Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Липень 2023 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіонавчання  

  • Радіоанонс

  • Новини червня 2023

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 31.07.2023 "Пам'ятаю зі свого дитинства легенду про Аліма Айдамака, яку розповідала мені моя бабуся. Це був такий розбійник серед кримських татар у XIX столітті. Він був реальною персоною. Як Олекса Довбуш. Він брав у багатих і віддавав бідним. Але насправді він кинув виклик російським поміщикам. Він полював на них", - розповідає історію, яку пам'ятає з дитинства, історикиня кримськотатарського походження, журналістка Гульнара Абдулаєва. На хвилях столичної мережевої станції "Громадське радіо" (Київ-99.4 МГц, Миколаїв-88.3 МГц, Краматорськ-90.9 МГц, Гірник-91.4 МГц, Нікополь-91.5 МГц, Львів-93.3 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 24k. AAC, Інтернет-мовлення 160k., Інтернет-мовлення 160k. та Інтернет-мовлення (реґіони) 320k.) стартує новий проєкт "Це про нас", у якому ми ви почуєте розповіді про різні етноси українського Криму, Приазов'я та Причорномор'я через найрізноманітніші культурні коди: літературу, мистецтво, кухню та традиції. №1 епізод подкасту "Це про нас" присвячений кримським татарам - корінному народові Криму. Гостя - історикиня кримськотатарського походження, журналістка Гульнара Абдулаєва. Потужним часом розвитку кримських татар, як народу, став період Кримського ханства - держави, яка існувала на півострові у 1441-1783 рр. Цей період називають Золотою колискою, Золотою добою в історії народу. "Ми зараз можемо впевнено говорити, що після Київської Русі у нас була державність: Кримське ханство на теренах сучасної України", - переконана Гульнара Абдулаєва. Сьогодні через агресію РФ ми багато втратили. Стосується це і культурної спадщини окупованого Криму. Ми до кінця не знаємо, що з артефактами та цінностями, архітектурою та літературою, яка зберігалася на півострові. Читайте текстовий варіант на сайті ГР: https://cutt.ly/0wsbeaRS. Слухайте подкаст Apple Podcasts: https://l8.nu/tphq, Google Podcasts: https://cutt.ly/6wsbaQ1Z, Soundcloud: https://l8.nu/toXp, Spotify: https://l8.nu/s1yx (Джерело: Сторінка радіостанції "Громадське радіо" у соцмережі Facebook).
  • 31.07.2023 В період літніх відпусток стрийська радіостанція "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" (101.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 96k. Ogg, Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 256k. та Інтернет-мовлення 320k.) не залишає вас самих, а залишає з Христиною Сонце. Від сьогодні на Стрий ФМ з 9:00-15:00 (Джерело: Сторінка "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" у соцмережі Facebook).
  • 31.07.2023 Сотні років про корінні народи нам нав'язували стереотипи, спочатку це робила Російська імперія, потім радянська влада, тепер РФ. В історії час розставляти правильні наголоси. На хвилях столичної мережевої станції "Громадське радіо" (Київ-99.4 МГц, Миколаїв-88.3 МГц, Краматорськ-90.9 МГц, Гірник-91.4 МГц, Нікополь-91.5 МГц, Львів-93.3 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 24k. AAC, Інтернет-мовлення 160k., Інтернет-мовлення 160k. та Інтернет-мовлення (реґіони) 320k.) вийшов новий авторський проєкт Вікторії Єрмолаєвої "Це про нас". "Це про нас" розповідає про різні етноси українського Криму, Приазов'я та Причорномор'я через найрізноманітніші культурні коди: літературу, мистецтво, кухню та традиції. Ми багато чого не знали. Перший випуск можна прослухати за посиланням http://surl.li/jpgac. Завдяки Someonejulli Sogan подкаст фантастично звучить. А завдяки Ana More, Tatyana Kurmanova та Kateryna Matsiupa чудово наповнений (Джерело: Сторінка Вікторії Єрмолаєвої у соцмережі Facebook).
  • 31.07.2023 Коли ви востаннє були на віртуальній екскурсії? Львівська мережева станція "Радіо ПЕРШЕ" (Львів - 88.2 МГц, Броди-89.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k.) та МІОК запрошують Вас до Віртуального музею світового українства "Український всесвіт". Серед його експонатів - проєкт про українців закордоння. Дізнавайтесь найцікавіші факти із життя наших діаспорян з понеділка по четвер о 16:10 на хвилях 88.2 FM (Джерело: Сторінка радіостанції "Радіо ПЕРШЕ" у соцмережі Facebook).
  • 31.07.2023 "30 війн із Zаклятим сусідом" - спецпроєкт від Інформагенції АрміяInform на хвилях столичної онлайн-радіостанції "Радіо Кордон" (128k.). Слухайте, аналізуйте та робіть правильні висновки у будні об 11:45 та 16:15. Протистояння України з росією триває не одне століття. Наш героїчний народ і його лицарі-полководці вже не раз доводили північно-східним сусідам, що є господарями на своїй Богом даній землі. Слухайте на https://dpsu.gov.ua/ua/Radio-Kordon/, або через #RadioPlayer (Джерело: Сторінка "Радіо Кордон" у соцмережі Facebook).
  • 30.07.2023 Вже завтра отримуйте релааакс абонемент у басейн від "Банька і Чан" на хвилях стрийської радіостанції "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" (101.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 96k. Ogg, Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 256k. та Інтернет-мовлення 320k.). О 14:40 ведучі станції даруватимуть вам класний відпочинок, надсилайте слово "банька" на Стрий вайбер 0681001123 і нехай вам пощастить (Джерело: Сторінка "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" у соцмережі Facebook).
  • 30.07.2023 Одеса тримається! У найближчий вівторок, 1-серпня, у великому інтерв'ю для YouTube-каналу столичної мережевої станції "Радіо Марія" (Київ-69.68 МГц, Хмельницький-66.14 МГц, Львів-66.26 МГц, Чернівці-66.41 МГц, Антопіль Рівненської області - 68.24 МГц, Харків-69.83 МГц, Андріївка Житомирської області - 70.04 МГц, Вінниця-70.91 МГц, Запоріжжя-71.51 МГц, Городок Хмельницької області - 73.55 МГц, Кульчиївці Хмельницької області - 73.73 МГц, а також Інтернет-мовлення 24k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 112k. AAC+ та Інтернет-мовлення 160k. AAC+), ординарій Одесько-Сімферопольскої дієцезії, єпископ Станіслав ШИРОКОРАДЮК розповість про те, як Одеса дає відсіч російським окупантам. НЕ пропустіть, Велике інтерв'ю для Радіо Марія. Вівторок, 21:00! Ведучий: ІВАНИЦЬКИЙ Сергій (Джерело: Сторінка "Радіо Марія" у соцмережі Facebook).
  • 28.07.2023 До особливого свята і підготовка особлива. Вигравайте ОСОБЛИВІ футболки до Дня Незалежності від львівської мережевої станції "Радіо ПЕРШЕ" (Львів - 88.2 МГц, Броди-89.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k.) та Lady Di atelier. Щобудня о 9:10 телефонуйте в ефір "Сонцешоу" на 88.2 FM, продовжуйте відому поезію пропущеною фразою і отримуйте шанс зустріти 24 серпня в новому патріотичному вбранні (Джерело: Сторінка радіостанції "Радіо ПЕРШЕ" у соцмережі Facebook).
  • 28.07.2023 28-30 липня у Львові на території "FESTrepublic" відбудеться Благодійний фестиваль "Faine Misto: історії, які варто почути". Радіо Промінь виступить інформаційним партнером музичного свята. Головна мета цьогорічного фестивалю - збір коштів для забезпечення логістичних та гуманітарних потреб бригади Національної гвардії України "Азов". Команда "Файного Міста" підтримує азовців від початку повномасштабного вторгнення. Нагадаємо, минулого року фестиваль не відбувся в Україні через повномасштабне вторгнення рф. Нинішнього року він змінив локацію та переїхав із Тернополя до Львова. Хоча, за словами організаторів, музична подія не буде такою масштабною, як зазвичай, все ж для гостей та учасників фестивалю облаштували 5 великих сцен: Main Stage, Dark Stage, Light Stage, Амфітеатр, Underground Stage. Також - півтора десятка інших розважальних локацій та пресцентр для бесід із запрошеними виконавцями й організаторами. У межах інформаційного партнерства в ранкових та денних ефірах Радіо Промінь можна буде дізнатися про найцікавіші події музичного форуму та почути нові пісні українських виконавців. 29 липня: 11:20 - Олександр Стасов під час прямої трансляції розкаже, як проходить фестиваль "Faine Misto". 12-20 - відбудеться презентація пісні "Жити" гурту The ВЙО. 13-20 - українська авторка та виконавиця Jerry Heil під час 20-хвилинного інтерв'ю в прямому ефірі презентує пісню "Благословенна земля". 14-20 - гурт O.Torvald презентує мініальбом "Голосові", що складається з повідомлень військових, які воюють під Бахмутом, і закінчується однойменною піснею. 30 липня: 11:20 - Олександр Стасов зробить короткий огляд подій пісенного фестивалю "Faine Misto". 12:20 - на хвилях Радіо Промінь запланована презентація спільної пісні "Ніч яка місячна" від Майн та Tember Blanche. 13:20 - презентація спільного альбому "Виходячи з кімнати" від Нестор та Libenson. 14:20 - XXV кадр вперше познайомить слухачів з альбомом "Стани, сумніви, сум". Усіх виконавців представлятиме Олександр Стасов. На фестивалі також працюватимуть команди телеканалу та діджиталу Суспільне Культура. Варто додати: ідея Файного Міста зародилася ще у далекому 2013 році й за 10 років існування із маленького локального фестивалю виросло велике автономне місто зі своєю історією, культурою та звичаями. Окрім українських виконавців, на Файному Місті встигли виступити Powerwolf, Arch Enemy, The Rasmus, Guano Apes, Lordi, Skindred, Poets Of The Fall, Kadebostany та багато інших всесвітньо відомих гуртів. Радіо Промінь - перша музична радіостанція України, що працює в ефірі з 1965 року. За форматом - музично-інформаційний канал. Має загальнонаціональне покриття, мовить 24 години на добу. З усіма частотами в регіонах та лінками на соцмережі Суспільного можна ознайомитися за посиланням. Радіоканали Суспільного також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. Суспільне Мовлення - найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 28.07.2023 В Охтирці на 48 ТВК розпочав мовлення місцевий телеканал "Пульсар-TV". Представники ЮНЕСКО відвідали Сумщину, щоб дізнатися, як працюють журналісти на прикордонні. Про те, чим ділилися медійники з іноземними гостями, - далі. Представниця Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Сумській області Лариса Якубенко взяла участь у зустрічі представників медіа краю з Терезою Кхорбахер, проєктною співробітницею з питань безпеки журналістів, свободи слова та доступу до інформації Бюро ЮНЕСКО в Україні. Обговорили проблеми, з якими стикаються медіа прикордонної Сумщини і питання організації допомоги журналістам - організації навчання, надання необхідного для роботи в умовах блекауту обладнання, створення грантових проєктів. Безперебійна робота локальних медіа на прикордонних територіях особливо важлива, оскільки, коли вони припиняють роботу, посилюється сигнал російського радіо. Завдяки ЮНЕСКО у цьому році дві місцеві телерадіокомпанії - в Конотопі та Шостці - отримали генератори. Засновниця інформаційного ресурсу "КордонМедіа" Альона Яцина наголосила на потребі навчати журналістів і операторів тактичній медицині, адже вони працюють в умовах, наближених до бойових. Близьке розташування редакцій деяких друкованих медіа від російського кордону (5 км), вимагає посилених заходів безпеки і засобів захисту журналістів (бронежилетів, касок тощо). 24 липня м. Охтирці розпочала багатоканальне місцеве телевізійне мовлення на 1 програмі 48 ТВК Телерадіокомпанія "Пульсар-РТБ" (логотип - "Пульсар-TV"), м. Охтирка Сумської області. Компанія наприкінці 2021 року стала переможцем конкурсу на мовлення у стандарті DVB-Т2, а також взяла на себе зобов'язання оператора локального мультиплексу. Перед початком повномасштабного вторгнення вона мала повну технічну готовність до переходу на цифрове мовлення: передавач та інше обладнання були придбані і протестовані. Однак внаслідок активних бойових дій у місті в лютому березні 2022 року підприємство не змогло вчасно розпочати цифрове мовлення. У червні цього року в телерадіокомпанії завершився термін дії ліцензії на аналогове мовлення, тож мовник провів підготовчі роботи, протестував ефір у цифровому форматі і перейшов на багатоканальне мовлення. Територія покриття цифровим сигналом "Пульсар-TV" - м. Охтирка і території прилеглих громад Охтирського району (Джерело: Сайт Нацради).
  • 28.07.2023 Медіарегулятор виносить на громадське обговорення проєкти Типового статуту суб'єкта у сфері місцевих публічних аудіовізуальних медіа і Типового трудового контракту із керівником суб'єкта у сфері місцевих публічних аудіовізуальних медіа. Термін їх громадського обговорення - 1 місяць. Зауваження і пропозиції до змісту проєктів нормативно-правових актів можна подавати у письмовій та/або електронній формі на адресу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення: вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601 або на електронну пошту е-mail: . Із проєктами нормативно-правових актів і пояснювальними записками до них можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 28.07.2023 Важливо! Радіостанція "Радіо Люкс FM - Львів" (104.7 МГц та Інтернет-мовлення 96k. AAC+) вимушена перенести люкс-тур у Городку, який мав відбутись завтра, 29 липня. У цей день у місті оголошено жалобу в пам'ять за загиблим захисником України. Вшанування пам'яті Героїв - це наш святий обов'язок. Вічна шана Герою! Співчуття рідним! Слава Україні! Тим часом зустріч з мешканцями міста станція запланує на інший, більш сприятливий для цього день. Нову дату люкс-туру в Городку разом із партнером проєкту станція повідомить зовсім скоро (Джерело: Сторінка радіостанції "Люкс FM Львів" у соцмережі Facebook).
