:00 у Палаці Спорту пройде грандіозний фестиваль "Дискотека 80" за участю поп-легенд: C.C.Catch, Joy, Bad Boys Blue, Lian Ross! Столична мережева станція "Ретро FM" (Київ-92.4МГц, Одеса-88.5МГц, Дніпро-89.7МГц, Харків-90.4МГц, Маріуполь-90.4МГц, Суми-91.3МГц, Бердянськ-91.5МГц, Черкаси-92.1МГц, Покровськ-98.8МГц, Полтава-99.1МГц, Мелітополь-99.1МГц, Краматорськ-100.3МГц, Умань-100.6МГц, Кременчук-100.9МГц, Лисичанськ-101.5МГц, Кропивницький-101.5МГц, Генічеськ-101.8МГц, Ніжин-102.2МГц, Чернігів-102.4МГц, Лубни-102.6МГц, Олександрія-103.1МГц, Благовіщенське-104.0МГц, Красногорівка-105.2МГц, Шостка-105.3МГц, Нікополь-105.4МГц, Біла Церква-106.2МГц, Переліски-106.5МГц, Херсон-106.7МГц, Павлоград-107.1МГц, Красноград-107.6МГц, Миколаїв-106.4МГц, Запоріжжя-107.0МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) запрошує всіх поціновувачів чудової музики на фантастичне, захоплююче шоу! З 8 жовтня станція даруватиме квитки на головну танцювально-музичну подія цієї осені в проекті "Осінній марафон" на "Ретро FM". Пограти можна буде по буднях, тричі на день. Телефонуйте за номером (044)-205-48-46, згадуйте все про зірок і хітах 80-х, правильно відповідайте на питання і ставайте власником запрошень на двох! "Осінній марафон" на "Ретро FM". Ви, танці та диско-хіти! Правила акції читайте за цим посиланням (Джерело: Портал RADIOClub).
  • 6.10.2018 Не проґавте! 9 жовтня 2018 року - на честь 25-річчя частоти 107.3 МГц в Дніпрі - в ефірі радіостанції "Інформатор FM" (Інтернет-мовлення 48k. та інтернет-мовлення 128k.) святковий марафон "День Радіо"! Море подарунків від улюбленої радіостанції та партнерів! Готуйтеся! (Джерело: Сторінка радіо "Інформатор FM" у соцмережі Facebook).
  • 5.10.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення України побачила ознаки саботажу квот на українській пісні в ефірі окремих радіостанцій. Про це у Facebook повідомив член Національної ради Сергій Костинський. "За результатами останніх моніторингів з'ясували, що окремі радіостанції, попри те, що виконують і навіть перевиконують квоту на пісні виконані українською мовою, намагаються мінімізувати представленість таких пісень в своєму ефірі протягом доби. Тим самим, обмежується право україномовних українців отримувати доступ до музичних творів, виконаних рідною мовою, впродовж всього дня", - сказав він. За його словами декілька окремих радіостанцій транслюють українські пісні пакетно, лише в окремі проміжки часу. До таких радіостанцій відносяться: 1. Люкс FM - з 4:00 до 5:00 ранку, з 7:00 до 8:00 ранку, з 21:00 до 22:00 вечора. 2. "НАШЕ РАДИО" (Киев- 107,9 FM) - з 7:00 до 8:00 ранку, з 9:00 до 10:00 ранку. 3. Радио Шансон (Radio Shanson) Радіо Шансон - з 5:00 до 6:00 ранку, з 7:00 до 8:00 ранку, з 19:00 до 20:00 вечора. "Наразі звертаємося до мовників за поясненнями, чому пісні, що виконані українською мовою, не ретранслюються впродовж дня, а потрапляють в окремі слоти", - наголосив він (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 5.10.2018 26 вересня 2018 року за участю першого заступника голови районної державної адміністрації Олександра Трохименка відбулося чергове засідання Громадської ради при Великолепетиській районній державній адміністрації (Херсонська область - ред.), на якому були розглянуті питання: "Про стан надання освітніх послуг у навчальних закладах району", "Про стан забезпечення паливом населення району на осінньо-зимовий період 2018-2019 років", "Про початок трансляції місцевого радіомовлення "Велика Лепетиха-FM", "Про роботу Громадської ради у IV кварталі 2018 року". Серед запрошених на засідання Громадської ради були: заступник голови районної державної адміністрації Ігор Бойко, директор КП "Лепетиха ФМ" Віра Безочества, начальник відділу освіти районної державної адміністрації Андрій Періг. Вона нагадала членам Громадської ради при райдержадміністрації, що в кінці грудня 2017 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на місцеве мовлення, на якій було виставлено 12 радіочастот у 8 областях України. Одним з переможців конкурсу стало КП "Лепетиха ФМ", якому було видано ліцензію на мовлення з використанням частоти 107.1 МГц у смт Велика Лепетиха. На даний час радіостанція "Лепетиха FM" вже працює в тестовому режимі - відбувається ретрансляція програм суспільного мовлення радіо "Промінь". Місцеве радіомовлення зі своїми програмами буде виходити в ефір щодня - по дві години зранку та ввечері. На даний час проводиться ремонт приміщення, в якому буде знаходитися редакція КП "Лепетиха FM", та триває підготовка до першого виходу в ефір, який відбудеться приблизно в кінці грудня 2018 року або ж на початку січня 2019 року. Особливістю радіостанції "Лепетиха FM" є загальнодоступність. Придбавши прості радіоприймачі, мешканці Великолепетищини зможуть дізнаватися про діяльність органів влади та місцевого самоврядування, цікаву інформацію про події у районі, області та державі. Віра Безочества наголосила, що радіус покриття радіосигналу становить близько 40 км, тобто вже невдовзі радіо "Лепетиха FM" слухатимуть не лише жителі Великолепетиського району, а й наші сусіди - Горностаївський та частково Верхньорогачицький райони (Джерело: Портал "Новамедіа").
  • 5.10.2018 Українське радіо Буковина долучилося до ініціативи Правозахисної програми з відновлення миру й діалогу для внутрішньо переміщених жінок у рамках Міжнародного проекту #No_women_no_peace. На центральній площі Чернівців у дворику ратуші з 28 вересня протягом тижня можна було подивитися роботи художників Сходу та Заходу, а також відвідати різноманітні заходи, цікаві зустрічі у форматі "Блоґ-кафе", майстер-класи, презентацію книжки-розмальовки та подивитися соціальні фільми а також майстер-клас з інтуїтивного живопису та багато інших активностей. Експозиція тривала до 4 жовтня. У події взяли участь редакторки творчої групи Українського радіо Буковина Христина Петренко й Ольга-Стефанія Калиновська (Воротняк). "Друзі, для яких Чернівці стали рідним містом у ці непрості для України роки: не можу вживати до вас оцього формулювання - "внутрішньо переміщені особи". Ви - українці, ми - українці. Дякую за щирі ефіри, за ваші очі і слова. Суспільний мовник Буковини - з вами! Ви це знаєте", - розповіла Ольга-Стефанія Калиновська. Також представниці Буковинського радіо розповіли чернівчанам і гостям міста, як відбувається реформа Суспільного мовлення в Україні. Окрім цього, Ольга-Стефанія Калиновська розповіла про медіаблогерство і нові формати радіоефірів. Іншою важливою темою розмови за участі редакторок творчої групи Українського радіо Буковина було враження від організації та проведення трьох акцій на підтримку Олега Сенцова й українських політв'язнів, яких незаконно утримують у Росії. Редакторка Ольга-Стефанія Калиновська є також координаторкою Всесвітньої ініціативи #SaveOlegSentsov у Чернівецькій області. Наступного тижня в Чернівцях пані Ольга організовує четверту акцію на підтримку Олега Сенцова та українських політв'язнів у рамках всесвітньої ініціативи #Save_Oleg_Sentsov. До акції долучаться також і регіональні координатори Всеукраїнської Федерації кіберспорту, з якими радійники спілкуватимуться про фільм Олега Сенцова "Гамер". Нагадаємо, що цими вихідними Чернівці святкують 610 років від першої згадки про місто. З цієї нагоди творча група ранкового шоу "Доброго ранку, Буковино!" 5 жовтня організувала виїзну студію просто неба на вулиці Ольги Кобилянської біля Целанівського центру. Запис ефіру можна переглянути за посиланням (Джерело: Портал UA:Суспільне мовлення).
