Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Липень 2020 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Тех-каталог  

  • Радіоанонс

  • Новини червня 2020

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 31.07.2020 "Нічну вахту" на "Українському радіо" вироблятиме майже та сама команда, що і в першому сезоні у 2019 році. На "Українському радіо" оголосили переможця мистецького конкурсу на супровід власного радіопроєкту "Нічна вахта". Ним став ФОП Олексій Смірнов. Про це повідомила пресслужба Суспільного. Олексій Смірнов у коментарі сайту "Детектор суспільного мовлення" сказав, що так він себе називає у документах, насправді він більш відомий як Олексій Вайсман. У 2019 році він був адміністратором щоденного нічного інформаційно-розважального шоу "Нічна вахта", яке виходило на "Українському радіо" з 1 серпня по 31 грудня двома блоками з 23:07 до 23:56 та з 00:10 до 00:58. За словами Олексія Вайсмана, він і надалі займатиметься адміністративними питаннями, за творчий напрям у його команді відповідатиме Євген Лєсной - редактор (продюсер) "Нічної вахти". Вестимуть нічні ефіри Марта Мольфар і Дмитро Лавров. Після півночі них приєднуватиметься Євген Лєсной. У попередньому сезоні тиждень через тиждень "Нічну вахту" вели Марта Мольфар і В'ячеслав Соломка. У другій частині програми до прямого ефіру приєднувався один із редакторів - Сергій Смальчук чи Євген Лєсной. "Ми хотіли повернути минулорічну команду, але, на жаль, Сергій Смальчук і В'ячеслав Соломка у цьому році не беруть участі у супроводі проєкту. В'ячеславу Соломці запропонували вести ранкові ефіри на ТРК "Київ", йому було б заважко працювати на шоу до першої ночі", - сказав пан Вайсман. Наразі команда, яка вироблятиме "Нічну вахту", має захистити кошторис перед тендерною комісію, і якщо все складеться, то уже з першого вересня в ефірі "Українського радіо" виходитиме щоденне нічне шоу "Нічна вахта". Заплановано 122 випусків, проект має завершитися наприкінці 2020 року. Нагадаємо, "Нічна вахта" - щоденне нічне шоу для дорослої аудиторії, що висвітлює різні сфери суспільного життя у легкій, невимушеній манері, з елементами гумору. Програма композиційно складається з двох частин - до та після півночі. Перша частина передбачає участь гостя, друга частина насичена інтерактивними елементами. Кожен випуск містить конкурс для слухачів із розіграшем призів (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 31.07.2020 У понеділок, 3 серпня, у програмі "Сьогодні. Зранку" на UA: Українське радіо прозвучить ексклюзивне інтерв'ю заступника голови Вищої ради правосуддя Олексія Маловацького. Початок о 8:30. Днями голова виконкому Національної ради реформ Міхеїл Саакашвілі озвучив ключові ініціативи вже шостої - так званої революційної - судової реформи. Ведуча UA: Українське радіо Світлана Мялик з'ясувала, як оцінюють пропозиції у ВРП - органі, який ухвалює рішення про призначення й звільнення суддів в Україні, а також формує корпус держслужбовців у системі правосуддя. Також в інтерв'ю: якою має бути судова реформа, аби відновити довіру суспільства до суду; що у ВРП можуть відповісти на закиди про гальмування ініціатив президента щодо реформування судової системи; що робити з Окружним адмінсудом Києва: розпустити, реформувати чи залишити, як є. Нагадаємо, UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа країни, а також найпопулярніше розмовне радіо. Дізнатися частоту у своєму місті можна за посиланням. Також слухайте UA: Українське радіо в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 31.07.2020 Ранкове "Вівсянка-шоу", що на хвилі столичної мережевої станції "Мелодія FM" (Київ-95.2МГц, Одеса-89.0МГц, Дніпро-90.1МГц, Херсон-90.4МГц, Вінниця-90.5МГц, Ковель-91.0МГц, Маріуполь-91.1МГц, Львів-91.5МГц, Ужгород-94.1МГц, Житомир-98.2МГц, Кропивницький-98.9МГц, Миколаїв-99.2МГц, Олександрія-99.4МГц, Бердянськ-100.4МГц, Охтирка-101.6МГц, Умань-101.7МГц, Луцьк-102.4МГц, Первомайськ-102.9МГц, Ніжин-104.1МГц, Черкаси-104.5МГц, Миргород-104.7МГц, Нікополь-104.9МГц, Краматорськ-105.0МГц, Кам'янець-Подільський-105.3МГц, Біла Церква-105.3МГц, Карлівка-105.5МГц, Хмельницький-106.0МГц, Чернігів-106.3МГц, Лубни-106.7МГц, Вознесеньк-107.5МГц, Харків-107.9МГц, Івано-Франківськ-100.9МГц, Тернопіль-106.1МГц, Нововолинськ-106.8МГц, Енергодар-101.7МГц, Токмак-102.5МГц, Пологи-104.3МГц, Мелітополь-106.3МГц, Запоріжжя-107.5МГц, Суми-101.4МГц, Кременчук-103.5МГц, Полтава-105.8МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.), йде у відпустку! Але Мар'яна та Андрій залишають вам найкращі моменти шоу, які ви будете чути в ефірі з 7:00 ранку. Насолоджуйтесь останнім місяцем літа та чекайте вже на новий сезон (Джерело: Сторінка радіо "Мелодія FM" у соцмережі Facebook).
  • 31.07.2020 Вже цієї суботи, 1-го серпня, о 13:00 стартує у денному ефірі суспільного радіо на каналі RUI ОВЕРДРАЙВ. Краще з відчизняного андерґраунду для слухачів з усього світу на каналі Всесвітньої Служби Радіо України! Слухайте ефір за посиланням http://radio.ukr.radio:8000/ur4-mp3 (Джерело: Сторінка програми "Овердрайв" у соцмережі Facebook).
  • 31.07.2020 На хвилях UA: Українське радіо стартує новий проєкт - "Гормон Щастя". Це розважальне психосоціальне ток-шоу Олени Вострової і Богдана Буткевича про те, як будувати здорові стосунки без насильства та маніпуляцій, яке виходитиме щоп'ятниці о 19:15. Разом з гостями в студії ведучі аналізують історії реальних людей. На конкретних прикладах з життя розбирають: що робити, що говорити, як реагувати, як поводити себе у різних ситуаціях, особливо критичних. Тут все просто і практично. Тут за мінімум часу Олена Вострова і Богдан Буткевич надають максимум психологічних лайфхаків, практичних рекомендацій, інструкцій і алгоритмів дій. Перший випуск вже сьогодні! Слухайте на Українському радіо. Проєкт реалізується за підтримки Український культурний фонд (Джерело: Сторінка UA: Українське радіо у соцмережі Facebook).
  • 31.07.2020 Суспільне радіо далі розбудовує FM-мережу. З 1 серпня UA: Українське радіо та UA: Радіо Промінь офіційно починають FM-мовлення ще в трьох містах. Перший канал Суспільного радіо UA: Українське радіо відтепер мовить на таких хвилях: Івано-Франківськ - 100.4 МГц; Одеса - 91.4 МГц. Другий канал Суспільного радіо UA: Радіо Промінь: Львів - 102.5 МГц. Окрім того, UA: Українське радіо відновлює FM-мовлення в Лебедині на хвилі 104.8 МГц. "У сучасному світі радіоканали мають піклуватися не лише про те, щоб програми були цікавими, а новини - оперативними, а й про те, аби кожен слухач мав вибір - міг обирати той спосіб слухати улюблене радіо, який є найзручнішим для нього саме в цей час. Мовлення на FM-хвилях - це можливість чути нас в автомобілі через звичайний FM-приймач або за допомогою майже будь-якого мобільного телефона. Ось чому розбудова FM-мережі - один із наших пріоритетів. Я вдячний департаментові розвитку мереж Суспільного, який докладає максимум зусиль для запуску FM-частот", - прокоментував член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін. Суспільне радіо вітає мешканців Одеси й Львова з можливістю слухати UA: Українське радіо та UA: Радіо Промінь у зручному FM-діапазоні. Зазначимо, що раніше UA: Українське радіо в Одесі та UA: Радіо Промінь у Львові мовили в УКХ-діапазоні, радіоприймачі для якого вже майже не випускають. Нагадаємо, UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа країни, а також найпопулярніше розмовне радіо. UA: Радіо Промінь - найперше музичне радіо України. Протягом останніх п'яти років його FM-мережа зросла вп'ятеро. 95% пісень в ефірі UA: Радіо Промінь - українською мовою. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 31.07.2020 Команда Суспільного мовника вітає Олексія Смірнова з перемогою в мистецькому конкурсі на супровід власного радіопроєкту "Нічна вахта" на UA: Українське радіо. Конкурсна комісія високо оцінила проєкт переможця й потенціал його команди, зокрема модераторів ефіру Марти Мольфар і Дмитра Лаврова. Уже незабаром переможець разом із командою приєднаються до колективу UA: Українське радіо для створення оновленого щоденного радіошоу "Нічна вахта", що стартує в новому сезоні 1 вересня. Нагадаємо, перший канал Суспільного радіо UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. Дізнатися частоту у своєму місті можна за посиланням. Також слухайте UA: Українське радіо в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 30.07.2020 Столична мережева станція "Power FM" (Київ-104.0МГц та T-DAB, Суми-87.7МГц, Полтава-102.7МГц, Бердичів-103.0МГц, Кривий Ріг-103.6МГц, Дніпро-104.0МГц, Харків-105.7МГц, Одеса-90.6МГц, Мелітополь-91.0МГц, Вінниця-91.4МГц, Бердянськ-102.1МГц, Івано-Франківськ-103.0МГц, Генічеськ-104.4МГц, Кременчук-107.0МГц, Черкаси-107.1МГц, Чернігів-101.8МГц та Запоріжжя-105.1МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 192k.) запрошує вас на вечірній радіоподкаст, в якому дві ведучі, Ліза і Зіна, з'ясовують, як [не] вийти заміж. Чи варто цього прагнути в наші дні? Навіщо людям розумним свідоцтво про шлюб? Хіба ми не можемо обійтися без двох екземплярів рожевих аркушів А4? Вийти заміж чи холостякувати до останнього, ведучі почнуть з'ясовуватимуть вже сьогодні о 17:00 разом з постійним співведучим Євгеном і гостею - трансформаційним коучем Оленою Клименко. Тема ефіру: "Чи можна бути готовою до заміжжя?". Долучайтеся! (Джерело: Сторінка радіо "Power FM" у соцмережі Facebook).
  • 30.07.2020 Уже сьогодні, 30 липня, в ефірі UA: Українське радіо прозвучить документальна програма, присвячена пам'яті легендарного диктора Ігоря Мурашка. Початок о 15:35. Ігор Мурашко - диктор, голос якого й сьогодні впізнають мільйони українців. Він працював на UA: Українське радіо з 1950 року й виховав не одне покоління радіоведучих. "Цими днями після тяжкої хвороби на дев'яносто третьому році життя Ігор Володимирович відійшов у вічність. Він мав непростий життєвий шлях, справжній талант і велику жагу до життя. Наша програма - данина пам'яті дикторові, котрий присвятив роботі на UA: Українське радіо понад пів століття, а ще озвучив тисячі художніх і документальних фільмів та начитав безліч аудіокнижок", - зазначила авторка документальної програми Світлана Мялик. У програмі прозвучать раритетні записи, зроблені голосом самого Ігоря Мурашка. А ще - спогади його колег. "Мені було вісімнадцять, коли я прийшов на радіо. Звісно, мені ще бракувало дикторської майстерності. Я тоді працював на UA: Радіо Культура, й Алла Сологуб, котра читала ранкові новини, порадила повчитися в Ігоря Мурашка. Ми зустрілися в Будинку звукозапису товариства сліпих, де Ігор Володимирович озвучував книжки. Почали працювати разом. Саме Ігор Мурашко дав мені багато практичних порад, якими користуюся досі. Та найголовніше, що я зрозумів: диктор - не гуманітарій. Диктор - математик, який бачить на десять кроків уперед. Прочитавши перший рядок, одразу маєш схоплювати логіку й розуміти, на чому акцентувати наприкінці сторінки", - згадує член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін. Нагадаємо, перший канал Суспільного радіо UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. Дізнатися частоту у своєму місті можна за посиланням. Також слухайте UA: Українське радіо в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 30.07.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення далі отримує повідомлення від телерадіокомпаній про зміни в їхній діяльності через запроваджені урядом карантинні заходи для запобігання поширенню вірусу COVID-19. Упродовж останніх двох тижні надійшло ще п'ять таких звернень від ліцензіатів. Зокрема, повідомив перший заступник голови Національної ради Валентин Коваль, із фінансових причин тимчасово припинено багатоканальне радіомовлення трьох компаній: ПП "Компанія "Нова хвиля" (позивні "POWER FM"), м. Київ; ТОВ "ТРК "Бізнес-радіо" (позивні "Бизнес радио"), м. Київ; ТОВ "Українська радіо група" (позивні "DJ FM"), м. Київ. ПрАТ "Радіокомпанія "ГАЛА" (позивні "Україномовне радіо Країна ФМ"), м. Київ, повідомило про неможливість виконання програмної концепції загальнонаціонального ефірного радіомовлення з технічних та фінансових причин. А ТОВ "Тайм Медіа" (логотип "ПЕРШИЙ НЕЗАЛЕЖНИЙ"), м. Київ, поінформувало про неможливість виконання програмної концепції супутникового мовлення з аналогічних причин (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.07.2020 На засіданні 30 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула заяви ліцензіатів ТОВ "Солар медіа" (логотип "Сонце"), м. Київ, і ТОВ "Сорок дев'ята паралель" (позивні "Радио 49 параллель наша музыка ваше удовольствие"), м. Київ, щодо видачі дозволу на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення і вирішила задовольнити їх. Відповідно мовникам продовжено термін дії їхніх дозволів строком ще на один рік. Також регулятор вніс зміни у дозволи на тимчасове мовлення ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України". Таким чином, телеканал "Сонце" і далі транслюватиме програми у стандарті DVB-T/Т2 у трьох містах Донецької області: на 5 ТВК у м. Волновасі, на 8 ТВК у м. Краматорську і 5 ТВК у м. Маріуполі. Радіостанція "Радио 49 параллель наша музыка ваше удовольствие" так само продовжить мовлення в ефірі п'яти населених пунктів Луганської області з використанням частот: 101.1 МГц у с. Бахмутівці Новоайдарського району, 91.2 МГц у смт Біловодську, 90.6 МГц у с. Городищі Біловодського району, 103.3 МГц у с. Зоринівці Міловського району і 96.0 МГц у м. Лисичанську. Рішення щодо цих компаній наберуть чинності із 22 серпня 2020 року. Крім того, за клопотанням ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України", м. Київ, Національна рада анулювала телеканалу "ДОМ" дозвіл на тимчасове мовлення у стандарті DVB-T/Т2 з використанням 5 ТВК у м. Волновасі, 8 ТВК у м. Краматорську і 5 ТВК у м. Маріуполі Донецької області. Водночас дозволи на тимчасове мовлення на цих каналах на звернення ліцензіата регулятор видав телеканалу "UA", іншому мовнику ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України, на який компанія має супутникову ліцензію (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.07.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 30 липня розглянула і взяла до відома інформацію про звернення громадян, які надійшли до державного органу упродовж першого півріччя цього року. Загалом за цей період було отримано 791 звернення від телеглядачів і радіослухачів, а також користувачів послуг провайдерських компаній. Водночас із заявами про доступ до публічної інформації звернулися 30 юридичних і фізичних осіб. Така кількість отриманих у звітному періоді звернень значно перевищує показники попередніх періодів. Найбільше звернень надійшло від жителів Києва - близько півтори сотні. Активними дописувачами були також жителі Дніпропетровської - 75, Харківської - 73 та Львівської - 60 - областей. Значну увагу заявники (понад триста листів) приділяють питанням кодування супутникового сигналу провідними українськими медіагрупами. Водночас низка отриманих звернень порушує питання, пов'язані із впровадженням цифрового мовлення, а саме неякісного прийому сигналу, неможливості прийому цифрових програм загалом у деяких районах (зокрема тимчасово окупованих і прилеглих до них територій) або тимчасової відсутності певних програм тощо. Регулятор у межах своєї компетенції надавав громадянам роз'яснення, а для вжиття відповідних заходів реагування на скарги щодо якості цифрового мовлення окремі звернення були скеровані до провайдера цифрової загальнонаціональної телемережі ТОВ "Зеонбуд", м. Київ. Про зростання рівня громадянської активності свідчить те, що дуже часто листи від глядацької аудиторії стосувалися фактів трансляції компаніями фільмів чи передач, зміст яких може містити ознаки порушення норм чинного законодавства. Передусім йшлося про питання розпалювання національної чи релігійної ворожнечі, а також дотримання телерадіокомпаніями законодавчих норм щодо мовних квот. На підставі таких скарг, а також отриманих у звітному періоді звернень народних депутатів було проведено чотири перевірки діяльності ліцензіатів: ТОВ "Телеканал "Прямий"; ТОВ "ТРК "Нові комунікації"; ТОВ "ТРК "Акцент" і ТОВ "ТРК "Студія 1+1". Окрім того, до Національної ради надходили звернення, дописувачі яких переймалися питаннями сфери захисту суспільної моралі. Оскільки наявна правова база не дає можливості регуляторові оперативно реагувати на явища, які свідчать про можливе порушення норм суспільної моралі, авторам таких листів повідомляли, що Національна рада працює над створенням відповідного саморегулівного акта, розробленого за зразками аналогічних документів європейських країн, обговорення проекту якого вже відбулося за участі керівників загальнонаціональних мовників і громадськості. У зв'язку із запровадженням Урядом карантинних заходів із квітня місяця значно зросла кількість звернень громадян - абонентів провайдерів програмної послуги - стосовно питань оплати послуг і їх вартості. Оскільки ці питання пов'язані з господарськими відносинами суб'єктів ринку телерадіомовлення і Національна рада не має законодавчих повноважень щодо їх вирішення, дописувачам було надано відповідні роз'яснення. Турбував громадян і стан дотримання телерадіоорганізаціями вимог рекламного законодавства. Листи такого змісту зазвичай скеровувалися до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за належністю. Значно зросла і кількість запитів на отримання публічної інформації. Так, за перше півріччя цього року регулятор отримав і опрацював 30 запитів на отримання публічної інформації від юридичних та фізичних осіб, тоді як у 2019 році загалом надійшло 33 запити. Переважно в запитах просили про надання копій документів за результатами діяльності регуляторного органу: рішень Національної ради, протоколів і порядків денних засідань, фінансових звітів тощо. Окремі з них також стосувалися контактних даних телерадіоорганізацій і статистичних даних щодо їх діяльності. На всі письмові звернення Національна рада відповіді надає вчасно, відповідно до термінів, визначених законами "Про звернення громадян" і "Про доступ до публічної інформації". Докладно з інформаційно-аналітичною довідкою за підсумками роботи зі зверненнями громадян і запитами на отримання публічної інформації за перше півріччя 2020 року можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.07.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 30 липня ухвалила рішення щодо звільнення представника Національної ради в Тернопільській області Михайла Зубика. Михайла Зубика буде звільнено з посади 17 серпня відповідно до пункту 7 частини першої статті 83 Закону України "Про державну службу" у зв'язку із досягненням 65-річного віку. Незабаром регуляторний орган оголосить конкурс на цю посаду. Довідково: відповідно до статті 11 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" представник Національної ради в області призначається регулятором на посаду на конкурсній основі строком на чотири роки (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.07.2020 Повідомляємо, що відповідно до змін Регламенту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради, яке відбудеться 30 липня, початок об 11:00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.07.2020 Щотижня суспільне радіо охоплює 45% європейських громадян, а суспільне телебачення - 61%. Про це йдеться в щорічному дослідженні Європейської мовної спілки, у якому проаналізували тенденції теле- й радіоаудиторії 2020 року. Загалом європейці використовують теле- та радіопослуги до 6 годин на день - у середньому 2 год. 23 хв. радіо й 3 год. 32 хв. телебачення. Суспільне радіо забезпечує: 46% музики; 19% інформаційно-аналітичних програм; 13% регіонального контенту. Суспільне телебачення забезпечує: 26% інформаційно-аналітичних програм; 19% художнього й розважального контенту; 16% культурно-освітніх програм. У дослідженні зазначають, що під час кризи, спричиненої COVID-19, щоденний перегляд вечірніх новин на суспільних мовниках зріс на 20%, а серед молоді - на 44%. Адаптація мовників до зміни звичок споживання контенту довела свою ефективність: відтермінований у часі перегляд зріс на всьому континенті до 10% загального обсягу телеперегляду й понад 20% серед молоді. Нагадаємо, Європейська мовна спілка (European Broadcasting Union) - найбільша у світі професійна асоціація телерадіомовників, яка налічує 116 організацій у 56 країнах. ЄМС є організатором міжнародних телевізійних конкурсів, зокрема "Євробачення", а також виступає розпорядником ліцензій на трансляцію чемпіонатів світу з футболу, турнірів УЄФА (Ліга чемпіонів, Ліга Європи, Суперкубок УЄФА, Чемпіонат Європи з футболу), зимових та літніх Олімпійських ігор, ралі "Дакар" й інших світових подій. Український суспільний мовник - телерадіокомпанія UA: Суспільне мовлення - є членом організації (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 29.07.2020 Щобудня в ефірі UA: Радіо Культура звучать вірші. П'ятихвилинний проєкт "Поезія" починається саме в той час, коли зазвичай п'ють другу філіжанку кави - о десятій, одразу після випуску новин. Слухання поезії - чудове тренування для мозку. А для вчителів ця поетична п'ятихвилинка корисна ще й тим, що тут часто звучать справді унікальні записи - зокрема вірші в авторському виконанні. "Нова українська школа" спільно з UA: Радіо Культура зібрали топ-10 випусків "Поезії", у яких вірші звучать голосами самих авторів. Поряд із кожним записом є кнопка "Завантажити". Так ви можете формувати власні плейлисти. 1. Вірші Василя Стуса в авторському виконанні. Василь Стус сам начитав вірші "Ти пам'ятаєш ніч?", "За роком рік", "Вчися чекати, друже". Запис зробив близький приятель поета Леонід Селезненко. Зверніть увагу, якою спокійною є власна манера виконання Стуса. СЛУХАТИ 2. Вірші Максима Рильського в авторському виконанні. У радійних фондах збереглися три записи, зроблені в 1960-х роках - Максим Рильський читає вірші "Троянди й виноград", "Пісні" та "До Рони". Вас здивує міць його голосу. СЛУХАТИ. 3. Поезія Миколи Бажана в авторському виконанні. Вірш "В нас клятва єдина" Микола Бажан написав у перший день німецько-радянської війни. У радійних фондах зберігся студійний запис, де він сам анонсує та читає цей вірш. СЛУХАТИ. 4. Вірші Василя Симоненка в авторському виконанні. Чотири вірші - "Лебеді материнства", "Світ який - мереживо казкове", "Де зараз ви, кати мого народу", "Ти знаєш, що ти людина" - голосом Василя Симоненка набувають особливого сенсу. Стає очевидним, наскільки невипадковим є кожне слово. СЛУХАТИ. 5. Вірші Павла Тичини в авторському виконанні. У фондах UA: Українське радіо зберігаються раритетні записи - Павло Тичина читає власні вірші "Розкажи, розкажи мені поле", "Їдемо з Великої Багачки". На цих записах голос класика звучить дуже урочисто. СЛУХАТИ. 6. Вірші Сергія Жадана в авторському виконанні. У цьому аудіо дві сильні поезії Сергія Жадана "Цілий місяць вони стояли при цій ріці", "Пам'яті всіх, кого позбавили права". В авторському виконанні вони звучать ще потужніше. СЛУХАТИ. 7. Вірші Ліни Костенко в авторському виконанні. Одразу п'ять віршів Ліни Костенко в одному аудіо - "Страшні корчі вербових ікебан", "Щасливиця, я маю трохи неба", "Сади стояли в білому наливі", "Мені відкрилась істина печальна", "Стояла груша, зеленів лісочок". Доки всі розгадують, хто ж веде сторінку поетеси у Facebook, просто слухайте справжню Ліну. СЛУХАТИ. 8. Поезія Оксани Забужко в авторському виконанні. Оксана Забужко читає "Новий закон Архімеда" ("Не руш моїх кіл…"). Вірш було написано двадцять років тому. Але як каже авторка, нині для неї самої багато що сприймається й звучить у цьому вірші інакше. Послухайте, із яким натхненням Оксана Забужко вимовляє кожне слово і як майстерно розставляє паузи. СЛУХАТИ. 9. Вірші Івана Малковича в авторському виконанні. Іван Малкович читає вірші "Хованка", "В передчутті", "Щастя повертається", "Мовби зелений поїзд", "Соломинка". До речі, на UA: Радіо Культура Малкович також веде радіоблог "Поетична антологія від Тичини до Жадана", де цікаво розповідає про українських поетів і пояснює, чому вони писали саме так, а не інакше. СЛУХАТИ. 10. Вірші Емми Андієвської в авторському виконанні. Емма Андієвська так розставила акценти у вірші "Канни" та поемі "Про хліб в традиційному", що просто мурашки бігають шкірою. А від її перепадів тихо-голосно можна впасти в поетичний транс. СЛУХАТИ. 11. Вірші Павла Вольвача в авторському виконанні. Відомий сучасний поет також веде на UA: Радіо Культура авторську програму "Культ-Майдан" - хроніку найяскравіших культурних подій тижня та місяця. СЛУХАТИ. Нагадаємо, UA: Радіо Культура мовить у Києві на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Також слухайте третій канал Суспільного радіо в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 29.07.2020 Радіостанція UA: Радіо Промінь розпочала мовлення в FM-діапазоні в місті Львів. Трансляції здійснюються на частоті 102.5 МГц, яку НСТУ отримало восени минулого року. Нагадаємо - до 2017 року на цій частоті працювало радіо "Ретро FM", яке припинило мовлення через закінчення терміну дії ліцензії (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 29.07.2020 Радіостанція UA: Українське радіо розпочала сьогодні мовлення в місті Новомиргород Кіровоградської області. Трансляції відбуваються на частоті 89.4 МГц, якiсть звуку добра, включень обласної фiлiї НСТУ поки помічено не було (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 29.07.2020 Чого в часи пандемії чекати українцям, які потребують трансплантації органів та кісткового мозку, - у сьогоднішньому випуску спецпроєкту Світлани Мялик "Здорова політика" на хвилі радіостанції UA: Українське радіо. Початок о 19:10. Гість ефіру - заступник міністра охорони здоров'я з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко, котрий координує впровадження системи трансплантації. Щороку майже 5 тисяч українців потребують пересадки органів. Утім закон про трансплантацію досі повноцінно не працює, тому що не функціонує Єдина державна інформаційна система трансплантації, у якій будуть дані всіх, хто готовий стати донором. Пандемія COVID-19 лише ускладнила ситуацію. Адже через закриті кордони Україна певний час не могла відправляти пацієнтів на лікування до інших країн. У програмі: що заважає роботі системи трансплантології в Україні; коли запрацює державна інформаційна система трансплантації - ЄДІСТ; лікарі-трансплантологи й трансплант-координатори - чи вистачає в країні фахівців; як працюватиме програма "Лікування українців за кордоном". Нагадаємо, щосереди на UA: Українське радіо "Здорова політика" - авторський спецпроєкт Світлани Мялик. На розмову в прямому ефірі ведуча запрошує політиків, науковців та державних діячів, які беруть участь в ухваленні важливих для українців рішень. Перший канал Суспільного радіо UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни. Дізнатися частоту у своєму місті можна за посиланням. Також UA: Українське радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 29.07.2020 Місцева радіостанція "Голос Городищини" з Черкащини віднедавна працює на новій частоті - 98.0 МГц. Позивнi: "Все, що вам потрiбно на однiй хвилi. Радiо Голос Городищини". В ефірі грає рiзноманітна музика, захiдна та сучасна українська. Якiсть сигналу та звуку добра. Нагадаємо - восени 2018 р. радіостанція отримала на конкурсі частоту 107.8 МГц у с.Орловець. Через рік вона рік розпочала мовлення, яке тривало декілька днів і було припинене через створення завад для РЕЗ спецкористувачів. Незабаром для радіостанції було прораховано іншу частоту - 98.0 МГц. Далі тривало листування з Нацрадою і УДЦР щодо її погодження (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 29.07.2020 Слухайте на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бердичів-87.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Полтава-90.2МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Запоріжжя-91.2МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Львів-92.4МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Чаплинка-96.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Новоград-Волинський-98.9МГц, Вінниця-99.3МГц, Скадовськ-99.6МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Миколаїв-103.3МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) сьогодні о 10:00 та 19:00 спецефіри з військовими ССО, які нині борються за нашу незалежність (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 28.07.2020 Вони повертаються, аби зробити ваші ранки незабутніми! Зустрічайте ранкове Let's Go! Show в ефірі столичної мережевої станції "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+) вже наступного понеділка, 3-го серпня! (Джерело: Сторінка радіостанції "NRJ Україна" у соцмережі Facebook).
