Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Березень 2019 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Тех-каталог  

  • Радіоанонс

  • Новини лютого 2019

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 29.03.2019 31 березня Перший канал "Українського радіо" готує спецпроект "Сьогодні. Вибори", який розпочнеться о 19:55 і триватиме 5 годин. Під час спецпроекту заплановані прямі включення з Центральної виборчої комісії, кількох штабів кандидатів у президенти, із регіонів, що охоплюють всю країну, а також у студію будуть запрошені фахівці у сферах політології, соціології та медіа, про це повідомив на фейсбук-сторінці генеральний продюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін. "Найбільша інтрига, звісно ж, у виборчій кампанії розгортається о 20 годині 31 березня, після того як закриваються всі виборчі дільниці на території України, - будуть оголошені результати екзит-полів. Цей період між опитуванням виборців і офіційними результатами ЦВК традиційно найбільш хвилюючий і збирає найбільшу кількість аудиторії. Нашим слухачам буде цікаво стежити за подіями у реальному часі і ми надамо їм таку можливість. Ми зберемо максимум інформації з різних джерел", - повідомив пан Хоркін. За його словами, журналісти УР працюватимуть у Центральній виборчій комісії та у кількох штабах кандидатів у президенти. Також плануються включення регіонів, що охоплюють всю країну: Вінниця, Дніпро, Львів, Миколаїв, Севєродонецьк, Харків, Хмельницький, Чернівці, - де журналісти "Українського радіо" розкажуть про ситуацію у своїх містах. "Також радіослухачі матимуть унікальну можливість дізнатися про настрої українських громад з різних куточків світу та роботу виборчих дільниць за кордоном. Упродовж п'ятигодинної програми гості студії - фахівці у сферах політології, соціології та медіа - будуть аналізувати результати екзит-полів і прогнозувати можливий розвиток подій після появи офіційних даних про результати президентських виборів", - зазначив генпродюсер. Нагадаємо, голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія сказав сайту "Детектор медіа", що у компанії триває підготовка до найважливішого проеку на даний момент, - це ніч після виборів, яка не входить у рамки політичного ток-шоу "Зворотний відлік". За його словами, у цю ніч проект пройде у новій студії, яку зробили для "Зворотного відліку" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 28.03.2019 У зв'язку з наявністю вільних радіоканалів 28 березня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про оголошення конкурсу та затвердження конкурсних умов для мовлення в 16 населених пунктах України. На конкурс винесено УКХ-частоти в 16 населених пунктах 9 областей України, зокрема в Горохові, Ковелі й Луцьку (Підгайці) Волинської області, Дніпрі, Житомирі (Андріївка) і Запоріжжі, Більмаку і Мелітополі Запорізької області, Білопіллі і Шостці Сумської області, Бережанах і Шумську Тернопільської області, Харкові й Ізюмі Харківської області, Хмельницькому і Чернівцях. "Зараз ми намагаємося нашою командою, яка опікується розвитком телерадіомовлення України, завершити всі роботи щодо розбудови УКХ-мереж. Ми практично замовили все, що могли замовити, за зверненнями наших ліцензіатів. І сьогодні фактично ставимо крапку й оголошуємо, на мою думку, останній конкурс на УКХ-частоти. У нього увійдуть усі обласні центри, де наявні УКХ-частоти, а також нові населені пункти, висновки на які ми нещодавно отримали," - повідомив під час розгляду цього питання член Національної ради Сергій Костинський. Конкурсними вимогами до програмної концепції передбачено, що передачі мають вестися тільки українською мовою. Також заборонена ретрансляція програм чи використання вихідних даних інших мовників. Граничний обсяг мовлення - 24 години на добу. Запропонована потужність, з якою мовитимуть радіостанції, - від 0.05 до 2 кВт. Оголошення про конкурс незабаром буде опубліковане в газеті "Голос України" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 28.03.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 28-го березня ухвалила рішення замовити в ДП "Український державний центр радіочастот" розроблення висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення, зміни потужності та місця встановлення радіоелектронних засобів мовлення. Прорахунок нових частотних присвоєнь замовлено для потреб аналогового звукового мовлення у діапазоні 87.5-108.0 МГц у Козятині Вінницької області, Красному, Очакові і Снігурівці Миколаївської області, Новодністровську Чернівецької області, Грем'ячі і Замглаї Чернігівської області. ПАТ "НСТУ" має намір збільшити потужність передавачів у 18 населених пунктах до 1 кВт, в Івано-Франківську - до 0.5 кВт. Також Редакція радіомовлення Чорнобаївського району та смт Чорнобай Черкаської області звернулася щодо збільшення потужності до 1 кВт у смт Чорнобаї Черкаської області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 27.03.2019 Щосереди, з 27 березня, на хвилях "Українського радіо Одеса" виходитиме спецпроект "Віртуальний музей Одеського радіо", присвячений 90-ій річниці заснування Одеського радіо. Перший п'ятихвилинний випуск відбудеться сьогодні, о 17:15, про це сказали сайту "Детектор медіа" на "Українському радіо Одеса". 90-ту річницю Одеського радіо відзначатимуть 2 жовтня 2019 року. До цього часу заплановано вихід 30-ти випусків "Віртуального музею Одеського радіо". Автор проекту - редактор "Українського радіо Одеса" Геннадій Степаненко - буде знайомити радіослухачів та користувачів інтернету з історією виникнення та розвитку радіомовлення в Одесі. Про це повідомляє прес-служба Національної суспільної телерадіокомпанії України. На радіо зазначають, що у подкастах радіослухачі матимуть нагоду побачити об'єкти архітектури, які також пов'язані з історією місцевого радіо. Геннадій Степаненко розповів, що кожен короткий за хронометражем випуск "віртуальної екскурсії" вимагає копітких досліджень. ""Академічної" історії Одеського радіо просто не існує, тому на шляху пошуковця вистачає "білих плям". У надрах Одеської національної наукової бібліотеки, у Державному архіві Одеської області я знаходжу унікальну інформацію, яку цікаво осмислювати з позицій сучасного розвитку електронних технологій. Наприклад, за 4 роки до початку офіційного мовлення радіопередачі почали виходити піратським способом. А єдиний на всю Одесу симфонічний оркестр був підпорядкований саме обласному радіокомітету",- сказав автор проекту. Програми "Українського радіо Одеса" можна слухати в прямому ефірі на приймачах: Одеса - 70.52 МГц, Кам' янське (Арцизький район) - 103.3 МГц, Болград - 105.7 МГц, Велика Михайлівка - 104.5 МГц, Кодима - 102.6 МГц, Подільськ - 103.6 МГц, Рені - 105.9 МГц, Тарутине - 99.2 МГц, Захарівка - 102.1 МГц, Петровірівка (Ширяївський район) - 68.99 МГц. Також онлайн, у додатку TuneIn - Ukrainian radio Odesa або на FB-сторінці UA: Українське радіо. Одеса. Нагадаємо, на телеканалі "UA: Закарпаття" показали документальний фільм про 13-річну історію програми "Ранок на Тисі" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 25.03.2019 25 березня раптово помер ведучий ранкової програми і редактор "Українського радіо Рівне" Тарас Кузьмич. Про це повідомили його колеги на офіційній сторінці радіо у фейсбуку. Тарасу Кузьмичу було 24 роки. "Передчасно пішов з життя наш колега, ведучий і редактор Українського радіо Рівне Тарас Кузьмич. Ви знали його як Taras Radiev. Він зустрічав ранки із слухачами. І намагався зробити ці ранки якнайсвітлішими. Тарас любив життя і мав великі плани на майбутнє. Тарасу було лише 24. Боляче. Пам'ятаємо...", - повідомляють на "Українському радіо Рівне". Його колега Олена Хлиновська додала, що Тарас Кузьмич 25 березня мав вийти на ранковий ефір. Його знайшли мертвим у квартирі, яку ведучий орендував (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 25.03.2019 25 березня на черговому засіданні наглядової ради (НР) Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) відбулося обрання голови наглядової ради, заступника та секретаря. На посаду голови наглядової ради претендували Світлана Остапа та Ігор Хохич. Пані Остапу підтримали 9 членів НР, пана Хохича - 6. На заступника голови НР було висунуто дві кандидатури - Ігоря Хохича та Олександра Павліченка. За Ігоря Хохича проголосували 11 членів НР, за Олександра Павліченка - 4. На секретаря НР була одна кандидатура - Вадима Міського, члени НР одноголосно підтримали його. На засіданні НР був відсутні Володимир Яворівський. Світлана Остапа - заступниця шеф-редактора "Детектор медіа", заслужена журналістка України, членкиня громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики; членкиня громадської ради при Держкомтелерадіо, членкиня Комісії з журналістської етики. У наглядову раду НСТУ Світлана Остапа делегована від депутатської фракції політичної партії "Об'єднання "Самопоміч". Ігор Хохич - голова Громадської спілки "Люди справи", член наглядової ради НСТУ від парламентської групи "Партії "Відродження". Вадим Міський - представник громадської організації "Трансперенсі Інтернешнл Україна", програмний директор ГО "Детектор медіа", головний експерт групи з медіареформи громадської коаліції "Реанімаційний пакет реформ", був обраний до складу наглядової ради на відкритому конкурсі у сфері захисту інтересів дітей та молоді. Як писав "Детектор медіа", члени наглядової ради обирають між собою таємним голосуванням на 2 роки голову, заступника голови та секретаря наглядової ради НСТУ. Вони не можуть займати відповідну посаду більше двох строків поспіль, зазначено у Положенні про наглядову раду НСТУ. Нагадаємо, першою головою наглядової ради НСТУ була Тетяна Лебедєва. Вона очолювала наглядову раду Суспільного мовлення до 8 лютого 2019 року . В інтерв'ю "Детектору медіа" пані Лебедєва розповіла про своє бачення ролі наглядової ради в реформуванні Суспільного мовлення. 22 лютого 2019 року завершився термін перебування на посаді у Світлани Остапи як заступниці голови НР та Вадима Міського як секретаря. Їх було обрано 22 лютого 2017 року. Із 27 лютого члени наглядової ради прийняли рішення, що Світлана Остапа до наступного засідання була в.о. голови наглядової ради НСТУ, Вадим Міський - в.о. секретаря НР. Зазначимо, що 17 грудня 2015 року Нацрада затвердила склад наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України. До її складу ввійшли 17 осіб, з яких дев'ять членів є представниками громадськості і були обрані відкритим чесним конкурсом та вісім членів делеговані депутатськими фракціями, які самі не є депутатами. Від громадських об'єднань та асоціацій членами наглядової ради були обрані: Володимир Бринзак - у сфері фізичного виховання та спорту, Євген Глібовицький - у творчій сфері, Дарія Карякіна - у сфері забезпечення прав національних меншин, Тетяна Лебедєва - у сфері журналістики, Вадим Міський - у сфері захисту інтересів дітей та молоді, Олексій Панич - у сфері освіти та науки, Віктор Таран - у сфері місцевого самоврядування, Тарас Шевченко - у правозахисній сфері, Наталя Скрипка - у сфері захисту прав осіб з особливими потребами. Від депутатських фракції та груп членами наглядової ради НСТУ стали Тарас Аврахов (депутатська група "Воля народу"), В'ячеслав Козак (депутатська фракція Радикальної партії Олега Ляшка), Лаврентій Малазонія (депутатська фракція політичної партії "Опозиційний блок"), Світлана Остапа (депутатська фракція політичної партії "Об'єднання "Самопоміч"), Віталій Портников (депутатська фракція політичної партії "Народний фронт"), Сергій Таран (депутатська фракція партії "Блок Петра Порошенка"), Ігор Хохич (депутатська група "Відродження"), Володимир Яворівський (депутатська фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"). 24 жовтня 2017 року Нацрада отримала заяву від члена наглядової ради НСТУ Віталія Портникова про складання повноважень за власним бажанням. Пізніше директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко написав заяву про складення повноважень члена наглядової ради за власним бажанням. Членом наглядової ради НСТУ замість Тараса Шевченка став Олександр Павліченко, представник Харківської правозахисної групи, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини. Пан Павліченко посів друге місце за кількістю голосівна конференції громадських об'єднань у правозахисній сфері (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 24.03.2019 Радіостанція "UA:Культура" освоює нові частоти і декілька днів тому розпочала мовлення у Краматорську Донецької області на частоті 91.3 МГц. Нагадаємо, що тимчасовий дозвіл на використання цієї частоти радіостанції було видано наприкінці грудня минулого року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 24.03.2019 Сьогодні інтернет-порталу "Світ радіо | ProRadio.Org.Ua" виповнюється 20 років! Створений у березні далекого 1999-го року в якості продовження кількох авторських рубрик у київських газетах, цей ресурс став, по суті, першим в українському сегменті Інтернету проектом, цілком і повністю присвяченим тематиці радіомовлення. За два десятки років проект пройшов чималий шлях - від маленького і, по суті, аматорського сайтика, розміщеного на фрі-хості, до великої бази даних, яка відображає історію українського радіо, ставши джерелом потрібної інформації для багатьох категорій користувачів - від студентів журналістських факультетів до топ-менеджерів найбільших українських радіомереж, від рекламістів і маркетологів до державних чиновників. Щира вдячність всім тим, хто був з порталом протягом всіх цих 20-ти років! Сьогодні інтернет-порталу Світ радіо | ProRadio.Org.Ua виповнюється 20 років! Створений у березні далекого 1999-го року в якості продовження кількох авторських рубрик у київських газетах, цей ресурс став, по суті, першим в українському сегменті Інтернету проектом, цілком і повністю присвяченим тематиці радіомовлення. За два десятки років проект пройшов чималий шлях - від маленького і, по суті, аматорського сайтика, розміщеного на фрі-хості, до великої бази даних, яка відображає історію українського радіо, ставши джерелом потрібної інформації для багатьох категорій користувачів - від студентів журналістських факультетів до топ-менеджерів найбільших українських радіомереж, від рекламістів і маркетологів до державних чиновників. Щира вдячність всім тим, хто був з порталом протягом всіх цих 20-ти років! Щира вдячність всім тим, хто допомагав у створенні проекту, всім тим, хто відкривав і читав його, хто надсилав інформацію, хто просто писав добрі слова! І, хочеться сподіватися, цей спільний шлях розвитку і зростання триватиме - тим більше, що портал свій день народження святкує разом з його засновником і незмінним редактором - Борисом Скуратівським, який прийшов у цей світ на 23 роки раніше появи порталу - 24-го березня 1976 року.
