Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Червень 2021 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіонавчання  

  • Радіоанонс

  • Новини травня 2021

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 30.06.2021 До уваги ліцензіатів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, громадськості та ЗМІ! Засідання 1 липня триватиме онлайн. Повідомляємо, що відповідно до змін Регламенту Національної ради, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради, яке відбудеться 1 липня, початок об 11:00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.06.2021 Сьогодні, у середу, 30 червня, у спецпроєкті Світлани Мялик "Здорова політика" на UA: Українське радіо обговорять подальшу загрозу розповсюдження коронавірусної інфекції через появу в Україні нового штаму вірусу та перебіг кампанії з вакцинації населення. Гість студії - радник голови Офісу Президента України, Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України у 2019-2020 роках, президент Київської школи економіки Тимофій Милованов. Чи можливе повернення до локдауну через новий штам коронавірусу, як це вплине на економіку країни та чи врятує нас вакцинація? Початок о 19:10. У програмі також обговорюватимуть: а) як держава може підтримати представників малого і середнього бізнесу; б) які результати має на сьогодні кампанія з вакцинації; в) наскільки коронакриза впливає на економіку світу і як позначається на економіці України, зокрема на інвестиціях; г) перспективи перемовин з МВФ, перебіг ключових для України реформ, старт земельної реформи; ґ) тенденції в освіті, інноваціях та цифровізації, які професії будуть популярними в майбутньому. Нагадаємо, "Здорова політика" - авторський спецпроєкт Світлани Мялик. На розмову в прямому ефірі ведуча запрошує політиків, науковців та державних діячів, які беруть участь в ухваленні важливих для українців рішень. UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни. В Києві мовить на частоті 105 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 28.06.2021 У понеділок, 28 червня, о 10:35 Українське радіо проведе спеціальний ефір "День Конституції на Українському радіо" та трансляцію урочистого засідання Верховної Ради України з нагоди 25-річчя прийняття Конституції України Верховною Радою Конституції України. Крім того слухайте інші програми присвячені Дню народження головного документа країни: О 15:05 Діалоги з творцями Конституції. Як виникали обриси майбутнього конституційного ладу України? Яким був фінал конституційного процесу? Чи потрібно змінювати Конституцію? Говоримо з народним депутатом багатьох скликань, одним із співавторів Конституції України, громадським і політичним діячем Іваном Зайцем. О 14:40 "Цікава Конституція" - продовження спецпроєкту від команди "Нічної вахти". Кожна з програм максимально просто і зрозуміло розповідає про один із 15-ти розділів Основного Закону України. О 18:07 "Вечірній формат". 25-у річницю прийняття Конституції України урочисто відзначили в сесійній залі Верховної Ради. Які питання порушували й на чому акцентували увагу учасники засідання? О 21:10 День Конституції на Українському радіо - інтерв'ю Олександра Мороза, Голови Верховної Ради України у 1994-1998 та 2006-2007 роках, лідера Соціалістичної партії (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 27.06.2021 Завтра, у День Конституці, з 13:00 столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6 МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6 МГц, Карлівка-87.8 МГц, Бердичів-87.9 МГц, Лисичанськ-88.6 МГц, Бахмут-88.8 МГц, Новояворівськ-88.9 МГц, Краматорськ - 89.0 МГц, Маріуполь - 89.5 МГц, Полтава-90.2 МГц, Новотошківка - 90.8 МГц, Бахмутівка-90.8 МГц, Запоріжжя-91.2 МГц, Авдіївка-91.2 МГц та 99.0 МГц, Широкий - 91.8 МГц, Щастя - 91.9 МГц та 92.1 МГц, Львів-92.4 МГц, Піски-94.0 МГц, Широкіне - 95.0 МГц, Чаплинка-96.0 МГц, Гранітне - 98.5 МГц, Золоте - 98.8 МГц, Новоград-Волинський-98.9 МГц, Вінниця-99.3 МГц, Новотроїцьке-99.5 МГц, Скадовськ-99.6 МГц, Попасна-100.1 МГц, Станиця-Луганська-100.1 МГц, Торецьк-101.2 МГц, Покровськ-101.4 МГц, Костянтинівка - 102.4 МГц, Старобільськ-102.6 МГц, Кремінна-103.0 МГц, Чонгар-103.0 МГц, Миколаїв-103.3 МГц, Житомир-104.5 МГц, Красногорівка - 105.3 МГц, Новотошківське - 106.1 МГц, Гірник-106.4 МГц, Світлодарськ - 107.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) працюватиме в прямому ефірі з Верховної Ради України. Ведучі станції розповідатимуть цікаві факти про головний закон держави та проведе виїзний ефір програми "Діалоги про НПВ" (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 26.06.2021 Євро-2020. Найцікавіше починається сьогодні! 1/8 фіналу стартує двома матчами - Уельс - Данія (19:00) і Італія - Австрія (21:50). UA: Радіо Промінь - офіційний радіопартнер Євро-2020 в України транслюватиме для вас другий матч дня, який розпочнеться о 21:50. Його коментуватимуть Костянтин Дульцев і Олександр Обремський. Італія - Австрія. Вже на груповому етапі було зрозуміло, що італійці очевидний фаворит Євро. Впевнений виграш групи "А". Дев'ять очок з дев'яти можливих, жодного пропущеного гола, потужна гра проти Туреччини, Швейцарії і Уельсу. Австрія вийшла в плей-офф з другого місця. І вперше в своїй великій історії гратиме в матчах на виліт. В групі були перемоги над Північною Македонією і Україною і закономірна поразка від Нідерландів. Австрійська збірна сильно додала за останні роки. І є середняком європейського футболу з яким цікаво грати фаворитам. Але навряд чи цього прогресу буде достатньо для того, щоб впоратися і з італійцями. Але будемо сподіватися, що головний тренер австрійської Бундестім Франко Фода підготував деякі сюрпризи підопічним Роберто Манчіні. Хоча, на даний момент всі фахівці роблять прогнози на користь фаворита. Отже, о 21:50 слухайте трансляцію на UA: Радіо Промінь. Або в соціальній мережі Facebook знаходьте сторінку UA: Радіо Промінь, де протягом гри ви можете залишати свої коментарі стосовно матчу, писати за кого вболіваєте, або дати свій прогноз і можливо вгадати рахунок гри (Джерело: Сторінка Костянтина Дульцева у соцмережі Facebook).
  • 25.06.2021 Фіналісти конкурсу рецензій "Читай-пиши", який щорічно проводиться серед учнів шкіл Донецької, Луганської та Харківської областей, відвідали будівлю Українського радіо на Хрещатику, 26. Школярі познайомилися з історією радіо в Україні, можливостями сучасного радіомовлення, відвідали одну з ефірних студій та Музей Українського радіо. Екскурсію для них провів зберігач музею, радіожурналіст та багаторічний керівник Українського радіо Анатолій Табаченко. За словами конкурсантів, екскурсія була надзвичайно цікавою та корисною. "На цій екскурсії я більше познайомилася з процесами радіожурналістки. Це було дуже потрібно для мене - для визначення, чого я насправді хочу. Тепер я впевнена, що справді хочу стати журналісткою. І, можливо, колись буду тут працювати", - розповіла одна з фіналісток конкурсу Катерина Істоміна з міста Вугледар. "Нам важливо було привести дітей саме на Українське радіо, тому що це радіо, яке дотримується високих стандартів журналістики. За допомогою нашого конкурсу ми вчимо дітей, у тому числі, критичному мисленню, саме тому це радіо є високим зразком. Крім того, це просто цікаво: діти бачать, як створюється продукт, який вони слухають, знайомляться з технікою, якої вони ніколи раніше не бачили", - каже Ірина Куніцина, голова й співзасновниця благодійного фонду Сергія Жадана, який є одним з організаторів конкурсу. Своїми враженнями поділилася членкиня журі конкурсу, продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська: "Маю за честь бути в журі цього неймовірного конкурсу. Кожна прочитана рецензія вражає тим, що там завжди звучить дуже виразний авторський голос. Не всі зрілі автори мають настільки сформовані особисті голоси. Тож цілком закономірно, що з авторками та авторами рецензій, які увійшли до фіналу конкурсу, ми зустрілися на радіо. UA: Радіо Культура - єдине в Україні радіо, що системно, щодня і 24/7 працює з культурною тематикою. Не дивно, що з молодими літоглядач(к)ами ми зустрілися саме в нашій редакції та нашому музеї". "Читай-пиши" - конкурс рецензій на книги українських авторів і авторок, що проводиться серед школярів Донецької, Луганської та Харківської областей. Вік конкурсантів - від 10 до 17 років. Переможців/ць визначають у вікових категоріях 10-13 та 14-17 років, у двох номінаціях: текстові та відеорецензії. Торік поїздку до Києва для переможців конкурсу відклали через карантинні обмеження, тому цьогоріч до столиці - а також до Українського радіо - приїхали переможці відразу двох конкурсів. Нагадаємо, UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. Його можна слухати на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку suspilne.radio - у прямому ефірі та записі. Дізнатися частоту в своєму місті можна за посиланням (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 25.06.2021 У п'ятницю, 25 червня, Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України обрала на вакантні посади двох членів Редакційної ради Суспільного мовника. Ними стали продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська та шефредактор тижня Суспільне Новини Андрій Діхтяренко. Нагадаємо, Редакційна рада Суспільного мовлення формується з його творчих працівників у складі п'ятнадцяти осіб: п'ять із них призначаються Наглядовою радою, ще п'ять - обираються загальними зборами творчого колективу НСТУ, решта п'ять призначаються на конференції редакційних рад регіональних підрозділів НСТУ. Зазначимо, раніше відбулася онлайн-зустріч членів Наглядової ради та Редакційної ради АТ "НСТУ" щодо актуальних задач та планів роботи редради на 2021 рік (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 24.06.2021 Із 23 по 25 червня команда Черкаської філії Суспільного братиме участь у тренінгу від Інституту розвитку регіональної преси про стандарти журналістики, цифрову безпеку та медіаправо. Триденне навчання для журналістів Суспільного поєднає і теорію, і практичні вправи. "Тренінги для журналістів за роки реформування стали для нас звичною практикою. Це допомагає розвиватись, вдосконалюватись, пізнавати і застосовувати на практиці щось нове, постійно перебувати в професійному тонусі. Мені імпонує, що питання, які обговорюватимуться протягом трьох днів, безпосередньо пов'язані з нашою щоденною роботою, конкретними ситуаціями", - розповіла продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна. У перший день навчань із командою UA: ЧЕРКАСИ та UA: Українське радіо Рось працювала менеджерка Інституту розвитку регіональної преси з розвитку розслідувальної журналістики, докторка філософії в сфері медіа і комунікації, старша викладачка магістерської програми "Журналістика" Могилянської Школи Журналістики (НаУКМА) Олена Демченко. На тренінгу обговорили етичні кодекси професійної поведінки журналістів та редакційні кодекси, чим відрізняються журналістика та піар, прихована реклама, джинса та проаналізували журналістські ситуації. "Одним із напрямків діяльності Інституту розвитку регіональної преси є підвищення професійності журналістів у регіонах України. При цьому ми спілкуємося не лише з розслідувачами, а й із тими, хто працює в інших сферах журналістики.Тренінг, який відбуватиметься із 23 до 25 червня, присвячений трьом темам. Перша із них, яку викладаю я, присвячена журналістським стандартам. Ми виконуємо практичні завдання з правильного написання новин, аналізуємо, на що звертати увагу. Крім того, говоримо про те, яка світова практика у сфері журналістських стандартів, як в Україні, так і за кордоном, що задекларовано на папері, а що відбувається на практиці. Ми разом із журналістами все це аналізуємо, щоб зрозуміти, який у них рівень та чого їм бракує. Уже перше заняття показало, що журналісти Суспільного добре орієнтуються в етичних стандартах", - зазначила Олена Демченко. "Яка ситуація з етичними нормами, які структури працюють (і регулюють дотримання цим норм - Ред), куди можна звертатися, як все це потрібно перевіряти, - для нас, журналістів, це корисна інформація у подальшій нашій роботі", - розповіла Альона Ніколенко, учасниця тренінгу, журналістка-ведуча UA: Українське радіо Рось. "Ми проаналізували роботу всеукраїнських ЗМІ та регіональних, і побачили переваги, які є у Суспільного, порівняно з іншими медіа. Практичні завдання (на тренінгу - СМ) дали змогу переконатися, що йдемо у правильному напрямку", - розповів про перший день тренінгу Іван Лила, журналіст-ведучий UA: Українське радіо Рось. Другий день навчань буде присвячений цифровій безпеці, а третій - медіаправу для журналістів. Адже, як зауважила Олена Демченко, "кожен автор має орієнтуватися у правових аспектах своєї сфери, знати, як перевіряти інформацію та уникнути судових позовів". Спікерами тренінгу 24 та 25 червня стануть: Оксана Максименюк, адвокатка, медіа-юристка, тренерка ГО "Інститут розвитку регіональної преси". Працює у проектах з моніторингу відкритості органів влади та місцевого самоврядування, судів; витребування декларацій чиновників; займається захистом журналістів/ЗМІ. Ольга Юркова, журналістка і редакторка з понад 15-річним досвідом, співзасновниця незалежної української організації StopFake.org, яка займається викриттям пропаганди та дезінформації в медіа за допомогою журналістських методів. Національна експертка Ради Європи в Україні. Загалом, у четвер та п'ятницю навчання для журналістів Суспільного UA: ЧЕРКАСИ охопить такі теми: 1. Системи відкритих і публічних даних в Україні. Основні методи отримання даних. 2. Фактчекінг і принципи перевірки фактів. 3. Все про публічну інформацію. Захист міжнародним законодавством суспільно-значимої інформації та її поширювачів. 4. Завдання на визначення суспільного інтересу та формулювання питань суспільного інтересу. 5. Права журналістів на збір інформації: як діяти на різних локаціях. 6. Обмеження встановлені під час пандемії: перелік, правомірність, як подолати спротив у законний спосіб. 7. Особливості висвітлення чутливої інформації про особу. Проведення фото та відеозйомок. 8. Протидія журналістській діяльності та поведінка журналістів у критичних ситуаціях. 9. Права та обов'язки журналістів. 10. Органи саморегулювання медіа: для чого вони потрібні. Досвід Швеції та Данії. Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні - UA: Суспільне мовлення. Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і регіональними новинами Черкащини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Черкаси у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 23.06.2021 Справжній зірковий БУМ у проєкті "Наш випускний" на хвилях столичної мережевої станції "Наше Радіо" (Київ-107.9 МГц, Ужгород-88.9 МГц, Суми-90.3 МГц, Лисичанськ-91.1 МГц, Рівне-100.7 МГц, Кривий Ріг-102.7 МГц, Житомир-102.7 МГц, Миколаїв-102.8 МГц, Дніпро-102.9 МГц, Черкаси-102.9 МГц, Хмельницький-103.1 МГц, Трускавець-103.5 МГц, Полтава-103.8 МГц, Тернопіль-104.1 МГц, Чернігів-104.3 МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4 МГц, Запоріжжя-105.6 МГц, Львів-106.0 МГц, Херсон-106.2 МГц, Вінниця-106.4 МГц, Маріуполь-106.5 МГц, Новоград-Волинський-106.6 МГц, Одеса-107.9 МГц, Кропивницький-107.9 МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.)! Вже завтра, у студії Нашого Радіо будуть: DOROFEEVA, Antytila / Антитіла, Artem Pivovarov, MÉLOVIN, Співачка МЯТА, TamerlanAlena, Фуджи - Foodji - Music, Денис Реконвальд, max barskih, TARABAROVA (official), Ivan NAVI, Аня Трінчер, KAZKA, ПТП, NIKITA LOMAKIN, MOZGI, VLADIMIR DANTES та Lida Lee! Проєкт триватиме з 9:00 до 19:00. Партнер проєкту - Київський університет культури - КУК (Джерело: Сторінка "Нашого Радіо" у соцмережі Facebook).
  • 23.06.2021 17 та 18 червня відбулась стратегічна сесія нещодавно оновленого складу Наглядової ради та правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) за сприяння Спільного проєкту Європейського Союзу та Ради Європи "ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні". Метою сесії було: сформувати подальші пріоритети роботи; обговорити стратегічні документи, зокрема, що стосується положення про конкурс на посади голови та членів правління, основних напрямів діяльності НСТУ, концепції регіонального мовлення; вивчити міжнародний досвід щодо ефективної роботи і взаємодії Наглядової ради та менеджменту суспільних мовників на основі досвіду інших європейських держав. "Підтримка Суспільного мовника є одним із компонентів роботи Проєкту "Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні", який сприяв прозорості процесу обрання членів Наглядової ради та правління, і надає експертизу для розробки Політики гендерної рівності, Стратегії мовлення для дитячої та юнацької аудиторії та Стратегії відносин Суспільного мовника з органами державної влади", - розповіла Олена Литвиненко, заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні. Ремі Дюфло, заступник голови Представництва ЄС в Україні, під час своєї промови підкреслив, що незалежність від політичних впливів Наглядової ради та правління є запорукою їхньої ефективної роботи та успіху Суспільного в Україні. "Обидва органи управління Суспільного - і Наглядова рада, і правління разом напрацьовують нові напрямки роботи мовника, і на цьому шляху нам дуже важлива підтримка партнерів, адже попереду в нас амбітні цілі. Зокрема, цього року ми почали довготривалий процес реформування корпоративної культури. Тому спільні заходи вкрай важливі для ефективної взаємодії та співпраці", - наголосив Микола Чернотицький, голова правління Суспільного. Рекомендації Ради Європи приділяють особливу увагу суспільному мовленню і встановлюють високі стандарти щодо різних аспектів роботи суспільних мовників, зокрема у сфері управління, гарантій незалежності, фінансування, розподілу повноважень наглядових рад та правління, питань ґендерної рівності. Рекомендація Комітету Міністрів РЄ щодо управління суспільними медіа (2012 р.), встановила критерії для належної системи управління суспільними медіа. Ці критерії базуються на ключових принципах функціонування суспільних медіа, серед яких незалежність, підзвітність, ефективне управління, прозорість і відкритість, а також відповідальність і здатність реагувати на потреби. Довідкова інформація: Проєкт "Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні" має на меті зміцнити роль медіа, їхню свободу та безпеку. Слідкуйте за новинами проєкту на фейсбук-сторінці за посиланням (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 23.06.2021 Наглядова рада Суспільного мовлення проведе засідання, яке відбудеться у п'ятницю, 25 червня 2021 року, о 14:00 годині, за адресою: вул. Хрещатик, 26. Порядок денний: 1. Про призначення членів Редакційної ради АТ "НСТУ". 2. Про розгляд інформації про відповідність контенту АТ "НСТУ" місії суспільного мовлення. 3. Про розгляд питань ефективності роботи функцій комплаєнсу, управління ризиками, методології та внутрішнього контролю АТ "НСТУ". 4. Про внесення змін до рішень Наглядової ради АТ "НСТУ", що регламентують діяльність Керівного комітету із нагляду за виконанням Дорожньої карти запровадження ініціатив за результатами організаційного аудиту АТ "НСТУ". 5. Про порядок попереднього розгляду комітетами Наглядової ради питань дотримання Кодексу поведінки та етики АТ "НСТУ". 6. Про зміни в складі Комітету Наглядової ради АТ "НСТУ" з питань аудиту. 7. Про підготовку фінансового плану АТ "НСТУ" . 8. Про питання роботи корпоративного секретаря АТ "НСТУ". 9. Різне. Нагадаємо, 20 травня Наглядова рада обрала членів правління АТ "НСТУ". До його складу увійшли: Тетяна Кисельчук, Родіон Кочубей, Дмитро Хоркін та Ярослав Лодигін (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 23.06.2021 Сьогодні, у середу, 23 червня, у День державної служби говоритимуть про реформу державної служби України та про позбавлення уряду невластивих йому повноважень у спецпроєкті Світлани Мялик "Здорова політика" на UA: Українське радіо. Гість студії - Міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов. Початок прямого ефіру о 19:10. У програмі, зокрема, обговорюватимуть: Чому важлива реформа держслужби? Чи став український бюрократ сучаснішим? Як посилити довіру до держслужби? Яким має бути реформування оплати праці держслужбовців? Як подолати корупцію серед держслужбовців? Відновлення конкурсів на посади держслужби, особливості проведення. Держслужба і українська мова. Хто і як складатиме мовний іспит. Слухачі зможуть поставити свої запитання гостю за телефоном (044) 239-62-92 або на номер студійного вайберу: (097) 107-107-9. Відеотрансляцію програми можна дивитися на ютуб-каналі UA: Українське радіо та фейсбук-сторінці UA: Українське радіо. Нагадаємо, "Здорова політика" - авторський спецпроєкт Світлани Мялик. На розмову в прямому ефірі ведуча запрошує політиків, науковців та державних діячів, які беруть участь в ухваленні важливих для українців рішень. UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни. В Києві мовить на частоті 105 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 23.06.2021 23 червня перший заступник голови Національної ради Валентин Коваль взяв участь в онлайн-обговоренні останніх змін, що відбулися в медіазаконодавстві, і їх подальшого впливу на діяльність галузі в цілому і роботу Національної ради зокрема. Йшлося і про наступні зміни, яких ще потребує Україна, аби удосконалити власне законодавство про медіа. Дискусію було організовано Комісією з журналістської етики за підтримки "Медійної програми" Internews. Аналізуючи ухвалений Верховною Радою України 17 червня закон № 4107 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення", Валентин Коваль зауважив, що найважливішим для індустрії в ньому є відновлення проведення Національною радою конкурсів на мовлення. Минулого року таку функцію регулятора було тимчасово призупинено через пандемію. І вже зараз представники галузі очікують проведення низки конкурсів. Це - конкурси на FM-частоти для місцевих мовників, для розбудови мереж радіостанцій і форматного радіо; конкурси, пов'язані із заміною аналогових ліцензій на цифрові для місцевих телекомпаній, а також конкурс, який визначить канали, що мовитимуть у новому державному цифровому мультиплексі, який нині розбудовує Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення. Запуск цього процесу дасть змогу вивільнити 1 і 2 цифрові дивіденди і передати ці частоти для розвитку рухомого зв'язку п'ятого покоління. Валентин Коваль також розповів про зміни, які передбачає новий закон щодо призначення і звільнення членів Національної ради. Вони дадуть змогу провести конкурс на посади членів Національної ради від Парламенту за оновленими правилами. При цьому депутатські фракції зберегли можливість висувати кандидатів до складу регуляторного органу. Вперше в законодавстві міститься норма про врахування гендерного балансу при формуванні складу Національної ради. Також за нормативами Секретаріату Кабінету Міністрів України працюватиме апарат Національної ради. Посадові оклади членів Національної ради були прирівняні до окладів народних депутатів. На законодавчому рівні закріплено і механізм відступу ліцензіатів від власних програмних концепцій, що відбувається через труднощі, з якими стикаються телерадіоорганізації через пандемію COVID-19. Національна рада може погодити такі відхилення, лише якщо вони не перевищують 35% загального обсягу мовлення компанії, визначеного ліцензією. Звісно, всі ці нововведення стануть реальними лише після того, як новий закон буде підписаний і опублікований. Закон 4107 охоплює окремі аспекти діяльності медіасфери, які потребували оновлення. Однак він не вирішує ще низку питань, які є важливими для медіагалузі. Це, наприклад, протидія мові ворожнечі, поширення продукції країни-агресора; взаємодія регулятора з інтернет-платформами і онлайн-медіа; чітко прописаний механізм застосування санкцій і наявності запобіжників, які не дозволять Національній раді зловживати ними. І тому потреба ухвалення законопроєкту про медіа не зменшується, вважає Валентин Коваль. На його думку, перші два із цих питань зустрілися із неабияким опором у певному сегменті медіа, що заважає "великому" законопроєкту потрапити на розгляд до Верховної Ради. Загалом законопроєкт про медіа схожий на кодекс, адже охоплює дуже багато напрямів і питань регулювання медіагалузі і має замінити Закони "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про телебачення і радіомовлення" та ін. Затяжна робота над розробкою цього нормативного акту і численні консультації з усіма гравцями ринку призвели до того, що він, на переконання Валентина Коваля, може стати галочкою для виконання зобов'язань України перед Європейським Союзом. "Там така велика кількість інтересів врахована і продовжує враховуватися, що він перестає бути інструментом, а стає фіксацією статус-кво", - сказав перший заступник голови Національної ради. Він висловив переконання, що Національна рада повинна бути більш дієвою і мати більше інструментарію для того, щоб медіасфера все ж таки працювала в сучасних рамках. Зі свого боку медіаюрист Олександр Бурмагін, який брав активну участь в розробці законопроєкту про медіа, нагадав про неодноразові зауваження міжнародних експертів, що в Україні Національна рада, на жаль, є більше спостерігачем ніж регулятором, через що в країні є багато викликів, з якими навіть після початку війни і анексії Криму вона не може впоратися. Тому посилення інституційної і фінансової незалежності регулятора необхідне. "Від незалежності регулятора - інституційної і фінансової - залежить його ефективність. А від ефективності регулятора великою мірою залежить якість медійного поля, яке створюють теле- і радіоканали… Дотримання тих засад і стандартів, які є в Законі "Про телебачення і радіомовлення", напряму залежить від того, наскільки регулятор є незалежним, ефективним і інституційно спроможним", - сказав експерт. Йшлося під час дискусії і про мовне питання в телерадіопросторі. Валентин Коваль розповів, що Національна рада стежитиме за дотриманням телерадіоорганізаціями вимоги законодавства щодо трансляції фільмів і серіалів 100-відсотково українською мовою. Ця норма має запрацювати з 16 липня цього року. Зараз Національна рада готується до того, щоб розпочати моніторинг відповідно до нових умов. Водночас, за словами Валентина Коваля, законодавчої визначеності потребують ще деякі нюанси щодо застосування цієї норми закону. Тому Національна рада спілкуватиметься із мовним омбудсменом, і з парламентарями, і з індустрією, щоб прояснити деякі положення законодавства (Джерело: Сайт Нацради).