  • 5.10.2018 5 жовтня член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль провів робочу нараду з представниками засобів масової інформації Запорізької області. Спілкуючись із керівниками електронних ЗМІ та журналістами, Валентин Коваль розповів про головні напрями діяльності Національної ради на цьому етапі та відповів на численні питання медійників. Найбільше запитань стосувалися проблем недостатнього покриття цифровим сигналом територій у Запорізькій області, що поширюється мережею "Зеонбуд", адже в деяких населених пунктах області ця ситуація критична. Із такими проблемами до національного регулятора звернулися керівники Новомиколаївської райдержадміністрації і селищної ради, Чернігівської райдержадміністрації і селищної ради, Великобілозерської райдержадміністрації, Приморського й Приазовського районів, мери міст Пологи, Приморська і Токмака. Валентин Коваль пояснив, що Національна рада працює над вирішенням цих проблемних питань. Зараз Український державний центр радіочастот робить детальний аналіз можливостей розширення цифрового мовлення у Київський області. За цим зразком будуть опрацьовуватися всі регіони. Розглядаються можливості створення локальних мультиплексів як у межах зони впевненого прийому на територіях, де є загальнонаціональне цифрове покриття, так і на територіях із "білими плямами", де цифрового сигналу немає. Тобто нині триває велика узагальнювальна робота, яка дасть змогу масштабно оцінити ситуацію і шукати механізми, що дозволять забезпечити цифровим мовленням усі території. Він звернув також увагу керівників телекомпаній на можливість створення мультиплексу на базі державного Концерну РРТ, який стане конкурентом нинішньому монополісту - компанії "Зеонбуд". Місцевих мовників у цьому контексті цікавили терміни й умови проведення конкурсів та можливості невеликих компаній отримати ліцензії на цифрове мовлення. Валентин Коваль зупинився також на питанні мовних квот на телебаченні, адже 12 жовтня завершується перехідний період, визначений законом, коли до передач, виконаних державною мовою, зараховувалися всі власні й вітчизняні програми. Від 13 жовтня вимоги щодо використання державної мови на телевізійних каналах набувають остаточної чинності. Тобто, для місцевих і регіональних мовників закон передбачає: а) не менше ніж 75% української мови - в ефірі регіональних телеканалів; б) не менше ніж 60% української мови - в ефірі місцевих телеканалів; в) не менше ніж 75% загального обсягу передач новин - новини українською мовою. Мовні квоти вимірюються у часовому проміжку з 07:00 до 18:00 і з 18:00 до 22:00. Він наголосив, що Національна рада буде з особливою увагою ставитися до виконання цих законодавчих вимог. Адже мовники мали цілий рік, аби підготуватися до того, щоб переважна кількість телевізійного контенту звучала українською мовою (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.10.2018 У Білорусі розглядають питання про помилування українського журналіста, власного кореспондента "Українського радіо" Павла Шаройка, засудженого до восьми років тюрми за "шпигунство". Про це повідомив голова Комітету державної безпеки (КДБ) Білорусі Валерій Вакульчик, передає кореспондент білоруського інформаційного агентства "Белта". "Розглядається питання про помилування Шаройка", - сказав Вакульчик. За його словами, цим займається комісія з помилування. Нагадаємо, затриманого 25 жовтня 2017 року власного кореспондента "Українського радіо" Павла Шаройка Верховний суд Білорусі засудив на більше восьми років позбавлення волі. Відносно Павла Шаройко порушено кримінальну справу за ст. 358 КК Білорусі (шпигунство). Санкції статті передбачають позбавлення волі на строк від 7 до 15 років. На каналі в YouTube "АТН новости Беларуси и мира" є відео, де чоловік, схожий на Павла Шаройка, зізнається, що працював під прикриттям журналіста у розвідці. Головне управління розвідки Міністерства оборони України спростувало заяву КДБ Білорусі щодо причетності Павла Шаройка до створення агентурної мережі та ведення розвідувальної діяльності на території Республіки Білорусь. Голова Представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі сказав, що затриманий у Мінську Комітетом державної безпеки Білорусі журналіст Павло Шаройко має бути звільнений якнайшвидше (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 5.10.2018 Вмикайтеся в тему, слухайте ONline щочетверга, о 16:10, історії тих, хто справді мотивує, у спортивній програмі "Чемпіон" на хвилях львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-90.2МГц, Волноваха-96.5МГц, Новоайдар-102.5МГц, Сватове-105.5МГц, Широкий-106.5МГц, Старобільськ-107.6МГц, а крім того - Інтернет мовлення) (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 5.10.2018 Хочете халявний сет-суші від Sushi-IF та івано-франківського радіо "Західний полюс" (104.3МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.)? Тоді щоранку п'ятниці надсилайте повідомлення з текстом "Хочу Суші" на студійний Viber станції за номером (066)-685-77-67. Будьте на зв'язку, підіймайте слухавку, відповідайте на запитання та ловіть смачнезні суші (Джерело: Сторінка радіо "Західний полюс" у соцмережі Facebook).