  • 28.07.2020 Столична мережева станція "Power FM" (Київ-104.0МГц та T-DAB, Суми-87.7МГц, Полтава-102.7МГц, Бердичів-103.0МГц, Кривий Ріг-103.6МГц, Дніпро-104.0МГц, Харків-105.7МГц, Одеса-90.6МГц, Мелітополь-91.0МГц, Вінниця-91.4МГц, Бердянськ-102.1МГц, Івано-Франківськ-103.0МГц, Генічеськ-104.4МГц, Кременчук-107.0МГц, Черкаси-107.1МГц, Чернігів-101.8МГц та Запоріжжя-105.1МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 192k.) і Sky Coffee представляють - Ранкові баталії "Координати Sky Coffee" за, мабуть, ідеальну каву у вашій склянці! Гра, в якій станція обміняє вашу кмітливість, вміння користуватись підказками (на POWER FM вони називаються координати) та власне вдачу на кілограм вишуканої арабіки. Змагання за подарунок відбуватиметься упродовж тижня. Щодня ведучі станції грають з одним із учасників і для кожного з них він загадує по відомій зірковій дівчині, даючи поступово по одній координаті-підказці. Кожна нова підказка зменшує цінність відповіді, тому завдання слухача - якнайшвидше дати правильну відповідь, використавши якомога менше координат. Максимальна кількість підказок - 5, тоді за правильну відповідь ви отримаєте 20 балів. Якщо ви впораєтесь із завданням після чотирьох підказок - ваша оцінка 40, з трьох - 60, з двох відповідно 80 і максимальну кількість 100 балів - отримає той, хто відгадає загадку з першої спроби. Більша кількість балів наближує тівс до кілограму кави від ТМ Sky Coffee. Більше про каву на сайті skycoffee.com.ua. Гра відбувається щобудня у POWER Morning о 10:15 (Джерело: Сторінка радіо "Power FM" у соцмережі Facebook).
  • 28.07.2020 Блоґерка Регіна Тодоренко з 27 липня стала ведучою програми "Кралі в терміналі" на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Радіо Люкс FM" (Київ-103.1МГц, Рівне-90.9МГц, Кривий Ріг-91.6МГц, Покровськ-92.5МГц, Полтава-99.5МГц, Дніпро-100.5МГц, Хмельницький - 101.2МГц, Чернівці-102.4МГц, Івано-Франківськ-103.8МГц, Тернопіль-104.5МГц, Ужгород-105.2МГц, Черкаси-106.1МГц, Гірник-106.8МГц, Луцьк-106.9МГц, Миколаїв-107.1МГц, Кропивницький-107.2МГц, Житомир-107.7МГц, Кременчук-101.7МГц, Запоріжжя-102.2МГц, Одеса-104.3МГц, Біла Церква-104.3МГц, Олександрія-105.1МГц, Харків-105.2МГц, Чернігів-105.2МГц, Старобільськ-106.7МГц, Сєвєродонецьк-107.1МГц, Вінниця-107.4МГц, а також Інтернет-мовлення 96k. AAC+ та Інтернет-мовлення 256k.). Вона буде вести цю програму разом із Василісою Рядних. Проєкт виходить по буднях о 10:00 і 17:00. Про це 28 липня повідомила піардиректорка ведучою Катерина Приміна. Регіна Тодоренко вестиме програму українською мовою. "Я дуже рада, що тепер я можу поділитися своїм досвідом та емоціями, які отримала в подорожах, з радіослухачами "Люкс FM". <…> Я дуже сподіваюся, що мої знання і рекомендації стануть в нагоді, коли кордони знову будуть відкриті й ми знову зможемо вільно пересуватися по світу", - сказала вона. Інтернет-видання "Детектор медіа" звернулося по коментар до "Люкс FM", проте наразі відповіді не отримало. Раніше Регіна Тодоренко була ведучою проєкту "Орел і Решка" на каналі "Інтер". Вона також працювала на російському телебаченні. У квітні 2020 року російська редакція журналу Glamour позбавила телеведучу і блогерку Регіну Тодоренко титулу "Жінка року" через її висловлювання в бік жінок, які стали жертвами домашнього насильства. Згодом вона вибачилася за ці слова (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 28.07.2020 Зустрічайте мегановину від столичної мережевої станції "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпро-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кропивницький-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.)! Відтепер щовівторка та щочетверга о 00:00 слухайте в ефірі програму Sex O'clock з Оленою Григор'євою та Анжелою Запорожець!!! А ще протягом доби після кожної передачі станція буде розігрувати подарунки класу люкс "для дорослих" в закритих анонімних чатах у Viber та Telegram (Джерело: Сторінка "Нашого Радіо" у соцмережі Facebook).
  • 28.07.2020 57 літніх вечорів вже отримали свою версію головної джазової колискової. Серед них були й легендарні голоси Ella Fitzgerald, Al Jarreau, Sarah Vaughan, Ray Charles й неповторні саунди Sonny Rollins, Maynard Ferguson, John Coltrane й новітні бачення від Tape Five або ж Smoma. Попереду ще багато красивих літніх вечорів, тож продовжуємо заколисувати літо разом. Щовечора, о 23:55 на Вас чекає нова версія Summertime на хвилях столичної мережевої станції "Radio Jazz" (Київ - 104.6 МГц, Львів-105.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.). Radio Jazz. Бути собою (Джерело: Сторінка "Radio Jazz" у соцмережі Facebook).
  • 27.07.2020 В місті Ладижин Вінницької області розпочала тестове мовлення нова радіостанція - "Подільське радіо 103.9 FM". Мовлення здійснюється на частоті 103.9 МГц, потужність передавача згідно ліцензії становить 0.5 кВт. Станцію створено компанією ТзОВ "МЕДІА ІНВЕСТ ПРО", яка отримала дане частотне присвоєння на конкурсі минулого року. Окрім власних програм, відповідно до ліцензії, станція має також ретранслювати програми UA: Радіо Культура в обсязі 13 годин на добу. Нагадаємо - в минулому частоту 103.9 МГц в Ладижині використовувала радіостанція "Радіо Ладижин", яка припинила мовлення в липні 2018 року через закінчення терміну дії ліцензії (Джерело: Сторінка радіостанції "Подільське радіо 103.9 FM" у соцмережі Facebook).
  • 27.07.2020 Як провести період карантину з користю?: 1. Зробити найкрутішу радіостудію в Україні! 2. Повісити концертне світло та поставити крутецький звук разом з Zinteco! 3. Облаштувати все для зйомки і трансляції спільно з 5 каналом! 4. Запросити найкращих і ваших улюблених українських артистів заспівати для вас НАЖИВО! ЗРОБЛЕНО! Зустрічайте "СПІВАЙ ШОУ" на хвилях столичної мережевої станції Україномовне радіо "Країна FM" (Київ-100.0МГц та T-DAB, Черкаси-90.6МГц, Бердянськ-90.9МГц, Одеса-91.0МГц, Полтава-98.7МГц, Миколаїв-98.8МГц, Краматорськ-99.0МГц, Мелітополь-99.6МГц, Нікополь-99.9МГц, Хмельницький-100.1МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Павлоград-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Кропивницький-100.5МГц, Суми-100.8МГц, Львів-101.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Прилуки-104.8МГц, Умань-104.9МГц, Жашків-105.9МГц, Дніпро-106.4МГц, Вознесенськ-106.9МГц, Біла Церква-107.2МГц, Харків-107.4МГц, Лубни-107.6МГц, Маріуполь-107.8МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.)! Справжній концерт у вас вдома або в офісі під час обідньої перерви! За святковий настрій відповідає король мемів, жартів та музичних експериментів - Иван Марунич. Вівторок, 28 липня, з 13:00 до 14:00! Спеціальний гість - справжній та щирий Арсен Мірзоян. Слухайте прямий ефір та дивіться пряму трансляцію з найкращої радіостудії країни на YouTube-каналі радіостанції "Країна FM" і на її сторінці у Facebook! 100% українською! 100% наживо! У СПІВАЙ ШОУ! (Джерело: Сторінка Україномовного радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 27.07.2020 18, 25 та 26 липня команда Суспільного проходила онлайн-тренінг "Стандарти інформаційної журналістики", який організувала Академія суспільного мовлення за підтримки партнерів. Тренери Ігор Куляс й Олександр Макаренко провели вебінари в інтерактивній формі - розповіли про журналістські стандарти й влаштували з працівниками Суспільної студії та UA: КРИМ мозковий штурм і мініігри. Учасники редагували текст реального інформаційного повідомлення з погляду дотримання стандартів, а також переказували перенасичений термінами й штампами журналістський текст, щоб пересвідчитися у важливості стандарту доступності. Упродовж трьох сесій учасники вдосконалювали знання про базові стандарти інформаційної журналістики: оперативність, точність та повноту інформації, баланс думок, відокремлення фактів від оцінок, а також важливість правдивості й доступності контенту. "Тренінг був корисним, зрозумілим і цікавим. Навіть приємно було три години у вихідний посидіти й послухати. Сподобалося, що кожен стандарт пояснювали на реальних прикладах, журналістських матеріалах і подіях минулих років", - поділилася враженнями кореспондентка Суспільної студії Єлизавета Серватинська. Вебінари проводять у межах проєкту підтримки суспільного мовлення в Україні, який фінансують Європейський Союз в Україні, Європейська Комісія (Генеральний директорат з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення) й Міністерство закордонних справ Німеччини. Також, аби підтримати трансформацію українського суспільного мовника, навчальний заклад DW Akademie співпрацює з благодійною організацією BBC Media Action. Мета проєкту - промоція суспільного мовлення завдяки створенню функціональної цифрової мультиплатформи ньюзрум та навчального центру Академія суспільного мовлення (Public Media Academy) (Джерело: Сайт ПАТ "НСТУ").
  • 27.07.2020 UA: Суспільне мовлення та міжнародна аудиторсько-консалтингова компанія EY розпочали співпрацю для розробки грейдингової структури оплати праці телерадіокомпанії. Про це повідомив голова правління Суспільного мовника Зураб Аласанія. Грейдингова структура оплати праці - це поєднання логічних груп посад, тобто грейдів, із рівнями оплати праці. Кожній групі посад відповідатиме певний тарифний зарплатний діапазон, який відображатиме взаємозв'язок між відповідальністю й цінністю виконуваної роботи та базовою оплатою, встановленою за виконання такої роботи відповідно до стратегії розвитку компанії. "Ми поставили собі завдання - розробити дієвий інструмент, що забезпечить справедливий підхід до рівнів оплати праці наших працівників та відображатиме складність роботи на кожній конкретній позиції. Нам також важливо врахувати ринкову аналітику, щоб зарплатня працівників Суспільного була належного рівня", - сказав Зураб Аласанія. Голова правління додав, що з боку Суспільного мовника проєкт розробки й переходу до нової системи оплати праці очолить директорка з управління персоналом Вікторія Сидоренко. Використання грейдингових структур, де оцінка важливості посад узгоджується з відповідними ринковими рівнями заробітних плат, є сталою практикою як у світі, так і в Україні. "Якщо брати до прикладу Україну, за результатами наших досліджень 62% компаній-учасниць уже запровадили в себе грейдингові структури оплати праці. Серед них як державні, так і приватні. У тому числі цей підхід застосовують і найбільші медіагрупи нашої країни. Окремо варто зазначити, що прозорість і чіткість системи оплати праці забезпечують високий рівень керованості витратами на персонал та формують позитивний імідж компанії на ринку праці, що дозволяє залучати на роботу висококласних фахівців", - прокоментувала партнерка EY Ольга Горбановська. Розробка грейдингової структури оплати праці складається з низки етапів та займає кілька місяців. Суспільний мовник планує завершити розробку вже наприкінці вересня цього року, після чого розпочати впровадження нових підходів. Очікують, що повне впровадження може завершитися вже наступного року, залежно від фінансування телерадіокомпанії. Наразі робоча група здійснює опис, аналіз й оцінку посад центральної дирекції, наступним етапом стане опис посад усіх філій. "Є три принципові речі, яких ми всі очікуємо від системи оплати праці. Перше - це максимально наближений до ринкового рівень винагороди, тобто зовнішня справедливість. Без цього компанії буде складно залучати й утримувати працівників. Друге - це співвідношення рівня відповідальності, ролі кожної посади в реалізації стратегії компанії і рівня оплати, тобто внутрішня справедливість. І третє - це прогнозованість та прозорість. Чому зарплата така, а не інакша, за яких умов вона може змінюватися, хто й коли її переглядає? Це має бути зрозуміло кожному працівникові, а також усім іншим зацікавленим сторонам - як усередині організації, так і ззовні. Сподіваюся, у процесі переходу до грейдингової структури оплати ми зможемо впровадити саме такі принципові речі", - розповіла про очікування від проєкту директорка з управління персоналом Вікторія Сидоренко. Реалізація проєкту стала можливою завдяки співпраці Суспільного з міжнародною організацією Internews. Вона впроваджує "Медійну програму в Україні" за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку. Ця програма зміцнює українські медіа й розширює доступ до якісної інформації (Джерело: Сайт ПАТ "НСТУ").
  • 27.07.2020 24 липня на 93 році життя помер диктор "Українського радіо" Ігор Мурашко. Про це повідомив член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін. "Ігор Мурашко - голос епохи, заслужений артист України. Працював на "Українському радіо" з 1950 року. Був художнім керівником групи дикторів радіо, диктором щоденних ранкових новин. Світла пам'ять", - написав Дмитро Хоркін. За його словами, Ігор Мурашко був його вчителем дикторської майстерності. Він був вчителем також для інших дикторів Українського радіо, зокрема, Петра Бойка, Ольги Лях, Андрія Вільколека та багатьох інших. Ігор Мурашко пропрацював на "Українському радіо" більше 50-ти років, озвучував художні та документальні фільми (понад 5 тисяч назв), з 1972 року начитував аудіокниги у студії звукозапису для сліпих, прослуховував і редагував виступи керівників України (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 25.07.2020 Столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бердичів-87.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Полтава-90.2МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Запоріжжя-91.2МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Львів-92.4МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Чаплинка-96.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Новоград-Волинський-98.9МГц, Вінниця-99.3МГц, Скадовськ-99.6МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Миколаїв-103.3МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) оголошує конкурс Патріотичної пісні до Дня Незалежності України. Хочете потрапити в ротацію на перше військове радіо? Надсилайте свої матеріали на електронну пошту: . 5 кращих виконавців або колективів станція запросить 21-го серпня до студії заграти НаЖиво власні твори. Конкурс триває до 19 серпня. Участь можуть брати як професіонали так і початківці. Умова єдина - виконання має бути українською мовою (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 25.07.2020 Столична мережева станція "Power FM" (Київ-104.0МГц та T-DAB, Суми-87.7МГц, Полтава-102.7МГц, Бердичів-103.0МГц, Кривий Ріг-103.6МГц, Дніпро-104.0МГц, Харків-105.7МГц, Одеса-90.6МГц, Мелітополь-91.0МГц, Вінниця-91.4МГц, Бердянськ-102.1МГц, Івано-Франківськ-103.0МГц, Генічеськ-104.4МГц, Кременчук-107.0МГц, Черкаси-107.1МГц, Чернігів-101.8МГц та Запоріжжя-105.1МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 192k.) щоразу готує для вас щось новеньке та цікаве і вже в цю неділю, 26-го липня, на вас чекає справжній сюрприз! Зірковий, крутий, незвичайний - Star Quiz! Це коли ваша улюблена зірка відповідає на запитання Андрія Ткачова, як в тетрисі на 9 швидкості. Блискавично, щоб не зістаритись. 100 запитань, 100 відповідей, 100 ще досі нечуваних фактів про твою улюблену зірку від першої особи! Інфа - сотка. Зустрічайте першого гостя ефіру - Влада Дарвіна! Завтра, о 14:00 (Джерело: Сторінка радіо "Power FM" у соцмережі Facebook).
  • 25.07.2020 Вечір суботи повинен бути прекрасним! Тому о 19:30 вмикайте хвилю столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бердичів-87.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Полтава-90.2МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Запоріжжя-91.2МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Львів-92.4МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Чаплинка-96.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Новоград-Волинський-98.9МГц, Вінниця-99.3МГц, Скадовськ-99.6МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Миколаїв-103.3МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) і слухайте душевний живий концерт Юри Звонаря (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 24.07.2020 Зустрічайте "Радіо Люкс FM" у Прилуках!!! Відтепер слухайте на хвилі 102 FM спільний проект - Радіо "Галактика плюс" представляє програми "Люкс FM"!! Не пропустіть!! Буде гаряче! Номер телефону рекламної служби незмінний - 050 106 42 40! (Джерело: Група "Радіо Рідного міста" у соцмережі Facebook).
  • 24.07.2020 В редакції богуславського радіо "Богуслав FM" (Богуслав - 97.7 МГц, Тараща - 101.4 МГц, а також Інтернет-мовлення) знають, як сильно слухачі станції щоразу чекають п'ятниці. І не тільки через те, що після неї настають вихідні. Цього тижня прямий ефір програми "Деталі з Віктором Коломійцем" відбудеться в суботу, 25.07, о 18:30. На радіо "Богуслав FM" просять вибачення за незручності. Через перенесення ефіру він стане ще цікавішим (Джерело: Сторінка радіо "Богуслав FM" у соцмережі Facebook).
  • 24.07.2020 UA: Радіо Промінь, яке адаптує українською міжнародне шоу Selector Radio, пропонує музикантам узяти участь у відборі, аби ваш трек почули понад чотири мільйони слухачів у всьому світі. Selector Radio - щотижневе двогодинне радіошоу, яке транслює найкращу музику Великої Британії та підтримує нові таланти з понад тридцяти країн. Автентичну британську версію веде діджейка Jamz Supernova. Потрапити до шоу Selector Radio може будь-який гурт чи виконавець із музикою будь-якого жанру. Це шоу збирає яскравий еклектичний плейлист, а також готує інтерв'ю зі співаками й представниками лейблів. Українську версію Selector Radio на UA: Радіо Промінь веде креативна продюсерка радіостанції Вікторія Польченко. Проєкт реалізують у партнерстві з British Council, і саме завдяки такій співпраці на початку 2020 року вперше за весь час існування шоу в ефірі прозвучав українськомовний трек. Відбір української музики до Selector Radio триватиме в межах програми #AtHome. Заявки приймають до 30 липня за посиланням. Відбір відбуватиметься в кілька етапів: 1. Композиції оцінить міжнародна колегія. До її складу увійдуть і представники UA: Радіо Промінь. 2. Десять треків потраплять на онлайн-голосування міжнародної аудиторії. 3. Водночас ведуча Selector Radio Jamz Supernova також назве улюблений трек. 4. Після голосування треки, які обрали публіка й Jamz Supernova, пролунають в ефірі Selector Radio. Нагадаємо, раніше Jamz Supernova вже обирала для свого шоу українську музику. Тоді відбувся міжнародний ефір Selector Radio за участі ведучої української версії шоу Вікторії Польченко. Jamz запропонувала слухачам трек "Завтра" від alyona alyona. Українська версія Selector Radio звучить щонеділі на UA: Радіо Промінь. Початок о 18:00. Слухайте попередні випуски за посиланням. UA: Радіо Промінь у Києві мовить на хвилі 97.2 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Також слухайте другий канал Суспільного радіо в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 23.07.2020 Сьогодні о 21:00 слухайте на хвилях столичної мережевої станції "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) нове радіошоу "I AM MUSIC" від ROSTOVA. Шоу виходитиме по четвергах один раз на два тижні. Приєднуйтесь, робіть гучніше та заряджайтеся крутим саундом! (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 23.07.2020 Цієї суботи, 25 липня, в ефірі UA: Радіо Культура прем'єра - радіовистава "Закон" за п'єсою Володимира Винниченка. Вона відкриє тиждень радіодрам за творами письменника, присвячений 140-річчю з дня його народження. Початок о 21:00. "Закон" - психологічна драма зі сміливим сюжетом, написана 1923 року. В основі - історія сімейної пари, яка зважується довірити іншій жінці народити для них дитину. Однак усе завершується зовсім не так, як того сподівалися герої. Інсценізація і музика - Наталії Стрижевської та Світлани Гудзь-Войтенко. Головні ролі в радіодрамі виконали Олександр Ігнатуша, Галина Яблонська, Анатолій Гнатюк, Ірина Сопіт та Лариса Недін. Звукорежисерка - Катерина Шугаєва. "Винниченко в цій п'єсі дає зрозуміти, що не лише жінка прагне материнства, а й чоловік хоче бути батьком. Коли ми з режисеркою-постановницею Наталею Стрижевською працювали над радіодрамою, то мали велике сердечне бажання акцентувати увагу на цьому людському аспекті осмислення теми й проблеми, навколо яких сьогодні точаться гострі дискусії", - прокоментувала Світлана Гудзь-Войтенко. Уже з понеділка, 27 липня, щобудня в межах програми "Радіотеатр" о 12:00 звучатимуть інші унікальні записи творів Володимира Винниченка з фондів UA: Українське радіо: 27 липня - радіовистава "Чорна Пантера і Білий Медвідь"; 28 липня - радіодрама за оповіданнями "Бабусин подарунок" та "Федько-халамидник"; 29 липня - радіовистава "Натусь"; 30 липня - радіовистава "Брехня"; 31 липня - радіовистава "Момент". "Володимир Винниченко - яскрава багатогранна постать: він і письменник, і політичний діяч, і художник. Його твори психологічні, вони спонукають думати. Саме тому його літературний доробок такий цікавий. У наших фондах зберігається велика колекція записів за мотивами творів Винниченка. Серед них є ті, які зробили метри українського театру багато років тому, а також нові. Ми прагнемо, щоб якомога більше людей відкрили для себе Володимира Винниченка", - зазначила головна редакторка літературних програм та радіотеатру UA: Радіо Культура Наталя Коломієць. Нагадаємо, UA: Радіо Культура мовить у Києві на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Також слухайте третій канал Суспільного радіо в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 22.07.2020 Для всіх поціновувачів живої музики столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бердичів-87.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Полтава-90.2МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Запоріжжя-91.2МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Львів-92.4МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Чаплинка-96.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Новоград-Волинський-98.9МГц, Вінниця-99.3МГц, Скадовськ-99.6МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Миколаїв-103.3МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) має круту новину! Цього четверга, 23 липня, о 19:00 на правильному радіо "Армія FM" слухайте концерт гурту Шосте Чуття. Приєднуйтеся, адже буде презентація нового альбому "Безмежність" (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 22.07.2020 Буде рвань! Сьогодні на хвилях столичної мережевої станції "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) стартує нове радіошоу "All Pussies Dance with Boosin". Спеціальний гість сьогоднішнього епізоду - DJ Bloodless, офіційний діджей групи MOZGI, музикант і співавтор багатьох хітів. Приєднуйтесь до потужного b2b сету від Boosin і DJ Bloodless о 21:00 та робіть гучніше! (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 22.07.2020 Столична радіостанція "Європа Плюс Київ" (107.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 48k. ACC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 192k.) не відстає від трендів! Тепер Європа Плюс також в @tiktok. Факапи зіркових гостей, гумор від ведучих, інсайди зі студії та багато-багато іншого! Хочете бути друзями станції? Підписуйтесь @europaplusukraine (Джерело: Сторінка радіо "Європа Плюс Київ" у соцмережі Facebook).
  • 22.07.2020 Від сьогодні програми радіостанції "Золочів FM" можна почути на Волині. На частоті 93.7 МГц програми станції тепер слухають Радехів, Горохів! Радіо "Золочів FM" продовжує розбудовувати мережу покриття радіо і її працівникам дуже приємно, що вони почали цю справу зі свого рідного, мальовничого міста, де, до речі, і знаходиться центральна студія станції! Тепер у великій радійній сім'ї радіо "Золочів FM" суттєве поповнення! Нагадаємо - радіо "Золочів FM" вперше розпочало мовлення 24-го травня 2019 року на частоті 89.9 МГц через передавач, встановлений у селі Червоне Золочівського району Львівської області. Восени 2019 року компанія одержала ліцензію на мовлення в місті Горохів Волинської області на частоті 93.7 МГц. Потужність мовлення на обох частотах відповідно до умов ліцензії складає 0.1 кВт (Джерело: Сторінка радіо "Золочів FM" у соцмережі Facebook).
  • 22.07.2020 Суспільник мовник продовжує освоєння нових FM-частот. Сьогодні тестове мовлення радіостанції UA: Українске радіо розпочалося на Київщині у смт. Іванків. Частота - 95.4 МГц, потужність передавача - 100 Вт. Окрім програм UA: Українське радіо на частоті також присутні врізки радіостанції "Голос Києва" (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 21.07.2020 Сьогодні о 21:00 в рамках проекту "DJFM Dance Floor" зустрічайте нове радіошоу "Mixology" від резидента столичної мережевої станції "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) - SOBI Приєднуйтесь та робіть гучніше! Буде кач! (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 21.07.2020 Суспільне радіо розширює своє покриття. Так, сьогодні в Івано-Франківську на частоті 100.4 МГц розпочало трансляцію UA: Українске радіо, але поки без місцевих "врізок" (які присутні на "нижній" частоті на 71.24 МГц). Також канал Українське радіо запрацював на частотах 100.2 МГц у Яремчі та на 100.1 МГц у Калуші Івано-Франківської області. Окрім цього в Яремчі на частоті 104.0 МГц розпочав мовлення 2-й канал Суспільного мовлення - UA: Радіо Промінь (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 21.07.2020 У Луцьку "Українське радіо" та комерційні радіостанції перестали мовити в FM-діапазоні через те, що чоловік захопив заручників в автобусі просто біля станції передавання й енергетики знеструмили цей район. При тому у місті залишився сигнал радіо "Промінь" та радіо "Культура", цю інформацію сайту "Детектор медіа" підтвердив член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, відповідальний за радіомовлення, Дмитро Хоркін. За його словами, станом на 17:30 "Українське радіо" можна чути у дротовій мережі та через інтернет. "Сигнал радіо "Промінь" та радіо "Культура" в Луцьку є. Оскільки передавачі цих наших станцій - з іншого передавального центру, який не було знеструмлено. Новини Першого каналу радіо (УР-1) зараз можна слухати на Третьому - радіо Культура на частоті 101,9 МГц", - зазначив він. Пан Хоркін пояснив, що саме радіо працює, "Українське радіо" видає сигнал, але FM-передавачі на вежі знеструмлені. У луцькій філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення повідомили сайту "Новини Суспільне", що по області була перерва в мовленні через те, що в обідню пору терорист захопив автобус і це відбувалося просто біля станції передавання. Через це енергетики знеструмлювали цю частину міста. У Концерні зазначили, що на території області мовлення каналів та FM-радіостанцій поновили, найближчим часом вони мають запрацювати й у місті. Як повідомляє кореспондентка Суспільного, у центрі міста електрики немає. Нагадаємо, вранці 21 липня озброєний чоловік захопив заручників та забарикадувався в рейсовому автобусі "Еталон" на центральній площі Луцька. Станом на 17:30 відомо, що у правоохоронців є контакт з чоловіком, який захопила заручників. За свідченнями очевидців, він намагається зі зброї поцілити у дрон, який запустили правоохоронці. Енергетики у Луцьку вимкнули FM-мовлення. Про це повідомили джерела Суспільного. Інформацію підтвердив член правління НСТУ з радіомовлення Дмитро Хоркін. "Наші інженери виявили, що FM-мовлення нема. Хоча саме радіо працює, ми видаємо сигнал. Але самі FM-передавачі на вежі знеструмлені", - сказав він. Як повідомили Суспільному у луцькій філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, частину міста, де чоловік захопив заручників, було знеструмлено. "По області була перерва в мовленні через те, що в обідню пору терорист захопив автобус і це відбувалося просто біля станції (передавання - СН.). Через це енергетики знеструмлювали цю частину міста", - розповіли у філії. У Концерні зазначили, що на території області мовлення каналів та FM-радіостанцій вже поновили, найближчим часом вони мають запрацювати й у місті (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 21.07.2020 Радіостанція UA: Українске радіо - перший канал Суспільного радіо - розпочала мовлення в місті Івано-Франківськ на частоті 100.4 МГц. Про це повідомляє на своїй сторінці у соцмережі Facebook представник Нацради з ТРМ в Івано-Франківській області Ігор Маслов: "Гарні новини для мешканців Івано-Франківська та Тисменицькому району (поки що Тисменицького, незабаром - Івано-Франківського): на частоті 100,4 МГц у Івано-Франківську розпочало мовлення "Українське радіо" (перша програма суспільного радіомовленика). Вперше на "високій" частоті в обласному центрі можна слухати програми "УР-1"!" (Джерело: Сторінка Ігоря Маслова у соцмережі Facebook).