  • 23.06.2021 23 червня розпочалася щорічна Міжнародна конференція "Права людини у цифровому вимірі: пандемія, виборчий і судовий процеси, національна безпека та свобода слова в інтернеті", участь у якій беруть представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Через загрозу поширення COVID-19 захід проходить в онлайн-форматі. Конференція відбувається за сприяння Американської Асоціації Юристів з Верховенства Права (ABA ROLI), Ради Європи, Європейського Союзу, компанії "Інтерньюз-Україна" та за підтримки громадських організацій "Платформа прав людини", "Лабораторія цифрової безпеки", "Центр громадянських свобод", "Український інститут медіа та комунікації". Перший день заходу був присвячений тематиці взаємозв'язку інтернет-свобод та пандемії, проблематиці приватності у цифровому вимірі, реалізації цих прав, зокрема, і у виборчі періоди, в часи цифрової трансформації в Україні та світі, а також актуальним аспектам правосуддя. Модерував конференцію Олександр Бурмагін, виконавчий директор ГО "Платформа прав людини". Спікерами та спікерками були Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов, заступник Голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло, Голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, Голова підкомітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Тарас Тарасенко, заступник Міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко, директорка Директорату з євроінтеграції Міністерства цифрової трансформації України Гульсана Мамедієва, представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних Інна Берназюк та представник ABA ROLI в Україні Ярополк Бриних. Також в рамках заходу відбулася дискусія щодо визначення пріоритетів: "Пандемія та реалізації основних прав і свобод людини в онлайні: що стало ще більш нагальним?". Доповідачі конференції представили учасникам презентаційні матеріали щодо стану дотримання інтернет-свобод у світі на прикладі країн Африки та країн Центральної та Південно-Східної Азії. У паралельних сесіях відбулися дискусії на актуальні та суспільно важливі теми: а) "Булінг в інтернеті. Чому це небезпечно, хто потерпає та чи можливо протидіяти?"; б) "Доступ до правосуддя: цифрові технології проти COVID". Перший день конференції завершився обговоренням можливості балансу між приватністю у цифровому вимірі та ефективністю протиепідемічних заходів. Завтра, у заключний день конференції, буде обговорено переваги штучного інтелекту, аспекти національної безпеки, а також ефективні методи протидії дезінформації та шкідливому контенту з урахуванням як світових практик, так і досвіду України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 23.06.2021 На UA: Радіо Культура повідомили повну програму Студії прямого ефіру на "Книжковому арсеналі-2021". Із 23 по 27 червня ведучі радіо "Культура" працюватимуть у Студії прямого ефіру на Х Міжнародному фестивалі "Книжковий Арсенал". Упродовж заходу вони проведуть 30 годин прямого ефіру зі студії, яка розташована в центральній частині правого крила "Мистецького арсеналу", у секції D4. Робота Студії прямого ефіру розпочнеться 23 червня о 15:10 і триватиме до 18:00. В наступні дні студія мовитиме щодня з 10:10 до 18:00. Повна програма Студії прямого ефіру на "Книжковому арсеналі-2021". 1. Середа, 23 червня: 15:10-15:50 "Про Закон і благодать" - розмова про те, як популяризувати читання. Гість ефіру: Іван Малкович. Ведучий: Вадим Карп'як. 16:10-16:50 "Активізація" - про роль ветеранської літератури у протидії смисловій війні РФ проти України. Гості: радник міністерки у справах ветеранів Василь Павлов, офіцерка Збройних сил України, авторка книги "Щоденник нелегального солдата" Олена Білозерська. Ведуча: Людмила Тягнирядно. 17:10-17:50 "Імператив" - про проєкт "Космос всередині. Наїв і мистецтво аутсайдерів в Україні та світі: дефініції, історичний контекст і сучасність". Ведучий: Василь Шандро. 2. Четвер, 24 червня: 10:10-10:50 "Імператив" - про український літературний канон і місце письменниць у ньому. Гості ефіру: Віра Агеєва, Ростислав Семків. Ведуча: Ірина Славінська. 11:10-11:50 "У нас усе культурно": 11:10 - незалежність - це коли від народження до скону почуваєшся своїм на своїй землі: украі?нською виходить книжка Уладзіміра Арлова "Краєвид з ментоловим ароматом". Гостя: Мар'яна Савка. 11:30 - повне зібрання творів Лесі Українки на Книжковому Арсеналі. Гостя: Оксана Забужко. Ведуча: Олена Гусейнова. 12:10-12:50 "Штука" - про те, як Німеччина переживала пандемію, про нову книжку "Втрачене літо. Дойчланд курить на балконі" та про протестний табір у Берліні. Гість: Володимир Камінер, письменник. Ведуча: Людмила Ляхевич. 15:10-15:50 "Про закон і благодать" - про марафон написання листів українським бранцям Кремля. Чому це важливо? Гостя: Олександра Матвійчук, правозахисниця. Ведучий: Вадим Карп'як. 16:10-16:50 "Модуль знань" - про географію почерків України. Гостя: Алла Калініченко, засновниця школи каліграфії "Арт і Я", кураторка щорічних виставок шрифту та каліграфії на Книжковому Арсеналі, авторка мистецького збірника "Каліграфія: від навчання до експерименту". Ведуча: Ольга Вернигоренко. 17:10-17:50 "Емоційний інтелект" - про те, як мода та бренди впливають на розвиток суспільства та про книгу "Американський мрійник. Моє життя у фешн-індустрії" Томмі Гілфіґера та Пітера Ноблера. Гостя: Ірина Данилевська. Ведуча: Тетяна Трощинська. 3. П'ятниця, 25 червня: 10:10-10:50 "Імператив" Жінки в Біблії - що ми про них знаємо? Говорить Остап Сливинський, автор поетичного циклу "Імена". Ведуча: Ірина Славінська. 11:10-11:50 "Пряма мова": 11:10 - як вичерпати ковшем пів моря, як зірвати із неба зірку, як викрасти айсберг розповідає Вікторія Амеліна. 11:30 - про середньовічне Поділля в мові та географії розповідає Віталіи? Михаи?ловськии?. Ведуча: Олена Гусейнова. 12:10-12:50 "Кінозал" - про ТОП-100 найкращих українських фільмів від Довженко-центру. Гість: Олександр Телюк. Ведуча: Катерина Толокольнікова. 15:10-15:50 "Культ-Майдан" - про "невідомого Ульяненка" та "Гуцульську енциклопедію від Шекерика". Гості: Володимир Тихий та Іван Андрусяк. Ведучий: Павло Вольвач. 16:10-16:50 "Права людини понад усе" - про "справжніх чоловіків" та про те, де їх шукати. Гості: Тамара Марценюк, Микола Ябченко. Ведуча: Ірина Славінська. 17:10-17:50 "Імператив" - про те, чому люди ідуть в гори та про книжку Моріса Ерцоґа "Аннапурна. Легендарна історія про перше підкорення восьмитисячника". Гість: Тарас Поздній, альпініст. Ведучий: Василь Шандро. 4. Субота, 26 червня: 10:10-10:50 "Це класика" - про свободу у творчості. Гостя: поетка, видавчиня Мар'яна Савка. Ведуча: Наталка Писанка. 11:10-11:50 "Імператив" - про те, чи могла австрійська імператриця Сіссі бути розслідувачкою злочинів та про новий роман "Перше слідство імператриці". Гостя: авторка роману Наталка Сняданко. Ведуча: Ірина Славінська. 12:10-12:50 "Згадати все" - про чорні діри альтернативної реальності: 13 репортажів із псевдореспублік. Гість: польський журналіст Томаш Ґживачевський, автор книжки "Кордони мрій". Ведуча: Юлія Чаплінська. 14:10-14:50 "Книжковий топ-7" - про сім книжок, без яких з Книжкового Арсеналу не може піти культурна людина. Гостя: Анастасія Платонова. Ведуча: Олена Гусейнова. 15:10-15:50 "Шаровари-шоу" - українці і магія? Хто на чому ворожив і літав? Гостя: Катерина Диса. Ведучий: Захар Давиденко. 16:10-16:50 "Літературні мандри світом" - про те, як світові дитячі бестселери потрапляють на український книжковий ринок. Гостя: Олена Рибка, редакторка видавництва Vivat. Ведуча: Леся Воронина. 17:10-17:50 "Це класика" - розмова з кураторкою музичної програми Любов Морозовою про оптимістів, скептиків і дядька Михайла. Ведуча: Наталія Попудрібко. 5. Неділя, 27 червня: 10:10-10:50 "Це класика" - про перформанси як мистецьке явище. Гості: поети-перформери Дарина Гладун, Лесик Панасюк. Ведуча: Наталка Писанка. 11:10-11:50 "Штука" - про конкурс на найкращий книжковий дизайн від Книжкового Арсеналу. Гості: Оксана Хмельовська, кураторка професійних програм Книжкового Арсеналу та переможці конкурсу Найкращий книжковий дизайн. Ведуча: Людмила Ляхевич. 12:10-12:50 "Книжковий Лабіринт" - про перформанс за участі провідних українських дитячих авторів "Живі письменники. Спільна історія" та значення живого спілкування між письменником і читачем. Гостя: Таня Стус. Ведуча: Леся Воронина. 14:10-14:50 "Книжковий топ-7" - сім запитань до Сергія Жадана та Юрія Гуржи про кураторську програму "Вголос. Про себе". Ведуча: Олена Гусейнова. 15:10-15:50 "Це класика" - кросмедіа від Picnic Player: кухонна поезія, перформанси і культурна дипломатія. Ведуча: Наталія Попудрібко. 16:10-16:50 "Імператив" - презентація книжки Вахтанга Кіпіані "Країна жіночого роду". Гість: журналіст та історик Вахтанг Кіпіані. Ведучий: Василь Шандро. 17:10-17:50 "Імператив" - презентація нового українського перекладу "Короля Ліра" Шекспіра. Гість: автор перекладу Юрій Андрухович. Ведучий: Василь Шандро. Нагадаємо, щодня з 22 по 25 червня о 21:20 суспільний телеканал "UA: Культура" показуватиме спецпроєкт "Книжковий арсенал - 2021" (Джерело: Портал "ДМ Суспільного").
  • 23.06.2021 Отже, сьогодні завершується груповий етап Євро-2020. І саме сьогодні стане остаточно відомо, чи вийде збірна України до плей-офф раунду з третього місця. Один з матчів від якого залежатиме доля збірної України сьогодні транслюватиметься в ефірі радіо Промінь: Франція - Португалія. Топовий матч, в якому зустрінуться чемпіони світу - французи і чемпіони Європи - португальці. Щоб українці вийшли до 1/8 фіналу потрібно, щоб французи перемогли з різницею в три м'ячі. А в матчі Угорщина - Німеччина потрібна нічия, або виграш Німеччини. Після двох турів групового етапу лідерство в квартеті F має Франція, яка набрала чотири очки. Навіть в разі поразки в цьому матчі і "Ле Бле" потрапляють в плей-офф. Адже в рейтингу серед третіх місць вони випереджають Україну і Фінляндію. Команда Дідьє Дешама може скористатися можливістю обрати собі сітку зручніше. У Португалії зараз три очки. Вона може стати в групі як першою. Так і опуститися на останню позицію. Для виходу з групи Португалії досить не програти. А в разі своєї поразки і перемоги Угорщини над Німеччиною збірна складе з себе повноваження чемпіонів Європи. Отже друзі, сьогодні о 21:50 вмикайте UA: Радіо Промінь. Або слухайте і дивіться трансляцію на сторінці UA: Радіо Промінь в соціальній мережі FB. Матч коментуватимуть Костянтин Дульцев і Вадим Корженко. В перерві матчу вони обговорюватимуть ситуацію і грі і про те як проходить Євро-2020 з коментатором телеканалу Setanta Іваном Громиковим (Джерело: Сторінка Костянтина Дульцева у соцмережі Facebook).
  • 21.06.2021 У понеділок, 21 червня, о 21:35 в ефірі суспільно-політичного токшоу "Зворотний відлік" традиційно обговорять актуальні для країни та суспільства теми: темпи і ефективність вакцинації від COVID-19 в Україні та стан медичної реформи. Ведучі програми Мирослава Барчук та Павло Казарін, а також співведучий, редактор VoxCheck Максим Скубенко разом із запрошеними гостями обговорять тему вакцинації від COVID-19 та майбутнє медичної реформи. Чи зможе уряд виконати заявлений план вакцинації на 2021 рік? Яка ситуація із поставками вакцини в Україну та як у МОЗ збираються переконувати вакцинуватися українців? В обговоренні візьмуть участь народний депутат фракції "Слуга народу", голова парламентського Комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький, заступник міністра охорони здоров'я у 2016-2019 роках Олександр Лінчевський, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк і народна депутатка фракції "Слуга народу" Людмила Буймістер. У дискусії також візьмуть участь голова координаційної ради Благодійної організації "100% життя" Дмитро Шерембей та кореспондентка ВВС News Україна Діана Куришко. Дивіться суспільно-політичне токшоу "Зворотний відлік" щопонеділка о 21:35 на телеканалі UA: ПЕРШИЙ та на ютуб-каналі, а також слухайте в ефірі UA: Українське радіо. Для глядачів з порушеннями слуху працюватиме сурдоперекладач (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 18.06.2021 23-27 червня UA: Радіо Культура працюватиме наживо на Х Міжнародному фестивалі "Книжковий Арсенал". Уже традиційно найкультурніше радіо країни представлене на Книжковому Арсеналі окремою локацією - Студією прямого ефіру, що в центральній частині правого крила Мистецького арсеналу, у секції D4. Робота Студії прямого ефіру розпочнеться у середу, 23 червня, о 15:10 і триватиме до 18:00. В наступні дні студія мовитиме щодня з 10:10 до 18:00. У гості до ведучих UA: Радіо Культура завітають учасники фестивалю: найкращі сучасні письменники та письменниці й інші учасники/ці Книжкового Арсеналу. Отже, в програмі роботи студії - розмови про культові книжки та інші найважливіші культурні події нашого життя. Звичайно, не залишимо слухачів без огляду найцікавіших книжкових новинок цьогорічного Арсеналу. "UA: Радіо Культура - завжди у серці подій. Тож ми, звичайно, раді повернутися до Студії прямого ефіру на фестивалі "Книжковий Арсенал". Ця подія збирає всі головні книжки та літературні явища року. І про них ви почуєте все наживо - на UA: Радіо Культура", - каже продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська. Нагадаємо, що в Києві UA: Радіо Культура мовить на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Повна програма Студії прямого ефіру на Книжковому Арсеналі-2021: 1. Середа, 23 червня: 15:10-15:50 "Про Закон і благодать" - розмова про те, як популяризувати читання. Гість ефіру: Іван Малкович. Ведучий: Вадим Карп'як. 16:10-16:50 "Активізація" - про роль ветеранської літератури у протидії смисловій війні РФ проти України. Гості: радник міністерки у справах ветеранів Василь Павлов, офіцерка Збройних сил України, авторка книги "Щоденник нелегального солдата" Олена Білозерська. Ведуча: Людмила Тягнирядно. 17:10-17:50 "Імператив" - про проєкт "Космос всередині. Наїв і мистецтво аутсайдерів в Україні та світі: дефініції, історичний контекст і сучасність". Ведучий: Василь Шандро. 2. Четвер, 24 червня: 10:10-10:50 "Імператив" - про український літературний канон і місце письменниць у ньому. Гості ефіру: Віра Агеєва, Ростислав Семків. Ведуча: Ірина Славінська. 11:10-11:50 "Пряма мова" - про Creative writing: чи стала ковідна епоха часом для самовдосконалення. Гостя: Вікторія Амеліна. Ведуча: Олена Гусейнова. 12:10-12:50 "Штука" - про те, як Німеччина переживала пандемію, про нову книжку "Втрачене літо. Дойчланд курить на балконі" та про протестний табір у Берліні. Гість: Володимир Камінер, письменник. Ведуча: Людмила Ляхевич. 15:10-15:50 "Про закон і благодать" - про марафон написання листів українським бранцям Кремля. Чому це важливо? Гостя: Олександра Матвійчук, правозахисниця. Ведучий: Вадим Карп'як. 16:10-16:50 "Модуль знань" - про географію почерків України. Гостя: Алла Калініченко, засновниця школи каліграфії "Арт і Я", кураторка щорічних виставок шрифту та каліграфії на Книжковому Арсеналі, авторка мистецького збірника "Каліграфія: від навчання до експерименту". Ведуча: Ольга Вернигоренко. 17:10-17:50 "Емоційний інтелект" - про те, як мода та бренди впливають на розвиток суспільства та про книгу "Американський мрійник. Моє життя у фешн-індустрії" Томмі Гілфіґера та Пітера Ноблера. Гостя: Ірина Данилевська. Ведуча: Тетяна Трощинська. 3. П'ятниця, 25 червня: 10:10-10:50 "Імператив" Жінки в Біблії - що ми про них знаємо? Говорить Остап Сливинський, автор поетичного циклу "Імена". Ведуча: Ірина Славінська. 11:10-11:50 "У нас усе культурно" - про те, що таке справжня незалежність, та про український переклад книжки Уладзіміра Арлова "Краєвид з ментоловим ароматом". Гості: Мар'яна Савка, Олександр Ірванець. Ведуча: Олена Гусейнова. 12:10-12:50 "Кінозал" - про ТОП-100 найкращих українських фільмів від Довженко-центру. Гість: Олександр Телюк. Ведуча: Катерина Толокольнікова. 15:10-15:50 "Культ-Майдан" - про "невідомого Ульяненка" та "Гуцульську енциклопедію від Шекерика". Гості: Володимир Тихий та Іван Андрусяк. Ведучий: Павло Вольвач. 16:10-16:50 "Права людини понад усе" - про "справжніх чоловіків" та про те, де їх шукати. Гості: Тамара Марценюк, Микола Ябченко. Ведуча: Ірина Славінська. 17:10-17:50 "Імператив" - про те, чому люди ідуть в гори та про книжку Моріса Ерцоґа "Аннапурна. Легендарна історія про перше підкорення восьмитисячника". Гість: Тарас Поздній, альпініст. Ведучий: Василь Шандро. 4. Субота, 26 червня: 10:10-10:50 "Це класика" - про свободу у творчості. Гостя: поетка, видавчиня Мар'яна Савка. Ведуча: Наталка Писанка. 11:10-11:50 "Імператив" - про те, чи могла австрійська імператриця Сіссі бути розслідувачкою злочинів та про новий роман "Перше слідство імператриці". Гостя: авторка роману Наталка Сняданко. Ведуча: Ірина Славінська. 12:10-12:50 "Згадати все" - про чорні діри альтернативної реальності: 13 репортажів із псевдореспублік. Гість: польський журналіст Томаш Ґживачевський, автор книжки "Кордони мрій". Ведуча: Юлія Чаплінська. 14:10-14:50 "Книжковий топ-7" - про сім книжок, без яких з Книжкового Арсеналу не може піти культурна людина. Гостя: Анастасія Платонова. Ведуча: Олена Гусейнова. 15:10-15:50 "Шаровари-шоу" - українці і магія? Хто на чому ворожив і літав? Гостя: Катерина Диса. Ведучий: Захар Давиденко. 16:10-16:50 "Літературні мандри світом" - про те, як світові дитячі бестселери потрапляють на український книжковий ринок. Гостя: Олена Рибка, редакторка видавництва Vivat. Ведуча: Леся Воронина. 17:10-17:50 "Це класика" - розмова з кураторкою музичної програми Любов Морозовою про оптимістів, скептиків і дядька Михайла. Ведуча: Наталія Попудрібко. 5. Неділя, 27 червня: 10:10-10:50 "Це класика" - про перформанси як мистецьке явище. Гості: поети-перформери Дарина Гладун, Лесик Панасюк. Ведуча: Наталка Писанка. 11:10-11:50 "Штука" - про конкурс на найкращий книжковий дизайн від Книжкового Арсеналу. Гості: Оксана Хмельовська, кураторка професійних програм Книжкового Арсеналу та переможці конкурсу Найкращий книжковий дизайн. Ведуча: Людмила Ляхевич. 12:10-12:50 "Книжковий Лабіринт" - про перформанс за участі провідних українських дитячих авторів "Живі письменники. Спільна історія" та значення живого спілкування між письменником і читачем. Гостя: Таня Стус. Ведуча: Леся Воронина. 14:10-14:50 "Книжковий топ-7" - сім запитань до Сергія Жадана та Юрія Гуржи про кураторську програму "Вголос. Про себе". Ведуча: Олена Гусейнова. 15:10-15:50 "Це класика" - кросмедіа від Picnic Player: кухонна поезія, перформанси і культурна дипломатія. Ведуча: Наталія Попудрібко. 16:10-16:50 "Імператив" - презентація книжки Вахтанга Кіпіані "Країна жіночого роду". Гість: журналіст та історик Вахтанг Кіпіані. Ведучий: Василь Шандро. 17:10-17:50 "Імператив" - презентація нового українського перекладу "Короля Ліра" Шекспіра. Гість: автор перекладу Юрій Андрухович. Ведучий: Василь Шандро (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 18.06.2021 У червні UA: Українське радіо почало мовлення на частоті 93.9 МГц у місті Борислав Львівської області. Про це повідомив корпоративний сайт Суспільного. За словами члена правління, відповідального за платформу радіо, Дмитра Хоркіна, це вже двадцята FM-частота на Львівщині й плюс 40 тисяч мешканців міста потенційної аудиторії слухачів для Суспільного. Регіональні проєкти "Українське радіо Львів" можна слухати онлайн та на частотах: Львів - 103,3 МГц; Червоне - 102,8 МГц; Броди - 104,0 МГц; Красне - 100,2 МГц; Сколе - 103,3 МГц; Славське - 100,4 МГц; Завадка - 91,9 МГц; Козьова - 105,3 МГц; Новий Розділ - 92,2 МГц; Підгородці - 105,7 МГц; Підбуж - 88,7 МГц; Старий Самбір - 100,5 МГц; Добромиль - 105,6 МГц; Турка - 106,9 МГц; Бориня - 90,0 МГц; Верхнє - 91,1 МГц; Лімна - 104,1 МГц; Червоноград - 98,5 МГц та Ясениця - 91,4 МГц. Нагадаємо, що 10 жовтня 2019 року перший канал Суспільного радіо - "UA: Українське радіо" - виграв 34 FM-частоти, у тому числі три частоти на Львівщині - 93,9 МГц у м. Дрогобич, 92,2 МГц у м. Новий Розділ і 98,5 МГц у м. Червоноград. Частоту з Дрогобича перенесли на вежу, яка стоїть на території Борислава (Джерело: Портал "ДМ Суспільного").