  • 4.10.2018 Слухайте на хвилі кам'янського "Радіо Мрія" (100.4МГц та також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 128k.) ранкове шоу "Ранок твоєї мрії". Шоу лунає шодня по буднях з 8:00 до 11:00. Ведучі - Євген Лопатін та Анна Шатна .(Джерело: Сторінка "Радіо Мрія" у соцмережі Facebook)
  • 4.10.2018 4 - 5 жовтня перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк бере участь у 9-му засіданні Форуму регуляторних органів з питань телерадіомовлення країн Чорноморського регіону (BRAF), що відбувається в Бухаресті, Румунія. Основна тема, яку обговорюють представники регуляторів, - моніторинг інтернет-медіа у цифрову еру. Тема надзвичайно складна - і сьогодні мало в кого є сформована відповідь на те, як регулювати інтернет і захистити свободу слова, як використовувати переваги інтернет-простору й захиститися від ризиків, як захистити дітей і себе і як зберегти цінності цивілізації, які в тому числі в зоні ризику. До того ж, - як надати захист журналістам он-лайн медіа та водночас забезпечити відповідальність за поширення токсичного контенту. Відкрив засідання генеральний секретар Організації чорноморського економічного співробітництва (BSEC) М. Крістідес, який поінформував про підготований російською стороною проект "Розробка бізнес-плану для єдиного інформаційного простору на території країн BSEC", що буде докладніше обговорюватися на окремій зустрічі у грудні в Москві. Тут йдеться про створення нового каналу. Учасники висловили низку запитань, які прояснили би доцільність проекту, та домовилися, що детальна презентація проекту буде розіслана країнам-учасницям для вивчення й надання відповіді через місяць. Далі делегати держав-членів Форуму розповіли про те, що було зроблено у їхніх країнах за минулий рік, якого прогресу вдалося досягти, які нововведення відбулися в законодавчому і регулівному аспекті у сфері телерадіомовлення. Ольга Герасим'юк зупинилася на кількох питаннях, якими Національна рада особливо опікувалася у звітному періоді і які постійно становлять великий інтерес для вітчизняного регулятора. Це - захист інформаційного простору, перехід на цифрове мовлення, захист неповнолітніх у медіа та прозорість медіа-власності. Було представлено інформацію про втрати Україною частотного ресурсу внаслідок окупації Автономної Республіки Крим, позбавлення понад 2 млн громадян можливості дивитися і слухати українські телеканали та радіостанції і кроки, зроблені Національною радою спільно з іншими державними органами та організаціями для забезпечення населення на окупованих територіях передачами українських мовників. Ольга Герасим'юк розповіла про вимкнення 1 вересня цього року аналогового телевізійного сигналу на всій території країни, старт цифрового радіо в Києві, розвиток мовлення громад, роботу з розробки модуля для офіційного сайту Національної ради для подання ліцензіатами щорічної інформації про свою структуру власності і напрацьований спеціально створеною робочою групою, що опікується захистом прав дітей у медіа, саморегулівний акт з питань висвітлення самогубств. Український регулятор електронних медіа за нині чинним законодавством не має повноважень стосовно моніторингу інтернет-медіа. Перший заступник голови Національної ради визнала, що в Україні мають місце випадки незаконного розповсюдження контенту в інтернеті. Тож попереду ще основне завдання - визначити юридичний статус інтернет-медіа, щоб легалізувати та запровадити концепцію відповідальності для них. У проекті нового закону, що регулює медійну сферу, ці аспекти вже певним чином передбачені. У країнах ЄС, зокрема Греції, Болгарії, Румунії, вже є досвід щодо законодавства і практики внормування цих питань. На цьому засіданні BRAF вони будуть обговорені та стануть важливим інструментом для напрацювання Україною власних регулівних механізмів. Під час 9-го засідання Форуму регуляторних органів з питань телерадіомовлення країн Чорноморського регіону також обиратимуть головуючого Форуму на 2019 - 2020 роки. Довідково: Форум регуляторних органів з питань телерадіомовлення країн Причорноморського регіону (BRAF) було створено в рамках Організації чорноморського економічного співробітництва в грудні 2007 року. До Форуму увійшли Азербайджан, Албанія, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Росія, Румунія, Сербія, Туреччина, а також Україна. Представники всіх країн-членів погодилися проводити засідання Форуму щороку з метою подальшої співпраці та обговорення спільних проблем телерадіомовної галузі. Перше засідання відбулося 2009 року в Анталії. За час існування BRAF були опрацьовані такі теми: перехід на цифру, захист дітей у медіа, нові медіа, медіа-грамотність, реклама, регулювання медіа під час виборчих перегонів, медіа в час тероризму й криз. 2013 року засідання Форуму відбувалося в Києві, тоді було схвалено спільну декларацію щодо захисту дітей (Джерело: Сайт Нацради).
  • 4.10.2018 4 жовтня 2018 року Перший канал "Українського радіо" транслював засідання Верховної Ради України. Під час виступу народного депутата України, члена ВО "Свобода" Юрія Левченка трансляцію обірвали. Після цього Юрій Левченко сказав у Верховній Раді, що "Українське радіо" збрехало на всю країну, перервавши трансляцію з його виступом. ""Національне радіо", перша кнопка так звана, на превеликий жаль виправдала свою народну назву "брехунець" і справді збрехала на всю країну, виключила масово трансляцію під час того як народні депутати, зокрема я особисто говорили правду про закон про федералізацію України. І мені здається це квінтесенція, це показує насправді чи добрий цей закон (закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" - СМ.), чи поганий для країни. Якщо він такий добрий, то для чого було робити безпрецедентну річ за десятки років і вимикати обговорення. Якщо він такий хороший, проти Кремля, то для чого ви радіо вимкнули? А ви вимкнули, тому що хотіли, щоб вся Україна не почула правду…", - сказав він під час засідання. Олег Тягнибок у своєму блозі на сайті "Українська правда" висловив свою думку на запитання: "Чому Українське радіо вимкнуло трансляцію виступу свободівця Юрія Левченка на засіданні ВРУ". "За вказівкою влади українське радіо... вимикає трансляцію пленарного засідання під час виступу свободівця Юрія Левченка. Вимикає, щоб українці не чули правди. Вимикає, щоби не дізналися, як у блискучу обгортку під назвою "безальтернативні Мінські угоди" нам вчергове загортають гнилу суть - продовження війни на покоління і капітуляцію перед Москвою", - написав він. Генпродюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін відповів народним депутатам у Фейсбуку, чому так сталося. "Українське радіо переходить із трансляції Верховної Ради на власні передачі регулярно (зокрема, випуски новин щогодини) ЗА РОЗКЛАДОМ і тільки, а не вибірково - залежно від того, хто з політиків зараз виступає. Тобто за кілька хвилин до завершення ефірної години, наш політичний оглядач Віталій Науменко тезово розповідає про те, що відбувається в парламенті і говорить: "Повернемось до парламенту одназу після новин (або іншої передачі)..." Ніякої "цензури", як стверждував Олег Ляшко вранці у стінах парламенту, немає на Українському радіо. Більше того, щовечора з 18:10 по 19:50 у ток-шоу на Першому каналі Українського радіо більш докладно обговорюються теми парламентського дня за участі представників УСІХ політичних сил, у тому числі представників Радикальної партії Олега Ляшка та партії Свобода", - зазначив Дмитро Хоркін. На "УР-1" повідомили також, що Юрій Левченко запрошений ще до засідання у Верховній Раді на програму "Сьогодні. Ввечері" наУР-1, яка розпочнеться о 19:10. Член Наглядової ради НСТУ Вадим Міський подякував у Фейсбуку першому заступнику голови Верховної Ради України Ірині Геращенко за те, що вона на засіданні озвучила позицію щодо неможливості втручання в редакційну політику і за розуміння, що ніхто не складає графік виступів депутатів на радіо. "Це взагалі неможливо зробити, враховуючи динамічність і непередбачуваність засідань. А Українське радіо, все ж таки, добровільно дає пряму трансляцію засідань на всю країну - з включенням на новини", - зазначив Вадим