Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Листопад 2019 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Тех-каталог  

  • Радіоанонс

  • Новини жовтня 2019

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 30.11.2019 29 листопада радіостанція "UА:Українське радіо" розпочала мовлення у смт. Козелець Чернігівської області. Радіостанція мовить на частоті 88.0 МГц, потужність передавача - 100 Вт (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 30.11.2019 Столична мережева радіостанція "Легке та спокійне радіо Relаx", яка входить до холдингу "ТАВР Медіа", розпочала мовлення у Полтаві на хвилі 96.2 МГц. Потужність передавача - 500 Ват. Прийом по місту відмінний. RDS відсутній. Нагадаємо - радіостанція виграла цю частоту 14 листопада цього року. Відповідно до інформації, розміщеної на сайті холдингу "ТАВР Медіа", мовлення станції у Житомирі було розпочато 28-го листопада (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 30.11.2019 Столична мережева радіостанція "Мелодія FM", яка входить до холдингу "ТАВР Медіа", розпочала мовлення у Житомирі. У даному обласному центрі програми станції транслюються на частоті 98.2 МГц, потужність передавача - 250 Ват. Присутній також RDS сигнал - MELODIA. Нагадаємо - радіостанція виграла цю частоту 14 листопада цього року. Відповідно до інформації, розміщеної на сайті холдингу "ТАВР Медіа", мовлення станції у Житомирі було розпочато 25-го листопада (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 29.11.2019 29 листопада о 19:00 у Будинку звукозапису Українського радіо відбудеться шостий концерт у рамках національного мистецького проекту "Я - віртуоз!". Концерт за участі юних віртуозів, які виступатимуть на одній сцені з Симфонічним оркестром Українського радіо під орудою народного артиста України Володимира Шейка, наживо транслюватимуть перший канал "Українського радіо" та "UA: Радіо Культура". Телеканал "UA: Культура" також зніматиме концерт, але покаже його в ефірі згодом. У рамках концерту "Я - віртуоз" юні музиканти із Києва, Харкова, Львова виконають твори світових класиків, зокремазвучатиме музика Нікколо Паганіні, Генрика Венявського, Фелікса Мендельсона, Франца Шуберта. Ведучою концерту буде Галина Бабій. Нагадаємо, "Я - Віртуоз!" - це національний проєкт, започаткований Суспільним мовленням у 2018 році. в ньому беруть участь талановиті українські діти - виконавці академічної музики, лауреати і володарі Гран-Прі всеукраїнських та міжнародних музичних конкурсів. Художній керівник Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо Володимир Шейко вважає, що "Я - віртуоз!" претендує вийти на рівень нацвідбору на "Євробачення юних музикантів" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 29.11.2019 Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики 4 грудня розгляне питання про відбір кандидатур на заміщення трьох вакантних посад членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Про це йдеться на сайті парламенту. Станом на 29 листопада до профільного парламентського комітету надійшли документи від 15-ти осіб, серед яких члени Нацради, які наразі виконують обов'язки: Ольга Герасим'юк (її кандидатуру висунула фракція "Слуга народу"), Олександр Ільяшенко, Олег Черниш (їхні кандидатури висунула Всеукраїнська асоціація мовлення громад). А також ті, хто вже подавався на попередній конкурс: Олександр Глущенко (від Всеукраїнської асоціації мовлення громад), Лаврентій Малазонія (від фракції "Опозиційна платформа - За життя"). Цю інформацію "Детектору медіа" підтвердили в секретаріаті Комітету. Окрім того, на участь у конкурсі подали заяви: Олександр Божков (від фракції "Слуга народу"), медіаюрист ГО "Платформа прав людини" Олександр Бурмагін та доцент кафедри української преси ЛНУ ім. І. Франка Ігор Паславський (обидва від Національної спілки журналістів України), Олександр Єліферов (від Національної спілки фотохудожників України), начальник управління контролю та аналізу телерадіомовлення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Роман Кіфлюк, Ольга Куліш, Євген Лахно і народна депутатка восьмого скликання Ольга Червакова (усі від Всеукраїнської асоціації мовлення громад), керівник "Ера медіа" Ігор Лоташевський (від фракції ОПЗЖ), Ольга Хмарук (від міжнародної неурядової організації "Європейська медіа платформа"). Останній день подачі документів був 23 листопада включно. Зараз подані документи перевіряються в секретаріаті Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Нагадаємо, 31 жовтня Верховної Ради України проголосувала за звільнення з посад членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольги Герасим'юк, Олександра Ільяшенка та Олега Черниша. Але вони продовжують виконувати обов'язки до моменту призначення нових членів (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 28.12.2019 Із 2 грудня у Горішніх Плавнях Полтавської області на FM-частоті 98.4 МГц працюватиме міське радіо "Кварцит". Про це йдеться на сторінці Горішньопланівської міської ради у Фейсбук. Передачі будуть транслюватися щоденно із 07:00 до 07:40, із 11:00 до 11:40, із 18:00 до 18:40 (Джерело: Портал "Новини Полтавщини").
  • 26.11.2019 У цифровому радіоефірі Києва (технологія T-DАB) сталися зміни. У блоці 11D з 20 листопада припинено мовлення наступних радіостанцій: "Країна FM", "Hype radio", "Zemlya", "OFR" (останні дві відмовились від ліцензії 22 серпня). Замість них присутні несучі з назвами "PROGRAM2", "PROGRAM3", "PROGRAM4", "PROGRAM5". Мовлення інших радіостанцій триває без змін (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 25.11.2019 Представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області Вадим Мазурик 22 листопада відвідав з робочою поїздкою Ямпільський район, де зустрівся з керівництвом району і головами сільських рад. Він поінформував присутніх про програму розвитку інформаційного простору прикордонних районів (Ямпільщина межує з Республікою Молдовою), втілення в життя проєкту "Мовлення громад", функціонування цифрового телемовлення на теренах краю. Учасники наради акцентували увагу на ситуації, що складеться після 20 січня 2020 року, коли найпотужніші українські медіагрупи закодують сигнал на супутнику. На думку керівництва району, позаяк саме супутникове телебачення є найбільшим сегментом на території Ямпільщини, кодування сигналу несе загрози для інформаційного простору. Очільники територіальних громад окремо наголошували, що розвиток цифрової ефірної телемережі ускладнюється рельєфом лівобережжя Дністра. Коли працювало аналогове мовлення, практично в усіх населених пунктах району були мікроретранслятори. Наразі цього немає, і сигнал, який розповсюджується з мультиплексів у Ямполі, часто буває недоступним для мешканців сіл району. Представник Національної ради ознайомив керівників району з позицією регуляторного органу із зазначених проблем та відповів на запитання. Учасники наради домовилися координувати свої дії для ефективного розвитку телерадіопростору Ямпільського району (Джерело: Сайт Нацради).
  • 24.11.2019 З понеділка, 25-го листопада, столична радіостанція "Джем FM" (95.6 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) запускає нову іграшку в ефірі, щодня о 9:50 кожен з вас зможе довести своїми музичними знаннями, що він - справжній СУПЕРМЕН. Чим ближче до холодів, тим більше "Джем FM" дає можливостей грати і грітися! По буднях, о 9:50, телефонуйте до ефіру та доводьте, що ви справжній СУПЕРМЕН! Вигравайте музичний квест та отримуйте сертифікати в барбершоп, аби виглядати супер. Конкурс триває по буднях з 25.11 по 20.12. У разі, якщо ви виконуєте всі завдання квесту, ви отримуєте 2 сертифікати на 500 гривень у барбершоп, у разі виконання 1 чи 2 завдань - 1 сертифікат. Для проходження завдань необхідно лише добре знати, що ж за музика лунає на "Джем FM"! Офіційні правила гри шукайте за цим посиланням (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 22.11.2019 В День пам'яті жертв Голодомору 23 листопада на хвилях Українського радіо пролунають наступні програми: І. UA: Українське радіо: 12:00 - Хвилина мовчання; 14:10 - Як тема Голодомору висвітлюється у літературних та мистецьких творах? Розповість Ніна Жежера в програмі "Чорним по білому"; 15:30 - 86-ті роковини пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні. Спецефір Українського радіо: 16:30 - Чи достатньо Україна, як держава, робить для формування об'єктивного ставлення українців до Голодомору? Проаналізує Олександр Піддубний у програмі "Плюс-мінус". 19:10 - Світове визнання Голодомору - чого бракує, аби весь світ визнав геноцид українців у ХХ столітті? Аналіз теми у програмі "Міжнародний контекст"; 20:10 (в інтернеті) - Доктор історичних наук Станіслав Кульчицький: як наслідки Голодомору позначилися на історичному розвитку нашої держави. ІІ. На UA:Радіо Промінь: 10:00 - Марафон до Дня пам'яті жертв Голодоморів. Ведучі Ярина Скуратівська і Ольга Бабчук. ІІІ. На UA: Радіо Культура: 10:00 - Практики пам'яті та політики пам'яті. Представники Національного Музею Революції Гідності та Українського інституту національної пам'яті а програмі Olena Huseinova "У нас все культурно"; 12:20 - Травматична пам'ять роду: що, як і коли розповідати дітям про Голодомор. Програма "Батьківська Кухня"; 15:30 - Трансляція заходів вшанування пам'яті жертв голодоморів; 16:30 - П.Вале та М.Шевал. "Гіркий сніг". Укр.переклад О.Сенюк. Постановка Н.Новоселицької. Запис 1996 р. 2 частина вийде в неділю, 24 листопада; 18:05 - Свідки Голодомору розповідають у програмі Богдана Нагайла "Пам'ятки свободи"; 19:00 - До Дня пам'яті жертв голодоморів прозвучать твори О.Шевченка, О.Білаша, Т.Петриненка. Записи Н.Матвієнко, О.Білозір, Т.Горобець та хору ім.Платона Майбороди. Музичний редактор Олеся Білаш; 20:00 - Спецвипуск до Дня пам'яті жертв Голодоморів. Роберт Конквест "Жнива скорботи". Передмова літературознавця М.Слабошпицького; 21:00 - Монорадіовистава "Цвіркун" за оповіданням Василя Трубая "Голод". Монорадіодрама "По кому подзвін" за однойменним романом Ернеста Хемінґуея, український переклад Мара Пінчевського, виконавець - заслужений артист України Олександр Ігнатуша. Режисер - постановник Н.Стрижевська; 23:00 - Згадаймо письменника Миколу Томенка, його книжку "Трудова книжка матері" про знищення українського села. Гості - дружина, пані Марія, і донька Олеся Томенки. Ведуча Лариса Недін (Джерело: Інформацію надав Всеволод Чебодаєв).