  • 28.07.2023 "Громадське радіо" стало одним з ГО, які сформують нову Громадську раду доброчесності - орган, який перевіряє суддів та кандидатів на відповідність критеріям доброчесності та професійної етики. Вища кваліфікаційна комісія суддів ухвалила список 16 громадських організацій, які обиратимуть новий склад Громадської ради доброчесності. Наступним кроком є проведення зборів представників цих організацій, на яких власне оберуть третій склад ГРД (Джерело: Сторінка радіостанції "Громадське радіо" у соцмережі Facebook).
  • 27.07.2023 В Городку прибирання в цю суботу відміняється! Бо вже 29 липня ведучі "Радіо Люкс FM - Львів" (104.7 МГц та Інтернет-мовлення 96k. AAC+) Андрій Ферцак та Діана Луцишин, на люкс-мобілі приїдуть на головну площу Городка, аби провести прямий ефір та зустрітись із вами! Старт о 10:00! (Джерело: Сторінка радіостанції "Люкс FM Львів" у соцмережі Facebook).
  • 27.07.2023 День Української Державності 28 липня на Суспільних радіоканалах: I. Українське Радіо. 11:10 #Амбасадори. Документальний проєкт до Дня Української Державності. Перші, але вагомі, дипломатичні кроки сотні років тому, і потужна українська дипломатія сьогодні. Як Україна і тоді, і зараз доводили свою суб'єктність. Про руйнування стереотипу "молодшого брата" та вихід на світову політичну арену, як повноцінного гравця, з авторитетом та впливом. Ведучий Роман Коляда. 16:05 "Вічна Україна". Спецпроєкт Українського Радіо до Дня Української Державності - про те, як складалася і розвивалася українська державна традиція від часів давньої Русі і до сьогодення та про основні етапи на більш як тисячолітньому шляху державотворення. II. Радіо Культура. 12:06 Музичні історії від Світлана Галась. Знакові твори української музики. 12:36 Державність України. Конституція України, як і сама Україна, змінювалася не раз. Про найцікавіших людей і події, що творили основний закон, ця розповідь. І, зокрема, про молодого юриста, який помітив у Конституції СРСР статтю про те, що кожна республіка може вийти із союзу. До чого призвела ця знахідка і хто цей хлопець? Розповість Вахтанг Кіпіані. 13:04 Чи думали про незалежність своєї країни українці між Чорнобильською катастрофою та серпневим путчем? Гість: історик Олександр Зінченко. Ведуча Олена Гусейнова. 13:56 #Поезія. До Дня Державності в Україні. Олекса Стефанович. Читає Дмитро Хоркін. 14:44 Про Пилипа Орлика - першого обраного правителя України у вигнанні розповість історик Олександр Алфьоров. 15:06 Українська державність у 2023: якою вона стала. Володимир Єрмоленко, філософ, письменник, журналіст, президент PEN Ukraine. Ведуча Тетяна Трощинська. 15:46 Наша класика. "Молитва за Україну" Миколи Лисенка на вірш Олександра Кониського. 16:57 #Поезія. До Дня Державності в Україні. Ігор Калинець. Читає Олександр Биструшкін. 18:07 Музичні історії від Світлани Галась. Знакові твори української музики. 19:10 Радіотеатр. Олесь Лупій. "Кохана Київського князя". Радіодрама за драматичною поемою "Любов і лад". Автор і ведуча Світлана Гудзь-Войтенко (Джерело: Сторінка Всеволода Харківського у соцмережі Facebook).
  • 27.07.2023 Герої - так ми говоримо про чоловіків і жінок, що залишили свій бізнес, викладання, кар'єру й родини, щоби стати до зброї та захищати Україну. Жертвуючи своїм фізичним і ментальним здоров'ям, позбавляючи себе багатьох благ цивілізації, захисники й захисниці б'ються з терористичними військами росії. Вони потрапляють у полон і зазнають жорстокості в катівнях. Для українських бійців відчувати плече товариша - це про братерство щирих і справжніх людей. Але ці самі герої, опиняючись у нових для себе складних життєвих обставинах, як-от контузія, поранення, утрата зору або кінцівок (плюс психологічні потрясіння), наражаються на бюрократію медико-соціальних комісій, на неприховану реакцію перехожих, що перед собою бачать насамперед не особистість, а каліцтво людини: обгоріле обличчя або протез. Подкаст "Пліч-о-пліч" на хвилях харківської мережевої станції "Радіо Накипіло" (Харків-92.2 МГц, Балаклія - 90.5 МГц, Вовчанськ-100.2 МГц, Близнюки-107.5 МГц, а також Інтернет-мовленння 320k.) - це історії воїнів, яким доводиться учитися жити по-новому: хтось спирається на слух і тактильність, інші ж опановують протези ніг і рук. Усі вони не потребують жалості, натомість прагнуть бути корисними в роботі, удома й громадських ініціативах. Історії життя ветеранів війни, розповіді про реабілітаційні центри та громадські організації, які захищають права воїнів, слухайте в подкасті Володимира Носкова "Пліч-о-пліч" щочетверга о 12:30 на Радіо "Накипіло". "Пліч-о-пліч" - подкаст про взаємопідтримку воїнів і цивільних (Джерело: Сторінка "Радіо Накипіло" у соцмережі Facebook).
  • 27.07.2023 У четвер, 27 липня, о 19:00 відбудеться перша зустріч книжкового клубу Радіо Культура у книгарні "Книжковий Лев". Говоритимуть про "Гамлета" Шекспіра: чому ця англійська трагедія така популярна в театрах і чому її досі читають? Ведучий першої зустрічі клубу - Вадим Карп'як. Розмову можна буде почути у прямому ефірі Радіо Культура. "Книжковий клуб - це реалізація бажання будь-якого читача обговорити прочитаний текст з кимось, хто теж його прочитав. Для цього ми і зустрічаємось. Слухачі Радіо Культура, де б вони не перебували, зможуть послухати ці розмови. Ну а ті, хто відвідає книжковий клуб наживо, матимуть можливість долучитися до обговорення після завершення прямого ефіру. Це така форма перенесення офлайнового формату в ефір, і вона мені дуже подобається", - зазначив Вадим Карп'як. Про "Гамлета" Шекспіра ведучий говоритиме з письменником Олександром Михедом і акторкою Риммою Зюбіною. "Олександр Михед - один із найповажаніших мною сучасних авторів-інтелектуалів, і мені особисто дуже цікаво поговорити з ним про "Гамлета". А Римма Зюбіна - одна з найцікавіших наших акторок. Неможливо обговорювати Шекспіра без театралів, бо Шекспір не писав тексти, він писав п'єси - для того, щоб ставити їх у театрі. "Гамлет" - це вистава. І якщо розглядати його саме під цим кутом, можна помітити дуже цікаві моменти, особливо зважаючи на те, що в "Глобусі" (театр Шекспіра) не було завіси, і дія відбувалася безперервно. Це теж цікавий акцент для пошуку відповідей на питання, чому в тексті щось відбувається саме так, а не інакше", - зауважив Вадим Карп'як. Наступні зустрічі Книжкового клубу відбудуться 10 і 31 серпня. Головна редакторка літературної редакції Радіо Культура Олена Гусейнова говоритиме про "Тореадорів з Васюківки" Всеволода Нестайка, а виконавча продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська - про "Valse mélancolique" Ольги Кобилянської. Радіо Культура - головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. На час воєнного стану мовить по буднях з 12:00 до 20:00. В ефірі можна почути програми про актуальні культурні події України й світу, історичні рубрики та найкращі зразки класичної музики, улюблені літературні передачі - радіодетективи, радіодраму тощо. В інший час Радіо Культура мовить синхронно з Українським Радіо, транслюючи цілодобовий марафон, в якому надає слухачам і слухачкам оперативну та перевірену інформацію. Слухайте Радіо Культура на хвилях у FM-діапазоні, а також в мобільному застосунку suspilne.radio в Google Play та App Store, і на сайті suspilne.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 27.07.2023 Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення поповнила перелік медіасервісів держави-агресора російським сервісом Tvigle, розглянула результати планових перевірок семи мовників, запропонувала для громадського обговорення два проєкти нормативно-правових актів, що допоможуть комунальним мовникам у їх трансформації в публічні, а також зареєструвала перше українське аудіовізуальне медіа на замовлення "1+1 Video". Про рішення, ухвалені на засіданні 27 липня, - далі. За сумлінну працю, високий професіоналізм та особистий внесок у боротьбу проти військової агресії ворога Почесною грамотою Національної ради нагороджено колективи харківських компаній ПП "Телерадіокомпанія "Ефір-Р", і ТОВ "Телерадіокомпанія "Матрікс+". До Переліку аудіовізуальних медіа-сервісів на замовлення та сервісів провайдерів аудіовізуальних сервісів держави-агресора регулятор вніс ще один російський сервіс - Tvigle. Національна рада розглянула звернення ТОВ "Мегого", провела моніторинг цього аудіовізуального медіасервісу на замовлення, дослідила інформацію про його структуру власності та діяльність і дійшла висновку про наявність підстав для його внесення до зазначеного Переліку. Про своє рішення регулятор поінформує Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв'язку, платформи цифрової дистрибуції мобільних застосунків, виробників телевізійних приймачів та кінцевих (термінальних) обладнань, що поставляються в Україну, і Національний банк України й міжнародні платіжні системи для вжиття відповідних заходів з обмеження його поширення на території України. Національна рада винесе на громадське обговорення проєкти Типового статуту суб'єкта у сфері місцевих публічних аудіовізуальних медіа і Типового трудового контракту із керівником суб'єкта у сфері місцевих публічних аудіовізуальних медіа. Ці документи стануть базовими зразками для комунальних медіа, які відповідно до Закону України "Про медіа" будуть реформуватися у публічні медіа. Термін громадського обговорення цих проєктів - 1 місяць. Після тривалої перерви Національна рада відновила проведення перевірок. На засіданні регулятор розглянув результати планових виїзних перевірок семи мовників - "Радіо Один" (ТОВ "ТРК "Українське музичне мовлення", м. Київ), "Львівська хвиля - радіо нашого міста" (ТОВ "ТРК "Львівська хвиля", м. Львів), "KISS FM" (ТОВ "Радіокомпанія "Ностальжі", м. Запоріжжя), "Люкс ФМ" (ПП "Телерадіоорганізація "Софія", м. Київ), "Радіо Мейдан" (ТОВ "Телевізійна компанія "Атлант-СВ", м. Київ), "Радіо Крим. Реалії" (ГО "Радіо кримських громад", м. Київ), "СУСПІЛЬНЕ ДОНБАС" (АТ "НСТУ"). Порушень законодавства та умов ліцензії в діяльності мовників не зафіксовано. Національна рада зареєструвала першого суб'єкта у сфері аудіовізуальних медіа на замовлення - нелінійне медіа "1+1 Video". Технологія, яка застосовується для надання сервісу, - ОТТ. До складів універсальних медіа-сервісів для населених пунктів Івано-Франківської області внесено два місцевих мовники - ТОВ "ТРК Раі" (логотип "РАІ"), м. Бурштин, та Івано-Франківське обласне телебачення "Галичина" (логотип "Галка в короні з печатки Ярослава Осмомисла"). Медіарегулятор дозволив двом мовникам відступити від їх програмних концепцій мовлення на період дії воєнного стану, а саме: 1. ТОВ "Телерадіокомпанія "Українське музичне мовлення" (логотип "Радіо Один"), м. Київ; 2. КП "Муніципальна телевізійна мережа" (логотип "МТМ"), м. Запоріжжя. 33 нові видання поповнили перелік зареєстрованих друкованих медіа: 1) видання Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського - збірники наукових праць "Наукові праці Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського", "Українська біографістика = Biographistica Ukrainica", журнал "Бібліотечний вісник", інформаційно-аналітичний журнал "Україна: події, факти, коментарі", м. Київ; 2) науково-практичні журнали Запорізького державного медико-фармацевтичного університету - "Запорізький медичний журнал", "Патологія", "Актуальні питання фармацевтичної і медичної науки та практики", "Сучасні медичні технології", м. Запоріжжя; 3) збірники Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка - "Наукові записки. Серія: Право", "Наукові записки. Серія: Педагогічні науки", м. Кропивницький; 4) щоквартальний журнал Івано-Франківського національного медичного університету "Галицький лікарський вісник", м. Івано-Франківськ; 5) щопіврічний журнал "Науковий вісник Київського інституту Національної гвардії України", м. Київ; 6) щопіврічний збірник наукових праць ГО "Південно-українського центру гендерних проблем" "Актуальні проблеми політики", м. Одеса; 7) щомісячний журнал "Акціонерне товариство", м. Київ; 8) щотижневі газети "Вінницька регіональна газета "Подільська зоря", м. Вінниця; "Літинський вісник", смт Літин Вінницької області; "Вісті Вознесенщини", м. Вознесенськ Миколаївської області; "Вісник Первомайська", м. Первомайськ Миколаївської області; "Кривоозерщина", смт Криве Озеро Миколаївської області; "Прибузький вісник", с. Кумарі Миколаївської області; "Новий День", м. Херсон; "ТН-експрес. Безкоштовні оголошення", "ТН-експрес", м. Павлоград Дніпропетровської області; "Зоря", смт Золочів Харківської області; 9) щомісячні газети "Darnytsya Live", м. Київ; "Новини Великосорочинської громади", м. Полтава; 10) газети "Вільний рух", м. Київ; "Гімназист" Першої міської гімназії Черкаської міськради, м. Черкаси; "Нове життя подільських громад", "Прибузькі новини", м. Немирів Вінницької області; "Громадянська солідарність Рівненщини", м. Рівне; "Берег надій", м. Синельникове Дніпропетровської області; "Слобідський край", м. Харків; "Голос Лозівщини", м. Лозова Харківської області. Усім зареєстрованим друкованим суб'єктам буде присвоєно ідентифікатор у Реєстрі. Суб'єктом у сфері медіа було зареєстровано ТОВ "Компанія сервіс РПП", м. Кропивницький. Місцевий провайдер аудіовізуальних сервісів налічує 152 теле- і радіоканали. Технології, що застосовуються для надання доступу, - кабельна аналогова, кабельна цифрова, інтернет (ІРТV). Два нові онлайн-медіа зареєстрував медіарегулятор. Це - "Студія Толока" ГО "Об'єднання толока", м. Київ. Медіа зафіксувало такі види: інтернет-портал, сторінка у соціальній мережі Фейсбук і сторінка у соціальній мережі Ютуб. Також Національна рада зареєструвала як онлайн-медіа журнал "Lex Portus" ГО "Лекс портус", м. Одеса. Низка компаній вирішила відмовитися від супутникового мовлення і перейти на інтернет-мовлення за технологіями ОТТ, IPTV. Це, зокрема це такі компанії: ТОВ "Справжні канали", логотип "FILMUADRAMA"; ТОВ "Стар ТБ" логотип "STAR cinema"; ТОВ "Здорове ТБ" - телеканали "КусКус" і "36,6 TV". Ще кілька програм змінили супутник, з якого транслюється їх сигнал, - із "Amos-7" на "ASTRA-4A/Sirius-4". До таких мовників належать "СТБ", "ОЦЕ", "Новий канал", "ICTV", "ICTV2". На супутник "AMOS-3" перейшла програма "ТВС". Трьом радіомовникам, що ведуть місцеве цілодобове мовлення, продовжено строк дії їхніх ліцензій ще на 10 років: 1. ТРК "Скіфія" (позивні "Європа плюс Дніпро"), м. Новомосковськ Дніпропетровської обл.; 2. ПП Фірми "Лямін" (позивні "Радіо Рокс - Україна"), м. Київ; 3. ТОВ "Радіомовна компанія "Армянське Радіо-Україна" (позивні "Люкс ФМ"), м. Київ. Два аудіовізуальних лінійних медіа анулювали свої ліцензії на мовлення. ТРО "Телефакт" (логотип "ТЕЛЕФАКТ"), м. Самбір Львівської обл., відмовляється від ліцензії у зв'язку з переходом на цифровий формат мовлення. А ПП "Снятин" (Студія телебачення) (логотип "С")", м. Снятин Івано-Франківської обл., пояснює відмову від своєї ліцензії нестачею фінансування. Також на засіданні медіарегулятор скасував реєстрації провайдерів аудіовізуальних сервісів: 1. ТОВ "Південна телекомунікаційна компанія", м. Одеса - на прохання компанії; 2. фізичної особи підприємця Марціхи Назара Петровича, м. Стебник Львівської області, - у зв'язку з припиненням діяльності суб'єкта у сфері медіа як фізичної особи - підприємця. Національна рада погодила із зауваженнями проєкт Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою їх приведення у відповідність із Законом України "Про медіа". Він передбачає зміни до трьох законів, серед яких і Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення". Медіарегулятор звернув увагу на розбіжності в термінології у цьому законопроєкті і Законі України "Про медіа". Зокрема, Національна рада пропонує стосовно структури власності використовувати термінологію медійного, а не антиолігархічного законодавства. Також регулятор вважає доцільним, щоб Порядок проведення перевірки ділової репутації покупця (потенційного покупця) суб'єкта у сфері медіа затверджувала не Національна рада, як це визначено зараз, а Уповноважений Кабінетом Міністрів України орган, який і проводитиме такі перевірки. Це дасть змогу забезпечити оперативне внесення змін до процедури проведення перевірки в разі потреби (Джерело: Сайт Нацради).