  • 23.03.2019 Радіостанція "UA:Радіо Промінь", що входить до складу НСТУ, розпочала мовлення у с.Чонгар Херсонської області на частоті 102.6 МГц. Нагадаємо, тимчасовий дозвіл було видано на початку березня (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 21.03.2019 Радіостанція "UA:Культура" вже працює в ефірі міста Благовіщенське Кіровоградської області. Програми станції можна приймати на частоті 90.9 МГц, потужність передавача 200 Вт. Нагадаємо - дане частотне присвоєння станція отримала на конкурсі у серпні 2017 року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 21.03.2019 "Говорить Білопілля" - на хвилі 90.5 МГц в місті Білопілля Сумської області - слухайте новини Білопільського району, області та всієї України. Сітка мовлення КО БРР "Білопільська редакція районного радіомовлення "Вир": Щодня - 6:30 -7:30, 11:00-12:00, 14:00-16:00, 4 години на добу (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 21.03.2019 В місті Глухів Сумської області на частоті 104.4 МГц розпочала мовлення місцева радіостанція "Говорить Глухiв". Про це повідомляє на своїй сторінці у соцмережі Facebook представниця Нацради з ТРМ у Сумській області Лариса Якубенко: "У Глухові місцева радіостанція почала мовлення в ФМ-діапазоні. Позивний "Говорить Глухiв" звучить на частоті 104,4. КП Глухівська студія місцевого мовлення "Радіо Глухів" здійснює 24-годинне мовлення разом з партнером - Радiо "Промiнь". Передавач встановлено на водонапiрнiй вежi. Я не полiнувалася i подолала 184 сходинки, щоб побачити передавальний пристрiй на даху i панораму Глухова. Не зважаючи на маленьку потужнiсть передавача, позивний "Говорить Глухiв" можна почути i в селах Глухiвського району. Цьому сприяє достатня висота вежi та її розташування на пагорбi у центрi мiста. Нагадаю декiлька фактiв: 1. Мiсцева ФМ - радiостанцiя була розбудована в рамках Проекту Нацiональноi ради "Мовлення громад". 2. Глухiвчане першими в областi подали заявку на прорахунок частоти. 3. Весь пакет документiв на прорахунок та лiцензування пiдготував екс-директор Сергей Письмак. 4. Встановлював передавач нинiшнiй керiвник Андрiй Коваленко, який протягом 2-х тижнiв разом iз фахiвцями перебував на даху, хоча погоднi умови були важкi. Але результат був того вартий. Тож слухаемо, як "Говорить Глухiв"" (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 21.03.2019 До травня 2019 року "Українське радіо" продовжить мовлення на середніх хвилях на частоті 549 кГц з передавачем у селищі Луч (Миколаївська обл.), звідки мовленням покривається окупований Крим. Про це сайту "Детектор медіа" сказав член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Микола Чернотицький. "До травня цього року НСТУ взяла на себе зобов'язання продовжувати мовлення на середніх хвилях на частоті 549 кГц з передавачем у с. Луч і виконує його. Проте експлуатація саме цього передавача неймовірно енергозатратна, через що не ефективна. Сам передавач - ще з радянських часів, він дуже старий, ламповий, тому потребує заміни оператором", - пояснив він. Пан Чернотицький зазначив, що експлуатація передавача у Лучі обходиться компанії у понад 16 млн. грн. на рік. "Для розуміння, експлуатація передавача у с. Луч для мовлення на середніх хвилях обходиться компанії у понад 16 млн. грн. на рік, а це близько 30% від усієї суми на трансляцію всіх радіоканалів Суспільного", - сказав член правління НСТУ. За його словами, НСТУ звернулася до Нацради з проханням замінити передавач на більш сучасний або запустити нову частоту в Херсонській області для більш ефективного мовлення "Українського радіо" на територію Криму на середніх хвилях. "Ясна річ, ми прагнемо оптимізувати усі нераціональні витрати, так само як і прагнемо перейти на більш сучасні технології мовлення. Власне з таким питанням неодноразово звертаємось до Нацради та оператора, щодо заміни даного передавача, на сучасний або ж запуску нової частоти у Херсонській області для більш ефективного мовлення UA: Українське радіо на територію Криму на середніх хвилях, як це було зроблено у Часовому Ярі для мовлення на територію Донбасу", - розповів Микола Чернотицький. Також НСТУ планує отримати FM-частоти для радіо "Культура" та "Промінь" у Києві. "Ми плануємо збільшувати охоплення території мовлення UA: Радіо Культура та UA: Радіо Промінь саме в FM, тож зараз дуже чекаємо на конкурс 4 квітня, де хочемо отримати частоти для цих радіоканалів по Києву. Після цього конкурсу ми візьмемо участь в усіх інших конкурсах, що оголосить Національна рада з питань телебачення та радіомовлення в обласних центрах, задля розбудови мереж другого та третього радіоканалів Суспільного", - сказав член правління НСТУ. Нагадаємо, 21 березня член Нацради Олег Черниш бойкотував засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, бо колеги відмовилися проводити конкурс на частоти для Суспільного радіо. На попередньому засіданні, 14 березня, більшість членів Нацради не підтримали пропозицію пана Черниша оголосити конкурс на 14 FM-частот в обласних центрах для розбудови мережі другого каналу Суспільного радіо "Промінь". Голова Нацради Юрій Артеменко сказав, що "кілька днів тому НСТУ відмовилася від трансляції мовлення на середніх хвилях". Член Нацради Сергій Костинський додав, що НСТУ відмовляється від мовлення, тому що має непросту фінансову ситуацію (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 21.03.2019 21 - 22 березня перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк бере участь у 3-му засіданні Комітету експертів з питань якісної журналістики у цифрову еру (MSI-JOQ), що відбувається у Страсбурзі, Франція. Серед питань порядку денного - презентація та обговорення проекту Рекомендації щодо просування сприятливого середовища для якісної журналістики у цифрову еру. Передусім учасників засідання привітало керівництво Ради Європи. Ян Кляйссен, директор Директорату інформаційного суспільства та протидії злочинності Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, і Патрік Пеннінкс, керівник Департаменту інформаційного суспільства Директорату інформаційного суспільства та протидії злочинності Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, розповіли про виклики, які нині постали перед РЄ, зокрема через Росію. Було сказано, що Комітет зробив надзвичайно багато для просування якісної журналістики. Так, 13 лютого 2019 року Комітетом Міністрів Ради Європи було ухвалено розроблену Комітетом Декларацію КМ РЄ щодо фінансової стабільності якісної журналістики у цифрову еру. Національна рада зі свого боку зробила неофіційний переклад цього документа і поширила його серед зацікавлених сторін. Це - і державні інституції, і громадський сектор, і медіа-видання. Так само український регулятор медіа-сектору переклав і поширив проект Рекомендацій щодо просування сприятливого середовища для якісної журналістики у цифрову еру, який нині обговорюється на засіданні Комітету експертів. Національна рада спільно з Центром демократії та верховенства права від України подала свої коментарі та уточнення до цього документа. Така письмова робота була високо оцінена і отримала подяку. Члени MSI-JOQ також сьогодні обрали голову і заступника голови Комітету. На своїх посадах залишилися Катаріне Сарікакіс і Александра Борхардт. Під час засідання до розгляду членами Комітету експертів заплановано ще заслухати презентацію та обговорити проект дослідження щодо розвитку навичок розпізнавання й оцінки якісної журналістики у цифрову еру. Довідково. Наприкінці 2017 року в структурі Керівного комітету Ради Європи з питань засобів масової інформації і нових комунікаційних послуг (CDMSI) було утворено Комітет експертів MSI-JOQ, повноваження якого триватимуть два роки: з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2019 року. До його складу входять 13 фахівців, 7 з яких є національними експертами - представниками держав-членів або урядових структур та 6 незалежних експертів, призначених Генеральним секретарем через їх визнаний досвід у сфері свободи слова і медіа-політики. Групу національних експертів, до складу якої обрано Ольгу Герасим'юк, призначено за результатами голосування, що відбулось в рамках 13-го засідання CDMSI (грудень 2017 року, Страсбург). До складу Комітету експертів MSI-JOQ входять представники медіа-регуляторів, академічної спільноти, громадських організацій, ЗМІ та незалежні експерти з Боснії і Герцеговини, Греції, Ірландії, Македонії, Німеччини, Нідерландів, України та ін. Склад Комітету експертів відображає географічну рівність країн-членів і зважає на дотримання гендерної рівності (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.03.2019 Сьогодні, о 15:00, до студії столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) завітає Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко. Пишіть свої запитання до у коментарях на офіційній сторінці станції у соцмережі Facebook. На них залюбки відповість Президент (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 21.03.2019 21 березня член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олег Черниш демонстративно залишив засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення перед його початком. Оскільки відсутньою була й перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим'юк (вона перебуває у відрядженні закордоном), то зник кворум і засідання Нацради було скасовано. Олег Черниш повідомив, що його турбує ситуація, що "Національна рада не виконує своїх обов'язків щодо забезпечення Суспільного мовника частотами", про що він читає в коментарях у соцмережах і ЗМІ. На попередньому засіданні, 14 березня, більшість членів Нацради не підтримали пропозицію пана Черниша оголосити конкурс на 14 FM-частот в обласних центрах для розбудови мережі другого каналу Суспільного радіо "Промінь". "Не бачачи іншого виходу, як привернути увагу до цієї проблеми, я бойкотую сьогоднішнє засідання Національної ради", - заявив Олег Черниш і залишив залу засідань Нацради. "Це приклад того, як через такі демарші робота Нацради припиняється", - прокоментував вчинок колеги голова Нацради Юрій Артеменко. Юрій Артеменко також заявив, що цей склад Національної ради зробив дуже багато для забезпечення Національної суспільної телерадіокомпанії України частотами: "Я знаю, що НСТУ задоволена розвитком, ми багато зробили для забезпечення частотами". Водночас, він повідомив, що "кілька днів тому НСТУ відмовилася від трансляції мовлення на середніх хвилях, де доноситься голос України, голос правди до всіх держав, до Росії". "Для мене це показовий приклад, - сказав Юрій Артеменко. - Якщо немає грошей - роздавати частоти неправильно. Треба вирішити питання з фінансування НСТУ. А піти з демаршем - найпростіше. Це позиція страуса". Його підтримав член Нацради Сергій Костинський: "Якщо порахувати всі частоти, які розподілив цей склад Національної ради, то найбільшу кількість FM-частот отримало Суспільне мовлення. Завдяки цьому ми побудували найпотужнішу мережу - жодна приватна мережа не порівняється з "Українським радіо". Ми почали розбудовувати мережі "Променя" і "Культури". Зараз