  • 22.11.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 20 листопада згідно зі статтею 13 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" затвердила План проведення виїзних перевірок телерадіоорганізацій України на перший квартал 2020 року. Планові перевірки стосуватимуться тих ліцензіатів, у яких минає рік діяльності, або ж термін дії ліцензій яких завершується незабаром. Із Планом проведення перевірок можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 22.11.2019 Керівницю військового радіо "Армія FM" і "Військового телебачення України" Яну Ісламову (Холодну) призначили на посаду начальниці Управління комунікації та преси Міністерства оборони України. Про це вона написала 22 листопада на своїй сторінці в Facebook. "З "Армія FM" і "Військового телебачення України" все добре. Вони працювали і продовжують працювати. А от у мене тепер більше можливостей аби підсилити військові ЗМІ", - додала вона. Нагадаємо, 28 жовтня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що хоче змінити підхід до комунікації державних органів. Зокрема, на його думку, традиційне поняття "пресслужби" має припинити існувати (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 21.11.2019 На хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Радіо НВ" (Київ-96.0МГц, Одеса-87.9МГц, Львів-88.6МГц, Суми-90.9МГц, Дніпро-91.4МГц, Луцьк-91.5МГц, Подольськ-92.4МГц, Нікополь-98.9МГц, Лубни-99.3МГц, Хмельницький-100.6МГц, Конотоп-100.7МГц, Краматорськ-101.0МГц, Мелітополь-101.2МГц, Шостка-101.9МГц, Лисичанськ-102.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц, Звенигородка-102.7МГц, Ромни-102.9МГц, Черкаси-103.3МГц, Полтава-103.4МГц, Чернігів-103.5МГц, Володарка-103.5МГц, Маріуполь-103.6МГц, Чернівці-103.6МГц, Бахмутівка-103.6МГц, Херсон-103.7МГц, Бердянськ-103.8МГц, Житомир-103.9МГц, Холмець (Ужгород) -104.1МГц, Чонгар-104.1МГц, Кам'янець-Подільський-104.3МГц, Кропивницький-104.6МГц, Гірник-104.7МГц, Дрогобич-105.0МГц, Антопіль (Рівне) - 105.1МГц, Кременчук-106.6МГц, Харків-107.0МГц, Тернопіль-107.4МГц, Кривий Ріг-107.4МГц, Вінниця-107.8МГц, Миколаїв-107.8МГц, Івано-Франківськ-107.8МГц, Пологи-107.8МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k.) 22 листопада о 16:00 вийде інтерв'ю з ведучим Савіком Шустером. Про це повідомляє інтернет-видання "Детектор медіа" із посиланнм на НВ. Інтерв'ю він дав Євгену Кисельову для програми "Особистий код". "Як змінилося життя телеведучого Савіка Шустера, чи продався він Ахметову і чому об'єктивна журналістика закінчилася в 20-му столітті", - йдеться в описі програми. Нагадаємо, 22 серпня телеведучий Євген Кисельов повідомив йде з Прямого каналу. Він повідомив, що планує займатися іншими проєктами, у тому числі написанням книги. Пан Кисельов відмовився коментувати "Детектору медіа" причини свого звільнення й майбутні плани, зазначивши, що "зараз не готовий говорити на цю тему" і він "усе сказав учора". 23 серпня головний редактор "Радіо НВ" Валерій Калниш сказав, що Євген Кисельов стане ведучим авторської програми на "Радіо НВ". На "Радіо НВ" 2 вересня стартував новий сезон. Зокрема, щоп'ятниці з 16:00 по 17:00 виходитиме нова програма в форматі інтерв'ю "Особистий код", автором якої став Євген Кисельов (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 21.11.2019 Кабінет Міністрів України включив публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (ПАТ "НСТУ") до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Таке рішення уряд прийняв на засіданні 20 листопада. "Так, до діючого переліку стратегічних 321 підприємства, урядовим рішення включено ще 4 об'єкта", - йдеться у документі. Серед них ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" - відповідає критерію стратегічного підприємтсва так як кількість працюючих працівників перевищує 5000 осіб, а також є великим платником податків. Цією постановою Уряд виключив з наявного переліку 31 об'єкт Держкомтелерадіо, реорганізовані шляхом приєднання до ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України". "Також слід зазначити, що на сьогодні законодавством не передбачена заборона на приватизацію підприємств, включених до Переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави", - зазначено у постанові. Особливості статусу стратегічних об'єктів визначені Законом України від 21.09.2006 № 185-V "Про управління об'єктами державної власності" згідно з яким: а) Кабінет Міністрів України погоджує рішення уповноважених органів управління щодо створення, реорганізації та ліквідації діяльності підприємств державного сектору економіки, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави; затверджує перелік об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави (пункти 22 та 24 частини другої статті 5 Закону). б) створення господарських організацій на базі об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, здійснюється за погодженням з Кабінетом Міністрів України (частина восьма статті 11 Закону); в) голосування про додаткову емісію акцій представником держави на загальних зборах господарських організацій, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, у статутному капіталі яких корпоративні права держави перевищують 10 відсотків, здійснюється на підставі рішення Кабінету Міністрів України (частина шістнадцята статті 11 Закону). Призначення керівника підприємства, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави і вартість активів якого за даними останньої фінансової звітності або річний розмір чистого доходу якого перевищує 200 млн. гривень, здійснюється виключно за результатами конкурсного відбору відповідно до Порядку проведення конкурсного відбору керівників суб'єктів господарювання державного сектору економіки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2008 № 777. Кандидатура, відібрана за результатами конкурсного відбору на посаду керівника підприємства, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави і вартість активів якого за даними останньої фінансової звітності або річний розмір чистого доходу якого перевищує 200 млн. гривень, погоджується Кабінетом Міністрів України за поданням керівника суб'єкта управління (крім випадків, коли відповідне підприємство є особливо важливим для економіки) (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 20.11.2019 У Житомирській області усього шість місцевих радіомовників. Хвиля 100.6 FM "ловить" по коростенській трасі з Житомира уже з Хорошівського району. Потужний сигнал у Коростенському, Овруцькому, Олевському, Народицькому районах. А нещодавно ця радіостанція виграла конкурс на частоти у Малині. Унікальність 100.6 FM, яку в народі називають "Коростень Рекорд FM", у музичному контенті та програмах. Акцент - на місцевій інформації, про земляків, про головні події регіону. Вперше на просторах Полісся для слухачів діють три шоу: ранкове, обіднє і вечірнє, у рамках яких можна виграти різні призи. Крім того, цікаві факти та поради лунають у різноманітних програмах та рубриках. Особлива увага колективу радіостанції до того, щоб мешканці області знали свої права, як відстояти їх, пишалися рідним краєм, тому постійно знайомимо із дивовижними і досі невідомими фактами про регіон, видатних людей, неймовірні події, пов'язані із Житомирщиною. З ранку до вечора ведучі хвилі 100.6 FM на зв'язку по номеру телефону - (067) 107 100 6. Безліч привітань, привітів, участь у конкурсах - телефон буквально розривається від активності мешканців Полісся, які знають, що їх почують рідні, близькі, сусіди. Колектив 100.6 FM закликає жителів півночі Житомирщини та інших районів долучатися до ефірів та випробувати удачу, розповісти цікаві новини і запрошує у велику радіородину (Джерело: Портал "Житомир-Онлайн").
  • 20.11.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення нагадує телерадіоорганізаціям, що відповідно до Указу Президента України від 26.11.1998 № 1310/1998 (зі змінами) 23 листопада - День пам'яті жертв голодоморів. Він відзначається щороку у четверту суботу листопада. Цього дня необхідно внести зміни до програм теле- і радіопередач. При плануванні програм і передач на цей день пам'яті потрібно керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затвердженими рішенням Національної ради від 23.07.2015 № 1146, яке зареєстроване в Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за № 967/27412 (Джерело: Сайт Нацради).
  • 20.11.2019 КП "Павлоградська телерадіокомпанія" стала переможцем конкурсу проекту "Мовлення громад" і отримала дві частоти для радіомовлення - в Павлограді (90.3 МГц) і Миколаївці (89.4 МГц). Всього на цьому конкурсі визначили переможців на 37 частотах у 16 областях України, повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Про місцеве радіо в Павлограді мріяли давно, але реальні кроки почали робити тільки з 2016 року, з приходом нового керівництва "ПТРК". "Протягом трьох років я переконував регулятора у спроможності Павлограда мати своє радіо, готував купу документів, докладав багато зусиль і ось вона - довгоочікувана перемога!" - написав на своїй сторінці в Facebook директор КП "ПТРК" Руслан Керімов. Нова радіостанція охопить такі населені пункти, як Павлоград, Тернівка, Першотравенськ, Васильківський, Павлоградський, Петропавлівський, Синельниківський, Юр'ївський, Межівський, Петропавлівський райони і с. Миколаївка (Джерело: Портал "Независимый портал Павлоград.dp.ua").
  • 20.11.2019 У діяльності проводового мовника КП "Інформаційний центр "Миргородщина" плановою перевіркою виявлено недотримання програмної концепції мовлення, що є порушенням частини восьмої статті 28 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", та інші невідповідності законодавчим нормам. До ліцензіата застосовано санкцію "оголошення попередження". На підставі моніторингу ефіру радіостанції "Інформаційний центр "Миргородщина", с. Слобідка Полтавської обл., що тривав з 30 вересня по 6 жовтня 2019 року, перевіркою зафіксовано зменшення загального обсягу мовлення, за ліцензією - 3 год./тиждень, фактично - 1 год./тиждень. Відповідно зменшився і обсяг передбачених програмною концепцією жанрових передач, зовсім не було в ефірі освітнього і дитячого контенту. Виявлено також порушення щодо розміщення рекламної інформації. Так, в ефірі ліцензіата 4 жовтня 2019 року о 14:58 зафіксовано розміщення інформації рекламного характеру "Послуги цілительки Марфи" без відокремлення від іншої інформації, що є порушенням частини першої статті 9 Закону України "Про рекламу". Крім того, відповідно до частини дванадцятої статті 21 цього Закону реклама послуг народної медицини (цілительства) та осіб, які їх надають, дозволяється лише за наявності відповідного спеціального дозволу на заняття народною медициною (цілительством), виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я, і повинна містити номер, дату видачі зазначеного дозволу та назву органу, який його видав, відповідного ж дозволу в мовника не було. Також компанія упродовж 30 днів не внесла змін до ліцензії, хоч у неї змінилася організаційно-правова форма та умови діяльності, як вимагає частина четверта статті 35 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Національна рада зобов'язала ліцензіата упродовж місяця увідповіднити свою діяльність умовам ліцензії та не порушувати законодавчі вимоги надалі (Джерело: Сайт Нацради).
  • 20.11.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення під час засідання 20 листопада ухвалила рішення, якими перевидала дозволи на тимчасове мовлення на територіях із особливим режимом мовлення на заміну тих, термін дії яких завершувався. Програми ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України", м. Київ, і далі транслюватимуться: 1. "UA: Українське радіо": 98.6 МГц у м. Костянтинівці Донецької області; 88.2 МГц у м. Лисичанську Луганської області. 2. "UA: Радіо "Промінь": 95.8 МГц у с. Бахмутівці Новоайдарського району; 92.1 МГц у м. Лисичанську Луганської області. 3. "UA: Радіо "Культура": 102.6 МГц у м. Гірнику Донецької області; 91.6 МГц у с. Бахмутівці Новоайдарського району Луганської області. 4. "Голос Донбасу": 87.9 МГц у м. Бахмуті; 100.3 МГц, у м. Волновасі; 90.4 МГц у м. Краматорську; 88.0 МГц у м. Маріуполі Донецької області; 88.0 МГц у с. Бахмутівці Новоайдарського району Луганської області. 5. "UA: Українське радіо. Пульс": 102.1 МГц у смт Біловодську Біловодського району; 101.9 МГц у смт Білолуцьку Новопсковського району; 100.1 МГц у с. Зоринівці Міловського району; 105.9 МГц у м. Лисичанську; 102.9 МГц у смт Марківці; 103.5 МГц у м. Сватовому; 89.3 МГц у смт Станиці Луганській; 102.1 МГц у смт Троїцькому Луганської області. 6. "UА:ПЕРШИЙ": 25 ТВК у м. Гірнику Донецької області. Центральна телерадіостудія Міністерства оборони України, м. Київ (позивні "Армія FM - військове радіо") продовжуватиме мовлення на частоті 91.9 МГц у с-щі Широкому Станично-Луганського району Луганської області. Передачі ТОВ "ТРК КЛАС", м. Київ (позивні "Перець FM", "Стильное"), звучатимуть на частоті 90.1 МГц у м. Костянтинівці Донецької області. У м. Гірнику Донецької області на частоті 105.5 МГц транслюватимуться програми ТОВ "Телерадіокомпанія "Можливість", м. Слов'янськ Донецької обл. (позивні "Радіо М"). ТОВ "Телерадіокомпанія "Тризуб ФМ", м. Запоріжжя (позивні "Тризуб ФМ/Trident FM") продовжить мовлення на частотах: 105.1 МГц у м. Гірнику, 102.2 МГц у КПВВ Гнутове Донецької області. Термін дії дозволу на тимчасове мовлення - 1 рік (Джерело: Сайт Нацради).
  • 19.11.2019 18 листопада член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський зустрівся із журналістами друкованих, інтернет-видань, а також теле- і радіожурналістами, які працюють в Донецькій і Луганській областях. Під час розмови йшлося про роботу регуляторного органу в рамках стратегії захисту і розвитку інформаційного простору української держави, зокрема на Донецьку, Луганську, Херсонську області та Автономну Республіку Крим. Останні 5 років Національна рада активно працювала над реалізацією кількох стратегічних напрямів. Перший із них полягав у обмеженні інформаційного впливу держави-агресора і створенні умов для розвитку власне українського ринку, українського інформаційно-культурного простору. Так, було обмежено показ російських телеканалів, фільмів і передач, які порушували законодавство України і Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Це сприяло появі багатьох нових українських телеканалів і радіостанцій, що своєю чергою позитивно вплинуло на конкурентоспроможність вітчизняного медіа- і кіноринку. За останні три роки в Україні з'явилося 50 нових супутникових телеканалів, повідомив Сергій Костинський. Інше стратегічне завдання, виконання якого взяла на себе Національна рада, - націоналізація вітчизняного телерадіопростору і стимулювання розвитку української музичної індустрії. Регуляторний орган забезпечив виконання телерадіоорганізаціями закону про мовні квоти та виконання вимог щодо європейського контенту. Крім того, Національна рада продемонструвала критичний підхід до адаптації іноземних програм через наявність у них російського впливу. З новими підходами працювала Національна рада і над розбудовою радіомовлення. Цей стратегічний підхід мав у собі три складові - розвиток Суспільного мовлення, військово-патріотичного мовлення, місцевого мовлення. Регуляторові вдалося створити три FM-мережі Суспільного радіо - "Українське радіо", "Радіо "Промінь" і "Радіо "Культура"; поширити мовлення "Армії-FM" із територій з особливим режимом мовлення ще й на низку обласних центрів і містечок, аби забезпечити інформування широких верств населення про події, що відбуваються на Донбасі, в Криму та потреби й життя української армії; досягти активної появи нових радіостанцій у невеликих містах і селищах, на територіях об'єднаних територіальних громад. Ці завдання були реалізовані завдяки запровадженню форматних конкурсів. Четвертою стратегією, над якою працювала Національна рада, стало посилення українського впливу в Донецькій, Луганській, Херсонській областях, Криму і на прикордонні. Цього вдалося досягти через спрощення системи ліцензування, зокрема впровадження процедури видачі дозволів на тимчасове мовлення, завдяки прорахунку нових частот і залученню великої кількості телерадіоорганізацій до поширення українського контенту для наших співвітчизників на цих територіях, шляхом координації будівництва нових телекомунікаційних об'єктів, а також ініціювання створення нових локальних мовників - "Радіо Крим.Реалії", "Тризуб-FM", "Вільне радіо", "49 паралель". Успішна реалізація всіх цих завдань стала можливою завдяки спільній роботі в рамках Міжвідомчої комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при МІП (зараз - Міністерство культури, молоді і спорту), до якої увійшли, окрім представників цих державних органів, ще й працівники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (зараз - Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб), Міністерства оборони, Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, Українського державного центру радіочастот, облдержадміністрацій. Також Сергій Костинський поділився планами щодо подальшої розбудови українського телерадіопростору в 2020 році і відповів на запитання журналістів, які стосувалися поширення сигналу ворожих мовників, мовлення на тимчасово окуповані території, умов отримання ліцензій у Національній раді, діяльності Суспільного мовника тощо (Джерело: Сайт Нацради).