  • 21.07.2020 Енергетики у Луцьку вимкнули FM-мовлення. Про це повідомили джерела Суспільного. Інформацію підтвердив член правління НСТУ з радіомовлення Дмитро Хоркін. "Наші інженери виявили, що FM-мовлення нема. Хоча саме радіо працює, ми видаємо сигнал. Але самі FM-передавачі на вежі знеструмлені", - сказав він. Як повідомили Суспільному у луцькій філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, частину міста, де чоловік захопив заручників, було знеструмлено. "По області була перерва в мовленні через те, що в обідню пору терорист захопив автобус і це відбувалося просто біля станції (передавання - СН.). Через це енергетики знеструмлювали цю частину міста", - розповіли у філії. У Концерні зазначили, що на території області мовлення каналів та FM-радіостанцій вже поновили, найближчим часом вони мають запрацювати й у місті (Джерело: Портал "Суспільне. Новини").
  • 20.07.2020 Завтра, у вівторок 21-го липня, о 10:00, 14:00 і 16:00 слухайте в ефірі столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бердичів-87.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Полтава-90.2МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Запоріжжя-91.2МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Львів-92.4МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Чаплинка-96.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Новоград-Волинський-98.9МГц, Вінниця-99.3МГц, Скадовськ-99.6МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Миколаїв-103.3МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) прямі ефіри з виїзної студії станції. "Армія FM" їде в Хмельницький до спецпризначенців (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 19.07.2020 Нові Айленди. Навчання "Сі Бриз". Розвиток українського флоту. Відтепер слухачі столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бердичів-87.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Полтава-90.2МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Запоріжжя-91.2МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Львів-92.4МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Чаплинка-96.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Новоград-Волинський-98.9МГц, Вінниця-99.3МГц, Скадовськ-99.6МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Миколаїв-103.3МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) будуть знати більше про ВМС України! Адже, щонеділі о 10:00 та 18:00 слухайте спільний проект з Телерадіостудією МО України Бриз "Новини флоту за тиждень" на військовому радіо! (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 16.07.2020 Нове радіошоу на хвилях столичної мережевої станції "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.)! "Dancing On The Moon" by FRANC. Слухайте по четвергам один раз у два тижні о 21:00, робіть гучніше і вирушайте у музично-космічну подорож на хвилях найгучнішої радіостанції України (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 16.07.2020 16 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки двох радіостанції - радіомережі "Шансон" (ТОВ "ТРК "Шансон") і місцевого радіо "Славія" (ТОВ "ТРК "Славія") з міста Пологи Запорізької області. Під час моніторингу Нацрада зафіксувала, що радіо "Шансон" не дотрималося пісенних квот: замість 35% в один з днів з 15:00 до 22:00 в ефірі пролунало 34% пісень українською мовою. Радіо "Славія", за даними моніторингу, транслювало в ефірі пісню Олега Газманова "Офицеры", хоча цей співак внесений до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, і мовникам заборонено транслювати твори, створені за участі цих людей (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 16.07.2020 На Волині у тестовому режимі розпочало роботу радіо "Аверс". Наразі воно транслює свій контент для жителів Луцька та прилеглих сіл на частоті 100.9 МГц. Незабаром, обіцяють аверсівці, почути хвилю нової місцевої радіостанції зможуть й у інших куточках області. Про це стало відомо із сюжету телеканалу "Аверс". "Будемо говорити не лише про погоду. Але й про спорт і про всі інші новини. У нас передбачаються такі рубрики, як "Українське ретро", "Волинський шлягер", де ми будемо розповідати про відомі у минулому, але на деякий час призабуті хіти українських виконавців", - розповів директор радіостанції "Аверс" Андрій Зубенко. На хвилях радіо мають з'явитися власна гаряча лінія та інтерактивні програми. "Слухачі дуже люблять інтерактив, тому це буде обов'язково. Можна буде телефонувати у студію, ставити питання як ведучим, так і гостям", - повідомив ведучий Дмитро Ураєв. Зараз команда готує для волинян інтерактивні проєкти. "Будуть такі години, коли люди зможуть привітати своїх найближчих, найрідніших. І навіть, я так думаю, в майбутньому за це можуть бути якісь розіграші, якісь призи, подарунки", - каже ведуча Ірина Кудря. Нагадаємо, про те, що телерадіокомпанія "Аверс" виграла FM-частоти на Волині, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення України повідомила ще у листопаді 2019-го. У телекомпанії "Аверс" тоді планували, що їхнє радіомовлення стартує приблизно через два місяці (Джерело: Портал "Перший канал соціальних новин").
  • 16.07.2020 Сьогодні, 16 липня, рівно 30 років, як у 1990 році була ухвалена Декларація про державний суверенітет України. І нині вкрай важливо бути вірним положенням цієї декларації і усіляко захищати державний суверенітет, - наголосила перед початком засідання регуляторного органу голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк. Це питання має бути актуальним і для парламентарів, і для різних політичних сил, і журналістської спільноти. Національна рада зі свого боку працює на захист інформаційного простору, який є сферою національної безпеки, і робить усе від неї залежне, щоб цей суверенітет був непорушним. Голова регулятора також нагадала, що сьогоднішній день є річницею, відколи набув чинності Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Регулятор стоїть на сторожі цього закону і підтримки української мови як державної, як одного з чинників державного суверенітету, запевнила голова Національної ради. У контексті збереження суверенітету української держави і захисту її інформаційного поля важливо говорити про законопроєкт про медіа, наголосила Ольга Герасим'юк. Адже його ухвалення - це передусім питання інформаційної безпеки, національної безпеки держави. Саме тому проти цього законопроєкту нині піднялися всі антиукраїнські сили, на жаль, втягуючи деякі журналістські спільноти, що керуються не інформацією, слідують за певними політичними проектами, вважає вона. Питання ухвалення законопроєкту гостро нагальне ще й тому, що держава сьогодні стоїть перед новими виборами. Національна рада, як ніхто, знає виклики, які виникають у такий період перед країною і регулятором, - зауважила Ольга Герасим'юк. У разі неухвалення законопроєкту "Про медіа" регуляторний орган знову залишається без можливостей якимось чином запобігати порушенням ЗМІ закону під час виборчого процесу, у чому, звісно, зацікавлені недобросовісні медіаресурси. "Найгірше це те, що в такий спосіб, як це було не раз, буде знову викривлено електоральне уявлення про вибір, який люди робитимуть, голосуючи за місцеву владу", - наголосила вона. Законопроєкт про медіа був ретельно підготовлений до розгляду в Парламенті і обговорений на всіх можливих рівнях - з індустрією, регулятором, міжнародними і вітчизняними експертами у сфері медіа. Він отримав потужну міжнародну підтримку Європейського Союзу, Ради Європи, низки посольств, а також великої кількості громадських медійних організацій, медіафахівців. Закон "Про медіа", крім того, - це зобов'язання України перед Радою Європи. І ось уже рік, як країна не може доповісти про його виконання. Національна рада занепокоєна ситуацією, що склалася навколо законопроєкту про медіа, оскільки його досі не внесено до Парламенту для розгляду у першому читанні. Регуляторний орган вважає, що тепер це є відповідальністю парламентарів. Тому Національна рада звертається до народних депутатів об'єднатися задля захисту суверенітету України. "У першу чергу звертаємося до тих фракцій, які декларують себе як патріотичні сили. Сьогодні, як ніколи, потрібно припинити ділитися на провладні, опозиційні, ще якісь опозиційні. Сьогодні важливо об'єднатися для того, щоб ми змогли захистити свою країну, захистити її суверенітет", - підкреслила Ольга Герасим'юк. "Буде дуже прикро, якщо парламентарі не почують цієї тривожної необхідності і не зберуться для того, щоб розглянути цей закон у першому читанні", - підсумувала голова Національної ради (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.07.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оприлюднює результати моніторингів щодо виконання законодавчих вимог про мовні квоти в ефірі супутникових, регіональних і місцевих телеканалів та регіональних і місцевих радіостанцій у першому півріччі 2020 року. Вони засвідчили, що мовні квоти в ефірі цих компаній значно перевиконуються. Загалом спостерігається позитивна тенденція: переважна більшість ліцензіатів відповідально та сумлінно дотримуються мовних квот, зауважив член Національної ради Максим Онопрієнко. Стовідсоткове наповнення ефіру державною мовою забезпечили телемовники Вінницької, Волинської, Сумської, Полтавської, Івано-Франківської, Рівненської, Тернопільської і Черкаської областей. Найменші показники ведення передач державною мовою зафіксовано в ефірі таких ліцензіатів: ТРК "Інфо - центр" і "ТРК "Бахмут" у Донецькій області; "ТРК "Союз - ТВ", м. Житомир; "ТРК Даніо", м. Ужгород; ТОВ "Золота середина", Київська область, супутникове мовлення; "Телекомпанія "Навігатор", смт Чабани Київської області, кабельне телемовлення; ТРК "Альта", м. Переяслав Київської області; ТОВ "Інформаційний телеканал "Репортер", м. Одеса; ТОВ "НАШ 365", м. Київ, супутникове мовлення; ТОВ "ТРК "Глас", м. Київ, супутникове мовлення; Факти порушень будуть встановлені за результатами перевірок ліцензіатів. Також було проведено моніторинги щодо звучання україномовних пісень і частки ведення передач державною мовою в радіоефірі регіональних та місцевих компаній. Середній показник обсягу пісень українською мовою становим 54%, а обсяг ведення передач українською мовою - 94%. Це наполовину більше за норму, яку вимагає законодавство. 3 областях України показник обсягу ведення передач державною мовою становив 100%. Це: Волинська, Рівненська і Чернівецька. Показник 99% був у радіостанцій чотирьох областей: Львівська, Сумська, Харківська і Чернігівська. Ознаки порушень мовних квот були зафіксовані у радіоефірах п'ятьох ліцензіатів. Зокрема, зменшення частки пісень державною мовою виявлено у ТОВ "Телерадіовидавнича компанія "КОМРА", м. Київ (позивні "Best FM"), ТОВ "Міська телерадіокомпанія "Чернівці", м. Чернівці (позивні "Блиск ФМ"), ТОВ "Телерадіокомпанія Маяк", м. Олександрія Кіровоградської області, ТОВ "Телерадіокомпанія "Столиця", м. Київ (позивні "Перець FM"). Частки ведення радіопередач державною мовою не дотрималося ТОВ "Радіо Слобожанщини", м. Харків. Національна рада розглянула ці питання на своїх засіданнях і призначила позапланові перевірки, які будуть проведені після скасування карантинних заходів. Загалом представниками Національної ради за перше півріччя було проведено 174 моніторинги телеефірів (відстежено понад 16 тисяч годин) і 223 моніторинги радіоефірів (відстежено понад 5 тисяч годин). У Донецькій і Луганській областях моніторингами було охоплено ліцензіатів, які мовлять на підконтрольній Україні території (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.07.2020 Порядок денний останнього сесійного тижня 3-ї сесії Верховної Ради ІХ скликання не може вмістити всіх проектів, які хочуть розглянути народні депутати як невідкладні. Тому проєкт про медіа №2693-д, який планували розглянути в першому читанні протягом 3-ї сесії, не буде розглянуто. Про це у коментарі "Детектору медіа" сказав голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв. "Завтра останній сесійний день 3-ї сесії, порядок денний вже сформовано, проєкт про медіа туди не вмістився", - сказав він. За його словами, наймовірніше, проєкт розглянуть у вересні на наступній сесії або в серпні на позачерговому засіданні. Нагадаємо, 1 липня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту прийняти в першому читанні за основу доопрацьований законопроєкт "Про медіа" № 2693-д і відхилити альтернативний законопроєкт № 2693-2. З підготовленим робочою групою драфтом нової редакції законопроєкту "Про медіа" № 2693 можна ознайомитися на сайті "Детектор медіа". Інститут Масової Інформації та ГО "Детектор медіа" групою напрацювали спільні пропозиції щодо низки найбільш важливих положень законопроєкту "Про медіа", які викликали негативну реакцію з боку медіаспільноти. Аналіз законопроєкту від Інституту масової інформації можна прочитати тут: частина 1, частина 2. Аналіз законопроєкту від експертки "Детектора медіа" Галини Петренко читайте тут: переваги й недоліки доопрацьованого законопроєкту "Про медіа". 2 липня депутати від "Слуги народу" зареєстрували доопрацьований законопроєкт "Про медіа" № 2693-д. Офіс Ради Європи в Україні закликав Верховну Раду під час поточної сесії в першому читанні розглянути законопроєкт №2693-д "Про медіа". Експерти Ради Європи надали авторам законопроєкту свої рекомендації, частину з яких врахували при роботі над документом. З аналогічним закликом виступило Представництво ЄС в Україні. Незалежна медійна рада закликала ухвалити законопроєкт про медіа цього року Незалежна медійна рада закликала ухвалити законопроєкт про медіа цього року. Представництво Європейського союзу в Україні закликало Верховну Раду ухвалити в першому читанні закон про медіа (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 16.07.2020 У середу, 22 липня, в ефірі UA: Радіо Культура прем'єра - радіофільм "Над безоднею", який відкриє невідомі сторінки життя українського поета Леоніда Кисельова. Автори художньо-документального проєкту разом зі слухачами пройдуть тим шляхом, яким поет шукав себе, справжнього. Початок о 12:00. Радіофільм складатиметься з двох серій тривалістю по 30 хвилин кожна. Авторка сценарію та режисерка проєкту - Нелля Даниленко. ""Над безоднею" - радіофільм, який розкаже слухачам про Леоніда Кисельова і його шлях до себе. Льоня народився в російськомовній родині і починав писати вірші саме російською мовою. Але в останній рік свого життя він раптом почав писати українською мовою. Коли його запитували, чому так, він казав, що пояснити це не може. Просто так він самовиражається", - говорить режисерка радіофільму. Головні ролі виконали Андрій Любич (Леонід Кисельов), Олександр Ігнатуша (голос Тараса Шевченка, який приходить до поета уві сні), а також народні артисти України Наталія Сумська (мати Леоніда), Олексій Богданович (батько Леоніда). У радіофільмі також звучатиме голос самого Леоніда Кисельова - зокрема, знаменита поезія "Царі" в авторському виконанні, яку поет написав у 10 класі, і через яку тоді опинився в центрі гучного скандалу. "Є слова Леоніда Кисельова, які, мабуть, багато людей знають: "Я постою у края бездны // И вдруг пойму, сломясь в тоске, // Что всё на свете - только песня // На украинском языке". Отакий Леонід Кисельов. Про нього просто не можна було не розказати. А ще він був людиною дуже свободолюбивою. Добре слово про нього казав Василь Стус - вони зустрічалися. У своїх спогадах Стус написав, що дуже шанує Кисельова", - анонсує Нелля Даниленко. Також у радіофільмі прозвучать спогади друзів Леоніда: письменника і літературознавця Бориса Дабоó-Ніколаєва, письменника, політика, дипломата Юрія Щербака, а також письменника і літературознавця Михайла Слабошпицького. Музику до радіофільму написав Майк Кауфман-Портніков. Радіофільм "Над безоднею" звучатиме в ефірі UA: Радіо Культура в середу, 22 липня, о 12:00 та в четвер, 23 липня, о 21:00. Нагадаємо, Леонід Кисельов - киянин, писати вірші почав у 11 років. Йому пророчили блискуче літературне майбутнє. Життя поета раптово обірвалося, коли йому було 22 роки. Радіофільм "Над безоднею" створений в рамках серії радіофільмів "Світочі епохи". Раніше в ефірі UA: Радіо Культура вже прозвучали радіофільми про Сержа Лифаря, Миколу Лукаша, Національну оперу України. UA: Радіо Культура мовить у Києві на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Також слухайте всі канали Суспільного радіо в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 16.07.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 16 липня ухвалила рішення, якими перевидала дозволи на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення на заміну тих, термін дії яких завершувався. Робота телерадіокомпаній на цих територіях є важливою складовою інформаційної безпеки, наголосив член Національної ради Максим Онопрієнко. Так, "Українське радіо" далі мовитиме на частотах 90.7 МГц у м. Гірнику, 88.7 МГц у м. Волновасі, 0.873 МГц у м. Часів Яр Донецької області та на частоті 102.5 МГц у м. Попасній Луганської області, а "Радіо "Промінь" - на частоті 103.1 МГц у м. Костянтинівці Донецької області. Передачі Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України (позивні "Армія FM - військове радіо") транслюватимуться на частотах 88.8 МГц у м. Бахмуті, 87.6 МГц у м. Волновасі, 89.0 МГц у м. Краматорську, 89.5 МГц у м. Маріуполі, 107.3 МГц у м. Світлодарську Донецької області та 100.1 МГц у м. Попасній, 105.8 МГц у смт Станиці Луганській Луганської області. "Громадське радіо" далі мовитиме на частотах 103.8 МГц у м. Волновасі, 90.9 МГц у м. Краматорську, 89.1 МГц у м. Маріуполі Донецької області та 87.7 МГц у м. Лисичанську, 90.2 МГц у м. Старобільську Луганської області. У м. Маріуполі Донецької області на частоті 107.8 МГц буде транслювати передачі ПрАТ "Радіокомпанія "ГАЛА" (позивні "Україномовне радіо Країна FM"), а в м. Мар'їнці Донецької області на частоті 89.8 МГц - ТОВ "ТРК "Можливість" (позивні "радіо М"), м. Слов'янськ Донецької обл. ТОВ ТРК "Арта плюс" (позивні "Радио Класс"), м. Ізюм Харківської обл., далі мовитиме на частоті 88.4 МГц у м. Бахмуті Донецької області. Крім того, на 57 ТВК у м. Гірнику Донецької області та 50 ТВК у смт Чаплинці Херсонської області транслюватимуться передачі ТОВ "Міжнародна комерційна ТРК" ("ICTV"). Також на 57 ТВК у м. Гірнику Донецької області та 51 ТВК у м. Скадовську, смт Чаплинці, с. Чонгарі Генічеського району Херсонської області - ТОВ "Телеканал СТБ". Ліцензіати ведуть телевізійне мовлення у цифровому стандарті DVB-Т/T2. Дозволи на тимчасове мовлення видано терміном на 1 рік (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.07.2020 16 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вирішила призначити ТОВ "Телерадіокомпанія "Славія" (позивні "Славія"), м. Пологи Запорізької обл., позапланову перевірку. Причиною стала трансляція пісні у виконанні Олега Газманова. 23.06.2020 моніторингом регуляторного органу в ефірі радіостанції у передачі "На хвилі бажань" о 17:45 зафіксовано трансляцію аудіовізуального твору "Офіцери" ("Офицеры") у виконанні співака Олега Газманова. Його прізвище міститься в Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Тому цей факт є ознакою порушення ліцензіатом вимог абзацу десятого частини другої статті 6 та пункту а) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Ці норми кажуть про те, що не допускається використання телерадіоорганізацій для трансляції аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, а також зобов'язують телерадіоорганізацію дотримуватися законодавства України і вимог ліцензії. За результатами перевірки Національна рада ухвалить рішення відповідно до вимог законодавства (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.07.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 16 липня призначила позапланову виїзну перевірку ТОВ "Телерадіокомпанія "Шансон", м. Київ (позивні "Радіо Шансон"), через виявлені ознаки порушення законодавства щодо розміщення в ефірі пісень українською мовою. Моніторинг мовлення радіо "Шансон", проведений 02.06.2020, зафіксував, що частка пісень державною мовою, поширених у проміжку часу між 15.00 та 22.00, становила 34%. Хоча законодавством передбачено, що вона має становити не менше як 35 відсотків загального обсягу пісень. Після завершення карантинних заходів Національна рада проведе перевірку компанії і з'ясує, чи дотрималася вона частини другої статті 9, частини сьомої статті 27, частини восьмої статті 28, пункту а) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.07.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення упродовж останніх двох тижнів отримала повідомлення ще від п'яти мовників про зміни у їхній діяльності, що вимушено відбуваються через карантинні заходи, повідомила під час засідання голова Національної ради Ольга Герасим'юк. Усі звернення, за її словами, будуть ретельно розглянуті. Питання, які справді пов'язані із труднощами, що виникли через карантин, будуть враховані регуляторним органом. Так, комунальне підприємство Київської міської ради "Телекомпанія "Київ" (логотип "КИЇВ") поінформувало про тимчасове припинення супутникового і багатоканального телемовлення 9 липня з 08:29 до 10:50 у зв'язку із відключенням електроенергії. Із фінансових причин припинено ефірне радіомовлення ТОВ "ТРК "Вільне радіо" (позивні "Вільне радіо"), м. Київ, на частоті 91.5 МГц у містах Бахмуті, Соледарі, Часовому Ярі, смт Красній Горі та Бахмутському р-ні Донецької обл. ПрАТ "Радіокомпанія "ГАЛА" (позивні "Україномовне радіо Країна ФМ"), м. Київ, повідомило про вимушене припинення багатоканального радіомовлення з технічних причин, оскільки вийшло з ладу програмне забезпечення, яке обслуговується компаніями-виробниками з Європейського Союзу. Про неможливість вчасно розпочати мовлення через організаційні труднощі Національну раду також поінформувало ТОВ "ТРК "АРТ" (логотип "цифра "7"), м. Одеса. А ТОВ "УНА-1" (позивні "РАДІО УНА. Перша українська націоналістична хвиля"), м. Рівне, попередило про можливе відхилення від програмної концепції мовлення на частоті 99.1 МГц у м. Радехові та Радехівському р-ні Львівської обл., у зв'язку із карантинними заходами на території Львівської та Рівненської областей (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2020 До уваги ліцензіатів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, громадськості та ЗМІ! Повідомляємо, що відповідно до змін Регламенту Національної ради, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради, яке відбудеться 16 липня, початок об 11.00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2020 14 липня в рамках другого етапу проєкту "Media Change Ukraine" відбулися чергові тренінги для представників регіональних медіа. Цього разу мова йшла про те, якими мають бути регіональні новини. Ініціатором і куратором цього проєкту є член Національної ради Максим Онопрієнко. Учасники поспілкувалися про те, які переваги мають регіональні мовники порівняно із загальнонаціональними медіа і що місцевий глядач очікує побачити в новинах. Поговорили про стандарти сучасних телевізійних новин і те, як їх досягати. Зачепили питання структури редакції та розрахунку ресурсу і звернули увагу на діджиталізацію новин та можливості соціальних мереж. Особливо цікавою видалася розмова про тенденції розвитку сучасних медіа, зокрема способи подачі новин у соціальних мережах. Також порушили тему "сумнівних політичних коментаторів", які часто маніпулюють фактами в ефірах інформаційних каналів. Тренерами другого блоку вебінарів були Сергій Мамаєв - телевізійний редактор і продюсер та Андрій Богданович - телеведучий, редактор і блоґер. Після інформаційного вступу медіатренерів учасники семінарів обговорили питання, які їх найбільше хвилюють. Для працівників регіональних медіа це - закритість чиновників, поганий діалог влади на місцях із журналістами, замовчування тем, нестача експертів у регіонах, а також брак кадрів у регіональній журналістиці. Наступний блок вебінарів відбудеться 21 липня. Він стосуватиметься особливостей роботи редакцій у передвиборний і виборчий період. Нагадаємо, в липні стартував другий етап проєкту "Media Change Ukraine", в рамках якого регіональним мовникам пропонується серія тренінгів для обміну досвідом. Медіатренінги відбуваються щотижня. У них загалом беруть участь понад 180 осіб (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2020 У четвер, 16 липня, Україна відзначатиме 30-річчя з дня ухвалення Декларації про державний суверенітет. Про політичну атмосферу та суспільні настрої, що створили передумови для вибору Україною свого шляху до Незалежності - у спецвипуску проєкту Світлани Мялик "Персона ґрата" в ефірі UA: Українське радіо. Слухайте 16 липня о 8:35 та 15:30. Гість програми - народний депутат фракції ВО "Батьківщина" Сергій Соболєв, який тоді був молодим депутатом-опозиціонером. Як створювалася Декларація про державний суверенітет України, в чому її головна цінність та які висновки можна