іде конкурс на київські частоти, після чого буде стратегічне бачення подальшого розвитку. Завдяки Національній раді телеканал "UA: Культура" є в цифрі". Він додав, що Суспільний мовник відмовляється від мовлення на частоті 549 кГц на середніх хвилях з Луча, звідки мовленням покривався окупований Крим. "Коли компанія відмовляється від мовлення, це означає непросту фінансову ситуацію", - сказав Сергій Костинський. Сергій Костинський заявив, що окремі члени Нацради "політизують нашу діяльність". На засіданні 21 березня Нацрада планувала оголосити конкурс на вільні частоти. За словами Юрія Артеменка, це мав бути конкурс "для багатьох компаній". Крім того, планувався розгляд питання про видачу супутникової ліцензії полтавському телеканалу "Ц - центральний" (ТОВ "Студія Місто"), який у 2018 році на конкурсі Нацради виграв цифрові ефірні частоти в Полтавській області. Місцеві медіа пов'язували канал із колишнім мером Полтави, а нині депутатом Полтавської міськради від БПП "Солідарність" Андрієм Матковським. Нагадаємо, що з з 17 травня до 11 липня 2018 року Нацрада майже два місяці не могла провести засідання через відсутність кворуму. Більшість засідань було зірвано через відсутність Олега Черниша та Ольги Герасим'юк, одне засідання - через відсутність Юрія Артеменка та Валентина Коваля. П'ятеро членів Нацради звинувачували Олега Черниша в демарші й лобізмі. Ольга Герасим'юк подавала заяву про відставку "через неможливість працювати прозоро", яку згодом відкликала (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 20.03.2019 У понеділок, 25 березня, виїзна студія "Українського радіо" працюватиме на одній з локацій на XVI-му Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA. Фестиваль проходитиме з 22 по 30 березня Києві на 15 локаціях. виїзна студія "Українського радіо" працюватиме на локації з назвою Izone, яка знаходитиметься на вул. Набережно-Лугова, 8. Ведучими у виїзній студії будуть Олена Гусейнова та Людмила Тягнирядно, сказали сайту "Детектор медіа" на "Українському радіо". Список гостей студії узгоджується. Трансляція наживо з фестивалю буде доступна на хвилях Першого каналу "Українського радіо" та на радіо "Культура". Цьогорічна тематика фестивалю - "Дозволити програмі змінити вашу свідомість?". У програмі заплановано 76 стрічок із 38 країн світу, з яких 27 українських фільмів. Генеральний продюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін сказав "ДМ", що упродовж 2019 року щомісяця будуть працювати прямоефірні виїзні студії на ключових подіях. "Виїзні студії "Українського радіо" на ключових громадських та культурних подіях уже стають ознакою високого рівня такої події. У 2019 році ми плануємо організовувати прямоефірні виїзні студії щомісяця, прискіпливо добираємо ті заходи, які стануть найцікавішими для нашої аудиторії, не лише у Києві, а й у регіонах. Щодо культурних подій, як Docudays UA, це координує Ірина Славінська (виконавича продюсерка радіо "Культура" - Ред.), якій я щиро вдячний за якісну роботу. Наша мета, яку послідовно втілює Українське радіо - бути ближчими до слухача, а також дати можливість широкій аудиторії разом з Українським радіо ставати учасниками суспільно-значущих подій в усіх куточках країни", - розповів "ДМ" пан Хоркін. Наразі учасники та організатори DocudaysUA - 2019 є частими гостями на різноманітних програмах на першому каналі "Українського радіо" та на радіо "Культура". Нагадаємо, Docudays UA - 2019 оголосив правозахисну програму. Цьогорічна правозахисна програма Rights now найбільша за кількістю подій за всю історію фестивалю - у програмі зібрано понад 40 заходів (дискусій, тренінгів, майстер-класів тощо) (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 20.03.2019 Українські радіостанції перевиконують квоти пісень і програм українською мовою та збільшили їхню частку, порівняно з минулим роком. Про це свідчать результати моніторингу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, які презентували 20 березня голова Нацради Юрій Артеменко і член Нацради Сергій Костинський. Чергова хвиля моніторингу відбувалася з листопада 2018 року по лютий 2019 року. Нацрада відстежувала ефір 15 загальнонаціональних і 175 регіональних і місцевих радіостанцій. Чинні вимоги законодавства: не менше 35% пісень українською мовою та не менше 60% ведення програм українською мовою. Якщо в ефірі радіостанції понад 60% пісень мовами ЄС, тоді для них діє менша квота українськомовних пісень - 25%. За даними моніторингу, середня частка пісень українською мовою на загальнонаціональних радіостанціях становить 57%. Це на 6 відсоткових пунктів більше, ніж під час попередньої хвилі дослідження, і на 22 відсоткових пункти більше, ніж вимагає закон. Найбільше пісень українською мовою Нацрада зафіксувала в ефірі радіостанцій "Країна FM", "Українське радіо", "Радіо НВ" (усі - 100%), "Промінь" (98%), "Культура" (89%). Найбільший темп зростання кількості пісень українською мовою, за даними моніторингу, продемонструвало "Радіо НВ" (+44 в.п.). Також суттєво зросла кількість пісень на радіо "Культура", "Українському радіо", "Перець FM" і "Люкс FM". За даними моніторингу, середня частка ведення програм українською мовою на загальнонаціональних радіостанціях становить 89%. Це на 3 відсоткових пункти більше, порівняно з минулим роком, і на 29 відсоткових пунктів більше, ніж вимагає закон. 100% програм українською мовою виходять на "Українському радіо", "Промені", "Культурі" і "Країні FM". За даними Нацради, значно зросла частка української мови на "Русском радио Украина" (+22 в.п.), "ХІТ FM" (+14 в.п.), "П'ятниці" (+12 в.п.), Kiss FM (+9 в.п.). За даними моніторингу, в ефірі місцевих і регіональних кожна друга пісня лунає українською мовою, середній показник - 52%. Це на 4 відсоткових пункти більше, порівняно з минулим роком, і на 17 відсоткових пунктів більше, ніж вимагає закон. У дев'яти областях частка пісень українською мовою становить понад 50%: Рівненська і Тернопільська - 79%, Сумська - 72%, Кіровоградська - 71%, Івано-Франківська - 70%, Львівська - 60%, Чернівецька - 58%, Волинська - 57%, Донецька - 50%. Найбільшу динаміку зростання обсягу українськомовних пісень Нацрада зафіксувала в п'яти областях: Кіровоградська (+24 в.п.), Чернівецька і Закарпатська (+12 в.п.), Сумська (+11 в.п.), Полтавська (+10 в.п.). За даними моніторингу, середній обсяг ведення передач українською мовою в ефірі регіональних і місцевих радіостанцій становить 93%. Це на 1 відсотковий пункт більше, ніж минулого року, і на 33 відсоткових пункти більше норми закону. У 10 областях українською мовою на радіо виходять понад 95% передач: Львівська, Рівненська, Хмельницька - 100%, Чернівецька - 98%, Чернігівська, Черкаська, Івано-Франківська - 97%, Харківська, Кіровоградська - 96%, Закарпатська - 95%. Найбільшу динаміку Нацрада зафіксувала в п'яти областях: Донецька (+13 в.п.), Харківська, Полтавська, Закарпатська (+6 в.п.), Кіровоградська (+5 в.п.). "Українська мова однаково представлена в ефірі кожної області, сьогодні немає відмінностей чи особливостей", - прокоментував результати моніторингу Сергій Костинський. За порушення мовних квот на радіо Нацрада застосовує санкції - штрафує радіостанції на 5% ліцензійного збору. За останні чотири місяці Нацрада оштрафувала три місцеві радіостанції на загальну суму 28,5 тис. грн: "Радіо Вести" в Дніпрі та радіо "Арсі" в Арцизі за мову ведення програм, "Буковинську хвилю" в Чернівцях за пісні. Загалом за весь час дії мовних квот на радіо з листопада 2016 року Нацрада застосувала до своїх ліцензіатів 25 штрафів на загальну суму 1 млн 750 тис. грн, з них 17 штрафів на 1 млн 600 тис. грн - за порушення пісенних квот. "Тобто проблеми у веденні передач українською мовою немає, проблема була з піснями", - зауважив Сергій Костинський. На думку членів Нацради, зменшення кількості штрафів свідчить про те, що ця санкція є дієвою і є сенс збільшувати повноваження Нацради. "Коли парламент дає нам додаткові повноваження щодо застосування штрафів, то закон виконується. Усі мовники розуміють закон, сьогодні вже ніхто не трактує його по-своєму", - резюмував Сергій Костинський (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 19.03.2019 За результатами розгляду звернення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення до Служби безпеки України і Українського державного центру радіочастот у місті Ізюмі Харківської області на частоті 90.0 МГц припинено незаконну ретрансляцію російського радіоконтенту. Як тільки регуляторному органу стало відомо про піратське поширення російської музики на зазначеній частоті в Ізюмі, про це правопорушення він повідомив відповідні органи для вчинення дій у межах компетенції. Для унеможливлення безліцензійної діяльності радіостанції без позивних, яка поширювала російську поп-музику і шансон, належні заходи реагування були вжиті Управлінням СБУ в Харківській області і Північно-східною філією ДП "УДЦР". Про це Національну раду повідомила своїм листом СБУ (Джерело: Сайт Нацради).
  • 19.03.2019 Щопонеділка та щочетверга о 19:00, починаючи з 18 березня, на другому каналі "Українського радіо" - радіо "Промінь" виходитиме в ефір програма "Майстер спорту" про найважливіші події у сфері спорту країни та світу. Ведучі програми Вадим Власенко, Вадим Корженко та Костянтин Дульцев обговорюватимуть найгарячіші події спорту з експертами цієї галузі, йдеться на сайті "UA: Суспільне мовлення". На радіо пояснюють, що їхні спортивні журналісти знають про спорт усе та якоюсь мірою вони також заслуговують зватися "майстрами спорту". "Суспільне радіо - одне з небагатьох в Україні, яке має власну спортивну редакцію, де на постійних засадах працюють вузькопрофільні фахівці, які висвітлюють новини спорту, транслюють наживо та коментують спортивні змагання", - зазначила прес-служба НСТУ. Після програми "Майстер спорту" слухачі зможуть почути найсвіжіші новини футбольного світу в програмі "Футболоманія" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 18.03.2019 20 березня о 10:00 в Українському інформаційному агентстві Укрінформ за участі голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка і члена Національної ради Сергія Костинського відбудеться прес-конференція на тему: "Частка української мови в ефірі телерадіомовників знову зросла: результати моніторингу мовних квот у жовтні 2018 - лютому 2019 р.". Під час прес-конференції будуть презентовані результати проведених Національною радою моніторингів щодо частки української мови і української пісні в ефірі загальнонаціональних, регіональних та місцевих радіостанцій із 8 листопада 2018 року. Також будуть оприлюднені результати другої хвилі моніторингу мовних квот в ефірі загальнонаціональних, супутникових, місцевих і регіональних телеканалів, яка проведена після закінчення перехідного періоду. Дата і час проведення прес-конференції: 20 березня 2019 року, 10:00. Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 8, м. Київ, Укрінформ. Акредитація за телефоном прес-служби Національної ради: (044)-278-75-75 або на e-mail: (Джерело: Інформацію надано ).