  • 19.11.2019 19 листопада перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк привітала учасників конференції "МедіаПраво". Вона зосередилася на досягненнях регуляторного органу, які вдалося здобути останніми роками, і очікуваннях, які має Національна рада в контексті напрацювання нового закону про медіа. Сьогодні щодня на порядку денному постають питання загроз свободі слова і цензури, тож, на переконання Ольги Герасим'юк, необхідно виставити запобіжники, аби унеможливити ці явища і спекуляції навколо них. Часто прапор свободи слова використовується "у всіх відношеннях і кольорах" і "тільки-но комусь показали, що не можна порушувати права людини, як одразу починається крик про порушення свободи слова", висловилася вона. Тому новий законопроект про медіа, який має замінити застарілі норми, повинен прояснити всі найважливіші, найдражливіші моменти, у тому числі покликаний допомогти відрізнити порушення закону від свободи слова. Він має дати змогу реагувати на всі виклики цього часу - реальність інформаційної, гібридної війни, пропаганду, масштабне поширення дезінформації. Великі очікування і стосовно того, що сам регуляторний орган із новими запропонованими змінами щодо його повноважень зможе працювати згідно з кращими європейськими практиками. Ольга Герасим'юк зауважила, що нині медіаринок значно ближчий до саморегуляції і співрегуляції, ніж це було 5 років тому. Вона нагадала, що останніми роками на майданчику Національної ради тривала спільна робота медіагруп, психологів, медіаюристів із вироблення саморегулівних актів з питань захисту прав дітей. Було підготовлено і підписано три акти, що стосувалися висвітлення сексуального насильства щодо дитини, висвітлення самогубств і теми війни. Нині триває робота над четвертим документом, який порушує тему показу насильства і жорстокості. Ці акти взяті до уваги і в користування усіма підписантами, і вже очевидними є результати від їх ухвалення. Окремо досягнуто домовленості про створення підгрупи, що опрацьовуватиме гендерні питання в медіа. На нинішньому етапі своєї роботи Національна рада активно долучається до напрацювання змін, яких потребує галузь, і сподівається, що всі добрі звершення, яких вдалося досягти за останній час, будуть продовжені наступним складом регуляторного органу (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.11.2019 Нагадуємо про те, що у середу, 20-го листопада, у Києві відбудеться XXІІ Конференція "Техніка TV | Radio". Конференція присвячена новим розробкам у галузі професійних технічних засобів та технологій для телебачення та радіомовлення, зокрема технічним новинкам, представленим на IBC-2019. До участі у Конференції запрошуються профільні фахівці (у відповідності до тематики заходів). Конференція - відкрита (без платної акредитації), попередня реєстрація - обов'язкова. Час роботи: 20.11.2019 (реєстрація учасників: з 09:30; початок роботи: 10:00). Місце роботи: Київ, ВЦ "АККО Інтернешнл" /пр-т Перемоги, 40-Б. Головні новини: 1. Нова Презентація: "LiveU Solo SDI\HDMI - професійне бюджетне рішення plug-and-play для прямого ефіру" (15:10-15:30. ТВС Сервіс). 2. Для роботи на Конференції зареєстровано 188 учасників. 3. Сьогодні - 18.11.19- закінчується попередня реєстрація учасників на веб-сайті Конференції. 3. Так, книги з домашніх бібліотек потрібні / приймаються для благодійної культурної акції "Подаруй Книгу про професію евакуйованим ВНЗ", "Подаруй Книгу Дітям"... Оргкомітет просить інформувати про Конференцію Ваших колег! Програма Конференції: І. Пленарні засідання (у 2 конференц-залах): 10:00-10:20: Презентація "COSMO|PLAYOUT - хмарне рішення для запуску телеканалу" (COSMONOVA|NET); 10:00-11:00: Доповідь "Мікшерні консолі DHD.AUDIO - ви теж в них закохаєтесь!" (Революційні консолі для радіо та ТБ з підтримкою кирилиці і всіх бажань мовника) (Представник компанії DHD.AUDIO в Україні); 10:30-10:50: Доповідь "Плейаути AlphaPro і Easycaster. Коробочна версія + хмарне рішення. Хмарний транскодер Easycaster. Перетворення та оптимізація відеопотоків під будь-які завдання. Або: Як створити телеканал за 15 хвилин." (Live-TV Service); 11:10-12:10: Презентація "Сучасні мультимедійні технології Panasonic Broadcast" (Panasonic Ukraine); 11:10-13:10: Семінар "Еволюція радіо - від класики до нових медіа: Bonding, Radio Vision, Digital Media." (VisionHOUSE); 12:20-13:50: Презентація "Професійне аудіовізуальне обладнання Sony, огляд нових моделей та технологій за підсумками виставки IBC 2019" (Sony Ukraine); 14:00-15:30: Семінар "Ефірна система доповненої або віртуальної реальності з трекингом студійних камер" (ОПТА ВІДЕО)"; 15:10-15:30 (20'): Презентація "LiveU Solo SDI\HDMI - професійне бюджетне рішення plug-and-play для прямого ефіру" (ТВС СЕРВІС). ІІ. Виставка-ярмарок "Книги про професію" (Теле-Радіо-Кур'єр). ІІІ. Професійна культурна Акція "Подаруй Книгу про професію евакуйованим ВНЗ", "Подаруй Книгу Дітям" (діти-сироти, діти Героїв України, діти на Сході України (Клуб "Подаруй Книгу!" - громадська культурна ініціативна; з 19.05.2016р. кінцевим адресатам передано 13 662 книги). Реєстрація учасників та оновлення програми на сайті за цим посиланням (Заявки приймаються за наявності вільних місць, але не пізніше 18.11.2019). Давні Друзі та нові Партнери чекають на Вас! Ласкаво просимо! Оргкомітет просить інформувати про Конференцію Ваших колег! Організатор Конференції: Компанія "Теле-Радіо-Кур'єр". Співорганізатори: Panasonic Ukraine, Sony Ukraine, VisionHOUSE, ОПТА Відео, COSMONOVA|NET, Live-TV Service, TVS SERVICE. Інформаційні партнери: www.proradio.org.ua, www.media-fair.kiev.ua (Джерело: Інформацію надано ).
  • 18.11.2019 Переможцем конкурсу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на частоту для розвитку місцевого мовлення в Запоріжжі стала радіостанція Формат. Підсумки конкурсу були оголошені напередодні, 14 листопада. Незабаром, піймавши хвилю 88.3 FM, запорожці зможуть відкрити нове для себе радіо з якісним музичним контентом - радіо Формат. Радіостанція не новачок в мовленні Запорізького регіону, вона представлена в 7 містах Запорізької області - Бердянську, Приморську, Мелітополі, Токмаку, Пологах, Гуляйполі, Оріхові і в 13 районах області. За підсумками відповідного соціального дослідження компанії Independent Research Group, радіо Формат - один з лідерів мовлення по області, посідає друге місце серед своїх конкурентів, національних мережевих радіостанцій. Такий результат радіо Формат отримало за 2 роки, ставши з 2017 року медіа-активом інвестиційної компанії Astra Capital Group. За словами керуючого партнера Astra Capital Group Руслана Божка, власники зацікавлені в розвитку і подальшій популяризації радіо Формат, яке, до речі, є єдиною місцевої немережевою радіостанцією в запорізькому регіоні (Джерело: Портал "061.ua").
  • 18.11.2019 У 2019 році понад 60 переможців поділили в трьох номінаціях. Перше місце - диктант написано повністю без помилок, друге місце - написали цифри без лапок, третє місце - одна несуттєва помилка. Лише двоє людей з майже 6 тисяч, які надіслали свої листи, написали радіодиктант без жодної помилки. Про це йдеться на сайті "Українського радіо". Подаємо повний список переможців у трьох номінаціях: I місце: Роман Бабюк, Анастасія Швець (учениця 6-а класу Тур'я-Реметівської ЗОШ, Закарпатська обл.). II місце: Юлія Глущенко (м.Житомир, ЗОШ №21), Юлія Андрієнко (м.Костянтинівка), Анна Верлата (м.Івано-Франківськ, село Угорники), Вікторія Демчук (учениця 4 класу), Надія Зубатюк (м.Костянтинівка, Донецька обл.), Оксана Писанкіна (м.Київ), Катерина Дмитренко (м.Шостка, Сумська обл.), Олена Чухрій (смт Чемерівці, Хмельницька обл.), Наталія Андреєва (м. Запоріжжя), Ірина Каспришин (м.Івано-Франківськ), Марина Якимовська (с.Пальчиківка, Полтавська обл.), Оксана Шевченко (м.Кременчук, Полтавська обл.), Влад Кузюк, Галина Скрипець (Демнянський НВК Тростянецької ОТГ, Львівська обл.), Лідія Татарчук, Оксана Пономаренко (м.Київ), Світлана Куюн (Каланчацька ЗОШ №2, Херсонська обл.), Оксана Ковальчук (Шатавський НВК, Хмельницька обл.), Сергій (Світлана) Чистюк (м.Остер, Чернігівська обл.), Людмила Рибіна (Торський НВК, м.Лиман, Донецька обл.), Віра Шелудько (м. Полтава), Галина Іржавська (м.Конотоп, Сумська область), Іван Думчак (м.Івано-Франківськ), Вікторія Архипчук(м.Київ), Олена Протц, Руслана Мисишин (м.Дрогобич), Ольга Маїк (м. Львів, ліцей №81 ім. Сагайдачного ЛМР), Тетяна Орєхова (м.Дніпро), Інна Андрущенко (Шосткинська спеціалізована школа №1, м.Шостка, Сумська обл.), Катерина Кондра (с. Крута Балка, Полтавська обл.), Станіслав Телятник (смт. Бабанка, Черкаська обл.), Наталія Яницька (смт. Гостомель, Київська обл.), Валентина Ковач. III місце: Анна Смоляр, Анастасія Пашкевич (Катюжанське вище професійне училище, Київська обл.), Марина Сябрук (Катюжанське вище професійне училище, Київська обл.), Тетяна Шморгун (смт. Дужин, Житомирська область), Оксана Дубровська (смт.Лосинівка, Чернігівська обл.), Оксана Габдукаєва (м.Київ), Анна Меняйленко(м.Київ), Ольга Ядловська (м.Дніпро), Орися Біленька, Вікторія Піскова (м.Полтава, Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім.О.Гончара), Ольга Шевченко (м.Київ), Наталія Осипчук (м.Коростишів), Галина Мельник (м.Київ), Людмила Василенко (м.Київ, НПУ ім.Драгоманова), Ірина Філь (м.Київ), Анна Криницька (м.Конотоп, Сумська обл.), Ніна Базан (с.Мульчиці, Рівненська обл.), Наталія Шкурська (м.Ромни, Сумська обл.), Ірина Почерніна (Черняхівська ЗОШ, Київська обл.), Олена Бочкарьова (м. Костянтинівка, ЗЗСО №16, Донецька обл.), Світлана Сергієнко (Кожанський навчально-виховний комплекс, смт Кожанка, Київська обл.), Наталія Шпак (село Сосулівка, Тернопільська обл.), Тетяна Співаковська (м.Дубай, ОАЕ), Наталя Ковтонюк (м.Ірпінь, Київська обл.), Ірина Марчук (ФБ), Тетяна Погорєлова (м. Первомайськ, Миколаївська обл.), Павло Шикін (м. Березань, Київська обл.), Олена Литвиненко (викладач Чернігівського вищого професійного училища), Марина Степанюк (с.Здовбиця, Рівненська обл.), Ірина Рожок (м.Новоград-Волинський), Лілія Абрамович-Тлустенко. Ведуча, співорганізаторка диктанту Олена Зелінченко розповіла у програмі "РадіоДень", що найактивніше електронні листи відправляли з Київської, Донецької та Львівської областей. Цього року були листи з інших країн: 14 листів з Об'єднаних Арабських Еміратів, причому один з диктантів написаний майже ідеально, 5 листів із Латвії, 4 із Малайзії, 3 зі Німеччини, 2 із Данії і по одному листу з Канади, Фінляндії, Норвегії, Сербії, Йорданії, Чехії, Ізраїлю, Франції, Польщі, Білорусі, Росії та Китаю. За словами Олени Зелінченко, наймолодша учасниця акції Валерія Кравченко ходить у другий клас, найстаршими є 73-річна Валентина Бикова з Полтави, яка писала диктант 14-й раз, і 80-річна Надія Скорик, писала радіодиктант восьмий раз. Нагадаємо, 8 листопада, о 11:20 відбувся ХІХ Всеукраїнський диктант національної єдності, який організовула Національна суспільна телерадіокомпанія України. Текст можна було сфотографувати чи відсканувати і надіслати протягом 15 хвилин, з 11:45 до 12:00. О 12:00 текст радіодиктанту опублікували, його можна прочитата тут. Всі роботи, які були надіслані до 12:00 в електронному варіанті, розглядали упродовж 10 днів. Автори диктантів, написаних без помилок, отримають заохочувальні призи. У 2019 році надійшло майже 6 тисяч електронних листів. Переможців конкурсу на найкращий твір про написання радіодиктанту оголосять 25 листопада. Твори потрібно було надіслати поштою на адресу "Українського радіо". Їх перевірять, коли надійдуть усі паперові листи. У 2018 році надіслали 311 робіт без жодної помилки (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 16.11.2019 В День працівників радіо телебачення та звязку України в місті Умань Черкаської області почала свою роботу нова FM - радіостанція. На частоті 106.1 МГц відтепер працює "Радіо Умань" з позивним: "Радіо Умань - це радіо нашого міста". "Радіо Умань" створене на базі комунального підприємства "Телекомпанія Умань" як повноцінна платформа, яка не просто прийшла на заміну "дротовому радіо", але й значно краще задовольнятиме інформаційні потреби уманчан та мешканців навколишніх сіл. "Радіо Умань" мовить 24 години на добу. Щогодини в ефірі вихід місцевих новин і повідомлень про події в області, в Україні і в світі. Звучить лише українська музика і українське слово. Планується залучати якомога більше місцевих авторів, виконавців, експертів, робити дитячі радіопередачі. Саме на хвилі 106.1 FM люди чутимуть найважливішу інформацію, оголошення, повідомлення, попередження тощо. Також буде і цікаве: про події, погоду, про зміни графіку руху транспорту, зустрічі, концерти. Корисною буде інформація про графіки роботи служб, управлінь, відомств таких як управління праці, пенсійний фонд, ЦНАП, тощо. Також планується відродити добру традицію вітань по радіо і відповідей на запитання слухачів. Зараз відбувається замір реальної території покриття сигналом "Радіо Умань". Ліцензована потужність передавача гарантує впевнений прийом сигналу в радіусі 30 кілометрів від вежі, що в селі Полянецьке. Але географічна особливість місцевості має свій вплив на поширення. Місцями "Радіо Умань" чути на відстані 50 км. від міста, а в інших випадках - до 20 км. Тому редакція буде вдячна всім, хто повідомлятиме де і як далеко від Умані він чує "Радіо Умань". Можна телефонувати за номером 096 328 36 52, писати повідомлення в месенджерах чи на електронну пошту . І звичайно, "Радіо Умань" запрошує всіх рекламодавців до співпраці, адже ми пропонуємо замовникам хороший пакет інформаційних послуг: FM-радіо,он-лайн радіо, телебачення (в ефірі та в кабельній мережі), YouTube канал (TV Uman) і сайт УманьNews.city. І найголовніше, що "Радіо Умань" - це традиційна інформаційна платформа місцевих новин, конструктивного діалогу і якісної інформації (Джерело: Портал "УманьNews.City").