Міський. Нагадаємо, ще в листопаді 2016 року виконавчий директор "Українського радіо" Анатолій Табаченко висловив сподівання, що коли буде зареєстровано суспільне мовлення, висловив сподівання пан Табаченко, на радіо більше не буде прямих трансляцій із Верховної Ради, які нікому не цікаві й руйнують сітку мовлення. За його словами, вони вбивають планові суспільно-політичні, дитячі, освітні передачі. Це все тягнеться більше 25 років, відколи діє постанова Верховної Ради, ухвалена ще до Незалежності, після перших демократичних виборів: вона зобов'язує радіо забезпечити пряму трансляцію пленарних засідань, парламентських слухань, щотижневих програм за участю народних депутатів. Тоді керівник радіо сподівалося, що настане час, коли замість цих трансляцій будуть прямі включення кореспондентів із уряду. Дмитро Хоркін пояснив "Детектору медіа", що на "Українському радіо" транслюють засідання Верховної Ради, бо це соціально-важливі події, але транслюють її як передачу з ведучим. В вже ввечері соціально-важливі теми обговорюють у прямоефірних програмах з народними депутатами та експертами (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 4.10.2018 Ну що, ви вже встигли скуштувати новий сезон ранкового Let's Go! Show, що в ефірі столичної мережевої станції "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+)? На "NRJ" обіцяли вам зробити його космічним і своє слово порушувати не збираються. Покажіть, як ви відриваєтеся під джинґли ранкового шоу і отримайте в подарунок NRJ Gold Ticket! Знаєте, що це? Річний абонемент на всі концерти, які підтримує радіо NRJ! Кожне незабутнє шоу розгортатиметься на ваших очах. Ви ж пам'ятаєте, що слухачі станції побували на концертах David Guetta, LP, Atlas Weekend, Enrique Iglesias? Можете уявити, що чекає попереду? Все, що потрібно зробити: станцювати або заспівати під нові джинґли Let's Go! Show, завантажити відео в свої Stories в Instagram і обов'язково зазначити сторінку NRJ (@nrjukraine) і поставити хештеґ #ФренкіМаша. Все джинґли можете знайти за цим посиланням. Вмикайте і танцюйте або співайте від душі! Найкращі відео з'являться у профілі радіостанції, а раз на тиждень NRJ розігруватиме приємні подаруночки. На NRJ обиратимуть двох фіналістів тижні, а ви віддватимете свої голоси за кращого на офіційній сторінці радіо NRJ Україна у Facebook. Так що чекайте кінця тижня і першого голосування! Ну а у фіналі Френк і Маша оберуть одного щасливчика, який буде відриватися з ними на кожному крутому шоу України! Танцюйте і співайте, аби отримати свій NRJ Gold Ticket! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 4.10.2018 На хвилях львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-90.2МГц, Волноваха-96.5МГц, Новоайдар-102.5МГц, Сватове-105.5МГц, Широкий-106.5МГц, Старобільськ-107.6МГц, а крім того - Інтернет мовлення) - прем'єра! Щочетверга, з 11.00 до 12.00 - в ефірі програма "Взаємодія" з Ульяною Салій! Про музичну та клубну культуру в Україні, командний дух та як боротися з власними страхами Уляна Салій спілкувалась із Michael Balog - музикантом, автором проекту Manu, засновником однієї з найбільш прогресивних шкіл сучасної музики в Україні Vedel School (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 4.10.2018 Засідання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, заплановане на 11-ту годину 4-го жовтня, не відбудеться (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.10.2018 Ну що, признавайтеся, накопичилися питання до Маші і Френка - ведучих ранкового Let's Go! Show, що на хвилі столичної мережевої станції "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+)? Прийшов час поставити їх особисто! Готові? Тоді слухайте! 5-го жовтня відбудуться онлайн-конференція з Let's Go! Show, де ведучі дадуть відповіді на всі ваші питання в прямому ефірі! А наприкінці конференції на автора найбільш дивного питання чекає крутий подарунок від Маші і Френка! Так що швидше за переходьте за посиланням і ставте своє питання для ведучих! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 3.10.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оголошує конкурс на мовлення на радіочастотах у п'ятьох областях країни. Інформацію про це оприлюднено 3 жовтня в газеті "Голос України" № 185. На конкурс виставлено 9 частот. Вимоги до програмної концепції передбачають необхідність забезпечення цілісності мережі мовлення і програмного наповнення, а також обов'язкове розміщення соціально важливих програм. На конкурс виставлено такі частоти: 1. Вінницька область: м. Тульчин, 105.5 МГц; 2. Житомирська область: м. Овруч, 104.2 МГц; м. Олевськ, 100.2 МГц; 3. Закарпатська область: с. Добрянське, 100.5 МГц; 4. Кіровоградська область: м. Долинська, 104.9 МГц; 5. Луганська область: смт Біловодськ, 99.1 МГц; смт Білолуцьк, 102.4 МГц; с. Зоринівка, 101.2 МГц; смт Марківка, 101.6 МГц. Мовлення на цих частотах передбачене у певні проміжки часу. Заяви на участь у конкурсі приймаються з 2 жовтня до 3 грудня 2018 року (18:00) за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601, тел. (044)-234-97-13. Граничний термін підбиття підсумків конкурсу відповідно до п. б) частини п'ятої статті 25 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" - 1 лютого 2019 року. Докладніше з характеристиками виставлених на конкурс радіоканалів і конкурсними умовами можна ознайомитися за посиланнями (Джерело: Сайт Нацради).
  • 2.10.2018 Кому ви довіряєте? А кому - ні? Звідки виникає довіра і як вона працює в суспільстві? Спільно із Biennale of Trust івано-франківська онлайн-радіостанція "Urban Space Radio" (64k. AAC+ та 128k.) запускає серію розмов "trUSt"", де фахівці з різних галузей будуть ділитись, чим є для них довіра, кому вони довіряють і як довіра працює в суспільстві. Довіряйте і слухайте. Щосереди ( це вже завтра) о 18:00 (Джерело: Сторінка "Urban Space Radio" у соцмережі Facebook).
  • 2.10.2018 UA: радіо Культура пропонує слухачам унікальний для радіомовлення України формат аудіокнижки. Однойменний проект стартував 2 жовтня 2017-го і вже рік щобудня о 20:30 в ефірі звучать найкращі твори української літератури у виконанні знакових постатей української культури й мистецтва. За цей час проект "Аудокнижка" встиг стати візитівкою контенту радіо Культура. За час його існування вийшло 265 випусків, в яких прозвучали твори "100 днів полону, або Позивний 911" Валерія Макеєва, "Фелікс Австрія" Софії Андрухович, "Собор" Олеся Гончара, "Тут і тепер" Ірен Роздобудько, "Лагідний янгол смерті" Андрія Куркова, "Над морем" Лесі Українки, "Повнолітні діти" Ірини Вільде, "Ментальність орди" Євгена Гуцала, "Віддзеркалення. Спогади про Василя Стуса" Василя Овсієнка та інші непересічні художні твори. "Це, сказати б, haute couture на радіо: наша команда з лідеркою Світланою Свиридко продюсує кожну наступну книжку як унікальний авторський проект. Добираємо тексти, до кожного тексту шукаємо особливий голос - це можуть бути голоси акторів, можуть бути читання, виконані авторами текстів. Далі триває складна копітка робота із запису й монтажу: над книжкою працюють режисери в пошуках найправильніших інтонацій. Ми працюємо переважно з художніми текстами, але не боїмося і непростих полемічних розмов, які уможливлює читання публіцистики", - розповіла продюсерка радіо Культура Ірина Славінська. До начитування текстів для проекту "Аудіокнижка" активно долучається акторська гільдія. Добре поставлені, впізнавані голоси народних улюбленців увиразнюють начитані тексти. "Аудіокнижка" - це можливість українцям чути правдиве, правильне українське слово на Українському радіо Культура. Форма аудіокнижки зручна й сучасна. Працюючи на радіо Культура, начитуючи книжки, я сам як актор, як свідомий українець вбачаю у цьому можливість відкриття цікавих історій, подій, явищ. Разом із вами, дорогі слухачі, я вивчаю світову й вітчизняну історію та літературу", - зазначив Олександр Завальський, актор театру і кіно, викладач сценічної мови Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого, майстер художнього читання. Програму "Аудіокнижка" можна слухати з понеділка по п'ятницю о 20:30 в ефірі радіо Культура (Джерело: Портал "UA:Суспільне мовлення").