  • 27.07.2023 У першому півріччі 2023 року Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення провела моніторинги програм регіональних і місцевих радіомовників щодо виконання ними вимог Закону України "Про медіа", а саме - обсягу пісень українською мовою і частки ведення програм державною мовою. Про результати моніторингу розповів член Національної ради Максим Онопрієнко. Загалом працівники Національної ради провели 207 моніторингів, проаналізували мовлення 200 ліцензіатів - щодо дотримання вимог чинного законодавства у частині мовних квот. Моніторинги не проводились або проводилися не у всьому обсязі в Луганській, частково Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Харківській, Херсонській областях - у зв'язку з тимчасовим припиненням радіомовлення через інтенсивні бойові дії, загострення безпекової ситуації та окупацію. Результати моніторингів засвідчили, що вимоги законодавства повністю виконуються - ознак порушень не зафіксовано. І. Частка пісень українською мовою. За підсумками проведених спостережень, середній показник добового обсягу пісень українською мовою в ефірах місцевого та регіонального радіо у першому півріччі 2023 року становить 57% загального обсягу пісень. Це на 17% більше ніж вимагає законодавство: відповідно до Закону цей показник має становити не менше ніж 40%. Найвищі показники зафіксовані у Донецькій (87%), Івано-Франківській (82%), Волинській (77%), Сумській (75%), Львівській (70%) та Рівненській (69%) областях. ІІ. Обсяг програм державною мовою. Результати моніторингів засвідчили, що середній показник добового ведення передач українською мовою в ефірах місцевого та регіонального радіо у першому півріччі 2023 року становить 100%. Це на 25% більше ніж вимагає законодавча норма. Закон зобов'язує радіомовників, щоб цей показник становив не менше ніж 75% усьогодобового обсягу ведення радіопрограм дикторами і ведучими, у тому числі новинно-аналітичних і розважальних блоків. Повністю інфографіку дивіться тут (Джерело: Сайт Нацради).
  • 27.07.2023 Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення продовжила строк дії ліцензії трьом радіостанціям. Такі рішення регулятор ухвалив на засіданні 27 липня. Це "Європа плюс Дніпро" з Новомосковська Дніпропетровської області (юридична особа ТРК "Скіфія"), "Радіо Рокс - Україна" (юридична особа ПП Фірми "Лямін"), "Люкс ФМ" (юридична особа ТОВ "Радіомовна компанія "Армянське Радіо - Україна"). Два канали звернулись до Нацради з проханням анулювати свої ліцензії. Канал "Телефакт" з міста Самбір Львівської області перейшов на цифрове мовлення, тому аналогова ліцензія йому вже не потрібна. А ПП "Снятин" анулював ліцензію через нестачу фінансування. Нагадаємо, на минулому засіданні Нацрада продовжила ліцензії комунальному радіо "Гуцульська столиця" (позивні "Гуцульська столиця"), смт Верховина Івано-Франківської області; ТОВ "ТРК "Калуш" (позивні "Радіо Калуш FM"), м. Калуш Івано-Франківської області; ТОВ "Комерційна радіостудія "Самара" (позивні "Радіо "Самара""), м. Павлоград Дніпропетровської області (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 27.07.2023 Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення розглянула результати планових виїзних перевірок і не виявила порушень законодавства в діяльності теле- та радіокомпаній. Такі рішення регулятор ухвалив на засіданні 27 липня. Перевірки проводились: "Суспільне. Донбас" (юридична особа - АТ "НСТУ"); "Львівська хвиля - радіо нашого міста" (юридична особа - ТОВ "ТРК "Львівська хвиля"); "Kiss FM" (юридична особа - "Радіокомпанія "Ностальжі", м. Запоріжжя"); "Люкс ФМ" (юридична особа - ПП "ТРО "Софія"); "Радіо Мейдан" (юридична особа - "Телевізійна компанія "Атлант-СВ"); "Радіо Крим.Реалії" (юридична особа - ГО "Радіо кримських громад"). Нагадаємо, Нацрада затвердила Порядок здійснення офіційного моніторингу та проведення перевірок діяльності суб'єктів у сфері медіа. Перевірки регулятор зупинив одразу після вторгнення. Тому що Кабмін видав Постанову № 303 "Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану", яка передбачає припинення планових і позапланових заходів державного нагляду (контролю) та державного ринкового нагляду на період воєнного стану. Однак 14 червня 2023 року Кабінет Міністрів України вніс зміни в це розпорядження, і Нацрада взялася їх відновлювати. Найперше перевірятимуть компанії, в яких завершується термін дії ліцензії (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 26.07.2023 До уваги ліцензіатів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, громадськості та ЗМІ! Засідання 27-го липня триватиме онлайн. Повідомляємо, що відповідно до Регламенту Національної ради засідання регуляторного органу, яке відбудеться 27-го липня, початок об 11:00, триватиме онлайн. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 26.07.2023 У середу, 26 липня, двоє членів команди Суспільного - Олександр Зінченко, сценарист творчих проєктів, та Олена Гусейнова, ведуча Радіо Культура - стали лауреатами премії імені Івана Франка 2023 року. Сценарист Олександр Зінченко, а також режисер Сергій Лисенко перемогли у номінації "За найкращий твір у телевізійній сфері" за документальний фільм "Колапс: як українці зруйнували імперію зла". У номінації "За найкращий твір у радіомовній сфері" премія присуджена Олені Гусейновій та Мирославу Лаюку за цикл радіопередач спецпроєкту "Леся Українка: 30 радіоісторій". Щорічна премія присуджується під час засідання комітету із присудження премії Державного комітету телебачення і радіомовлення України напередодні дня народження Івана Франка. Документальний серіал "Колапс: як українці зруйнували імперію зла" розповідає про роль українців у розпаді СРСР та здобуття Україною незалежності. У серіалі представлений український погляд на глобальні події. Документальний серіал створений на замовлення і за сценарієм Суспільного компанією "Esse Production House". "Мені хотілося б, щоб цей фільм подивився кожний, хто ще не подивився. Ця історія спростовує багато міфів. Незалежність нам не падала на голову, як сніг. Кожний крок вимагав багато важких зусиль таких людей, як, наприклад, Левко Лук'яненко, який був засуджений до розстрілу за боротьбу за Незалежність, помилуваний, відсидів більше чверті століття за свої переконання, але написав проєкт Акту проголошення Незалежності й отримав її як подарунок на день народження. Та цей подарунок долі не падав йому, як сніг на голову - Лук'яненко боровся за це тридцять років!" - прокоментував перемогу Олександр Зінченко. Він додав, що історія також про те, як домовлятися та знаходити компроміси - "це історія того, як парламентська опозиція - Народна Рада - примусила комуністичну більшість виконувати той порядок денний, який означав рух вперед, а не назад у минуле. Врешті-решт, це історія про те, як знаходити компроміс. Це історія про те, як українці скористалися дуже коротким вікном можливостей і спростували аксіому, що, мовляв, "українці ніколи не втрачали можливості втратити можливість"". "Леся Українка: 30 радіоісторій" - цикл радіопередач, присвячений 150-річчю з дня народження визначної поетеси. Образ Лесі Українки, висвітлений із різних сторін, наближає слухача до розуміння цієї особистості та відповідей на питання: чому радянська влада споруджувала пам'ятники Лесі Українці, але катувала в ГУЛАГу її родичів та друзів? "Леся Українка - важливий голос у теперішній воєнній реальності. Її тексти чимало людей перечитують новими очима, помічаючи в них нові контексти. Саме тому робота сценариста Мирослава Лаюка, що актуалізує також суспільно-політичні смисли творчості Лесі Українки, є надзвичайно важливою для команди Радіо Культура. Ми з великим захопленням працювали над цим радіосеріалом. Продюсерка Олена Гусейнова зробила все, щоб Леся Українка зазвучала в ньому живим голосом - цитатами зі своїх листів, статей і художніх текстів", - зазначила виконавча продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська. Голосами радіоісторій стали зірки театру й кіно: Євген Нищук, Дмитро Рибалевський, Римма Зюбіна, Ольга Сумська та інші улюблені актори. Ефір відбувся 2021 року на Радіо Культура. Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко під час оголошення лауреатів премії підкреслив, що Суспільне Мовлення щороку "підвищує рівень своїх творчих робіт, активно бере участь у конкурсних змаганнях, представляючи гідні проєкти. Цьогоріч на здобуття премії було подано п'ять цікавих фільмів" Суспільне Мовлення - найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах. Довідково. Присудження премії імені Івана Франка відбувається щорічно напередодні дня народження Івана Франка - 27 серпня. Премія у розмірі 10 тисяч гривень присуджується у 4-х номінаціях. Цього року на здобуття премії надійшло 23 роботи (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 26.07.2023 Популярний радіоблоґ Макса Кідрука "Теорія неймовірності", що виходив на Українському Радіо, надихнув письменника на видання книжки. "Книжка міститиме 70 історій на найрізноманітніші теми - від бактерій, що зумовили появу складних форм живого, до неможливості вторгнення на Землю іншопланетян", - розповідає Макс Кідрук. Це неймовірні, але науково доведені факти, що перевертають уявлення про, здавалося б, відомі речі. Книжка побудована на основі сценаріїв радіоблогу, але тексти допрацьовані та дещо змінені, тож навіть тим, хто не пропустив жодного випуску "Теорії неймовірності" на Українському Радіо, буде цікаво її прочитати. Вихід книжки "Теорія неймовірності" запланований на кінець серпня, а передзамовити її можна буде вже наступного тижня. Нагадаємо, радіоблог "Теорія неймовірності" авторства Макса Кідрука виходив на Українському Радіо у другій половині 2021 року. Він розвінчував найпоширеніші наукові міфи та стереотипи, розповідав про науковість чи псевдонауковість поширених тверджень, а також про справжні, маловідомі та іноді доволі неочікувані наукові факти та прогнози. Також проєкт вийшов на подкаст-платформах Суспільного Мовлення. У вересні 2022 року подкаст "Теорія неймовірності" став переможцем аудіопремії "Слушно" від сервісу MEGOGO у категорії "Про науку та технології" завдяки вибору слухачів. Також він увійшов до переліку аудіопроєктів, які найбільше слухали на MEGOGO у першому кварталі 2023 року. Слухати всі серії подкасту "Теорія неймовірності" можна тут. Українське Радіо - найпопулярніше розмовне радіо України з найбільшою FM-мережею та флагманський канал Суспільного Мовлення. У 2024 році відзначатиме століття з початку мовлення. У Києві мовить на частоті 105 FM. З усіма частотами Українського Радіо та лінками на соцмережі Суспільного в регіонах можна ознайомитися за посиланням. Українське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку "Дія". Суспільне Мовлення - найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 26.07.2023 З 26 липня змінено контактний номер приймальні павлоградського радіо "Самара" (107.9 МГц та 73.88 МГц, а також Інтернет-мовлення 320k.). Із питань розміщення та виготовлення реклами та іншого можна звертатись за телефоном 099-606-25-11 (дзвінки, смс, Viber) (Джерело: Сторінка радіо "Самара" у соцмережі Facebook).
  • 26.07.2023 Більше, більше, більше подарунків. Щобудня у грі "З Перших Нот" на хвилі стрийського радіо "Фреш FM" (104.8 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 96k. Ogg, Інтернет-мовлення 256k., Інтернет-мовлення 320k. та Інтернет-мовлення 320k.) вигравайте брендовані подарунки від партнера акції. Пишіть слово "САНПІД" на Fresh-viber 0671048100 і чекайте на дзвінок від ведучих о 09:20 (Джерело: Сторінка радіо "Фреш FM" у соцмережі Facebook).