  • 16.11.2019 Сьогодні Україна святкує День працівників радіо, телебачення та зв'язку! Як стверджують історичні факти, 95 років тому - саме 16-го листопада 1924-го року, в місті Харкові (що тоді було столицею УРСР) розпочалася історія українського радіомовлення: того дня відбулася перша офіційна радіотрансляція на території нашої держави. Ця радіотрансляція являла собою передачу вистави, яка йшла в одному з харківських клубів. Звичайно, як і все, що у ті часи існувало та діялося на території СРСР, тодішнє радіомовлення в Україні було повністю підпорядковане і підконтрольне державі. А найпершою приватною радіостанцією на території України деякі джерела називають львівську радіостудію, що з'явилася в місті Лева у тридцяті роки минулого сторіччя. Ця станція працювала у діапазоні середніх хвиль зі Львова і ідентифікувала себе як "Lwowska Fala" ("Львівська хвиля"; власне, на її честь названа сучасна одноіменна львівська приватна радіостанція); за іншими джерелами, "Lwowska Fala" була лише назвою музично-розважальної програми з місцевим колоритом і гумором, яку львів'яни готували для системи тодішнього державного Польського радіо (адже на той час Галичина перебувала під владою Польщі). Щоправда, в будь-якому разі і ця радіостанція не була українською на всі 100%: якщо найперша українська радіостанція представляла інтереси влади радянської, то "Lwowska Fala" виходила в ефір під управлінням польської адміністрації, що тоді керувала містом (зрештою, ця програма навіть не була україномовною - ведучі розмовляли, головним чином, польською). Однак часи змінюються, і після падіння залізної завіси в 1991-у році та відновленням незалежності української держави розпочалася нова епоха в історії Українського радіо - як державного, так і приватного. Цікаво, що перші недержавні радіостанції України, створені на початку 90-х, - одеське "Радіо ГЛАС", павлоградська "Самара", київський "РОКС", львівська "Незалежність" - у тому чи іншому вигляді існують і сьогодні. Тим часом, радіо в Україні продовжує свій розвиток - відкриваються нові станції, запускаються нові формати, впроваджуються нові технології. Зокрема, цього року в нашій країні офіційно розпочалося цифрове радіомовлення у стандарті DAB+. Щось поступово відмирає - як, зокрема, дротове радіо. Але у той же час народжується і щось нове. Як, наприклад, проект радіо місцевих громад, яке й приходить на зміну дротовому мовленню. Радіо освоює канали космічного зв'язку й інтернет, який в останні роки став прихистком для багатьох нішових форматів і творчих проектів. Радіо породило в Інтернеті, зокрема, й такий жанр, як подкасти. Зрештою, сам інтернет поступово йде у бездротовий простір, де передача даних відбувається за допомогою того ж таки радіозв'язку і з використанням радіочастот. Та й звичне нам всім ефірне радіо з розвитком сучасних цифрових технологій може найближчим часом набути зовсім нового вигляду. І це нове радіо робити нам з вами! Зі святом вас, дорогі друзі і колеги! Щастя, успіхів, натхнення, вдячних слухачів та нових здобутків!
  • 15.11.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, напрацювавши зміни до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору, виносить проект відповідного документа на громадське обговорення. Воно триватиме один місяць. Регулятор щороку переглядає цей нормативно-правовий акт і коригує його відповідно до потреб сьогодення. Під час засідання Національної ради 14 листопада відповідальний секретар Олександр Ільяшенко висловив сподівання, що 19 грудня регуляторний орган остаточно ухвалить зміни, які потім будуть подані до Міністерства юстиції для державної реєстрації. Зауваження і пропозиції до проекту Змін до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору можна надсилати до Національної ради на адресу: вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601, а також електронною поштою . Проект Змін до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору для ознайомлення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.11.2019 До 95-річчя Українського радіо слухайте 16 листопада на 1 каналі UA: Українське радіо: 9:35 - Цікаві факти з історії і сьогодення Українського радіо від ветерана радіомовлення Анатолія Табаченка. 12:20 (в інтернеті і в мобільному додатку) - Радійні історії: ексклюзивне інтерв'ю колишньої відомої ведучої, а нині доцентки Інституту журналістики Майї Нагорняк. 13:10 - "Говорить Харків!" Історична реконструкція першого радіоефіру Українського радіо. Пряму трансляцію з Харківської філармонії проведе Володимир Носков. 14:10 - Як радіо допомагає перейти на українську? У чому його найбільша цінність у наш час? Поміркує над цим Ніна Жежера в мовній програмі "Чорним по білому". 15:05 - Радійні історії: ексклюзивне інтерв'ю ветерана Українського радіо Альберта Філіпушка. 16:25 - Про майбутнє радіо взагалі та Українського радіо в системі Суспільного мовлення, зокрема в програмі Олександр Піддубний "Плюс-мінус". 17:20 (в інтернеті і додатку) - радійні історії: Євген Чорнобривко та Олександр Михальчук - працівники Українського радіо, які стали дипломатами. 18:10 - Українське радіомовлення - з чого воно починалося? Хрещатик, 26. Історія споруди. 19:15 : Радіовечірка. Концерт з нагоди 95-річчя Українського радіо. На UA: Радіо Культура: 15.00 - До ювілею українського радіо Олеся Білаш розповість про народного артиста України, співака Валерія Буймістера, чиї записи стали окрасою радіофондів. 16:00 - Ветеран Українського телебачення, диктор і ведуча Українського Радіо народна артистка України Тамара Стратієнко в програмі Наталя Коломієць "Без гриму". 21:15 - В день народження Українського радіо. Радіофільм Володимира Носкова "Колекціонер радіва" про унікальний музей і його упорядника (Джерело: Інформацію надав Всеволод Чебодаєв).
  • 15.11.2019 UA:Радіо Промінь спільно з British Council Ukraine запускає українську версію британського музичного шоу Selector Radio. Ви ще не чули про таке? Це шотижневе шоу підтримує молодих музикантів з Великої Британії, воно неодноразово отримувало нагороди як "найкраще міжнародне шоу". Скоро переконаєтесь самі! Selector Radio - це: сучасне британське мультистильове звучання; новий полікультурний музичний мікс; насичена інформаційна складова; і - що важливо - бездоганна адаптація українською мовою. Тепер ви зможете щотижня слухати міжнародне радіошоу, що транслюється у понад 30 країнах світу. Вмикайте UA: Радіо Промінь щонеділі з 18:00 до 20:00 (з повтором по вівторках о 22:00 та по четвергах опівночі). Слухайте SelectorRadio, любіть музику - це взаємно! (Джерело: Сторінка UA:Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 14.11.2019 14 листопада Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на 5 FM-частот для розвитку музично-розважального мовлення, оголошеного 28 серпня 2019 року. У результаті всі частоти дісталися радіостанціям найбільшого українського радіохолдингу "ТАВР Медіа" (власники - Віктор Пінчук і Микола Баграєв). Радіомережа "Мелодія FM" (ТОВ "ТРК "Радіо Кохання""), яка подала на конкурс дві заявки, виграла частоти в Житомирі (98.2 МГц) і Херсоні (90.4 МГц). Радіомережа Radio Relax (ТОВ "Мюзік радіо"), яка також подала дві заявки, виграла частоти в Полтаві (96.2 МГц) і Кременчуці Полтавської області (93.4 МГц). Нова радіостанція "ТАВР Медіа" Radio Jazz (ТОВ "Ч К"), що порівну належить генеральному директору "ТАВР Медіа" Ігорю Чернишову та члену ради директорів "ТАВР Медіа" Сергію Кузіну, здобула частоту 105.4 МГц у Львові. Нагадаємо, що Radio Jazz у квітні 2019 року виграло частоту в Києві на форматному конкурсі джазових радіостанцій і через місяць запустило мовлення. Без частот за результатами конкурсу залишилися: а) регіональна радіомережа "Львівська хвиля" (ТОВ "ТРК "Львівська хвиля""), яка претендувала на Житомир і Кременчук; б) загальнонаціональна мережа "Країна FM" (ПрАТ "Радіокомпанія "Гала""), яка претендувала на Житомир і Херсон; в) загальнонаціональна мережа "Люкс FM" (ПрАТ "ТРК "Люкс""), яка хотіла отримати частоту в Херсоні (мережа присутня майже в усіх обласних центрах, крім Сум і Херсона); г) дніпровська радіостанція "Інформатор FM" (ТОВ "Радіо Мікс"), яка претендувала на Полтаву; ґ) новий проект "Радіо Карпатія" (ТОВ "Радіо Карпатія") від команди "Гуцульського радіо" (ініціатор проекту - Микола Княжицький), який змагався за частоту у Львові. Нагадаємо, рішення про проведення цього конкурсу Нацрада ухвалила 11 липня. На конкурс виставили 5 FM-частот у Житомирі, Львові, Кременчуку, Полтаві, Херсоні. Конкурсні умови передбачали не менше 50% розважальних передач і підбірки музичних творів у загальному обсязі мовлення; не менше 75% ведення передач українською мовою; не менше 35% пісень українською мовою; мовлення без ретрансляції та використання вихідних даних інших мовників (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 14.11.2019 16 листопада в День працівників радіо, телебачення та зв'язку журналісти UA: Українське радіо Тернопіль вирішили зробити особливий подарунок своїм колегам із технічної служби - запропонували їм провести всі суботні програми, які будуть в ефірі. Редакторка Любов Вовк підтримала в цій справі інженера Юрія Ірика. Він підготував програму "Громадський простір", у якій поговорить із режисеркою UA: ТЕРНОПІЛЬ Людмилою Пиріг. О 12:20 слухайте їхню розмову про зв'язок і відмінності між радіо та телебаченням, а також про роботу в прямому ефірі. Також Людмила Пиріг розповість, як вона, працівниця лялькового театру, колись вчилася виставляти вдалі кадри, керувати розсадженням гостей у студії та писати сценарії для телепрограм. Після цього випуску в ефір вийде програма "Сімейний клуб". Звукорежисерка радіо Галина Зубик візьме інтерв'ю в заслуженого діяча мистецтв України Олега Германа. Ітиметься про його батьківську оселю, родинні реліквії, взаємодопомогу й повагу в сім'ї, шанобливе ставлення до родовідних традицій та обрядів. Допомагала готувати цей випуск редакторка Оксана Цвик. Далі на слухачів чекає програма "Спортгарт". Її ведучий - Юрій Луговий, але цієї суботи перед мікрофоном працюватиме інженер Любомир Смарж. Він спілкуватиметься з тренером клубу "Агацу", головою Тернопільської обласної федерації Айкідо Айкікай Ігорем Бойцівим. Тема розмови - як досягти гармонії в житті, гартуючи дух і тіло. Чому ті, хто тренується поруч із тобою, твої партнери, а не суперники, як практика айкідо допомагає сформувати сильну, відкриту й впевнену особистість. Відповіді на ці та інші запитання можна буде почути о 17:20. Окрім того, із дайджестом спортивних новин у цьому випуску слухачів ознайомить інженер радіоефіру Юрій Ємельшин. На завершення вийде програма "З творчого погляду". Редакторка Оксана Макогін допомогла звукорежисерці Світлані Попович підготувати інтерв'ю про рукоділля. До студії запросять майстриню Нелю Чухрай. "Ми вирішили: якщо мінятися ролями з нагоди професійного свята, то робити це всім. Тому звукорежисери та інженери 16 листопада вестимуть програми, а творчі працівники допомагатимуть із їхнім записом і музичним оформленням. Наприклад, Юрій Луговий цілком комфортно почувався за режисерським пультом під час запису одного з випусків, а наші редакторки вже давно добре вправляються у звукових програмах, які використовують у роботі на радіо. Про враження учасників можна буде почути в спеціальному ролику, який готуємо до Дня працівників радіо, телебачення та зв'язку. Цей проєкт забрав чимало й робочого, і позаробочого часу. Дуже вдячні нашим колегам із технічної служби, що вони погодилися на експеримент. Найцінніше, що він посилив комунікацію в колективі й ще раз засвідчив - у нас немає важливіших професій та другорядних. На Суспільному працює команда, мета якої - зробити максимум, аби слухачам і глядачам було пізнавально й цікаво. Тому робота кожного, хто причетний до ефіру, важлива", - розповіла лінійна продюсерка радіомовлення Тернопільської філії Суспільного Ірина Моргун (Джерело: Портал UA: Суспільне мовлення).