  • 2.10.2018 Минулого тижня в телецентрі "Олівець" відбулася регіональна конференція Суспільного мовлення. З представниками філій - менеджерами, продюсерами, шеф-редакторами новин, керівниками творчих напрямів і менеджерами з фінансових питань - зустрілися заступниця голови Наглядової ради НСТУ Світлана Остапа, член Наглядової ради Євген Глібовицький, голова правління Зураб Аласанія і виконавчий директор Олександр Лієв. Окрім цього, участь у конференції взяли міжнародні фахівці - керівник експертної групи японського суспільного мовника NHK International Ацуші Міяо і тренер BBC Media Action Девід Хайярд. "Реформа в НСТУ триває. Нам доведеться відстоювати її перед багатьма скептиками й противниками Суспільного. Бо навіть ті, хто відстоював його в парламенті, зараз не розуміють, для чого воно потрібне", - наголосила заступниця голови Наглядової ради Світлана Остапа. За словами голови правління НСТУ Зураба Аласанії, попри поточні труднощі в компанії, Суспільне мовлення має йти своїм курсом, залишаючись вірним високим стандартам журналістики. Своєю чергою, член Наглядової ради Євген Глібовицький продемонстрував учасникам конференції потреби українського суспільства в послугах суспільного мовника, а також окреслив специфіку українського медіаринку. "Першорядним завданням Суспільного мовлення в Україні є захист свободи в Україні, надання суспільству достовірної та збалансованої інформації про Україну та світ, налагодження громадського діалогу задля зміцнення суспільної довіри, розвитку громадянської відповідальності, української мови та культури, особистості та українського народу", - зазначив Євген Глібовицький. Під час регіональної конференції учасники також розглянули найкращі міжнародні практики роботи суспільних мовників. Зокрема, медіаексперт і тренер BBC Media Action Девід Хайярд розповів про структуру та принципи роботи з регіональними відділеннями британського суспільного мовника. Він зазначив, що в структурі новинної служби BBC діє принцип "велосипедного колеса": центральний ньюзрум - своєрідна вісь колеса - перебуває в постійному зв'язку з регіонами, які спільними каналами, ніби спицями, передають інформацію в центр. Натомість керівник експертної групи NHK International Ацуші Міяо пояснив, що японський мовник має трирівневу регіональну структуру через особливості регіону, в якому працює. "Наша країна має підвищений рівень сейсмічної активності, тож для нас важливо продублювати функції головного офісу на випадок катастрофи. Тому ми маємо трирівневу регіональну структуру компанії: центральний офіс, об'єднання кількох регіональних філій - своєрідний хаб, який за потреби може взяти на себе функції центрального офісу, і локальні відділення, розташовані по всій країні", - сказав Ацуші Міяо. Після спілкування з топ-менеджментом НСТУ представники регіональних філій продовжили обмін досвідом на тематичних координаційних зустрічах і навчальній сесії. Регіональна конференція Суспільного відбулася за підтримки Європейського Союзу, Міністерства Закордонних справ Німеччини, Deutsche Welle Akademie та BBC Media Action (Джерело: Портал "UA:Суспільне мовлення").
  • 2.10.2018 Із серпня 2018 року жителі Кам'янщини та Смілянщини (Черкаська область - ред.) мають можливість слухати програми нового місцевого мовника - "Радіо Мрія". Ідея створення нової FM-радіостанції є більше вимогою часу. Раніше тут працювало дротове радіо, яке застаріло як морально так і технічно, а використання сучасних технологій дає радійникам значні можливості в ефективності та спроможності в досягненні головної мети - інформуванні своїх слухачів. Враховуючи фінансову можливість створення радіостанції, перевага була надана приватному інвестору, котрий виявив зацікавленість і згоду фінансувати проект протягом певного періоду. Команда фактично сформувалася з працівників колишньої редакції Смілянського міськрайонного радіо, котрі у вересні 2017 року звільнилися з роботи через негаразди пов'язані з фінансуванням засновниками. До цієї команди долучилася й молода амбітна молодь котра прагне самореалізуватися в царині радіо. Назва радіостанції "Радіо Мрія" виникла від самої мрії про FM -мовлення. Враховуючи попередній досвід роботи у сфері радіомовлення, вони позиціонують себе як місцева, сімейна радіостанція, де транслюються програми переважно місцевої тематики. "У залежності від нашої спрямованості на розважально-інформаційний формат ми й акцентуємо на цьому увагу наших слухачів. Це місцеві та світові новини, ранкові, денні ефіри та розважальні програми. Що стосується місцевих радіостанцій то не можна сказати, що їх у нашому регіоні мало. Кожен слухач може обрати її на свій смак. А щоб не загубитися у їх розмаїтті "Радіо Мрія" працює над своїм стилем, способом подачі матеріалів, оперативністю, неупередженістю та об'єктивністю", - запевняє колектив радіо. Про прибутковість говорити ще рано, адже вона приходить із визнанням слухачів, їх довірою до радіостанції та бажанням слухати. А слухати радіо можна в мережі Інтернет, на сайті радіомрія.укр та на частоті 100.4 МГц. "Аудиторію шукаємо серед різних верств населення. Намагаємось бути цікавими для всіх, хоча це досить складно. Щодо радіостанцій на які хотілося б рівнятися, то вони звичайно є. Але ми знаємо й приказку "не сотвори собі кумира". І, звичайно, скромно хочемо, щоб рівнялися на нас. Наповнення ефіру у нас відбувається згідно ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Маємо 24 години власного мовлення з яких - 15 годин власного виробництва", - запевняють на радіо (Джерело: Портал "Прочерк").