  • 26.07.2023 Усе, що ви хотіли знати, але соромилися запитати про жіноцтво у війську, у волонтерстві, у невтомному наближенні нашої Перемоги щодня. Хоча чому ж "невтомному"? Вони втомлюються, виснажуються, але знаходять у собі сили йти далі. Про ресурс, сміливість, боротьбу (зокрема, зі стереотипами) йтиметься під час розмов з героїнями програми "Вона. Війна", що на хвилях харківської мережевої станції "Радіо Накипіло" (Харків-92.2 МГц, Балаклія - 90.5 МГц, Вовчанськ-100.2 МГц, Близнюки-107.5 МГц, а також Інтернет-мовленння 320k.). Автори програми не беруть за мету розвінчувати міфи про "слабку стать", бо тих, хто досі оперує такими термінами, уже не врятувати. Нумо разом досліджувати, звідки береться ця звитяга, без зайвої вайбер-мішури про міледі на шпильках, які знищують ворогів поглядом, не зіпсувавши манікюру. Тільки щирість і правда з перших уст. Щосереди о 12:00 на Радіо "Накипіло": https://radio.nakypilo.ua (Джерело: Сторінка "Радіо Накипіло" у соцмережі Facebook).
  • 25.07.2023 У вівторок, 25 липня, о 19:10 на Радіо Культура - прем'єра радіодрами "Олаф Стефензон" за однойменним оповіданням Володимира Винниченка. Для слухачів це унікальна нагода познайомитися з Винниченком-художником. У ролях: Олексій Богданович і Наталія Коломієць. Постановка Наталії Коломієць, звукорежисерка - Олена Єфимчук. Радіодрама створена до річниці від Дня народження Володимира Винниченка - українського політичного і громадського діяча, першого голови Директорії Української народної республіки, прозаїка, драматурга і художника. Значну частину свого життя він провів у Парижі та належав до української хвилі "Еколь де Парі". Малярська спадщина Винниченка налічує більше ста полотен, частина з яких залишилися за кордоном, в тому числі у приватних колекціях. "Олаф Стефензон" - здебільшого автобіографічний твір, де звучать роздуми щодо живопису, що має орієнтуватися на людські емоції та психологізм. Також тут ви знайдете відомий винниченківський принцип "чесності з собою", ідеї рівноваги і світової гармонії. "Радіодрама "Олаф Стефензон" - не перше моє звернення до творчості Володимира Винниченка. Я люблю працювати з його текстами, вони дуже психологічні. Митець і його внутрішній світ завжди в центрі дослідження. Олаф Стефензон - художник, який зіштовхується з реаліями життя, заздрістю колег, нещасливим коханням, бідністю і творчими кризами. Все це Винниченко майстерно вплітає у чіткий психологічний малюнок, і робить це зі знанням справи, адже він сам захоплювався живописом", - розповідає постановниця радіодрами Наталія Коломієць. Всі радіодрами Радіо Культура можна слухати за посиланням. Радіо Культура - головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. На час воєнного стану мовить по буднях з 12:00 до 20:00. В ефірі можна почути програми про актуальні культурні події України й світу, історичні рубрики та найкращі зразки класичної музики, улюблені літературні передачі - радіодетективи, радіодраму тощо. В інший час Радіо Культура мовить синхронно з Українським Радіо, транслюючи цілодобовий марафон, в якому надає слухачам і слухачкам оперативну та перевірену інформацію. Слухайте Радіо Культура на хвилях у FM-діапазоні, а також в мобільному застосунку suspilne.radio в Google Play та App Store, і на сайті suspilne.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 25.07.2023 Коли наші ЗСУ по сантиметру виборюють нашу землю, - співробітники жидачівського радіо "Жидачів FM" (99.9 МГц та Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 320k.) не можуть залишатися осторонь. Тому й мусять найперше продовжувати виконувати свою роботу по-максимуму. Бо інформаційний фронт також важливий. Тому радіо Жидачів FM продовжує своє перебування в ефірі 24/. А тепер ще й з удосконаленим звучанням і новою технікою. Станція дякує за професіоналізм і постійну підтримку крутим радіофахівцям з компанії Комплекс Медіа Тех - Роману Яросевичу та Петру Вівчару. Завдяки ним станція стає кращою! (Джерело: Сторінка радіо "Жидачів FM" у соцмережі Facebook).
  • 25.07.2023 Поїздки в Жидачів - це завжди приємні зустрічі та смачна кава, - стверджують працівники компанії Комплекс Медіа Тех. Цього разу фахівці компанії замінили етерний комп'ютер жидачівської радіостанції "Жидачів FM" (99.9 МГц та Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 320k.), який вже відпрацював своє, та поставили у тракт програмний FM-процесінг! Тепер Жидачів FM звучить ще краще! (Джерело: Сторінка Комплекс Медіа Тех у соцмережі Facebook).
  • 25.07.2023 У 17 главі Євангеліє від Івана читаємо, що Ісус Христос молився про єдність Його послідовників з Богом і одне з одним. До Дня Державності столична сателітарна мережева станція "Світле радіо Еммануїл" (Київ-67.28 МГц, Львів-67.82 МГц, Суми-69.02 МГц, Харків-69.20 МГц, Чернівці-69.26 МГц, Запоріжжя-69.92 МГц, Дніпро-70.37 МГц, Чернігів-70.79 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k., Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) презентує цикл передач "Єдність з Богом". Гості передач - служителі та віряни з різних церков - діляться своїм досвідом служіння людям та суспільству. В ефірі обговорюються важливі питання: Що таке єдність народу? Як можна уявити єдність народу, суспільства З Богом? За якими ознаками, критеріями судимо про добробут суспільства, народу, країни, Держави? Які ідеї про єдність є помилковими, хибними, непрактичними та небезпечними? (Джерело: Сторінка "Світлого радіо Еммануїл" у соцмережі Facebook).
  • 24.07.2023 Суспільне Львів та Львівське комунальне підприємство "Львівське радіо" співпрацюватимуть задля збереження історичної спадщини та оцифрування* аналогових радіозаписів. Йдеться про близько 18 тисяч плівок, створених у 1950-2010 роках. Співпраця розпочнеться із дослідження плівок та створення каталогу усіх наявних матеріалів. База даних міститиме інформацію про авторів, типи записів, виробників та стан самих плівок. Далі - безпосередній процес оцифрування. Серед архівних записів є такі, які погано збереглися і які можна буде прослухати тільки раз - під час оцифрування. Загалом, плівки можуть втрачати якість відтворення з кожним наступним роком "лежання на полицях". Тож перенесення відео та аудіо на цифрові носії збереже архівні файли, які можуть становити, або вже становлять, історичну цінність. "З 2017 року доступ до цілого пласту радіоархівів було втрачено. Ми вдячні Андрію Лініку та команді ЛКП "Львівське радіо" за те, що зберегли їх. Це тисячі записів радіопрограм, концертів, інтерв'ю різних форматів та жанрів. Без попереднього дослідження ми не знаємо достеменно, що серед всіх екземплярів має найвищу цінність. Спільно з нашими партнерами ми розпочинаємо роботу, яка дозволить передати це надбання десятиліть наступним поколінням, адже кожен рік зволікання з оцифруванням підвищує ризик, що архівний запис буде втрачено назавжди", - каже Тетяна Колісніченко, менеджерка Суспільне Львів. "Ми - медійники, і дослідження та збереження культурної спадщини не є нашим головним видом діяльності. Тому довгий час робота з архівними матеріалами не була в низці пріоритетів. Нині ж ми усвідомлюємо, що без дослідження минулого неможливо збудувати майбутнє, і з величезним ентузіазмом ставимося до можливості доторкнутися до історії, зберегти її та дати дослідникам ґрунт для діяльності. Дуже тішимося, що колегам з "Львівського радіо" ця тема так само "болить", як і нам. Віримо, що спільно нам вдасться віднайти справді унікальні записи", - каже Таїсія Турчин, керівниця проєкту з оцифрування архівних матеріалів Суспільного Мовлення. "Зберігати всі ці записи надзвичайно важливо з кількох причин. З одного боку - це частина нашої спадщини, з іншого - це не лише діяльність Львівського радіо, але це й історії людей, це історії тем та мас-медіа, це українська історія в часи радянського союзу і в часи незалежності. Крім цього, дуже важливо почути та зрозуміти, як і про що говорилося - адже матеріали літературних редакцій, музичних, записи актрів - це унікальний контент, який створювався на радіо і записувався безпосередньо там", - зазначає Андрій Лінік, директор ЛКП "Львівське радіо". Суспільне Мовлення планує оцифрувати десятки тисяч годин власних архівних матеріалів, де задокументовані події, які несуть історичну цінність у становленні незалежності України, та побудує хаб Академії Суспільного Мовлення у Львові для доступу до них через створення VOD-платформи. Суспільне Мовлення - найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах. Оперативні та якісні новини від команди Суспільного у Львові - на сайті Суспільне Новини. Підпишіться на соцмережі компанії, щоб бути в курсі головних подій регіону: телеграм-канал; вайбер; фейсбук-сторінка; інстаграм; ютуб-канал. *Проєкт співпраці Суспільного Мовлення та Європейського Союзу в особі Європейської комісії "Капіталізація аудіовізуальних архівів НСТУ для залучення громадськості в Україні" триватиме три роки і три місяці - із 2021 до початку 2025-го. Проєкт виконується за фінансової допомоги Європейського Союзу. Зміст документів та матеріалів в рамках цього проєкту є виключною відповідальністю АТ "НСТУ", і ні за яких обставин не може розглядатися як такий, що відображає позицію Європейського Союзу (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 24.07.2023 24 липня відбулася презентація Методичних рекомендацій з висвітлення в медіа ґендерної рівності, запобігання насильству, проявам сексизму та ґендерних стереотипів. Національна рада подавала свої пропозиції до документа, який розроблено Міністерством культури та інформаційної політики України у тісній співпраці з інститутами громадянського суспільства й партнерами з розвитку. Рекомендації були напрацьовані в рамках реалізації Концепції комунікації у сфері ґендерної рівності. Питання ґендерної рівності є частиною євроінтеграційного курсу України, зауважила Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань ґендерної політики, а підготовлені рекомендації - результатом впровадження системної і цілісної державної політики у цій сфері, оскільки її втілюють усі органи влади. Олександр Дяченко, начальник контрольно-аналітичного управління Національної ради, висловив думку про те, що ґендерний баланс, якщо його розуміти глибоко, - "це передусім про ефективне використання людського потенціалу і про пошук та викорінення шкідливих соціальних стереотипів". "Викорінення таких стереотипів на практиці означає, що кожна людина, яка живе в цій країні, яка позбулася певних стереотипів, що їй щось не можна, вона вірить в те, що її права можуть бути реалізовані, і вона йде і реалізовує свій потенціал на практиці", - сказав він. І у цьому процесі неможливо переоцінити роль медіа. Наразі практика проведення моніторингів ґендерного балансу в медіа показує, що медіа достатньо чутливі до цього питання й охоче виправляються, коли їм без застосування санкцій показують, що саме у їхніх ефірах потребує поліпшення. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення і надалі проводитиме такі моніторинги, адже вони є практичним інструментом і допомогли медіа рухатися в напрямі кращого дотримання ґендерного балансу та уникнення поширення стереотипів. Водночас, за словами Олександра Дяченка, медіарегулятор нині працює разом із партнерами над тим, щоб удосконалити методологію проведення таких моніторингів з урахуванням обставин воєнного часу й нових викликів, які постають перед медіа. До кінця цього року Національна рада проведе ще один моніторинг радіо- і телемовників, щоб дослідити, яка ситуація з ґендерним балансом у медіа, повідомив він. Методологічні рекомендації також можна розглядати як підготовку, напрацювання практики, підґрунтя для майбутніх кодексів, які ухвалюватимуть органи спільного регулювання. Питання дотримання медіа ґендерного балансу можна втілити у таких актах через певні запобіжники. У Методологічних рекомендаціях на національному рівні вперше вводяться індикатори ґендерної рівності в медіа. Вони визначені для медіаконтенту і для роботи всередині компанії, в редакціях. До напрацювання цих рекомендацій були залучені апарат Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики, громадські організації "Жінки в медіа" та "Центр демократичних реформ і медіа", Асоціація жінок-юристів України "ЮрФем", Інформаційно-консультативний жіночий центр, міжнародна організація USAID Transformation Communications Activity (TCA) за підтримки проєкту "Мережа ґендерних аналітичних центрів: посилення спроможності задля розробки передових політик, оцінки впливу, стратегічної адвокації та сфокусованих комунікацій щодо політик", що виконується Українським жіночим фондом за підтримки Європейського Союзу. Методичні рекомендації для завантаження (Джерело: Сайт Нацради).
  • 24.07.2023 Перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль і начальник контрольно-аналітичного управління медіарегулятора Олександр Дяченко взяли участь у першому засіданні міжсекторальної робочої групи - Ради з питань когнітивної деокупації Криму. Її мета - напрацювати Стратегію когнітивної деокупації Криму і план заходів з її реалізації. До заходу приєдналися представники державних органів, міністерств, Меджлісу кримськотатарського народу, громадського та експертного середовища, журналісти і комунікаційники. Зі вступним словом на нараді виступила Постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева. Вона наголосила, що когнітивна деокупація "є елементом всіх процесів, над якими ми працюємо, щодо реінтеграції Кримського півострова". Основним завданням учасники засідання ставили перед собою розробку дорожньої карти і плану дій для того, щоб напрацьований матеріал отримав практичну реалізацію. Були обговорені такі фактори: шлях деокупації півострова і його вплив на подальшу когнітивну роботу із населенням, питання освіти і розробки спеціальних програм для ефективнішої реінтеграції наших людей у життя держави, культурні фактори та їхня роль, формування наративів і спільної бази шляхів комунікації цих наративів. Нещодавно Національна рада поновила роботу інституту представника регулятора в АРК, а також запропонувала Представництву Президента в Автономній Республіці Крим низку кроків, спрямованих на інформаційну деокупацію цих тимчасово анексованих територій. Мета Національної ради у цьому процесі - синхронізувати власні плани інформаційної деокупації АРК із діями інших державних органів та інституціями громадянського суспільства. Зараз потрібно зробити все необхідне, аби ретельно вивчити медійне середовище, відновити роботу українських медіа на півострові, реанімувати ті медіа, що діяли до окупації, створити нові медіа. Також важливим завданням є очищення медійного ландшафту від російських пропагандистських ЗМІ та колабораціоністів. Окремий виклик для регулятора і держави - це вирішення питання мови медіа на території, що перебуває під окупацією із 2014 року. Стрімка "українізація" медіа, що відбулася після повномасштабного вторгнення, для Криму може потребувати більше часу, що має бути відображене у законодавстві. Не очікуючи того, коли Україна поверне контроль над територією, є необхідність виявляти і своєчасно реагувати на інформаційно-психологічні операції, які ворог імовірно буде поширювати у зв'язку з деокупацією. Для Національної ради Рада з питань когнітивної деокупації Криму - це ще одна можливість об'єднати зусилля з партнерами для протидії інформаційній агресії (Джерело: Сайт Нацради).