  • 18.03.2019 Міжгалузеве об'єднання "Радіокомітет" запускає мотиваційно-соціальний проект "Прийди на вибори", повідомляє прес-служба "Радіокомітету". В ефірах найбільших радіохолдингів упродовж двох тижнів транслюватимуть три аудіоролики із закликами знайти час, взяти на себе громадянську відповідальність та прийти на вибори Президента України 31 березня. Директор радіохолдингу "ТАВР Медіа" Ігор Чернишов розповів, що ідея рекламної кампанія спала йому на думку після оприлюднення чергових результатів опитування громадської думки. "Мене вразив дуже високий відсоток людей, які не збираються йти на вибори. Саме ухиляння громадян від участі у виборах і є, на мій погляд, причиною, чому в Україні вибирають неспроможну владу. Саме це мав на увазі Вінстон Черчіль, коли сказав, що погану владу вибирають хороші люди, які не ходять на вибори. До чого це може призвести, нам чудово ілюструє минуле. Гітлер прийшов до влади з 44% голосів, при 30% неявки інших громадян. Тому я звернув увагу колег з Радіокомітету на проблему абсентеїзму і мене усі підтримали". Прес-служба "Радіокомітету" нагадує, що з з 2016 року в ефірах усіх радіостанцій, що входять в об'єднання, щоранку та опівночі лунає Гімн України. "Радіокомітет" - міжгалузеве об'єднання, до якого входять найбільші радіохолдинги України - група "ТАВР Медіа", "Український медіа холдинг", Business Radio Group, "Люкс"; мережеві рекламні агенції - Publicis Groupe, ADV Group, Group M, UMG та Radio Expert - та, у якості керівного партнера - Незалежна асоціація телерадіомовників. Радіокомітет створений наприкінці 2007 року задля запуску єдиного галузевого дослідження радіоаудиторії, яким користуються як самі радіостанції, так і рекламні агенції під час планування рекламних кампаній (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 15.03.2019 Радіостанція "Стильне радіо Перець FM" 14 березня розпочала мовлення у м.Костянтинівка Донецької області на частоті 90.1 МГц. Потужність передавача - 500 Вт. Нагадаємо, тимчасовий дозвіл радіостанції було видано 6 грудня минулого року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 14.03.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення презентувала звіт за 2018 рік у Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики. Голова Нацради Юрій Артеменко, презентуючи 13 березня 2019 року звіт регуляторного органу в парламентському комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики, зазначив, що Нацрада виконала повноваження щодо створення і забезпечення функціонування національного Суспільного мовлення, які передбачені для регулятора законом про Суспільне. Зокрема регулятор переоформив усі необхідні ліцензії на мовлення. "Упродовж останніх років було розбудовано загальнонаціональну мережу "Українського радіо" та значно розширено територію покриття програм "Радіо "Промінь" і "Радіо "Культура". 2018 року на конкурсах, що проводила Національна рада, Суспільний мовник отримав 11 нових радіочастот. Загалом, на трьох програмах він використовує 372 частоти. Крім того, всі три програми Суспільного мовника отримали ліцензії на цифрове радіомовлення в Києві", - сказав Юрій Артеменко. За його словами, упродовж 2018 року великою проблемою для ПАТ "НСТУ" залишалося недофінансування. "Однак належне фінансове забезпечення суспільних мовників - це головна умова їх незалежності, і про це Національна рада неодноразово заявляла на міжнародному рівні й на дискусіях, які відбувалися в Україні. Брак коштів не дозволяє втілювати програми розвитку ПАТ "НСТУ", а тому очікувати на значне покращення якості програм поки не доводиться. Подальший розвиток національного Суспільного мовника, виконання ним своїх найголовніших функцій - забезпечення інформацією найрізноманітніших запитів громадян - великою мірою залежить саме від його фінансування", - зауважив пан Артеменко. Голова Нацради також повідомив, що найближчим часом регулятор проведе конкурс на дві FM-частоти у Києві, у яких є великі шанси виграти другому і третьому каналам "Українського радіо". Нагадаємо, комітет свободи слова схвалив звіт Нацради за 2018 рік і рекомендував парламенту його розглянути (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 14.03.2019 14 березня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення більшістю голосів не підтримала пропозицію члена Нацради Олега Черниша оголосити форматний конкурс на 14 FM-частот в обласних центрах для розбудови мережі суспільного радіо "Промінь". Олег Черниш запропонував винести на конкурс 14 FM-частот з резерву Нацради (як ті, на які не було продовжено ліцензії на мовлення, так і нові прораховані "Українським державним центром радіочастот") у таких містах: Вінниця, Житомир, Запоріжжя, Кропивницький, Львів, Миколаїв, Полтава, Рівне, Тернопіль, Харків, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернігів. Потужність передавачів у більшості міст - 1 кВт, у Миколаєві та Херсоні - по 500 Вт, у Чернігові - 250 Вт. Серед них - харківська частота 100.5 МГц, яка вже два роки не використовується, тоді як у Харкові передавачі приймають російський сигнал з Бєлгорода. Запропоновані Олегом Чернишем конкурсні умови аналогічні умовам конкурсу на київську частоту 97.2 МГц, оголошеного наприкінці 2018 року під суспільне радіо "Промінь": а) не менше 50% - інформаційні, освітні та розважальні передачі; б) 100% ведення передач українською мовою; в) без права ретрансляції інших мовників. Олег Черниш нагадав, що намагався винести це питання ще у вересні 2018 року, але колеги його не підтримали: "Я вважаю нашою бездіяльністю те, що ми затримуємо частоти в резерві Нацради і не виносимо на конкурс". "Враховуючи, що термін каденції чотирьох членів Національної ради закінчується 9 липня, ми маємо останній шанс встигнути розбудувати три мережі Суспільного радіо", - додав він. Член Нацради Сергій Костинський сказав, що мав перемовини з Національною суспільною телерадіокомпанією України щодо запуску аналогового телевізійного мовлення в Чонгарі на Крим, і Суспільне взяло паузу, тому що йому бракує коштів. Він запропонував не поспішати з оголошенням радіоконкурсів для Суспільного радіо та враховувати проблеми з недофінансуванням НСТУ. Наразі, вважає він, треба дочекатися результатів конкурсів на чотири частоти в Києві, в яких можуть узяти участь радіо "Промінь" і "Культура". "У нас прораховано багато частот, ми чекаємо ще прорахунку. Це будуть останні частоти Національної ради, більше частот не буде. Ми маємо уважно підійти до формулювання умов конкурсів. Вважаю, що ми маємо приділити увагу розбудові нішевого мовлення: військово-патріотичного, інформаційно-публіцистичного, культуно-освітнього, нішевого музичного", - сказав пан Костинський. Під час обговорення цього питання інші члени Нацради висловлювали різні аргументи проти. Валентин Коваль, приміром, сказав, що 14 обласних центрів з кіловатними передавачами - це "струс для ринку". Уляна Фещук висловила свою думку, що норма закону про три мережі суспільного радіо була передчасною. Голова Нацради Юрій Артеменко підтримав її тезу про те, що три мережі для Суспільного - забагато, враховуючи недостатнє фінансування НСТУ. "Я вважаю, що цей конкурс не на часі. Можливо, інший склад Національної ради визначиться. Давайте подивимося на завершення конкурсу по Києву. НСТУ зараз у складному становищі, невідомо, чи виживе мовник, якою буде доля керівника", - додав пан Артеменко. За оголошення конкурсу і затвердження конкурсних умов проголосували тільки двоє членів із семи - Олег Черниш і Ольга Герасим'юк. Нагадаємо, 6 грудня 2018 року Нацрада вирішила оголосити чотири форматні конкурси на чотири вільні FM-частоти в Києві: інформаційно-соціально-політичне радіо (Олег Черниш припускає, що це конкурс під "Прямий FM"), інформаційно-просвітницько-розважальне (ймовірно, під суспільне радіо "Промінь"), культурно-просвітницьке (ймовірно, під суспільне радіо "Культура"), музичне джазово-класичне. Конкурс на інформаційно-просвітницько-розважальне радіо оголошено 20 грудня 2018 року, заяви приймалися до 19 лютого, підсумки конкурсу Нацрада підіб'є до 19 квітня. Конкурс на культурно-просвітницьке радіо оголошено 27 грудня 2018 року, заяви приймалися до 26 грудня, підсумки конкурсу Нацрада підіб'є до 25 квітня 2018 року (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 13.03.2019 З 12-го березня радіостанція "UA:Українське Радіо" веде мовлення у Костянтинівці Донецької області на новій хвилі: замість частоти 89.9 МГц станція відтепер використовує частоту 98.6 МГц (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 13.03.2019 13 березня Комітет Верховної ради України з питань свободи слова та інформаційної політики на своєму засіданні розглянув звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2018 рік. На засіданні Комітету були присутні всі члени регуляторного органу. Звіт представив голова Національної ради Юрій Артеменко. Він зупинився на досягненнях, які регулятор здобув за останні роки при підтримці народних депутатів і громадського сектору, а також озвучив пропозиції, які ще потребують подальшого врегулювання. Юрій Артеменко зауважив, що спільними зусиллями майже цілком було змінено інформаційний простір країни. Низка законів увели нові норми для телерадіоінформаційної галузі, що сприяло значному поширенню української мови, пісні, розбудові мовлення на території проведення операції Об'єднаних сил тощо. Серед здобутків Юрій Артеменко назвав обмеження пропагандистського впливу телебачення країни-агресора, розбудову мовлення на прикордонні, в Донецькій і Луганській областях, розгортання місцевого мовлення в рамках проекту "Мовлення громад", розширення радіомереж суспільного мовника і появу в FM-діапазоні військово-патріотичної радіостанції "Армія- FM", впровадження цифрового радіо. Він також розповів про співпрацю з громадськими організаціями, розгортання в Національній раді нового моніторингового центру, вимкнення аналогового телевізійного сигналу. Останній процес, за його словами, відбувся не настільки болісно, як це пророкували. Нині ще є потреба ліквідувати певні прогалини, зокрема вирішити питання із "білими плямами", забезпечити можливість місцевим телекомпаніям мовити у цифрі. Невирішеним залишається питання і щодо монопольного становища оператора цифрового телебачення. Серед аспектів, які потребують подальшого врегулювання, Юрій Артеменко назвав доопрацювання й ухвалення законів про аудіовізуальні медіа-сервіси, тимчасові дозволи, уникнення політизації телекомпаній, протидію фейкам і дезінформації, перегляд повноважень Національної ради, які вона має в рамках виборчого процесу. Звіт Національної ради підтримала і громадська рада, створена при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики. Вона ухвалила одностайне рішення про його прийняття і передачу для розгляду Парламентом. Представник громадської ради Наталія Клітна подякувала Національній раді за тісну співпрацю з громадськістю і її відкритість. Голова Комітету Вікторія Сюмар зачитала проект рішення: "Обговоривши звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2018 рік відповідно до статті 16 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" Комітет рекомендує Верховній Раді України звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за результатами розгляду на пленарному засіданні взяти до відома". За нього одностайно проголосували усі присутні на засіданні члени Комітету (Джерело: Сайт Нацради).
  • 13.03.2019 Робоча група зі створення правил захисту дітей у медіа, що діє при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, провела 13 березня обговорення проекту документа, який означить рамки висвітлення у програмах і передачах інформації, що може містити сцени насильства та жорстокості. Проект цього саморегулівного акта був підготовлений членом робочої групи, доктором психологічних наук, заступником директора інституту соціальної та політичної психології НАПНУ Любов'ю Найдьоновою та запропонований членам робочої групи для обговорення. Свої пропозиції висловили Ольга Большакова, керівник Центру адвокації та лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників, Іларіон Павлюк, співзасновник продакшн-студії "IVORY Films", В'ячеслав Мієнко, заступник генерального директора з правових питань, і Сергій Попов, директор департаменту новин групи "1+1 media", Юлія Поляк, фахівець зі співпраці з державними органами "Медіа Групи Україна", Ірина Пархоменко, начальник відділу нормативно-правового забезпечення юридичного управління Національної ради та інші. Загалом учасники обговорення дійшли висновку, що документ має опрацьовуватися з позиції, як допомогти медійникам у питаннях показу складних і проблемних питань, де йдеться про насильство, жорстокість, біль, страждання тощо, аби зменшити негативний вплив на маленького глядача. Любов Найдьонова зокрема зауважила, що всі нинішні соціологічні дослідження стверджують про зменшення частки глядачів телевізійного контенту, а тому телеканали мають дбати про свою майбутню аудиторію. Отже, аби залишатися актуальним, телебачення повинне ставати більш дружнім, і насамперед до дітей, які на цей час є споживачами телевізійного контенту, щоб вони і в дорослому віці лишалися прихильниками цього виду поширення інформації. Було запропоновано, щоб новий саморегулівний документ за формою і стилістикою був схожим на Акт № 2 "Про висвітлення ЗМІ теми суїциду". Тобто він не повинен конкретно щось забороняти, а більшою мірою роз'яснювати, чого і як не треба показувати. Бо сцени чи епізоди, де йдеться про насильство, жорстокість, тією чи іншою мірою негативно впливають на сприйняття дітьми такої інформації і можуть спричинити як психологічні, так і моральні травми. Також у дискусії члени робочої групи дійшли висновку, що це мають бути основні, крайні чинники, які позначають негативний вплив. Адже для створення докладної інструкції, де максимально будуть передбачені різні випадки й різноманітні впливи, необхідно дуже багато часу й напруженої роботи як психологів, так і медійників-практиків та юристів. Тому треба в цьому документі виписати головні принципи, яких мають дотримуватися ЗМІ. Також було узгоджено, що доцільно також запропонувати критерії для визначення часових рамок показу різних матеріалів. Узагальнювати висловлені пропозиції робоча група доручила Любові Найдьоновій і Ользі Большаковій, які мають підготувати наступний проект документа до першої декади квітня. Крім цього, голова робочої групи, перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк запропонувала провести публічне обговорення тих питань, над якими працює робоча група упродовж чотирьох років. Адже вироблено певний алгоритм створення правил, які фактично є співрегулівними документами для ЗМІ і національного регулятора, а індустрія вже напрацювала практику їх застосування. У світлі розробки нового профільного закону "Про аудіовізуальні медіа-сервіси" варто публічно обговорити питання захисту дітей у медіа, узгодити позиції з цього питання, щоб після ухвалення нового законодавчого акта воно максимально узгоджувалося з європейськими стандартами, нормами і практиками регулювання. Узгоджено, що провести такий захід доцільно разом із Незалежною асоціацією мовників, яка вже запланувала подібне обговорення на травень 2019 року (Джерело: Сайт Нацради).