зробити, аналізуючи ці події сьогодні - у відвертому та гострому інтерв'ю в студії UA: Українське радіо. Нагадаємо, у спецпроєкті "Персона ґрата" авторка та ведуча Світлана Мялик запрошує впливових політиків, бізнесменів, дипломатів і громадських діячів на відверту розмову про Україну й важливі для українців події. Перший канал Суспільного радіо UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа України. UA: Українське радіо мовить у Києві на хвилі 105 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Також слухайте UA: Українське радіо в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 15.07.2020 Наскільки ефективно адаптивний карантин стримує розповсюдження COVID-19 в Україні - тема сьогоднішнього випуску спецпроєкту Світлани Мялик "Здорова політика" на UA: Українське радіо. Початок прямого ефіру о 19:10. Гість студії - Павло Ковтонюк, ексзаступник міністра охорони здоров'я України. Теми розмови: чому різниться епідемічна ситуація в різних регіонах України; якими мають бути головні критерії у підготовці до "другої хвилі" COVID-19; аналіз дій влади у боротьбі із поширенням коронавірусної інфекції; як освітнім закладам найкраще підготуватися до нового навчального року в умовах епідемії. Слухачі проєкту "Здорова політика" зможуть поставити запитання в прямому ефірі. Телефон студійного вайберу для повідомлень (097) 107-107-9, для дзвінків до студії (044) 239-6292. Дивіться відеотрансляцію програми на ютуб-каналі UA: Українське радіо. Також перший канал Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. Нагадаємо, щосереди на UA: Українське радіо "Здорова політика" - авторський спецпроєкт Світлани Мялик. На розмову в прямому ефірі ведуча запрошує політиків, науковців та державних діячів, які беруть участь в ухваленні важливих для українців рішень (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 15.07.2020 Працівників майбутнього конвергентної новинної студії (ньюсхаусу) Суспільного мовника, яку наразі готують до запуску в Будинку Українського радіо на Хрещатику, 26, отримуватимуть конкурентну заробітну плату. Наглядова рада затвердила зміни до Умов і розмірів оплати праці працівників ПАТ "НСТУ", подані правлінням. Зміни внесені у зв'язку зі створенням ньюсхаусу, про це йдеться у протоколі засідання наглядової ради Суспільного. За словами голови правління НСТУ Зураба Аласанії, зміни щодо оплати праці розробили у зв'язку з реалізацією унікального для українського медіапростору проєкту мультимедійної редакції новин (Newshouse), що передбачає зміну підходів до виробництва за принципом конвергентності, впровадження єдиного підходу до виробництва інформаційного контенту на всіх платформах та диджиталізації. Ньюсхаус облаштовують за фінансової підтримки донорів у Будинку Українського радіо на вул. Хрещатик, 26. Наразі новини Суспільного виходитимуть із "Суспільної студії" у телецентрі "Олівець". Їх переведуть на Хрещатик, 26, коли запустять ньюсхаус. А новинна студія в телецентрі буде використана для інших проєктів, пояснив Зураб Аласанія. Він зазначив, що перед дирекцією інформаційного мовлення та дирекцією цифрових платформ, що спільно реалізують ньюсхаус, постала гостра потреба створити можливості кар'єрного зростання для наявних працівників, за умови освоєння нових навичок роботи за принципом конвергентності; ввести нові посади, що забезпечать можливість залучати фахівців різних освітньо-кваліфікаційних рівнів до роботи редакції (у тому числі за освітньо-кваліфікаційним рівнем "бакалавр" відповідного напряму підготовки); а також приведення рівня заробітних плат ключових позицій до наближеного до ринку для залучення відповідних фахівців. Своїм рішенням наглядова рада переглянула граничні розміри окладів для посад "менеджер (напряму)", "головний редактор новин", "ведучий програми", "провідний ведучий програми", "завідувач відділу", "редактор", "кореспондент спеціальний", "продюсер", а також дала дозвіл на введення нових посад - "оброблювач інформаційного матеріалу", "менеджер (проекту)", "заступник шеф-редактора напряму". Щодо розмірів оплати праці, то вони коливаються від 8 000 до 47 000 грн. За дорученням наглядової ради НСТУ правління має привести штатний розпис ПАТ "НСТУ" у відповідність до цього рішення до 1 серпня 2020 року. Секретар наглядової ради НСТУ Вадим Міський сказав сайту "Детектор суспільного мовлення", що ньюсхаус має запрацювати наприкінці 2020 року або на початку 2021 року. "Створення конвергентного ньюзруму було одним із найперших завдань, поставлених наглядовою радою менеджменту ще у 2017 році. За попередні роки менеджмент зробив певні кроки для об'єдання новинних команд телебачення і радіо, а наприкінці 2019 року з'явився новий медіаактив - новинний веб-сайт з власним ньюзрумом. Зараз, разом із європейськими партнерами, компанія напрацювала бачення роботи об'єднаного конвергентного Ньюсхаусу на основі досвіду західних мультиплатформенних суспільних мовників. За задумом, "вхід" інформації буде здійснюватися спільно для усіх платформ, а "вихід" формуватимуть відповідні підрозділи телебачення, радіо та диджитал у структурі ньюсхаусу. На своєму останньому засіданні наглядова рада розглянула пропозиції менеджменту щодо переліку посад та розмірів оплати праці працівників майбутнього об'єднанного ньюсхаусу, і ми очікуємо що до кінця цього року або на початку наступного НСТУ, нарешті, завершить трансформацію свого інформаційного мовлення, а слухачі, читачі та глядачі зможуть відчути і оцінити різницю. Бажаю відповідальним працівницям та працівникам успіхів у завершенні цієї абмітної задачі", - зазначив він. Нагадаємо, News House - це масштабний цифровий проєкт, який Національна суспільна телерадіокомпанія України створює з міжнародним консорціумом, зокрема з ВВС і Deutsche Welle. Член правління НСТУ, відповідальний за платформу телебачення, Ярослав Лодигін в інтерв'ю, опублікованому на сайті rozmova.wordpress.com, розповів, що "в основі News House зовсім інша ментальність, філософія виробництва новин, яка ближче до того, як працює Саймон Островський. Восени починаємо будувати студію; готуємо бренд-платформу для першого каналу. Ми хочемо, щоб у новому році в Україні з'явився новий канал". Згідно зі стратегією розвитку Національної суспільної телерадіокомпанії України, з якою на конкурсі на голову правління переміг Зураб Аласанії, у News House (інформаційному мовлення) по всій Україні працюватиме 683 людини. У стратегії також зазначено, що Ньюз-Хауз "стратегічно покликаний стати базовим виробником контенту для "UA:Перший"" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 15.07.2020 В місті Луцьк розпочала мовлення нова місцева радіостанція - радіо "АВЕРС". Трансляції здійснюються на частоті 100.9 МГц. Наразі мовлення ведеться у тестовому режимі - в ефірі лунає українська та закордонна поп-музика. RDS відсутній. Нагадаємо - до осені 2017-го року частоту 100.9 МГц в Луцьку використовувала радіостанція "Ретро FM", яка припинила мовлення через закінчення терміну дії ліцензії. ДП "ТРК "АВЕРС" ВАТ "Корпорація "АВЕРС" - юридична особа радіостанції "АВЕРС" - отримало дане частотне присвоєння на конкурсі, який відбувся в листопаді минулого року в рамках програми розвитку місцевого радіомовлення. Окрім Луцька радіостанція "АВЕРС" також отримала ліцензії в низці інших населених пунктах Волинської області: у Шацьку (91.4 МГц), Ковелі (95.4 МГц) та Цумані (98.4 МГц) (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 15.07.2020 Павлоградська місцева радіостанція "ПТРК" з 10 липня розпочала тестове мовлення на частоті 89.4 МГц на Першотравенськ Дніпропетровської області (мовлення здійснюється зі щогли ДФ КРРТ у с.Миколаївка). Поки що прямі ретрансляції сигналу з Павлограда відусутні, натомість лунає місцевий плейлист без джинґлів. RDS відсутній (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 13.07.2020 Як слухачі столичної мережевої станції "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) вже, напевно, встигли помітити, на хвилях DJFM з'явилося нове радіошоу від Alexey Shpionov - "4x4". Слухайте кожного понеділка о 21:00, робіть гучніше і танцюйте разом з DJFM під крутий саунд (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 13.07.2020 На хвилях столичної радіостанції "Київ FM" (98.0 МГц та Інтернет-мовлення) стартувало нове шоу з "козирними дамами". В програмі чотири ведучі обговорюють три актуальні теми тижня. Радіошоу "3 х 4" - це спільний проект "Радіо Київ - 98 FМ" та телеканалу "Київ", який можна послухати як в ефірі радіо, так і подивитися на телеканалі. У програмі "3 х 4" чотири постійні ведучі, які самі себе в проекті називають "козирними дамами", обговорюють три актуальні теми. Їх погляди можуть збігатися або ж бути абсолютно протилежними. За основу взято американський формат The View телеканалу АВС, однією з ведучих якого, наприклад, є голлівудська зірка Вупі Ґолдберґ. Програму "3 х 4" ведуть "козирні дами": Світлана Василенко, Марта Мольфар, Ірина Главацька і Габріелла Массанга. Василенко крім того веде на радіо "Радіо Київ - 98 FМ" програми "Людина на мільйон" і "КиївІнтерактив", а Массанга - "Афіша.онлайн" і "Афіша.Київ". Ірина Главацька є шеф-редактором редакції новин телеканалу "Київ" і викладає в медіа-школі, яка відкрилася два роки тому на каналі. А Марта Мольфар - радіоведуча, диктор і авторка програм, часто озвучує рекламні ролики, а також займається дублюванням в кінофільмах. Крім того, вони встигають поговорити і на особисті теми, які можуть бути цікаві аудиторії. У першому випуску, наприклад, ведучі говорили про вступ в дію і швидку відміну закону про водіння в нетверезому вигляді, про те, як в Одесі перестали дотримуватися карантинних заходів безпеки і про оголошений День без поліетилену та як він минув. "3 х 4" буде виходити в ефірі радіостанції "Радіо Київ - 98 FМ" по п'ятницях о 20:00, на телеканалі "Київ" - в запису по понеділках о 18:00. Вперше програма вийшла в ефір у п'ятницю, 3 липня (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 13.07.2020 Із 1-го вересня стартує новий сезон на UA: Радіо Промінь, для якого готують оновлене щоденне гумористичне гостросоціальне стендап-шоу "Гомін Аут". Радіо "Промінь" проводило мистецький конкурс на виробництво (часткове) радіопроєкту "Гомін Аут" для радіо "Промінь", шукали авторів творчих ідей для виробництва текстових та аудіоматеріалів для 100 випусків гумористичного радіошоу із загальним хронометражем одного випуску до 5 хвилин. 10 липня на Суспільному оголосили переможця, ним став Єгор Шатайло (фізична особу-підприємець). "Конкурсна комісія з організації та проведення Мистецького конкурсу високо оцінила конкурсний проєкт переможця та злагодженість і дружність його команди - Антона Тимошенка і Сергія Ліпка", - зазначає пресслужба Суспільного. Варто ззаначити, що Антон Тимошенко, Єгор Шатайло і Сергій Ліпко - співавтори проєкту "Телебачення Торонто" й резиденти "Підпільного стендапу". Вони створювали і вели в ефірі перший сезон гумористичного гостросоціального стендап-шоу "Гомін Аут", яке виходило на радіо "Промінь" із першого жовтня 2019 року до першого травня 2020 року. Нагадаємо, прийом проєктів на конкурс на виробництво "Гомін Аут" тривав із 27 травня до 9 червня. Ім'я переможця/ниці мали оголосити не пізніше 15 липня. Додамо, наразі радіо "Промінь" оголосило мистецькі конкурси на часткове виробництво проєктів "Стара гвардія" та "Бобіна Party" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 13.07.2020 Алоха, тусовка! Новий тиждень - нова порція радіошоу від резидентів столичної мережевої станції "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.). Цього разу він буде особливим, адже на вас чекає "Халатний тиждень"! Всі діджеї будуть створювати домашню атмосферу, граючи у халатах. Слухайте лайв-сети на FM хвилі у своєму місті, онлайн на сайті www.djfm.ua або дивіться трансляцію цього безумства на сторінці DJFM у Facebook (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 13.07.2020 UA: Українське радіо - найпопулярніша розмовна радіостанція України - оголошує мистецький конкурс на виробництво (часткове) радіопроєкту "Невигадані історії". Охочим пропонують долучитися до створення серії випусків передачі, які вийдуть в ефір вже цього року. "Невигадані історії" - серія радіомініатюр про аспекти історії України та світу, цікаві історичні особистості, новітні дослідження на історичну тематику, цікаві факти зі світової історії. Мета проєкту - збагатити знання слухачів важливими історичними фактами, розвінчати історичні міфи та фейки в доступній, короткій формі, легкій для сприйняття. Конкурс відбудеться в три етапи. На першому етапі конкурсна комісія відбере найкращі проєкти, на другому - запросить їхніх авторів презентувати ідеї, а на завершальному - визначить переможця. Проєкти прийматимуть із 13 липня по 22 липня 2020 року. Переможця назвуть 12 серпня. Щоб узяти участь, надішліть свій проєкт, оформлений відповідно до вимог мистецького конкурсу, на . Якщо маєте запитання, телефонуйте за номерами: (063) 376-09-90 або (044) 239-6318. Контактна особа - Олена Зелінченко (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 13.07.2020 UA: Українське радіо - найпопулярніша розмовна радіостанція України - мистецький конкурс на виробництво (часткове) радіопроєкту "Королі і капуста". Охочим пропонують долучитися до створення серії випусків передачі, які вийдуть в ефір вже цього року. "Королі і капуста" - передача про життя відомих людей, актуальна інформація про світське життя України та світу, історію української та світової аристократії, подана в цікавій оригінальній формі. Предметом обговорення стануть не лише новини зі світу селебрітіз, але передбачено і більш детальне ознайомлення з правилами та неписаними законами світу багатих і титулованих людей. Конкурс відбудеться в три етапи. На першому етапі конкурсна комісія відбере найкращі проєкти, на другому - запросить їхніх авторів презентувати ідеї, а на завершальному - визначить переможця. Проєкти прийматимуть із 13 липня по 26 липня 2020 року. Переможця назвуть 14 серпня. Щоб узяти участь, надішліть свій проєкт, оформлений відповідно до вимог мистецького конкурсу, на . Якщо маєте запитання, телефонуйте за номерами: (063) 376-09-90 або (044) 239-6318. Контактна особа - Олена Зелінченко (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 13.07.2020 Суспільний мовник повністю погасив заборгованість держави в розмірі 10,5 млн євро перед АТ "Євроньюз". Відповідний акт про звірку взаємних розрахунків і відсутність заборгованості ПАТ "НСТУ" перед АТ "Євроньюз" було підписано сторонами 10 липня. Відповідно до гарантії, яку АТ "Євроньюз" направило ПАТ "НСТУ" та Міністерству юстиції України, компанія зобов'язується подати всі необхідні заяви для закриття виконавчого провадження і всіх судових справ у Швейцарії протягом трьох робочих днів з моменту отримання останнього платежу. Такі дії АТ "Євроньюз" дозволять повернути державі 15 млн євро фінансової гарантії, яка виділялася для проведення "Євробачення 2017". За інформацією АТ "Євроньюз", перші заяви вже подано, і ПАТ "НСТУ" стежить за виконанням зазначених зобов'язань для якнайшвидшого повернення державі заарештованих 15 млн євро. Нагадаємо, що цей борг Суспільний мовник отримав у спадок від колишньої державної Національної телекомпанії України, яка припинила свою діяльність 2017 року. 2010 року тоді ще державна Національна телекомпанія України підписала ліцензійний договір з компанією АТ "Євроньюз" на шість років, проте з 2013 року держава перестала виконувати відповідні зобов'язання. 12 травня 2015 року АТ "Євроньюз" подала до Господарського суду міста Києва позов про стягнення з НТКУ 10 млн 591 тис. 224 євро ліцензійних платежів за період з лютого 2013 по лютий 2015 років. Протягом кількох років між ПАТ "НСТУ" та АТ "Євроньюз" тривали судові тяжби. 18 лютого 2020 року виконавча служба Міністерства юстиції України відкрила виконавче провадження в Україні щодо стягнення із Суспільного боргу на користь "Євроньюз", у зв'язку з чим рахунки Суспільного мовника були заблоковані понад 100 днів. ПАТ "НСТУ" змушене було розпочало виплату заборгованості держави за рахунок власних коштів. "Нам прикро, що ситуація з боргом держави перед АТ "Євроньюз" тривала 10 років і що Суспільному мовнику довелось погашати заборгованість зі свого власного бюджету, який так нещадно цього року скорочений секвестром. Сподіваємось, що коли в Україну повернуться заморожені у Швейцарії з 2017 року 15 млн євро, то сплачену суму боргу у розмірі 360 мільйонів Уряд поверне Суспільному мовнику і ми зможемо до кінця року втілити хоч малу частину з наших амбітних планів на 2020 рік", - зазначив голова правління ПАТ "НСТУ" Зураб Аласанія (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 10.07.2020 Зробіть свої вихідні веселішими! Відтепер слухайте шоу "РозБудильник" на хвилі стрийського радіо "Фреш FM" (104.8МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 96k. Ogg та Інтернет-мовлення 256k.) ще й по вихідних. В ефірі з 9:00 до 11:00 на вас чекають найкращі жарти з ранкового шоу за тиждень (Джерело: Сторінка радіо "Фреш FM" у соцмережі Facebook).
  • 10.07.2020 Все починається з гарної ідеї! А у столичної сателітарної мережевої станції "Радіо Люкс FM" (Київ-103.1МГц, Рівне-90.9МГц, Кривий Ріг-91.6МГц, Покровськ-92.5МГц, Полтава-99.5МГц, Дніпро-100.5МГц, Хмельницький - 101.2МГц, Чернівці-102.4МГц, Івано-Франківськ-103.8МГц, Тернопіль-104.5МГц, Ужгород-105.2МГц, Черкаси-106.1МГц, Гірник-106.8МГц, Луцьк-106.9МГц, Миколаїв-107.1МГц, Кропивницький-107.2МГц, Житомир-107.7МГц, Кременчук-101.7МГц, Запоріжжя-102.2МГц, Одеса-104.3МГц, Біла Церква-104.3МГц, Олександрія-105.1МГц, Харків-105.2МГц, Чернігів-105.2МГц, Старобільськ-106.7МГц, Сєвєродонецьк-107.1МГц, Вінниця-107.4МГц, а також Інтернет-мовлення 96k. AAC+ та Інтернет-мовлення 256k.) для вас є саме така! Беріть участі у новенькій та крутій акції від Люкс FM та ОККО, де можна отримати дуже приємні подарунки. Заїжджайте на заправки ОККО, заправляйтесь з карткою Fishka, отримуйте наклейку та наклейте на скло, реєструйтесь та уважно слухайте щодня Люкс FM. Егеж, зацікавило? Тоді клікайте на посилання та знайомтесь детально з умовами акції "Наклейка на удачу"! (Джерело: станції Сторінка "Радіо Люкс FM" у соцмережі Facebook).
  • 10.07.2020 Подаємо новини місцевого радіомовлення Хмельницької області. В місті Кам'янці-Подільському орієнтовно з середини червня працює радіостанція "Говорить телерадіокомпанія "Подолянин-TV" на частоті 105.7 МГц. Окрім власних програм в ефірі також є ретрансляція програм радіостанції "Армія FM". А нещодавно на засіданні НР радіостанції було переоформлено ліцензію - відтепер її позивні звучатимуть як "Кам'янець FM". А тим часом в місті Городок з жовтня минулого року розпочала мовлення радіостанція Городоцького телерадіопресцентру, що працює на частоті 106.9 МГц. В ефірі, окрім власних програм, ретранслюють радіостанцію Радіо Промінь (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 10.07.2020 Команда Суспільного мовника вітає фізичну особу-підприємця Шатайла Єгора Андрійовича з перемогою в мистецькому конкурсі на виробництво (часткове) радіопроєкту "Гомін Аут" для радіоканалу UA: Радіо Промінь дирекції "Українське радіо" ПАТ "НСТУ". Конкурсна комісія з організації та проведення Мистецького конкурсу високо оцінила конкурсний проєкт переможця та злагодженість і дружність його команди - Антона Тимошенка і Сергія Ліпка. Незабаром переможець разом із командою приєднається до родини UA: Радіо Промінь у створенні оновленого щоденного гумористичного гостросоціального стендап-радіошоу "Гомін Аут", що стартує у новому сезоні з 1 вересня (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 10.07.2020 Європейський Союз на своїх сторінках у Facebook і Twitter повідомляє про те, що підтримує заклики інших дипломатичних представництв щодо необхідності прийняття законопроекту "Про медіа" в першому читанні протягом поточної сесії Парламенту. "Законопроект "Про медіа" є важливим кроком для приведення українського медійного законодавства у відповідність з правилами ЄС. Ми приєднуємся до закликів інших дипломатичних представництв щодо прийняття цього законопроекту в першому читанні протягом поточної парламентської сесії. Це дозволить продовжити його подальше обговорення та доопрацювання із залученням усіх зацікавлених сторін", - йдеться у повідомленні (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.07.2020 Посольство Німеччини також стежить за тим, як в Україні відбувається прогрес навколо розробки і ухвалення нового медійного законодавства. На своїй фейсбук-сторінці Посольство привітало наявні досягнення і вважає, що важливим залишається подальше обговорення проєкту із залученням усіх зацікавлених сторін. У повідомленні зазначається, що законопроєкт має виконати вимоги угоди про асоціацію і наблизити українське медіазаконодавство до європейських і міжнародних стандартів (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.07.2020 Відповідальний секретар Національної ради Юрій Зіневич 8 липня взяв участь в онлайн-зустрічі з обговорення законопроєкту про медіа. Дискусія була організована Telecom Ukraine і проєктом Дні електронних комунікацій і стосувалася впливу нового законопроєкту на галузь провайдерів програмної послуги. Наблизити українське медійне законодавство до сучасного рівня технологічного розвитку і водночас спростити державне регулювання галузі - таку мету ставили перед собою розробники нового законопроєкту про медіа. Крім того, розробники працювали над тим, щоб визначити ефективні й сучасні засади захисту прав споживачів на вільне отримання інформації, а також законні механізми визначення і обмеження шкідливого контенту, розповів під час зустрічі Юрій Зіневич. Важливо, що законопроєкт імплементує в національне законодавство норми Директиви про аудіовізуальні медіапослуги і фіксує в одному законодавчому акті увесь комплекс норм, які стосуються галузі аудіовізуальних медіа. "Законопроект встановлює єдині та прозорі правила гри для всіх учасників ринку. І дуже важливим є те, що цей закон по суті об'єднає у собі декілька галузевих законів і більше не доведеться шукати відповіді на питання щодо діяльності тих чи інших медіа у різних законах. Усе буде зібрано в одному акті, що безумовно буде зручним для всіх", - висловився він. Юрій Зіневич наголосив на тому, що робота над законопроєктом проводилася на дуже високому фаховому рівні. До неї, окрім народних обранців, були залучені представники Національної ради, індустрії, зокрема різних медіа-груп, громадських організацій. "Тобто коло залучених спеціалістів було, на мій погляд, максимально широким, і всі залучені до розробки законопроекту особи є експертами, які мають практику і працюють у різних медіа, є адвокатами". Значною в роботі була підтримка Офісу Ради Європи в Україні. Він допомагав у проведенні робочих груп за участі народних депутатів, вітчизняних та європейських експертів. Відповідаючи на запитання про те, чи перетвориться Національна рада в "мега-цензора", Юрій Зіневич зауважив, що не бачить для цього підстав у запропонованому законопроєкті. Це пояснюється кількома аспектами. Перший - той, що всі обмеження щодо змісту інформації або контенту в медіа фактично перенесені до обговорюваного законопроекту з уже чинного законодавства України. Це, зокрема, Кримінальний Кодекс, Закони України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів, "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Однак на цьому критики законопроекту чомусь намагаються не зупинятися. Другий - передбачене створення органу співрегулювання. До нього мають увійти представники всіх медіа. Завданням цього органу буде розробка кодексів мовлення, які чітко врегулюють питання, щодо яких є певні побоювання стосовно суб'єктивного сприйняття, а відповідно і застосування регулятором. "Саме ця новела покликана зняти певну напругу, яка наразі існує між регулятором та індустрією", - вважає Юрій Зіневич. Він нагадав, що законопроєкт не регулює діяльність журналістів чи блогерів, не вказує їм що робити. Він дає їм статус і права. Самі ж "контентні обмеження встановлені у кожній демократичній країні світу, адже вони не дають порушувати закони держави та права інших осіб. Але водночас такі контентні обмеження не є цензурою". Юрій Зіневич звернувся із проханням до тих, хто справді хоче зрозуміти, що пропонує і передбачає законопроєкт "Про медіа", не вірити різноманітним чуткам, а самостійно читати і вивчати його (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.07.2020 Ранкове шоу ввечері? Таке можливо тільки на хвилях "Радіо Люкс FM Львів" (104.7 МГц та Інтернет-мовлення 32k. AAC+)! Сьогодні о 20:00 слухайте ексклюзивний автоконцерт Івана Наві на 104.7 FM! Із самого місця подій, з машини його для вас коментуватимуть Назар Бійчук і Діана Луцишин! Це буде розрив! Не пропустіть! (Джерело: Сторінка "Радіо Люкс FM Львів" у соцмережі Facebook).