  • 23.07.2023 Щодня о 9:40 вигравайте круті брендовані подарунки від партнера гри "Одне з трьох" на хвилі стрийської радіостанції "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" (101.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 96k. Ogg, Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 256k. та Інтернет-мовлення 320k.). Надсилайте слово "Санпід" на Стрий вайбер - 0681001123. Найкращий друг усіх стриян - мережа магазинів Санпід - святкує свій день народження. Спеціально до свята, купуйте у Санпід з 27-го липня по 2-ге серпня та отримуйте знижку до 30% на будь-який товар при використанні кодового слова "санпід 1". Широкий асортимент систем опалення, водопостачання, каналізації та сантехніки за найкращими цінами в Україні (Джерело: Сторінка "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" у соцмережі Facebook).
  • 22.07.2023 Долинська радіостанція "Хвиля гір" (Мала Тур'я - 106.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.) нагадує вам про свою щоденну програму "Хвиля релаксу" на 106.2 FM. Слухайте з 20:00 до 21:00 (Джерело: Сторінка радіо "Хвиля гір" у соцмережі Facebook).
  • 22.07.2023 Ладижинська радіостанція "Подільське радіо" 103.9FM (103.9 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 320k. та Інтернет-мовлення 320k.) хоче повідомити своїм чудовим слухачам про те, що ведучі "Ранкового до кави" вирішили дати собі трохи відпочинку і зарядитися позитивом! Впевнені, ви так само сумуєте за їхніми жартами, улюбленими рубриками, розіграшами призів та гарним настроєм, як і ми. Але не хвилюйтесь, вони точно повернуться з новими силами та цікавими історіями зі своїх пригод. Поки ведучі перезаряджаються, станція пропонує вам насолодитися найкращими моментами. Згадати найяскравіші моменти шоу та, звичайно ж, чудову музику, що заряджала нас позитивом кожен ранковий день. Не забувайте залишатися на хвилі 103.9 FM та онлайн. Ведучі ранкового шоу скоро повернуться, щоб робити ваші ранкові пробудження ще яскравішими та веселішими! (Джерело: Сторінка радіостанції "Подільське радіо" 103.9FM у соцмережі Facebook).
  • 22.07.2023 Думаєте, ви ніколи не репостили дези? Не публікували фейкових фото? Про це треба поговорити. Бо по нас сьогодні летять не тільки ракети. Уціліти в цій гібридній війні допоможе лише інформаційна гігієна й медіаграмотність. Фейки. ІПсО. Пропаганда. Конспірологія. Сашко Бринза й Марія Малєвська знаходитимуть весь цей бруд і розбиратимуть разом із вами в ефірі харківської мережевої станції "Радіо Накипіло" (Харків-92.2 МГц, Балаклія - 90.5 МГц, Вовчанськ-100.2 МГц, Близнюки-107.5 МГц, а також Інтернет-мовленння 320k.). Журналісти розповідатимуть, чому вони це роблять і головне - як. І чому МИ - на це ведемося. Public talk - це пів години інформгігієни на Радіо "Накипіло". Слухайте вже сьогодні о 18:00 і надалі щосуботи (Джерело: Сторінка "Радіо Накипіло" у соцмережі Facebook).
  • 21.07.2023 Як далі житимуть друковані медіа, чого очікують від роботи цифрового мультиплексу МХ-7 на прикордонні, як українські медійники співпрацюють зі своїми іноземними колегами і допомагають українським біженцям, що українській поліції і медійникам варто знати про захист дітей у медіа - ці та інші теми порушували у своїй роботі минулого тижня представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в областях. Про те, як це було, читайте далі. І. Запорізька область. Представник Національної ради у Запорізькій області Володимир Циганов 18 липня на прохання Запорізької обласної організації НСЖУ провів онлайн-нараду для роз'яснення вимог Закону України "Про медіа". Учасники наради обговорили питання реєстрації і ліцензування медіа, розвитку місцевого і регіонального мовлення та інформаційну безпеку регіону. ІІ. Львівська область. 20 липня представник Національної ради у Львівській області вручив Грамоту Національної ради Андрію Чижу, директору ТОВ "Телерадіокомпанія Золочів", м. Золочів Львівської області. Андрій Чиж - досвідчений медійник, який працював на багатьох загальнонаціональних радіостанціях України. У 2019 році він разом із колегами створив власну радіостанцію у рідному Золочеві. FM-станція з позивними "Радіо Smak" веде місцеве мовлення на двох частотах - у Львівській та Волинській областях. З початку війни Андрій налагоджує міжнаціональні медійні зв'язки. "Ви слухаєте RMF Україна!" - так звучали позивні популярної польської радіостанції його голосом. На початку повномасштабного вторгнення Андрій працював на "RMF Україна" ведучим, допомагав формувати україномовний плей-лист радіостанції і створювати елементи оформлення ефіру, а найголовніше - повідомляв вимушено переселеним українцям актуальні для них новини. ІІІ. Сумська область. Військовій журналістці Альоні Яцині, засновниці інформаційного ресурсу "КордонМедіа", представниця регулятора у Сумській області Лариса Якубенко вручила годинник від Прем'єр-міністра України. Під час блокади міста Суми і тимчасової окупації Сумської області Альона Яцина надавала всім журналістам краю відзняті відеоматеріали та фотографії. А нині майже щодня зі своєю командою працює на сумському прикордонні, яке потерпає від ворожих обстрілів; виїжджає на схід, зокрема на Бахмутський напрямок, щоб зняти інтерв'ю із захисниками-земляками із Сумщини. На запрошення регіонального представництва Інституту масової інформації Лариса Якубенко провела для друкованих і онлайн-медіа м. Сум тренінг "Як зареєструвати медіа: практичні питання". Вона звернула увагу на типові помилки, яких припускаються медіа при підготовці документів, і надала практичні поради щодо правильного заповнення форм для реєстрації. Також представниця Національної ради у Сумській області провела лекцію "Закон України "Про медіа": Реформи в медійному просторі та їх практична реалізація" для працівників Головного управління Національної поліції України Сумській області та Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Зустріч відбулася за сприяння Сумського регіонального центру підвищення кваліфікації в рамках загальної професійної програми підвищення кваліфікації для державних службовців. Лариса Якубенко розповіла про вимоги закону щодо різних видів медіа, а також контентні обмеження, зафіксовані статтями 36, 42 119 Закону. Особливу увагу приділила темі захисту дітей. Акцентувала, що суб'єкти у сфері медіа не мають права без письмової згоди хоча б одного з батьків або інших законних представників дитини оприлюднювати фото дитини, яка зазнала фізичного чи сексуального насилля, або фото, що стосується факту самогубства дитини і при цьому ідентифікує її особу, а також розголошувати будь-яку інформацію, яка може сприяти ідентифікації дитини, яка задіяна у провадженні у справах про адміністративні правопорушення, в кримінальному провадженні у будь-якому статусі або стосовно якої є інформація про вчинення нею правопорушення; Також представниця Національної ради нагадала, що в разі перешкоджання діяльності журналіста представники медіа можуть звернутися до Національної поліції із заявою про вчинення злочину, передбаченого статтею 171 КК України. IV. Черкаська область. Представниця Національної ради у Черкаській області Надія Горбаченко під час робочої зустрічі з головою Черкаської обласної державної адміністрації Ігорем Табурцем обговорила новели Закону України "Про медіа", зокрема: коло суб'єктів, яких регулює новий Закон України, положення щодо особливостей реєстрації друкованих та онлайн-медіа у період воєнного стану; реформування комунальних медіа у публічні аудіовізуальні, а також інші питання. Надія Горбаченко продовжила знайомство з керівниками друкованих і онлайн-медіа регіону. Під час спілкування вона проконсультувала медійників і звернула їхню увагу на тому, що реєстрація онлайн-медіа є добровільною і надає низку переваг, наприклад: - офіційний статус медіа; - гарантії щодо акредитації та професійної діяльності; - можливість брати участь у тендерах і органах спільного регулювання після їх створення; - більш ліберальний підхід при застосуванні санкцій у разі порушень. Усі, хто завітав до черкаського представництва Національної ради, ознайомилися з покроковою інструкцією подачі до регулятора документів на реєстрацію. Завдяки Закону України "Про медіа" коло спілкування представників Національної ради чимраз стає більшим. V. Чернігівська область. Що таке мережа МХ-7 і яка мета її створення - говорили на брифінгу з представниками медіа представниця Національної ради у Чернігівській області Ірина Сенченко, керівник Чернігівської філії Концерну РРТ Сергій Ковальов і заступник директора Департаменту інформаційної діяльності Чернігівська ОДА Валерій Сорокін. Для прикордонної Чернігівщини введення в експлуатацію мультиплексу МХ-7 важливе передусім у контексті національної інформаційної безпеки, наголосила Ірина Сенченко. Налагодження комунікацій місцевої влади і фахівців Концерну з керівництвом Національної ради сприяли тому, що на Чернігівщині нині введено в дію не лише наявні об'єкти, а й триває будівництво нових. Вона подякувала усім фахівцям Концерну Чернігівської філії, які навіть під обстрілами докладали максимум зусиль для того, щоби державний мультиплекс на Чернігівщині запрацював. За словами Валерія Сорокіна, хоча у мультиплексі MX-7 і транслюватиметься менше програм, ніж у старій мережі, побачити їх можна буде і там, куди досі сигнал вітчизняного наземного телебачення не досягав. Це вирішить одну із серйозних загроз інформаційній безпеці, що існувала в області десятиліттями. Також Ірина Сенченко відвідала редакцію місцевої газети "Сіверський край" у рамках проведення прикордонного моніторингу на Новгород-Сіверщині. Головна редакторка видання Ганна Халіман розповіла про роботу друкованих медіа в умовах постійних обстрілів ворогом. Попри складні випробовування редакція сповнена планів, бореться за кожного читача і тираж, живе і працює в атмосфері любові до власної праці. У редакції працюють п'ять жінок, двоє з яких втратили чоловіків на війні. Ірина Сенченко обговорила з колективом видання нововведення медійного законодавства, розповіла про увесь алгоритм реєстрації суб'єктів у сфері друкованих медіа. Із першою заступницею голови Чернігівської обласної ради Ніною Лемеш обговорила проблемні питання друкованих медіа регіону і важливість порушення питання їх підтримки на обласному рівні. Зі свого боку Ніна Лемеш запевнила, що обласна рада зацікавлена у розвиткові місцевих медіа й найближчим часом ці питання будуть винесені на обговорення з головами громад (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.07.2023 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення повідомляє фізичних та юридичних осіб про розгляд їхніх заяв на засіданні 27 липня, початок об 11:00. Розглядатимуться заяви таких осіб: "ТРК "Скіфія" у формі ТОВ, м. Новомосковськ Дніпропетровської області; ПрАТ "Регіональна телемовна компанія "Тоніс-Центр", м. Харків; ТОВ "Радіомовна компанія "Армянське радіо-Україна", м. Київ; ПП Фірма "Лямін", м. Київ; ТОВ "Слово Волині", м. Луцьк Волинської області; Міське комунальне підприємство - інформаційне-телевізійне агенство "Віта", м. Вінниця; Телерадіоорганізація "Телефакт", м. Самбір Львівської області; ПП "Снятин" (студія телебачення), м. Снятин Івано-Франківської області; ТОВ "Компанія сервіс РПП", м. Кропивницький; ТОВ "Телекомпанія "Телевсесвіт", м. Київ; ТОВ "Стар ТБ", м. Київ; КП ТРК "Броди" Бродівської міської ради, м. Броди Львівської області; ТОВ "Справжні канали", м. Київ; ТОВ "Здорове ТБ", м. Київ; ТОВ "Телеканал СТБ", м. Київ; ТОВ "Новий канал", м. Київ; ТОВ "Хмарочос медіа", м. Київ; ТОВ "Міжнародна комерційна телерадіокомпанія" (ICTV), м. Київ; ТОВ "Телекомпанія Фенікс-ТВ", м. Київ; Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, м. Запоріжжя; Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка, м. Кропивницький; ПП "Вісті Вознесенщини", м. Вознесенськ Миколаївської області; ПП "Лозівська редакція газети "Голос Лозівщини", м. Лозова Харківської області; ГО "Дієва громада Києва", м. Київ; ПП "Редакція газети "Прибузький вісник", с. Кумарі Миколаївської області; Братківський К. С., м. Київ; Київський інститут Національної гвардії України, м. Київ; ТОВ "Редакція газети "Новий день", м. Херсон; ТОВ "Слобідський rрай", м. Харків; ТОВ "Перша міськдрукарня", м. Павлоград Дніпропетровської області; ПП "Редакція немирівської районної громадсько-політичної газети "Прибузькі новини", м. Немирів Вінницької області; ПП "Редакція газети "Вісник Первомайська", м. Первомайськ Миколаївської області; Перша міська