  • 18.06.2021 Продюсеру Чернівецької філії Суспільного мовника Максиму Волошину підрізали гальма автомобіля. Те, що в машини не працюють гальма, виявили вранці, коли заводили авто. Про це повідомила у фейсбуку його дружина, ведуча, редакторка програми "Сьогодні.Головне" на телеканалі "UA: Буковина" Євгенія Гайфер. Зранку, коли вона з Максимом Волошиним виявили, що гальма не працюють, викликали майстра СТО. ""Вам підрізали гальма" - перший висновок майстра при огляді авто. Навіть не знаю, що було гірше: почути це, чи відчути, як під час руху автівки не спрацювали гальма. Страшно подумати, якби це сталося на центральній вулиці, а не в міжбудинковому проїзді", - поділилася вона. У коментарі сайту "Суспільне Новини" Максим Волошин сказав, що розглядає цей випадок як такий, що може бути пов'язаний з професійною діяльністю. За його словами, прямих погроз чи звинувачень він не отримував. "Для сторонніх людей продюсер філії - це людина, яка асоціюється з усім контентом, який виробляє медіа. Тому відкидати те, що випадок пов'язаний з роботою, не можу", - сказав продюсер філії Суспільного. Максим Волошин припускає, що підрізані гальма можуть бути наслідком конфліктів поза роботою. Наразі правоохоронці вилучили на експертизу гальмівний шланг, флешку з відеореєстратора, відбитки пальців. Вони вирішують питання про внесення відомостей до реєстру досудових розслідувань, повідомили "Суспільне Новини". Додамо, Чернівецька філія Суспільного (Суспільне Буковина)- частина Національної суспільної телерадіокомпанії. У філії діють телебачення, радіо та диджитал-департамент, які виготовляють передачі та новини (Джерело: Портал "ДМ Суспільного").
  • 18.06.2021 Розглянувши проєкт Закону України "Про місцевий референдум", Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 17 червня затвердила свої пропозиції і зауваження до нього. Вони здебільшого стосуються певних неузгодженостей у тексті нормативного акта і вказують на потребу уточнення окремих положень. Оцінюючи окремі норми законопроєкту, фахівці Національної ради зауважили на недотриманні принципу правової визначеності. Він означає, що обмеження основних прав людини та громадянина і втілення цих обмежень на практиці допустиме лише за умови, коли можна забезпечити передбачуваність застосування правових норм, які встановлюють обмеження. Тобто обмеження будь-якого права повинне базуватися на критеріях, які дадуть змогу особі відокремлювати правомірну поведінку від протиправної, передбачати юридичні наслідки своєї поведінки. Водночас термін "платформа спільного доступу до інформації", який міститься в законопроєкті, ані в ньому, ані в Законі України "Про телебачення і радіомовлення" не має свого визначення. Таким чином, конституційний принцип правової визначеності не може бути дотриманий. Також було зауважено на необхідності дотримання вимоги визначеності, ясності і недвозначності правової норми. Адже кожна норма має мати однакове застосування, не допускати необмеженості трактування, аби не призводити до сваволі. Чіткого визначення потребує і строк публікації в газеті "Голос України" розцінки вартості однієї хвилини (секунди) ефірного часу для місцевих референдумів. За порушення проєкту Закону України "Про місцевий референдум" передбачено, що Національна рада оголошує медіа, яке допустило порушення, офіційне попередження. Однак відповідно до частини другої статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" Національна рада застосовує санкції до телерадіоорганізацій у разі порушення ними вимог саме цього Закону та/або умов ліцензії. Отже, положення законопроєкту "Про місцевий референдум" необхідно узгодити із нині чинним профільним медійним законодавством. Докладніше ознайомитися із пропозиціями і зауваженнями, які висловила Національна рада до проєкту Закону України "Про місцевий референдум", можна noindex>ознайомитися в рішенні регуляторного органу (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.06.2021 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула на засіданні 17 червня два законопроєкти, що були підготовлені Міністерством економіки України, і надає до одного із них - "Про захист послуг умовного доступу" - свої пропозиції та зауваження. Члени Національної ради на засіданні 17 червня розглянули та обговорили проєкти законів України "Про захист послуг умовного доступу" та "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо захисту послуг умовного доступу", останній було погоджено без зауважень. Натомість положення законопроєкту "Про захист послуг умовного доступу", на думку членів Національної ради, потребують доопрацювання. Так, Національна рада зауважила, що в законопроєкті пропонуються нові визначення, які не узгоджуються з чинними законами, а також немає самого визначення поняття "послуги умовного доступу", необхідно уточнити і деякі інші дефініції. Із зауваженнями, які Національна рада пропонує Міністерству економіки України врахувати у проєкті закону, можна ознайомитися у додатку до відповідного рішення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.06.2021 16 червня UA: Українське радіо почало мовлення у місті Борислав Львівської області на частоті 93.9 FM. "Кожна нова частота Українського радіо на мапі країни дає можливість усе більшій кількості радіослухачів отримувати якісну, актуальну та неупереджену інформацію про події у країні та світі. Вітаємо Борислав на хвилях UA: Українське радіо. Це вже двадцята FM-частота на Львівщині й плюс 40 тисяч мешканців міста потенційної аудиторії слухачів для Суспільного", - зазначив член правління, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін. Нагадаємо, UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 17.06.2021 Сьогодні, 17 червня, на пленарному засіданні голосами 302 народних депутатів було ухвалено Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення". Цей Закон, зокрема, дає можливість регуляторному органові повернутися до проведення конкурсів на мовлення. Під час засідання Національної ради її голова Ольга Герасим'юк привітала усіх, хто відстоював ухвалення цього Закону. "Це гарна новина для незалежності Національної ради. Це було дуже важливо, і ми вдячні усім депутатам, які в таких драматичних обставинах два дні відстоювали питання, які стосуються роботи регулятора", - сказала вона. Законом передбачено врегулювати низку таких питань: а) подання кандидатур на посаду членів Національної ради; б) створення Президентом України конкурсної комісії для проведення відбору кандидатів на посаду члена Національної ради; в) врахування гендерної складової при призначенні членів Національної ради; г) вимоги до членів Національної ради, їх права та обов'язки; ґ) оплата праці працівників апарату Національної ради тощо. Як відомо, на період встановлення карантинних заходів в Україні у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 телеканали і радіостанції можуть відступати від умов своїх програмних концепцій. Такі рішення ухвалює Національна рада на звернення компаній. Новим Законом передбачено, що такий відступ не може перевищувати 35 відсотків загального обсягу мовлення компанії, визначеного ліцензією. Також зазначений Закон скасовує обмеження на проведення у час карантину конкурсів на мовлення. Таким чином, Національна рада зможе оголошувати конкурси і відновити ліцензування телерадіоорганізацій за результатами їх проведення, це особливо важливо з урахуванням завершення переходу на цифрові стандарти мовлення. Відповідно до прикінцевих і перехідних положень Закон набуде чинності наступного дня після його опублікування (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.06.2021 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула заяви 16 ліцензіатів про продовження терміну дії дозволів на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення і задовольнила їх. Термін дії дозволів продовжено ще на рік. Відповідні рішення регулятор ухвалив на засіданні 17 червня. Дозволи на тимчасове мовлення видаються Національною радою без проведення конкурсу (на звернення компаній) і безоплатно. Таким чином, держава надає можливість громадянам на територіях проведення операції Об'єднаних сил (ООС) і на межі з окупованим Кримом дивитися й слухати українські телеканали та радіостанції. Так, 16 ліцензіатів далі транслюватимуть свої програми на ці території. І. АТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України", м. Київ: 1. "UA: ПЕРШИЙ" - у м. Волновасі, м. Гірнику, м. Краматорську, м. Маріуполі Донецької області; с. Бахмутівці, смт Комишувасі, с. Підгорівці, с-щі Широкому Луганської області; м. Скадовську, смт Чаплинці, с. Чонгарі Херсонської області; 2. "UA: КУЛЬТУРА" - у м. Волновасі, м. Гірнику, м. Краматорську, м. Маріуполі Донецької області; с. Бахмутівці, смт Комишувасі, с. Підгорівці, с-щі Широкому Луганської області; м. Скадовську, смт Чаплинці, с. Чонгарі Херсонської області; 3. "UA: ДОНБАС" - у м. Волновасі, м. Гірнику, м. Краматорську, м. Маріуполі, м. Покровську Донецької області; с. Бахмутівці, смт Білолуцьку, смт Комишувасі с. Підгорівці Старобільського району, с-щі Широкому, Луганської області; 4. "UA: КРИМ", "UA: ХЕРСОН" - у м. Скадовську, смт Чаплинці, с. Чонгарі Херсонської області. ІІ. ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України", м. Київ (логотип "ДОМ") - у с. Бахмутівці, смт Комишувасі Луганської області; у м. Скадовську, смт Чаплинці, с. Чонгарі Херсонської області; ІІІ. КП "Телерадіокомпанія "Перший західний", м. Львів (логотип "ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ"), - у с. Бахмутівці Луганської області, у смт Біловодську, смт Білолуцьку, с. Зоринівці, смт Марківці, м. Сватовому Луганської області. IV. ТОВ "ТРК "Україна", м. Маріуполь Донецької обл.: 1. "УКРАЇНА" - у м. Волновасі Донецької області; 2. "ДОНБАС" - у м. Волновасі, м. Покровську Донецької області. V. ТОВ "ТРК "Студія 1+1", м. Київ (логотип "1+1"), - у м. Волновасі Донецької області. V. ТОВ "Чорноморська телерадіокомпанія", м. Київ (логотип: "стилізоване зображення сонця на хвилі"), - у смт Чаплинці Херсонської області. VII. ТОВ "Міжнародна комерційна ТРК" (ICTV), м. Київ - у м. Гірнику Донецької області, смт Чаплинці Херсонської області. VIII. ТОВ "Телеканал СТБ", м. Київ (логотип "С-Можливо все!" (комбіноване)"), - у м. Гірнику Донецької області, м. Скадовську, смт Чаплинці, с. Чонгарі Херсонської області. Радіо: I. АТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України", м. Київ: 1. "УКРАЇНСЬКЕ РАДІО" - у с. Бахмутівці, м. Сватовому Луганської області; у м. Гірнику Донецької області; смт Чаплинці Херсонської області; 2. "РАДІО "ПРОМІНЬ" - у м. Волновасі Донецької області; у м. Старобільську, с-щі Широкому Луганської області; 3. "УКРАЇНСЬКЕ РАДІО. ПУЛЬС" - у с. Бахмутівці Луганської області. II. ПП Фірма "Лямін", м. Київ (позивні "Радіо РОКС - Україна"), - у м. Генічеську Херсонської області; III. УК "Телебачення і радіомовлення "ЮТАР", м. Київ (позивні "KISS FM"), - у м. Генічеську Херсонської області; IV. ТОВ "ТРК "Медіа Маркет", м. Київ (позивні "ХІТ ФМ"), - у м. Генічеську Херсонської області. V. ТОВ "ТРО "Русское радио" - Україна", м. Київ (позивні "Русское Радио" - Україна"), - у с. Бахмутівці Луганської області. VI. ТОВ "ТРК "Можливість", м. Слов'янськ Донецької обл. (позивні "радіо М"), - у с. Бахмутівці Луганської області. VII. ТОВ "УНА-1", м. Рівне (позивні "Радіо УНА. Перша українська націоналістична хвиля"), - у м. Гірнику Донецької області. VIII. ТОВ "ТРК Клас", м. Київ (позивні "Перець FM", "Стильное"), - у м. Щасті Луганської області; IX. ТОВ "ТРК "Радіо-Ера", м. Київ (позивні "РАДІО НВ"), - у м. Гірнику Донецької області, у смт Чаплинці, у с. Чонгарі Генічеського району Херсонської області. Довідково: Дозвіл на тимчасове мовлення видається ліцензіатам Національної ради відповідно до регуляторного акта - Порядку видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення, умови дозволу та порядку здійснення нагляду за додержанням законодавства про телебачення і радіомовлення телерадіоорганізаціями, що здійснюють тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення на підставі відповідного дозволу. Термін дії дозволу - 1 рік із дати набрання чинності. Національна рада розпочала цей процес ще 2014 року, розуміючи нагальну потребу населення східних і південних регіонів України мати доступ до програм українських телеканалів і радіостанцій після того, як низка веж на непідконтрольних територіях була захоплена окупантами (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.06.2021 17 червня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення скасувала санкцію "оголошення попередження", що була застосована до Міськрайонної радіостудії "РОМЕН" із міста Ромни Сумської області через порушення умов ліцензії. Мовник звернувся до регулятора з відповідним проханням, користуючись правом ліцензіатів на оскарження санкції, і отримав позитивний результат. Перевіривши діяльність Міськрайонної радіостудії "РОМЕН", на засіданні 10 січня 2019 року Національна рада визнала порушення у її діяльності та оголосила попередження. Радіостанція не дотрималася власної програмної концепції, а також протягом 30 робочих днів не подала до Національної ради заяви про переоформлення ліцензії про зміну відомостей про керівні й наглядові органи. Таким чином, компанія порушила частину восьму статті 28 і частину четверту статті 35 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Радіостудія "РОМЕН" повинна була привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства упродовж місяця з дня ухвалення рішення. Після закінчення визначеного терміну представництво Національної ради у Сумській області провело моніторинг мовлення радіостудії, який засвідчив, що порушення програмної концепції усунуто. Крім того, до Національної ради надійшла заява цього мовника про переоформлення ліцензії у зв'язку зі зміною керівника, складу редакційної ради, переліку пов'язаних осіб, програмної концепції мовлення, а також оператора телекомунікацій та способу доставки сигналу. Регулятор розглянув її на засіданні і переоформив ліцензію на мовлення. З огляду на з'ясовані факти, які підтвердили, що радіостудія "РОМЕН" мовить без порушень, члени Національної ради задовольнили її заяву та скасували санкцію "оголошення попередження" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.06.2021 Верховна Рада ухвалила закон про незалежність Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Закон має вилучити норми, якими було призупинено проведення конкурсів Нацради на видачу ефірних ліцензій на період карантину, пов'язаного з COVID-19. Закон підтримало 302 народних депутатів. Загалом народні депутати розглянули 539 поправок, зареєстрованих до розгляду в другому читанні. Під час обговорення поправок член фракції "Європейська солідарність" Микола Княжицький наполягав виписати механізм підстав звільнення кожного члена Нацради, інакше президент України буде відкликати на власний розсуд своїх членів, а це не зробить їх незалежними. Також він просив переоголосити конкурс на членів Нацради від парламенту, у якому б фракції могли висунути своїх кандидатів. Нагадаємо, 31 жовтня 2019 року Верховна Рада України проголосувала за звільнення з посад членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольги Герасим'юк, Олександра Ільяшенка та Олега Черниша. Але вони продовжують виконувати обов'язки до моменту призначення нових членів. Конкурс, який має пройти в профільному комітеті з питань телебачення і радіомовлення, загальмувався. Найбільше поправок до законопроекту №4107 подали представники фракції ОПЗЖ. Під час розгляду кожної з них вони критикували роботу Нацради та закриття каналів "112 Україна", ZIK та Newsone, вважаючи це наступом на свободу слова. Народний депутат від фракції ОПЗЖ Юрій Павленко дорікнув колегам, що жодного разу парламент не заслухав звіт Нацради. Майже всі поправки опозиційних фракцій, які окремо голосувалися в сесійній залі, не були підтримані більшістю народних депутатів. Нагадаємо, метою ухвалення законопроєкту є необхідність вироблення дієвої процедури призначення та припинення повноважень членів Національної ради, оскільки наявна процедура не може повноцінно гарантувати принцип незалежності та ефективних і прозорих механізмів діяльності державного регулятора. Одним із головних завдань пропонованих змін є урегулювання порядку подання кандидатур на посаду члена Національної ради. У проєкті вносяться пропозиції щодо: а) урегулювання порядку подання кандидатур на посаду члена Національної ради; б) утворення конкурсної комісії, з метою обговорення запропонованих кандидатур на посаду члена (членів) Національної ради і внесення на розгляд Президенту України; в) встановлення переліку вимог та обмежень до кандидатури на посаду члена Національної ради і до громадських об'єднань та творчих спілок, які можуть бути суб'єктами подання таких кандидатур; г) визначення підстав дострокового припинення повноважень члена Національної ради; ґ) вдосконалення оплати праці членів Національної ради та працівників Апарату; д) врегулювання деяких питань діяльності Національної ради під час дії карантину та інших обмежувальних заходів; е) створення механізму забезпечення проведення засідань без участі відповідних ліцензіатів, за умови, якщо ліцензіата було належним чином повідомлено про час та місце проведення засідання. Цим документом пропонують внести зміни до законів "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про телебачення і радіомовлення", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19" та "Про адміністративні послуги". Нагадаємо, члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики 10 лютого 2021 року розглянули проєкт закону №4107 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення" та рекомендували Верховній Раді прийняти його у другому читанні та в цілому. Раніше Верховна Рада 15 грудня 2020 року прийняла проєкт №4107 за основу в першому читанні. Законопроект розроблено на виконання міжнародних зобов'язань щодо імплементації у національне законодавство норм Директиви Європейського парламенту та Ради 2010/13/ЄС про аудіовізуальні медіа послуги від 10 березня 2010 року зі змінами, внесеними Директивою (ЄС) 2018/1808 від 14 листопада 2018 року в частині забезпечення незалежності державного регулятора в сфері телерадіомовлення. Як писав ДМ, Комітет гуманітарної та інформаційної політики 11 листопада 2020 року підтримав цей проєкт і рекомендував парламенту ухвалити його за основу. Члени комітету зазначали, що потребують доопрацювання й гендерні питання, запропонований порядок звітності Нацради перед суб'єктами призначення - Верховною Радою та Президентом України та прийняття рішень за результатами розгляду звіту, а також порядок оплати праці членів Нацради. Комітет підтримав вилучення норм, якими було призупинено проведення конкурсів (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 17.06.2021 Футбольний марафон на UA: Радіо Промінь триває. Трансляції топових ігор ЄВРО-2020 йдуть повним ходом і у четвер на шанувальників очікують матчі групи С, в яких вирішуватиметься подальша доля української збірної. Сьогодні о 16:00 на хвилях Променя і Українського радіо розпочнеться гра між збірними командами України і Північної Македонії. Його коментуватимуть Вадим Корженко і Олександр Монзолевський. До речі, ця коментаторська пара дебютує на матчах Євро-2020. Обидві збірні стартували на єврофорумі з поразок. Македонці створити проблеми Австрії. До 78-ї хвилини рахунок був нічийним - 1:1. Україна змогла відігратися незважаючи на те, що пропустила першjю два голи. Але за рахунку 2:2 Нідерланди забили вирішальний гол і здобули перемогу. Поки що обидві збірні - аутсайдери групи С. По суті цей матч для обох є вирішальним. Поразка зводить до мінімуму шанси на вихід до плей-офф. О 22:00 на Промені розпочнеться трансляція матчу Нідерланди - Австрія. Його переможець достроково забезпечить собі вихід в плей-офф. Коментуватимуть його Костянтин Дульцев і Вадим Власенко. Обидві збірні змогли добитися необхідного результату в стартових матчах. Нідерландам вдалося дотиснути Україну в яскравій грі з п'ятьма голами, в той час як австрійці успішно впоралися зі збірною Північної Македонії. У підсумку, і ті і інші змогли виконати свої завдання в першому колі, забивши опонентам по три м'ячі, але при цьому пропустивши і навіть деякий час ризикували зіграти внічию. Таким чином, зараз Австрія очолює групу С завдяки різниці м'ячів. Голландці провели яскравий, але далеко не бездоганний матч проти збірної України. Футболісти Франка де Бура здатні легко ускладнити собі життя за кілька хвилин. Однак разом з цим в цій команді є потужні виконавці, здатні самотужки кардинально змінити ситуацію на полі. У збірної Австрії був нервовий і непереконливий матч з Північною Македонією. З Нідерландами підопічні Франко Фоди вже точно не в статусі фаворита. Трансляції можна не тільки слухайти, а й дивитись у соціальній мережі FB на сторінці радіо Промінь (https://www.facebook.com/prominfm). Там можна залишати свої коментарі стосовно матчу, найкращі з яких кометатори зачитають в ефірі (Джерело: Сторінка Костянтина Дульцева у соцмережі Facebook).