  • 2.10.2018 2 жовтня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні з ініціативи першої заступниці голови Комітету Ольги Червакової розглянув питання про внесення змін до законопроектів про мову. Законопроекти про мову мають розглядатися на найближчому засіданні Комітету з питань культури і духовності 3 жовтня, вони передбачають вимогу щонайменше 90% української мови на телебаченні та радіо. Голова Комітету свободи слова Вікторія Сюмар зазначила, що її Комітет наполягатиме на тому, щоб мовні норми для телебачення та радіо були ухвалені в такому варіанті, як у законі про телебачення і радіомовлення, а якщо залишиться норма про 90% української мови, то щоб її введення в дію було відтерміновано на деякий час. Нагадаємо, що з 13 жовтня 2018 року повноцінно запрацюють норми закону про мовні квоти на телебаченні. Йдеться про 75% державної мови для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% - для місцевих, а також 75% державної мови для програм новин на ТБ. За невиконання мовних квот для мовників передбачений штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору. Протягом першого року (до 13 жовтня 2018 року) діяв перехідний період: передачі власного виробництва, а також національний аудіовізуальний продукт зараховувалися до частки передач, виконаних державною мовою, незалежно від фактичної мови цих передач. Озвучуватися або дублюватися українською мовою в межах квот мали фільми і передачі, які не є національним аудіовізуальним продуктом. Заступник голови Комітету свободи слова Сергій Висоцький висловився проти цієї пропозиції. "Я проти того, щоб ми робили якусь публічну заяву, тому що голоси багатьох фракцій висять на волоску. Щоб заява нашого комітету, навіть збалансована, не використовувалася кимось, що, мовляв, комітет проти закону про мову", - сказав він, додавши, що якщо члени Комітету виступлять з такою пропозицією, то будуть виглядати як лобісти індустрії, а не як політики. Вікторія Сюмар наполягала на тому, що Комітет свободи слова має прийняти рішення про те, що норми про ЗМІ в законі про мову мають бути виписані у відповідності до чинного закону про телебачення і радіомовлення. "Тим паче, що він ще навіть не вступив у силу. І ми маємо представити свою позицію на Комітеті з питань культури і духовності. Бо активісти наполягають на 90%, як це прописано в деяких законопроектах про мову, але індустрія ледь-ледь перелаштувалася на 75%, а деякі навіть вибачаються за це в ефірах", - сказала голова Комітету. За словами Ольги Червакової, ознакою стабільності законодавчого врегулювання є те, що правила, які будуть вступати в дію, передбачувані для індустрії. "Моя пропозиція наступна: щоб з мовного закону були вилучені всі зміни про телебачення і радіомовлення та про Нацраду. Думаю, що на першому читанні ми можемо наполягати на вилученні цих норм, оскільки ці закони не врахували, що по телебаченню і радіомовленню діють зовсім інші норми", - зазначила вона. Член Комітету Владислав Севрюков припустив, що такі зміни можна було би внести до другого читання. Члени Комітету вирішили делегувати свого представника на засідання Комітету з питань культури і духовності, щоб донести позицію Комітету свободи слова. А також доручили виступити голові Комітету Вікторії Сюмар під час розгляду цього питання в сесійній залі. За таке рішення проголосували більшість членів Комітету, проти висловився Сергій Висоцький. Нагадаємо, наразі в парламенті зареєстровано кілька законопроектів про мову: № 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" врегульовує застосування української мови як державної на всій території України в усіх сферах суспільного життя та передбачає скасування ухваленого у 2012 році закону "Про засади державної мовної політики", відомого як "мовний закон Ківалова - Колесніченка". У законопроекті містяться нові вимоги до засобів масової інформації, кінематографу, книговидання та реклами. Його співавторами стали 76 народних депутатів, у тому числі голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький і перша заступниця голови цього комітету Ірина Подоляк, голова Комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар і її колеги з комітету Сергій Висоцький, Олена Кондратюк, Олександр Сочка. До авторської групи увійшли частини авторських колективів мовних законопроектів, зареєстрованих наприкінці 2016 - на початку 2017 року: № 5556 "Про мови в Україні", № 5669 "Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні", № 5670 "Про державну мову". Профільним комітетом, що розглядатиме законопроект, буде Комітет із питань культури і духовності (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 2.10.2018 Замовити привітання, передати привіт коханим чи навіть розіграти іменинника в ефірі львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-90.2МГц, Волноваха-96.5МГц, Новоайдар-102.5МГц, Сватове-105.5МГц, Широкий-106.5МГц, Старобільськ-107.6МГц, а крім того - Інтернет мовлення) тепер стало ще легше! Просто заходь на офіційний сайт радіостанції у відповідний розділ - http://www.galychyna.fm/efir/, заповнюйте відповідну форму - і слухай привітання в ефірі Файного радіо "FM Галичина"! Щобудня, з 12:00 до 14:00, - розважальна програма "Вдалий день" з Михайлом Кореневим на Файному радіо FM Галичина! З Файним радіо "FM Галичина" ваш день точно буде вдалий (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 2.10.2018 1 жовтня 2018 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку зареєстрвала випуск акцій Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України". Відповідне повідомлення опубліковано на офіційному сайті Комісії. На сайті "UA: Суспільне мовлення" зазначають, що реєстрація випуску акцій - це завершальний етап створення Суспільного мовника України як акціонерного товариства, що необхідний для подальшої розбудови прозорої системи корпоративного управління телерадіокомпанії. Член правління НСТУ відповідальна за юридичний та міжнародний напрям діяльності, Інна Гребенюк коментує цю новину: "Для реєстрації випуску акцій юристам Суспільного необхідно було провести величезну підготовчу роботу, окрім того потрібен був висновок незалежного фінансового аудитора. Наглядова рада за підтримки Шведського агентства міжнародного співробітництва з розвитку (Sida) залучила до проведення аудиту одну з найбільших міжнародних аудиторських компаній - Ernst&Young. Цього року було проведено перший фінансовий аудит Суспільного мовника. І зараз держава Україна отримала належним чином оформлені акції, створеного публічного акціонерного товариства, першого в історії країни Суспільного мовника". Відповідно до законів України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" та "Про приватизацію державного і комунального майна" акції ПАТ "НСТУ" належать державі та не можуть бути продані, передані або іншим чином відчуженні на користь інших осіб. 23 січня 2017 року було підписано наказ про випуск акції публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія". Держкомтелерадіо з 19 січня 2017 року виконує функції акціонера і розпорядника бюджетних коштів ПАТ "НСТУ". Статутний капітал складає 2 млрд 544 млн 273 тис. грн. Номінальна вартість акції - 1 тис. грн. (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 2.10.2018 Юрій Слободянюк став новим комерційним директором НСТУ. Цю інформацію "Детектор медіа" підтвердив голова правління ПАТ "НСТУ" Зураб Аласанія. "За той короткий період, який Юрій обіймає цю посаду, він уже встиг себе зарекомендувати з найкращого боку, запропонував кілька хороших ідей, пов'язаних з пісенним конкурсом "Євробачення". У нас великі надії на нового комерційного директора", - сказав Зураб Аласанія. Нагадаємо, раніше комерційним директором ПАТ "НСТУ" був Костянтин Спілка (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 2.10.2018 2 жовтня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні підтримав законопроект № 9068 про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо посилення інформаційної безпеки та протидії державі-агресору в інформаційній сфері. Про це йдеться на сайті Комітету. Члени Комітету рекомендували Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти проект за основу. Нагадаємо, 7 вересня 2018 року у парламенті зареєстровано законопроект № 9068, автори якого пропонують парламенту запровадити штрафи за трансляцію телеканалами висловлювань, що виправдовують або визнають правомірною окупацію території України, якщо така трансляція має на меті розпалювання ворожнечі й ненависті. Проектом закону також пропонується заборонити телерадіокомпаніям поширювати термінологію, яка суперечить закону "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей". Законопроектом при цьому передбачається, що якщо висловлювання, що виправдовують окупацію територій України, транслювалися без попереднього запису і містилися у виступах особи, яка не є працівником телеканалу, то телерадіоорганізація не несе відповідальності за ці порушення. Крім того, законопроект посилює відповідальність мовників (штраф до 25% від суми ліцензійного збору і без застосування санкції у вигляді попередження) за трансляцію телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, які містять популяризацію або пропаганду органів країни-агресора. Нагадаємо, що 29 серпня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити телеканалу NewsOne (ТОВ "Новини 24 години") попередження за випуск програми "Світова політика з Олегом Волошиним", у якій ведучий, на думку Нацради, популяризував органи держави-агресора, даючи оцінку діям Росії в Сирії (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 1.10.2018 Херсонська область отримала ліцензію на здійснення малопотужного FM- мовлення місцевими громадами в рамках проекту "Радіо громад", реалізованого на її території. Це більш сучасна і менш витратна альтернатива провідного радіомовлення. Херсонська область в числі перших 14 областей, де впроваджується цей новий для України вид місцевого мовлення. Ліцензію на мовлення отримало комунальне підприємство "Мале госпрозрахункове підприємство комунального обслуговування населення "Селищкомунгосп" смт. Рикове, що у Генічеському районі. Трансляція мовника відбувається на частоті 87.9 МГц, яка буде покривати територію селища і передавати всеукраїнські, обласні та найголовніше - місцеві новини. Селищна рада в смт. Рикове повідомила, що у тестовому режимі на частоті 87.9 МГц вже почало мовлення місцеве радіо "Говорить Рикове". З робочим візитом до студії радіо "Говорить Рикове" завітала заступник голови районної державної адміністрації Гульнара Бекірова, яка запропонувала селищному голові Олександру Галицькому, вирішити питання отримання приймача радіо кожним учасникам війни, щоб вони могли налаштувати свої приймачі і слухати інформаційно-аналітичні, публіцистичні, культурно - мистецькі передачі та українські пісні на частоті 87.9 МГц. Радіо "Говорить Рикове" можна почути не тільки в смт. Рикове, але і в інших населених пунктах ради - Догмарівка, Москаленко і Гайове (Джерело: Сайт Генічеської РДА Херсонської області).