  • 13.03.2019 13 березня 2019 року в представництві Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Полтавській області відбулася зустріч із офіційними довгостроковими спостерігачами від Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO). До Полтави прибули Рігерс Бена (Албанія) та Ніколіна Степановіч (Чорногорія). На їхні численні запитання відповіла представник Національної ради у Полтавській області Лілія Миронович. Обговорювалися питання інфраструктури телебачення й радіомовлення Полтавського регіону, дотримання телерадіоорганізаціями виборчого законодавства, а також питання нагляду за процесами виборчої кампанії регуляторного органу. Зокрема, гостей цікавили форми взаємодії із мовниками, частота моніторингів, наявність та фіксація порушень. Детально зупинилися на питанні укладення договорів із суб'єктами виборчого процесу, розміщення на місцевих каналах виборчої агітації та політичної реклами. Цікавило спостерігачів і питання рівного доступу кандидатів до каналів мовлення та чи були факти так званого "чорного піару". Представник Національної ради у Полтавській області Лілія Миронович детально зупинилася на принципах проведення виборчої компанії в Україні та області, розповіла про діяльність робочої групи з нагляду за дотриманням ЗМІ законодавства про вибори, яка діє при Національній раді, про залучення відповідних експертів для вирішення спірних питань і про проведений в області на початку виборчої кампанії круглий стіл із місцевими ЗМІ за участі голови робочої групи, першого заступника голови Національної ради Ольги Герасим'юк. Як свідчать моніторинги, нині поки що не спостерігається великої активності виборчих штабів і значної кількості політичної агітації та реклами на місцевих каналах мовлення. Як свідчить досвід, найбільш насиченими будуть останні два тижні безпосередньо перед виборами, - зауважила Лілія Миронович. Порушень чинного законодавства серед місцевих і регіональних мовників наразі не зафіксовано. Ішлося також про збалансованість, неупередженість, різносторонність висвітлення перебігу президентської виборчої кампанії на доступних громадянам каналах мовлення, місцеві ЗМІ заохочують громадян з'явились на виборчі дільниці та свідомо і вільно зробити свій вибір Президента України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 12.03.2019 Столичній сателітарній мережевій станції "Радіо НВ" (Київ-96.0МГц, Одеса-87.9МГц, Львів-88.6МГц, Суми-90.9МГц, Дніпро-91.4МГц, Луцьк-91.5МГц, Подольськ-92.4МГц, Нікополь-98.9МГц, Лубни-99.3МГц, Хмельницький-100.6МГц, Конотоп-100.7МГц, Краматорськ-101.0МГц, Мелітополь-101.2МГц, Шостка-101.9МГц, Лисичанськ-102.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц, Звенигородка-102.7МГц, Ромни-102.9МГц, Черкаси-103.3МГц, Полтава-103.4МГц, Чернігів-103.5МГц, Володарка-103.5МГц, Маріуполь-103.6МГц, Чернівці-103.6МГц, Херсон-103.7МГц, Бердянськ-103.8МГц, Житомир-103.9МГц, Холмець (Ужгород) -104.1МГц, Чонгар-104.1МГц, Кам'янець-Подільський-104.3МГц, Кропивницький-104.6МГц, Гірник-104.7МГц, Дрогобич-105.0МГц, Антопіль (Рівне) - 105.1МГц, Кременчук-106.6МГц, Харків-107.0МГц, Тернопіль-107.4МГц, Кривий Ріг-107.4МГц, Вінниця-107.8МГц, Миколаїв-107.8МГц, Івано-Франківськ-107.8МГц, Пологи-107.8МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k.) сьогодні виповнюється 1 рік! І у "Радіо НВ" багато цікавого про "внутрішню кухню" та про тих, кого не бачите за кулісами радійного життя. 11:00 - Хто керує ефіром і допомагає ведучим? Чому ці люди обрали саме радіо, як місце роботи? В гостях студії продюсери ефіру Радіо НВ - Євген Алефіренко і Євгенія Гончарук. 14:00 - Як створювалося радіо, що планується зробити і чого слухачі не знають про програми та їх ведучих - розкаже головний редактор Радіо НВ Валерій Калниш. 18:00 - Коли в країну прийдуть інвестори, як створити їм умови, які галузі є перспективними для України,що робити з офшорами і як змінювати податкове та митне законодавство для стимулювання української економіки, а також про створення радіо - розкаже Томаш Фіала, CEO інвестиційної компанії Dragon Capital (Джерело: Сторінка "Радіо НВ" у соцмережі Facebook).
  • 11.03.2019 Бути в курсі свіжої та актуальної інформації відтепер зможуть жителі Умані та Уманського району. Адже тут почало працювати нове радіо "Голос громади". Воно знаходиться на частоті 101.0 FM. Що саме зможуть послухати на цій хвилі, про це йдеться на сайті міста Умань. На радіо "Голос громади" слухачі можуть дізнатися про те, що коїться в політичному житті країни та регіону. А ще на хвилі нового радіо уманчани можуть почути про сільське господарство, освіту, науку, мистецтво та спорт в регіоні. Окрім програм "Голосу громади" на хвилі 101.0 FM також транслюються програми ПАТ "Національної суспільної телерадіокомпанії України", слухати які можна цілодобово. Створення такої медіа-структури стало в нагоді. Адже на Уманщині мережа дротового радіо вже "вимерла" і жителі регіону прагнуть постійно споживати свіжу інформацію. А радіо як найкраще підходить для цього. Адже, воно дозволяє оперативно поширювати інформацію. До того ж, такий спосіб є найдоступнішим та не потребує значних фінансових витрат, зазначили в Уманській районній державній адміністрації. Нагадаємо, що радіо "Голос громади" було створено 14 листопада 2017 року Уманською районною радою. На початку 2019 року його запустили в тестовому режимі. А 27 лютого медіа-структура успішно пройшла перевірку від Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення на виконання умов Ліцензії Нацради і дотримання законодавства України. Наразі ефіри "Голосу громади" проходять зранку з 7:00 по 9:00 та в вечірній час з 18:00 по 20:00. Колектив редакції нараховує 3-х осіб. Над створенням програм працює головний редактор та звукорежисер Володимир Корчагін. Директором є Оксана Берднікова, а бухгалтером - Оксана Матрос. В подальшому уманське радіо "Голос громади" планує розширюватися в плані штату. Також, в перспективі - збільшення ефірного часу та створення нових програм (Джерело: Портал "Черкаси - Сайт про тенденції/тренди в місті (культурні, музичні, інформаційні)").
  • 8.03.2019 На території міста Умань та Уманського району відтепер працює нове радіо "Голос громади". Його можна слухати на частоті 101.0 FМ. Наразі ефіри проходять зранку з 7:00 по 9:00 та ввечері з 18:00 по 20:00. На цій же хвилі транслюються передачі ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України". Ефір - цілодобовий. На радіо "Голос громади" можна почути про останні події політичного життя регіону та країни, а також більше дізнатися про розвиток сільського господарства, науки, освіти, мистецтва та спорту в регіоні. "Необхідність у створенні такої медіа-структури на Уманщині виникла у зв'язку з руйнуванням мережі проводового радіо та стійким запитом жителів регіону до споживання оперативної і неупередженої інформації. А радіо - найдоступніший, найоперативніший і найменш затратний спосіб поширення інформації", ? зазначили в Уманській районній державній адміністрації. На початку 2019 року радіо "Голос громади" запрацювало в тестовому режимі. 27 лютого медіа-структура успішно пройшла перевірку Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення щодо виконання умов Ліцензії Нацради і дотримання законодавства України. Довідково. Радіо "Голос громади" - це комунальний заклад Уманської районної ради, створений 14 листопада 2017 року. Наразі колектив редакції нараховує троє осіб: директор Оксана Берднікова, головний редактор і звукорежисер Володимир Корчагін, бухгалтер Оксана Матрос. Надалі планується розширення штату працівників, збільшення ефірного часу та створення нових програм (Джерело: Портал "Портал міста Умань").
  • 8.03.2019 4 березня голова Уманської райдержадміністрації Євгеній Данченко провів робочу зустріч із колективом комунального закладу "Редакція радіомовлення "Голос громади" та начальником відділу взаємодії з громадськістю апарату райдержадміністрації Людмилою Бендовською. Радіо "Голос громади" - це комунальний заклад Уманської районної ради, створений 14 листопада 2017 року. Необхідність у створенні такої медіа структури, яка б відповідала вимогам часу, в Уманському районі виникла у зв'язку з руйнуванням мережі проводового радіо, стійким запитом жителів регіону до споживання оперативної і неупередженої інформації та розвитком альтернативних засобів її поширення. А радіо - найдоступніший, найоперативніший і найменш затратний спосіб поширення інформації. Близько року тривав процес становлення медіа ресурсу. Багато зусиль було докладено для отримання ліцензії Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, придбання та налаштування приймально-передавального комплексу, облаштування всім необхідним студії, виготовлення технічної документації. Наразі колектив редакції нараховує всього троє осіб: директор Оксана Берднікова, головний редактор і звукорежисер Володимир Корчагін, бухгалтер Оксана Матрос. На початку 2019 року розпочато трансляцію сигналу УР-1 Суспільного радіо та КЗ РР "Голос громади" в тестовому режимі. А 27 лютого радіо "Голос громади" успішно пройшло перевірку Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення щодо виконання умов Ліцензії Нацради і дотримання законодавства України. Відтак зараз "Голос громади" має змогу повноцінно працювати в ефірі. Тож учасники робочої зустрічі обговорювали стратегію розвитку закладу. Це зокрема, розширення штату працівників, збільшення ефірного часу і створення нових програм, залучення рекламодавців. Жителі Уманського району, увімкнувши радіоприймачі на частоті 101.0 FМ, можуть вже сьогодні слухати про події політичного життя як регіону, так і країни, дізнаватись найсвіжіші економічні новини, про підприємництво і фінанси, сільське господарство, захист прав споживачів, екологічні новини, про події в галузях науки, освіти та мистецтва, спортивні новини. На цій же хвилі транслюються передачі ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України". Ефір - цілодобовий. Програма передач радіо "Голос громади" буде ще удосконалюватися. Зараз його позивні лунають в ефірі зранку з 7:00 по 9:00 год. та ввечері з 18:00 по 20:00 год. Слухайте радіо "Голос громади" - радіо для тих, хто має власну думку! (Джерело: Сайт Уманської РДА).