  • 14.11.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 14 листопада розглянула результати позапланових перевірок двох компаній, які проводилися у зв'язку з виявленими під час моніторингів мовлення ознаками порушень вимог чинного законодавства та Правил ведення мовлення на теле - і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, і оголосила їм попередження. Перевіркою було підтверджено наявність порушень у діяльності ТОВ "Реал-медіа", м. Херсон (логотип "KRATU"), 29 серпня 2019 року в День захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Так, упродовж доби в ефірі цього мовника не було інформації про день пам'яті, на екрані не було відповідного стилізованого зображення або палаючої свічки та оголошення хвилини мовчання із супроводженням звуку метронома о 12:00. Так само було зафіксовано порушення у мовленні ТОВ "Радіоінформаційний центр "Незалежність", м. Львів (позивні мелодія І.Білозіра "Встань з колін, народе мій"), 1 вересня 2019 року, коли відзначалися 80-ті роковини початку Другої світової війни. Мовник не транслював відповідної інформації упродовж доби і о 12:00 не оголошувалася хвилина мовчання. Національна рада оголосила ліцензіатам попередження і вказала на неприпустимість порушень вимог чинного законодавства в подальшому (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.11.2019 Під час засідання 14 листопада Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення провела конкурс для розвитку музично-розважального мовлення і оголосила його результати. На цей конкурс, рішення про який ухвалено 11 липня і опубліковано 28 серпня, було виставлено 5 FM-частот, 4 з яких - у обласних центрах: в Житомирі (98.2 МГц), Львові (105.4 МГц), Полтаві (96.2 МГц), Херсоні (90.4 МГц), а також у Кременчуці Полтавської області (93.4 МГц). Вимогами до програмної концепції передбачено трансляцію не менше ніж 50 відсотків розважальних передач із підбіркою музичних творів. Обсяг ведення передач українською мовою і частка пісень державною мовою - відповідно до чинного законодавства. Також не дозволяється ретранслювати програми і використовувати дані інших мовників. Отже, переможцями конкурсу стали: 1. На частоті 98.2 МГц у м. Житомирі - ТОВ "Телерадіокомпанія "Радіо Кохання", м. Київ ("Мелодія FM"); 2. На частоті 105.4 МГц у м. Львові - ТОВ "Ч К", м. Київ ("Radio JAZZ"); 3. На частоті 93,4 МГц у м. Кременчуці Полтавської обл. - ТОВ "МЮЗІКРАДІО", м. Київ ("Легкое и спокойное радио RELAX"); 4. На частоті 96.2 МГц у м. Полтаві - ТОВ "МЮЗІКРАДІО", м. Київ ("Легкое и спокойное радио RELAX"); 5. На частоті 90.4 МГц у м. Херсоні - ТОВ "Телерадіокомпанія "Радіо Кохання", м. Київ ("Мелодія FM") (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.11.2019 14 листопада Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на місцеве мовлення, який проводився в рамках проекту "Мовлення громад", і визначила переможців на 37 частотах у 16 областях України. Потужність, з якою мовитимуть радіостанції на FM-частотах, - від 0.01 до 1 кВт. Загалом на конкурс було запропоновано 67 частот у 22 областях України у рамках цього проекту, а також 3 УКХ-частоти в Одеській області. Під час розгляду питання член Національної ради Сергій Костинський зауважив, що це - найбільший конкурс Національної ради з розбудови місцевого радіомовлення. "Я вважаю, що разом із розбудовою мереж Суспільного мовлення, військового мовлення - це один із найбільших проектів і одне з найбільших досягнень Української держави, яке, в тому числі, корелює з процесом децентралізації в Україні. Ми надаємо громадам можливість голосу, право голосу. Ми даємо можливість створення ефірних медіа. І таким чином, ми створюємо умови для розвитку громад. На сьогодні ліцензії Національної ради вже отримали 84 радіостанції," - повідомив він. Основними вимогами до програмної концепції передбачено, що в загальному обсязі мовлення не менше як 15 відсотків мають становити інформаційні передачі місцевої тематики, увесь контент має транслюватися лише українською. Також дозволяється ретрансляція програм Суспільного мовлення та програм Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України ("Армія FM - військове радіо"). За результатами конкурсу у 37 населених пунктах країни мовитимуть такі телерадіокомпанії: 1. Вінницька область: м. Ладижин, 103.9 МГц - ТОВ "Медіа Інвест ПРО", м. Ладижин Вінницької обл. ("Подільське Радіо"); м. Липовець, 106.7 МГц і с. Ободівка, 100,1 МГц - ПП ТРК "Подільські комунікації", м. Ладижин Вінницької обл. ("Лада"); с. Мальчівці, 105.7, МГц - КО "Редакція Барського районного ефірного радіомовлення", м. Бар Вінницької обл. ("Говорить Бар"); 2. Волинська область: м. Горохів, 93.7 МГц - ТОВ "Телерадіокомпанія Золочів", м. Золочів Львівської обл. ("Золочів FM"); м. Луцьк, 100.9 МГц, смт Цумань, 98.4 МГц і смт Шацьк, 91.4 МГц - ДП "Телерадіокомпанія "Аверс" ВАТ "Корпорація "Аверс", м. Луцьк Волинської обл. ("Аверс"); смт Олика, 98.8 МГц - ТОВ "Телерадіокомпанія "Львівська хвиля", м. Львів ("Львівська хвиля радіо нашого міста"); 3. Дніпропетровська область: с. Миколаївка, 89.4 МГц і м. Павлоград, 90.3 МГц - КП "Павлоградська телерадіокомпанія" Павлоградської міської ради, м. Павлоград Дніпропетровської обл. ("ПТРК"); 4. Житомирська область: м. Бердичів, 97.5 МГц - ТОВ "УНА-1", м. Рівне ("Радіо УНА. Перша українська націоналістична хвиля"); м. Малин, 90.2 МГц - ДП "Телерадіокомпанія "Рекорд Коростень" ТОВ "Коростень рекорд ФМ", м. Коростень Житомирської обл.; м. Олевськ, 88.9 МГц - ТОВ "Телерадіокомпанія "Львівська хвиля", м. Львів ("Львівська хвиля радіо нашого міста"); 5. Закарпатська область: смт Ясіня, 104.4 МГц - ТОВ "Культурно-мистецький центр "Барви", м. Мукачеве Закарпатської обл. ("Радіо Закарпаття-FM"); 6. Запорізька область: м. Запоріжжя, 88.3 МГц - ТОВ "МЕДІ МЕРЕЖА", м. Київ ("ФОРМАТ"); 7. Івано-Франківська область: м. Бурштин, 99.2 МГц і с. Мала Тур'я, 88.3 МГц - Івано-Франківське міське КП ТРК "Вежа", м. Івано-Франківськ (Радіо "Вежа"); смт Верховина, 106.7 МГц і с. Яблуниця, 107.7 МГц - ТОВ "Парбат", м. Київ ("Гуцульське радіо"); с. Микуличин, 106.0 МГц - ТРК "Надвірна", м. Надвірна Івано-Франківської обл. (Телерадіокомпанія "Надвірна"); 8. Київська область: смт Володарка, 100.7 МГц - ТОВ "Телерадіокомпанія Стояночка", м. Тетіїв Київської обл. ("Стояночка ФМ"); м. Фастів, 95.0 МГц - ТОВ "Рекламно-інформаційне агентство "БЛІЦ", м. Біла Церква Київської обл. ("БЛІЦ-FM"); 9. Луганська область: м. Кремінна, 99,2 МГц - КП "Регіональна телерадіокомпанія "КТВ-ПЛЮС", м. Кремінна Луганської обл. ("Говорить Кремінна"); 10. Львівська область: м. Старий Самбір, 89.8 МГц - ТОВ "УНА-1", м. Рівне ("Радіо УНА. Перша українська націоналістична хвиля"); м. Трускавець, 98.8 МГц - КП "Редакція міського радіомовлення", м. Трускавець Львівської обл. ("В ефірі Трускавець"); 11. Полтавська область: м. Миргород, 96.9 МГц - Міська телестудія "Миргород", м. Миргород Полтавської обл. ("Ви слухаєте "Радіо "Миргород"!"); 12. Сумська область: м. Шостка, 104.1 МГц ? КП ТРК "Акцент", м. Шостка Сумської обл. ("Радіо "Акцент"); 13. Тернопільська область: м. Тернопіль, 106.8 МГц - ТОВ Тернопільська ТРК "ТАКТ", м. Тернопіль ("Радіо ТАКТ"); 14. Харківська область: смт Близнюки, 100.1 МГц - ТОВ "ТРК "Слобожанське ФМ", м. Харків ("Слобожанське ФМ"); 15. Чернівецька область: м. Сторожинець, 107.5 МГц - ТОВ "Телерадіокомпанія "Станція", м. Чернівці ("Радіо 10"); 16. Чернігівська область: м. Бобровиця, 88.9 МГц, смт Гончарівське, 90.7 МГц, м. Носівка, 91.3 МГц, смт Парафіївка, 90.2 МГц, смт Срібне, 101.7 МГц, м. Чернігів, 92.0 МГц - ТОВ "Студія "1.ФМ", м. Чернігів ("Onefm"). Конкурс на отримання ліцензії на мовлення з використанням вільної частоти 91.3 МГц у м. Херсоні перенесено на наступне засідання Національної ради, яке відбудеться 5 грудня 2019 року. На 29 частот заявок не надійшло, тому Національна рада конкурс на них припинила. Це такі частоти: 105.8 МГц м. Погребище і 99.6 МГц, смт Тростянець Вінницької обл.; 89.9 МГц, м. Запоріжжя; 101.8 МГц, м. Богуслав, 94.7 МГц, смт Згурівка, 92.6 МГц, смт Макарів, 95.8 МГц, м. Переяслав і 93.5 МГц, м. Яготин Київської обл.; 90.7 МГц, с. Андріївка, 89.8 МГц, м. Новоукраїнка і 92.7 МГц, м. Світловодськ Кіровоградської обл.; 97.6 МГц, смт Новоайдар Луганської обл.; 103.9 МГц, с. Бітля, 100.9 МГц, смт Бориня і 101.5 Мгц, с. Лімна Львівської обл.; 107.4 МГц, м. Первомайськ і 88.2 МГц, смт Підгородна Миколаївської обл.; 104.2 МГц, м. Березівка, 106.2 МГц, с. Маяки, 100.2 МГц, с. Петровірівка і 97.8 МГц, м. Рені Одеської обл.; 98.2 МГц, м. Лубни Полтавської обл.; 107.9 МГц, м. Дубровиця і 105.9 МГц, с. Копань Рівненської обл.; 99.5 МГц, с. Гороховатка, 100.4 МГц, м. Красноград і 107.3 МГц, м. Куп'янськ Харківської обл.; 105.4 МГц, м. Сміла Черкаської обл.; 98.4 МГц, смт Линовиця Чернігівської обл. Також не знайшлося охочих мовити на 3 УКХ-частотах у Одеській області ? 68.45 МГц у смт Любашівці, 72.74 МГц у смт Миколаївці і 72.44 МГц у смт Саврань. Крім того, сьогодні до Національної ради надійшла заява від ТОВ "Слово Волині", м. Луцьк Волинської обл. ("радіо 12"), у якій компанія просить регулятора зняти її з конкурсу. Чотири компанії не були допущені до конкурсу і їхні заяви залишені без розгляду, оскільки вони не сплатили вчасно грошовий внесок під конкурсну гарантію для участі в конкурсі. Це: ТОВ "Телерадіокомпанія "Тризуб ФМ", м. Запоріжжя; ТОВ "Телерадіокомпанія "Можливість", м. Слов'янськ Донецької обл.; ТОВ "Авіс-Макарів", смт Макарів Київської обл.; ТОВ "Телерадіокомпанія "Никвести", м. Миколаїв. Таким чином, місцеві радіостанції - переможці конкурсу - відповідно до законодавства упродовж року мають розпочати своє мовлення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.11.2019 "Радіо Крим. Реалії" розпочадо цілодобове мовлення з Чонгара (південь Херсонської області) на середніх хвилях на частоті 648 кГц. Таким чином радіо можна слухати на території Кримського півострова, за винятком гірських районів і Південнобережжя. Про це йдеться на сайті видання. Радіосигнал поширюється також на південні і східні області України, західну і південну частину Росії. Також "Радіо Крим. Реалії" мовить на частоті 105.9 FM на північний Крим. По буднях з 9:00 до 10:00 (8:00 - 9:00 за київським часом) на радіостанції виходить ток-шоу "Доброго ранку, Крим!"; з 19:30 до 20:30 (18:30 - 19:30 за київським часом) ток-шоу "Кримський вечір"; в суботу з 8:40 до 9:00 (7:40 - 8:00 за Києвом) програма "Крим за тиждень з Олександром Янковським" і з 17:00 до 17:45 (16:00 - 16:45 за Києвом ) "Кримскій. Пармезан". Також на хвилях "Радіо Крим.Реаліі" можна слухати програми української та російської служб "Радіо Свобода", "Голосу Америки", ток-шоу "Радіо Донбасс. Реалії" і програми "Справжнього часу". Нагадаємо, 22 серпня 2019 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на рік продовжила дозвіл на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення "Радіо Крим.Реалії" - на 648 кГц у Чонгарі Херсонської області. Радіостанція в ефірі з 2015 року (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 14.11.2019 На підставі виявлених порушень у діяльності ліцензіатів - ТОВ-ТРК "МІСТ ТБ", м. Львів (логотип "ZIK"), та КП "Телерадіокомпанія "Бурштиновий шлях" Володимирецької районної ради рівненської області, Маневицької районної ради Волинської області та Кузнецовської міської ради Рівненської області, смт Володимирець Рівненської обл. (позивні "Шлях-FM") - 14 листопада Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вирішила застосувати до них санкцію "оголошення попередження". Національна рада з'ясувала, що 27 серпня 2019 року телеканал "ZIK" не здійснював супутникового мовлення за технічними параметрами, вказаними у його ліцензії. Так само 15 жовтня 2019 року у відрізки часу з 05:00 до 07:00 та із 17:00 до 19:00 на частоті 101.1 МГц в смт Володимирець не зафіксовано мовлення радіостанції "Шлях-FM". Відповідне недотримання умов ліцензії є ознакою порушення вимог частини сьомої статті 27 та пункту а) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Керуючись нормами чинного законодавства Національна рада оголосила обом мовника попередження, а також зобов'язала їх протягом місяця усунути порушення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.11.