  • 1.10.2018 Щопонеділка, о 19.00, вмикайте "Рок У.Рок" - авторську програму Михайла Коренева на хвилях львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-90.2МГц, Волноваха-96.5МГц, Новоайдар-102.5МГц, Сватове-105.5МГц, Широкий-106.5МГц, Старобільськ-107.6МГц, а крім того - Інтернет мовлення)! Cьогодні мова у програмі піде про Кліфа Бертона, Олега Скрипку, пісню "Файне місто Тернопіль", фільм-концерт "The Doors" та багато-багато іншого. Рок У.Рок - усе, що треба знати про рок! (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 1.10.2018 Цієї осені столична мережева станція "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпро-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кропивницький-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) та Партнер Проекту Флюдітек влаштовують справжнісінький мозковий штурм! Щодня телефонуйте до ранкового шоу "Динаміки", відповідайте на питання в грі "Чудова Сімка" та забирайте подарунки до школи! А ще бери участь в розіграші на офіційній сторінці "Нашого Радіо" у Фейсбук. Там на вас чекають ще більше подарунків! Шукайте акційний пост, розгадуйте ребус та отримуйте круту термокружку! Офіційні правила акції шукайте за цим посиланням (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 1.10.2018 Член Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Олексій Панич вважає, що якщо компанія на своєму флагманському каналі не робить того, що їй прописала робити НР, то це підстава для серйозної розмови з оргвисновками. Про це він сказав в інтерв'ю у програмі "Крим. Реалії" на "Радіо Свобода". Відповідаючи на запитання журналіста, чи пов'язане недофінансування Суспільного з якимсь свідомим протистоянням НСТУ і влади, Олексій Панич припустив, що, можливо, й так. "Мова частково йде про те, що обраний торік топ-менеджмент НСТУ повів дуже жорстку політику до всіх органів влади: виганяємо вас з ефіру, паркету більше не буде, лизоблюдства більше не буде, ніхто більше не буде плазувати і показувати вас просто через те, що ви влада, ніхто не буде перед вами стелитися. І це іноді робилося жорстко, владу просто вигнали з ефіру, і почали діяти згідно з принципом: про владу або дуже критично, або ніяк. Поставте себе на місце представників влади і ви зрозумієте, що це трохи перебір", - сказав Олексій Панич. За словами члена Наглядової ради, громадяни повинні дізнаватися від Суспільного мовника з новин та різних програм, що робить влада, і не завжди це має бути інформація зі знаком мінус. "Є ж якісь досягнення, є позитив, є негатив, і потрібно це висвітлювати збалансовано. Поки що це вдається важко", - зауважив Олексій Панич. Він нагадав також, що народні депутати наразі не мають змоги звітувати в ефірі філій, як вони це робили раніше за часів існування ОДТРК, через що також ображені на Суспільне. "Зараз перед виборами Суспільний мовник ніби запускає програму звітів, але з гострими питаннями від журналістів. Вибачте, це вже пізно, і це досі в планах, поки лише в анонсах, в ефірі цього поки немає. Тому образа до Суспільного, який так круто себе ставить, є, і я подекуди можу це зрозуміти", - зазначив пан Олексій. Журналіст "Крим. Реалії" Сергій Громенко також поцікавився думкою члена Наглядової ради з приводу кількох скандалів, пов'язаних з недостатнім висвітленням "UA:Перший" ходи віруючих УПЦ КП в кінці липня 2018-го та відсутністю прямої трансляції виступу президента на Генасамблеї в ООН наприкінці вересня. "Усвідомлена політика не те, що вона є, але тепер вже важко переконати когось в тому, що її немає, - сказав Олексій Панич. - Наскільки я знаю, те що не показали в прямому ефірі виступ президента в ООН - це було чисте головотяпство. Генпродюсера телебачення досі немає. А два інших генпродюсери повели себе так: перший подумав, що це зробить другий, а другий, що перший. Але я можу в це повірити, коли мені про це щиро говорить людина з керівництва компанії. Але в публічній площині, якщо ви скажете про це навіть дуже щиро, то ніхто не повірить після дикого, як на мене, коментаря Зураба Аласанії з приводу ходи. Я вважаю, що він дуже сильно в піар площині нашкодив своїй компанії, дуже сильно опустив її рейтинг і публічний імідж. Тому що, по-перше, він розписався, що не розуміє релігійну ситуацію в українському суспільстві, де насправді православними себе стабільно вважають 60% населення, а віруючими себе стабільно вважають 80-90%, у нас дуже мало людей, які кажуть, що вони невіруючі чи атеїсти. Не знати цього керівнику Суспільного мовника - непрофесійно. На такій посаді людина повинна краще знати суспільство, для якого вона працює. І, по-друге, це скандальний коментар, що там (на ході - СМ.) був президент і ми не будемо робити піар президенту, тому що він нас недофінансував". Олексій Панич припустив, що можливо президент і доклав руку до зникнення 220 млн грн (перед голосуванням парламенту за бюджет фінансова підтримка НСТУ зменшилася на 220 млн грн, і в результаті склала всього 50% від необхідного - СМ.). "Але вибачте мене, крім вияснення особистих стосунків є ще державна функція, є ще суспільство, це не був піар президента, а була хресна хода, присвячена епохальній події - наданню томоса. Таких подій в історії українського православ'я я можу нарахувати всього шість. З кінця 17-го століття у нас не було подій такого ж масштабу, як зараз, що пов'язані з томосом", - додав він. Член Наглядової ради уточнив, що претензії висловлювалися каналу "UA:Перший", радіо і канал "Культура" спрацювали добре. На його думку, "UA:Перший" має бути каналом суспільно-політичного та інформаційного мовлення. "А на сьогодні це канал серіалів і філія Discovery, що цікаво дивитися, але це абсолютно не те, що було задумано. Тут у мене є великі претензії до того менеджменту, який був обраний рік назад", - зазначив Олексій Панич. Він додав, що влада напряму ніяк не може вплинути на політику мовлення каналу. "Не може ні президент, ні прем'єр сказати, ось це давайте в ефір, а це ні. Одна з позитивних сторін Зураба Аласанії, що він це швидко відхиляє. Можливо надто жорстко по формулюваннях, але в принципі ним командувати неможливо. Хто на нього може вплинути? Може тільки Наглядова рада. Ми обирали це правління, ми можемо його в принципі й відправити у відставку. Ми можемо йому приписати, що робити, а що ні, і ми це зробили, проголосували за основні напрями розвитку компанії на 2017 рік. Зараз закінчили розробку основних напрямів на 2018-2020 рр., за які проголосуємо на найближчому засіданні НР. І там прописано, якою має бути компанія, що вона повинна робити, а що ні. І якщо компанія на своєму флагманському каналі не робить того, що ми їй приписали робити - це підстава для серйозної розмови з оргвисновками. Тут уже треба говорити, чи цей менеджмент може виводити компанію з цього стану, коли вона зайшла не туди, чи не може. Якщо може, то нехай покаже план того, як вони це робитимуть покроково. Якщо не можуть, то у нас є