  • 16.06.2021 До уваги ліцензіатів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, громадськості та ЗМІ! Засідання 17 червня триватиме онлайн. Повідомляємо, що відповідно до змін Регламенту Національної ради, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради, яке відбудеться 17 червня, початок об 11:00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.06.2021 Законопроєкт №2576 про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" (щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії України) розглянуть на наступній сесії Верховної Ради, яка розпочнеться у вересні. Про це "ДМ Суспільного" сказав голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України Микита Потураєв. За його словами, законопроєкт про внесення змін до закону про Суспільне Верховна Рада не встигне розглянути на п'ятій сесії, яка завершується 23 липня 2021 року. Тож у Комітеті прийняли рішення виносити на розгляд законопроєкт №2576 уже на наступній сесії. Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила Закон України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" у 2014 році, зі змінами у 2015, 2016 і 2017 роках. 12 грудня 2019 року у Верховній Раді зарєстровано проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" (щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії України). Зокрема, у змінах до закону хочуть не менше половини бюджетного фінансування НСТУ спрямувати на контент. У березні 2021 року Микита Потураєв сказав, що законопроєкт про Суспільне стоїть у плані законодавчих робіт на п'яту сесію Верховної Ради України IX скликання (лютий-липень 2021 року). Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук додала, що від Комітету не буде затримок (Джерело: Портал "ДМ Суспільного").
  • 16.06.2021 Сьогодні, у середу, 16 червня, о 17:08 на UA: Українське радіо стартує спецпроєкт, присвячений саміту в Женеві, де відбувається зустріч президента США Джо Байдена та президента РФ Володимира Путіна. По завершенню спецпроєкту відбудеться пряма трансляція пресконференції Джо Байдена, початок якої заплановано на 19:30. Чого чекати від Женевського саміту? Чи перетвориться він на нову Ялту-45, коли Байден погодиться на сферу російського впливу? Чи на нову Мальту-89, де Путін здасть свої позиції? Чи, як у Рейк'явіку 1986 року, сторони роз'їдуться ні з чим? У студії програми "Сьогодні. Ввечері" історичну подію, яка відбувається прямо зараз, аналізуватимуть провідні українські політики, історики та військові експерти. Зокрема, говоритимуть про склад делегацій з обох боків, позиції та "червоні лінії" кожної зі сторін, співробітництво України з НАТО та трикутник Росія-Китай-США, воєнний потенціал РФ і США та наслідки накопичення російських військ на кордоні між Україною та Росією. До студії запрошені кандидат історичних наук Володимир Лукін, політик та доктор юридичних наук Степан Гавриш, доктор історичних наук Андрій Мартинов, військовий експерт Олег Жданов, політичний експерт Олександр Лєонов та інші. Ведучі програми - Наталія Чорна та Віталій Науменко. Одразу після спецпроєкту UA: Українське радіо наживо транслюватиме пресконференцію Джо Байдена, яка розпочнеться одразу по завершенню перемовин двох президентів орієнтовно о 19:30. Відеотрансляцію пресконференції Джо Байдена також можна буде дивитися на телеканалі UA: ПЕРШИЙ, ютуб-каналі та фейсбук-сторінці телеканалу. UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни. В Києві мовить на частоті 105 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 15.06.2021 ЄВРО-2020 набирає обертів! На хвилях UA: Радіо Промінь тривають трансляції топових матчів турніру. Сьогодні на шанувальників футболу очікують одразу дві гри групи F, де зібралися провідні збірні континенту. Матч Португалія - Угорщина розпочнеться о 19:00. Переможці минулого Євро і команда яку не можна списувати з рахунків, незважаючи на аутсайдерська статус. Його коментуватимуть Вадим Власенко і Галина Винниченко. І о 22:00 в центральному матчі ігрового дня зустрінуться головні фаворити - Німеччина і Франція. Між іншим переможці двох останніх чемпіонатів світу. Коментаторами матчу будуть Костянтин Дульцев і Олександр Обремський Збірна Франції має намір зробити все, щоб з другої спроби виграти турнір. Німеччина за статусом нічим не поступається. Однако після провального минулого ЄВРО-2016 німцям треба довести на скільки конкурентно спроможною є ця команда, щоб претендувати на титул. В перерві матчу, своїми враженнями після першого тайму поділиться спортивний оглядач Іван Вербицький ! Трансляцію можна не тільки слухайти, а й дивитись у соціальній мережі FB на сторінці UA: Радіо Промінь (https://www.facebook.com/prominfm). Там можна залишати свої коментарі стосовно матчу, найкращі з яких коментатори зачитають в ефірі під час трансляції (Джерело: Сторінка Костянтина Дульцева у соцмережі Facebook).
  • 14.06.2021 У понеділок, 14 червня, о 21:35 в ефірі суспільно-політичного токшоу "Зворотний відлік" традиційно обговорять актуальні для країни та суспільства теми: протидія "Північному потокові-2" та вступ України до НАТО. У першому блоці програми ведучі Мирослава Барчук та Павло Казарін, а також співведучий, редактор VoxCheck Максим Скубенко разом із запрошеними гостями обговорять енергетичну складову гібридної війни Росії проти України. Чи зможе РФ завершити будівництво "Північного потоку-2"? Що буде із транзитом блакитного палива через Україну? Чи відмовиться Путін від транспортування газу через Україну та наскільки це збільшить ймовірність повномасштабної континентальної війни, захоплення значних територій України та знищення критичної інфраструктури? У другому блоці токшоу відбудеться дискусія про нинішній стан відносин України з НАТО. У студії спробують з'ясувати, коли Україна отримає План дій щодо членства в Північноатлантичному альянсі, і яким може бути цей план. Обговорять також, у чи допоможе членство України в НАТО приборкати країну-агресора? На розмову до студії прийдуть народні депутати фракції "Слуга народу" Єлизавета Ясько та Микита Потураєв, народний депутат фракції "Голос" Сергій Рахманін та народна депутатка фракції "Європейська солідарність" Іванна Климпуш-Цинцадзе. Крім того, в дискусії візьмуть участь дипломатка, юристка, радниця міністра енергетики та вугільної промисловості України Олена Зеркаль і Надзвичайний і Повноважний Посол України в США (2015-2019), голова Правління Українського кризового медіацентру Валерій Чалий. Скайпом до обговорення приєднаються журналіст Української служби "Голосу Америки" Остап Яриш та журналіст і телеведучий Віталій Портников. Дивіться суспільно-політичне токшоу "Зворотний відлік" щопонеділка о 21:35 на телеканалі UA: ПЕРШИЙ та на ютуб-каналі, а також слухайте в ефірі UA: Українське радіо. Для глядачів з вадами слуху працюватиме сурдопереклад (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 14.06.2021 7-8 червня 2021 року в Івано-Франківську відбулася дводенна робоча зустріч колективу філії UA: КАРПАТИ та керівників центральної дирекції у складі Вікторії Сидоренко, директорки з управління персоналом, Марії Фрей, головної продюсерки регіонального мовлення, Ірини Гасанової, керівниці управління обліку кадрів, Тетяни Ящук, завідувачки відділу по роботі з філіями та центральною дирекцією, та Юлії Мороз, керівниці управління внутрішніх комунікацій. Мета зустрічі - розвиток корпоративної культури та налагодження взаємодії в команді. "Суспільне мовлення - велика компанія з командою по всій країні. Такі зустрічі з колегами з філій допомагають синхронізуватися на операційному та ціннісному рівнях, щоб усі працівники знали, що відбувається в компанії: які цілі, плани та виклики, як ми можемо ефективно взаємодіяти та допомагати одне одному", - прокоментувала Вікторія Сидоренко. Як зазначила Марія Фрей, пандемія змістила звичні плани і майже рік компанія обмежувала особисті зустрічі у філіях, щоб запобігти поширенню інфекції. "Ми перемістили наше спілкування на інтернет-платформи, але онлайн має свої обмеження. Регулярні зустрічі з працівниками на місцях для обговорення поточних і стратегічних питань нарешті повертаються в докарантинний режим. Так, упродовж літа окрім системної взаємодії разом із філіями працюватимемо над новою концепцією регіонального мовлення і якісним упровадженням інших політик", - розповіла пані Марія. 7 червня команда філії Суспільного UA: КАРПАТИ взяла участь у воркшопі на тему "Три ролі, які не запишуть до трудової книжки, або як пройти у взаємодії від залежності до партнерства", який провела Вікторія Мришук, організаційна та екзистенційна коучиня, фасилітаторка, сертифікована консультантка команди проєкту трансформації системи управління та корпоративної культури Суспільного мовлення. "У часи змін здатність об'єднуватись і спільно перетворювати випробування на уроки та успіхи має вирішальне значення для організації", - зазначила Вікторія Мришук. На другий день у ході спільної фасилітаційної сесії для поліпшення корпоративної культури та налагодження взаємодії в команді колеги обговорювали питання розвитку партнерства, виявлення потреб і напрацювання карти необхідних змін (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 14.06.2021 У п'ятницю, 11 червня, відбулася перша зустріч голови правління Суспільного мовника Миколи Чернотицького з очільником українського офісу Японського агентства міжнародного співробітництва JICA Суґімото Сатоші для обговорення результатів міжнародної технічної допомоги. Суґімото Сатоші відвідав приміщення апаратно-студійного комплексу, які будуть використані для реалізації останньої частини "Проєкту розвитку потенціалу Суспільного мовника в Україні" (далі - Проєкт) - навчання та експертна допомога у створенні сучасної студійної апаратної, яка працюватиме з 4-ма студіями за принципом remote production. Для реалізації цієї частини Проєкту залучено додаткову грантову допомогу від уряду Японії. Він допоможе якісно і кількісно збільшити потужності Суспільного у виробництві програм. "Я вражений тим, наскільки всі ваші співробітники докладають зусиль для покращення Суспільного та поліпшення програм, - зазначає Суґімото Сатоші. - Моя кар'єра тут (в JICA Україна - прим. ред.) почалася менше ніж рік тому. Мій колега, який працює в Токіо та бере участь у Проєкті з самого початку, приємно здивований швидким та значним прогресом. Ми пишаємося спільною роботою. За час нашої співпраці ми разом упевнено досягли кількох цілей за такими напрямками: висвітлення новин у надзвичайних ситуаціях, а також виробництві наукових і дитячих програм". На зустрічі сторони висловили задоволення результатами співпраці за минулі роки та сподівання на ефективне завершення Проєкту до весни 2022 року. Також обговорили наміри стосовно продовження спільної роботи в межах наступної фази Проєкту міжнародної технічної допомоги. "Наша стратегія на наступні чотири роки спрямована на продакшн та діджитал. Також ми хочемо створити OTT-платформу, здатну конкурувати з національними OTT-платформами, стрімінговим сервісом Netflix та іншими країнами. Цільова аудиторія суспільних телеканалів 60+, і для того, щоб привернути увагу людей, молодших за 40 років, до контенту Суспільного, ми плануємо робити акцент на онлайн-платформах", - зазначив Микола Чернотицький. Нагадаємо, 13 березня 2019 року Кабінет Міністрів України підписав угоду - у формі обміну нотами - з Урядом Японії щодо надання Україні гранту на закупівлю спеціального обладнання для АТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 14.06.2021 Команда Суспільного мовника вітає фізичну особу-підприємця Лебедєву Марію Святославівну з перемогою в мистецькому конкурсі на часткове виробництво радіопроєкту "Психологія злочину" для UA: Українське радіо. Конкурсна комісія з організації та проведення мистецького конкурсу високо оцінила конкурсний проєкт переможниці. Її творча команда готуватиме цикл передач для поціновувачів жанру true crime, в основі яких - реальні розслідування злочинів, що сталися в Україні. "Психологія злочину" - передача у форматі радіодетективу, в якій досліджуватимуть поведінку злочинців, аналізуватимуть методики слідчих та експертів. Команда Суспільного мовника висловлює вдячність усім учасникам мистецького конкурсу за участь і неймовірні конкурсні проєкти. А також нагадуємо, що АТ "НСТУ" упродовж 2021 року проводить ряд мистецьких конкурсів для радіоканалів UA: Українське радіо та UA: Радіо Промінь, в яких ви також можете взяти участь (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 14.06.2021 Щобудня вмикайте ранкове шоу "Активація" на хвилі львівського радіо "Вголос FM" (107.2 МГц та Інтернет-мовлення 256k.), давайте правильну відповідь на запитання ведучих та ставайте учасником Радіо Гольф Турніру. Ваше завдання: скласти речення з 5 хаотично перемішаних слів в логічну послідовність та написати правильну відповідь у телеграм або вайбер "Вголос FM". Щодня співробітники станції обиратимуть переможця , а щоп'ятниці одного щасливчика, чи щасливицю, яка отримає у подарунок 1 урок гольфу у @edemgolfclub. Ну а за підсумками 9 тижнів у суперфіналі буде визначено головного переможця, який отримає у подарунок курс навчання гольфу від партнера акції - Edem Golf Club. Радіо "Вголос FM" бажає вам успіху! (Джерело: Сторінка радіо "Вголос FM" у соцмережі Facebook).
  • 13.06.2021 Уже завтра, у понеділок, 14-го червня, о 20:00 ведуча програми "З Понеділка", що на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Громадське радіо" (Київ-99.4 МГц, Лисичанськ-87.7 МГц, Маріуполь-89.1 МГц, Бахмутівка-98.1 МГц, Захарівка-89.8 МГц, Новотошківське-90.0 МГц, Старобільськ - 90.2 МГц, Краматорськ-90.9 МГц, Гірник-91.4 МГц, Біловодськ - 92.6 МГц, Білолуцьк - 100.0 МГц, Зоринівка - 103.7 МГц, Волноваха - 103.8 МГц та 66.05 МГц, Арциз-105.9 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 24k. AAC, Інтернет-мовлення 160k., Інтернет-мовлення 160k. та Інтернет-мовлення (реґіони) 320k.), Катерина Мацюпа відповість на усі ваші питання про тренування та харчування! Що небезпечніше - ГМО чи трансжири? Як полегшити кріпатуру? Чи можна "відпрацювати" їжу? Який вид спорту обрати? Ставте свої запитання у коментарях, а Катерина у відповідь поділиться своїм досвідом у прямому ефірі на сторінці у Facebook. Цією трансляцією "Громадське радіо" розпочинає традицію регулярних тематичних ефірів з журналістками та журналістами Громадського радіо на підтримку свого Patreon: cutt.ly/1bhVfGR (Джерело: Сторінка "Громадського радіо" у соцмережі Facebook).
  • 13.06.2021 "Всередині Євро" - на хвилях столичної радіостанції "Джем FM" (95.6 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.). Такого чемпіонату Європа ще не бачила! 11 країн, 11 міст, 11 стадіонів! FAVBET та "Джем FM" представляють спеціальний проект "Всередині Євро". Слухайте у будні о 8:50 та 17:50. Ексклюзивні новини, прогнози та аналітика усіх матчів. Вболіваємо за великий футбол!!! (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 13.06.2021 Зустрічайте нову ведучу на столичній мережевій станції "NRJ Україна" (Київ-92.8 МГц, Суми-88.6 МГц, Кропивницький-99.3 МГц, Нікополь-100.6 МГц, Івано-Франківськ-102.0 МГц, Рівне-102.2 МГц, Чернігів-105.9 МГц, Житомир-107.3 МГц, Черкаси-101.6 МГц, Кривий Ріг-103.2 МГц, Харків-101.1 МГц, Кременчук-106.0 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.). Це юна зіронька VLADA K і вона знає всі треки, під які відриваються підлітки. Слухайте топ найкращих бенґерів мережі щонеділі о 10:00 в програмі TOP TEEN CHART на Радіо NRJ (Джерело: Сторінка радіо "NRJ Україна" у соцмережі Facebook).
  • 12.06.2021 Мрієте бути ведучим / ведучою на радіо? Час реалізувати свою мрію на львівському радіо "Вголос FM" (107.2 МГц та Інтернет-мовлення 256k.)! Станція хоче саме вас - сучасних, драйвових, кльових, неймовірно позитивних і відповідальних! Надсилайте свої демозаписи на і не обов'язково якісні та професійні, ви можете записатись на звичайний диктофон свого смартфону. Головне - розкажіть коротко про себе і запишіть "уявний вихід в ефір". Не забудьте залишити свої контакти для зв'язку. На вас чекають в прогресивній команді нового та сучасного Вголос FM! (Джерело: Сторінка радіо "Вголос FM" у соцмережі Facebook).
  • 12.06.2021 Важлива інформація! GOOD MORNING SHOW, що на хвилі кам'янського "TopRadio" (104.4 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. AAC, Інтернет-мовлення 128k. Ogg, Інтернет-мовлення 128k. Opus та Інтернет-мовлення 192k.), йде на літні канікули. Але не хвилюйтесь, канікули тільки до осені! А поки що слухайте улюблених ведучіх в лінійних ефірах. Залишайтеся на хвилі 104.4FM! Тільки тут багато смачної музики. Також не забувайте про ЗАМОВЛЯТОР і готуйте свої привіти, вітання, цікаві історії... (Джерело: Сторінка "TopRadio" у соцмережі Facebook).
  • 12.06.2021 Друзі, неймовірні новини! UA: Радіо Промінь - офіційний радіопартнер трансляцій Євро 2020 в Україні. Чемпіонат Європи - головна футбольна подія літа 2021 року. Турнір був перенесений рівно на рік через пандемію коронавірусу. А UA: Радіо Промінь - ексклюзивний транслятор Євро 2020 на радіо в Україні. В прямому ефірі ви почуєте трансляції 20 матчів чемпіонату Європи. Детальний розклад трансляцій дізнаєшся вже незабаром. Stay tuned! (Джерело: Сторінка UA: Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 11.06.2021 В кожного радіо інколи має бути профілактика. У суботу, 12-го червня, старосамбірське радіо "Голос Прикарпаття" (91.4 МГц та Інтернет-мовлення 64k. AAC+) відпочиває. З технічних причин (Джерело: Група радіо "Голос Прикарпаття" у соцмережі Facebook).