  • 10.07.2020 Обговорюючи новели законопроєкту "Про медіа", В'ячеслав Мієнко, директор з GR медіа групи "1+1 media", очільник антипіратської громадської спілки "Ініціатива "Чисте небо", висловив думку про те, що перехід провайдерів програмної послуги із ліцензування на реєстрацію призведе до більшої прозорості і регульованості цього ринку. Онлайн-зустріч на тему "Доопрацьований закон "Про медіа": "зло" чи усвідомлення реального інформаційного простору" відбулася 8 липня. Сьогодні на ринку провайдерів є проблема того, що не всі з них зареєстровані і перебувають в полі зору регулятора. Це стосується, як і звичайних, так і ОТТ-провайдерів, нагадав експерт. Тому зміна процедури ліцензування на реєстрацію має виправити цю ситуацію. "Ми сподіваємося, що проста, швидка, зрозуміла і недорога реєстраційна процедура має стати тим заохоченням, щоб усі провайдери нарешті отримали реєстрацію", - сказав В'ячеслав Мієнко. Законопроєкт визначає, що реєстрація є обов'язковою для усіх провайдерів. А це дасть змогу зрозуміти, яка їх кількість нині працює в Україні. "Зміна ця важлива, бо якби реєстрація була добровільною, ми отримали би те саме", вважає юрист. Порушення цієї норми тягне за собою відповідальність. Діяльність без реєстрації відповідно до законопроєкту належить до грубих порушень, за які застосовується санкція штрафу. Скасування ж самої реєстрації можливе тільки через рішення суду. У цьому, каже В'ячеслав Мієнко, є баланс: "легкий вхід і збалансована історія з регулятором і провайдером" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.07.2020 Новий закон про медіа змінює традиційний досі вектор регулювання. Замість регулювання окремого суб'єкта він ґрунтується на принципі регулювання контенту і його розповсюдження. На цьому акцентував увагу В'ячеслав Мієнко, директор з GR медіа групи "1+1 media", очільник антипіратської громадської спілки "Ініціатива "Чисте небо" під час онлайн-обговорення "Доопрацьований закон "Про медіа": "зло" чи усвідомлення реального інформаційного простору, що відбулося 8 липня. Цей механізм, закладений в основу законопроєкту, пропагує і Європейський Союз. "Фактично ті заборони, які встановлює закон щодо контенту, - це і є ті самі обмеження, які мають захистити інформаційний простір від шкідливого і небезпечного контенту, який може загрожувати національним інтересам або державі як такій", - сказав В'ячеслав Мієнко. Таким чином, закон створює певну нейтральність, адже "не важливо, де поширюється контент, він має регулюватися однаково". Оскільки однакове регулювання для різних сфер неможливе, закон встановлює певні особливості для кожної із них. За словами В'ячеслава Мієнка, на появу нового закону у сфері медіа усі очікують вже 10 років, оскільки перші спроби його розробки були ще у 2010-му. Але цю спробу він вважає найкращою, такою, що дасть змогу отримати якісний результат. Звичайно, законопроєкт містить недоліки, каже експерт, і це є нормальним, адже він готується до першого читання. Мало того, немає ідеальних законопроектів, які влаштовують усіх. "Такого фізично бути не може, не можуть всі бути задоволені на 100 відсотків". В'ячеслав Мієнко вважає, що потрібно дотримуватися балансу, шукати компромісні рішення, але при цьому реагувати на ті виклики, які наразі постали перед Україною. Це питання і зовнішньої агресії, і конкуренції на ринку всередині країни. Експерт наголосив, що робоча група, яка працює над розробкою і удосконаленням законопроєкту, готова до конструктивного діалогу і співпраці, адже цей закон, на його переконання, є абсолютно важливим (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.07.2020 Посольство Канади в Україні оцінило важливий прогрес у переговорах стосовно законопроєкту про медіа і вважає, що він має продовжуватися. Про це зазначено на фейсбук-сторінці Посольства. Прогрес "треба продовжувати, аби прийняти закон у першому читанні вже на цій сесії Верховної Ради", - йдеться у повідомленні (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.07.2020 Вже сьогодні, з 13:00 до 14:00, в ефірі столичної мережевої станції Україномовне радіо "Країна FM" (Київ-100.0МГц та T-DAB, Черкаси-90.6МГц, Бердянськ-90.9МГц, Одеса-91.0МГц, Полтава-98.7МГц, Миколаїв-98.8МГц, Краматорськ-99.0МГц, Мелітополь-99.6МГц, Нікополь-99.9МГц, Хмельницький-100.1МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Павлоград-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Кропивницький-100.5МГц, Суми-100.8МГц, Львів-101.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Прилуки-104.8МГц, Умань-104.9МГц, Жашків-105.9МГц, Дніпро-106.4МГц, Вознесенськ-106.9МГц, Біла Церква-107.2МГц, Харків-107.4МГц, Лубни-107.6МГц, Маріуполь-107.8МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.) - фінал проекту "100 фактів про НАТО"! У кожного з вас є нагода виграти подорож до Брюсселю від NATO in Ukraine і відвідати нову штаб-квартиру НАТО! Під час прямого ефіру телефонуйте до студії радіостанції за номером (044)-332-21-00 і відповідайте на питання про НАТО від "Країни FM" та директорки Центру інформації та документації в Україні - Барбори Маронкової! Переможець - той, хто дасть найбільшу кількість правильних відповідей, отримає головний подарунок проекту! (Джерело: Сторінка Україномовного радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 10.07.2020 Доопрацьований нещодавно законопроєкт "Про медіа" містить чимало нововведень, про які йшлося у попередніх повідомленнях Національної ради. Але є ще кілька положень, на які треба звернути увагу, адже вони значною мірою стосуються сфери інформаційної безпеки. Останні сім років Україна живе у стані війни, розв'язаної Росією. Одним із фронтів цієї війни є інформаційний. Для убезпечення вітчизняного телерадіоінформаційного простору від атак держави-агресора Парламент ухвалив цілу низку законів. Це дало змогу значно обмежити кількість російського контенту в українських медіа. Такі реалії зумовили напрацювання в законопроєкті "Про медіа" окремого розділу, який визначає обмеження, пов'язані зі збройною агресією. У цьому розділі встановлені додаткові вимоги щодо реєстрації медіа у такий період. Також визначені обмеження щодо змісту інформації в медіа-матеріалах, структури власності і фінансування медіа, реєстрації іноземних лінійних медіа. Йдеться тут і про вже звичну практику видачі дозволів на тимчасове мовлення. Крім того, є статті, що регулюють питання так званих "чорних списків", видачі тимчасових дозволів на мовлення медіа Міністерства оборони та військово-цивільних адміністрацій. Ці норми не зовсім нові. Вони були здебільшого внесені упродовж останніх років, а в розробленому законопроєкті лише адаптовані до вимог європейських стандартів і логіки регулювання закону про медіа. Чимало спорів останніми роками звучали і навколо переліку іноземних програм, які можуть транслюватися на території України. Законопроєктом про медіа передбачена чітка процедура і вимоги щодо діяльності таких мовників в Україні. Зокрема, зазначено, що вони можуть поширюватись на території України тільки після реєстрації, наведено причини, за яких Національна рада може відмовити в реєстрації іноземного медіа, визначено підстави для скасування реєстрації такого медіа. Серед таких, наприклад, факти порушення законодавства про рекламу і у сфері медіа, а також вимог Європейської конвенції про транскордонне телебачення і Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги. Законопроєкт покликаний також врегулювати питання компанії "Зеонбуд", яка є монополістом цифрового ефіру без прозорої структури власності, що є одним із аспектів національної інформаційної безпеки. Розвитку медіа на місцях сприятимуть положення законопроєкту про мовлення громад. Це третій вид мовлення поряд із комерційним і суспільним, що наявний у Європі. Він вперше виділений окремо в українському законодавстві. Такі медіа, орієнтовані на невеликі громади, якнайкраще знають потреби своєї місцевої аудиторії, можуть бути найближчими до своїх слухачів і сприяти процесу децентралізації в Україні. Законопроєкт, для прикладу, передбачає, що конкурси на отримання ліцензії на мовлення медіагромад проводяться окремо від інших категорій мовлення. Таким чином, законопроєкт передбачає всі складні процедурні моменти регулювання медіа, пов'язані з гібридною війною, що наразі ведеться проти України. І це надзвичайно важливо сьогодні зробити дієвим - на сьомому році війни є просто злочином не мати зброї в подоланні ворожих атак (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.07.2020 10 липня з 14.00 до 16.00 відбудеться відкрита дискусія "Проєкт закону "Про медіа" 2693-д: обговорення правового статусу національного регулятора та співрегулювання". У заході візьмуть участь автори законопроєкту - Микита Потураєв, Голова Комітету гуманітарної та інформаційної політики, члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, члени робочої групи, які працювали над текстом, міжнародні експерти Ради Європи, представники громадянського суспільства, медіаюристи тощо. Зокрема, міжнародні експерти Ради Європи - Кріштіна Розгоній (Угорщина) і Жан-Франсуа Фурнемон (Бельгія) представлять незалежний аналіз частин оновленого законопроєкту, а юристи зі складу робочої групи Олександр Бурмагін та Катерина М'яснікова - презентацію оновленої редакції проєкту в частинах правового статусу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та концепції співрегулювання: мети, функції, процедури створення органу співрегулювання, роль медіа та регулятора відповідно. На заході буде забезпечено синхронний переклад з/на українську/англійську мови. Спостерігати за заходом можна буде на youtube-сторінці ГО "Платформа прав людини". Захід організовано Комітетом ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення у співпраці з Проєктом "Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні", ГО "Платформа прав людини" та Національною асоціацією медіа (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.07.2020 Критика, яка зараз звучить щодо законопроєкту про медіа, часто є несправедливою, а озвучувані побоювання не відповідають дійсності. Таку думку висловив під час онлайн-конференції "Доопрацьований законопроєкт "Про медіа": "зло" чи усвідомлення реального інформаційного простору?" Костянтин Гріцак, директор із зовнішніх зв'язків Компанії "Воля". Деякі зі змін, які пропонуються в законопроєкті, він назвав революційними. Костянтин Гріцак зауважив, що розробниками законопроєкту було проведено колосальний обсяг роботи і підготовлено дуже якісний документ. А критика, яка зараз звучить на його адресу, "часто є несправедливою, і ті побоювання, які хтось там вказує, вони насправді не відповідають дійсності. Для цього необхідно лише вчитатися в текст закону". Він запропонував дискутувати над важливими змінами, які пропонуються для індустрії, адже їх можна назвати "дещо революційними". Зокрема, серед таких Костянтин Гріцак назвав обов'язок Національної ради розробляти Стратегію розвитку телерадіопростору у трирічній перспективі. На її основі і для її реалізації створюється щорічний план, а потім регулятор конкретно звітує за тими пунктами плану, який затверджений для виконання цієї Стратегії. Також відкритим і прозорим стає процес призначення членів Національної ради Президентом, що посилює інституційну спроможність регулятора, робить його більш фаховим і незалежним. Крім того, на думку Костянтина Гріцака, варто акцентувати увагу на запровадженні механізму співрегулювання, передбаченому скасуванні прокатних посвідчень, "що є дуже важливим для сфери телебачення". У законопроєкті детально прописані процедури щодо наглядових функцій Національної ради і видачі ліцензій. "Вони виписані дуже детально і, мені здається, тут дотриманий баланс між регулюванням і інтересами учасників ринку", - підсумував Костянтин Гріцак (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.07.2020 У неділю 12 липня, в ефірі і UA: Радіо Культура відбудеться спеціальний випуск програми "Оперний абонемент", під час якого звучатиме знаменита опера Мирослава Скорика "Мойсей". Початок програми о 21:00. Спецвипуск "Оперного абонементу" складатиметься з двох частин. Перша - документальний радіофільм про Мирослава Скорика. А друга частина спецвипуску - унікальний запис опери "Мойсей", який зберігається у Фонді Українського радіо. Перед другою частиною зі вступною промовою до слухачів звернеться Блаженнішии? Святослав, Отець і Глава УГКЦ. "Опера "Мойсей" унікальна тим, що це єдиний в Україні твір, який отримав благословення Іоанна Павла ІІ. Мирослав Михайлович взяв за основу знаменитий текст Івана Франка, поему "Мойсей". Світова прем'єра музичного твору відбулася у 2001 році на сцені Львівської опери. І саме ця постановка звучатиме 12 липня в ефірі", - коментує Олександр Пірієв, керівник музичної редакції UA: Радіо Культура. Опера "Мойсей" написана впродовж 2000-2001 років до 100-річчя Львівського оперного театру на замовлення тодішнього директора Тадея Едера. Папа Римський Іоанн Павло ІІ особисто благословив автора опери Мирослава Скорика і виконавця головної ролі Олександра Громиша. Над оперою також працювали: режисер-постановник Збігнєв Хшановський, диригент-постановник Михайло Дутчак, балетмейстер Сергій Наєнко. Спецвипуск проєкту "Оперний абонемент" звучатиме до дня народження Мирослава Скорика - 13 липня йому б виповнилося 82 роки. Оперу "Мойсей" зможуть також почути слухачі UA: Українське радіо 12 липня о 21:05. Нагадаємо, UA: Радіо Культура мовить у Києві на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Також слухайте всі канали Суспільного радіо в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 9.07.2020 Офіс Ради Європи в Україні вважає важливим розглянути законопроєкт "Про медіа" №2693-д у першому читанні під час поточної сесії Верховної Ради України. Про це повідомляється на їх сторінці у Facebook. "Зважаючи на досягнутий значний прогрес, вважаємо дуже важливим скористатися позитивною динамікою та вікном можливостей, щоб розглянути законопроєкт "Про медіа" №2693-д у першому читанні під час поточної сесії Верховної Ради України", йдеться у повідомленні. Крім того, Офіс Ради Європи нагадує, що Україна має зобов'язання гармонізувати медійне законодавство відповідно до стандартів Ради Європи як країна-член організації та імплементувати Директиву ЄС про аудіовізуальні медіапослуги згідно з Угодою про асоціацію. Законопроєкт "Про медіа" 2693-д є важливим кроком до виконання Україною цих зобов'язань (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.07.2020 Питання регулювання платформ спільного доступу до інформації і регулювання платформ спільного доступу до відео є новітнім і не достатньо сильно напрацьованим у світі. А тому і український законопроєкт про медіа регулює його мінімальним чином. Про це 8 липня повідомив Максим Дворовий, юрист "Лабораторії цифрової безпеки", під час відкритої дискусії частини законопроєкту №2693-д "Про медіа", яка стосувалася регулювання онлайн-медіа та платформ спільного доступу до інформації та відео. Передусім Максим Дворовий розповів про дефініції, запропоновані законопроєктом. Так, платформа спільного доступу до інформації - це сервіс із надання користувачам можливості завантаження і зберігання інформації, зокрема аудіовізуальних програм, користувацьких відео та іншої користувацької інформації для перегляду і використання необмеженим колом осіб. Зокрема, це такі онлайн сервіси як Facebook, Instagram тощо. Платформа спільного доступу до відео - це тип платформи спільного доступу до інформації або її спеціально визначена функціонально відокремлена частина, що надає користувачам можливість перегляду, завантаження і зберігання аудіовізуальних програм та/або відео, створених користувачами. Наприклад, це YouTube, Vimeo, такі відділені частини сервісів, як Facebook Live, Instagram Live. Максим Дворовий наголосив: "Ключовим моментом є те, що власник платформи спільного доступу до інформації та власник платформи спільного доступу до відео, тобто провайдер платформи спільного доступу до відео, не мають редакційного контролю стосовно інформації, яка поширюється на цих платформах, а тому і не можуть нести відповідальності за контент, який поширюється на цій платформі, за винятком випадків, які встановлені іншими галузями законодавства". При розгляді питання регулювання платформ завжди потрібно пам'ятати про поняття юрисдикції. Адже режими регулювання стосовно платформ спільного доступу до відео, які перебувають під українською юрисдикцією і стосовно всіх інших платформ будуть різними. Платформами спільного доступу до відео, які підпадають під юрисдикцію України, є суб'єкти, які засновані в Україні, мають місцезнаходження в Україні, і редакційні рішення стосовно їх діяльності регулярно приймаються на території нашої країни, або ж ці медіасервіси повністю чи частково спрямовані на територію або аудиторію України. Власне на ці платформи спільного доступу буде поширюватися юрисдикція Національної ради, і тому до них будуть виставлені певні обов'язки, які переважно не стосуються контенту, а внутрішніх політик такої платформи. Зокрема, така платформа має розмістити умови користування сервісом; передбачити в умовах користування сервісом заборону на поширення користувацької інформації, яка порушує вимоги законодавства України; забезпечити перевірку віку користувача перед отриманням ним доступу до відповідної інформації і забезпечити можливість встановлення батьківського контролю з метою захисту дітей від такої інформації; надати користувачам дієвий механізм направлення звернень щодо інформації або матеріалів, поширених на платформі спільного доступу до відео, для оскарження; передбачити в умовах користування порядок права на відповідь або на спростування недостовірної інформації. Їм заборонено обробляти зібрані чи іншим чином отримані персональні дані дітей з комерційною метою. Також Максим Дворовий наголосив, що реєстрація таких платформ відповідно до тексту законопроєкту є добровільною. "Що ми бачимо стосовно тих обов'язків, які є зараз? Знову ж таки тут немає контентних обов'язків, тут є обов'язок відповідати законодавству і по суті дотримуватися вимог законодавства у своїй діяльності", - резюмував експерт. Законопроєкт визначає три категорії правопорушень ? незначні, значні та грубі. Зокрема, є три порушення, яких може припуститися провайдер платформи спільного доступу до відео, це: 1. Ненадання або порушення строків надання інформації за обґрунтованим запитом Національної ради у випадках і з підстав, передбачених цим Законом. 2. Порушення зобов'язань, передбачених частиною першою статті 23 цього Закону. 3. Порушення строків внесення змін до Реєстру (у разі добровільної реєстрації). Крім того, передбачено накладення штрафів від 10 до 50 мінімальних заробітних плат. Також у "моделі накладення санкцій, яка існує зараз, при трьох порушеннях, які не усунуті протягом року, можна очікувати скасування реєстрації з подальшою забороною перереєстровуватися протягом одного року", ? розповів Максим Дворовий. Щодо платформ спільного доступу до інформації та платформ спільного доступу до відео поза юрисдикцією України, то Національна рада матиме можливість домовлятися з ними. Для цього було передбачено механізм укладання угод і меморандумів із власниками таких платформ. У цих документах сторони мають домовитися і передбачити в умовах користування сервісом заборону на поширення користувацької інформації, що порушує вимоги законодавства України. "Ці моменти є важливими в контексті агресії, декомунізації та ще деяких контентних норм, які є специфічними для нашої держави, оскільки низка інших заборон є загальновизнана в міжнародному праві і допускається за загальними вимогами в рамках трискладового тесту обмежень за Європейською конвенцією прав людини", - акцентував Максим Дворовий. Також Національна рада може звертатися до власників платформ спільного доступу до інформації з вимогами обмежити доступ до користувацької інформації, яка порушує вимоги законодавства України. Тобто, якщо Національна рада або суд визнали певну категорію інформації протиправною відповідно до вимог законодавства України, Національна рада матиме можливість звертатися до платформ спільного доступу до інформації та пошукових систем з вимогою обмежити доступ до такої інформації аби така інформації не видавалася в соціальні мережі і щоб така інформація не видавалася в рамках пошукових запитів пошуковими системами. Крім того, регулятор зможе звертатися до платформ щодо порушень виборчого законодавства і правил ведення агітації з вимогою припинити поширення такої агітації. "Тому, як бачимо, - підсумував Максим Дворовий, - регулювання саме платформ спільного доступу до інформації та платформ спільного доступу до відео є достатньо мінімізованим і було максимальним чином наближене до вимог статей 28-а, 28-б Директиви про аудіовізуальні медіапослуги, а також по суті до співрегуляторного підходу, в якому кооперація між платформами спільного доступу до інформації та національним регулятором встановлювалася б правилами, про які вони самі між собою домовилися". Пропонуємо ознайомитися із презентацією медіаюриста, члена робочої групи із розробки законопроєкту "Про медіа" Максима Дворового (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.07.2020 Новий законопроєкт про медіа встановлює низку запобіжників, щоб унеможливити зловживання регуляторного органу і його перетворення на так званого "міфічного мегацензора", акцентував у своєму виступі під час онлайн-обговорення 8 липня виконавчий директор ГО "Платформа прав людини" Олександр Бурмагін. Він докладно розповів про повноваженнях регулятора і норми, які убезпечують онлайн-медіа. Національна рада відповідно до розробленого законопроєкту "Про медіа" має змогу реагувати на порушення в діяльності онлайн-медіа за допомогою приписів і санкцій - штрафу і заборони поширення онлайн-медіа на території України. Така заборона є найбільш жорсткою санкцією для онлайн-медіа. "Однак ці санкції - для онлайн-медіа - заборона поширення на території України, а для медіа, що використовують радіочастотний ресурс - анулювання ліцензії - застосовується виключно на підставі рішень судів", - наголосив Олександр Бурмагін. Регулятор може лише ініціювати такий процес за наявності відповідних підстав і в разі неодноразового грубого порушення норм цього законопроекту. На його думку, важливо те, що усі рішення Національної ради обговорюються і ухвалюються тільки на засіданнях. "Немає одноосібних повноважень, які стосуються санкцій. Тобто у будь-якому випадку, чи це захід реагування, чи санкція, Національна рада має ухвалити рішення за відповідною процедурою, чітко визначеною законом", - пояснив юрист. Стосовно заборони поширення онлайн-медіа Олександр Бурмагін розповів про напрацьовані три способи блокування онлайн-медіаресурсів. Якщо домен UA або УКР, такі онлайн-медіа мають блокуватися через компанію-реєстратора або через компанію-постачальника послуг хостингу. Провайдерів не мають у таких випадках зобов'язувати здійснювати блокування. Якщо компанія-реєстратор розміщена за межами України, але хостер в Україні, то відповідно блокування відбувається через компанію-хостера. Третій випадок - і хостинг, і провайдер перебувають поза юрисдикцією України. У такому разі може відбуватися блокування, і можуть зобов'язувати провайдерів здійснювати таке блокування. Тобто є певна шкала і градація того, до кого потрібно звертатися у разі необхідного блокування. Також може бути звернення до платформ спільного доступу стосовно обмеження доступу до відповідної сторінки (профілю) онлайн-медіа. Наступним процедурним запобіжником є те, що рішення про застосування санкцій Національна рада ухвалює лише на підставі акта перевірки, яка проводиться за відповідною чітко прописаною в законопроєкті процедурою, поінформував Олександр Бурмагін. Крім того, якщо на засіданні регулятор ухвалив рішення про застосування санкції штрафу, але суб'єкт господарювання його оскаржив, то сплата штрафу призупиняється на час судового розгляду справи. "У проекті чітко визначена процедура, що навіть фінансові санкції відтерміновуються, якщо відбуваються судові оскарження. Ніхто не прийде з виконавцями і не вживатиме негативних дій по відношенню до суб'єкта у сфері медіа", - підкреслив він. Олександр Бурмагін звернув увагу на те, що заходи реагування, які вживає Національна рада, не є санкціями. Приписи застосовуються тільки у разі незначних порушень. Вони виносяться без проведення перевірки і складання акта перевірки. Саме тому передбачено спеціальний механізм, який дає змогу скасувати такий припис, аби вони не накопичувалися. "У разі помилки Національної ради суб'єкт у сфері медіа може звернутися до неї із заявою і обґрунтувати, сказати, … що ви тут помилились, будь ласка, скасуйте цей припис. І передбачено, що Національна рада має таку можливість - у разі встановлення, що помилково було винесено припис - його скасувати і, таким чином, прибрати їх накопичення", - пояснив експерт. Законопроєкт передбачив ще один запобіжник, на якому наполягала індустрія, - це строки давності. Одна норма каже про те, що строк для ухвалення рішень про приписи не може перевищувати 30 днів із моменту виявлення порушення. Інша - що строк ухвалення рішення і застосування санкцій на підставі акта перевірки не може перевищувати 90 днів з моменту ухвалення рішення про призначення перевірки. Крім того, окремо визначено строк давності притягнення до відповідальності за порушення законодавства. Він становить один рік із дня вчинення порушення, а в разі триваючого порушення - один рік із дня закінчення вчинення порушення або останнього факту встановлення наявності порушення. "Це дуже важливий механізм, який не дає можливості регулятору "тримати на гачку", якісь питання розтягувати по півроку, рік і так далі. Тобто закон чітко визначає самі процедури та ще й строк для застосування таких процедур, що також є важливою гарантією при застосуванні санкцій", - зауважив Олександр Бурмагін. Законопроєкт поділяє усі порушення на незначні, значні і грубі. До останніх, наприклад, належать невиконання вимог Національної ради щодо приведення структури власності у відповідність до закону, подання недостовірних відомостей про структуру власності, відмова у проведенні перевірки та порушення вимог стосовно агресії. Виконавчий директор ГО "Платформа прав людини" також розповів про закладений у занопроєкті про медіа механізм мультиплікації при застосуванні санкцій за порушення. Це означає, що повторні накопичувальні порушення призводять до більшого рівня відповідальності і до більш суворих реакцій регулятора. Так, за незначні порушення для онлайн-медіа засобом реагування з боку Національної ради є припис. Якщо ж буде три нескасованих приписи протягом року, застосовується санкція штрафу. Якщо онлайн-медіа не реагує, і протягом року це порушення повторюється чотири і більше разів, то сума штрафу може бути подвоєна. За значні і грубі порушення застосовується санкція штрафу, і ці штрафи також мультиплікуються при повторенні і можуть привести до заборони поширення онлайн-медіа в Україні. Однак рішення про таку заборону може ухвалити тільки суд на звернення Національної ради. Окрема спеціальна процедура передбачена для тих онлайн-медіа, які неможливо встановити і які радше можна назвати "анонімними зливними бачками", коли вони вчиняють грубі порушення. Якщо такі суб'єкти не виконують припису Національної ради, вона звертається до суду з вимогою припинити поширення такого онлайн-медіа на території України. Таким чином, переконаний Олександр Бурмагін, розроблений законопроєкт "Про медіа" містить достатньо механізмів, які, з одного боку, дуже чітко прописують процедури, в рамках яких діє Національна рада, а з іншого боку, - захищають онлайн-медіа від зловживань і не дають регуляторові стати монстром. Тим паче, що основною вимогою до діяльності онлайн-медіа є дотримання вимог щодо контенту. При цьому більшість критеріїв щодо контентних обмежень напрацьовуватиме спеціально створений орган співрегулювання. Пропонуємо презентацію Олександра Бурмагіна для ознайомлення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.07.2020 Відповідно до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом Україна взяла на себе зобов'язання наблизити власне медійне законодавство до Директиви (ЄС) 2018/1808 про аудіовізуальні медіапослуги. Про це нагадала Рада Європи у своїй публікації. Вона перелічила вимоги до медіаконтенту для неповнолітніх, що містяться у Директиві: 1. Щоб забезпечити глядачам, включно з батьками й неповнолітніми, можливість зважено обирати контент для перегляду, провайдери медійних послуг повинні надавати достатню інформацію про контент, який може негативно впливати на фізичниий, психічний чи моральний розвиток неповнолітніх. Це, наприклад, може здійснюватися через систему опису контенту, акустичне попередження, візуальний символ або іншим способом, що позначає характер контенту. 2. Належні заходи із захисту неповнолітніх, що застосовуються до послуг телевізійного мовлення, також мають поширюватися і на аудіовізуальні медіапослуги за запитом. Це має підвищити рівень захисту. Мінімальний підхід до гармонізації дозволяє Державам-учасницям встановлювати вищий рівень захисту від контенту, який може зашкодити фізичному, психічному чи моральному розвитку неповнолітніх. До найшкідливішого контенту, який здатний зашкодити фізичному, психічному чи моральному розвитку неповнолітніх, але не є кримінальним правопорушенням, слід вживати найсуворіших заходів, такі як шифрування та дієвий батьківський контроль, проте Держави-учасниці можуть вживати і більш суворі заходи. 3. Регламент (ЄС) No 2016/679 Європейського парламенту та Радиви знає, що діти заслуговують на особливий захист щодо обробки їхніх персональних даних. Встановлення проваийдерами медіапослуг механізмів захисту дітей неминуче приводить до обробки персональних даних неповнолітніх. Зважаючи на те, що такі механізми спрямовані на захист дітей, персональні дані неповнолітніх, які обробляються з метою і в межах технічних заходів захисту, не мають використовуватися в комерційних цілях. 4. Інформація поширюється в рамках Проєкту "Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні", що має на меті зміцнити роль медіа, їхню свободу та безпеку, а також роль суспільного мовлення як інструментів для досягнення консенсусу в українському суспільстві. Захист дітей від шкідливої інформації у медіа є одним з пріоритетних напрямів роботи українського національного регулятора упродовж багатьох років. Національна рада ініціювала діалог із медіаринком і створила робочу групу щодо вироблення правил стосовно висвітлення окремих тем і залучення дітей до медіавиробництва. До такої співпраці індустрії і регулятора долучилися також громадськість, науковці, психологи. Учасники робочої групи розробили і підписали 4 саморегулівних актти, якими нині послуговуються у своїй роботі (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.07.2020 Тараса Кременя за результатами рейтингового голосування Кабінет Міністрів України 8 липня 2020 року призначив Уповноваженим із захисту державної мови. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вітає пана Тараса із призначенням на посаду і зичить наснаги, аби реалізувати задумані ним проєкти задля розвитку державної мови в країні. Радіємо спільній праці в підтримці та утвердженні мовної політики (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.07.2020 Новий законопроєкт "Про медіа", який має замінити застаріле вітчизняне законодавство, ґрунтується на принципі технологічної нейтральності. Регулятор покликаний стежити за тим, щоб медіа - і традиційні, і онлайн - дотримувалися вимог щодо контенту. Більшість із вимог перенесені у новий акт із попереднього Закону "Про телебачення і радіомовлення". Новели стосуються здебільшого захисту прав дітей, а також створення співрегулівного органу, який має розробити низку кодексів мовлення, про це заявила голова Національної ради Ольга Герасим'юк. Обійти регулювання контенту неможливо, бо це питання завжди було в полі зору державних регуляторів усіх країн. Воно стосується таких аспектів, як заклики до насильницької зміни, повалення конституційного ладу України, розв'язування або ведення агресивної війни або воєнного конфлікту, порушення територіальної цілісності України; розпалювання ворожнечі чи ненависті до окремих осіб чи їх груп за національною, расовою чи релігійною ознакою; пропаганди і закликів до тероризму; поширення порнографічних матеріалів тощо. Тому новий законопроєкт про медіа зберіг відповідні положення. "Вимоги щодо контенту стосуватимуться усіх гравців ринку - телевізійних, радіомовників, преси, онлайн-медіа та платформ спільного доступу", - наголосила Ольга Герасим'юк. Однією з найуразливіших категорій громадян, які користуються медіаконтентом, є діти. Далеко не вся інформація, підготовлена для дорослої аудиторії, може бути без шкоди сприйнята ними. Обов'язок держави дбати про захист юного покоління і забезпечувати умови для його нормального фізичного і психічного розвитку. Законопроєкт містить окрему статтю, яка визначає правила роботи медіа в контексті захисту дітей. У ній, наприклад, передбачено, що онлайн-медіа можуть поширювати певний контент, який становить ризик для психіки дітей, лише за умови належного попереднього інформування про потенційну шкідливість такої інформації для дітей. Зважаючи на те, що вітчизняні мовники часто болісно реагують на питання регулювання контенту, законопроєкт закладає механізм співрегулювання. Створивши відповідний орган, представники різних медіа зможуть самостійно домовитися про однакові правила гри на ринку, а регулятор стане поручителем. Він стежитиме за тим, аби цих домовленостей дотримувалися. "Орган співрегулювання має напрацювати низку актів, якими визначатимуться критерії до поширення певного виду інформації, - констатує голова Національної ради. - Основою для початку такої роботи можуть стати спільні акти узгодження, які були напрацьовані індустрією спільно з громадським сектором і науковцями в рамках робочої групи при Національній раді із захисту прав дітей у медіа". Механізм співрегулювання, як очікується, має зняти певну напруженість між ринком та регуляторним органом. Це унікальний приклад у Європі. На думку розробників законопроєкту, новела сприятиме більш ефективному забезпеченню свободи слова в країні, а в разі провалу в реалізації цієї ідеї стане свідченням того, що індустрія недостатньою мірою здатна консолідуватися і спільно працювати на результат як для ринку, так і на користь держави та її громадян (Джерело: Сайт Нацради).