гімназія Черкаської міської ради Черкаської області, м. Черкаси; ГО "Об'єднання учасників бойових дій, ветеранів військової служби та правоохоронних органів "Справедливість і порядок", м. Рівне; ТОВ "Редакція вінницької регіональної газети "Подільська зоря", м. Вінниця; ФОП Ткачов С. В., м. Синельникове Дніпропетровської області; Івано-Франківський національний медичний університет, м. Івано-Франківськ; ГО "Південно-український центр гендерних проблем", м. Одеса; ПП "Редакція газети "Кривоозерщина", смт Криве Озеро Миколаївської області; Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, м. Київ; ТОВ "ДЖІ ЕС СІ-ІНФОРМ", м. Київ; ТОВ "Медіа-центр "Пектораль", смт Золочів Харківської області; ТОВ "Інформаційне агентство "Новий день", м. Полтава; ПП "Редакція газети "Літинський вісник", смт Літин Вінницької області; ГО "Об'єднання толока", м. Київ; ГО "Лекс портус", м. Одеса; ТОВ "1+1 Інтернет", м. Київ; ТОВ "Південна телекомунікаційна компанія", м. Одеса; ФОП Марціха Н. П., м. Стебник Львівської області. Розглядатимуться заяви цих фізичних і юридичних осіб щодо внесення змін до Реєстру суб'єктів у сфері медіа, щодо продовження строку дії ліцензії, ліцензіата та умов ліцензії, внесення змін до Реєстру суб'єктів у сфері медіа щодо ліцензіата та умов ліцензії на мовлення, внесення змін до Реєстру суб'єктів у сфері медіа щодо реєстранта у сфері медіа, щодо реєстрації суб'єкта у сфері медіа, що здійснює мовлення без використання радіочастотного спектра (лінійне медіа), реєстрації суб'єкта у сфері друкованих медіа, реєстрації суб'єкта у сфері онлайн-медіа, реєстрації провайдера аудіовізуальних сервісів на засіданні. Засідання Національної ради відбудеться 27 липня 2023 року об 11:00 у режимі реального часу (онлайн) із використанням відповідних технічних засобів. Взяти участь у засіданні можна в приміщенні Національної ради за адресою: м. Київ, вул. Прорізна, буд. 2 або в приміщенні представника Національної ради у вашій області, контакти якого Ви можете отримати в управлінні представників Національної ради за телефонами: (044) 279-99-33, (044) 278-74-11. За наявності поважних причин для перенесення розгляду питання просимо не пізніше ніж за 1 день до дати проведення засідання поінформувати про це Національну раду офіційним листом у паперовому або електронному вигляді. Якщо уповноважена особа суб'єкта у сфері медіа не має можливості прибути до Національної ради або до представництва Національної ради у своїй області, просимо письмово повідомити регулятора щодо розгляду питання без участі уповноваженої особи суб'єкта у сфері медіа. Для цього необхідно на адресу електронної пошти надіслати листа, оформленого з урахуванням вимог Законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" і "Про електронні довірчі послуги" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.07.2023 На своєму засіданні 20-го липня Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення, керуючись Законом України "Про медіа", вперше провела реєстрацію української онлайн-радіостанції як суб'єкта у сфері онлайн-медіа. Мова йде про радіостанцію "QMALL FM", яка веде мовлення за адресою https://www.qmallfm.com та позиціонує себе як "перше крипто-радіо світу". Як йдеться на сайті радіостанції, своїм завданням вона бачить підвищення рівня фінансової грамотності серед українців та на практиці знищення міфів про те, що крипта та інвестиції - це складно. Реєстрацію було здійснено відповідно до заяви ТОВ "КЮМОЛ", м. Київ (кінцевий бенефіціарний власник - Сізов Анатолій В'ячеславови). Вид онлайн-медіа, вказаний при реєстрації, було зазначено як "аудіальний сервіс через мережу Інтернет" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.07.2023 Закарпатська мережева станція "Радіо 7" (Лисичово-88.6 МГц, Рокосово-91.5 МГц) відновила онлайн-мовлення. Наразі програми станції можна слухати за посиланням https://media2.streambrothers.com:8048/stream.m3u, мовлення ведеться у стандарті AAC+ зі швидкістю 32k. (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 21.07.2023 Патисон!!!! Полуниця!!!! Петрушка!!!!!! Овочі???!! Фрукти??!!! Або ягоди!!!!!!!??? Що спільного!? Вся справа в літері! Беріть участь у конкурсі на хвилях столичної мережевої станції "Стильне радіо Перець FM" (Київ-105.5 МГц, Коростень-87.5 МГц, Дніпро-89.7 МГц, Костянтинівка-90.1 МГц, Андріївка (Олександрія) -90.7 МГц, Черкаси-92.1 МГц, Гірник-97.0 МГц, Знам'янка-100.7 МГц, Покровськ-100.7 МГц, Запоріжжя-101.3 МГц, Полтава-101.3 МГц, Кривий Ріг-101.4 МГц, Харків-101.5 МГц, Апостолове-101.8 МГц, Херсон-101.9 МГц, Суми-102.6 МГц, Чернігів-102.9 МГц, Біла Церква-103.8 МГц, Ізмаїл-104.1 МГц, Краматорськ-105.7 МГц, Кропивницький-106.2 МГц, Шостка-107.3 МГц, Дубровиця-107.5 МГц, Чемерівці-100.3 МГц, Кременчук-102.5 МГц, Новий Буг-104.5 МГц, Вінниця-104.8 МГц, Умань-105.7 МГц, Снятин-101.8 МГц, Рені-102.3 МГц, Миколаїв-104.1 МГц, Ромни-107.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.)! З 24-го липня до 18-те серпня, реєструйтеся у Viber за номером 093-585-44-88. Чекайте на дзвінок ведучого. Все, що вам слід зробити, це назвати за 10 секунд 3 назви овочів, фруктів або ягід на одну літеру, яку скаже ведучий та виграти подарунки! Гра відбувається по буднях о 11:25. Грайте та вигравайте смачні подарунки від ТМ Жирнов! Подробиці на сайті та офіційній сторінці "Стильного радіо - Перець FM" у Facebook (Джерело: Сторінка "Стильного радіо Перець FM" у соцмережі Facebook).
  • 21.07.2023 Новини з Яворівщини! Фахівці компанії Комплекс Медіа Тех замінили на інший тип та з більшим коефіцієнтом підсилення, антену для яворівської радіостанції "Явір FM" (94.6 МГц та Інтернет-мовлення 64k. AAC+)! Тож можна очікувати на збільшення території якісного прийому сигналу радіостанції! (Джерело: Сторінка Комплекс Медіа Тех у соцмережі Facebook).
  • 21.07.2023 Радіо Культура започатковує новий інтерактивний формат: у затишній книгарні "Книжковий Лев" на Подолі в Києві ваші улюблені ведучі Радіо Культура зустрічатимуться з впливовими українськими митцями, щоб поговорити про найважливіші в історії літератури тексти. Всі розмови транслюватимуться наживо в ефірі Радіо Культура. "Радіо Культура завжди там, де наша аудиторія. Тож літературна команда, побачивши, якої популярності набув формат книжкових клубів, вирішила поекспериментувати. Завдяки інформаційному партнерству з книгарнею нам вдалося створити прецікавий інтерактивний формат, який дозволить залучити публіку і офлайн, і в наших радіоефірах. Книжковий клуб Радіо Культура створить унікальну нагоду поговорити про улюблені книжки, про які точно всі знають, навіть якщо ніколи їх не читали. Ми обрали широкий список літератури - від Шекспіра до Всеволода Нестайка. Думаю, наші розмови матимуть велику цінність, оскільки дозволять у довірливій атмосфері інтимно поговорити з улюбленими ведучими про знакові тексти", - розповіла виконавча продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська. Перша зустріч Книжкового клубу в книгарні "Книжковий Лев" відбудеться вже у наступний четвер, 27 липня, о 19:00. Ведучий Радіо Культура Вадим Карп'як говоритиме з письменником Олександром Михедом і акторкою Риммою Зюбіною про "Гамлета" Шекспіра. Чому ця англійська трагедія така популярна в театрах? І чому її досі читають? "Не відкрию секрету, що класичні тексти не так вже й часто потрапляють у топ продажів. Але все-таки потрапляють! Направду ми зараз спостерігаємо дивовижну річ: люди потроху починають перечитувати класичні тексти, відкривати всі ті сенси, які там закладені, та навіть більше, відповіді на питання нашого часу. Я дуже хочу, щоб цей Книжковий клуб дивував і натякав, що в must read list мають потрапляти не дише бестселери, а й очевидна класика, яка потребує свіжого прочитання", - каже власниця книгарні "Книжковий Лев" Катерина Іванова. Наступні зустрічі Книжкового клубу відбудуться 10 і 31 серпня. Головна редакторка літературної редакції Радіо Культура Олена Гусейнова говоритиме про "Тореадорів з Васюківки" Всеволода Нестайка, а виконавча продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська - про "Valse mélancolique" Ольги Кобилянської. Для того, щоб приєднатися до Книжкового клубу Радіо Культура в книгарні "Книжковий Лев" наживо, слід зареєструватися за посиланням. Радіо Культура - головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. На час воєнного стану мовить по буднях з 12:00 до 20:00. В ефірі можна почути програми про актуальні культурні події України й світу, історичні рубрики та найкращі зразки класичної музики, улюблені літературні передачі - радіодетективи, радіодраму тощо. В інший час Радіо Культура мовить синхронно з Українським Радіо, транслюючи цілодобовий марафон, в якому надає слухачам і слухачкам оперативну та перевірену інформацію. Слухайте Радіо Культура на хвилях у FM-діапазоні, а також в мобільному застосунку suspilne.radio в Google Play та App Store, і на сайті suspilne.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 20.07.2023 Столична мережева станція "Громадське радіо" (Київ-99.4 МГц, Миколаїв-88.3 МГц, Краматорськ-90.9 МГц, Гірник-91.4 МГц, Нікополь-91.5 МГц, Львів-93.3 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 24k. AAC, Інтернет-мовлення 160k., Інтернет-мовлення 160k. та Інтернет-мовлення (реґіони) 320k.) оголошує конкурс на посаду виконавчого директора/виконавчої директорки - chief executive officer (CEO). Резюме можна надсилати упродовж трьох тижнів - до 10 серпня включно. Для участі у конкурсі на посаду потрібно мати: 1) управлінський досвід роботи в медіа або громадському секторі (медіа - є перевагою) від 3-х років; 2) досвід у фінансовому менеджменті (наприклад, робота з проєктами та грантами); 3) знання української та англійської мов (володіння іншими мовами є перевагою); 4) готовність подорожувати, успішний досвід антикризового управління, створення команд; 5) успішний досвід роботи з міжнародними донорами; 6) успішний досвід роботи з урядом, міжнародними організаціями та ЗМІ; 7) розуміння змісту діяльності Громадського радіо та планів організації; 8) досвід публічних виступів на міжнародних заходах, радіо-, телебаченні; 9) доведені практикою управлінські якості, наявність самомотивації, добрі комунікаційні якості та вміння вирішувати проблеми; 10) розуміння стану і перспектив розвитку медіа в Україні; 11) успішний досвід діяльності з залучення грошей та інших інструментів розвитку організації. Кандидати та кандидатки мають: 1) зобов'язатися, що посада виконавчої директорки/виконавчого директора ГО "Громадське радіо" буде їхньою єдиною постійною роботою на час контракту (при цьому зберігається право на творчу і викладацьку роботу); 2) не бути членами громадських організацій або політичних партій, чиї програмні і статутні вимоги суперечать Статуту і цінностям ГО "Громадське радіо"; 3) подати разом з CV мотиваційний лист, в якому викласти бачення розвитку ГО "Громадське радіо" (до 2 сторінок 12 кеглем) на 2 роки з огляду ра те, що контракт на посаду виконавчого директора пропонується терміном на 2 роки з можливим продовженням. Надсилати CV українською та англійською мовами необхідно на е-адресу голови правління ГО "Громадське радіо" Тетяни Курманової: . Нагадаємо, раніше Тетяну Трощинську переобрали головною редакторкою Громадського радіо. Головна редакторка очолює редакційну раду Громадського радіо. Тетяна Трощинська на цій позиції із 2018 року. До нового складу редакційної ради також увійшли ведучі Вікторія Єрмолаєва та Андрій Куликов, редакторки сайту Олена Ребрик та Руслана Кравченко і звукорежисерка Юлія Соганчі. Також оновилося правління Громадського радіо. Андрій Куликов, який у 2013 році виступив співзасновником "Громадського радіо", а з вересня 2015-го був незмінним головою правління, вийшов із його складу. На загальних зборах ГО "Громадське радіо" головою правління обрали програмну директорку Тетяну Курманову. Крім неї, до правління ввійшли головна редакторка Тетяна Трощинська, виконавча продюсерка Ана Море та редакторка новин Анастасія Багаліка (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 20.07.2023 Сьогодні близько 17:00 в місті Богодухів Харківської області на частоті 97.6 МГц розпочалися трансляції програм харківської радіостанції "NovaLine". Сигнал RDS на частоті наразі поки відсутній. Нагадаємо: трансляції на частоті 97.6 МГц в Богодухові здійснюються на підставі тимчасового дозволу на мовлення у період дії в Україні воєнного стану, виданого ТОВ "ТРК "Матрікс+" 8-го червня (Джерело: Інформацію надав Костянтин Ісаєнко).