  • 11.06.2021 UA: Радіо Культура у партнерстві з Центром громадянських свобод, Книжковим Арсеналом та ПЕН-Україна запускають традиційний Літній марафон листів для бранців Кремля-2021 - #PrisonersVoice: "Листівка політв'язню з Арсеналу". Триватиме він 5 днів (з 23 по 27 червня) упродовж Х Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал". "Радіо Культура як інформаційний партнер Книжкового Арсеналу підтримує цю ініціативу. В наших ефірах можна буде почути й історії людей, які самі пишуть листи українським бранцям Кремля, і конкретні поради про те, як саме написати листа так, аби він дійшов до адресата. Поговоримо також про контекст цієї ініціативи та про те, чи лист є дієвим інструментом допомоги в'язням. Для Радіо Культура ця тема є дуже близькою, адже Денис Кашук, якого ув'язнили російські окупанти в Криму, - двоюрідний брат нашої колеги, Олени Гусейнової. Ці ефіри - наш жест солідаризації та підтримки", - сказала продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська. Зараз в Росії та Криму перебуває більше сотні в'язнів Кремля. Здебільшого вони - люди із загостреним почуттям справедливості, з яких зробили "екстремістів", "терористів", "диверсантів" та "шпигунів". Багато з них не бачили рідних уже кілька років, а єдиний зв'язок зі світом для них - звичайні паперові листи, наголошують у Центрі громадянських свобод. Таким чином, за допомогою звичайних, здавалося б, листівок організатори марафону хочуть вкотре сказати усім бранцям, що про них не забувають, що за їхнє звільнення борються і що їх чекають на волі. В ході марафону #PrisonersVoice: "Листівка політв'язню з Арсеналу" всім відвідувачам книжкового фестивалю запропонують скористатися простою інструкцією, підписати поштівки й відразу ж закинути їх до скриньок, які стоятимуть на локації. Творча група UA: Радіо Культура, яка вестиме прямі включення впродовж усіх фестивальних днів, розповідатиме про Марафон та його деталі у своїх радіоефірах По завершенню фестивалю всі листи передадуть нашим співвітчизникам (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 11.06.2021 Від сьогодні програма "Гра в пас", що на хвилях львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7 МГц, Рівне-89.5 МГц, Луцьк - 89.8 МГц, Тернопіль - 102.3 МГц, Славське - 102.6 МГц, Старий Самбір - 102.7 МГц, Борислав - 102.9 МГц, Червоноград - 103.0 МГц, Радехів - 103.6 МГц, Турка - 105.9 МГц, Шацьк - 106.7 МГц, Броди - 107.5 МГц, Новий Розділ - 107.6 МГц, Стрий - 107.9 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 64k. ACC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.), переходить на новий рівень. Ведучі програми Святослав Драбчук та головний редактор газети "Спортивка" Віталій Павлишин сьогодні будуть обговорювати EURO 2020, яким буде цей чемпіонат та прогнози на гру. Гостем студії є головний тренер футбольного клубу РУХ Львів Іван Федик. Не пропустіть, сьогодні о 20:00 на Файному радіо FM Галичина. Партнер проєкту Спартак (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 11.06.2021 Столична радіостанція "Джем FM" (95.6 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) додає гарячих літніх новинок у рубрику "ДжемРекомендує". Ловіть в ефірі свіжі треки: ZERNO - Темними Ночами; Бумбокс & Sasha Chemerov - Любила; Zemfira - Абъюз; Maria Burmaka & Alex Pilips - З тобою; Группа Мураками - Кепочка. НеПопсуйте разом з Джем FM (Джерело: Сторінка радіо "Джем FM" у соцмережі Facebook).
  • 11.06.2021 Офіс Ради Європи в Україні у рамках проєкту "Рада Європи і Європейський Союз працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні" підготував для працівників медіарегулятора, представників Національної ради, а також фахівців медіасфери та громадськості сектору серію вебінарів "Запровадження стандартів Ради Європи та директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги у регулювання медіа в Україні". Загалом навчальна програма складалася із шести вебінарів на теми: медіабезпека, регулювання онлайн-медіа, роль регулятора у боротьбі із сексизмом у медіа та рекламі, розвиток регіональних і місцевих мовників, регулювання діяльності платформ доступу до аудіовізуальних і цифрових послуг та штучний інтелект і великі дані в аудіовізуальному секторі. Оприлюднюємо матеріали презентацій міжнародних консультантів Ради Європи, які виступали на вебінарах із доповідями, а також записи заходів: https://www.dropbox.com/sh/jtz1jq9en5d5fh1/AAClrJMcc2j8ffvMchWvooTja?dl=0 (записи); https://drive.google.com/drive/folders/1llGMxc6aUwJ_IhpPkrUGgcpN0Ou94AA2?usp=sharing (презентації) (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.06.2021 У п'ятницю, 18 червня, о 18:07 на UA: Українське радіо слухайте наступне інтерв'ю з серії, присвяченої 25-річчю Конституції України. Про стан додержання й захисту прав і свобод людини та громадянина в Україні авторка та ведуча спецпроєкту Світлана Мялик говоритиме з Уповноваженою Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денісовою. У розмові, зокрема, йтиметься про таке: як виконується другий розділ Основного Закону про права, свободи та обов'язки людини і громадянина; які права українських громадян найбільше порушувались за час карантину, чи всі мають рівний доступ до вакцин заради збереження життя і здоров'я в період пандемії; процес обміну полоненими і перспективи цього процесу: скільки українських громадян нині незаконно утримується в Криму, ОРДЛО і безпосередньо в РФ? Чи відбувається активізація з підготовки обміну? Які дати є прийнятними для сторін? Дотримання прав людей у місцях позбавлення волі в Україні: реформа пенітенціарної системи, впровадження платних камер тощо. Запис інтерв'ю можна буде побачити на ютуб-каналі UA: Українське радіо. UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни. В Києві мовить на частоті 105 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 11.06.2021 UA: Радіо Промінь - офіційний радіопартнер трансляцій Євро-2020 в Україні. 20 матчів чемпіонату Європи з футболу в прямому ефірі почують слухачі UA: Радіо Промінь, а всі матчі за участю збірної України та матчі плей-оф - і слухачі UA: Українське радіо. Трансляція першого матчу - між збірними Нідерландів та України - відбудеться вже цієї неділі, 13 червня, о 22:00 у прямому ефірі UA: Радіо Промінь. Поєдинок коментуватимуть Вадим Власенко та Костянтин Дульцев. Це стало можливим після того, як Суспільне придбало в УЄФА права на трансляції матчів Євро-2020 в радіоефірі. На матчах працюватимуть по два коментатори, які вже мають досвід роботи коментування матчів великих футбольних турнірів, - Олександр Монзолевський, Олександр Обремський, Костянтин Дульцев, Вадим Корженко та Вадим Власенко. Крім того, буде й один футбольно-коментаторський дебют: "Уперше в історії українського радіо коментувати футбол буде дівчина - Галина Вініченко. Вона першокласна фахівчиня спортивної журналістики: працювала у спортивній редакції телеканалу UA: ПЕРШИЙ на футбольних проєктах, присвячених Євро-2012 і ЧС-2014. Окрім досвіду у спортивній журналістиці, Галина має професійно поставлений радійний голос", - відзначив завідувач спортивної редакції UA: Радіо Промінь Вадим Корженко. "Як журналістка спортивних новин я також їздила на матчі УПЛ, Ліги чемпіонів, Ліги Європи. Робила сюжети, брала інтерв'ю у футболістів і тренерів, робила прямі включення зі стадіону. Як коментаторка працювала на НСК "Олімпійський" через Центр доступу до футболу у Європі (CAFE) - коментувала матчі на спеціальній радіочастоті для людей із порушенням зору. По цій же програмі працювала на фіналі Ліги Чемпіонів-2018, який проходив у Києві. Крім футболу маю досвід коментування фігурного катання, спортивної гімнастики та біатлону", - розповідає сама Галина Вініченко. UA: Радіо Промінь проводить прямі трансляції чемпіонатів Європи з 2012 року. Графік трансляцій: 3 червня, неділя: Група C: Нідерланди - Україна (22:00, Амстердам). 15 червня, вівторок: Група F: Угорщина - Португалія (19:00, Будапешт); Група F: Франція - Німеччина (22:00, Мюнхен). 17 червня, четвер: Група C: Україна - Північна Македонія (16:00, Бухарест); Група C: Нідерланди - Австрія (22:00, Амстердам). 19 червня, субота: Група F: Угорщина - Франція (16:00, Будапешт); Група F: Португалія - Німеччина (19:00, Мюнхен). 21 червня, понеділок: Група C: Україна - Австрія (19:00, Бухарест). 23 червня, середа: Група F: Португалія - Франція (22:00, Будапешт). Плей-оф: 1/8 фіналу: 26 червня, субота: 1A - 2C (22:00, Лондон). 27 червня, неділя: 1C - 3D/E/F (19:00, Будапешт). 28 червня, понеділок: 1F - 3A/B/C (22:00, Бухарест). 29 червня, вівторок: 1E - 3A/B/C/D (22:00, Ґлазґо). 2 липня, п'ятниця: Чвертьфінал 1 (19:00); Чвертьфінал 2 (22:00). 3 липня, субота: Чвертьфінал 3 (19:00, Баку); Чвертьфінал 4 (22:00, Рим). 6 липня, вівторок: Півфінал 1 (22:00, Лондон). 7 липня, середа: Півфінал 2 (22:00, Лондон): Фінал: 11 липня, неділя: Фінал (22:00, Лондон). А також матч 1/8, в який потраплятиме Україна. (Дата буде відома пізніше). Нагадаємо, UA: Радіо Промінь - найперша українська музична радіостанція, створена 22 квітня 1965 року. Нині UA: Радіо Промінь мовить 24 години на добу. 60% контенту каналу складає українська музика, 40% - програми на актуальні політичні, економічні, культурно-мистецькі теми. Частина радіоконтенту має інформаційно-розважальне спрямування. Слухати UA: Радіо Промінь можна в FM-діапазоні, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 11.06.2021 10 червня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про внесення змін до Плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів Національної ради на 2021 рік. Зокрема, зміни буде напрацьовано до регуляторного акту, який визначає порядок видачі та анулювання дозволів на тимчасове мовлення, з метою його приведення у відповідність до вимог чинного законодавства. Задля забезпечення належного здійснення регуляторної діяльності члени Національної ради підтримали необхідність змін до Порядку видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення, умов дозволу та порядку здійснення нагляду за додержанням законодавства про телебачення і радіомовлення телерадіоорганізаціями, що здійснюють тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення на підставі відповідного дозволу. Відповідне рішення ухвалено, керуючись частиною другою статті 24 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", відповідно до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності". Докладніше зі змінами документа можна ознайомитися тут (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.06.2021 11 червня 2021 року триває другий день Конференції Ради Європи для міністрів, відповідальних за медіа та інформаційне суспільство, під назвою "Розумна політика щодо штучного інтелекту. Виклики та можливості для медіа та демократії", де голова Національної ради Ольга Герасим'юк бере участь як член делегації України та представник Керівного комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства (CDMSI). У другий день конференції під час міністерського круглого столу міністри, відповідальні за медіа та інформаційне суспільство країн-членів Ради Європи, узгодили спільні дії, необхідні для віднайдення відповідей на сучасні виклики, що спричинили радикальні зміни в медіа та інформаційному середовищі через глобалізацію цифрових процесів, які матимуть драматичні наслідки для забезпечення свободи вираження поглядів та істотний вплив на інші права і свободи людини. Міністри також звернули увагу на небезпечну ситуацію, що склалася у сфері безпеки журналістів, і обговорили шляхи зміцнення стійкості механізмів захисту свободи вираження поглядів. Окрім того, на круглому столі за результатами обговорень було ухвалено нормативно-правові документи міжнародного значення з таких питань: 1. Резолюція щодо впливу кризи у сфері охорони здоров'я на свободу вираження поглядів (Resolution on the impact of the health crisis on freedom of expression); 2. Резолюція щодо змінного медіа- та інформаційного середовища (Resolution on the changing media and information environment); 3. Резолюція щодо свободи вираження поглядів і цифрових технологій (Resolution on freedom of expression and digital technologies); 4. Резолюція щодо безпеки журналістів (Resolution on Safety of Journalists); 5. Фінальна декларація (Final declaration of the Conference of Ministers Responsible for Media and Information Society). Ухвалення цих документів забезпечило політичну участь Ради Європи і її країн-членів у низці пріоритетних заходів і відіграло вирішальну роль у формуванні порядку денного на наступні роки Керівного комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства, що є дорадчим органом Комітету Міністрів Ради Європи у відповідній сфері. На завершення Конференції у форматі "World-caf?" (сфокусоване неформальне обговорення) міністри особисто поспілкувалися із представниками локальних і суспільних медіа про їх роботу, пов'язану з медіаграмотністю, та інші проекти, що сприяли розширенню доступу й участі відокремлених соціальних груп у медіа і публічних дебатах, а також поінформували про приклади передової національної практики захисту журналістів (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.06.2021 UA: Радіо Культура - інформаційний партнер ювілейного Х Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал", що відбудеться в Києві 23-27 червня. Вже традиційно найкультурніше радіо країни буде представлено на Книжковому Арсеналі окремою локацією - Студією прямого ефіру, звідки щодня з 10:00 до 18:00 виходитимуть усі лінійні програми радіостанції. Слухачі UA: Радіо Культура зможуть у режимі реального часу долучитися до всіх найцікавіших подій фестивалю, почути презентації найсвіжіших книжкових новинок та дискусії на найактуальніші культурні теми. Студія прямого ефіру розпочне свою роботу 23 червня о 15:10 з розмови ведучого Вадима Карп'яка та видавця Івана Малковича. В наступні дні зі своїми новими творами до студії прямого ефіру UA: Радіо Культура завітають Наталка Сняданко, Остап Сливинський, Томаш Гживачевський, Віра Агеєва, Сергій Жадан, Юрій Андрухович та інші автори. Детальну програму Студії прямого ефіру "Книжкового Арсеналу" буде оголошено напередодні відкриття фестивалю. Офіційна церемонія відкриття Х Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал" відбудеться 23 червня о 17:30. Ведучі церемонії - продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська та ведучий UA: Радіо Культура Вадим Карп'як. Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" - щорічна наймасштабніша інтелектуальна подія України, де розвиваються і взаємодіють книжкова, літературна, візуальна, музична та театральна сцени, порушуються й осмислюються вагомі питання буття людини, а також суспільства і культури, спонукаючи до проактивної позиції учасників і відвідувачів. У 2019 році Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" отримав нагороду Лондонського книжкового ярмарку International Excellence Awards 2019 у номінації "Літературний фестиваль". UA: Радіо Культура - головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. У Києві мовить на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати також в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 11.06.2021 Члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 10 червня ухвалили низку рішень щодо планів проведення виїзних перевірок телерадіоорганізацій України. Так, було внесено зміни до Плану проведення перевірок мовників на І і ІІ квартали цього року, затверджених рішенням Національної ради від 10 грудня 2020 року № 1594 та від 11.03.2021 № 258. Водночас такий нормативний документ затверджено і на ІІІ квартал. Із Плану проведення виїзних перевірок телерадіоорганізацій на І квартал цього року вилучено, зокрема, пункт 39. Із Плану на ІІ квартал виключено пункти 1-5, 10, 12, 15-17, 22, 23, 25, 26, 28, 30-36, 38-40. Такі зміни внесено з огляду на карантинні та обмежувальні заходи відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (із змінами). Окрім того, відповідно до статті 13 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" члени Національної ради затвердили План проведення планових виїзних перевірок телерадіоорганізацій на ІІІ квартал 2021 року. Перевірки стосуватимуться тих ліцензіатів, у яких добігає рік діяльності після отримання ліцензії або ж термін дії ліцензії яких завершується. Із Планом проведення перевірок можна ознайомитися на сайті Національної ради у розділі "Перевірки" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.06.2021 Зголодніли? Тоді стрийське "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" (101.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 96k. Ogg та Інтернет-мовлення 256k.) іде до вас. Щобудня станція дарує банку тушонки від магазину Болехівські ковбаси. Пишіть на Стрий Viber 068 10 01 123 фразу "хочу м'яса" і чекайте дзвінка від ведучих. Болехівські ковбаси. Якість перш за все (Джерело: Сторінка "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" у соцмережі Facebook).
  • 10.06.2021 Днями у Києві припинилося безліцензійне мовлення на частоті 88.0 МГц. Нагадаємо - безліцензійне мовлення на зазначеній частоті тривало протягом приблизно трьох місяців, зазвичай в ефірі були присутні ретрансляції програм столичної радіостанції "Світле радіо Еммануїл", однак, іноді траплялися трансляції інших християнських радіопрограм. У будні мовлення велося від 18:00 і до 6:00, у вихідні - цілодобово. Якість прийому була посередня, прийом спостерігався у кількох районах Києва (Власна інформація).
  • 10.06.2021 "Психологія для життя" - під такою назвою в ефірі самбірського радіо "Поступ" (92.9 МГц та Інтернет-мовлення 96k. AAC+) тривалий час звучить авторська передача психолога-консультанта Марії Сенейко. На станції щиро радіють, що пані Марія й у декретній відпустці знаходить час ділитися із слухачами місцевого радіо корисною інформацією. А ще веде цікаві блоґи, проводить корисні тренінги, надає змістовні і практичні консультації. На радіо сподіваються, що передачі із циклу "Психологія для життя" стануть корисними для слухачів, підкажуть, як правильно провести терапію для душі, навчить протистояти труднощам. Нові випуски "Психології для життя" звучатимуть в ефірі щосуботи, об 11:00 годині, повтор - у неділю о 18:00 та в будні дні у ранкових ефірах. Слухайте радіо - живіть з поступом! Ефірна хвиля 92.9 FM. Ефір - цілодобово! (Джерело: Сторінка радіо "Поступ" у соцмережі Facebook).