  • 8.07.2020 Плани столичної мережевої станції "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) на 9 липня! Atlas Weekend Days: DJFM Stage. 10:00 Інтерв'ю з Дмитром Сидоренком - засновником Atlas Weekend; 12:00 Live DJ-set від Raft Tone; 14:00 Live DJ-set від Retroaerobica; 16:00 Live DJ-set від DJ Da Candy. Приєднуйтесь на хвилю DJFM Ukraine та робіть гучніше! Буде потужно! (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 8.07.2020 Привітання до свят - чудова нагода зробити приємне своїм рідним, друзям, колегам. Тож, якщо ви плануєте придбати подарунок до дня народження найближчим, найдорожчим людям - пам'ятайте, що музика, пісня для настрою - найкращий сюрприз! Замовляйте вітання, рекламу чорнобаївському радіо "Чорнобаївська хвиля" (105.5 МГц) за телефоном (098)-878-04-06 (Джерело: Сторінка радіо "Чорнобаївська хвиля" у соцмережі Facebook).
  • 8.07.2020 Радіо "Промінь" оголосило мистецькі конкурси на часткове виробництво проєктів "Стара гвардія" та "Бобіна Party". Проєкти "Стара гвардія" і "Бобіна Party" мають вийти на радіо "Промінь" до кінця 2020 року. Взяти участь у конкурсі на їхнє часткове виробництво можна з 9 липня до 20 липня. Ім'я переможця/ниці оголосять 7 серпня, йдеться в оголошеннях конкурсів, опублікованих на корпоративному сайті. "Стара Гвардія" - щотижневе музично-публіцистичне радіошоу про зарубіжну рок- та попмузику у форматі музичної радіопубліцистики з елементами художнього мовлення (суміш документалістики та авторського погляду) з індивідуальним добором музики відповідно до тематики кожної програми. Нагадаємо, оновлена "Стара гвардією" повернулася на радіо "Промінь" після 25-ти років у січні 2020 року. Двохгодинна програма виходила щосереди о 19.00. Останній випуск першого сезону вийшов 6 травня. У травні стало відомо, що на радіо "Промінь" готують другий сезон шоу про світову рок-історію "Стара гвардія", запланували 16 випусків. Щоб узяти участь у конкурсі, потрібно надіслати свій проєкт, оформлений відповідно до вимог мистецького конкурсу, на . Із запитаннями можна звертатися за номерами: (050) 330-8334 або (044) 239-6040. Контактна особа Максим Яковенко. "Бобіна Party" - щотижнева радіодискотека. Професійний DJ-мікс закордонної та української музики, яка звучала на українських дискотеках 90-х - 2000-х років. Три години DJ-міксу незабутніх хітів, які об'єднує в цілісну передачу постать ведучого - музичного ерудита. Тригодинна дискотека від DJ LeoLevsky і МС Жоржа Велюрова "Бобіна Party" звучала в ефірі радіо "Промінь" щоп'ятниці. Щоб узяти участь у конкурсі, потрібно надіслати свій проєкт, оформлений відповідно до вимог мистецького конкурсу, на . Із запитаннями можна звертатися за номерами: (050) 444-0049 або (044) 239-9402. Контактна особа - Вікторія Польченко. Обидва конкурси відбудуться в три етапи. На першому етапі конкурсна комісія відбере найкращі проєкти, на другому - запросить їхніх авторів презентувати ідеї, а на завершальному - визначить переможця/ницю. За словами члена правління, відповідального за платформу радіо, Дмитра Хоркіна, мистецькі конкурсу - це реальні пошуки талановитих підрядників на створення контенту, що може заощадити державні кошти. "Ми шукаємо виконавців на сезонні радіопроєкти або фахівців із яскраво вираженою професійною вузькотематичною спрямованістю (наприклад, сценариста рубрик про виборче право) - тому доцільніше і логічніше брати таких фахівців не на постійну роботу в штат, а на проєктну через конкурси", - прокоментував сайту "Детектор суспільного мовлення" Дмитро Хоркін. Нагадаємо, раніше "Українське радіо" оголосило мистецький конкурс на супровід шоу "Нічна вахта". Переможця/ницю оголосять 31 липня. Перед тим був оголошений мистецький конкурс на виробництво (часткове) радіопроєкту "Гомін Аут" для радіо "Промінь". Ім'я переможця/ниці оголосять не пізніше 15 липня (Джерело: Портал Суспільне. Детектор медіа).
  • 8.07.2020 "Звучало По Радіо". Нова програма UA: Радіо Промінь про українську пісню минулих десятиліть! Прем'єра - сьогодні, 8-го липня, о 19:05! (Джерело: Інформацію надав Всеволод Чебодаєв).
  • 8.07.2020 В Міністерстві охорони здоров'я все частіше говорять про відновлення Санітарно-епідемічної служби (СЕС). Які перспективи у цієї ініціативи - сьогодні, 8 липня, у авторському спецпроєкті Світлани Мялик "Здорова політика" на UA: Українське радіо. Початок о 19:10. Гостя прямого ефіру - Людмила Мухарська, відома епідеміологиня, ексзаступниця головного державного санітарного лікаря України. Теми розмови: епідеміологічна ситуація в Україні зараз - наскільки ефективним є адаптивний карантин; чи потрібна Україні Санітарно-епідемічна служба - які плани в МОЗ; друга хвиля COVID-19 - що прогнозують фахівці; ефективність системи тестування на коронавірусну інфекцію - чи можна збільшити потужності діагностики. Слухачі проєкту "Здорова політика" зможуть поставити запитання в прямому ефірі. Телефон студійного вайберу для повідомлень (097) 107-107-9, для дзвінків до студії (044) 239-6292. Дивіться відеотрансляцію програми на ютуб-каналі UA: Українське радіо. Також перший канал Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. Нагадаємо, щосереди на UA: Українське радіо "Здорова політика" - авторський спецпроєкт Світлани Мялик. На розмову в прямому ефірі ведуча запрошує політиків, науковців та державних діячів, які беруть участь в ухваленні важливих для українців рішень (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 8.07.2020 Завтра, 9 липня, слухайте в ефірі столичної мережевої станції "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) у рамках проєкту Atlas Weekend Days: DJFM Stage інтерв'ю зі засновником фестивалю Atlas Weekend - Дмитром Сидоренком! Йтиметься про подію Atlas Weekend Days, ви дізнаєтеся найцікавіші інсайди минулих фестивалів і, звісно, почуєте про майбутній Atlas Weekend 2021. Приєднуйтесь о 10:00 та робіть гучніше. Буде цікаво! (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 8.07.2020 UA: Радіо Промінь - перше музичне радіо країни - оголошує мистецький конкурс на часткове виробництво радіопроєкту "Стара гвардія". Авторові/ці найцікавішого проєкту запропонують долучитися до створення серії випусків радіошоу, які вийдуть в ефірі вже цього року. "Стара Гвардія" - щотижневе музично-публіцистичне радіошоу про зарубіжну рок- та попмузику у форматі музичної радіопубліцистики з елементами художнього мовлення (суміш документалістики та авторського погляду) з індивідуальним добором музики відповідно до тематики кожної програми. Конкурс відбудеться в три етапи. На першому етапі конкурсна комісія відбере найкращі проєкти, на другому - запросить їхніх авторів презентувати ідеї, а на завершальному - визначить переможця/ницю. Проєкти прийматимуть із 9 липня до 20 липня. Ім'я переможця/ниці оголосять 7 серпня. Щоб узяти участь, надішліть свій проєкт, оформлений відповідно до вимог мистецького конкурсу, на . Якщо маєте запитання, телефонуйте за номерами: (050) 330-8334 або (044) 239-6040. Контактна особа Максим Яковенко (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 8.07.2020 UA: Радіо Промінь - перше музичне радіо країни - оголошує мистецький конкурс на часткове виробництво радіопроєкту "Бобіна Party". Авторові/ці найцікавішого проєкту запропонують долучитися до створення серії випусків радіошоу, які вийдуть в ефірі вже цього року. "Бобіна Party" - щотижнева радіодискотека. Професійний DJ-мікс закордонної та української музики, яка звучала на українських дискотеках 90-х - 2000-х років. Три години DJ-міксу незабутніх хітів, які об'єднує в цілісну передачу постать ведучого - музичного ерудита. Конкурс відбудеться в три етапи. На першому етапі конкурсна комісія відбере найкращі проєкти, на другому - запросить їхніх авторів презентувати ідеї, а на завершальному - визначить переможця/ницю. Проєкти прийматимуть із 9 липня до 20 липня. ім'я переможця/ниці оголосять 7 серпня. Щоб узяти участь, надішліть свій проєкт, оформлений відповідно до вимог мистецького конкурсу, на . Якщо маєте запитання, телефонуйте за номерами: (050) 444-0049 або (044) 239-9402. Контактна особа - Вікторія Польченко (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 8.07.2020 Зустрічайте третю учасницю Atlas Weekend Days: DJFM Stage - DJ Da Candy! DJ Da Candy - зіркова артистка, саунд-продюсер та діджей з більш ніж 10-річним досвідом у музичній індустрії, володарка багатьох музичних нагород за свої вибухові треки у стилях hybrid trap, hip-hop, jungle bass, moombahton та інших жанрах. На її рахунку роботи, створені у співпраці з Dj Lil Debbie, Justin Prime, Chingy, Dev, Lil Eddie, Nathaniel, Jackie's Boy, DJ Juicy M, Charlotte Devaney та іншими артистами. Треки Da Candy видаються на таких відомих музичних лейблах, як Armada Music, TurnItUp Muzik, KLASH Records, Ensis Records, Peak Hour Music та багатьох інших! Українка частий учасник масштабних фестивалів та потужних вечірок по всьому світу! Серед них: MTV Sunbreak, Holi Festival, Aztec Kingdom, Atlas Weekend - і це далеко не повний список! Слухайте live dj-сет від DJ Da Candy в рамках Atlas Weekend Days: DJFM Stage на хвилях найгучнішої радіостанції Ураїни - столичної мережевої станції "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) - вже у цей четвер, 9-го липня. Буде вогонь! (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 8.07.2020 Європейський Союз вітає напрацьований законопроєкт "Про медіа" і вважає за доцільне зробити подальший крок і перейти до його розгляду в першому читанні. Про це 8 липня під час відкритої онлайн-дискусії, присвяченій обговоренню його положень щодо діяльності онлайн-медіа, сказав Танел Танг, спеціаліст із політичних питань Групи з підтримки України Європейської комісії. Він нагадав про зобов'язання України наблизити власне медійне законодавство вимогам ЄС і запевнив, що Європейський Союз і надалі співпрацюватиме з Україною у цьому напрямі. Пан Танг схвально оцінив тісне співробітницво при розробці законопроєкту з Радою Європи. Він зауважив, що ЄС розуміє, з якими реаліями доводиться стикатися Україні в контексті протидії дезінформації. "Ми повністю обізнані з викликами, які постають перед Україною у цьому напрямі, і продовжуємо висловлювати нашу солідарність і підтримку", - сказав він. Водночас Танел Танг наголосив, що не втрачають ваги стандарти щодо свободи висловлювань, яких необхідно дотримуватись у сферах як онлайн, та і офлайн-ЗМІ. Представник Європейської комісії також повідомив, що ЄС вирішив посилити підтримку ЗМІ на сході України. Це стосується співпраці з регіональними підрозділами суспільного мовника, а також іншими мовниками на території, підконтрольній українському Уряду. При цьому відбуватиметься спроба налагодити тіснішу співпрацю з медіа на окупованих територіях. "Ми гарантуємо дуже сильне занурення у це питання з нашого боку", - висловився Танел Танг. Він заохотив подальше широке обговорення в експертному колі дискусійних аспектів законопроєкту і висловив впевненість, що спільною працею законодавство України у сфері медіа сягне нового європейського рівня. Сприяти впровадженню якісного законопроекту про медіа відповідно до Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги є одним з основних завдань проекту "Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні", підкреслила його керівник Галина Смірнова. Вона повідомила, що сьогоднішній захід є першим у серії запланованих обговорень законопроєкту. Галина Смірнова нагадала, що крім обов'язку привести медійне законодавство у відповідність вимогам Директиви про аудіовізуальні медіапослуги в рамках Угоди про Асоціацію з ЄС, Парламентська Асамблея Ради Європи ще у 2005 році закликала Уряд України забезпечити, аби нова версія закону про телебачення і радіомовлення відповідала стандартам Ради Європи і рекомендаціям її експертів. Сьогоднішня робота над законопроєктом відбувалася саме у такій тісній співпраці, тому можна говорити про хороші напрацювання. "Хочу відзначити ефективну, відповідальну, самовіддану роботу членів робочої групи щодо напрацювання тексту. Також члени робочої групи внесли багато з рекомендацій експертів Ради Європи в доопрацьований текст", - сказала вона. Центральними в законопроєкті Галина Смірнова назвала питання незалежності медіарегулятора, ефективної його роботи та надання гарантій від можливих зловживань при застосуванні санкцій. Зважаючи на наявність дискутивних моментів, які неоднаково сприймаються різними представниками медіагалузі, важливими є фахові обговорення. Ґрунтовні дискусії, на її переконання, мають відбутися і перед другим читанням законопроекту із залученням усім зацікавлених сторін та врахуванням усіх пропозицій. "Дуже важливо шукати консенсус, досягати компромісу", - наголосила вона. Зараз Рада Європи отримала запит на експертизу нової версії законопроєкту "Про медіа", повідомила Галина Смірнова. Європейські експерти працюватимуть над таким звітом. Усі коментарі, висловлені під час сьогоднішнього обговорення, будуть підсумовані і передані робочій групі Комітету ВРУ з питань інформаційної та гуманітарної політики для подальшого опрацювання. Обговорення законопроєкту "Про медіа" було організоване Комітетом ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики у співпраці з Проєктом "Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні" та ГО "Платформа прав людини" за фінансової підтримки Counterpart Int. (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.07.2020 Нова програма на хвилі шосткінського "Радіо ТКС" (102.5 МГц) - "Ваш психолог: про складне - просто". В житті чи не кожного дня ми піддаємося психологічному навантаженню вдома, на роботі у школі. Що робити щоб емоційний стан не впливав на наше повноцінне життя? Як зберегти теплі стосунки в сім'ї, як уникнути емоційного вигорання чи булінгу? На ці та інші питання відповість кандидат психологічних наук Тетяна Євменова. Щовівторка і четверга о 18-15 на хвилі 102.5 FM "Ваш психолог: про складне - просто". Свої запитання можна задавати під час ефіру в смс повідомленнях в Telegram на номер 0507696647 (Джерело: Сторінка ТК "Телеком-Сервіс" у соцмережі Facebook).
  • 7.07.2020 Усім любителям Історії України присвячується - на хвилях львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, а крім того - Інтернет мовлення) стартує новий інформаційно-просвітницький проєкт "Дистанційний репетитор". Автор проєкту - радіоісторик Мирослав Височанський. Вивчайте Історію України разом з Файним радіо "FM Галичина" щобудня о 17:20 (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 7.07.2020 Boom! Зустрічайте другого учасника Atlas Weekend Days: DJFM Stage - RETROAEROBICA! Вже протягом багатьох років він знає, як тримати повний танцпол, і робити так, щоб тіла рейверів ще декілька днів відходили після вечірки від крепатури. RETROAEROBICA ніколи не боїться експериментувати, що дозволяє йому спокійно грати абсолютно у різних стилях - від нової школи репу до драм-енд-бейсу і хардкору. Є учасником нашумівшого bass-об'єднання "Take My Bass", масштабних фестивалів Atlas Weekend, Белые ночи, а також потужних вечірок Take My Bass, SALAT PARTY та ЖП. Слухайте live dj-сет від RETROAEROBICA в рамках Atlas Weekend Days: DJFM Stage на хвилях найгучнішої радіостанції Ураїни - столичної мережевої станції "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) - вже у цей четвер, 9 липня. Ці заняття аеробікою ви запам'ятаєте надовго! (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 7.07.2020 Зустрічайте першого учасника Atlas Weekend Days: DJFM Stage - Raft Tone! Raft Tone - учасник масштабних фестивалів Atlas Weekend, Белые ночи, RadioDay, Z-Games, резидент EDM-подій SALAT PARTY, автор офіційних реміксів на THE HARDKISS. Окрім сольної кар'єри, Raft Tone є 1/2 проєкту Cyborgs, треки якого видаються на іноземних лейблах Armada Music, Tough Stuff! Music та Strange Fruits. Сумарно роботи хлопців зібрали понад 1 500 00 прослуховувань на Spotify та отримали підтримку від Ti?sto, Fedde Le Grand, WolfPack, YVES V, NERVO, Promise Land, ARTY, Swanky Tunes та багатьох інших зіркових артистів. Слухайте live dj-сет від Raft Tone в рамках Atlas Weekend Days: DJFM Stage на хвилях найгучнішої радіостанції країни- столичної мережевої станції "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) - вже у цей четвер, 9 липня. Буде спекотно! (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 7.07.2020 Законопроєкт "Про медіа", рекомендований парламентським комітетом з питань інформаційної та гуманітарної політики до першого читання, пропонує нову модель співпраці регуляторного органу і учасників медіаринку. Нові правила щодо ліцензування та реєстрації діяльності покликані значно спростити механізм співпраці Національної ради з ліцензіатами і реєстрантами, заявляє голова Національної ради Ольга Герасим'юк. Запропоновані законодавчі норми значно спрощують процедуру отримання дозвільних документів для провадження діяльності у сфері медіа. Окрім звичного ліцензування, передбачено новий спосіб закріплення відносин із регулятором - реєстрацію. Нині ліцензуються всі типи аудіовізуальних медіа - і ті, що мовлять в ефірі, і ті, що поширюються в кабелі чи на супутнику, а також і провайдери програмної послуги. За новим законом ліцензуванню підлягатиме лише радіочастотний ресурс, бо він належить державі і є обмеженим. Усі інші медіа переходять на спрощену процедуру реєстрації. Це - медіа без використання ефірного наземного мовлення, VoD і провайдери, що постачають пакети телеканалів. "Наочним є приклад, який стосується супутникового мовлення. Якщо чинний Закон "Про телебачення і радіомовлення" для запуску супутникового телеканалу вимагає отримання ліцензії, вартість якої становить 360 тис грн., а термін дії - 10 років, то за законопроєктом "Про медіа" в цьому разі застосовуватиметься процедура реєстрації. Оплата за реєстрацію суб'єкта у сфері медіа наразі становить 4723 грн., і дія дозволу (реєстрації) є необмеженою в часі", - констатує Ольга Герасим'юк. Преса, онлайн-преса та платформи спільного доступу реєструватимуться добровільно. Водночас на них також поширюються вимоги, визначені законом щодо контенту. Сама процедура реєстрації є достатньо простою і швидкою, більш прозорою стає і процедура ліцензування. Підстави для відмови у реєстрації або видачі ліцензії чітко виписані і досить звужені. Значно спростить процедуру взаємодії з регулятором передбачена новела про запровадження електронного документообігу та електронного кабінету суб'єкта. Це дасть змогу гравцям ринку комунікувати і надсилати документи онлайн, економити свій час і ресурси. В умовах, коли розширюється сфера регулювання медіа, вкрай важливо забезпечити правову визначеність для всіх суб'єктів медіапроцесу. Задля того, щоб уникнути зайвих непорозумінь, розробники законопроєкту пішли на дуже ретельне прописання процедури призначення і проведення перевірок. "Європейські експерти, оцінюючи ці положення законопроєкту, висловлювали побоювання, що ця процедура дуже зарегульована. Однак слід пам'ятати, що в більшості європейських країн це питання врегульовано підзаконними нормативно-правовими актами, - зауважує голова Національної ради. - В Україні ж гравцям ринку зручніше, коли ці норми виписані в самому законі". Спрощенню підлягає і механізм звітності. Так, у законопроєкті вже немає необхідності подавання суб'єктами щорічної звітної інформації про структуру власності. Така інформація подаватиметься у разі виникнення змін. Інші статистичні дані, які вже мало кому потрібні, не будуть відбирати часу у представників медіа. Також запропоновано змінити механізм застосування санкцій Національною радою. Основні санкції, що передбачені і чинним законодавством, - штраф і звернення до суду щодо анулювання ліцензії - залишаються. Розмір штрафів залежатиме від виду порушення, які визначені окремо для кожного виду суб'єктів у сфері медіа з урахуванням особливостей їхньої діяльності. Крім того, передбачено новий захід реагування Національної ради на виявлені порушення - припис. Він застосовується Національною радою до суб'єкта у сфері медіа в разі вчинення незначного порушення та може містити строк для його усунення й попередження про відповідальність у разі вчинення зазначеного порушення надалі. Зважаючи на те, що нові види медіа стають дедалі вагомішим засобом поширення інформації і до них великою мірою перетікає споживацька аудиторія, необхідність їх регулювання постала в усьому світі, і таке регулювання вже запроваджено в багатьох європейських країнах. Тому, щоб забезпечити однаковий підхід до всієї медіаіндустрії, онлайн-медіа також потраплять під державне регулювання. За порушення суб'єктами у сфері медіа законодавства законопроєкт передбачає винесення Національною радою припису щодо усунення порушення, штраф і звернення до суду з вимогою заборонити поширення онлайн-медіа на території України, які можуть бути застосовані залежно від виду порушень та періодичності їх вчинення. Однак, наголошує Ольга Герасим'юк, абсолютно не відповідають дійсності поширювані твердження про те, що Національна рада матиме змогу блокувати онлайн-ресурси. Таких положень у законопроєкті про медіа немає. У Національної ради не буде повноважень судової системи. Вона не стає ані каральним, ані правоохоронним органом. У разі виявлення порушень і при потребі обмеження певного ресурсу відповідне рішення ухвалюватиме лише суд. Варто зазначити, що законопроєкт передбачає лише добровільну реєстрацію для суб'єктів у сфері онлайн-медіа. Водночас зареєстровані онлайн-медіа можуть делегувати своїх представників до органу співрегулювання і брати участь у формуванні критеріїв до контенту. Також працівники зареєстрованого онлайн-медіа набувають статусу журналістів і на них поширюються відповідні права, що визначені законодавством і гарантовані державою (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.07.2020 7 липня члени Громадської ради, що діє при регуляторному органі, під час онлайн-засідання висловили свої фахові думки щодо рекомендованого до першого читання в Парламенті законопроєкту "Про медіа". Дорадчий орган загалом підтримав цей законопроєкт і надішле до Верховної Ради свої пропозиції до нього для розгляду під час другого читання. До засідання також приєднався перший заступник голови Національної ради Валентин Коваль. Він повідомив позицію регуляторного органу, який підтримує законопроєкт про медіа і вважає, що галузь давно потребує нового законодавства. Чинні законодавчі акти у сфері регулювання інформаційного простору не знають двох третин нині наявних каналів розповсюдження інформації, що не дає можливості унормувати їх діяльність попри значний вплив на аудиторію. Розроблений законопроєкт не є ідеальним для всіх, жодна сторона, яку він зачіпає, не є повністю задоволена. Так, наприклад, на думку Національної ради, регуляторові теж багато в чому зв'язали руки. "На сьогодні можна говорити, що законопроєкт є рівноважним, тобто однаковою мірою враховує бажання всіх сторін", - вважає Валентин Коваль. І це є запорукою того, що закон буде працювати. Національна рада також усвідомлює, що в суспільстві буде організовано достатньо жорсткий спротив ухваленню цього законопроєкту. З одного боку, несприйняття є в індустрій, які раніше не були регульовані і бажають залишитися у такому статусі. З другого боку, це питання політичне, на якому спекулятивними способами намагатимуться заробляти собі дивіденди певні політичні сили. Попри це можна впевнено сказати, що "позитивних речей у законі набагато більше, ніж, можливо, якихось поки що незрозумілих нюансів", переконаний Валентин Коваль. Тому в такій ситуації вкрай важливою є думка фахівців, експертів у своїх сферах, які вже багато років працюють у медіагалузі. Саме їхній фаховий аналіз, роз'яснення дадуть змогу суспільству краще зрозуміти, які переваги пропонує новий законопроєкт, і розвіяти міфи і побоювання, що масово транслюють окремі джерела. Про один із таких меседжів висловилася виконавча директорка Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова, яка входила до складу робочої групи, що працювала над законопроєктом "Про медіа". Сьогодні звучить багато звинувачень щодо повноважень Національної ради і її можливого перетворення на "певного монстра", який зможе всіх карати. "Я не можу сказати, що ми задоволені всім стовідсотково, але я точно не погоджуюсь як людина, яка знає текст досить непогано, що Національна рада перетворюється на монстра", - сказала вона. На її думку, "демонізація" цього питання є "абсолютно свідомою". Зі свого боку керівник юридичного відділу Інституту Масової Інформації Роман Головенко погодився з тим, що повноваження Національної ради розширилися. Однак в окремих аспектах, на думку ІМІ, регулювання стало слабшим. Тому організація подаватиме свої зауваження щодо законопроєкту. Визнавши, що галузі потрібна нова нормативна база, члени Громадської ради обговорили і пропозиції, які надсилатимуть на розгляд до Парламенту. Зокрема, йшлося про можливе скорочення термінів введення в дію положень законопроєкту з огляду на те, що потреба нового регулювання медіасфери назріла давно. Із цією думкою виступив Сергій Бойко, засновник і директор Незалежної рейтингової агенції "BigDataUa". Решту пропозицій члени Громадської ради погодилися доопрацювати в електронному режимі і вирішили доручити підписати звернення до Верховної Ради члену Громадської ради Олені Андрієнко. Також на засіданні Громадської ради було порушене питання про виконання провайдером загальнонаціональної цифрової мережі ТОВ "Зеонбуд" обіцянок, які були озвучені під час зустрічі з Президентом України у березні. Тоді йшлося про зниження модуляції і встановлення додаткових передавачів. Валентин Коваль повідомив, що в Національної ради немає жодної інформації про те, що обіцянки стосовно зміни модуляції були виконані. Медіагрупи зі свого боку забезпечили відкриту трансляцію міжнародних версій власних телеканалів. Зважаючи на те, що незабаром термін дії ліцензії ТОВ "Зеонбуд" завершується, Громадська рада вирішила письмово звернутися до регуляторного органу, вказавши на невиконання компанією своїх публічних обіцянок. Це, на переконання членів дорадчого органу, має бути враховано під час розгляду питання про видачу провайдеру нової ліцензії. У засіданні Громадської ради взяли участь Сергій Сьомкін, Олена Андрієнко, Сергій Бойко, Вікторія Веселовська, Олександр Глущенко, Роман Головенко, Світлана Коробіна, Мар'яна Кучерук, Катерина М'ясникова, Мирослав Хом'як (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.07.2020 Пориньте у літо шалених розваг з радіостанцією "Європа Плюс Дніпро" (102.5 МГц та Інтернет-мовлення)! З 6-го липня до 14-го серпня беріть участь у розіграші крутого відпочинку в найбільшому аквапарку країни! Реєструйтеся прямо зараз у спеціальній формі на сайті радіостанції та чекайте на дзвінок ведучого. Слухайте "Європу Плюс Дніпро" в будні та виконуйте завдання! Якщо вам вже виповнився 21 рік, у вас є діючий паспорт громадянина України і ви готові до активного відпочинку - не проґавте CrazyWeekend. За радіостанцією "Європа Плюс Дніпро" - сертифікат на цілий день відпочинку в аквапарку "Острів Скарбів" в Кирилівці, за вами - переїзд та бажання розважитись по повній! Правила акції шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 6.07.2020 А ви знали, що в купальську ніч, яка є найкоротшою, не можна спати, оскільки в цей час оживає не лише природа, а й особливо активною стає всяка нечисть? А ще, 7 липня і напередодні не можна позичати, віддавати чи продавати що-небудь, бо сім'я може збідніти. Ось такі існують народні заборони, пов'язані із наймістичнішим святом України - Івана Купала. І їх насправді в рази більше! Хочете дізнатися, що не варто робити у ніч на Івана Купала? Тоді, будьте на хвилі львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, а крім того - Інтернет мовлення) від сьогодні, з 18:00, і до завтра, 7 липня, до 18:00, і ви почуєте у спецпроєкті "Зелене купало у літо упало", які народні прикмети та легенди існують у нашому народі (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 6.07.2020 Італія наразі під замком, але столична радіостанція "Джем FM" (95.6 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) з радістю поділиться її шматочком із вами! Бренд Villa Mare представляє проект "Італійський словник". По буднях о 17:50 телефонуйте в ефір після сигналу ведучого за номером (044)-377-55-90, перекладайте італійські слова та вигравайте запас ігристого настрою для яскравого відпочинку з присмаком Італії. Офіційні правила акції шукайте за цим посиланням (Джерело: Сторінка радіо "Джем FM" у соцмережі Facebook).