  • 7.03.2019 8 березня відзначають Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир, затверджений Організацією Об'єднаних Націй у 1977 році. Канали Українського радіо підготували тематичні програми до цього дня. 1. Українське радіо. Щорічно 8 березня проходить марш жінок на підтримку гендерної рівності в суспільстві, проти сексизму, фізичного і сексуального насильства над жінками. О 16:10 у програмі "Права понад усе" ведуча Ірина Славінська обговорить, як пройшов Марш, разом із гендерною експерткою Марією Дмитрієвою та головою ГО "Інсайт" Оленою Шевченко. Також програма звучатиме на Радіо Культура. 2. Радіо Промінь. У цей день щогодини слухачі зможуть почути історії про жінок, винаходи і діяльність яких залишалися певний час поза увагою більшості. Припускаємо, що ви не знаєте, хто вигадав Wi-Fi, першу електронну книгу з гіперпосиланнями або барабан пральної машини? Що ж, настав час пересвідчитись, що не стать визначає професію. Саме тому незнані досі історії жінок - винахідниць, астронавток, астрономок, кіберспортсменок та навіть мисливиць на браконьєрів - висвітлить Радіо Промінь. 3. Радіо Культура. 8 березня: Упродовж дня у програмі "Поезія на радіо Культура" звучатимуть вірші видатних жінок-поетес, зокрема Оксани Забужко, Лесі Українки, Раїси Троянкер. О 8:10 у ранковій програмі "Культура.Live" ведучі Артур Бобрик і Людмила Ляхевич зв'яжуться телефоном з організаторами Маршу жінок у Києві, Харкові, Львові і Чернівцях та розпитають про деталі заходу; о 8:30 гість студії - письменник і профемініст Артем Чапай розкаже, як це - бути чоловіком емансипованої дружини. О 9:38 у програмі "Музична афіша" розкажуть про жінок-композиторок: від епохи Середньовіччя до сьогодення. О 10:12 у програмі "Імператив" ведучий Олександр Пірієв говоритиме про роль жінок у культурній дипломатії та культурному менеджменті. Про успішних жінок у цій сфері розкаже виконавча директорка Українського культурного фонду Юлія Федів. О 11:05 у програмі "Дискодрайв" запалюватимуть співом лише дівчата. Це нагода на повну силу почути жіночі голоси в популярній музиці. 10 березня: О 19:07 у програмі "Книжкова лавка" ведуча Олена Гусейнова презентує ТОП-7 книжок, що допомагають чоловікам йти поруч з вільними жінками (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 7.03.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 6-го березня задовольнила заяву Національної суспільної телерадіокомпанії України - і відтепер другий канал Суспільного радіо Радіо Промінь має дозвіл на тимчасове, терміном на 1 рік, мовлення на частоті 102.6 МГц у селі Чонгар Херсонської області. Радіопрограми Суспільного мовника звучатимуть на територіях: с. Чонгар, Генічеський район Херсонської області, м. Джанкой і Джанкойський район Автономної Республіки Крим. Також були внесені зміни до додатка рішення від 02.08.2018 № 1211 щодо зменшення потужності передавача Радіо Промінь до 1.0 кВт та уточнення території поширення програм на частоті 103.1 МГц у Костянтинівці Донецької області. Нагадаємо, у селі Чонгар також має ліцензію на мовлення перший канал Суспільного мовлення Українське радіо на частоті 100.7 МГц (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 7.03.2019 У п'ятницю, 8 березня, о 17:00 на UA: Радіо Культура стартує спецпроект "Невже культура не на часі?", у межах якого аналізуватимуть передвиборчі програми кандидатів у президенти щодо політики в царині культури. Упродовж березня вийде чотири спецвипуски. У студії працюватимуть ведучі Василь Шандро та Ірина Славінська, а розбиратися з передвиборчими обіцянками кандидатів у президенти допоможуть запрошені експерти, котрі оцінюватимуть заяви щодо розвитку освіти, науки, мовної політики, релігійного життя, культурної політики та історичної пам'яті. Важливою складовою кожної із запланованих програм є артикуляція контекстів: тези кандидатів розглядатимуться не "у вакуумі", а щодо наявних державних політик, законодавства, попередніх практик, історії тощо. "Перед виборами традиційно говорять про пенсії, заплати, тарифи, бюджет... А що кандидати в президенти пишуть у своїх програмах стосовно культурної політики? Ми проаналізували всі програми кандидатів у президенти та виявили, що чимало з них мають пункти про освіту та науку, мовну політику, релігійне життя, декомунізацію, загалом історичну пам'ять. Одним словом, кандидати частенько пишуть про власну візію культурного розвитку країни. Саме тому на UA: Радіо Культура ми вирішили підготувати чотири випуски спецпроекту "Невже культура не на часі?". Нам здається, що культура завжди на часі, тому варто уважно читати та аналізувати передвиборчі тези й обіцянки", - зазначила продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 7.03.2019 Столична мережева станція "Країна FM" (Київ-100.0МГц та T-DAB, Гірник-89.2МГц, Черкаси-90.6МГц, Бердянськ-90.9МГц, Одеса-91.0МГц, Бахмутівка-96.2МГц, Полтава-98.7МГц, Миколаїв-98.8МГц, Краматорськ-99.0МГц, Мелітополь-99.6МГц, Нікополь-99.9МГц, Хмельницький-100.1МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Павлоград-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Кропивницький-100.5МГц, Суми-100.8МГц, Львів-101.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Прилуки-104.8МГц, Умань-104.9МГц, Жашків-105.9МГц, Дніпро-106.4МГц, Вознесенськ-106.9МГц, Біла Церква-107.2МГц, Харків-107.4МГц, Лубни-107.6МГц, Маріуполь-107.8МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.), UMN, skrypin.ua разом з кримськотатарським телеканалом ATR запускають спеціальнии? спільний проект #ІХТРЕБАДЕБАТИ - це дебати серед кандидатів на посаду голови держави. Відбудеться це вже сьогодні, о 21:00 у програмі "PRIME: Скрипін"! Першими гостями стануть кандидати в Президенти України Юріи? Дерев'янко та Юлія Литвиненко. Кандидати в президенти матимуть 30 секунд на відповідь. Питання ставитиме Роман Скрипін, учасник до учасника та глядачі. Крім того, буде голосування на YouTube-каналах. Помічник Генерального Директора ATR Олег Борисов, каже, що деякі кандидати вже навіть шикуються у чергу, але є і ті, які принципово відмовляються від участі в проекті. Прізвища тих, хто не хоче аби їх дебали - почуєте в прямому ефірі! Тож щочетверга c 21:00 до 22:00, починаючи з сьогоднішнього дня, слухайте на Країні FM а також дивіться на YouTube-каналах UMN та skrypin.ua, або на телеканалі ATR "PRIME: Скрипін" #ІХТРЕБАДЕБАТИ! (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 6.03.2019 6 березня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку радіостанції "Дані" (ТОВ "Дані-теплоцентр") з міста Балаклія Харківської області через нецензурну пісню та недотримання квоти українських пісень. Нацрада перевірить радіостанцію через нецензурну пісню гурту "Ленинград" Нацраді на радіо "Дані" поскаржився слухач, який почув в ефірі пісню гурту "Ленинград", у якій лунала нецензурна фраза "Даешь интернет, *лядь". Нацрада промоніторила ефір і теж зафіксувала цю пісню. А крім цього виявила нестачу українських пісень в ефірі: за даними моніторингу, частка пісень українською мовою становила 33,67% замість передбачених законом 35%. Нацрада перевірить радіостанцію, щоб підтвердити або спростувати виявлені ознаки порушень. "До нас звернувся слухач, який зафіксував це порушення. Це місцева радіостанція - їх моніторити дуже складно, треба виїжджати на місце", - пояснив член Нацради Сергій Костинський, чому порушення допоміг виявити слухач, а не моніторинговий відділ Нацради (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 6.03.2019 Сьогодні ближче до вечора радіостанція "Армія FM - Військове радіо" відновила мовлення у Києві на частоті 94.6 МГц. Нагадаємо - радіостанція "Армія - Військове радіо" виграла дане частотне присвоєння на конкурсі, що відбувся 29-го листопада минулого року. 26-го лютого у першій половині дня станція вже виходила у столичний ефір у тестовому режимі, проте, згодом мовлення призупинилося. Сьогодні вранці Нацрада з ТРМ дозволила станції збільшити потужність передавача з 200 Вт (передбачених на момент отримання частоти) до 1.0 кВт, а вже ввечері станція відновила мовлення (Власна інформація).
  • 6.03.2019 Для керівників усіх буковинських телерадіоорганізацій представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Чернівецькій області Любов Нечипорук 5 березня провела нараду з питань дотримання законодавства про вибори. Вона наголосила на основних вимогах Закону України "Про вибори Президента України" та розповіла про наглядові функції регулятора, що передбачені в профільному законі "Про телебачення і радіомовлення". Любов Нечипорук відзначила, що ефір телерадіоорганізацій Чернівецької області стосовно дотримання законодавства про вибори відстежується щоденно. У разі виявлення порушень матеріали моніторингу розглядатимуться на робочій групі Національної ради з нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства, яка розпочала свою діяльність 20 грудня цього року. Представник регулятора констатувала, що за підсумками моніторингів за минулий тиждень із 25 лютого по 3 березня в ефірі буковинських електронних ЗМІ зафіксовано два випадки ознак порушення частини 10 статті 64 Закону України "Про вибори Президента України" - включення до інформаційних теле- і радіопрограм передвиборних агітаційних матеріалів кандидатів на пост Президента України або політичної реклами. Відповідна інформація передана для аналізу робочою групою. "Політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів", -наголосила Любов Нечипорук, а політична агітація, яка дозволена законодавством, повинна бути винесена за межі інформаційних програм та означена як така. Ефірний час за рахунок коштів виборчого фонду кандидата на пост Президента України надається тільки на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата і телерадіоорганізацією будь-якої форми власності. "Без укладання такої угоди та надходження коштів на рахунок телерадіоорганізації ви не можете надавати кандидатам ефірний час очолюваних вами компаній", - зауважила вона. Також мовники мають ідентифікувати політичну рекламу, враховувати вимоги щодо висвітлення соціологічних опитувань. Не повинні вони забувати і про норми обсягу всієї реклами упродовж астрономічної години, передбачені Законом України "Про рекламу". Любов Нечипорук закликала телерадіоорганізації Буковини не поширювати приховану агітацію політичних сил в інформаційних повідомленнях та окремих програмах, адже це є пряме порушення журналістських стандартів. Представник регулятора підготувала для учасників наради роз'яснення, до яких увійшли основні положення українського законодавства, що регламентують діяльність електронних (аудіовізувальних) ЗМІ під час виборчого процесу Президента України - 2019 (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.03.2019 6 березня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення затвердила конкурсні умови і ухвалила рішення про оголошення конкурсу на отримання ліцензії на мовлення з використанням вільних радіоканалів та на вільних каналах мовлення в багатоканальній телемережі МХ-5 у стандарті DVB-T2 ( MPEG-4). На конкурс винесені дві частоти у Закарпатській області - у Рахові і Хусті, і три частоти у Харківській області - у Гороховатці, Зачепилівці і Краснограді. Обсяг мовлення на цих частотних присвоєннях - 24 години на добу, потужність передавача - 0.1 кВт. Під час розгляду цього питання член Національної ради Сергій Костинський пояснив, що пропонується провести невеликий експеримент з частотами у прикордонних областях, прорахованими в райцентрах, які мають потужність 100 Вт. Він зауважив, що вимогами до програмної концепції визначено, що не менше 5% загального обсягу мають становити передачі та/або музичні твори військово-патріотичної тематики, зокрема висвітлення діяльності Збройних Сил України, операції Об?