  • 20.07.2023 Радіо Культура приєдналося до проєкту "Щоденники війни", ініційованого візіонеркою Христиною Храновською та організованого ГО Port of Culture за підтримки МЗС України. В межах проєкту в мерії Амстердама (Нідерланди) проходитиме виставка "Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей", присвячена особистим історіям дітей та підлітків, які на власні очі побачили війну в Україні. Ведуча Радіо Культура Тетяна Трощинська записала для проєкту інтерв'ю з п'ятьма героями та героїнями цієї виставки, які зустріли широкомасштабне вторгнення у Маріуполі, Харкові та Білій Церкві й задокументували його у своїх щоденниках. Записані аудіоінтерв'ю стануть доповненням до оригіналів дитячих щоденників і малюнків, які будуть представлені на виставці, - їх можна буде прослухати за qr-кодами, розміщеними біля експонатів. Також ці інтерв'ю прозвучать в ефірі Радіо Культура. "Радіо Культура має виняткову практику роботи з радіодокументальними програмами. Формат щоденників для нас не новий, але й дуже відповідальний. Тому ми з великим трепетом взялися за співпрацю з проєктом "Щоденники війни". Ведучою інтерв'ю з юними літописцями війни стала наша колега Тетяна Трощинська - надзвичайно чуйна журналістка, котра вміє доброчесно й обережно працювати з найскладнішими темами", - розповіла виконавча продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська. Офіційне відкриття виставки "Щоденники війни: Непочуті голоси українських дітей" відбудеться у мерії Амстердама 17 серпня, триватиме вона до 24 вересня. На виставці будуть представлені 14 історій, які дадуть можливість відвідувачам ознайомитися з досвідом війни в Україні очима дітей, без метафор. Візуальна презентація оригіналів дитячих щоденників, а також аудіо- та відеоінтерв'ю з героями історій дозволять усвідомити емоції та враження дітей під час війни в Україні. Виставка також наголошує на тому, що існує безліч нерозказаних історій, які потребують уваги. "Нотатки щоденників трьох українських дітей вже були зачитані з трибуни Генасамблеї ООН. Наступним етапом буде виставка в Амстердамі. Кожна з цих історій вражає по-своєму. Картини, погляд від яких неможливо відвести, та які пронизують болем втрати й страждань. Щоденники, в яких мали б бути записи про друзів, прогулянки та дитячі бажання, а натомість описано дні окупації та емоції від втрати батьків. Відео знищених міст, результатів зруйнованої інфраструктури й життя в окупації, замість веселих спогадів з таборів. Малюнки з військовими, зброєю та рідними, яких вони не повернуть. Та інші артефакти, які є ще одним доказом терористичних дій окупантів. Цим проєктом ми також прагнемо змотивувати ділитися своїми історіями, щоб всі голоси дітей були почуті", - каже візіонерка та ініціаторка проєкту Христина Храновська. Також у межах проєкту заплановано проведення воркшопів української мисткині Алевтини Кахідзе "Малюючи мапу від минулого до майбутнього", які відбудуться в Будинку Анни Франк 16 та 17 вересня. Реалізація проєкту "Щоденники війни" стала можливою завдяки ініціативі Христини Храновської та команді ГО Port of Culture, а також підтримці партнерів, зокрема Благодійного Фонду "Діти Героїв", Благодійного Фонду "Голоси дітей", Платформи "Тю", Мерії Амстердама, Будинку Анни Франк, МЗС України та Посольства України в Королівстві Нідерланди. Христина Храновська - ініціаторка та візіонерка проєкту "Щоденники війни". Протягом останніх 15 років Христина присвятила себе соціальним, освітнім та культурним ініціативам, спрямованим на розширення можливостей молодого покоління. Вона щороку організовує святкування українського Різдва, активно заохочуючи збереження етнічних та культурних традицій. У відповідь на повномасштабне вторгнення росії вона зосередилася на створенні соціальних проєктів, які мають на меті висвітлення нагальних проблем. ГО Port of Culture - це українська інституція культурного розвитку, заснована у 2017 році. Організація створює та реалізує міжнародні культурні проєкти, спрямовані на популяризацію української культури по всьому світу. Співпрацює з такими партнерами, як USAID, House of Europe, Міністерство культури та інформаційної політики України, Міністерство закордонних справ України, Український інститут, ООН Жінки, ЮНІСЕФ, Brussels Culture, Міська рада Ліверпуля, Укрзалізниця та United24. Радіо Культура - головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. На час воєнного стану мовить по буднях з 12:00 до 20:00. В ефірі можна почути програми про актуальні культурні події України й світу, історичні рубрики та найкращі зразки класичної музики, улюблені літературні передачі - радіодетективи, радіодраму тощо. В інший час Радіо Культура мовить синхронно з Українським Радіо, транслюючи цілодобовий марафон, в якому надає слухачам і слухачкам оперативну та перевірену інформацію. Слухайте Радіо Культура на хвилях у FM-діапазоні, а також в мобільному застосунку suspilne.radio в Google Play та App Store, і на сайті suspilne.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 20.07.2023 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про оголошення конкурсу на мовлення в багатоканальній мережі МХ-7, запропонувала для громадського обговорення чотири проєкти нормативно-правових актів, внесла зміни до універсального медіа-сервісу для території України та Івано-Франківської області, продовжила ліцензії трьом радіомовникам. Про рішення, ухвалені на засіданні 20 липня, - далі. Медіарегулятор вирішив оголосити конкурс на отримання ліцензії на мовлення на вільних каналах ефірної багатоканальної електронної комунікаційної мережі МХ-7 із загальнонаціональною категорією покриття. Кількість каналів (програм) у цій мережі - 12 телевізійних програм стандартної чіткості (SD). Любов Нечипорук, представницю Національної ради у Чернівецькій області, повторно призначено на посаду із 2 серпня 2023 року на наступний 4-річний період. Регулятор винесе на громадське обговорення чотири проєкти нормативно-правових актів. Серед них два нові - проєкт Переліку територій з особливим режимом мовлення і проєкт Типових умов договору на постачання електронних комунікаційних послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного спектра, а також зміни до Методики розрахунку ліцензійного збору та плати за внесення змін до Реєстру суб'єктів у сфері медіа і зміни до Положення про особливості ліцензування та реєстрації у сфері медіа в період дії воєнного чи надзвичайного стану. Термін громадського обговорення окремих актів становитиме від 1 до 2 місяців. Національна рада внесла зміни до складу універсального медіа-сервісу для всієї території України. Було враховано, що Національна суспільна телерадіокомпанія України змінила логотип супутникового телеканалу "СУСПІЛЬНЕ УЖГОРОД" на "СУСПІЛЬНЕ СПОРТ". Також були внесені зміни до УМС у м. Івано-Франківську. У зв'язку з тим, що у червні цього року рішенням медіарегулятора ТОВ "ТРК 3-Студія", м. Івано-Франківськ, було продовжено термін дії ліцензії і компанія внесла зміни до своєї програмної концепції, передбачивши 15% програм, що стосуються своєї місцевості чи регіону (відповідно до статті 28 Закону України "Про медіа"), канал "3 tv" було внесено до УМС у цьому обласному центрі. Національна рада також внесла зміни до свого Регламенту. Вони стосуються участі осіб у засіданні, ухвалення змін до прийнятих регулятором рішень, оприлюднення проектів нормативно-правових актів Національної ради, розгляду зауважень і пропозицій до них, проведення обговорення та публікації інформації за результатами їх розгляду. Дві харківські радіостанції відтепер звучатимуть потужніше. Національна рада погодила збільшення потужностей передавачів радіостанції "NovaLine" - ТОВ "Телерадіокомпанія "Матрікс+" і "Радіо Накипіло" - ПП "Телерадіокомпанія "Ефір-Р". Вони мовлять в обласному центрі на частотах 97.1 МГц і 92.2 МГц відповідно до дозволів на тимчасове мовлення у період дії воєнного стану в Україні. Регулятор поповнив перелік зареєстрованих телевізійних медіа. До Реєстру суб'єктів у сфері медіа були додані такі заявники: ТОВ "Демарт ТВ", м. Дніпро (логотип "Divisport"), формат - спортивний, технологія мовлення - інтернет-мовлення (ОТТ); ТОВ "Наші телеканали", м. Чернівці (логотипи "#Нашеmusic", "Музвар"), формат - музичний, інтернет-мовлення (ОТТ, IPTV). Вони мовлять без використання радіочастотного спектра із загальнонаціональною категорією мовлення. Також суб'єктом у сфері медіа було зареєстровано ТОВ "ТРК "Бріз", с. Крижанівка, Одеська область. Цей провайдер аудіовізуальних сервісів забезпечує трансляцію 149 теле- і радіоканалів. Для надання доступу застосовує такі технології, як кабельна аналогова, кабельна цифрова, інтернет (IPTV). До переліку зареєстрованих суб'єктів у сфері медіа внесено ще 23 друкованих медіа. Серед реєстрантів - газети, журнали, дайджест. Одразу 6 наукових журналів зареєстрував Житомирський державний університет імені Івана Франка, а вінницьке ТОВ "Регіна ЛТД" - 3 газети. Деякі видання кількамовні. Медіа розповсюджуватимуться як в Україні, так і за її межами. На реєстрацію онлайн-медіа подалися: сайт "Франківчани" і суспільно-політичний портал Івано-Франківська та Прикарпаття "Місто" - Романюк С. В.; вебсайт "Live FM" - ТОВ "Галексан" із Бердичева Житомирської області; аудіальний сервіс через мережу "Інтернет" "QMALL FM" - ТОВ "Кюмол", м. Київ; інформаційний вебсайт "Мост" Нікітенка С. В., м. Херсон; всеукраїнське онлайн-медіа про освіту, освітні проєкти та можливості "Освіта з Накипіло" - ГО "Центр практичної освіти Накипіло", м. Харків. Усім зареєстрованим друкованим і онлайн-медіа суб'єктам буде присвоєно ідентифікатор у Реєстрі, як того вимагає Закон України "Про медіа". Трьом радіомовникам, які ведуть місцеве цілодобове мовлення, продовжено строк дії їхніх ліцензій ще на 10 років: комунальному радіо "Гуцульська столиця" (позивні "Гуцульська столиця"), смт Верховина Івано-Франківської області; ТОВ "ТРК "Калуш" (позивні "Радіо Калуш FM"), м. Калуш Івано-Франківської області; ТОВ "Комерційна радіостудія "Самара" (позивні "Радіо "Самара"), м. Павлоград Дніпропетровської області. Два аудіовізуальних лінійних медіа анулювали свої ліцензії на мовлення. ТОВ "Про Медіа Групп" (логотип "1 ПОДІЛЬСЬКИЙ"), м. Городок Хмельницької області, відмовляється від ліцензії у зв'язку з переходом на цифровий формат мовлення. А приватна регіональна тeлерадіокомпанія "Дюфюл" (логотип "ТВП")", м. Першотравенськ Дніпропетровської області, пояснює відмову від двох своїх ліцензій нестачею фінансування. Вона надавала послуги на 46 ТВК і 47 каналі (1-а програма) у Першотравенську. У першому півріччі цього року Національна рада надала відповіді на 356 звернень громадян і 21 запит на отримання публічної інформації від юридичних і фізичних осіб. Громадян найбільше непокоїли питання, пов'язані із: впровадженням Закону України "Про медіа"; відсутністю трансляції українських телерадіоканалів та якістю сигналу; програмним наповненням ефіру; рекламним законодавством; діяльністю провайдерів аудіовізуальних сервісів тощо. Окрім того, значна кількість звернень стосувалася незадоволення громадян щодо трансляції іноземних лінійних медіа мовою країни-окупанта в мережах провайдерів аудіовізуальних сервісів тощо (Джерело: Сайт Нацради).