  • 6.07.2020 Круті новини! Atlas Weekend Days are coming! Фестиваль Atlas Weekend було перенесено на 2021 рік, бо пандемія COVID-19 не дала ніяких шансів для проведення масових заходів цього року. Але Atlas Weekend - це не тільки локація, сцени і артисти. Це кожен з нас, це неймовірна атмосфера шестиденного нон-стоп свята і єднання фестивальників з усієї країни і навіть світу. І організатори не можуть залишити нас без яскравих фестивальних емоцій цього року! З 7 по 12 липня, у дати фестивалю, організатори влаштують небачену досі онлайн-вечірку, на якій тебе чекають виступи артистів, спец. проєкти від партнерів Atlas Weekend, безліч активацій (у тому числі офлайн) та приємних подарунків. Звичайно ж, столична мережева радіостанція "DJFM" (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Херсон-103.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) не могла залишитися осторонь цієї крутої події та запрошує всіх прихильників фестивалю 9 липня на DJFM Stage. Протягом дня ви будете слухати і танцювати під ексклюзивні dj-сети резидентів та учасників Atlas Weekend у прямому ефірі, дізнаватися про те, яким буде фестиваль у 2021, і багато інших цікавих подробиць! Більше деталей трішки згодом! Старт о 10:00! Приєднуйтеся (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 6.07.2020 Розпочала роботу мультимедійна платформа з оперативними новинами у столиці Kyiv Media. Новий сайт об'єднав інформаційний портал із актуальними новинами столиці, а також сайти телеканалу "Київ" та "Радіо Київ - 98 FM". Тестове наповнення сайту Kyiv Media розпочалось 1 липня, відсьогодні портал запрацював у повноцінному режимі. Kyiv Media, крім контенту телеканалу та радіостанції, наповнюватимуть оперативні новини з першоджерел, а також власна аналітика, інтерв'ю та репортажі про життя міста. На новому порталі доступна теле- та радіотрансляція в режимі онлайн. Сторінки телеканалу та радіостанції оформлені як окремі підсайти за адресами tv.kyiv.media та radio.kyiv.media. На підсайті "Телебачення" розміщений архів програм телеканалу. На підсайті "Радіо" є можливість прослухати подкасти радіопрограм на SoundCloud. Також сайт працює в адаптивній мобільній версії. Наш портал - це медіа громади міста, ми завжди "за" жителів Києва. Наш слоган - "На твоєму боці". Kyiv Media сповідує принципи соціальної відповідальності. На сьогодні Kyiv Media - єдиний інформаційний портал столиці, який пропонує адаптовану версію порталу для людей з вадами зору. Вона дає можливість збільшити розмір шрифту, змінити колір літер та фону. Сайт наповнює новостворена на базі телеканалу "Київ" редакція, яку очолив Павло Мандрик. До цього Павло працював в групі 1+1 media заступником головного редактора сайту "Телекритика". Також у Павла є досвід роботи журналістом в тематичних сайтах про медіа та ділових редакціях сайтів Forbes, liga.net та "Реальна економіка". "Наша редакція працюватиме за принципами західних незалежних медіа громад - рівновіддалених від політичних сил, бізнесових груп та чиновників. Наша основна задача - надавати об'єктивну та неупереджену інформацію без замовчувань, незручних тем та джинси, чого, на жаль, не можуть собі дозволити навіть тематичні сайти великих медіахолдингів. Питання конфлікту інтересів при підготовці матеріалів на міські теми регулює угода про невтручання в редакційну політику. Документ забороняє накладати цензурні обмеження чи нав'язувати свою думку редакції", - повідомив шеф-редактор платформи Kyiv Media Павло Мандрик. У користувачів сайту Kyiv Media є можливість поділитися новинами у своїх соцмережах. Kyiv Media пов'язаний зі сторінками телеканалу та радіо в Facebook, Telegram, Instagram, Twitter, ТікТок та YouTube, де нашими SMM-спеціалістами публікується вся актуальна інформація та останні відео. Єдина мультимедійна платформа муніципальних мовників Kyiv Media функціонуватиме за принципом роботи конвергентних медіа, акцентує очільник телеканалу "Київ" Юрій Лященко. "Створення єдиної мультимедійної платформи, яка на базі сайту об'єднує телеканал та радіостанцію - це ще один етап реформування муніципальних мовників. В еру діджиталізації міські медіа столиці не можуть стояти осторонь цифрового прогресу, мобільності та конвергентності. Наша ціль - бути присутніми там, де наш глядач. І, відповідно, пропонувати йому міський контент на різних платформах в адаптивному вигляді - у форматі телевізійних новин, радіоновин, повідомлень в вигляді інформаційної стрічки на сайтах, коротких повідомлень у соцмережах та на YouTube. У наших найближчих планах налаштувати роботу інформаційних редакцій телеканалу, радіостанції та сайту таким чином, щоб при підготовці новин вони взаємодіяли між собою", - повідомляє Юрій Лященко. "Ми зробили дуже важливий акцент на розвиток всього цифрового, - продовжує очільниця "Радіо Київ - 98 FM" Наталія Лященко. - Наша концепція оновлення київських міських медіа - телеканалу і радіостанції - неможлива без об'єднаної мультимедійної платформи в інтернеті. Столичні медіа мають бути сучасними, модними та впливовими в своєму сегменті. Проникнення інтернету в Києві найвище по Україні. Ми повинні говорити про те, що дійсно цікаво киянам. Тепер у нас є повноцінна мультимедійна платформа для спілкування з нашими глядача та слухачами. Разом з нею ми розвиваємо всі інші діджитальні напрямки - канал на YouTube, сторінки в Facebook, стежимо за трендами соціальних мереж і пошукових систем. Ми вже ввели принципи мовлення громад в нашу роботу. Інформаційне мовлення повинне мати всі формальні і фактичні ознаки Громадського мовлення. Київські медіа повинні стати хорошим прикладом іншим регіональним радіо і ТБ". Розробкою мультимедійної платформи Kyiv Media займалось цифрове агентство CF.Digital. "Лейтмотивом процесу веб-розробки стало прагнення забезпечити інструментарій для висвітлення найактуальнішої інформації в найкоротші строки, - коментує керуючий партнер агенції CF.Digital Діана Бессараб. - Ми об'єднали всі три веб-сайти в рамках єдиного цифрового ядра, застосувавши режим "Мультисайт". Таке рішення забезпечує експорт даних з підсайтів "Київ ТБ" та "Київ FM" відразу у стрічку новин Kyiv Media. При цьому адміністратор може перемикатись між веб-сайтами, разово авторизувавшись у системі, що суттєво скорочує час на управління ними. У такий спосіб новини публікуються на сайти, залишаючись гарячими, як пиріжки з печі. Більше того, частина контенту з'являється на платформі в прямому сенсі миттєво, адже ми інтегрували плеєри телевізійного і радіо потоків, а також під'єднали автоматизований вивід записів з YouTube та SoundCloud. Варто також відзначити рекордно короткий термін створення веб-сайтів - 2 місяці, що стало можливим завдяки злагодженій роботі digital-департаменту телеканалу "Київ" і команди веб-розробників CF.Digital" (Джерело: Сайт телеканалу "Київ").
  • 5.07.2020 Хочете дізнатися багато нового про автомобільний світ? Тоді слухайте рубрику в ефірі львівської радіостанції "DУЖЕ Radio" (104.3МГц та Інтернет-мовлення 128k.) рубрику "Auto Drive" за підтримки партнера ГАЛИЧ - АВТО SKODA Lviv Галич-Авто - офіційний дилер. Щобудня о 18:10 у МЕН'С Шоу (Джерело: Сторінка "DУЖЕ Radio" у соцмережі Facebook).
  • 4.07.2020 "Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода" (РВЄ/РС) 4 липня відзначає 70-річчя з початку мовлення. Його перша радіопередача у 1950 році була адресована слухачам за "залізною завісою" у комуністичний Чехословаччині. "РВЄ/РС має благородну місію і протягом десятиліть відігравало історичну роль у країнах, які борються за демократію та права людини. Інструменти змінилися, але виклики в принципі однакові. Ми знаємо, що навіть у найважчих умовах наша робота по-справжньому впливає на людей, яким більше нікуди звертатися за достовірною інформацією про важливі для них питання", - заявила в.о. президента медіакомпанії Дейзі Сінделар. Голова Сенату Чехії Мілош Вистрчіл виступив з нагоди 70-ї річниці "Радіо Свобода" та 25-ї річниці переїзду медіакорпорації зі штаб-квартири в Мюнхені до Праги. "Для багатьох моїх сучасників і для мене, РВЄ/РС - це джерело вільної інформації та вікно у вільний світ. Я пишаюся тим, що зараз РВЄ/РС мовить з Праги, тому ми можемо брати участь у поширенні вільної інформації до Росії та інших пострадянських країн. Для громадян цих держав зараз це так само важливо, як і трансляції з Мюнхена були для нас", - сказав він. "Радіо Свобода" має редакційну незалежність і фінансується Конгресом США через Американське агентство глобальних медіа. Українська редакція "Радіо Свобода" була створена у серпні 1954 року, в червні 1992 року мовник відкрив бюро у Києві. Від початку російської агресії у 2014 році редакція розпочала проєкти для окупованих територій та про їхні проблеми - "Крим.Реалії" і "Донбас.Реалії". Раніше 70-річчя відзначила українська служба "Голосу Америки" (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 3.07.2020 Богуславська радіостанція "Богуслав FM" з 1 липня розпочала мовлення в місті Тараща Київської області. Частота мовлення - 101.4 МГц, потужність передавача - 100 Вт. Нагадаємо - цю частоту було виграно станцією на конкурсі навесні минулого року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 3.07.2020 Літо - час відпочинку, танців на пляжі та відвертих розмов! Столична мережева станція "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+) влаштовує perfetto відпочинок разом із брендом Villa Mare у проекті "Ti Amo Italia". Пограти можна у Wake Up! Show! У будні о 10:50 телефонуйте за номером (044)-205-48-45 та перевіряйте свою інтуїцію. Зумієте відрізнити справжню italiano від вигаданої - відпочиватимете із ігристим присмаком. Переможець отримає запас Villa Mare для незабутнього вечора із друзями! З правилами та умовами гри ознайомитись тут. Ciao! (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 3.07.2020 Влаштуйте собі яскраву сієсту з брендом Villa Mare у проекті "Італійський словник" на хвилях столичної мережевої станції "Авторадіо-Україна" (Луцьк-90.2МГц, Кривий Ріг-91.1МГц, Тернопіль-91.7МГц, Запоріжжя-99.3МГц, Верхній Коропець-99.9МГц, Черкаси-100.6МГц, Чернігів-100.6МГц, Біла Церква-102.3МГц, Южноукраїнськ-102.4МГц, Мелітополь-105.2МГц, Антопіль-105.7МГц, Павлоград-106.1МГц, Івано-Франківськ-106.4МГц, Хмельницький-107.6МГц, Суми-107.9МГц, Бердянськ-107.9МГц, Дніпро-90.9МГц, Одеса-100.4МГц, Кременчук-102.1МГц, Кропивницький-102.6МГц, Маріуполь-104.0МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.)! По буднях о 08:40 телефонуйте ведучим ранкового шоу "Поехали!" за номером +38(044)205-48-44, перекладайте італійські слова та вигравайте запас ігристого настрою для яскравого відпочинку з присмаком Італії! З правилами та умовами гри ознайомитись тут (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 3.07.2020 Ciao ragazzi! Tu come stai, tutto bene? Ні ви не переплутали, ви все ще в Україні, а не в Італії. Але ведучі столичної мережевої станції "Ретро FM" (Київ-92.4МГц, Одеса-88.5МГц, Дніпро-89.7МГц, Харків-90.4МГц, Маріуполь-90.4МГц, Суми-91.3МГц, Бердянськ-91.5МГц, Черкаси-92.1МГц, Покровськ-98.8МГц, Полтава-99.1МГц, Мелітополь-99.1МГц, Краматорськ-100.3МГц, Умань-100.6МГц, Кременчук-100.9МГц, Лисичанськ-101.5МГц, Кропивницький-101.5МГц, Генічеськ-101.8МГц, Ніжин-102.2МГц, Чернігів-102.4МГц, Лубни-102.6МГц, Олександрія-103.1МГц, Благовіщенське-104.0МГц, Красногорівка-105.2МГц, Шостка-105.3МГц, Нікополь-105.4МГц, Біла Церква-106.2МГц, Переліски-106.5МГц, Херсон-106.7МГц, Павлоград-107.1МГц, Красноград-107.6МГц, Миколаїв-106.4МГц, Запоріжжя-107.0МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) готові подарувати вам смак цієї прекрасної країни! Радіо Ретро FM і Бренд VILLA MARE представляють крутий проект "ІТАЛІЙСЬКИЙ СЛОВНИК". У будні о 10:40 вигравайте не менш крутий подарунок зі смаком Італії. Згадуйте всі знайомі і відомі вам італійські слова, і телефонуйте на Ретро FM за номером (044) 205 48 46. Правильно перекладайте італійську фразу та забирайте свій подарунок для вашого задоволення. Готуйтесь смакувати! Партнер проекту Бренд VILLA MARE. Смак Італії. З правилами та умовами гри ознайомитись тут (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 3.07.2020 Чао, всім сеньйорам та сеньйоритам! На столичній мережевій станції "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1МГц, Суми-89.8МГц, Рівне-90.4МГц, Луцьк-90.6МГц, Житомир-91.1МГц, Тернопіль-91.2МГц, Умань-91.5МГц, Ужгород-91.6МГц, Львів-91.9МГц, Вінниця-92.0МГц, Ізмаїл-92.2МГц, Кривий Ріг-99.1МГц, Кіровоград-100.0МГц, Черкаси-100.2МГц, Старобільськ-100.2МГц, Бережани-100.6МГц, Трускавець-100.6МГц, Гадяч-100.9МГц, Чернівці-101.2МГц, Маріуполь-101.3МГц, Одеса-101.4МГц, Дніпро-101.5МГц, Овруч-101.1МГц, Полонне-102.3МГц, Краматорськ-102.8МГц, Харків-103.0МГц, Благовіщенське-103.1МГц, Мелітополь-103.2МГц, Покровськ-103.3МГц, Івано-Франківськ-103.4МГц, Холми-103.6МГц, Чернігів-103.9МГц, Новий Розділ-104.1МГц, Буки-104.4МГц, Херсон-104.4МГц, Первомайськ-104.5МГц, Хмельницький-105.0МГц, Миколаїв-105.1МГц, Лохвиця-106.9МГц, Полтава-107.2МГц, Бердянськ-107.5МГц, Кременчук-107.7МГц, а також - Інтернет-мовлення 128k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) влаштовують справжню "Італійську Сієсту" разом із брендом Villa Mare! По буднях о 14:45, після сигналу ведучого треба зателефонувати до студії та подарунки з італійським смаком від бренду Villa Mare будуть вашими! Влаштуйте справжню італійську сієсту прямо у себе вдома! Офіційні правила шукайте за цим посиланням (Джерело: Сторінка "Радіо П'ятниця" у соцмережі Facebook).
  • 3.07.2020 "КІТПЕС" на хвилях столичної мережевої станції "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+): вигравайте смачний запас для свого улюбленця! А в якій команді ви? Песиків чи Котиків? Все вирішиться в запеклій битві "КІТПЕС" разом із Партнером Проекту - Торговою Маркою Josera. Josera - супер-преміум корм для песиків та котиків. Зроблено в Німеччині! Просто зараз реєструйтеся в спеціальній формі на порталі "RADIOClub", змагайтеся за свою команду та вигравайте смачний запас корму для свого улюбленця! Пограти можна у будні о 10:25. Реєстрація обов'язкова (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 3.07.2020 Вмикайте хвилю столичної радіостанції "Київ FM" (98.0 МГц та Інтернет-мовлення) сьогодні ввечері о 20:00. Сьогодні - прем'єра програми "3х4", яка виходитиме в ефір щоп'ятниці о 20:00. Прямий ефір! (Джерело: Сторінка радіостанції "Київ FM" у соцмережі Facebook).
  • 3.07.2020 Вигравайте подорож до Брюсселю та відвідайте нову штаб-квартирну НАТО! Столична мережева станція Україномовне радіо "Країна FM" (Київ-100.0МГц та T-DAB, Черкаси-90.6МГц, Бердянськ-90.9МГц, Одеса-91.0МГц, Полтава-98.7МГц, Миколаїв-98.8МГц, Краматорськ-99.0МГц, Мелітополь-99.6МГц, Нікополь-99.9МГц, Хмельницький-100.1МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Павлоград-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Кропивницький-100.5МГц, Суми-100.8МГц, Львів-101.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Прилуки-104.8МГц, Умань-104.9МГц, Жашків-105.9МГц, Дніпро-106.4МГц, Вознесенськ-106.9МГц, Біла Церква-107.2МГц, Харків-107.4МГц, Лубни-107.6МГц, Маріуполь-107.8МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.) та Центр інформаціі та документаціі НАТО в Україні представляють ФІНАЛ проекту "100 фактів про НАТО!". Протягом трьох місяців ви дізнались багато нового про Північноатлантичний Альянс в ефірі "Країни FM"! Настав час перевірити вашу уважність! Наступної п'ятниці, 10-го липня, в прямому ефірі "Країни FM" разом з директоркою Центру інформації та документації в Україні - Барборою Маронковою кільком охочим слухачам буде поставлено кілька питань про НАТО. Переможець - той, хто дасть найбільшу кількість правильних відповідей, отримає головний подарунок проекту - подорож до Брюсселю та відвідає нову штаб- квартиру НАТО! Аби наблизити перемогу до себе, заходьте на сторінку https://soundcloud.com/natoinukraine, де можна прослухати всі 100 фактів про Північноатлантичний Альянс! А 10 липня з 13:00 до 14:00 телефонуйте до студії "Країни FM" і беріть участь у фіналі проекту "100 фактів про НАТО" (Джерело: Сторінка Україномовного радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 3.07.2020 Член правління, відповідальний за бюджетування й управління активами, Родіон Никоненко покидає UA: Суспільне мовлення за власним бажанням. Відповідне рішення сьогодні ухвалила Наглядова рада Суспільного. "Це був досить складнии? період у моі?и? професіи?ніи? кар'єрі, важко працювати в умовах постіи?ного недофінансування. Як наслідок, багато чого із запланованого зробити не вдалося, але безперечно, є певні результати роботи, за які мені не соромно. Я регулярно звітував щодо своі?х результатів і жодного разу не отримав якихось зауважень, що оцінюю як схвалення досягнутого. Тепер настав час рухатися далі. Бажаю Суспільному успішно продовжувати реформу", - зазначив Родіон Никоненко. Родіон Никоненко увійшов до складу правління UA: Суспільне мовлення 15 травня 2017 року, маючи понад 20-річний досвід роботи в банківській сфері. У новій організаційній структурі ПАТ "НСТУ" координував роботу планово-економічного департаменту й департаменту управління активами. "Хочу подякувати Родіонові за його компетентність і професійність. З ним команда мовника подолала найважчий етап реформи - перехід від державного до суспільного. Попри тотальне недофінансування ми змогли оновити систему й довели, що в Україні можна побудувати по-справжньому незалежне медіа. Дякую Родіону за спільну роботу та бажаю успіхів на новому місці", - прокоментував голова правління UA: Суспільне мовлення Зураб Аласанія (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 3.07.2020 Законопроєкт "Про медіа", покликаний оновити застаріле законодавство у сфері регулювання традиційних засобів масової інформації, останнім часом зіткнувся із хвилею протестів. Навколо нього поширюється багато неправдивої, перекрученої інформації, започаткована ціла кампанія із його дискредитації. Підґрунтям цього є зацікавленість деяких сторін у тому, щоб вітчизняний інформаційний простір був недостатньою мірою контрольований, вважає голова Національної ради Ольга Герасим'юк. Закони, якими нині регулюється сфера телебачення, радіомовлення та друкованої преси, були ухвалені ще на початку 90-х років минулого століття. Сьогодні вони вже не відповідають запитам сучасного інформаційного суспільства і не дають змоги достатньою мірою реагувати на виклики, що постали із розвитком технологій і появою нових форм комунікації та донесення інформації. При цьому значно загострилося питання безпеки, в тому числі інформаційної, і захисту прав аудиторій, які споживають найрізноманітніший аудіовізуальний контент. Однією з найбільш конфліктних зон проєкту є питання діяльності регулятора. Тут парадоксальним чином збіглися дві протилежні думки: одна - про те, що регулятор нічого не може зробити з порушниками, і тому його постійно піддають критиці через це. Друга - що регуляторові дають можливість трохи ширших дій, і знову піддають це критиці. Кількість фейків, яка була поширена навколо, так би мовити, "драконівських" повноважень Національної ради, свідчить лише про те, що є дуже багато зацікавлених у тому, аби держава і надалі жила із надзвичайно застарілим законодавством щодо медіа і щоби вона могла лише незначною мірою контролювати виконання закону традиційними засобами мовлення - телебачення і радіо, вважає Ольга Герасим'юк. "Також є багато зацікавлених у інформаційному хаосі в країні, в тому, щоби в цьому хаосі здобути певну рибку із каламутної води", - каже вона. Спілкуючись із журналістами, блогерами, лідерами думок, які часом підписують різноманітні заяви, можна зауважити, що нерідко підписанти навіть не знайомі з текстами, під якими ставлять свої підписи, і не точно знають проти чого вони протестують. "Прикро, що журналістська спільнота мало читає те, що підписує", - підкреслює Ольга Герасим'юк. Вона закликала медіаспільноту уважно прочитати текст нового законопроєкту про медіа і вести адекватну і юридично грамотну розмову щодо його змісту. Коли говорять що Національна рада відповідно до законопроєкту отримає широкі повноваження контролю за медіа, які виходитимуть за межі Конституції і становитимуть загрозу свободі медіа, то не знають навіть, що Конституція України не визначає ані повноважень, ані сфери регулятора. Та й сам факт регулювання сфери медіа не може тлумачитись як обмеження свободи слова. Адже свобода слова - це відповідальність, і вона закінчується там, де починається порушення прав. У розробленому законопроєкті підвищено гарантії незалежності медіарегулятора. На такій потребі неодноразово наголошували міжнародні експерти, які були залучені до процесу оцінки регулювання медіасередовища в Україні і розробки нинішнього проєкту закону. Зокрема, це стосується призначення і звільнення членів Національної ради. Конституція передбачає формування складу регуляторного органу у співвідношенні 50 на 50 від Президента і Парламенту. Законопроєкт "Про медіа" вводить норми, які забезпечують більшу політичну незалежність членів Національної ради і зменшують політичний вплив на діяльність регулятора. Так, фракції Верховної Ради позбавлені права висувати своїх кандидатів до Національної ради. А Президент призначатиме свою квоту за результатами конкурсного відбору. Суб'єктами подання кандидатів є громадські об'єднання і творчі спілки. Також в законопроєкті підвищено економічні умови забезпечення діяльності Національної ради задля зниження корупційних ризиків. Це також один із важливих аспектів, про які говорили експерти Ради Європи, оцінюючи документ. Загалом у процесі роботи було отримано чимало висновків і звітів від європейського експертного середовища щодо діяльності регуляторів інформаційної сфери в Україні і законодавчих ініціатив. Проводилися численні консультації, тому в основу законопроєкту ліг досвід європейських країн. У процесі підготовки до другого читання співпраця продовжиться. Законопроєкт про медіа розроблений ще й з метою приведення національного законодавства в аудіовізуальній сфері у відповідність до законодавства ЄС, що було передбачено Угодою про асоціацію з Європейським Союзом. А це надаcть більше можливостей для підтримки культурного і творчого секторів в Україні в рамках програми "Креативна Європа", яка фінансується Європейським Союзом. Український медіабізнес отримає розширені можливості фінансування спільних творчих проєктів у додаткових 10 напрямах підпрограми "Медіа" після ухвалення нового аудіовізуального законодавства. Цей проєкт закону має вже певну історію свого створення. Він розроблявся протягом трьох скликань Парламенту, тому не варто говорити про політичне замовлення чинної влади, вважає Ольга Гераси'мюк. До робочої групи входили юристи від індустрії, представники громадських організацій, Національної ради. Також проводилися консультації з усіма зацікавленими сторонами. Тож документ витримав уже не одну редакцію і був усебічно обговорений з урахуванням позицій різних сторін. Зменшити кількість недостовірної інформації в медіа, в тому числі і щодо цього законопроєкту, на думку голови Національної ради, дасть змогу лише відповідальне ставлення журналістів до своєї роботи. Адже замість того, щоб підхоплювати чужі гасла і маніпулятивні твердження, варто просто вивчити текст законопроєкту, взяти інтерв'ю у розробників, зробити звичайну журналістську роботу. І в такий спосіб буде досягнуто розуміння як у самих медійників, так і в громадян, які сподіваються отримувати достовірну інформацію, засновану на фактах (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.07.2020 Вебінари з обміну досвідом для регіональних мовників, які будуть проведені у рамках проєкту "Media Change Ukraine", розпочнуться наступного тижня у вівторок, 7 липня. Про це під час засідання 2 липня повідомив член Національної ради Максим Онопрієнко. Взяти участь у тренінгах виявили бажання 180 представників регіональних медіа, що є підтвердженням необхідності проведення таких заходів. Максим Онопрієнко повідомив, що перші вебінари відбудуться наступного тижня у вівторок, 7 липня. Учасників буде розділено на три групи, залежно від сфери відповідальності та обраного ними часу. Медіатренерами стануть профільні фахівці з величезним досвідом роботи як на національних, так і на регіональних каналах. Зокрема, такі як Сергій Мамаєв - телевізійний редактор і продюсер, Андрій Богданович -? телеведучий, актор і блогер, Дарина Романська - телеведуча, керівниця піар-кампанії, а також долучаться до роботи і члени Національної ради. Участь у вебінарах є безкоштовною. Про всі деталі та організаційні моменти учасників буде повідомлено на пошту, яку вони зазначали при анкетуванні. Про новини й перебіг другого етапу "Media Change Ukraine" можна буде дізнатися на сайті Національної ради і сторінці проєкту у Facebook (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.07.2020 3 липня регуляторний орган виніс на громадське обговорення проєкт змін до Порядку видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення, умов дозволу та порядку здійснення нагляду за додержанням законодавства про телебачення і радіомовлення телерадіоорганізаціями, що здійснюють тимчасове мовлення на територіях із особливим режимом мовлення на підставі відповідного дозволу. Підставою для внесення змін до регуляторного акта, розробленого Національною радою відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України", стала необхідність удосконалення процедурних питань видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення, умов дозволу, що виникли у процесі практичної реалізації та застосування на практиці відповідних положень законодавства. Проєкт регуляторного акта оприлюднено на сайті Національної ради у підрозділі "Проекти регуляторних актів" розділу "Регуляторна діяльність". Термін громадського обговорення - один місяць. Зауваження і пропозиції до проєкту можна надсилати на адресу Національної ради: вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601, а також електронною поштою: (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.07.2020 1 липня відповідальний секретар Національної ради Юрій Зіневич взяв участь у Четвертому загальнонаціональному форумі "Незалежні суди та вільні медіа: протидія дезінформації" і у своєму виступі докладно зупинився на питанні дезінформації в законодавчому контексті. Він зауважив, що в чинному законодавстві у сфері медіа не прописано чітких механізмів для унеможливлення дезінформації. Мало того, фактично немає і самого терміну "дезінформація", натомість є поняття "недостовірна інформація". Серед законодавчих прогалин можна назвати і те, що не визначено чітких норм для притягнення телерадіоорганізації до відповідальності за поширення недостовірної інформації, відтак немає і дієвого механізму запобігання поширенню такої інформації. Закон зобов'язує медіа подавати об'єктивну інформацію, однак не подає критеріїв визначення її об'єктивності. Через це фактично завжди рішення Національної ради, ухвалені щодо подібних питань, переходять у судові провадження. "Відсутність у законодавстві визначених термінів впливає на роботу медіа, і це очевидно всім. І далі так ситуація не може відбуватися без якихось негативних наслідків як для медіа, так і для суспільства", - сказав Юрій Зіневич. Закон "Про телебачення і радіомовлення" передбачає два варіанти захисту від поширення недостовірної інформації. Це - спростування і право на відповідь. Однак обидва ці способи реалізуються за межами повноважень регулятора. Юрій Зіневич звернув увагу на те, як медіа можуть використовувати законодавчі норми і ухилятися від відповідальності за поширення недостовірної інформації. Стаття 30 Закону України "Про інформацію" містить перелік підстав, за наявності яких телерадіоорганізація та її працівники не несуть відповідальності за інформацію. Тому часто медіа запрошують в ефір гостей, які, озвучуючи свої оціночні судження, можуть розповсюджувати недостовірну інформацію. Це сприяє поширенню таким суб'єктом інформаційної діяльності однобокого, неправдивого висвітлення певних фактів і вводить в оману телеглядачів чи радіослухачів, подаючи їм викривлену, спотворену інформацію. З онлайн-медіа ситуація ще гірша, наголосив відповідальний секретар Національної ради, адже в Україні фактично не здійснюється державний моніторинг поширення недостовірної інформації в інтернеті. У разі недобросовісної діяльності онлайн-медіа формально кожен має право подати до суду. Але якщо таке медіа не зареєстроване в Україні, автор неправдивої інформації і власник сайту не відомі, то вжити якісь санкції до такого онлайн-медіа фактично неможливо. Ще одним прикладом недосконалості чинного законодавства Юрій Зіневич назвав той факт, що мовлення телеканалів і радіостанцій в онлайні не підпадає під жодне регулювання. Тому може трапитися ситуація, коли в ефірі телеканалу чи радіостанції транслюватиметься передача без ознак порушення закону, а версія передачі в інтернеті уже буде з ознаками таких порушень. І Національна рада у цій ситуації жодним чином не може реагувати. Представники ліцензованих телерадіоорганізацій самі зауважують, що частка онлайн-медіа щороку зростає, однак для них немає регулювання. І це створює для інтернет-медіаресурсів значні конкурентні переваги порівняно з телебаченням і радіо. Юрій Зіневич висловив сподівання, що новий законопроєкт про медіа буде ухвалений і в ньому будуть враховані ці прогалини. Він нагадав, що цим законопроєктом закладається механізм співрегулювання, в рамках якого за участі всіх учасників ринку і представників державного регулятора мають бути напрацьовані критерії визначення дезінформації. Стосовно побоювань про надмірні повноваження Національної ради закривати онлайн-ресурси Юрій Зіневич зауважив, що таких положень у законопроєкті про медіа немає. "Усі обмеження чи блокування інтернет-ресурсів мають відбуватися через суд. Тобто у Національної ради ніяких повноважень судової системи не буде. Національна рада не стає ані каральним, ані правоохоронним органом. Тому хочу всіх заспокоїти: ніяких можливостей у Національної ради взяти всіх і повимикати як сьогодні немає, так і не буде", - наголосив він. У своїй діяльності Національна рада використовує ті механізми і важелі впливу, які нині їй доступні. Регуляторний орган широко вивчає досвід Європейської комісії з питань боротьби з дезінформацією, яка створила спеціальний веб-сайт "EU vs Disinformation", де зібрані факти дезінформації. Також Національна рад збирає факти дезінформації, виявлені проєктом Центру медіареформ "Stop Fake". Усі виявлені випадки дезінформації проаналізовані і систематизовані. "Очевидним є те, що багато із цих кейсів повторюються і є наративами Кремля. Ці факти не просто випадковість або помилка журналіста. Такі фейкові новини працюють на окремі наративи для створення відповідної думки та морфологем про Україну, спотворення історичної правди, надання подіям необхідного змісту і оцінки", - зауважив Юрій Зіневич. За результатами аналізу і систематизації за змістом і контекстом на сьогодні зібрано 19 таких кейсів основних наративів. Серед них - Росія не є учасником конфлікту в Україні, не є агресором; в Україні у 2014 році відбувся державний переворот і триває громадянська війна; Крим - російський; Україна перебуває під зовнішнім контролем; розпад України та її неминучий крах; Україна - фашистська держава тощо. Юрій Зіневич повідомив, що із 28 січня по 21 березня, до введення карантинних обмежень, Національна рада зафіксувала 45 випадків подачі інформації з ознаками дезінформації. Моніторинг проводився на всіх телеканалах, однак найбільше ознак дезінформації помічено на каналах "КРТ", "ZIK", "Інтер", "112", "NewsOne". За деякими фактами регулятор уже призначив позапланові перевірки. "Із тих наявних повноважень, які ми на сьогодні маємо, намагаємося використати все задля того, щоб припинити системне поширення дезінформації серед телерадіомовників, на яких ми маємо вплив за законом. А онлайн-медіа залишаються поза контролем", - підсумував Юрій Зіневич. Четвертий загальнонаціональний форум "Незалежні суди та вільні медіа: протидія дезінформації" організовано Вищою радою правосуддя, Верховним Судом, Радою суддів України, Державною судовою адміністрацією України, Національною школою суддів України спільно з проєктом ЄС "Право-Justice" за фінансової підтримки Європейського Союзу (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.07.2020 На засіданні 2 липня регуляторний орган, керуючись Регламентом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, затвердив План основних заходів на ІІ півріччя 2020 року за головними напрямами роботи. Планування поточної роботи Національної ради розраховане на півріччя і передбачає виконання передбачених законом регуляторних і наглядових повноважень та внутрішньої організації роботи. Також було розглянуто інформацію про виконання поперднього піврічного Плану роботи. Зауважень до нього у членів Національної ради не було. Ознайомитися з Планом можна на сайті регуляторного органу в розділі "Стратегія діяльності" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 2.07.2020 Щоп'ятниці о 19:00 на хвилях столичної радіостанції "Європа Плюс Київ" (107.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 48k. ACC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 192k.) - "Бренд шоу з Оленою Філоновою на Європі Плюс"! Слідкуйте за ефіром та вигравайте ультрасучасні подарунки від партнеру радіошоу турецького бренду декоративної косметики Topface Topface UA (Джерело: Сторінка радіо "Європа Плюс Київ" у соцмережі Facebook).