єднаних сил, діяльності ветеранів АТО та подій, що відбуваються на територіях, які є тимчасово окупованими та тимчасово непідконтрольними державній владі України. Також дозволяється ретрансляція програм лише Суспільного мовлення і Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України ("Армія FM - військове радіо"). За словами Сергія Костинського, це не місцевий конкурс, і в ньому можуть брати участь усі радіостанції: загальнонаціональні, регіональні та місцеві. Він також розповів, що Національна рада більше ніж півтора року проводить дослідження щодо інформування суспільства про події в Донецькій і Луганській областях і в Криму. Вони свідчать про те, що така інформація подається несистематично й існує дефіцит таких повідомлень. Проведення цього конкурсу дозволить зрозуміти, яку частину свого ефіру радіостанції можуть приділяти висвітленню таких подій, і чи варто проводити такі конкурси більш масштабно. Водночас на конкурс виставлено 9 цифрових каналів багатоканальної телемережі МХ-5 у 7 населених пунктах. Зокрема, по 2 програми у Нижніх Сірогозах і Новотроїцькому Херсонської області і по 1 програмі у Кагарлику Київської області, Василівці, Генічеську, Херсоні і Чаплинці Херсонської області. Конкурсні вимоги до програмної концепції передбачають: а) обсяг ведення передач українською мовою згідно з чинним законодавством; б) обов'язкове розміщення соціально важливих програм місцевої тематики; в) рекомендовано розміщення дитячих передач; г) здійснювати мовлення без ретрансляції програм інших мовників; ґ) проведення телерадіоорганізаціями інформаційно-рекламної компанії під час телевізійної трансляції програм щодо забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телемовлення. Як повідомив відповідальний секретар Олександр Ільяшенко, регулятор отримав заяви від місцевих мовників, які хочуть мовити у цифровому стандарті, а також мають таку фінансову спроможність. Тому було вирішено на ці міста оголосити конкурс. У подальшому, якщо місцеві компанії звертатимуться до Національної ради, вона оголошуватиме конкурси на мовлення на конкретні території. Сергій Костинський додав, що на конкурс виставлені цифрові програми не лише у Київській області, а й у Херсонській, оскільки вона межує з тимчасово окупованим Кримом, і логічно було б добудувати мережу місцевого мовлення. Всі охочі місцеві мовники Херсонщини зможуть взяти участь у цьому конкурсі. Оголошення про конкурс незабаром буде опубліковано в газеті "Голос України" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.03.2019 6 березня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення задовольнила заяву Національної суспільної телерадіокомпанії України і видала їй дозвіл на тимчасове мовлення на частоті 102.6 МГц у с. Чонгарі Херсонської області (програма "Радіо "Промінь"). Програми суспільного мовника охоплюватимуть с. Чонгар, Генічеський район Херсонської області, а також м. Джанкой і Джанкойський район Автономної Республіки Крим. Дозвіл на тимчасове мовлення видано терміном на 1 рік. Також у с. Чонгарі НСТУ має ліцензію на мовлення програми "Українське радіо" на частоті 100.7 МГц. Крім цього, регулятор на цьому засіданні вніс зміни до додатка рішення від 02.08.2018 № 1211 щодо зменшення потужності передавача "Радіо "Промінь" до 1 кВт та уточнення території розповсюдження програм на частоті 103.1 МГц у м. Костянтинівці Донецької області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.03.2019 Із 0.2 до 1.0 кВт збільшиться потужність передавача в Києві радіостанції Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України "Армія FM - Військове радіо". Таке рішення ухвалила Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 6 березня. "Армія FM" у Києві мовитиме на частоті 94.6 МГц. Її було виграно на конкурсі 29 листопада минулого року, коли визначали переможця форматного конкурсу - мовлення на військово-патріотичну тематику. Радіостанція також виграла тоді частоти 99.3 МГц у Вінниці і 104.5 МГц на Житомирі. "І саме в Києві, - пояснив член Національної ради Сергій Костинський, - частота мала потужність 200 Вт". "Армією FM" за участі Національної ради, Концерну РРТ і УДЦР було проведено роботу й отримано висновок на потужність 1 кВт. Тепер у неї є всі можливості після переоформлення ліцензії розпочати мовлення в Києві. Перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк уточнила у представників "Армії FM", як за цей час змінилося програмування ефіру мовника. Керівник військового радіо Яна Холодна сказала, що 1 березня "Армія FM" відзначила три роки, нині мовить у 19 містах. "Фактично сьогодні ми покрили всю лінію фронту, плюс до нас додався Крим. Також ми багато працювали над удосконаленням нашого контенту і враховували всі побажання Національної ради. Ми розширили кількість випусків новин після 18 години, тому що в нас був запит, у тому числі й від наших слухачів із окупованих територій і від наших бійців, бо новини - це завжди актуально. Ми розширили кількість випусків наших програм, у нас тепер є "Ранкове шоу", "Вечірнє шоу", де підводимо підсумок дня, даємо більше просвітницької інформації, даємо більше інформації власне про те, що відбувається в Україні й не тільки. Також ми розширили декілька проектів і приділяємо значну увагу ветеранам і про їхню ресоціалізацію вже після повернення з армії. Зрозуміло, що ми тримаємо руку на пульсі стосовно того, що відбувається в Криму і що відбувається на Донбасі - це, безумовно, оперативні новини. Ми розширили кількість включень із нашими військовими кореспондентами, які несуть службу як на території проведення операції Об'єднаних сил, так і з території, так би мовити, мирної України", - повідомила вона. Також Яна Холодна додала, що "Армія FM" має хороший фідбек із тимчасово окупованих територій, люди пишуть, вони слухають українську музику, дякують. Крім того, вже з десяток радіостанцій звернулися з проханням надати їм дозвіл на ретрансляцію проектів військового радіо. На всіх трьох частотах - у Києві, Вінниці й Житомирі - мовник працюватиме цілодобово (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.03.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернеться до ДП "Український державний центр радіочастот" стосовно розроблення висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення (цифрове наземне місцеве телемовлення, аналогове звукове мовлення, тимчасове аналогове звукове мовлення) і зміни потужності радіоелектронних засобів мовлення у деяких населених пунктах. Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 6 березня. Прорахунок FM-частот здійснюватиметься у Ковелі Волинської області, Білокуракиному Луганської області, Богодухові і Великому Бурлуці Харківської області, а також 12 населених пунктах Сумської області. У Первомайську Миколаївської області буде прораховано цифровий телеканал для місцевого мовлення. Для тимчасового радіомовлення буде замовлено прорахунок частот у Авдіївці Донецької області та Станиці Луганській Луганської області. Окрім того, прорахунок стосуватиметься цифрових телеканалів для місцевого мовлення у 6 населених пунктах Дніпропетровській, Житомирській, Херсонській, Черкаській областях і для тимчасового мовлення у Світлодарську Донецької області. Також Національна рада звернеться з тим, щоб збільшити потужність з 0.1 до 1.0 кВт на частотах 89.0 МГц у Краматорську (Слов'янську) Донецької області, 103.0 МГц у Кремінній Луганської області і 102.6 МГц у Старобільську Луганської області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.03.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення під час засідання 6 березня розглянула результати планової перевірки ТОВ "Телерадіокомпанія "Славія", м. Пологи Запорізької обл. (позивні "Славія"), визнала недотримання чинного законодавства і ухвалила рішення звернутися до суду щодо анулювання ліцензії. Перевірка радіо "Славія" виявила, що компанія протягом 30 робочих днів не подала до Національної ради заяву про переоформлення ліцензії у зв'язку зі змінами керівника і бенефіціара, як цього вимагає чинне законодавство. Відповідно до ліцензії директором товариства є Сова Л.А., але фактично - Доля О.П. (зміни відбулися 19.11.2015), власниками за ліцензією визначено ПАТ "Славянський-Юг", м. Севастополь, та Гришаєнко О. М., фактично - Новікова С. (зміни відбулися 03.10.2018). Такі невідповідності є порушенням частини четвертої статті 35 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", що є підставою для звернення Національної ради до суду про анулювання ліцензії на мовлення відповідно до пункту б) частини п'ятої статті 37 цього закону (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.03.2019 Щопонеділка, щосереди та щоп'ятниці об 11:30 на другому каналі Українського радіо - "UA:Радіо Промінь" виходить нова авторська програма ведучої Ірини Коваль "Без стереотипів". Мета програми - розвінчати стереотипи, пов'язані зі здоров'ям, та дати фахові поради. Викривати справжні причини проблем будуть фахівці різних сфер медицини, лікарі й тренери, йдеться на сайті "UA: Суспільне мовлення". "Я працюю журналісткою в медичній сфері понад десять років і зрозуміла одну річ: люди не звикли піклуватися про своє здоров'я. Вони ладні вигадати будь-яку нісенітницю, аби нічого не змінювати в житті. У світі існує дуже багато міфів, пов'язаних зі здоров`ям, харчуванням і способом життя. Їх переповідали бабусі, сусідки та подруги, у них вірять і поширюють упродовж багатьох років. У цій програмі я збираюся спростовувати ці міфи: розкажу, де правда, а де вигадки", - сказала Ірина Коваль. У програмі порушуватимуть питання від найпростіших (чи можна сидіти на холодному або чи корисно спати на твердому) до глобальних (чи можна запобігти онкології або як виявити ВІЛ-захворювання). Темою першого випуску стали міфи про пластичні операції, зазначили на радіо. Нагадаємо, на першому каналі "Українського радіо" виходить програма "Бути здоровим", в якій лікарі різних напрямів відповідають на запитання ведучих та слухачів (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 5.03.2019 Міжгалузеве індустріальне об'єднання "Радіокомітет" оприлюднило дані четвертої хвилі дослідження радіослухання за 2018 рік в містах України з населенням понад 50 тисяч осіб. Здійснює його компанія "Kantar TNS в Україні". Опитування тривало з 1 жовтня по 9 грудня 2018 року. Участь у ньому взяли мешканці України з міст із населенням 50 тис+, у віці від 12 до 65 років. Вибірка склала 10 240 респондентів. За показниками рейтингу та охоплення трійка лідерів виглядає так - ХІТ FM, Люкс FM, "Радіо П'ятниця". Як і у минулій хвилі, у п'ятірці найпопулярніших радіостанцій країни - "Русское радио Украина" та радіо "Шансон". У порівняні з минулою хвилею в десятку радіостанцій за показником рейтингу повернулося "Наше радіо". "2018 рік був успішним як для Люкс FM, так і для ринку радіо в цілому. Дефіцит інвентаря на телебаченні та в зовнішній рекламі привів на радіо чимало нових рекламодавців, які відчули ефективність радіо як частини медіа-спліта. Тому 2019 рік вважаю роком нових можливостей для радіо, яке, на мою думку, є найбільш недооціненим медіа В Україні. Однак, для реалізації потенціалу необхідна консолідація ринку для того, щоб запропонувати рекламодавцям ефективні рішення для їх комунікаційних стратегій",- коментує Маркіян Проців, директор з маркетингу та продажів ТРК "Люкс". Традиційно радіо більше слухають чоловіки (54%). "Раз в день та частіше" вони користуються інтернетом (85%). Практично половина опитаних (49%) отримують зарплату від 7000 і вище, більшість з них (61%) вважають свій дохід середнім та високим. Слухають радіо переважно особи із закінченою вищою освітою (52%), більшість із них одружена (64%). "Радіо - одне із трьох медіа, яке стабільно демонструє найвище охоплення аудиторії при найнижчій вартості контакту. Незначне падіння, яке ми бачимо у четвертій хвилі дослідження за 2018 рік, порівняно з попередньою хвилею, пов'язано із звичайною сезонністю радіослухання - зимою радіо слухають менше. Список лідерів ринку - ТОП-10 радіостанцій залишається стабільним. При цьому, станції із ТОП-10 входять у різні радіохолдинги, що символізує та підтримує здорову конкуренцію та відсутність монопольного чи дуопольного тиску на ринку, - коментує Лариса Булатова, директор "Радіо Експерт". - Незначно аудиторія починає перетікати в слухання інтернет-радіо. Для відслідковування таких тенденцій Радіокомітет регулярно уточнює питання в анкеті дослідження, при дотриманні єдиної бази, спадковості та відповідності даних. В цілому ситуація оптимістична і ми впевнено дивимося у майбутнє". "Ми підтримуємо колег у тому плані, що на сьогодні радіо має дуже хороші позиції на ринку, оскільки серйозно розширює свої комунікаційні можливості завдяки створенню інтернет-каналів та вдосконаленню контенту, - розповідає Оксана Шавель, маркетинг-директор TAVR Media. - Гнучкість та оперативність радіо плюс розширення аудиторії завдяки інтернет-мовленню - це однозначно початок нової ери, яку TAVR Media розглядає уже не просто як радіо, а як глобальна трансформація в поняття "аудіо". В пріоритеті сьогодні контент і ще раз контент, способів доставки якого у нас стає все більше. Тому прогнози в нас цілком оптимістичні". Дослідження RadioResearch проводиться компанією "Kantar TNS в Україні" методом комп'ютеризованого телефонного опитування слухання за вчорашній день Day after recall CATI (DAR CATI) на замовлення міжгалузевого індустріального об'єднання "Радіокомітет". Опитування проводиться серед населення міст України чисельністю 50 тисяч і більше, у віці 12-65 років. Дані поточної хвилі дослідження охоплюють період з 1.10 по 09.12 2018 року. Вибірка становила 10 240 респондентів (Джерело: Сайт НАМ).