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення замовить прорахунок 166 телеканалів у ДП "Український державний центр радіочастот" за ініціативою ТОВ "ТРК "ЕТЕР" для створення загальнонаціональної багатоканальної телемережі МХ-6. Відповідне рішення ухвалив регулятор на засіданні 14 листопада. Під час розгляду цього питання на засіданні відповідальний секретар Національної ради Олександр Ільяшенко наголосив, що це питання дуже довго обговорювалося і напрацьовувалося. Це подання для 166 населених пунктів для компанії "ЕТЕР", яка змінює свою технологію з DVBH на DVBT-2. Національна рада звернеться стосовно замовлення прорахунку цифрових телеканалів у 166 населених пунктах 24 областей України і Автономної Республіки Крим, зокрема у таких: Автономна Республіка Крим - 18, Вінницька область - 5, Волинська область - 6, Дніпропетровська область - 12, Донецька область - 7, Житомирська область - 9, Закарпатська область - 6, Запорізька область - 5, Івано-Франківська область - 4, Київська область - 6, Кіровоградська область - 6, Луганська область - 9, Львівська область - 4, Миколаївська область - 5, Одеська область - 9, Полтавська область - 10, Рівненська область - 3, Сумська область - 5, Тернопільська область - 5, Харківська область - 6, Херсонська область - 6, Хмельницька область - 4, Черкаська область - 8, Чернівецька область - 2, Чернігівська область - 6. Також буде замовлено 4 частоти для розвитку місцевого звукового мовлення у Луцьку Волинської області і в 3-х населених пунктах Львівської області - Жовкві, Миколаєві й Новояворівську. Окрім того, для потреб тимчасового мовлення прорахують цифровий канал у Станиці Луганській Луганської області. Окрім цього, за клопотанням КП "РС "Голос Києва", м. Київ, регулятор звернеться до УДЦР щодо зміни потужності передавача з 1 до 3 кВт на частоті 98.0 МГц у м Києві. Також буде замовлено заміну номіналу каналу мовлення для тимчасового мовлення у Скадовську, Чонгарі і Чаплинці Херсонської області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 13.11.2019 13 листопада, напередодні професійного свята - Дня працівників радіо, телебачення та зв'язку - у Полтавській обласній державній адміністрації відбувся круглий стіл "Регіональне телерадіомовлення Полтавщини: перспективи розвитку". У ньому взяла участь представник Національної ради у Полтавській області Лілія Миронович. Представники обласної влади привітали працівників галузі з професійним святом. Виступали керівники регіональних телерадіоорганізацій і пресслужб, науковці. До обговорення теми долучилася молодь та діти, що цікавляться майбутньою професією телерадіожурналіста. Лілія Миронович у своїй короткій доповіді розповіла про вимоги до сучасного контенту, наголосила на важливості дотримання стандартів журналістики. Обговорення було цікавим і жвавим, використовувалися та пояснювалися різноманітні відеоматеріали. Вів захід заслужений журналіст України Анатолій Мішин. На тему змістового наповнення програм говорили також і депутат обласної ради Анатолій Ханко та начальник департаменту інформаційної діяльності та зв'язків із громадськістю Полтавської ОДА Вікторія Пилипенко. Кращих працівників телерадіопростору Полтавщини було відзначено грамотами Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та місцевої влади (Джерело: Сайт Нацради).
  • 13.11.2019 Якою є роль журналіста на прикордонні з країною-агресором? Чи можливо гідно виконувати свою місію і не скотитися у пропаганду? Яким є стан інформаційної безпеки на Чернігівщині і що регіональні журналісти можуть зробити для її зміцнення? Роль громадської журналістики у воєнних умовах. На ці та інші питання шукали відповіді медійники Чернігівщини напередодні професійного свята Дня працівників радіо, телебачення і зв'язку. Представники обласної влади, національного медіарегулятора та місцевих телерадіоорганізацій обговорювали важливі питання інформаційної безпеки разом з відомим журналістом, головою Комісії з журналістської етики, головою правління ПГО ТРК "Громадське радіо" Андрієм Куликовим. Ініціатором зустрічі став Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА та Радіостанція "Svoboda.FM". "Інформаційна безпека - поняття набагато ширше, ніж зазвичай вважають, - зазначив Андрій Куликов. - Мільйони людей саме від журналістів дізнаються про прийнятний спосіб поведінки. …І якраз розвиток місцевих медіа є ключем до максимальної поінформованості суспільства". "Питання інформаційної безпеки - надзвичайно актуальне для Чернігівської області, адже з 22 районів регіону 7 - прикордонні, - наголосила Ірина Сенченко, представник Національної ради у Чернігівській області. - Чернігівська область межує з Гомельською областю Республіки Білорусь та Брянською областю Російської Федерації. Тому специфічною характеристикою саме Чернігівщини є багаторічне засилля як російських, так і білоруських каналів". "Чи не найкращий метод - створення радіо в громаді. Це найдієвіший метод боротьби з пропагандою, адже громаді завжди буде що сказати і чим відповісти на поширення дезінформації. Лише заборона пропагандистських телеканалів нічого не дасть, ми маємо щось пропонувати навзамін. І цим "чимось" має стати місцеве радіо! Хочеш, щоб тебе почули, - починай з головного, - наголосив Андрій Куликов. - Адже люди мають безліч своїх проблем, і їх здебільшого мало цікавить чиясь окрема думка". Він поділився з присутніми корисними історіями з власного журналістського досвіду та надав практичні поради з організації місцевого радіомовлення, яке, на його думку, є найбільш ефективним та доступним регіональним ЗМІ, найближчим до людей, до їх потреб у поінформованості та можливості висловитись. Своєю чергою Ірина Сенченко у своїй презентації означила головні виклики для інформаційного простору Чернігівщини та розповіла про низку заходів, які вже запроваджені Національною радою. "На найближчому засіданні відбудеться конкурс на мовлення на вільні радіочастоти в регіоні. Саме завдяки розбудові радіомовлення на місцях ми й матимемо можливість протидіяти російській пропаганді на прикордонні. Прорахунок частот та розбудову мережі радіо громад для області розпочато вже давно, очікували лише на позитивні висновки від Українського державного центру радіочастот. Планомірно ці частоти будуть виставлятися на конкурси. Тепер головне, аби місцева влада, представники місцевого самоврядування підтримали ініціативи та були зацікавлені в розбудові медіа на місцях, адже зі свого боку - Національна рада і я як представник робимо все можливе для розбудови мережі", - сказала Ірина Сенченко. Відбувся також діалог про роль журналіста в житті суспільства. Зійшлися на думці, що основне завдання медійників - доносити до людей правду. Не брехати і не замовчувати. Тільки так можна створити безпечне інформаційне середовище, протидіяти фейкам та антиукраїнській пропаганді (Джерело: Сайт Нацради).
  • 13.11.2019 Близько 5000 учасників Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності надіслали свої роботи в електронному вигляді для перевірки. Ті, хто написав диктант без жодної помилки, отримають призи. Переможців радіодиктанту оголосять 18 листопада о 13:15 в ефірі Українського радіо. Цьогоріч відбувся також конкурс на найкращий твір, тему якого оголосили після написання диктанту. Оскільки твори можна було надсилати також поштою, переможців цього конкурсу назвуть, коли всі паперові листи надійдуть, а твори будуть перевірені - 25 листопада. Нагадаємо, 8 листопада відбувся ХІХ Всеукраїнський радіодиктант національної єдності за зміненими правилами. Текст радіодиктанту вже опублікували, щоб кожен міг самостійно перевірити себе. Основною локацією стала Національна бібліотека України імені Володимира Вернадського. На місці мовила виїзна студія Українського радіо з ведучим Романом Колядою. До написання радіодиктанту долучилися народна депутатка Ірина Геращенко, письменниця Катерина Бабкіна, актор Сергій Калантай, народний депутат Сергій Швець, музичний гурт YUKO, танцюрист Влад Яма, журналіст Данило Мокрик, акторка Наталія Сумська, а також учні гімназії ім. Лесі Українки та президенти шкіл Дарницького району м. Київ. До акції також приєдналися представники "Київського центру незрячих", які написати диктант шрифтом Брайля (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 12.11.2019 Щосереди о 18:00, починаючи з 13 листопада і до 19 січня 2020 року, в ефірі "UA: Радіо Культура" виходитиме спільний медіапроєкт "Мистецького арсеналу" та "UA: Радіо Культура" - "Подолання гравітації. Мистецтво як спосіб бути вільними в умовах несвободи". Проєкт матиме формат радіобесід, прямий ефір вестимуть із "Мистецького арсеналу", де триває виставка "Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації", про це повідомляє сайт "UA: Суспільне мовлення". До участі в бесідах запросять митців, які пережили ув'язнення, обмеження пересування та інші досвіди несвободи, із якими дали чи дають собі раду за допомогою мистецтва. Гостем першої програми стане Ігор Козловський - релігієзнавець, який провів у полоні терористів "ДНР" майже два роки. Директорка "Мистецького арсеналу" Олеся Островська-Люта розповіла, що доробок Параски Плитки-Горицвіт, дивом уцілілий і на довгі часи забутий, нині повертається в український культурний простір. "Її досвід відгукується нам зараз: ув'язнена радянською владою молодою, вона провела десять років у таборах. І там, і після повернення до Криворівні вона багато творила. І цей доробок вражає своєю позитивною, життєствердною силою. І наш проєкт з UA: Радіо Культура - один зі шляхів повернення Параски Плитки до культурного контексту", - сказала вона. За словами продюсерки "UA: Радіо Культура" Ірини Славінської, Параска Плитка-Горицвіт є не якимось "наївом", а цікавою для осмислення рольовою моделлю. "Для нас важливо поставити її в контекст - сучасний та історичний. Саме тому ми запросили до розмови мисткинь і митців, які знають, що таке несвобода. І які вирвалися за її межі за допомогою творчості. Тому ми щасливі, що й далі працюємо спільно з Мистецьким арсеналом над цим неймовірним проєктом", - додала вона. Нагадаємо, "UA: Радіо Культура" можна слухати у FM-діапазоні свого міста, на сайті або в мобільному застосунку suspilne.radio. Із 1 вересня третій канал Суспільного радіо UA: Радіо Культура мовить у FM-діапазоні в Києві - 97.6 FM (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 11.11.2019 Мережева радіостанція "Прямий FM" вже веде мовлення у Переяславі на Київщині. Частота мовлення станції у місті - 107.7 МГц, потужність передавача - 100 Вт (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 9.11.2019 8 листопада в день проведення ХІХ Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності до акції долучився "Київський центр незрячих". "Цей диктант має принципове значення для єдності нації. Але до цього часу незрячим було складно взяти участь в акції, оскільки для нас процес написання триваліший. Для того щоб написати одну літеру, потрібно три-чотири рази проколоти листок грифелем - і це повільніше, ніж писати ручкою. За своє життя я написав багато диктантів ще за шкільних років. Тому сміливо можу сказати, що цей текст був для відтворення шрифтом Брайля достатньо простим, - розповів директор "Київського центру незрячих" Сергій Васін. - Ми хотіли долучитися до написання диктанту саме через те, що відчуваємо себе громадянами країни. Водночас це не тільки участь у Всеукраїнській акції, це ще й мотивація для незрячих людей здобути знання та фах, жити повноцінним життям". "Київський центр незрячих" уперше офіційно приєднався до написання радіодиктанту. Правила його написання цьогоріч зазнали змін - правильний текст диктанту опублікували за 15 хвилин після закінчення акції. Оскільки написання за допомогою шрифту Брайля вимагає більше часу, Суспільний мовник, дотримуючись політики відкритості й інклюзивності, погодився на особливі умови для групи учасників із порушенням зору й надав представника, який простежив за дотриманням правил і чесністю написання диктанту. Нагадаємо, об 11:00 відбувся ХІХ Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Текст диктанту вже опублікований, щоб кожен міг самостійно перевірити себе. "Київський центр незрячих" є реабілітаційною установою, цільовим призначенням якої є інтеграція незрячих у суспільство шляхом їх фізичної, психологічної, соціально-побутової та професійної реабілітації (Джерело: Портал "UA: Суспільне мовлення").