право поміняти менеджмент. Чи дійде до цього, я не знаю", - зізнався Олексій Панич. За його словами, Суспільний мовник має бути майданчиком для широкого діалогу різних думок, але поки що є таким частково. Раніше експерти відповіли на питання "Детектора медіа", чи мав "UA: Перший" транслювати 28 липня ходу вірян Української православної церкви (Київського патріархату), присвячену 1030-й річниці хрещення Русі, в якій узяв участь Президент України із дружиною. На таку тему спалахнула гаряча дискусія у Фейсбуку. Наглядова рада наприкінці вересня розглянула питання про звернення громадян щодо висвітлення заходів, присвячених 1030-річчю Хрещення Русі (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 1.10.2018 НСТУ хоче створити аналітичний центр дослідження суспільної думки. Про це інтернет-виданню "Детектор медіа" розказав генеральний продюсер з розвитку НСТУ Микола Ковальчук в інтерв'ю, яке вийде незабаром на сайті "Суспільне. Детектор медіа". За його словами, фінансування такого центру має бути на рівні 1% від загального бюджету НСТУ. "Ми хочемо стати своїм, спільним каналом. Тобто для нас важливо розуміти, що турбує українців. Ми маємо вивчати суспільство і швидко реагувати на його потреби. За 3-4 роки ми хочемо стати авторитетним джерелом інформації про стан суспільної думки. Це амбіційна мета. Для цього нам потрібно створити свій аналітичний центр. Спершу наші дослідження стосуватимуться цінностей, економіки, безпеки тощо", - зазначив пан Ковальчук. Центр робитиме як якісні, так і кількісні дослідження. Зокрема, регіональні та медійні. "Ця інформація дасть нам можливість більш якісно готувати контент, перевіряти ефективність маркетингових стратегій", - звертає увагу генпродюсер. Також канал має намір створити власну експертну панель кваліфікованих глядачів та слухачів, щоб мати оперативний зворотній зв'язок з аудиторією. Нагадаємо, наприкінці 2017 року компанією Kantar TNS (ТОВ "Тейлор Нельсон Софрез Україна") за підтримки проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні" було проведене соціологічне дослідження аудиторії Суспільного, рівня її задоволення контентом і рівня довіри до новин на Суспільному. Раніше за результатами дослідження за заміром brand-awareness компанії GFK Україна, стало відомо, що 26% опитаних українців знають/дивляться "UA:Перший", 17% - чули, але ніколи не дивились, 57% опитаних не знають про канал. Такі дані оприлюднила представниця GFK Україна Марина Клочко 12 лютого на конференції "Вивчення аудиторії суспільного мовника". Дослідження GFK Україна охопило 1000 респондентів по всій України, окрім окупованих територій (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 1.10.2018 Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк вважає, що українська влада досі ставиться до Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) як до "власного інформаційного ресурсу". Про це вона сказала Deutsche Welle. За словами пані Романюк, влада намагається через недофінансування знову змусити Суспільного мовника працювати на себе. "Діло йде до виборів. І громадян намагаються позбавити права на отримання достовірної інформації, яку надає Суспільний мовник. Це спроба пригасити незалежний ЗМІ перед виборами", - сказала Оксана Романюк. Журналіст-розслідувач, автор програми "Наші гроші" на "UA: Перший" Денис Бігус сказав, що "емає жодного держоргану, про керівників яких ми б з колегами не робили кілька десятків розслідувань. Недофінансування - це вишукана помста, бо якщо компанії протидіють десь 60 відсотків депутатів Верховної Ради, половина кабміну і невстановлена кількість людей з адміністрації президента, то можна припустити, що в цьому є політичний підтекст". На думку члена наглядової ради НСТУ Світлани Остапи, представкам влади не подобається, що вони не можуть, "як раніше подзвонити і сказати: пришліть камеру туди, покажіть це, зніміть те. Не подобається і те, що влада більше не впливає на призначення керівництва компанії". Нагадаємо, 25 вересня із 6:27 ранку Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ) відключив аналогове мовлення каналу "UA:Перший" по всій Україні, крім зони Операціії Об'єднаних сил (ООС). Медійні та правозахисні громадські організації закликають уряд негайно вжити заходів, щоб відновити мовлення телеканалу "UA: Перший" по всій території України. За словами державного секретаря Міністерства інформаційної політики Артема Біденка, МІП давно розробило і подало в уряд проект нормативного акту Кабінету міністрів, завдяки якому мали би погасити борги НСТУ за аналогову трансляцію телеканалу "UA:Перший". Він додав, що Кабмін має найближчим часом розглянути проект постанови. 26 вересня уряд так і не розглянув цього питання. У державному бюджеті на 2018 рік на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України передбачено лише 776 млн 563,1 тис. грн, що вдвічі менше від суми, гарантованої законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України". Для оплати всіх трансляцій НСТУ необхідно 330 млн грн на рік, проте виділено і передбачено в плані бюджетних асигнувань лише 54,7 млн грн. Незважаючи на заклики міжнародної спільноти та неодноразові обіцянки прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана виділили 200 млн грн на фінансування НСТУ, жодних коштів на фінансування Суспільного так і не надійшло (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 1.10.2018 Вже 15 листопада за підтримки столичної мережевої станції "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+) Палац Спорту розгойдає один з головних реперів і бітмейкерів СНД - Jah Khalib! Готуйтеся співати "Лейлу" разом з тисячною публікою і ловіть 100 квитків в ефірі NRJ Ukraine! Почули спеціальний сигнал в ефірі? Телефонуйте за студійним номером (044)-205-48-45 і забирайте свої квитки на драйвове шоу! Офіційні правила акції шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 1.10.2018 Головне шоу країни тепер і на хвилях столичної мережевої станції "Русское Радио Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Волноваха-97.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпро-101.1МГц, Авдіївка-101.2МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кропивницький-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Широкий-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.)! Слухайте проект "Зірки з танцями" кожного дня в ефірі і дізнавайтеся про найцікавіші події, які залишилися за кадром. А також реєструйтеся через спеціальну форму на офіційному сайті станції і вигравайте пару квитків на один з прямих ефірів, які проходять по неділях в Києві. "Зірки з танцями" на "Русском Радио Україна" - ваш шанс торкнутися зоряного паркету. Акція проходить з 01.10.2018 по 26.11.2018. Заявки приймаються до 00:00 15.11.2018. Офіційні правила участі шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини вересня 2018

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024