  • 10.06.2021 Яка вона сучасна свобода? Щобудня о 14:20 Мирослав Височанський розповідає слухачам львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7 МГц, Рівне-89.5 МГц, Луцьк - 89.8 МГц, Тернопіль - 102.3 МГц, Славське - 102.6 МГц, Старий Самбір - 102.7 МГц, Борислав - 102.9 МГц, Червоноград - 103.0 МГц, Радехів - 103.6 МГц, Турка - 105.9 МГц, Шацьк - 106.7 МГц, Броди - 107.5 МГц, Новий Розділ - 107.6 МГц, Стрий - 107.9 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 64k. ACC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) про сучасні тренди, які пов'язані зі свободою. Партнер проекту торгова марка GreenDay (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 10.06.2021 Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила перевірку львівському каналу НТА (юридична особа ПП "НТА - незалежне телевізійне агентство") через ознаки ксенофобії у програми "Говорить великий Львів". Таке рішення регулятор прийняв під час засідання 10 червня. Програма вийшла в ефір 20 травня 2021 року, а у повторі 21 та 23 травня. Гостем студії був народний депутат України VIII скликання Олег Барна. Як йдеться у рішенні Нацради, він "висловлював сентенції, що мали ознаки ксенофобії та мови ворожнечі". Зокрема: "Сьогодні день вишиванки. Це наш атрибут, наша національна культурна ідентичність. На жаль, Зеленський вкотре показав на косоворотці, що він не є прихильник нашої ідентичності, як і при святкуванні Параду Незалежності, коли зайчик плейбою тоді керував, а косоворотка це його сутність. Я чесно скажу, при всій повазі, що він навіть є в деякій мірі і бракований єврей, тому що в євреїв, це моя думка, тому що…". На думку регулятора, у цій розмові наявні "ознаки стигматизації та провокування негативного ставлення до частини євреїв незалежно від місця їхнього проживання, а отже, ознаки ксенофобії та мови ворожнечі". При цьому ведучі каналу Віталій Крутяков та Наталія Струк закликали гостей та експертів бути толерантними і не переходити на особистості. Під час повтору програми зміни в ефір телекомпанія не внесла. Тому Нацрада вирішила провести перевірку у період з 6 по 20 липня 2021. 5 канал (ТОВ "ТРК "НБМ") та "Країна FM" (ПрАТ "Радіокомпанія "ГАЛА") регулятор вирішив перевірити через через невиконання ними Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби). Мова йде про 16 та 18 травня, у які відзначався День пам'яті жертв політичних репресій, День боротьби за права кримськотатарського народу та День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Однак моніторинг Нацради зафіксував в ефірі 5 каналу відсутність свічки з 6.00 по 8.28, а також відсутність інформації про ці дні 16 і 18 травня в ефірі випуску "Час новин" о 07:00 та 18:00. У День пам'яті жертв політичних репресій аналогічні ознаки порушень зафіксовано і в діяльності "Країни FM". Радіокомпанією не було оголошено про хвилину мовчання о 12:00, а також із 06:00 до 24:00 не було інформації про цей день. Нагадаємо, на попередньому засіданні Нацрада винесла попередження щодо днів пам'яті та жалоби радіо "Країна FM" та каналу "Рада" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 10.06.2021 Телерадіокомпанія "Люкс" стала власником радіостанції "Галактика плюс" з Прилук Чернігівської області (юридична особа) ТОВ "ТРК "Галактика-плюс". У зв'язку з цим Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення переоформила ліцензію компанії на своєму засіданні 10 червня. Приватне акціонерне товариство "Телерадіокомпанія Люкс" отримало 100% частки компанії, бенефіціаром стала Катерина Садова, а директором Роман Андрейко. "Люкс FM" прийшло в Прилуки", - резюмував заступник голови Нацради Валентин Коваль. Нагадаємо, у лютому 2021 року телерадіокомпанія "Люкс" придбала "Херсон FM". "В умовах, коли радіомережа розвивається є два методи розширення: або виграти частоти на конкурсі, або придбати регіональну компанію. Так роблять усі великі мережі. Ми не хочемо бути виключенням і також хочемо розвиватись", - сказав Роман Андрейко. У листопаді 2020 року ПрАТ "Телерадіокомпанія "Люкс"" придбало одеську радіостанцію "Армянське радіо" (ТОВ "Радіомовна компанія "Армянське радіо - Україна"") (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 10.06.2021 Три радіостанції - "Радіо Промінь", "Країна FM" та "Українське радіо" мають 100% україномовних програм та пісень в ефірі. Про це під час засідання 10 червня сказала член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олена Ніцко. "Ці радіостанції ведуть мовлення українською цілодобово", - сказала вона. Лише українською програми ведуть "Радіо Промінь" та "Люкс FM". Радіостанції "Ретро", "KISS FM", "Пятница" також забезпечують достатньо високі показники, які перевищують 90%. За її словами, найменше української мови в ефірі "Русского радио Україна". Також зниження частки ведення українською спостерігається в ефірі "Нашого радіо" (на 27%) та "Шансону" (на 18%). Натомість "Радіо НВ" збільшило частку українських пісень на 15%, а радіо "Культура" на 11%. Відповідно до норм законодавства квота українських пісень на радіо становить не менше 35%, а добова частка ведення програм не менше 60%. Нагадаємо, у квітні радіостанції також виконали мовні квоти. При цьому найнижчий показник у радіостанції "Русское радио - Україна". А найменше пісень українською у "Шансону" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 10.06.2021 10 червня 2021 року розпочався перший день Конференції Ради Європи для міністрів, відповідальних за медіа та інформаційне суспільство, під назвою "Розумна політика щодо штучного інтелекту. Виклики та можливості для медіа та демократії", де голова Національної ради Ольга Герасим'юк бере участь як член делегації України і представник Керівного комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства (CDMSI). У перший день заходу відбулося 4 сесії, які були присвячені таким темам: Сесія 1. "Вплив технологій, що ґрунтуються на штучному інтелекті, на свободу вираження поглядів". Було обговорено вплив автоматизованих інструментів онлайн-платформ на механізми спілкування; використання цифрових технологій у редакційній політиці й медіа через забезпечення рівних можливостей і ефективного доступу; вплив цифрових технологій на сферу публічного спілкування в рамках політичних процесів та наявні цифрові розбіжності; необхідність проведення ґрунтовних досліджень для запровадження ефективних механізмів нагляду і регулювання. Сесія 2. "Зміни в медійному та інформаційному середовищі". Відбулися дискусії про необхідність переходу до нової парадигми щодо медіа та інформації; відновлення довіри до медіа й органів державної влади в епоху цифрового розладу; встановлення нових правових рамок щодо відповідальності різних медіастейкхолдерів; вироблення нових правил виборчої комунікації, зокрема стосовно передвиборної агітації й висвітлення в медіа виборчих кампаній у новому медіасередовищі. Сесія 3. "Вжиття заходів для забезпечення безпеки журналістів". Мова йшла про погіршення становища журналістів та інших медіаакторів останніми роками; збільшення кількості насильницької риторики, що звучить із вуст державних чиновників щодо доброчесної діяльності журналістів і якісної журналістики, а також роль і значення низького рівня розкриття злочинів проти журналістів та інших медіаакторів. Увагу учасників було сфокусовано на тому, що в режимі онлайн збільшилася кількість випадків домагань, зокрема тих, що характеризуються як гендерні напади. Акцентовано на необхідності поводитися з ними так само серйозно, як і з офлайн-правопорушеннями. Усіма присутніми на Конференції була підтримана теза про необхідність припинення безкарності і надання першочергового значення питанням розслідування і розкриття фізичних нападів, що несуть загрози для життя та фізичної неушкодженості журналістів. У цьому аспекті ключову роль відіграють національні плани країн, що демонструють нагальність політичної участі, яка відповідає актуальності ситуації, що склалася у цій сфері. Сесія 4. "Стійкість механізмів забезпечення свободи вираження поглядів під час кризи". Обговорення були зосереджені на сучасних викликах, які стоять перед медіа у часи кризи, що пов'язані із доступом до інформації, захистом джерел і викривачів, підтримкою медіасектора та безпекою журналістів, зростанням кількості дезінформації і проявів мови ненависті у публічному дискурсі, а також на використанні цифрових технологій для впливу на свободу вираження й запровадження гнучких і ефективних санкцій та інших заходів із потенційним охолоджувальним ефектом для того, щоб знайти шлях до постпандемічного майбутнього для отримання можливості до належного забезпечення свободи вираження поглядів (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.06.2021 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення застосувала санкцію "оголошення попередження" до ТОВ "Наше медіа", с. Мамаївці Чернівецької обл. (логотип "#НАШЕ РЕТРО") - за відсутність супутникового мовлення і до Редакції Долинського районного радіомовлення - через порушення програмної концепції і неподання заяви про переоформлення у зв'язку зі зміною органів управління і власників. Відповідні рішення були ухвалені на засіданні 10 червня. Моніторинг телерадіопрограм супутникового телеканалу "#НАШЕ РЕТРО" за 29 грудня 2020 року зафіксував відсутність супутникового мовлення за програмною концепцією 24 год/добу. Також ПрАТ "Датагруп", м. Київ, яке є оператором телекомунікацій та оператором супутникового ретранслятора ТОВ "НАШЕ МЕДІА", повідомило, що станом на 2020 рік між компаніями немає чинного договору та послуги з телекомунікацій не надаються. З огляду на це на засіданні Національної ради 12 лютого 2021 року телеканалу "#НАШЕ РЕТРО" було призначено позапланову безвиїзну перевірку. Під час перевірки директор ТОВ "Наше медіа" підтвердив інформацію про відсутність чинного договору з оператором телекомунікацій та оператором супутникового ретранслятора і відповідно ненадання ним послуг. Також він пояснив, що наразі компанія ТОВ "Наше медіа" перебуває на фінальній стадії підписання договору з іншим супутниковим ретранслятором та оператором телекомунікацій. Таким чином, Національна рада визнала порушення ліцензіатом частини сьомої статті 27, частини восьмої статті 28, пункту а) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" і оголосила йому попередження. Розглянувши результати планової виїзної перевірки КП Редакції Долинського районного радіомовлення, м. Долинська Кіровоградської обл. (ефірне мовлення, позивні: музичний фрагмент пісні "У Долинcькій - весна"), Національна рада оголосила йому попередження. Підставою для застосування санкції стало недотримання програмної концепції та неподання заяви у 30-денний термін про переоформлення ліцензії у зв'язку із зміною відомостей про органи управління та власників. Це свідчить про порушення частини сьомої статті 27, частини восьмої статті 28, частини четвертої статті 35, пункту а) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Зазначених ліцензіатів зобов'язано протягом місяця привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.06.2021 Члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за результатами громадського обговорення та відповідно до статей 7, 70, 71, 73, 74 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", статей 11, 13, 17, частини другої статті 24 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" затвердили зміни до Інструкції про порядок здійснення моніторингу телерадіопрограм, проведення перевірок телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги, оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення. Таке рішення було ухвалено під час засідання 10 червня. Зміни до цього регуляторного акта внесені з урахуванням пропозицій та зауважень, наданих Національній раді під час винесення проєкту змін до Інструкції на громадське обговорення. Затверджений регулятором документ буде передано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України. Рішення Національної ради про затвердження Інструкції набере чинності й буде оприлюднене на сайті регуляторного органу після державної реєстрації та офіційного опублікування в "Офіційному віснику України" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.06.2021 На засіданні 10 червня члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення вирішили перевірити діяльність ПІІ у формі ТОВ "ТРК "НБМ", м. Київ (логотип "5"), та ПрАТ "Радіокомпанія "ГАЛА", м. Київ (позивні "Україномовне радіо Країна FM" (комбіноване)), через невиконання ними Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби). 16 та 18 травня цього року в Україні відповідно до Указів Глави держави від 21.05.2007 № 431/2007, від 16.05.2014 № 472/2014, а також Постанови Верховної Ради від 12.11.2015 № 792-VIII відзначались пам'ятні дати - День пам'яті жертв політичних репресій та День боротьби за права кримськотатарського народу та День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Відповідно телерадіоорганізації при плануванні програм і передач на такі дні зобов'язані увідповіднити свої сітки мовлення до вимог чинного законодавства і Правил мовлення. Проте 16 травня 2021 року моніторинг Національної ради виявив, що товариство "НБМ" у проміжок часу з 06.00 до 08.28 не розмістило на екрані відповідного стилізованого зображення або палаючої свічки. Окрім того, 16 і 18 травня в ефірі випуску "Час новин" о 07.00 та 18.00 відповідно не поширювалася інформація про день пам'яті. У День пам'яті жертв політичних репресій аналогічні ознаки порушень зафіксовано і в діяльності "Країни FM". Радіокомпанією не було оголошено про хвилину мовчання о 12:00, а також із 06:00 до 24:00 не було інформації про цей день. Після проведення позапланових перевірок і з'ясування усіх обставин Національна рада ухвалить відповідні рішення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.06.2021 Національна рада України з питань телебачення і радіомовленння оголосила попередження ПП "ТРК "Атлант", м. Апостолове Дніпропетровської обл. (ефірне мовлення, позивні "Телерадіокомпанія "Атлант") через невчасне подання інформації про зміну власника і керівника. Під час планової виїзної перевірки мовника на підставі моніторингу від 15 березня 2021 року було зафіксовано, що ліцензіат протягом 30 робочих днів не подав до Національної ради заяву про переоформлення ліцензії на мовлення у зв'язку зі зміною власника і керівника (директора). У ліцензії зазначено, що власником і директором компанії є Мудрий Олексій Олексійович, але фактично - Мудра Євгенія Вікторівна. Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідні зміни відбулися 03.12.2018. Заяву про переоформлення ліцензії на мовлення Національна рада отримала 30.01.2019, тобто пізніше відведеного законом терміну - 30 робочих днів. Національна рада визнала порушення ТРК "Атлант" частини четвертої статті 35 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" і застосувала санкцію "оголошення попередження". Ліцензіат зобов'язаний привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства з дня набрання чинності рішенням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.06.2021 Українська мова в ефірі 15 загальнонаціональних радіостанцій звучить у такій кількості, як вимагає Закон України "Про телебачення і радіомовлення", - про це на засіданні 10 червня повідомила членкиня Національної ради Олена Ніцко. Традиційно на початку нового місяця Національна рада звітує про виконання загальнонаціональними радіостанціями законодавчих вимог щодо обов'язкової частки української мови в ефірі. Оприлюднюємо результати моніторингу мовлення за травень 2021 року. В інфографіках також наводимо динаміку показників порівняно з попереднім звітним місяцем. Національна рада у травні перевірила загальнонаціональний радіоефір на відповідність вимог частини другої, третьої і п'ятої статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". За результатами моніторингу, який протягом місяця проводився цілодобово у будь-який вибірковий день, добовий обсяг державної мови в ефірі радіостанцій відповідав встановленій квоті: ?60% ведення передач державною мовою, ? 35% пісень українською мовою та ? 25% для радіостанцій із переважною більшістю пісень офіційними мовами Європейського Союзу. "Країна FM", "Українське радіо" та "Радіо Культура" забезпечують виконання мовної квоти добового ведення передач державною мовою та пісень українською мовою у повному обсязі - 100%. Так само 100-відсотково свої передачі ведуть державною мовою "Радіо Промінь" та "Люкс FM". Радіостанції "Ретро", "Kiss FM", "Пятница" також забезпечують достатньо високі показники, які перевищують 90%. Найменше українська звучить у передачах "Русского радио - Україна" - 72%. Порівняно із квітнем у передачах кількох радіостанцій фіксувалося суттєве падіння обсягу державної мови - у "Наше радіо" на 27% та у "Шансон" на 18%. Обсяг пісень українською мовою у травні істотно зріс в ефірі "Радіо НВ" на 15% та "Радіо Культура" на 11%. Докладніше з інформацією про те, скільки української мови звучало в ефірі загальнонаціональних радіостанцій можна ознайомитись в інфографіках на сайті Нацради з ТРМ (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.06.2021 У Росії ввечері 9 червня побили незалежного журналіста Андрія Афанасьєва, який співпрацює з "Сибір.Реалії" (проєкт "Радіо Свобода"). Про це повідомила українська служба "Радіо Свобода". Невідомі напали на журналіста в місті Благовещенськ. Він отримав удар по голові при вході в під'їзд свого будинку. Потім до нападника приєдналися ще двоє осіб. Вони повалили Афанасьєва на асфальт. "Били хвилин 10, цілеспрямовано в обличчя", - розповів журналіст та додав, що побиття припинилося, коли на вулиці з'явилися перехожі. Андрій Афанасьєв пов'язує напад із професійною діяльністю. Зокрема, він готував розслідування про діяльність місцевого бізнесмена і депутата, а також надсилав запити на отримання інформації до мерії та поліції. "Коли мене били, один сказав: "Поменше пиши репортажі про гідних людей". Називали "американською підстилкою"", - згадує Афанасьєв. Він уже написав заяву до поліції. Лікарі травмпункту та обласної лікарні після рентгену констатували перелом носа. Журналіст також уточнив, що його фактична адреса не збігається з пропискою, і він не вказував її в офіційних заявах або документах. Він припускає, що за ним могли стежити. Андрій Афанасьєв - незалежний журналіст, автор десятків матеріалів про життя регіону, корупцію, бездіяльність місцевої влади та поліції. У січні 2021 року поліція затримувала його за висвітлення акцій протесту опозиції. Останнім часом Афанасьєв працював над розслідуванням про діяльність бійцівського клубу "Ахмат", голова якого Адам Магомадов був лідером чеченського земляцтва Амурської області. У квітні його затримали співробітники ФСБ за підозрою у вимаганні. Нагадаємо, 23 лютого 2021 року в Єревані протестувальники напали на журналіста вірменської служби "Радіо Свобода" - "Радио Азатутюн" Артака Хуляна та оператора Карена Чилінгаряна. 4 березня в Душанбе напали на двох кореспондентів "Радиои Озод?" (таджицької служби "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода") Шахло Абдуллоєву та Муллораджаба Юсуфі, які опитували водія на заправці для сюжету про підвищення цін на бензин (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 9.06.2021 До уваги ліцензіатів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, громадськості та ЗМІ! Засідання 10 червня триватиме онлайн. Повідомляємо, що відповідно до змін Регламенту Національної ради, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради, яке відбудеться 10 червня, початок об 11:00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.06.2021 12 червня весь джазовий світ згадуватиме видатного музиканта та композитора Чіка Коріа. За життя він створив власну джазову мову, якою міг говорити з нами через ф'южн, джаз-рок, інтелектуальний авангард, класику і ще безліч стилів. Чіку Коріа було підвладно все. Він епоха у якій нам пощастило жити. 12 червня ми доторкнемося до музичного всесвіту легенди. Слухайте 12 червня на хвилях столичної мережевої станції "Radio Jazz" (Київ - 104.6 МГц, Львів-105.4 МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) на початку кожної години різні барви його музичного генія у проєкті "Доба Чіка Коріа". Слухати Radio Jazz онлайн: https://play.tavr.media/radiojazz/. Radio Jazz. Бути собою. Київ - 104.6 FM. Львів - 105.4 FM (Джерело: Сторінка "Radio Jazz" у соцмережі Facebook).
  • 9.06.2021 У середу, 9 червня, о 19:10 на UA: Українське радіо стартує спецпроєкт до 25-річчя Конституції України - серія інтерв'ю з безпосередніми учасниками конституційного процесу. Народні депутати попередніх скликань, видатні юристи, політичні та громадські діячі згадуватимуть історію ухвалення Основного Закону, аналізуватимуть чвертьвіковий досвід впровадження й дотримання Конституції, обговорюватимуть сьогодення та перспективи конституційного розвитку. "Українська Конституція ухвалювалась у дуже складні часи. В парламенті відбувалася справді історична битва за Основний Закон. Депутати працювали без перерви цілу добу, а вранці 28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилин Основний закон було ухвалено. Зрозуміло, що конституційний процес на цьому не завершився, він триває увесь час, поки існує держава і розвивається суспільство. Чимало статей Конституції 1996 року стали результатом компромісу і фактично не відображають реального стану речей в економіці й соціальній сфері, інші не знайшли відображення у відповідних законах і суспільній практиці. При цьому всі ці 25 років Конституцію постійно намагаються переписувати й редагувати. Отже, будемо розбиратися, чи навчилися ми жити за Конституцією, які зміни Основного Закону сьогодні потрібні й кому, що передбачає конституційна реформа", - розповідає авторка та ведуча спецпроєкту Світлана Мялик. 9 червня о 19:10 проєкт розпочне інтерв'ю зі Степаном Хмарою - одним з авторів Конституції, українським політиком, правозахисником, політв'язнем радянських таборів, народним депутатом I, II та IV скликань. Розмова відбуватиметься у прямому ефірі, слухачі зможуть поставити гостю свої запитання за телефоном (044) 239-62-92 або на номер студійного вайберу: (097) 107-107-9. 11 червня о 18:07 слухачі почують інтерв'ю з Людмилою Денісовою, Уповноваженою Верховної Ради з прав людини. Вона розповість про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні. В наступних випусках спецпроєкту участь братимуть, зокрема, Володимир Стретович, народний депутат України кількох скликань, ексголова Комітету з питань правової політики і судово-правової реформи, член Конституційної комісії від Верховної Ради України, голова секції з питань судової влади і охорони Конституції (листопад 1994 - лютий 1996 років) та Віктор Шишкін - народний депутат України кількох скликань, український правознавець, перший генеральний прокурор України (1991 - 1993 роки), суддя Конституційного суду у відставці, який за розробку Конституції України отримав звання Заслуженого юриста України. Нагадаємо також, що цього тижня на UA: Українське радіо стартував спецпроєкт "Цікава Конституція", створений командою програми "Нічна вахта". Автори ідеї мали на меті максимально просто та цікаво розповісти слухачам про Основний Закон. Проєкт складається з 15 серій, кожна з яких присвячена окремому розділу Конституції України. Його можна почути щобудня о 14:40. UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни. В Києві мовить на частоті 105 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 8.06.2021 Майстри шокували Вас ціною за ремонт? У програмі #ІнстаХата на хвилях львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7 МГц, Рівне-89.5 МГц, Луцьк - 89.8 МГц, Тернопіль - 102.3 МГц, Славське - 102.6 МГц, Старий Самбір - 102.7 МГц, Борислав - 102.9 МГц, Червоноград - 103.0 МГц, Радехів - 103.6 МГц, Турка - 105.9 МГц, Шацьк - 106.7 МГц, Броди - 107.5 МГц, Новий Розділ - 107.6 МГц, Стрий - 107.9 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 64k. ACC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.), Михайло Коренев разом з провідним експертом фірми ТехноБуд, розкажуть як втілити ваші мрії в реальність! Щобудня о 10:40 та 16:40 на хвилі Файного радіо FM Галичина (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 8.06.2021 До ювілею Незалежності України столична мережева станція Dance radio KISS FM (Київ-106.5 МГц, Тернопіль-89.0 МГц, Вінниця-90.9 МГц, Ужгород-97.9 МГц, Кременчук-98.8 МГц, Херсон-101.2 МГц, Одеса-101.8 МГц, Миколаїв-102.1 МГц, Харків-102.4 МГц, Кропивницький-103.4 МГц, Черкаси-105.0 МГц, Біла Церква-107.6 МГц, Полтава-100.6 МГц, Хмельницький-103.6 МГц, Маріуполь-101.7 МГц, Краматорськ-107.0 МГц, Дніпро-106.8 МГц, Запоріжжя-103.1 МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) і ТМ KOBLEVO представляють проект "Танцювальна історія". Святкуйте разом з Dance radio KISS FM і слухайте в будні на хвилі The Best Dance Radio 30 відбірних денс-треків за всю нашу незалежну історію. І це не все! Діліться своїми яскравими спогадами або особистими історіями, пов'язаними з ними, на сайті www.kissfm.ua та отримуйте за найкращу розповідь подарунок від партнера проекту - ТМ KOBLEVO. Твоя історія! Акція проходить з 08.06.2021 до 24.08.2021 (Джерело: Сторінка Dance radio "KISS FM" у соцмережі Facebook).