  • 2.07.2020 Красивий захід сонця оголошується відкритим! З 20:00 до 22:00, щочетверга та щоп'ятниці на хвилях столичної мережевої станції "Radio Jazz" (Київ - 104.6 МГц, Львів-105.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) - програма "Sunset Jazz". Музична редакція Radio Jazz підібрала ідеальний саундтрек для цього особливого моменту. Тож, зустрічайте свіжу музику й проведіть красивий літній вечір на південному узбережжі Radio Jazz. Radio Jazz. Бути собою (Джерело: Сторінка "Radio Jazz" у соцмережі Facebook).
  • 2.07.2020 2 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення призначити позапланову перевірку ТОВ "ТРК "Киевские ведомости - телерадіоефір" (позивні "Голос столиці"), яке мовить на частоті 106.0 МГц у м. Києві. Підставою стали зафіксовані під час моніторингу ознаки порушення мовником галузевого законодавства в частині звучання обов'язкової частки пісень державною мовою, виконання власної програмної концепції і обов'язку повідомляти свої вихідні дані. В ефірі радіостанції 28 травня частка пісень українською мовою становила протягом доби - 23,47%, між 07.00 та 14.00 - 23,81%, а між 15.00 та 22.00 - 24,59%. Водночас частиною другою статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" визначено, що частка україномовних пісень у ці проміжки часу має бути не меншою ніж 35 відсотків загального обсягу пісень. Також мовник змінив формат мовлення. За ліцензією він музично-інформаційний, а фактично - музичний. В ефірі радіостанції не зафіксовано інформаційно-аналітичних і публіцистичних, культурно-мистецьких і науково-просвітницьких передач, які передбачені ліцензією. Крім того, радіостанція використовувала позивні "Lounge FM", натомість за ліцензією має звучати "Голос столиці". Отже, Національна рада під час позапланової виїзної перевірки з'ясує, чи дотрималося ТОВ "ТРК "Киевские ведомости - телерадіоефір" вимог частини другої статті 9, частини сьомої статті 27, частини восьмої статті 28, частин першої, другої, третьої статті 46, а також пункту а) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 2.07.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 2 липня ухвалила рішення звернутися до ДП "Український державний центр радіочастот" стосовно розроблення висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення (аналогове звукове мовлення), а також зміни потужності радіоелектронного засобу мовлення. Так, прорахунок нового частотного присвоєння замовлено для потреб аналогового звукового мовлення у діапазоні 1.485 МГц у Києві. Також прорахунок двох частот у діапазоні 87.5 - 108.0 МГц здійснюватиметься в Івано-Франківську та Червонограді Львівської області. Окрім того, Національна рада просить УДЦР розглянути можливість збільшення потужності з 0.01 до 0.1 кВт радіоелектронного засобу мовлення на частоті 87.9 МГц у смт Рикове Херсонської області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 2.07.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 2 липня ухвалила рішення, якими поновила дозволи на тимчасове мовлення на територіях із особливим режимом мовлення ПАТ "НСТУ" (логотип "UA: Крим"), м. Київ, і ТОВ "Чорноморська телерадіокомпанія" (логотип "стилізоване зображення сонця та хвилі"), м. Київ, у зв'язку із завершенням терміну дії попередніх дозволів. Так, телеканал "UA: Крим" і "Чорноморська телерадіокомпанія" і далі мовитимуть на 50 ТВК у смт Чаплинці Херсонської області у цифровому стандарті DVB-T/Т2. Дозвіл на тимчасове мовлення видано терміном на 1 рік. Крім того, Національна рада задовольнила клопотання ТОВ "ТРК "Еммануїл" (позивні "радіо "Еммануїл"), м. Київ, про анулювання дозволу на тимчасове мовлення з використанням частоти 96.1 МГц у м. Гірнику Донецької області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 2.07.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 2 липня ухвалила скасувати свої рішення від 20.02.2020 № 243 "Про затвердження конкурсних умов" і № 244 "Про оголошення конкурсу на отримання ліцензії на мовлення з використанням вільних радіоканалів". Оголошення про конкурс на мовлення у рамках проєкту "Мовлення громад" на 11 радіоканалах у населених пунктах Дніпропетровської, Київської, Кіровоградської, Сумської, Харківської, Чернігівської і Черкаської областей було опубліковано в газеті "Голос України" 6 березня 2020 року. Скасування конкурсу пов'язане з карантинними заходами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 392 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів" (зі змінами). Оскільки згідно із цим документом карантин продовжено до 31 липня 2020 року на всій території України, а також запроваджено низку інших обмежувальних заходів, це унеможливлює Національній раді підбити підсумки конкурсу в граничний термін - 03.07.2020, що був визначений рішенням Національної ради від 20 лютого та відповідав пункту б) частини п'ятої статті 25 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Попередньо сплачені конкурсні гарантії за участь у конкурсі будуть повернені претендентам за їхніми заявами (Джерело: Сайт Нацради).
  • 2.07.2020 4 червня було ухвалено рішення про звільнення представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Рівненській області Дмитра Тарасюка через досягнення ним граничного терміну перебування на державній службі, тому ця посада залишилася вакантною. Для Національної ради важливо забезпечувати належний нагляд за сферою медіа у кожному з регіонів України, тому Національна рада доручила керівнику апарату провести співбесіду та укласти контракт із претендентом для виконання цих обов'язків. Відповідно до заходів Уряду щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 проведення конкурсів на вакантні посади державних службовців призупинено. Повноваження нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями визначених законом вимог та умов ліцензій у регіонах виконують представники Національної ради в областях, тому призначення на ці важливі посади не можна відкладати надовго. Таким чином, Національна рада, керуючись законодавчими вимогами та постановою Кабінету Міністрів України "Деякі питання призначення на посади державної служби на період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", визначила необхідність призначення на вакантну посаду представника Національної ради у Рівненській області шляхом укладення контракту про проходження державної служби. Згідно з рішенням керівник державної служби - керівник апарату Національної ради Сергій Кучерук є уповноваженою особою, яка проведе в установленому порядку співбесіду та укладе з претендентом контракт на виконання службових обов'язків представника Національної ради у Рівненській області. Після цього Національна рада на своєму засіданні ухвалить відповідне рішення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.07.2020 Повідомляємо, що відповідно до змін Регламенту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради, яке відбудеться 2 липня, початок об 11.00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.07.2020 25-26 червня відбулася координаційна онлайн-зустріч продюсерів і головних редакторів новин регіональних філій Суспільного з топменеджерами компанії. Вони обговорили стратегію розвитку цифрових платформ, майбутню роботу в режимі міжрегіональної платформи й виклики, пов'язані з місцевими виборами восени, а також алгоритми взаємодії між командами та оцінювання якості їхньої роботи. Крім того, продюсерам і шефредакторам презентували результати регіональних досліджень аудиторії та концепцію медіаактиву "Суспільне новини". Восени філії Суспільного змінять механізм продукування й розподілу контенту, що дасть змогу піднести важливі місцеві теми на всеукраїнський рівень. Це відкриє більше можливостей для кожної регіональної команди, переконаний голова правління Суспільного Зураб Аласанія. "Новини в регіонах - це і є найголовніше в країні й те, чим насправді живуть люди, - зазначив Зураб Аласанія. - Новини були та будуть пріоритетом Суспільного завжди й всюди. У цьому переважно й полягає сенс існування Суспільного: неупереджене та збалансоване інформування українців про локальні й глобальні події". Вибудувати зв'язок із новими аудиторіями - головна мета розвитку цифрових платформ Суспільного на 2020-2022 рр. Цю стратегію презентувала команді генпродюсерка напряму Тетяна Кисельчук. "Ми нарешті припинимо мислити телебаченням, радіо й діджиталом і розпочнемо думати відео, аудіо та текстом", - зазначила генеральна продюсерка діджитал-платформ Суспільного Тетяна Кисельчук. Нині новини з регіонів зібрані на єдиному майданчику - сайті suspilne.media. На черзі - запуск спортивної платформи. Він мав відбутися до Літніх Олімпійських ігор-2020 у Токіо, які перенесли на 2021 рік через карантин. Суспільне має ексклюзивні права на трансляцію багатьох змагань світового рівня, завдяки спортивній цифровій платформі їх можна буде дивитися онлайн. Водночас діджитал-відділи в регіонах починають підпорядковуватися шефредакторові новин філії безпосередньо. Це систематизує роботу з розвитку цифрових платформ Суспільного мовника й знизить навантаження продюсерів, на яких чекає насичене, динамічне півріччя, переконаний член правління Суспільного Микола Чернотицький. "Найбільше контенту, який генерує нині діджитал у регіонах, - це новини, тому діджитал-команди мають працювати в підпорядкуванні шефредакторам новин. Продюсери філій контролюватимуть діджитал-роботу всіх програм і спецпроєктів, що не є новинами, - пояснив Микола Чернотицький. - До того ж у наступному півріччі продюсери матимуть багато роботи через місцеві вибори й запуск виробництва на аутсорсі. Цієї осені ми знову запланували конкурс проєктів "Створюй із Суспільним". З огляду на це, а також на трансформацію в компанії ми вирішили передати діджитал новинному дивізіонові". Головною ж функцією продюсерів філій залишається виробництво власного продукту. "Щороку збільшується сума на виробництво власних програм, і саме виробництво є головною функцією продюсерів філій. У цьому я бачу великий потенціал для нас усіх, для зростання, для залучення широкої аудиторії", - додав Микола Чернотицький. Менеджерка з конвергентності Суспільного Ангеліна Карякіна представила концепцію медіаактиву "Суспільне новини". Вона зазначила, що саме новини Суспільного мають формувати порядок денний щодо інформаційного контенту, стати ще більш сучасними й гнучкими, аби йти за потребами аудиторії, генерувати унікальний контент та історії, дотримуючись професійних стандартів. "Ми започатковуємо систему мультимедійного планування й виробництва новин newsgаthering (з англ. "news" - новини й "gаther" - нагромадження, збирання). Це великий масштабний проєкт, всеохопна трансформація новин. І робиться це не лише для оптимізації виробництва новин, а й щоб ефективно обмінюватися унікальним контентом, забезпечити його циркуляцію на різних платформах, пропонувати нашій аудиторії унікальні історії, журналістські розслідування", - зазначила Ангеліна Карякіна. Здобути довіру аудиторії допоможе створення майданчиків для конструктивного діалогу. "Ми сприяємо діалогу в суспільстві, пропонуємо журналістику рішень та історії успіху, подаємо новини в контексті", - додала Ангеліна Карякіна. Для цього запланували навчання регіональних команд і розроблення хендбуку для роботи з різними платформами й формами подання інформації. Наприкінці координаційної зустрічі генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей розповіла про виклики, які постануть перед командою під час майбутніх місцевих виборів восени. "Наше найважливіше завдання - якісно висвітлювати етапи виборчого процесу на всіх наших платформах за журналістськими стандартами, - зауважила Марія Фрей. - З ухваленням і доопрацюванням нового Виборчого кодексу України нашою місією буде повсякчас пояснювати глядачам, радіослухачам та тим, хто стежить за нами в мережі, як відбуватимуться вибори. Важливим також є нагадування історії виборів у регіонах. Хочемо спонукати аудиторію до раціонального споживання інформації та критичного мислення". З регіональними командами обговорили концепцію телепроєкту Суспільного про місцеві вибори в Україні й роботу під час кампанії на всіх платформах - телеканалі, радіо та в діджиталі. "Ми б хотіли під час цих місцевих виборів долучити до обговорення й прямих ефірів незалежних журналістів, які є в регіонах, та продемонструвати їм, що майданчик для незалежної журналістики в країні існує", - зазначила Марія Фрей. Також генпродюсерка регіонального мовлення анонсувала оновлення обладнання для філій за підтримки міжнародних партнерів. Нагадаємо, упродовж цього року Суспільне впроваджує Концепцію регіонального мовлення на 2020-2021 роки, за якою всі філії працюватимуть як єдина міжрегіональна платформа (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 1.07.2020 З 1 липня другий етап медреформи в Україні зазнає змін - фінансування для деяких лікарень збільшать. Як епідемія COVID-19 уже вплинула на процес реформування та до чого готуватися лікарям і пацієнтам - сьогодні, 1 липня, у новому випуску авторського проєкту Світлани Мялик "Здорова політика" на UA: Українське радіо. Початок прямого ефіру о 19:10. Гостя студії - заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Микичак. У програмі: а) оптимізація другого етапу медичної реформи - чи одержать медичні заклади фінансовий ресурс, який дасть змогу виплачувати зарплати медикам і не закривати лікарень; б) фінансування медзакладів за пакетами COVID-19 - що планують у МОЗ; в) облаштування лікарень другої хвилі для хворих на COVID-19 - чи вистачить місць для всіх пацієнтів; г) перспективи відновлення Санепідемслужби. Слухачі проєкту "Здорова політика" зможуть поставити запитання в прямому ефірі. Телефон студійного вайберу для повідомлень (097) 107-107-9, для дзвінків до студії (044) 239-6292. Дивіться відеотрансляцію програми на ютуб-каналі UA: Українське радіо. Також перший канал Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. Нагадаємо, щосереди на UA: Українське радіо "Здорова політика" - авторський спецпроєкт Світлани Мялик. На розмову в прямому ефірі ведуча запрошує політиків, науковців та державних діячів, які беруть участь в ухваленні важливих для українців рішень (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 1.07.2020 Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту прийняти в першому читанні за основу доопрацьований законопроєкт "Про медіа" № 2693-д і відхилити альтернативний законопроєкт № 2693-2. Такі рішення комітет ухвалив більшістю голосів на засіданні 1 липня. Доопрацьований законопроєкт № 2693-д досі не зареєстровано та офіційно не оприлюднено на сайті Верховної Ради. Законопроєкт № 2693-2 автори (представники фракції "Європейська солідарність") зареєстрували 29 травня. На засіданні комітету не було представників "Європейської солідарності", які цього дня підтримували лідера фракції Петра Порошенка в суді. Над доопрацьованою редакцією законопроєкту "Про медіа" працювали члени робочої групи та народні депутати від "Слуги народу". Голова комітету, співавтор законопроєкту Микита Потураєв ("Слуга народу") сказав, що закон "підтримується переважною більшістю індустрії". Водночас, додав він, "є нові медіа, які (але не всі!) не хочуть ніякої відповідальності перед українським суспільством". Перша заступниця голови комітету Ірина Констанкевич (депутатська група "За майбутнє"), хоч і була співавторкою першої редакції законопроєкту, висловила зауваження до доопрацьованої версії, в якій "залишилося чимало неузгоджених питань". Серед таких питань вона назвала: 1. Невизначеність строку продовження повноважень старих членів Нацради до моменту призначення нових. Пані Констанкевич нагадала, що з літа 2019 року троє членів Нацради працюють безстроково. І запропонувала, щоб у законопроекті додали визначений строк, довше якого не можуть продовжуватися повноваження старих членів Нацради до моменту призначення нових. 2. Принципи формування членів Нацради, за якими депутатські групи не мають можливості делегувати своїх кандидатів до Нацради. 3. Статус та оплата праці членів Нацради та апарату Нацради. Законопроєкт передбачає посадовий оклад члена Нацради в розмірі 75 прожиткових мінімумів (понад 164 тис. грн станом на липень 2020 року) - таку суму, за підрахунками пані Констанкевич, отримує "підрозділ з 10 військових", що не є співмірним. Також вона запропонувала виключити із законопроєкту норми про оплату праці співробітників апарату Нацради. На її думку, достатньо положення про те, що посади державних службовців Нацради прирівняні до посад службовців секретаріату Кабміну. 4. Повноваження Нацради затверджувати з Антимонопольним комітетом України (АМКУ) методику визначення ринків у сфері аудіовізуальних медіа. Це, на думку депутатки, суперечить нормам закону про АМКУ, який єдиний має компетенцію досліджувати ринок і визначати його межі, а також визначати монополіста. 5. Повноваження Нацради затверджувати типові умови договорна постачання електронних комунікаційних послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного ресурсу і затверджувати максимально граничні тарифи на такі послуги. Ірина Констанкевич вважає недоцільним надавати ці повноваження Нацраді. 6. Положення про ліцензування та реєстрацію, на думку депутатки, потрібно уніфікувати. Вона не деталізувала, як саме. Микита Потураєв відповів Ірині Констанкевич, що троє членів Нацради безстроково продовжують виконувати повноваження членів через непередбачену ситуацію пандемії: "Проблема не в законі, а в тому, що ми не можемо провести конкурс, не можемо його завершити. Кандидати вже пройшли спецперевірку, ми могли б його провести, якби не пандемія. Ми також не можемо провести конкурси для тих людей, що йдуть до нас у секретаріат. Це проблема. Згоден, що треба поставити якийсь граничний термін, але з приписом, що в надзвичайних умовах може бути продовжено". Щодо статусу Нацради він нагадав: на думку європейських колег у законопроєкті, навпаки, недостатньо забезпечена незалежність Нацради. Він також пояснив, навіщо наділяти Нацраду повноваженням встановлювати тарифи на телекомунікаційні послуги у сфері мовлення: "У нас є монополіст "Зеонбуд", і є Концерн РРТ, між ними більше року триває суперечка щодо тарифів, вона в глухому куті. Саме через це ми пропонуємо надати регулятору можливість врегульовувати такі суперечки". З критикою законопроєкту виступили представники фракції "Опозиційна платформа - За життя". Вони посилалися на листи Національної спілки журналістів України та кількох десятків керівників інтернет-видань, блогерів і представників регіональних видань із закликом відкликати законопроєкт, на критичний висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради, наданий до попередньої версії законопроєкту. Голова НСЖУ Сергій Томіленко додав, що "закон створить нові проблеми для газет і редакцій онлайн-медіа". Після обговорення члени комітету більшістю голосів підтримали законопроєкт № 2693-д і рекомендували Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу. Законопроєкт № 2693-2 члени комітету фактично не обговорювали, оскільки на засіданні навіть не було його авторів. Жоден член комітету не проголосував на підтримку цього проєкту, і більшістю голосів депутати рекомендували Раді його відхилити. Нагадаємо, 27 грудня 2019 року було зареєстровано законопроект № 2693 "Про медіа". Його авторами стали члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету з питань свободи слова, які представляють фракцію "Слуга народу" та депутатську групу "За майбутнє". Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, блогерів та різних веб-платформ (типу Netlix чи Facebook). Передбачено і механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроекту присвячено мовленню громад (community media) - третьому сектору мовлення, що існує в Європі поруч із суспільним та комерційним. 15 січня 2020 року депутати від фракції "Європейська солідарність" зареєстрували альтернативний законопроект № 2693-1. 17 січня 2020 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту прийняти за основу законопроєкт № 2693. Члени Комітету домовилися, що альтернативний законопроєкт № 2693-1 теж винесуть на розгляд пленарного засідання Верховної Ради. Голова Комітету Олександр Ткаченко говорив, що всі зміни і пропозиції в законопроєкт про медіа внесуть між першим і другим читанням. А потім зазначив, що через наміри змінити структуру проєкту пропонуватимуть парламенту повернути його на повторне перше читання. Відтак, 30 квітня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді направити законопроєкт № 2693 на повторне перше читання. 19 травня Верховна Рада України направила законопроєкт № 2693 для підготовки на повторне перше читання. І вирішила розглядати обидва законопроєкти "Про медіа" за скороченою процедурою. 29 травня автори альтернативного законопроєкту зареєстрували новий альтернативний проєкт №2693-2. З підготовленим робочою групою драфтом нової редакції законопроєкту "Про медіа" № 2693 можна ознайомитися на сайті "Детектор медіа". Аналіз законопроєкту від Інституту масової інформації можна прочитати тут: частина 1, частина 2. Аналіз законопроєкту від експертки "Детектора медіа" Галини Петренко читайте тут: переваги й недоліки доопрацьованого законопроєкту "Про медіа" (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 1.07.2020 Відсьогодні богуславська радіостанція "Богуслав FM" набуває статусу мережевої. Станція розпочинає мовлення у Таращі Київської області! Відтепер програми радіо Богуслав-FM можна слухати відразу на двох хвилях в FM-діапазоні: 97.7 МГц - місто Богуслав та 101.4 МГц - місто Тараща! Приєднуйтесь! (Джерело: Сторінка радіо "Богуслав FM" у соцмережі Facebook).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини червня 2020

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024