  • 9.11.2019 У день проведення Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності українські користувачі Google найчастіше шукали інформацію про радіодиктант. Також у ТОП-5 увійшов запит про День української писемності та мови. Про це свідчать дані відкритої аналітики Google Trends, яка вимірює, як часто певний термін шукають по відношенню до загального обсягу пошукових запитів у різних регіонах світу й на різних мовах. Найбільше шукали інформацію про радіодиктант користувачі з Тернопільської, Хмельницької, Рівненської, Волинської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Крім того, як свідчать дані Goole Trends, користувачі цікавилися й окремими словами, що прозвучали у радіодиктанті: берест, цифра, вебкамера, Івана Купала. Нагадаємо, 8 листопада о 11:20 відбувся ХІХ Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який організовула Національна суспільна телерадіокомпанія України. Текст можна було сфотографувати чи відсканувати і надіслати протягом 15 хвилин, з 11:45 до 12:00. О 12:00 текст радіодиктанту опублікували. Всі роботи, які були надіслані до 12:00 в електронному варіанті, будуть розглянуті упродовж 10 днів. Автори диктантів, написаних без помилок, отримають заохочувальні призи. Результати перевірки оголосять у програмі "РадіоДень" 18 листопада, також їх опрублікують на сайті ukr.radio. "Українське радіо" оголосило конкурс на найкращі твори про написання диктанту. Для цього до 11 листопада, упродовж трьох днів, потрібно надіслати листом розповідь про те, як ви написали цьогорічний диктант, як дізналися про це і чи підтримуєте цю акцію. До розповіді потрібно додати текст радіодиктанту, на конверті написати "На конкурс". Адреса, за якою приймають листи, незмінна: Київ, 01001, вул. Хрещатик, буд. 26, UA: Українське радіо. Автори десяти найкращих творів отримають заохочувальні призи. Результати цього конкурсу оголосять 25 листопада (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 8.11.2019 Починаючи з опівночі 6 листопада з передавального центру у с. Холмець Ужгородського районуна частоті 103.0 МГц мовлять радіостанції UA:Радіо "Промінь" та Тиса FM за таким графіком: І. Будні: 7:00-8:00 - Тиса, 8:00-10:00 - Промінь, 10:00-19:00 - Тиса, 19:00-21:00 - Промінь, 21:00-23:30 - Тиса, 23:30-7:00 - Промінь. ІІ. Субота: 9:00-19:00 - Тиса, 21:00-23:00 - Промінь, 21:00-23:30 - Тиса, 23:30-9:00 - Промінь. ІІІ. Неділя: 9:00-19:00 - Тиса, 21:00-23:00 - Промінь, 21:00-23:30 - Тиса, 23:30-7:00 - Промінь (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 7.11.2019 Під час робочої поїздки на Схід України лідер партії "Європейська Солідарність", п'ятий президент Петро Порошенко з членами команди привезли для радіостанції Тризуб FM новий передавач. У Карлівці, звідки мовить радіостанція, Порошенко під час прямого радіоефіру розповів слухачам з Донбасу про свої враження від численних зустрічей із проукраїнськими активістами і військовими. Про це повідомляє пресслужба партії. "Тризуб" - радіостанція, яка є дуже зубата в ефірі і несе українську думку, українську пісню, українську музику, українське слово для тих, хто любить Україну. Це радіостанція, звідки ви можете почути правду, це радіостанція, яка підтверджує, що Україна за мир, і мир для України є понад усе. Мир, а не капітуляція. Мир, а не здача інтересів України. Мир і захист кожного українця, незалежно від того, на якій території він би не був - на території вільної України або на окупованій території. Ми пишаємося, що ми українці", - звернувся до слухачів Петро Порошенко. "Ми сьогодні робимо все для того, щоби збільшити і покращити вашу можливість чути українське слово і українську пісню. І сьогодні ми до фантастичної команди радіостанції Тризуб прибули не з порожніми руками - ми привезли новий радіопередавач. Ті, хто підтримує Україну і українське радіо, підтримує радіо Тризуб, буде мати можливість слухати, насолоджуватися більш якісним сигналом, який буде доставлений новим українським радіопередавачем", - повідомив Порошенко. Він також поінформував, що радіо нарешті отримало відповідні ліцензії на мовлення. "І роблять це хлопці-ентузіасти, хлопці-волонтери, поєднуючи, до речі, лікування зубів для українських воїнів і цивільних, які розташовані тут, у прифронтовій зоні. І несе месседж українською мовою, українську пісню, для того, щоб укріплювати Українську Державу", - наголосив лідер "Європейської Солідарності". Радіо Тризуб FM створене лікарями-добровольцями, які у Карлівці організували стоматологічну допомогу бійцям ЗСУ. У стоматології наразі сучасне обладнання, необхідні медикаменти, тут вахтовим методом працюють найкращі лікарі України. За 4 роки тут волонтерили близько двох сотень лікарів, які надали фахову допомогу понад 35 тисячам пацієнтів. Петро Порошенко у прямому радіоефірі побажав всім, хто на Донбасі боронить Україну, аби наша армія просунулась аж до кордону і повністю відновила український суверенітет, українську владу, український прапор, українську мову і українську державу на всій окупованій території. Нагадаємо, що раніше п'ятий президент України зустрівся з ліцеїстами Військового ліцею у Кремінній на Луганщині (Джерело: Сайт "Прямого каналу").
  • 7.11.2019 Під час засідання 7 жовтня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула результати перевірок ПП "Телекомпанія "РАІ", м. Бурштин Івано-Франківської обл. (позивні "РАІ"), проведені за трьома ліцензіями. За двома з них радіомовник отримав санкції "оголошення попередження". Моніторинг компанії за ліцензією НР № 01397-м від 09.10.2018, був здійснений 10.09.2019 на 107.6 МГц у с. Дебеславцях Коломийського району. Під час перевірки було зафіксовано порушення частини сьомої статті 27 і частини восьмої статті 28 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", оскільки ліцензіат не виконав одну із конкурсних умов (вимогу до програмної концепції), а саме: відповідно до ліцензії в загальному обсязі власного мовлення не менше 15% мають становити інформаційні передачі місцевої тематики, але фактично інформаційні передачі з місцевою тематикою в радіоефірі тривали 7,9% від загального обсягу власного мовлення. Також компанія не дотримується визначеної програмної концепції мовлення, бо не транслюються дитячі передачі (за ліцензією - 10 хв./добу). Національна рада визнала зазначені порушення і оголосила компанії попередження. На частоті 101.6 МГц у м. Бурштині (ліцензія НР № 00399-м від 05.03.2015) моніторинг радіо "РАІ" проводився 08.09.2019 у зв'язку з відзначенням цього дня Дня пам'яті 75-х роковин початку депортації українців із Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках. Перевірка на підставі моніторингу засвідчила, що компанія порушила пункт 4 Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, пункти а), б) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", Постанову Верховної Ради України від 18.12.2018 № 2654-VIII "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2019 році", оскільки з 00.00 до 16.06 в ефірному часі не транслювалося інформації про день пам'яті, а також о 12.00 не було оголошення хвилини мовчання із супроводженням звуку метронома. Ці порушення стали підставою для застосування регулятором санкції "оголошення попередження". Перевірку радіокомпанії за ліцензією НР № 00915-м від 20.03.2013 було проведено на підставі моніторингу 02.10.2019 на частоті 106.6 Мгц у с. Малій Тур'ї. Під час перевірки не було виявлено порушень чинного законодавства та умов ліцензії, тому її результати було взято до відома (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.11.2019 Розглянувши результати планових виїзних перевірок ТОВ "Українська академія індустрії моди" (логотип "ODESSA FASHION"), м. Одеса, і ТРК "Надвірна" (позивні "Телерадіокомпанія "Надвірна"), м. Надвірна Івано-Франківської обл., Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 7 листопада оголосила ліцензіатам попередження через порушення вимог ліцензій і чинного законодавства. Під час проведення планової перевірки регулятор з'ясував, що одеський місцевий телеканал "ODESSA FASHION" не дотримується частини п'ятої статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", оскільки всі передачі транслюються без повідомлення інформації про ім'я автора чи авторів, адреси виробника цих передач. За результатами планової перевірки ТРК "Надвірна", проведеної на підставі моніторингу від 9 жовтня 2019 року, регулятор зафіксував, що мовник не дотримується умов ліцензії в частині програмної концепції мовлення, оскільки зменшено частку національного аудіовізуального продукту, мінімальний обсяг культурно-мистецьких і науково-просвітницьких програм. Крім того, взагалі не транслювалися дитячі передачі, яких відповідно до ліцензії мало би бути 1 год./добу. Це є порушенням вимог частини сьомої статті 27 і частини восьмої статті 28 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Національна рада оголосила зазначеним ліцензіатам попередження і зобов'язала упродовж місяця привести свою діяльність у відповідність до умов ліцензій і норм чинного законодавства (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.11.2019 Регуляторний орган на засіданні 7 листопада ухвалив рішення створити Робочу групу з підготовки Звіту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2019 рік і затвердив її склад. Робочу групу очолює перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк, її координатором визначено Сергія Кучерука, керівника апарату. До складу групи входять керівники управлінь та відділів Національної ради. Проект Звіту має бути підготовлений і винесений на розгляд Національної ради до 23 січня 2020 року. Регуляторний орган відповідно до ст. 16 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" щорічно звітує перед Верховною Радою України і Главою держави про свою діяльність, водночас оприлюднюючи Звіт не пізніше 1 лютого наступного за звітним року на своєму офіційному веб-сайті (Джерело: Сайт Нацради).