  • 7.06.2021 3 і 4 червня в телецентрі "Олівець" відбулася координаційна зустріч із менеджерами й продюсерами філій UA: Суспільне мовлення. Голова правління Суспільного Микола Чернотицький представив програму розвитку мовника на наступні 4 роки та новий склад правління мовника. Тетяна Кисельчук, Дмитро Хоркін, Ярослав Лодигін та Родіон Кочубей поділилися планами у підзвітних їм напрямах роботи та відповіли на запитання керівників філій. У координаційній зустрічі також взяли участь представники Наглядової ради: голова Світлана Остапа і секретар Вадим Міський. Світлана Остапа розповіла про плани і виклики, які постають перед новим складом Наглядової ради й правління АТ "НСТУ". "Уже зараз ми можемо констатувати, що з появою Суспільного на регіональному рівні відбулися глобальні зсуви. Дехто з вас працював ще у часи ОДТРК і пам'ятає, яка була ситуація. Новеньким, мабуть, складно осягнути масштаб цих змін. Я хочу подякувати кожному з вас за роботу, бо знаю, як нелегко працювати у часи реформ. Деякі представники влади досі не вірять, що вони жодним чином не можуть вплинути на проведення конкурсу на голову правління. Хоча варто констатувати, що порівняно з 2017 роком тиск був менший. Програма розвитку, яку Микола Чернотицький представив на конкурсі на голову правління, на мою думку, була найкращою, найглибшою за напрямом реформування філій. Цього року правління має напрацювати й дати на розгляд Наглядовій раді нову Концепцію регіонального мовлення. Тож до листопада давайте свої пропозиції, обговоріть їх з колективами філій, правлінням - що саме ви хотіли б додати у регіональну концепцію на 2022-2023 роки", - зазначила Світлана Остапа. Микола Чернотицький озвучив цілі розвитку кожної з платформ Суспільного, які команда ставить перед собою на наступні 4 роки. "Мета для регіонального мовлення - зайти в топ-20 телеканалів. Ми маємо посилити свій вплив у кожному регіоні. Вже зараз є інструменти для цього. Наприклад, гарні показники слоту має "Ранок на Суспільному". Маємо і надалі розвивати програму співпраці "Створюй із Суспільним". Я тішуся якістю проєктів, які з'являються на наших регіональних телеканалах завдяки цьому конкурсу. 12 програм зараз відібрали на UA: ПЕРШИЙ, і вони й там отримали гарні рейтинги. Наступний важливий крок - це спускатися на рівень територіальних громад. Для цього ми починаємо створювати гіперлокальну мережу кореспондентів, які висвітлюватимуть саме місцеві події, з області, а не лише обласного центру. Наша місія - стати ближчими", - розповів Микола Чернотицький. Окрім того, голова правління відзначив важливі адміністративні процеси в компанії - впровадження грейдингової системи оплати праці та зміну корпоративної культури. За словами Миколи Чернотицького, оновлення корпоративної культури дасть змогу працювати більш ефективно, якісно і швидко всій компанії. Далі Микола Чернотицький передав слово членам правління, які розповіли про плани і пріоритети в регіональному мовленні. У новому складі правління Тетяна Кисельчук відповідає за інформаційне мовлення та діджитал-платформу. "Одним із основних завдань є створення OTT-платформи. Діджитал розробляє її, а телебачення виступатиме як продакшен, тож і від регіональних телеканалів ми очікуємо контенту в рамках мистецьких конкурсів "Створюй із Суспільним". Моя мрія і моя мета - розбудувати мультимедійну журналістику в кожному регіоні України. Хотілося б у кожній філії створити сучасний технологічний простір, на зразок проєкту Newshouse 2.0, що зараз будується тут, у Києві, щоб забезпечити конвергентне виробництво новин по всій країні", - сказала членкиня правління Тетяна Кисельчук. Член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін закликав регіональні команди проявляти більше ініціативи. "Ми очікуємо на яскраві регіональні радіопередачі. У наступному році ми закладаємо в бюджет таке виробництво. Пропонуйте нові формати, залучайте до співпраці цікавих творчих особистостей. Для цього не обов'язково потрібні великі продакшени", - зазначив Дмитро Хоркін. Ярослав Лодигін, член правління Суспільного, відповідальний за платформу телебачення, розповів про плани з оцифрування архівів і розвиток конкурсної системи замовлення контенту, яка розпочалася як програма співпраці для регіональних продакшенів "Створюй із Суспільним", а тепер цей досвід поширюється і для національних телеканалів - UA: ПЕРШИЙ і UA: КУЛЬТУРА. "Архіви нашої компанії - це національний скарб. Ми розпочали велику роботу з їх упорядкування. Я маю сподівання, що і центральна медіатека, і регіональні архіви згодом стануть єдиною цифровою системою, яка монетизується, яка слугуватиме не лише для наповнення наших ефірів, а й нестиме користь дослідникам, документалістам, стороннім, зокрема закордонним, виробникам. Без порядку не може бути подальшого розвитку", - розповів Ярослав Лодигін. Родіон Кочубей останнім приєднався до команди оновленого правління UA: Суспільне мовлення, він відповідатиме за напрям операційної діяльності компанії. "Ідеальних компаній не існує, але є компанії унікальні. Суспільне мовлення - така унікальна компанія. Мій пріоритет номер один - зменшити кількість часу на бюрократичні процедури, але водночас - щоб ми залишилися з позитивними висновками аудиту. Радий долучитися до великої команди й цікавого проєкту", - зазначив Родіон Кочубей. Під час цієї зустрічі менеджери регіональних філій обговорили з директорами департаментів проблемні щодо інвентаризації та списання необоротних активів, поточних і капітальних ремонтів, складання кошторисної документації, технічного переоснащення філій, антикорупційної діяльності та впровадження електронного документообігу. Продюсери філій зустрілися з департаментом стратегічного маркетингу, Координаційним центром мовлення національних меншин, а також брейншторм із Марією Фрей щодо тематичного замовлення конкурсу "Створюй із Суспільним 2022". Спільною для керівників центральної й регіональних дирекцій була фасилітаційна сесія "Корпоративні цінності та культура" в межах проєкту комплексної трансформації корпоративної культури та системи управління Суспільного. Нагадаємо, регіональні Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні - UA: Суспільне мовлення (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 7.06.2021 Протягом двох днів - 7 та 8 червня - в ефірі UA: Радіо Культура можна почути думки провідних українських вчених про екологію, боротьбу зі змінами клімату, а також сучасні наукові розробки та екологічні матеріали, які можуть зменшити забруднення довкілля. У понеділок, 7 червня, о 17:10 програму "Імператив" буде присвячено новітнім українським zero-waste технологіям. Про виробництво біопластику на основі модифікованого кукурудзяного крохмалю, що на 100% розкладається в природних умовах, та можливості його якнайширшого використання розповість експертка з агротрейдингу, представниця проєкту "Bіоc" Катерина Конащук. А про виготовлення оправ для окулярів із кавової макухи - інженер-технолог, засновник бренду Оchis Максим Гавриленко. У цьому ж випуску слухачі дізнаються про офіційно затверджені маршрути відвідування Чорнобильської зони відчуження від провідної фахівчині державного підприємства центру організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження Надії Мудрик-Началової. Ведуча програми - Ольга Вернигоренко. У вівторок, 8 червня, о 8:30 на UA: Радіо Культура - продовження розмови про екологію. Науковець, директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий розповість слухачам про те, як українські полярники досліджують кліматичні зміни, які наслідки глобального потепління можна відчути вже сьогодні та що зараз потрібно зробити для запобігання подальшим незворотним змінам. А біологиня та співзасновниця бренду S.Lab Юлія Бялецька говоритиме про використання екологічного замінника пластику на основі технічної коноплі. Всі інтерв'ю записані журналістами у виїзній студії UA: Радіо Культура, що працює цими днями на Форумі "Україна 30. Екологія". UA: Радіо Культура - головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. У Києві мовить на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати також в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 7.06.2021 Менеджерку Херсонської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України Оксану Шило, яка підозрюється в отриманні неправомірної вигоди, відсторонили від посади з 3 червня до 1 серпня 2021 року без збереження заробітної плати. Таке рішення прийняло правління НСТУ після ухвали Херсонського міського суду Херсонської області по справі № 766/8990/21, йдеться у протоколі засідання на корпоративному сайті Суспільного. Напередодні у Херсонському міському суді розглянули клопотання слідчого поліції про обрання запобіжного заходу менеджерці філії НСТУ, яка підозрюється в отриманні неправомірної вигоди (у сумі близько 3 000 грн), зазначено на сайті суду. "З матеріалів клопотання вбачається, що жінка організувала схему, за якою підпорядкованим їй працівникам призначалися премії, після чого 50% з нарахованої доплати щомісячно співробітники мали віддати своїй керівниці", - повідомили у суді. Менеджерка філії НСТУ підозрюється у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою у великому розмірі). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строком до 3 років з конфіскацією майна. Ухвалою суду до підозрюваної було застосовано запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 113 500 грн. Крім того, вона не має права виїжджати з Херсону без дозволу слідчого, прокурора або суду; має повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи; повинна утримуватися від спілкування зі свідками, за винятком участі у слідчих (розшукових) діях; має дати на зберігання до відповідних органів державної влади свої паспорти і носити електронний засіб контролю. Виконувач обов`язків першого заступника керівника Херсонської окружної прокуратури Дмитро Пагуба сказав "Суспільному Новини", що з рішенням суду вони не згодні і будуть оскаржувати. За його словами, "прокуратура вимагала обрання тримання під вартою. Однак суд своїм рішенням обрав заставу в розмірі 131 тис грн". Адвокатка Оксани Шило Катерина Усова зазначила Суспільному, що сторона захисту задоволена рішенням, який прийняла суддя. Нагадаємо, 31 травня менеджерку Херсонської філії Суспільного Оксану Шило затримали під час отримання неправомірної вигоди у сумі близько 3 тис. грн. Прокуратура підозрює її у налагодженні схеми "відкатів" із премій підлеглих (Джерело: Портал ДМ Суспільного).
  • 6.06.2021 По-перше, на столичній мережевій станції "NRJ Україна" (Київ-92.8 МГц, Суми-88.6 МГц, Кропивницький-99.3 МГц, Нікополь-100.6 МГц, Івано-Франківськ-102.0 МГц, Рівне-102.2 МГц, Чернігів-105.9 МГц, Житомир-107.3 МГц, Черкаси-101.6 МГц, Кривий Ріг-103.2 МГц, Харків-101.1 МГц, Кременчук-106.0 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) - нова ведуча! Знайомся, це - Ніка Константінова. А, по-друге, зустрічайте нове літнє ранкове шоу Wake Up! Show! По буднях ловіть дівчат в ефірі із 07:00 до 11:00. Слухайте свій гороскоп, грайте у "Олімпіаду Кіровограду" та "Давай по три", зривайте джек-пот у "Сейфі" та слухайте прем'єри від зірок українського шоу-бізу першими! Яна та Ніка розкажуть вам останні новини зі світу шоу-бізу та трендів! Радіо NRJ, завжди нові хіти! (Джерело: Сторінка радіо "NRJ Україна" у соцмережі Facebook).
  • 6.06.2021 Столичній сателітарній мережевій станції "Світле радіо Еммануїл" (Київ-67.28 МГц, Львів-67.82 МГц, Суми-69.02 МГц, Харків-69.20 МГц, Чернівці-69.26 МГц, Запоріжжя-69.92 МГц, Дніпро-70.37 МГц, Чернігів-70.79 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k., Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) виповнюється 16 років! З нагоди 16-ти річчя мовлення Світлого радіо "Еммануїл" для своїх дорогих радіослухачів станція готує надзвичайно цікавий ефірний день понеділка, 7 червня! Насичений ранковий інтерактив, святкові випуски програми привітань "Світле освідчення", зустріч зі світлим колективом радіостанції, а для найменших слухачів - святкові "Допитливі знавці"! Незмінними залишаться молитви, ваші улюблені пісні та виключно позитивні емоції! І головне - лише в день народження радіо - кожен, хто зателефонує і в прямому ефірі звернеться до усіх жителів планети зі світлими словами та побажаннями, отримає унікальний дорослий сюрприз!!! Святкуйте день народження Світлого радіо "Еммануїл" разом із колективом станції! (Джерело: Сторінка "Світлого радіо Еммануїл" у соцмережі Facebook).
  • 4.06.2021 4 червня відбувся п'ятий вебінар із серії навчальних програм у сфері регулювання медіа, що проводиться на запит Національної ради Офісом Ради Європи в Україні. Його тема стосувалася стандартів регулювання діяльності різних платформ, які надають аудіовізуальні послуги. Медіаекспертка Ради Європи Саллі Браун Міцова докладно охарактеризувала кожну з наявних платформ та розповіла про відмінності між ними. Вебінари проводяться у рамках проєкту "ЄС і Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні", до участі в них залучені працівники Національної ради, представники Громадської ради, що діє при регуляторі, і телерадіоорганізацій. Розпочали вебінар заступник голови Національної ради Олег Черниш і заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко. Олена Литвиненко наголосила на важливості цієї теми для телерадіоінформаційної сфери України, оскільки багато питань із цієї площини наразі поза вітчизняним законодавством. Вона ще раз нагадала про важливість незалежності національного регулятора та надання йому необхідних повноважень для ефективного регулювання медіа. Рада Європи докладає всіх можливих зусиль, аби нове законодавство з'явилося в Україні, сказала вона. Олег Черниш зауважив, що упродовж останнього часу всі стали свідками стрімких змін, які відбуваються і в звичному для нас лінійному телебаченні, і в способах доставки контенту. В Україні лише недавно почався перехід від аналогового до цифрового ефірного мовлення, а нині чітко означилася проблема невідповідності чинного законодавства сучасному рівню розвитку технологій. Насамперед, це стосується і технології ОТТ, яка протягом останніх 5 років дуже стрімко розвивається в Україні. Українська модель розвитку ОТТ має свою специфіку, якщо порівнювати з відомими ОТТ-платформами на зразок Netflix, сказав Олег Черниш. Вітчизняні ОТТ-платформи пропонують своїм абонентам не тільки доступ до своїх бібліотек, а й пакети програм лінійного телебачення, які дозволяють їм конкурувати з тими ліцензіатами Національної ради, які користуються традиційними способами доставки контенту. Це, на думку заступника голови Національної ради, створює певну невідповідність - фактично в одних і тих самих мережах можуть надавати послуги провайдери програмної послуги, що вже мають ліцензії, і ОТТ-платформи, які ще таких ліцензій не мають. Наразі тільки одна компанія - "OLL.TV" - отримала ліцензію провайдера програмної послуги з технологією ОТТ. Вітчизняне законодавство застаріле і не враховує багатьох нових реалій, це спричинило ситуацію, коли різні платформи, що надають аудіовізуальні послуги, мають різні умови щодо ліцензування. Наразі вартість ліцензії для ОТТ-провайдерів - понад 3 мільйони гривень. Національна рада запропонувала зменшити вартість цієї ліцензії на 80%. Відповідні зміни до Методики нарахування ліцензійного збору має ухвалити Уряд. У такому разі більшість українських ОТТ-платформ зможуть отримати ліцензії, і це значно розширить можливості для споживачів аудіовізуальних послуг. "На мій погляд, - сказав Олег Черниш, - ОТТ-платформи сьогодні є одним з найперспективніших типів доставки контенту… І розвиток ОТТ дуже важливий в умовах агресії проти нашої країни з боку Російської Федерації. Ми відчуваємо постійний інформаційний вплив із окупованих територій, зокрема, з Красноперекопська покриваються південні райони Херсонської області, з Донецька покривається половина Донецької області". Найкращий вихід із цієї ситуації, наголосив він, забезпечити можливість доступу всім громадянам України до послуг усіх наявних платформ - кабельного телебачення, ОТТ й IPTV. Саллі Браун Міцова докладно розповіла про можливості всіх платформ та навела визначення і відмінності серед послуг із надання контенту. Вона констатувала, що наразі дедалі більше платформ надають гібридні послуги. Інтернет-провайдери пропонують, зокрема, телевізійні пакети, відео на замовлення, інтернет. Смарт-телевізори забезпечують велику кількість послуг на пристрої. Послуги платформ надають безліч варіантів - безкоштовні з рекламою та підписки, користувацький та професійний контент. Також експертка зупинилася і на відповідальності платформ за контент, який вони постачають. Рекомендації Комітету Ради Міністрів передбачають для таких платформ не редакційну, а організаційну відповідальність. Виклики, яким мають запобігати палатформи, стосуються авторського права, захисту неповнолітніх, незаконному контенту та поведінці, дотримання стандартів реклами і правил конкуренції. Стаття 28 Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги передбачає належні заходи від шкідливого впливу контенту. Регулятори європейських країн можуть перевіряти, чи мають платформи відеообміну відповідні засоби захисту. Хоча, зауважила Саллі Браун Міцова, засоби захисту наразі є недосконалими і вони увесь час удосконалюються. Тому зараз фокус у регулюванні зосереджується на співрегулюванні. Презентації, з якими виступають медіаексперти на всіх вебінарах, невдовзі будуть розміщені на сайті Національної ради. Останній вебінар на тему штучного інтелекту відбудеться 7 червня, про його перебіг також можна буде ознайомитися на сайті Національної ради (Джерело: Сайт Нацради).
  • 4.06.2021 7 червня в ефірі "Українського радіо" відбудеться прем'єра документального аудіосеріалу "Цікава Конституція", приуроченого до 25-ї річниці Основного Закону України. Кожен з випусків обговорює один з 15 розділів Конституції України. Про це йдеться на сайті "Українського радіо". Аудіосеріал "Цікава Конституція" створено за підтримки Українського культурного фонду компанією "Лесной продакшен", яка виробляє для "Українського радіо" програму "Нічна вахта". Саме у рамках нічного шоу о 00:35 виходитиме проєкт, повтор о 14:30. До циклу проєкту "Цікава Конституція" увійшло 15 програм, хронометражем від 12 до 18 хвилин. Автор ідеї й керівник проєкту - Євген Лєсной. Головним голосом програми стала ведуча Марта Мольфар, яка ставить запитання. Ведучий Дмитро Лавров начитує статті Конституції. Гостями проєкту "Цікава Конституція" будуть співавтор Основного Закону, депутат кількох скликань Верховної Ради України Іван Заєць, суддя Конституційного Суду України у відставці, депутат ВРУ перших трьох скликань Віктор Шишкін, науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду у відставці Петро Стецюк, програміст і науковець, відомий захисник української мови Святослав Літинський, заслужений художник України, геральдист Олекса Руденко та інші. Допомогу проєкту надали журналістки Олена Холоденко та Олена Шарпанська. Консультаційну підтримку з питань постпродакшену та саунд-дизайну надав Дмитро Гудов. Нагадаємо, Євген Лєсной тривалий час працював на різних телеканалах у Росії, однак через рік після початку війни, у 2015-му, переїхав до України. Він долучився до менеджменту муніципального каналу "Київ" наприкінці 2019 року. 1 червня 2020 року він повідомив, що залишив посаду креативного продюсера телеканалу "Київ" та звільнився за згодою сторін. Із 1 серпня 2019 року на "Українському радіо" виходить прямоефірна щоденна програма "Нічна вахта", яку Євген Лєсной виробляє з командою. У квітні 2021 року стартував третій сезон програми (Джерело: Портал "ДМ Суспільного").
  • 4.06.2021 Дмитро Хоркін, член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, став головою Державної екзаменаційної комісії Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Він очолить Державну екзаменаційну комісію в Інституті журналістики для спеціальності "ведучий теле- і радіопрограм". З 2018 року Дмитро Хоркін обіймає посаду штатного доцента Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. "Мені важливо не тільки чесно і справедливо виставляти оцінки, а й підібрати для майбутньої роботи на головному радіо країни талановитих випускників вишу - "молоду кров". До того ж літо для медіа - міжсезоння, коли ми готуватимемось до нового сезону і, звісно, шукатимемо нові таланти", - повідомив Дмитро Хоркін. Свою наукову діяльність у Національному університеті імені Тараса Шевченка член правління Суспільного поєднує із викладанням запрошеним лектором у Київському університеті імені Бориса Грінченка та Українському гуманітарному інституті (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 4.06.2021 1 липня 2021 року набуває чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення", який має відкрити ринок землі та дозволити громадянам вільно купувати та продавати землі сільськогосподарського призначення. Спеціально до цієї події канали Суспільного радіо підготували два великих спецпроєкти. У понеділок, 7 червня, на UA: Українське радіо стартує марафон "Ринок землі. Початок". Щодня по буднях з 9:00 до 10:00 у студії найбільшої розмовної радіостанції України обговорюватимуть правила функціонування земельного ринку. До обговорення запрошуватимуть представників влади та опозиції, впливових експертів та представників аграрного бізнесу. Ведучі - Олена Зелінченко і Юрій Табаченко, за участі оглядачів UA: Українське радіо, ведучих програми "Колос. Аграрний щоденник" Олександра Куцака та Володимира Пищика. На UA: Радіо Культура з 7 червня щопонеділка об 11:10 виходитиме програма "Згадати все", присвячена історії права власності на землю в Україні. Про землеволодіння від часів Київської Русі до сьогодення розповідатимуть провідні фахівці з історії державності й права. Ведуча програми - Юлія Чаплінська. UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни. В Києві мовить на частоті 105 FM. UA: Радіо Культура - головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. У Києві мовить на хвилі 97.6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 4.06.2021 Проєкт "Позиція" - перший мультимедійний "твіттер" - унікальний формат стартував на UA: Радіо Промінь. "Позиція" транслює думки та рефлексії найвідоміших українців про резонансні й цікаві події України та світу. Від відновлення внутрішнього туризму в Європі та стародавнього поховання на Дніпропетровщині до лікування хворих на COVID просто неба в Індії та мавзолею чернігівського фермера - власний погляд на політематичні події світу зіркові спікери презентують в аудіо- та відеоформатах. Проєкт лунає в радіоефірі 7-10 разів щодня, відеоформат "Позиції" поширюється у сторіс на сайті фейсбук-сторінці UA: Радіо Промінь, а також на сайті офіційній сторінці в Instagram. Усі записи проєкту можна переглянути в папці сайті "Позиція". За словами шоуранера проєкту Віталія Климова: "Променю потрібно було більш концентровано подати свою філософію, свою біблію - не просто музикою. Оскільки контент складається з творчості українських артистів, логічно було знайти саме для них щось об'єднавче, окрім музики, а об'єднують їх інтереси цього суспільства. Вони перебувають всередині соціального українського контексту разом з іншими громадянами. UA: Радіо Промінь виконує функцію ретрансляції їхніх соціальних переживань, таких же, як і в сусідів по дачі та людей на автобусній зупинці". Свої думки в "Позиції" висловлюють музиканти, діячі культурної сфери та лідери суспільної думки. Зокрема, у проєкті вже взяли участь: Іван Леньо, Ірена Карпа, Mox Perkalaba, Тарас Тополя, Сергій Присяжний, Ілля Резніков, Сергій Жадан, Тарас Чубай, Мирослав Кувалдін, Сергій Мартинюк, Олександр Чемеров, Олександр Фоззі Сидоренко, Олег Фагот Михайлюта, Сергій Фома Фоменко, Віктор Павлік, Марія Бурмака, Віктор Бронюк та інші. Пул артистів постійно доповнюватиметься. "Життя, наповнене сенсами" - так звучить слоган "Позиції". Аналога шоу такого формату в Україні немає. Сучасні технології дозволяють виробляти шоу на аутсорсі - відеосинхрони селебрітіс записують самостійно. В ексклюзивному коментарі для Yabl спікери проєкту розповіли, чому "Позиція" важлива для української аудиторії. Співачка та авторка Jerry Heil відзначає важливість додаткового виходу для думок діячів культури й можливість висловити свою думку і своє бачення новин, які зараз турбують світ, тому що творчі люди є певним рупором. "Артисти не просто створюють пісні, а теж вражаються тим, що відбувається навколо, і таким чином продукують це у свій новий формат - у пісні, в мелодії, в будь-який творчий продукт. Тому, мені здається, слухачам і прихильникам творчості певного артиста буде цікаво послухати його думку і з приводу інших тем, які зараз у світі звучать". Фронтмен та продюсер "Воплі Відоплясова" Олег Скрипка обговорював у проєкті тему екології, і це йому дуже близьке: турбуватися про країну, в якій житимуть його діти та нащадки. "Іноді ми можемо слухати випуск новин у фоновому режимі й навіть не помітити, що у світі відбуваються якісь важливі речі, можливо, навіть якісь позитивні зміни. Цей проєкт, коли відомі люди звертають увагу на якусь новину, дає людям можливість замислитись над чимось, щось оцінити чи за щось порадіти. Звичайно, дуже хочеться, щоб позитивних новин було набагато більше і їх також буде дуже цікаво обговорювати". У проєкті беруть участь відомі українці, які мешкають за кордоном. На думку письменниці, співачки й телеведучої Ірени Карпи, важливо, що в "Позиції" не тільки політичні новини і не лише те, що стосується українського суспільства, а "дуже багато тем про екологію, про всеохопні речі, важливі для всього світу: і проблеми з водою, і проблеми вимирання бджіл, і нові космічні запуски. Мені насправді це дуже імпонує, і хочеться, щоб люди трохи частіше виймали свого носа з містечкових проблем і більше дивилися на світ у глобальному сенсі, бо нам усім тут жити. Митці, як і будь-які інші опініан-мейкери, мають щось про це говорити, бо це елементарно привертає увагу споживача - не лише, скільки целюліту на жопі J-Lo, або хто закрив Брітні Спірс - а саме те, що відбувається у національному й багатонаціональному контекстах. Я беру участь у "Позиції", бо маю власну думку. Мене це теж інформує, тримає в контексті, бо не факт, що я зайшла б на ті самі ресурси, що й люди, які підбирають ці новини. І коли щось мене зачіпає, звичайно, я лишаю свій коментар". Поет, прозаїк, есеїст, перекладач, рок-музикант Сергій Жадан відзначає: "Я в цьому проєкті беру участь не як якась публічна людина, а перш за все як громадянин. У мене є своє ставлення до багатьох речей, які відбуваються в нашій країні, є своя позиція, і мені цікаво її озвучити, поділитися нею з людьми, які так само мають власну позицію. Тобто для мене це певний зв'язок із суспільством, з країною, частиною якої я є. Разом з тим, нашим представникам культури та мистецтва дуже часто закидають, що вони не включаються в якісь суспільно значущі процеси. Тому, я думаю, дуже важливо, коли люди зі сфери культури озвучують свою позицію і підкреслюють, що у них ця позиція є, що вони не поза політикою і не поза суспільними процесами. Це важливо, перш за все емоційно. До того ж часто у цих людей насправді доволі ґрунтовна позиція, яка базується на певних аргументах". Нагадаємо, UA: Радіо Промінь - найперша українська музична радіостанція, створена 22 квітня 1965 року. Нині UA: Радіо Промінь мовить 24 години на добу. 60% контенту каналу складає українська музика, 40% - програми на актуальні політичні, економічні, культурно-мистецькі теми. Частина радіоконтенту має інформаційно-розважальне спрямування. Слухати UA: Радіо Промінь можна в FM-діапазоні, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 3.06.2021 Щобудня о 8:15 львівська радіостанція "Вголос FM" (107.2 МГц та Інтернет-мовлення 256k.) дарує сертифікат, який можна обміняти на філіжанку запашної кави у кращому ресторані міста. А тому прокидайтеся разом з ранковим шоу "Активація" та отримайте можливість виграти ароматний бонус до свого хорошого настрою! (Джерело: Сторінка радіо "Вголос FM" у соцмережі Facebook).