  • 4.03.2019 Виконавчий директор Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Олександр Лієв звільнився. Про це він сказав 4 березня на спільній зустрічі з колективом керівників телерадіокомпанії, йдеться на сайті "UA: Суспільне мовлення". "Я звільняюся з посади виконавчого директора Національної суспільної телерадіокомпанії України",- сказав він. Пан Лієв пояснив, що це пов'язано з новою структурою управління. "Планово розпочинається наступний етап реформи, для цього в компанії вже затверджена нова структура управління, яка не передбачає посади виконавчого директора. Власне цим і пояснюється моє звільнення",- додав Олександр Лієв. Він розповів, чим займався 5 років, які пропрацював у НСТУ: "П'ять років тому, у квітні 2014 року, на запрошення Зураба Аласанії я долучився до створення Суспільного мовлення тоді ще в ролі першого заступника гендиректора Національної телекомпанії України. Складний, масштабний, актуальний та цікавий кейс. Останні півтора року я відповідав за важливий етап реформи - нам треба було об'єднати 31 державну телерадіокомпанію в єдину Суспільну, провести оптимізацію структури та видатків на її утримання. Роль виконавчого директора була потрібна для координації цих масштабних змін. Цей етап завершено". За його словами, компанія готова до наступних кроків розвитку: ухвалити річний план, фінансування цього року з державного бюджету на чверть більше, ніж минулого, очікується зростання комерційних надходжень, а витрати на утримання значно скоротилися - усе це є запорукою результативного 2019 року. Нагадаємо, 31 січня 2019 року наглядова рада Суспільного мовлення затвердила нову структуру НСТУ з новими членами правління і без виконавчого директора. 4 березня членам правління НСТУ дали нові обов'язки. Додамо, 5 липня 2017 року Олександр Лієв обійняв посаду виконавчого директора Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України". Він прийшов у НСТУ на запрошення голови правління Зураба Аласанії. Як писав "Детектор медіа", під час скорочення штату голова профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна назвала Олександа Лієва роботодавцем із великої літери (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 4.03.2019 4 березня ведучі "Українського радіо Буковина" вийшли в прямий ефір з нової радійної студії. Про це в прямому ефірі під час програми "Радіодень" сказала ведуча Ольга Калиновська. За її словами 4 березня - знаковий день для радіо, оскільки сьогодні FM-радіостанція "Українське радіо Буковина" святкує 3-річчя, а Буковина - 70-річчя композитора, поета, творця української поп-музики Володимира Івасюка. 1 березня радіостанції "Буковина" виповнилося 24 роки. 3 роки тому радіо запрацювало на хвилі 91.8 МГц. Нині "Українське радіо Буковина" можна чути на FM-частотах також у Новодністровську (106.6 МГц) та Путилі (107.0 МГц) у відрізках 07:10-08:00, 12:10-13:00, 17:10-18:00, 20:10-20:50. "У чотирьох ефірних відрізках слухайте ранкові шоу, головний проект дня, головний проект вечора та проекти румунською", - анонсють на фейсбук-сторінці "Українського радіо Буковина". Окрім того, аудиторія радіо розширилася завдяки тому, що доступна відео-трансляція на фейсбук-сторінці радіо. З 6 березня проект "РадіоДень. Точка дотику", який виходитиме з нової студії, наживо транслюватимуть на регіональному каналі "UA: Буковина". Ведучий Ярослав Адамчук сказав у ранковому шоу "Інформаційний сніданок" на телеканалі "UA: Буковина", що тепер у ведучих буде більше відповідальності. "Раніше ми працювали більше зі звукорежисером, то зараз він буде залишатися у центральній апаратній і коригуватиме деякі моменти. Ми будемо самі робити музичні паузи, аудіозаписи та все інше. Ведучий буде вести передачу і в той же момент перемикати на музику", - пояснив Ярослав Адамчук і додав, що телефонні дзвінки у студію також коригуватиме сам ведучий. У студію можна телефонувати, так і найближчим часом можна буде писати повідомлення у вайбер. За його словами, тепер у студії користуються новою технікою, є камери, якісні мікрофони, комп'ютер, пульт. "Краща якість апаратури дозволяє давати якісніший продукт і по звуку, і по зображенню. Нова студія - це приємніша картинка. Тепер нас можна слухати і можна буде бачити по телебаченню. Це відкриє нам двері для нових проектів із нової студії", - додав ведучий. Варто зазначити, що 4 березня о 17:15 на "Українському радіо Буковина" старт нового проекту "Дебати на вимогу". Тема для обговорення: Чи допоможе стерилізація тварин вирішити проблему безпритульних тварин у Чернівцях? Спікерами будуть засновник руху "Безпечні Чернівці" Сергій Добржанський і голова ГО Animal Helpers. Модератор: Тарас Прокоп (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 4.03.2019 Члени правління Національної суспільної телерадіокомпанії України відповідатимуть не за напрями мовлення, а за платформи. Про це йдеться на сайті "UA: Суспільне мовлення". "Юрій Макаров відповідатиме за платформу телебачення. Він куруватиме роботу суспільно-політичного, просвітницького та розважального напрямів телеканалів UA: Перший та UA: Культура. Олександра Кольцова відповідатиме за платформу радіо: координуватиме діяльність трьох каналів Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура), а також роботу Будинку звукозапису Українського радіо. Роман Вінтонів відповідатиме за інформаційне мовлення та цифрові платформи. Він координуватиме роботу департаментів інформаційного мовлення та цифрових платформ відповідно. Інна Гребенюк відповідатиме за стратегічний розвиток компанії. Під її контролем перебуватимуть юридичні питання, маркетинг та закордонне співробітництво. Микола Чернотицький відповідатиме за регіональний розвиток. Координуватиме роботу регіональних філій, включно з творчим об'єднанням "Київ" та UA: Крим. Родіон Никоненко відповідатиме за бюджетування й управління активами ПАТ "НСТУ" і координуватиме роботу планово-економічного департаменту й департаменту управління активами", - зазначили у НСТУ". Голова правління Суспільного мовлення Зураб Аласанія напряму координуватиме роботу структурних підрозділів центральної дирекції ПАТ "НСТУ": 1. Департамент фінансів; 2. Департамент управління персоналом; 3. Департамент безпеки та запобігання корупційним проявам; 4. Департамент зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації; 5. Департамент комерційної діяльності; 6. Департамент сервісу; 7. Департамент організаційної роботи; 8. Управління "Академія суспільного мовлення". Нагадаємо, 31 січня 2019 року наглядова рада Суспільного мовлення затвердила нову структуру НСТУ, яку розробили спільно наглядова рада та представники правління Національної суспільної телерадіокомпанії України. Згідно з новою структурою, до складу менеджменту має входити голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України та 6 членів правління, які відповідатимуть за телебачення, радіо, інфомовлення та цифру, розвиток, регіони і операційні та фінансові питання. Нові обов'язки голови правління НСТУ та деяких членів правління не відповідають новій структурі НСТУ, яку затвердила наглядова рада. Згідно з новою структурою, затвердженою наглядової ради НСТУ, голова правління має відповідати за: а) Департамент комунікації зі ЗМІ та громадськістю; б) Департамент взаємодії з органами державної влади; в) Департамент закордонного співробітництва; г) Управління ризиками; ґ) Другий відділ; д) Управління моніторингу контенту та стандартів мовлення. Також у новій структурі є член правління, який відповідає за операційні і фінансові питання, а не за бюджетування й управління активами, як розподілили у компанії. До його обов'язків має входити: юридичний департамнет, департамент безпеки, департамент сервісу, департамент інформаційних технологій, департамернт комерційної діяльності, департамент людських ресурсів. Фінансовий директор має відповідати за департамент бухгалтерсього обліку, департамент управління бюджетом, департамент управління акивами, управління тендерних процедур. Член правління, відповідальний за розвиток, у своєму підпорядкуванні мав би мати: департамент маркетингу та роботи з аудиторією, управління стратегічного планування та бізнес моделювання, управління координації виробництва контенту. Технічний директор має відповідати за департамент технічних стандартів та департамент розвитку мереж мовлення. Проте у компанії вирішили, що Інна Гребенюк відповідатиме за стратегічний розвиток компанії і під її контролем перебуватимуть юридичні питання, маркетинг та закордонне співробітництво (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 4.03.2019 Радіостанція "Тризуб FM" розпопчала тестове мовлення у Гірнику (Донецька область) на частоті 105.1 МГц. Зафіксовано прийом у Покровську, Селідовому (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 4.03.2019 Як зробити жінку щасливою? Чоловіки вже багато століть ламають голову над цим питанням… І тільки один завжди знає відповідь... Спеціально до 8-го березня. Спеціально від Олега Винника. Спеціально для всіх жінок. Слухайте рецепти жіночого щастя у проекті "Як зробити жінку щасливою" на хвилях столичної мережевої станції "Русское Радио Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Волноваха-97.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпро-101.1МГц, Авдіївка-101.2МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кропивницький-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Широкий-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) з 1 по 8 березня! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 1.03.2019 Почуття закоханості - одне з найбільш захоплюючих і хвилюючих почуттів, про яке не можна мовчати! Коли серце сповнене любов'ю - про це хочеться кричати на всю країну! Столична мережева станція "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+) представляє проект "Кохання у подарунок"! Кажіть 3 заповітних слова своїм другим половинкам! Нехай весь світ знає про ваші почуття! Щовечора дівчата з вечірнього шоу 2B Яна і MamaRika обиратимуть щасливчика, який зможе сказати "Я тебе кохаю" в ефірі NRJ Ukraine! Головне - переконайте ведучих у тому, що саме ваше освідчення має пролунати на всю країну! Акція "Кохання у подарунок" триватиме з 1-го по 7-ме березня включно. Реєструйтеся за цим посиланням прямо зараз і кожного дня о 19:40 чекайте дзвінка від ведучих! Офіційні правила акції "Кохання у подарунок" шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 1.03.2019 Коли почуття переповнюють серце - не потрібно мовчати! Передавайте вітання своїй другій половинці в прямому ефірі! Все що вам потрібно, це першим зателефонувати до студії столичної мережевої станції "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпро-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кропивницький-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) за телефоном (044) 205-48-43 та розказати в ефірі про свої романтичні почуття! Щобудня о 19:40! "Справжні почуття" - розкажіть своїм любим про те, як сильно ви їх кохаєте, та отримуйте стильні подарунки! (Джерело: Сторінка "Нашого Радіо" у соцмережі Facebook).
  • 1.03.2019 Дочекались! Сьогодні о 18:00 на хвилі "UA:Радіо Промінь" стартує ІІ сезон проекту "Антологія. Український альбом". Разом із ведучими Світланою Берестовською і Дмитром Лавровим ви зможете поринути у 14 великих історій українських музикантів. А це 14 улюблених альбомів! Драми, сварки, кохання, комедії, відверті зізнання та сенсації! Ведучі "Антології" "копають" глибоко, щоб ви дізнались ексклюзивно і першими! Серед героїв другого сезону - Ігор Балан, Ірина Філатова (гурт "Аква Вита"), Руслана, Сергій Фоменко (гурт "Мандри"), Юлія Лорд,Тарас Тополя (гурт "Антитіла"), ТНМК, Бумбокс та багато інших (Джерело: Сторінка "UA:Радіо Промінь" у соцмережі Facebook).
  • 1.03.2019 28 лютого ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" знеструмило п'ять об'єктів концерну РРТ, які транслюють українські радіо- і телеканали на Луганщині. Про це повідомляє прес-служба Луганської обласної держадміністрації. Зазначається, що об'єкти Луганської філії Концерну радіозв'язку, радіомовлення і телебачення були знеструмлені через борги. Обласна влада провела перемовини з керівництвом ТОВ "ЛЕО", у результаті яких електропостачання відновили. "Учора були досягнуті домовленості про реструктуризацію боргу Луганської філії Концерну РРТ перед ТОВ "ЛЕО", що дозволило підключити до електропостачання передавачі у Лисичанську, Біловодську, Зоринівці, Марківці та Кремінній", - йдеься в повідомленні облдержадміністрації від 1 березня. Раніше повідомлялось, що Житомирське обленерго за борги вимкнуло електроенергію на двох станціях Житомирської філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку і телебачення, яке є оператором телевізійних і радіопередавачів. У результаті в області частково зникло цифрове ефірне мовлення, а також радіомовлення тих радіостанцій, передавачі яких розміщені на вежах Концерну РРТ (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 1.03.2019 Із радіо "Промінь" звільнилася ведуча Ірина Сидоренко. Ірина Сидоренко пропрацювала 9 років ведучою на радіо "Промінь". Наразі вона вирішила зануритися у громадський сектор. Про це Ірина Сидоренко розповіла інтернет-виданню "Детектор медіа". "Вже понад 3 роки я працюю в громадському секторі. І я зрозуміла, що хочу глибше зануритись в цей світ. Для цього потрібно більше часу, ніж я його мала, працюючи на "Промені". Тож я вдячна всім хто протягом цих років був поруч зі мною", - сказала вона. Ірина Сидоренко починала працювати кореспонденткою на Першому каналі "Українського радіо", тоді стала редактором на радіо "Промінь" і згодом ведучою прямих ефірів. "За роки я вела музичні і соціально-пізнавальні програми, як от музичну "По цимбалах", соціально-пізнавальні "Навігатор", "На свіжу голову" тощо. Останнім часом я була смм, вела сторінки у соцмережах, а також деякий час виконувала функції піар-менерджера радіо "Промінь". З останніх програм - інформаційно-розважальне шоу вихідного дня "Непробудні"", - розповіла Ірина Сидоренко. Сьогодні вона є заступницею голови ГО Traffic Challenge (національної програми з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді) по роботі з державними органами (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини лютого 2019

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024