  • 4.11.2019 Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики відповідно до вимог пункту 20 статті 85 Конституції України, статті 210 Регламенту Верховної Ради України, частини другої статті 5 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" оголошує відбір кандидатур на заміщення трьох вакантних посад членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Суб'єктами права подання кандидатур на посаду члена Національної ради є депутатські фракції і групи у Верховній Раді України та всеукраїнські об'єднання громадян у галузі діяльності засобів масової інформації. Вимоги до кандидатур визначені частиною першою статті 7 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення". Членом Національної ради може бути призначений громадянин України з числа кваліфікованих фахівців у галузі журналістики, юриспруденції, телерадіомовлення, управління, представників науки, культури, мистецтва, які мають вищу освіту, стаж роботи у сфері телерадіомовлення, зокрема наукової або педагогічної, не менше п'яти років, володіють державною мовою, проживають в Україні протягом останніх десяти років та на момент призначення не досягли встановленого законом пенсійного віку. Подання щодо кандидатур та документи кандидатів приймаються упродовж 21 дня від дати оприлюднення оголошення у газеті "Голос України", тобто до 23 листопада включно. Особа, яка бажає взяти участь у конкурсі, повинна подати в установленому порядку такі документи: 1) подання - рекомендацію від депутатської фракції чи групи у Верховній Раді України або всеукраїнської громадської організацій у галузі діяльності медіа та витяг із протоколу засідання, на якому приймалося рішення щодо рекомендації кандидата; 2) копію паспорта громадянина України (сторінки 1, 2 та сторінку зі штампом про реєстрацію за місцем проживання); 3) власноруч заповнену особову картку встановленого зразка П - 2 ДС з автобіографією на окремому аркуші; 4) письмову заяву, в якій повідомляє, що до неї не застосовуються заборони, визначені частиною третьою або четвертою статті 1 Закону України "Про очищення влади", та надає згоду на проходження перевірки та на оприлюднення відомостей стосовно неї відповідно до зазначеного Закону; 5) завірену копію (копії) документа (документів) про освіту з додатками; 6) декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2018 рік, подану відповідно до вимог статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції; 7) сертифікати психіатра та нарколога; 8) копію ідентифікаційного коду; 9) завірену копію трудової книжки; 10) 4 фотокартки для документів розміром 3х4; 11) письмову заяву про невходження до складу правління, інших контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку, та письмове зобов'язання відповідно до статті 36 Закону України "Про запобігання корупції"; 12) для військовозобов'язаних копію військового квитка або посвідчення особи військовослужбовця. Документи подавати за адресою: 01008 м. Київ, вул. Грушевського, 5, Верховна Рада України, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики. Додаткову інформацію щодо конкурсного відбору можна отримати у секретаріаті Комітету за телефоном: (044)-255 23 21 (Джерело: Сайт Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики).
  • 4.11.2019 У Львові громадський активіст та радіоведучий до непритоми побив колишнього консула. Конфлікт стався 2 листопада між засновником львівської громадської організації "Ідея Міста" Назарієм Брезіцьким та колишнім консулом України в Мюнхені Володимиром Цвілєм. Про це повідомляє видання Zaxid.net. Зазначається, що інцидент трапився у ресторані львівського готелю. За даними журналістів, 35-річний Назарій Брезіцький зламав ніс 57-річному Володимиру Цвілю, який від удару знепритомнів, а коли прийшов до тями, виявив, що у нього зник мобільний телефон вартістю 27 тис. грн. В львівській поліції підтвердили журналістам факт бійки, але не стали розголошувати прізвища потерпілого і підозрюваного. Водночас місцевий сайт "Діло" опублікував фото витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, у якому прямо вказані прізвища учасників інциденту. Причина бійки поки невідома. На телефонні дзвінки Zaxid.net Назарій Брезіцький не відповів. Поліція уже відкрила кримінальне провадження за підозрою Брезіцького у розбої - за ч. 1 ст. 187 ККУ (розбій), йому загрожує позбавлення волі на строк від трьох до семи років. Я пише видання, 35-річний Назарій Брезіцький є засновником громадської організації "Ідея Міста" та благодійного фонду "Справа Скарбека". Львів'янам він відомий переважно з вуличних білбордів і регулярних передач на одній із місцевих радіостанцій. У 2018 році біля його офісу виявили вибухівку, тоді Брезіцький називав це спробою залякування. У 2019 році Назарій Брезіцький хотів брати участь у позачергових виборах народних депутатів, однак ЦВК відмовила йому у реєстрації. 57-річний Володимир Цвіль у 2002-2004 рр. був консулом України в Мюнхені. У 2016 році балотувався до Верховної Ради як самовисуванець на Рівненщині, але програв вибори (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 3.11.2019 3...2...1... Полетіли в новий тиждень! Разом з новою програмою на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Громадське радіо" (Київ-70.40МГц, Дніпро-73.46МГц, Лисичанськ-87.7МГц, Маріуполь-89.1МГц, Бахмутівка-98.1МГц, Захарівка-89.8МГц, Новотошківське-90.0МГц, Старобільськ - 90.2МГц, Краматорськ-90.9МГц, Гірник-91.4МГц, Біловодськ - 92.6МГц, Білолуцьк - 100.0МГц, Зоринівка - 103.7МГц, Волноваха - 103.8МГц та 66.05МГц, Шпола-105.6МГц, Арциз-105.9МГц, а також Інтернет-мовлення). З понеділка по п'ятницю у "Турборанку" обговорюватимуться найважливіші та найактуальніші теми й розбиратимуть із законодавчими нововведеннями. Вмикайте прямий ефір вже завтра о 7:30. А з 8:00 дивіться відеотрансляцію. Налаштовуйтеся на продуктивний день разом з "Громадським радіо"! Найближчий тиждень з вами проведуть Дмитро Белобров та Цареградська Єлизавета (Джерело: Сторінка "Громадського радіо" у соцмережі Facebook).
  • 1.11.2019 Сьогодні на хвилі UA: Радіо Культура відбудеться трансляція концерту до 90-річчя Симфонічного оркестру УР з БЗЗ УР. Трансляція триватиме з 19:00 до 21:00. Ведучі - Галина Бабій та Дмитро Хоркін (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 1.11.2019 31 жовтня у другий день експертного семінару "Впровадження директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги та стандартів Ради Європи в українське медійне законодавство" основними темами обговорення стали європейські стандарти щодо незалежності медіарегулятора та практики й ініціативи ЄС щодо протидії дезінформації. До дискусії долучилися перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Потураєв, експерти Ради Європи Ів Саламон та Хелена Мандіч, голова Групи підтримки України Європейської Комісії Пітер Вагнер, експерт з комунікацій Естонії Ільмар Рааг, вітчизняні фахівці медіасфери. Розмова на тему стандартів, які притаманні європейському законодавству щодо незалежності регуляторного органу сфери медіа, особливо актуальна сьогодні з огляду на підготовку нового законодавчого акта, що покликаний регулювати вітчизняну медіасферу. Його завдання - замінити старі закони і врахувати виклики, що виникли у сфері розповсюдження контенту з бурхливим розвитком інформаційних технологій. Процес зі створення нового закону відбувається відкрито із залученням усіх зацікавлених сторін, медіаюристів, відзначила Ольга Герасим'юк. Є велике прагнення вийти на такі правові норми, які забезпечать регуляторові незалежність та неможливість інших органів влади впливати на рішення Національної ради. Мають бути прозорі правила призначення і звільнення з посад членів Національної ради і формування її керівництва. "Регулятор дуже потребує сьогодні підсилення і чітких правил", - сказала вона. Важливо також обумовити роль регулятора не як органу, який лише санкції застосовує. Він має сприяти співрегуляції, саморегуляції на ринку, повинен мати належне фінансування, щоби бути незалежним і економічно. Експерт Ради Європи Ів Саламон із Великої Британії, яка із 2005 року спостерігає за процесом медіареіорми та сприяє впровадженню кращих європейських практик в Україні, презентувала стандарти, наявні в Європейському Союзі, що дають змогу забезпечити справжню незалежність медіарегуляторові. Вони передбачені Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги (прописані більш загально), а значно чіткіше визначені в Рекомендації Комітету міністрів РЄ (2000) щодо незалежності та функцій регуляторних органів. Серед індикаторів незалежності - докладне визначення в законодавстві сфери повноважень і юрисдикції регулятора; незалежність від уряду і бізнесу; чіткість політик і регуляторних цілей; повноваження ухвалювати підзаконні акти і власні правила роботи; публічна підзвітність; право оскарження рішень регулятора в суді; чітко визначений процес призначення членів органу; чіткі процедури регулятора; чіткі правила щодо конфлікту інтересів кандидатів на посади членів Національної ради та після їх призначення; чіткі механізми фінансування, які обмежують ймовірність політичного втручання тощо. Водночас справжня незалежність медіарегулятора визначається не лише юридичними нормами, тобто де-юре, а й культурною традицією, інформаційними нормами і практиками, які поширені в суспільстві, тобто де-факто, зауважила Ів Саламон. Вона розповіла про дослідження INDIREG 2011 року для Європейської Комісії із визначення індикаторів незалежності та ефективного функціонування незалежності регуляторних органів у сфері медіа в Європі. Його метою було оцінити, наскільки медіарегулятори фактично незалежні порівняно з юридично прописаними нормами. Стало очевидним, що абсолютної незалежності не існує, а її саму можна визначити як "необхідність регулятора триматися рівновіддалено від усіх можливих інтересів із метою їх неупередженого балансування, а також зосередитися на досягненні довготривалих інтересів, які приносять користь усім зацікавленим сторонам, а не короткотермінових інтересах різних груп". За словами експертки, в країнах усталеної демократії, де низький рівень корупції і високий рівень громадянської культури та суспільної активності, більш широкі соціальні фактори підтримують культуру незалежності медіарегулятора. Саме вони і забезпечують, що регулювання відбувається без тиску держави чи галузі. Таким чином, юридично прописаних норм щодо незалежності регулятора недостатньо, необхідна культура незалежності в суспільстві, підсумувала Ів Саламон. Вона поділилася прикладом, що у Великій Британії культура незалежності є дуже потужною. Особа, яку призначають на посаду, відчуває, що повинна діяти в інтересах суспільства, а не певної політичної партії. Коли ж такої незалежності немає, необхідно мати в законодавстві набагато більше критеріїв, які підтримуватимуть таку незалежність: залучення громадськості, визначення компетенцій тощо. Все це необхідно враховувати в новому українському медіазаконодавстві, наголосила вона. Голова Групи підтримки України Європейської Комісії Пітер Вагнер розповів про кроки, які робить Європейський Союз для протидії дезінформації, зокрема ініціативи, в рамках яких аналізуються матеріали щодо наявності дезінформації, поширювані 19 мовами у 20 країнах світу. Практикою Естонії у протидії російській пропаганді й дезінформації поділився Ільмар Рааг. Оцінюючи цю проблему, фахівці його країни дійшли висновку, що заборона російських каналів може мати лише короткотерміновий, а не стратегічний ефект, і така заборона може призвести до того, що люди втратять здатність протистояти ворогу і його діям. Тому необхідно розвивати власну спроможність ініціативно реагувати на ситуацію наперед, а не навздогін. Важливо планувати проактивні наративи, аніж просто реагувати на конкретну ситуацію, що вже відбулася. Щоб їх передбачати, потрібна відповідна моніторингова служба. Також, за словами Ільмара Раага, важливим чинником у протистоянні російській пропаганді є високий рівень життя громадян. Про потребу зростання української економіки й покращення добробуту наших співгромадян як один із ключових факторів, який може вплинути на тих, хто ностальгує за Росією, висловився заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв. За його сподіваннями, комплексні заходи в економіці та інформаційній політиці дадуть змогу нашій країні перемогти. Оскільки найближчим часом загроза українській державності не зникне, а Росія й далі продовжуватиме агресивні дії щодо незалежності, суверенності й цілісності України, необхідно запровадити сучасні засоби всеохопного захисту від маніпуляції. Наразі одним із головних викликів, визнали учасники конференції, є використання для поширення дезінформації соціальних мереж. У новому законопроекті, що регулюватиме медіасферу, деякі механізми запобігання поширенню дезінформації і пропаганди передбачені. Представлення нового проекту закону відбудеться в Комітеті Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики вже сьогодні, 1 листопада (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.11.2019 Національна асоціація телерадіомовників опублікувала дані радіослухання в Україні: третя хвиля дослідження 2019 року. ТОП-5 лідерів у третій хвилі дослідження радіослухання не змінилася. У ній традиційно - ХІТ FM, радіо "П'ятниця", Люкс FM, Радіо РОКС - Україна та "Радіо Шансон". За результатами дослідження, яке проводить на замовлення міжгалузевого індустріального об'єднання "Радіокомітет" дослідницька компанія "Kantar Ukraine", у ТОП-10 рейтингу третьої хвилі піднялося Радіо Relax. Свої позиції втратило і вибуло з десятки радіо Мелодія. Опитування проводилося з 8 липня по 29 вересня 2019 року. Участь у ньому взяли мешканці України з міст із населенням 50 тисяч і більше, віком від 12 до 65 років. Вибірка склала 10264 респонденти. У портреті радіослухача теж відбулися незначні зміни. Зокрема, у порівнянні з аналогічною хвилею 2018 року збільшилася кількість людей, які щодня користуються інтернетом (з 83,1% до 87,1%). Зросла кількість слухачів, які мають вищу освіту (з 50,6% до 54,2%), а також є власниками авто (з 59, 5% до 61,5%). Крім того, побільшало серед радіослухачів одружених (з 62,7% до 64,9%). У порівнянні з другою хвилею дослідження 2019 року зросла кількість радіослухачів із високим рівнем доходу (з 23,9% до 26,7%). Дослідження RadioResearch проводиться компанією "Kantar Ukraine" методом комп'ютеризованого телефонного опитування слухання за вчорашній день Day after recall CATI (DAR CATI) на замовлення міжгалузевого індустріального об'єднання "Радіокомітет". Опитування проводиться серед населення міст України чисельністю 50 тисяч і більше, у віці 12-65 років. Дані поточної хвилі дослідження охоплюють період 08.07 по 29.09.2019 року. Вибірка склала 10263 респонденти (Джерело: Сайт НАМ).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини жовтня 2019

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024