  • 3.06.2021 Українські найбільші медіагрупи - "1+1 медіа", "StarlightMedia" і "Україна" - підписали спільний акт узгодження № 5 "Висвітлення засобами масової інформації випадків булінгу (цькування)". Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оприлюднює цей документ для ознайомлення громадськості та інших учасників медіаринку і закликає інші медіа керуватися напрацьованими правилами у своїй діяльності. Зазначений акт був розроблений учасниками утвореної при Національній раді робочої групи зі створення правил захисту дітей у медіа. До роботи над ним були залучені працівники регуляторного органу, психологи, науковці і представники громадськості. За основу було взято рекомендації, напрацьовані під час круглого столу, що відбувся у серпні 2019 року в Офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на тему "Булінг. Протидія явищу та створення безпечного інформаційного простору". До підписання цього акта можуть приєднатися усі охочі мовники. Сподіваємося, положення спільного акта № 5 дасть змогу медіа говорити про чутливу тему булінгу у спосіб, що унеможливлюватиме додаткове травмування сторін подібних конфліктів (Джерело: Сайт Нацради).
  • 2.06.2021 2 червня відбувся черговий вебінар, підготовлений на запит Національної ради Офісом Ради Європи в Україні, темою якого став розвиток регіональних і місцевих мовників. Цю тему висвітлював медіаексперт Джоан Барата Мір. Захід проведено у рамках проєкту "ЄС і Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні", його учасниками стали працівники Національної ради, а також представники Громадської ради і телерадіоорганізацій. Із вітальними словами на відкритті вебінару виступили член Національної ради Максим Онопрієнко і заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко. Максим Онопрієнко, зокрема, зауважив, що комунікація з регіональними медіа є вкрай важливою для Національної ради, яка бачить своїм завданням не лише контроль і нагляд за діяльністю мовників, але і їх розвиток та підтримку демократичних цінностей. Цей підхід дуже добре проілюстрував проєкт "Media Change Ukraine", який організував для регіональних мовників обмін власними передачами і таким чином допоміг вирішити питання забезпечення якісним контентом у часи пандемії. Важливість місцевих мовників обумовлена їх тісною пов'язаністю з певною територією чи громадою, де вони працюють і чиї потреби повинні задовольняти. Саме вони найкращим чином можуть враховувати особливості та інтереси місцевого глядача і слухача. Під час вебінару Джоан Барата Мір зупинився на таких категоріях регіональних, місцевих мовників, як комерційні, суспільні і медіа громад (неприбуткові). Він розповідав про особливості ліцензування, нагляду за їх діяльністю, особливості регулювання і можливі зловживання. За словами експерта, нині сильні положення про регіональні медіа мають Іспанія, Німеччина і Бельгія. У цих країнах також діють потужні місцеві регулятори, які здійснюють нагляд за діяльністю цих медіа. Учасники семінару цікавилися тим, як фінансуються локальні медіа, якими можуть бути санкції за порушення, чи можуть локальні мовники працювати лише у певні проміжки часу, а не упродовж усієї доби тощо. Наступний вебінар буде присвячено темі ОТТ-контенту (Джерело: Сайт Нацради).
  • 2.06.2021 Громадська рада, що діє при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, провела чергове засідання і обговорила найбільш актуальні питання галузі. Відповідні рішення щодо розглянутих тем ухвалили 1 червня 13 членів Громадської ради. Голова Громадської ради Сергій Сьомкін нагадав, що дорадчий орган звернувся до регулятора з пропозицією створити робочу групу для спільного обговорення представниками Національної ради та медіаіндустрії можливих шляхів забезпечення виконання окремих положень Законів України "Про рекламу" та "Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор". Національна рада схвалила таку ініціативу і для ефективної роботи цієї робочої групи делегувала до її складу своїх представників. Сергій Сьомкін також повідомив, що представники індустрії та Національної ради розробили Меморандум щодо реклами азартних ігор, організаторів азартних ігор та спонсорства телепередач із використанням знаків для товарів і послуг, і запропонував погодити його із кожним представником робочої групи або надати відповідні коментарі до 04.06.2021. Також під час засідання члени Громадської ради обговорили законопроєкт № 5547 про лікарські засоби, зокрема, в частині змін вимог до реклами лікарських засобів. Законопроєкт позитивно оцінили учасники засідання, проте звернули увагу на необхідність уточнень у частині пропонованих змін до статей 21 та 26 Закону "Про рекламу", зокрема щодо нових вимог до змісту реклами та надання Міністерству охорони здоров'я повноважень щодо контролю змісту реклами. Законопроєкт планується ретельно вивчити, відстежити його статус та, за необхідності, ініціювати внесення пропозицій та поправок. Члени Громадської ради також зосередили свою увагу на проєктах Закону "Про авторське право і суміжні права" і Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань пов'язаних із охороною та захистом авторського права і суміжних прав". Було ухвалено у загальних рисах вивчити ці законопроєкти та до 14 червня кожному висловити думку щодо доцільності їх ухвалення у такій редакції, а також відстежувати й далі інші законопроєкти з цього питання. У засіданні взяли участь голова Громадської ради Сергій Сьомкін, секретар дорадчого органу Олена Андрієнко, члени Громадської ради Сергій Бойко, Ольга Большакова, Олександр Борисенко, Вікторія Веселовська, Олександр Глущенко, Наталія Клітна, Катерина М'яснікова, Любов Найдьонова, Юлія Поляк, Аліна Правдиченко, Ірина Стройко (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.06.2021 Завтра, у середу, 2-го червня, о 12:20 івано-франківська мережева станція "Західний полюс" (Івано-Франківськ-104.3 МГц, Калуш-105.5 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення Калуш 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) презентує перший випуск передачі "Спортивна студія". Її гостем буде директор Академія Ураган Володимир Слободян. Розмова піде про те, чому варто обирати футбол для дітей, у скільки років варто починати займатись футболом та коли в Івано-Франківську будуть свої Мессі з Роналду. Вмикайтеся! (Джерело: Сторінка радіо "Західний полюс" у соцмережі Facebook).
  • 1.06.2021 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звертає увагу телерадіоорганізацій на те, що 1 червня Верховна Рада України ухвалила постанову № 5343, якою встановила відзначити 4 червня в Україні пам'ять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Нацрада рекомендує мовникам у цей день внести зміни до своїх програм і передач. Постанова набуває чинності із дня її ухвалення. Національна рада рекомендує мовникам користуватися при наповненні своїх ефірів 4 червня Правилами ведення мовлення телерадіоорганізаціями у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, а також поширювати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені вшануванню пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії РФ проти України. На території різних областей України, зокрема Донецької та Луганської, із 2014 року внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України загинуло понад 240 дітей. Постанова Парламенту була ухвалена, шануючи рішення Генеральної асамблеї ООН, яка під егідою ООН заснувала Міжнародний день дітей - безневинних жертв агресії і постановила відзначати його 4-го червня кожного року, а також шануючи відзначення Міжнародного дня захисту прав дітей - 1-го червня (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.06.2021 31 травня у рамках проєкту "ЄС і Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні" відбувся третій вебінар для працівників Національної ради, Громадської ради і представників медіаіндустрії, організований Офісом Ради Європи в Україні. Тему "Боротьба із сексизмом у медіа і рекламі, роль регулятора" висвітлювала експертка Ради Європи Кріштіна Розгоній. Запропонована до обговорення тема є дуже важливою для України і регулятора зокрема, оскільки вітчизняне законодавство сьогодні ще не повною мірою відповідає європейським тенденціям у контексті встановлення гендерної рівності в усіх сферах суспільного життя, зауважила, відкриваючи вебінар, голова Національної ради Ольга Герасим'юк. Вона навела ті законодавчі зрушення, які відбулися у країні останнім часом і наголосила, що Національна рада у межах своїх повноважень намагається актуалізувати це питання. Велика роль при цьому приділяється медіа, оскільки вони мають значний вплив на суспільну свідомість. "Ми робимо все, що від нас залежить, щоб медіа стали більш чутливими і відповідальними щодо поширення дискримінації, сексизму, стереотипів", - наголосила Ольга Герасим'юк. Вона також повідомила, що Європейська платформа регуляторних органів EPRA підтримала розроблену для Національної ради методологію моніторингу дотримання медіа гендерного балансу і як одну з кращих практик у цій сфері і поширила її у базі регуляторів та стейкхолдерів EPRA. Велику увагу темі гендерної рівності в медіа приділяє Рада Європи, констатувала керівниця проєкту РЄ Галина Смірнова. Вона нагадала, що вже напрацьовано низку ключових документів, серед яких рекомендація Комітету Міністрів Ради Європи щодо боротьби і подолання сексизму, яка вперше містить визначення цього явища, і рекомендації щодо рівності чоловіків і жінок у ЗМІ, стереотипів і сексизму в рекламі, образу жінок у рекламі, гендерної пріоритезації, медіаплюралізму тощо. Важливою є і Стамбульська конвенція, яка приділяє ролі медіа значну увагу і відзначає, що саме медіаорганізації мають важливий вплив на впровадження стандартів, політик щодо запобігання насильству стосовно жінок, домашньому насильству. Медіаекспертка Ради Європи Кріштіна Розгоній, яка мала нагоду попередньо ознайомитися з методологією гендерного моніторингу Національної ради і його першими результатами, зауважила, що з проявленим українським медіарегулятором ґрунтовним підходом нині він лідирує серед добре оснащених інших регуляторних органів. Така ініціатива є дуже цінною, оскільки регулятори відіграють провідну роль для створення правил дотримання гендерної рівності в медіа. Під час вебінару експертка розповіла про те, як виглядає нерівність у медіа, навела дані досліджень щодо сексизму, зображень жінок у ЗМІ, їх участі на посадах у медіасекторі. Вона торкнулася теми ухвалених законодавчих практик, зауваживши на тому, що в багатьох країнах нині визначення мови ворожнечі, на жаль, не охоплює гендерного аспекту. Кріштіна Розгоній пояснювала, які наявні юридичні норми можуть бути використані регуляторами для боротьби з явищем сексизму. Були наведені і підходи інших європейських країн до питання подолання гендерних стереотипів. Корисним для України, на думку експертки, може бути досвід Словенії і Мальти. Ці країни уже розробили власні рекомендації щодо гендерно чутливої журналістики і гендерної рівності та гендерного зображення у мовленнєвих медіа. Ще вона відзначила, що наведена представниками Національна ради інформація про майже однакову представленість у регуляторі жінок і чоловіків, зокрема і серед керівних посад та членів Національної ради, є однією з кращих. Ще тільки два європейські регулятори можуть похвалитися приблизною рівністю своїх працівників - 50 на 50 відсотків. І це може слугувати добрим прикладом. Під час наступного семінару для працівників Національної ради, громадськості і індустрії за підтримки офісу Ради Європи в Україні, йтиметься про локальні медіа (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.06.2021 1 червня Маргариту Єрмак призначено на посаду головної продюсерки цифрових платформ Суспільного мовника. До того вона обіймала посаду директорки департаменту цифрового контенту та соцмереж Суспільного. Про це повідомив корпоративний сайт Суспільного. Маргарита Єрмак замінить Тетяну Кисельчук, яка увійшла до складу правління НСТУ та очолила напрям інформаційного мовлення та цифрових платформ. "Бачу диджитал на Суспільному якісним сервісом для людей, нова посада - одна з можливостей це зробити з уже сформованою хорошою командою. Дякую за довіру Тетяні Кисельчук", - зазначила пані Єрмак (Джерело: Портал Суспільне ДМ).
  • 1.06.2021 Найдопитливіші, найкмітливіші, найщиріші - це наші діти! До дня захисту дітей в ефірі трускавецького "Твого радіо" (101.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 48k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) стартує програма "На пальцях", у якій дорослі та діти спілкуватимуться на важливі теми. Щовівторка та щочетверга о 14:40 нові ведучі - Ярчик та Софійка в програмі "На пальцях", щоб зрозуміли навіть дорослі! Буде пізнавально! (Джерело: Сторінка "Твого радіо" у соцмережі Facebook).
  • 1.06.2021 Зустрічайте літо з новими станціями в застосунку RadioPlayer! Київ FM, Z-Радіо (Житомир), Радіо Вголос (Львів), Золочів FM. Слухайте улюблене радіо онлайн в HD-якості! Встановлюйте мобільний застосунок RadioPlayer: Google Play: https://radioplayer.ua/android/; Apple App Store: https://radioplayer.ua/ios/; Huawei AppGalery: https://radioplayer.ua/huawei/. RadioPlayer - найзручніший спосіб слухати радіо зі смартфона (Джерело: Сторінка застосунку RadioPlayer у соцмережі Facebook).
  • 1.06.2021 Щоб літом від спеки не страждати, треба-нада на "П'ятниці-Прохолодниці" в ефірі столичної мережевої станції "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1 МГц, Суми-89.8 МГц, Рівне-90.4 МГц, Луцьк-90.6 МГц, Житомир-91.1 МГц, Тернопіль-91.2 МГц, Умань-91.5 МГц, Ужгород-91.6 МГц, Львів-91.9 МГц, Вінниця-92.0 МГц, Ізмаїл-92.2 МГц, Кривий Ріг-99.1 МГц, Кропивницький-100.0 МГц, Черкаси-100.2 МГц, Старобільськ-100.2 МГц, Бережани-100.6 МГц, Трускавець-100.6 МГц, Гадяч-100.9 МГц, Чернівці-101.2 МГц, Маріуполь-101.3 МГц, Одеса-101.4 МГц, Дніпро-101.5 МГц, Овруч-101.1 МГц, Полонне-102.3 МГц, Краматорськ-102.8 МГц, Харків-103.0 МГц, Благовіщенське-103.1 МГц, Мелітополь-103.2 МГц, Покровськ-103.3 МГц, Івано-Франківськ-103.4 МГц, Холми-103.6 МГц, Чернігів-103.9 МГц, Новий Розділ-104.1 МГц, Буки-104.4 МГц, Херсон-104.4 МГц, Первомайськ-104.5 МГц, Хмельницький-105.0 МГц, Миколаїв-105.1 МГц, Лохвиця-106.9 МГц, Полтава-107.2 МГц, Бердянськ-107.5 МГц, Кременчук-107.7 МГц, а також - Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) подарунки вигравати! Для участі надсилайте SMS на номер 7610 зі словом "РУДЬ" та чекайте на дзвінок від ранкових ведучих - Анни Свиридової та Сержа Гагаріна. Для перемоги треба назвати освіжаючу пісню, яка щойно пролунала в ефірі і термосумка від Партнера проекту морозива Рудь буде ваша. Офійні правила: https://is.gd/momLAt (Джерело: Сторінка "Радіо П'ятниця" у соцмережі Facebook).
  • 1.06.2021 Сьогодні, 1 червня, на хвилі вінницького "Радіо ТАКТ" (103.7 МГц та Інтернет-мовлення 128k.) - радіомарафон, присвячений Дню Захисту Дітей (Джерело: Сторінка "Радіо ТАКТ" у соцмережі Facebook).
  • 1.06.2021 31 травня затримали менеджерку Херсонської філії Суспільного Оксану Шило. За інформацією Херсонської обласної прокуратури, це сталося під час отримання нею неправомірної вигоди в сумі близько 3 тисяч гривень. Про це повідомили в Херсонській обласній прокуратурі та підтвердили у Херсонській філії Національної суспільної телерадіокомпанії України. "За процесуального керівництва Херсонської окружної прокуратури затримано менеджера одного з акціонерних товариств під час отримання неправомірної вигоди в сумі близько 3 тис. грн. Установлено, що жінка організувала схему, за якою підпорядкованим їй працівникам призначалися премії, після чого 50% з нарахованої доплати щомісячно співробітники мали віддати своїй керівниці. Така схема незаконного отримання коштів діяла щонайменше останні пів року", - повідомили у прокуратурі. Наразі Оксана Шило в ізоляторі тимчасового тримання, де перебуватиме до обрання їй міри запобіжного заходу. Менеджерці філії готується оголошення підозри у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального Кодексу України ("Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна"), пояснили у прокуратурі. Адвокатка менеджерки філії Катерина Усова відмовила "Новинам Суспільного" у коментарі, посилаючись на те, що проводяться слідчі дії. На Суспільному опублікували заяву щодо цієї ситуації: "Суспільний мовник очікує на об'єктивне, всебічне та законне розслідування з боку правоохоронних органів і готовий сприяти слідству. Разом з тим важливо, щоб розслідування відбувалось прозоро та не мало ознак будь-якого тиску на компанію". У компанії наголосили, що їм не байдужа доля співробітників. "Як і у будь-якій цивілізованій країні, ми сповідуємо презумпцію невинуватості, допоки не доведено зворотне". Нагадаємо, 1 грудня 2020 року представники Служби безпеки України провели обшук у кабінеті менеджерки Івано-Франківської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України Наталії Кияницької і викрили її на систематичному вимаганні хабарів у підлеглих. Менеджерку філії було затримано. 3-го грудня 2020 року до підозрюваної застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів - до 29 січня 2020 року включно, одночасно з цим визначено розмір застави в межах 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 168 160 грн, які Наталія Кияницька внесла 4 грудня 2020 року, та була звільнена з-під варти (Джерело: Портал "Суспільне ДМ").
  • 1.06.2021 "Дивовижне поряд" - цикл документальних радіопередач у репортажному жанрі та стилі "life stories", в основі яких - цікава небанальна життєва історія або цікавий герой. До 10 червня 2021 року на "Українському радіо" приймають проєкти на мистецький конкурс на виробництво (часткове) радіопроєкту з робочою назвою "Дивовижне поряд". Переможця конкурсу мають визначити не пізніше 31 липня 2021 року, повідомили на корпоративному сайті Суспільного. На "Українському радіо" запланували 25 випусків радіопроєкту, які мають вийти в ефір протягом 2021-2022 років. "Дивовижне поряд" - цикл документальних радіопередач у репортажному жанрі та стилі "life stories", в основі яких - цікава небанальна життєва історія або цікавий герой (герої). Критеріями відбору героїв та історій є оригінальність, незвичність, унікальність. Наприклад, героями передачі можуть стати представники рідкісних професій або люди, які потрапили в незвичні умови, пережили глибоке потрясіння або досягли небаченого успіху. Історії повинні викликати живий інтерес, дивувати, вражати. Іншою особливістю передачі є ефект присутності. Завдяки репортажному жанру та звуковому оформленню слухач має віртуально відчути себе на місці події, поруч з героєм, побувати в його ролі. Концептуально програма будується на інтерв'ю з героєм (основна частина), а також авторських коментарях. У мистецькому конкурсі мають право брати участь юридичні особи будь-яких форм власності та організаційно-правових форм, серед учасників, кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) або посадових осіб яких немає громадян Російської Федерації, а також фізичні особи - підприємці (3 група). Мистецький конкурс проводиться у три етапи: 1. Попередній відбір проєктів; 2. Презентація проєктів; 3. Визначення переможця. Більш детально про умови конкурсу можна прочитати тут. Нагадаємо, на "Українському радіо" оголосили конкурс на виробництво проєкту "Теорія ймовірності". Документи приймають до 9 червня (Джерело: Портал Суспільне ДМ).
  • 1.06.2021 Актуальні музичні новинки і не лише. Підписуйтесь на канал харківської радіостанції MFM Station (91.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) у Telegram: https://t.me/mfm_music (Джерело: Сторінка радіо MFM Station у соцмережі Facebook).
  • 1.06.2021 Нарешті, довгоочікуване Літо! Борзнянське "Борзна Радіо" (99.2 МГц) вітає усіх слухачів з першим днем літа!!! Насолоджуйтесь крутою порою року разом з хвилею Борзна FM. Зовсім скоро в ефірі радіостанції на вас чекають нові програми, новий сезон "Добрі поради" та багато нових, теплих та яскравих емоцій. І звісно хіти які будуть заряджати Вас кожного дня! Слухайте улюблене, слухайте 99.2 FM (Джерело: Сторінка "Борзна Радіо" у соцмережі Facebook).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини травня 2021

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024