  • 20.07.2023 Новини входять у топ улюбленого аудіоконтенту - їх полюбляють слухати 34% опитаних. Про це свідчать дані соціологічного дослідження "Споживання та довіра до медіа" (квітень, 2023)*. При цьому 39% радіокористувачів слухають новини вранці, 31% - в середині дня, а 29% - ввечері. Українське Радіо є абсолютним лідером серед радіостанцій за споживанням та довірою до новин** та одним із лідерів за споживанням усього радіоконтенту*. Так, 39% українців, які споживали новини на радіо за останній тиждень, слухали їх саме на Українському Радіо, а 29% довіряють цим новинам найбільше. На додаток, існує значний розрив між позицією Українського Радіо та позиціями наступних гравців ринку з точки зору прослуховування новин та довіри до них. За рівнем тижневого споживання усього радіоконтенту Українське Радіо входить у трійку найпопулярніших українських радіостанцій: 18% радіослухачів слухали його за останній тиждень, 12% називають його улюбленим. З повним звітом можна ознайомитися за посиланням. * "Споживання та довіра до медіа" - дослідження на замовлення Суспільного проведено Info Sapiens у квітні 2023 за підтримки Шведського бюро розвитку радіомедіа, методом SMS-CAWI, серед населення України 18-70 років, окрім ТОТ та АР Крим. Національна вибірка н=5256. ** "Барометр довіри до новин" - дослідження споживання та довіри до новин, проведене на замовлення Суспільного компанією Gradus у квітні 2023, методом самозаповнення у мобільному додатку GRADUS, серед населення України 18+, окрім ТОТ та АР Крим. Українське Радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Суспільного Мовлення. У 2024 році відзначатиме століття з початку роботи. У Києві мовить на частоті 105 FM. З усіма частотами Українського Радіо та лінками на соцмережі Суспільного в регіонах можна ознайомитися за посиланням. Українське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку "Дія". Суспільне Мовлення - найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 20.07.2023 На тлі продовження діджиталізації аудіоконтент та радіо утримують високий попит серед українців. 54% українців слухають радіо раз на тиждень або частіше, 31% - щоденно через FM-приймачі й у діджиталі, згідно з результатами квітневого дослідження "Споживання та довіра до медіа"*. Так, 61% опитаних відповів, що слухає радіо за допомогою телефону/онлайн, 47% - через FM-приймач. "Не в останню чергу завдяки можливості споживати медіа на різних платформах і пристроях у людей розмивається сприйняття цих платформ та ексклюзивності контенту: телефон як топпристрій для споживання медіа декларативно виступає разом з онлайн-прослуховуванням і топплатформою для радіоспоживання", - прокоментувала Вікторія Борщенко, директорка дирекції досліджень Суспільного Мовлення. Частота радіоспоживання збільшується з віком: чим старша людина, тим частіше вона слухає радіо. Найменша частка радіоаудиторії серед молоді до 30 років, а найбільша - серед старших людей 56-70 років. Радіо більш популярне серед жителів сіл, де його слухають 69% опитаних, а найменша частка радіослухачів - у містах 500+ тис. - 61%. З повним звітом можна ознайомитися за посиланням. * "Споживання та довіра до медіа" - дослідження на замовлення Суспільного Мовлення проведено Info Sapiens у квітні 2023 року за підтримки Шведського бюро розвитку радіомедіа, методом SMS-CAWI, серед населення України 18-70 років, окрім ТОТ та АР Крим. Національна вибірка н=5256. Українське Радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Суспільного Мовлення. У 2024 році відзначатиме століття з початку роботи. У Києві мовить на частоті 105 FM. З усіма частотами Українського Радіо та лінками на соцмережі Суспільного в регіонах можна ознайомитися за посиланням. Українське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку "Дія". Суспільне Мовлення - найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 20.07.2023 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення винесла на громадське обговорення проєкт Переліку територій з особливим режимом мовлення. Таке рішення регулятор прийняв 20 липня. За словами члена Нацради Олександра Бурмагіна, після останніх змін до закону "Про медіа", тимчасові дозволи регулятор вже не зможе видавати як раніше на загальнонаціональне мовлення. Тепер ці дозволи прив'язані до територій з особливим режимом мовлення. Олександр закликав громадськість бути активними у цьому процесі. "Перелік важливий, бо поза цим переліком тимчасові дозволи не видаватимуться. У іншому випадку ліцензії видаватимуться тільки через конкурс", - сказав він. Нагадаємо, на початку повномасштабної війни Національна рада з питань телебачення та радіомовлення дозволила регіональним мовникам виходити у Т2 для того, щоб посилити інформування населення. Канали запускаються на тих вільних місцях у регіональних мультиплексах "Зеонбуду" та "Концерну РРТ", які мали виноситись на конкурс. Також регулятор виніс на обговорення й інші підзаконні акти: 1. Типовий трудовий контракт із керівником суб'єкта у сфері місцевих публічних аудіовізуальних медіа. 2. Типові умови договору на постачання електронних комунікаційних послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного спектра. 3. Типовий статут суб'єкта у сфері місцевих публічних аудіовізуальних медіа. 4. Зміни до Методики розрахунку ліцензійного збору та плати за внесення змін до Реєстру суб'єктів у сфері медіа (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 20.07.2023 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила своєю представницею у Чернівецькій області Любов Нечипорук. Таке рішення регулятор прийняв на засіданні 20 липня. Любов працює представницею регулятора з 2015 року. За словами першого заступника голови регулятора Валентина Коваля, Любов здійснила моніторинг гендерного балансу у буковинських медіа. Нагадаємо, у 2019 році Любов Нечипорук призначали представницею Нацради у Чернівецькій області (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 19.07.2023 До уваги ліцензіатів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, громадськості та ЗМІ! Засідання 20-го липня триватиме онлайн. Повідомляємо, що відповідно до Регламенту Національної ради засідання регуляторного органу, яке відбудеться 20-го липня, початок об 11:00, триватиме онлайн. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 19.07.2023 Гарний день варто розпочинати зі склянки чистої та смачної води, а ще смачнішою вона стане тоді, коли ви виграєте тижневий запас! Національна мережа ХІТ FМ (Київ-96.4 МГц, Нововолинськ-89.0 МГц, Білгород-Дністровський-90.8 МГц, Шостка-91.2 МГц, Миколаїв-91.5 МГц, Прилуки-97.0 МГц, Олександрія-99.8 МГц, Корюківка-99.9 МГц, Ужгород-100.9 МГц, Первомайськ-100.9 МГц, Одеса-101.0 МГц, Благовіщенське-101.4 МГц, Красноград-101.6 МГц, Львів-101.7 МГц, Дніпро-102.0 МГц, Харків-102.0 МГц, Полтава-102.3 МГц, Вінниця-102.6 МГц, Івано-Франківськ-102.6 МГц, Суми-103.4 МГц, Яремче-103.6 МГц, Рівне-103.7 МГц, Павлоград-103.8 МГц, Черкаси-104.1 МГц, Кременчук-104.3 МГц, Чернігів-104.7 МГц, Ніжин-105.2 МГц, Кропивницький-105.3 МГц, Красногорівка-105.6 МГц, Тернопіль-105.6 МГц, Біла Церква-105.7 МГц, Ковель-106.0 МГц, Кам'янець-Подільський-106.2 МГц, Луцьк-106.2 МГц, Дрогобич-106.4 МГц, Запоріжжя-106.6 МГц, Хмельницький-106.7 МГц, Житомир-106.9 МГц, Кривий Ріг-106.9 МГц, Карлівка-106.9 МГц, Краматорськ-107.4 МГц, Виноградів-107.7 МГц, Ладижин-101.1 МГц, Вознесенськ-103.6 МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) та Авалон дають таку можливість жителям Києва та області. Все що вам потрібно - це зареєструватись за формою на сайті радіостанції і вірити в свою удачу. Переможців оголошуватимуть щоп'ятниці о 15:40. Партнер проєкту - Вода з артезіанської свердловини Авалон! Авалон - твоя ідеальна форма! Акція триває з 17.07.2023 по 11.08.2023. Заявки приймаються до 18:00 11.08.2023. Офіційні правила участі в акції "Твій день" шукайте тут (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 19.07.2023 Ну що, Новояворівськ, готові? Вже в цю суботу, 22-го липня, Бійчук, Дубаска та люкс-мобіль радіостанції "Радіо Люкс FM - Львів" (104.7 МГц та Інтернет-мовлення 96k. AAC+) приїдуть на головну площу Новояворівська, аби провести прямий ефір та зустрітись із вами! Старт о 10:00! (Джерело: Сторінка радіостанції "Люкс FM Львів" у соцмережі Facebook).
  • 18.07.2023 Радіостанція "Радіо Люкс FM" відновила мовлення в місті Херсон. Трансляції здійснюються на частоті 99.4 МГц. Про це станція повідомляє на власній ФБ-сторінці: "Люкс ФМ повернувся в український Херсон. Ми вели мовлення ще кілька тижнів після початку окупаці, коли на вулиці і площі ще виходили незламні українці і кричали "Херсон - це Україна!". А потім російські загарбники дібралися й до нашої радіостанції: розграбували все обладнання, а саме приміщення зруйнували. 3 ефіру теж виключили через патріотичні пісні. І сьогодні Люкс ФМ знову в ефірі деокупованого міста" (Джерело: Сторінка "Радіо Люкс FM" у соцмережі Facebook).
  • 18.07.2023 Що українці найчастіше слухають на радіо - новини, музику чи соціально-розважальні програми? Чи зможуть подкасти замінити радіо? Про це та не тільки розповіли експертки Департаменту стратегічного маркетингу Суспільне Мовлення Вікторія Борщенко та Євгенія Сіряк під час презентації двох радіодосліджень. За даними дослідження, частота радіоспоживання збільшується з віком: чим старша людина, тим частіше вона слухає радіо. Чоловіки слухають радіо частіше за жінок. Також експертки поділилися порівнянням частоти користування різними платформами. Виявилося, що найчастіше респонденти звертаються до YouTube (69% користуються платформою щоденно), а Tik-tok і радіо мають схожі показники проникнення (35% та 31% щоденних користувачів). Ще одним з цікавих висновків дослідження є те, що з 2019 року частка радіослухачів перейшла у диджитал, і відтоді у людей "розмивається" сприйняття платформ, адже радіо можна слухати і на телефоні, і на комп'ютері. Щодо того, який контент є найулюбленішим для радіоаудиторії, то на першому місці - музика (40%), національні новини на другому місці (34%), третє місце ділять місцеві новини, інформаційні та аналітичні програми, гумор (28-30%). Українці - завзяті поціновувачі подкастів. За результатами дослідження Суспільного, 63% опитаних декларують, що слухають подкасти хоча б раз на місяць. Однак також виявилося, що люди плутають подкасти з іншими формами аудіоконтнету та довгими відеоінтерв'ю. Під час презентації експертки поділилися цікавою інформацією про слухання радіо у різних регіонах, про портрет радіослухача та про те, чи є довіра до різних радіостанцій. Національна асоціація медіа дякує колегам з Суспільного за те, що поділилися цікавими результатами з НАМівцями! (Джерело: Сторінка Національної асоціації медіа у соцмережі Facebook).
  • 18.07.2023 Незабаром чекайте на хвилі миколаївської (Львівська область) радіостанції Радіо Розділля (Жидачів-93.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k.) новий проєкт - подкаст "Щоденники Читачки" із Софією Слободян. В рамках подкасту Софія обговорюватиме зі слухачами різноманітні книжки, які вона прочитала - розповідатиме про них та ділитиметься своїми враженнями. Щотижневі випуски "Щоденники Читачки" із Софією Слободян стануть вашим провідником у світ магії слів та незабутніх літературних подорожей. Відкрийте для себе нові горизонти, збагатіть свій духовний багаж (Джерело: Сторінка "Радіо Розділля" у соцмережі Facebook).
  • 17.07.2023 Львівська радіостанція "Дуже радіо" (104.3 МГц) відновила власне музичне мовлення. При цьому, ефір станції на FM-хвилях наразі дещо відрізняється від того, що можна чути через онлайн-трансляцію (64k. AAC+). RDS на частоті наразі відсутній. Нагадаємо - від початку повномасштабної російсько-української війни в лютому 2022-го року станція тимчасово не вела самостійного мовлення та транслювала на своїх хвилях Спільний марафон українських телеканалів і радіостанцій "Єдині новини #UAразом" (Джерело: Форум сайту "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 17.07.2023 Поки столична онлайн-радіостанція "РокРадіо UA" (128k., 128k., 256k. та 256k.) збирає кошти на відновлення свого застосунка під Android, станція пропонує вам сервіси через які її зручно слухати. Цього разу станція пропонує розглянути можливість слухати її ефір через онлайн-радіо TuneIn - який дозволяє людям слухати ефіри радіостанцій, музику, спорт і новини на 200 різних платформах розповсюдження. Платформи включають все: від смартфонів, домашніх розважальних систем, смарт телевізорів. На 2016 рік TuneIn був доступним більш ніж для 55 моделей автомобілів. На 2022 рік налічував 75 млн щомісячно активних користувачів. Завантажуйте і шукайте РокРадіо в застосунку -https://tunein.com/radio/RockRadio-UA-s246406/ (Джерело: Сторінка "РокРадіо UA" у соцмережі Facebook).
  • 14.07.2023 Виїзна команда столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6 МГц та T-DAB, Карлівка-87.8 МГц, Бердичів-87.9 МГц, Бахмут-88.8 МГц, Новояворівськ-88.9 МГц, Краматорськ - 89.0 МГц, Полтава-90.2 МГц, Луцьк-90.2 МГц, Кривий Ріг-91.1 МГц, Запоріжжя-91.2 МГц, Авдіївка-91.2 МГц та 99.0 МГц, Тернопіль-91.7 МГц, Львів-92.4 МГц, Звягель-98.9 МГц, Херсон-99.0 МГц, Вінниця-99.3 МГц, Кропивницький-99.3 МГц, Черкаси-100.6 МГц, Чернігів-100.6 МГц, Нікополь-100.6 МГц, Харків-101.1 МГц, Торецьк-101.2 МГц, Покровськ-101.4 МГц, Біла Церква - 102.3 МГц, Костянтинівка - 102.4 МГц, Миколаїв-103.3 МГц, Житомир-104.5 МГц, Старики-105.5 МГц, Антопіль (Рівне) - 105.7 МГц, Гірник-106.4 МГц, Івано-Франківськ-106.4 МГц, Хмельницький-107.6 МГц, Суми-107.9 МГц, Дубровиця-107.9 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) проведе вихідні 15-16 липня разом з фестивалем нескореної нації "Холодний яр" та протранслює вечірню концертну програму. Тож не пропустіть на хвилях Першого військового радіо. З програмою Фестивалю нескореної Nації Холодний Яр 2023 можна ознайомитись тут http://surl.li/jabxb (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 14.07.2023 12 липня креативна продюсерка Радіо Промінь Вікторія Польченко презентувала результати тренінгу "Антикризовий подкаст", який було розроблено і проведено для команди Радіо Промінь. За результатами тренінгу дві команди Радіо Промінь вже представили пілоти своїх нових подкастів. "Ми розуміємо, що всі ми зараз перебуваємо в кризі. Кожен відчуває зменшення продуктивності та страх братися за нові проєкти, важче стало втілювати стратегічні плани. Багато людей мають травматичний досвід. Тому нашим завданням було допомогти команді не боятися кризових ситуацій, бачити виклики та можливості криз, правильно визначати потреби аудиторії, а також пов'язати все це з місією та стратегічними цілями Суспільного Мовлення. Для того, щоб зробити нашу роботу ефективнішою та створювати саме такі подкасти, які потрібні людям зараз", - каже Вікторія Польченко. Тренінг тривав шість тижнів: 1. В перший тиждень Вікторія Польченко знайомила слухачів з теорією криз. Команди розбиралися, які є ознаки кризи та як вони характеризуються у світі, якою є сучасна криза в Україні, які виклики й можливості існують для журналістів у кризових ситуаціях, а також окреслили актуальні для антикризових подкастів теми. 2. Другий тиждень був присвячений власне подкастам. Учасники згадали типи й жанри подкастів, визначили взаємодію між змістом і формою, а також зафіксували, що і як може впливати на емоційний стан аудиторії та що визначає успіх подкасту. Окремо йшлося про метрики подкастів і зворотний зв'язок зі слухачем. 3. В наступні тижні тривала робота над пілотами: команди опрацьовували ідеї та карти проєктів, працювали над сценаріями, проводили інтерв'ю та монтажі. За результатами тренінгу були створені пілотні випуски двох нових антикризових подкастів, тизери яких презентували члени команд. Подкаст "Український спорт. Епоха сучасної незалежності" презентували ведучий Дмитро Захарченко та спортивний коментатор Костянтин Дульцев. Третьою ведучою подкасту стала коментаторка Галина Вініченко. Подкаст розповідатиме про визначних українських спортсменів минулих років, історії успіху яких нерозривно пов'язані з історією розвитку нашої країни. Подкаст побудований у формі розмови між трьома ведучими, з елементами документалістики та ексклюзивними інтерв'ю з героями випусків. В результаті слухачі почують проєкт про історію нашої країни, яка переживала нелегкі часи після здобуття незалежності, а чиї спортсмени досягали результатів не завдяки, а всупереч багатьом обставинам. "Ми хочемо показати, що спортивні "синьо-жовті перемоги" - це також елемент самоідентифікації українців як всередині країни, так і у світі загалом", - зазначив Дмитро Захарченко. Другий подкаст "Все, записано!" присвячений історії українського дубляжу. Це подкаст для тих, хто любить українську мову в кіно. Як вона змінила і об'єднала різні покоління українців, як дубляж збагатив українську мову і зруйнував міф про її меншовартість та яке воно - те покоління українців, які жодного разу в житті не чули російської озвучки? Про все це розкажуть автори подкасту та їхні гості - актори українського дубляжу, режисери й перекладачі. Кожна серія вибудовуватиметься навколо головного героя, історію якого доповнюватимуть історії з українського прокату, або, навпаки, певні історії українського дубляжу розкриватимуться за допомогою історій різних акторів, режисерів, продюсерів чи навіть глядачів. Вестимуть подкаст ведучий Денис Денисенко та кінокритикиня Віра Сивачук. "Впевнена, що тепер, після тренінгу, наші журналісти знають набагато більше про подкасти: від цільової персони і тизерів до початкового драфту й аудіограми. Ми отримали гарну матрицю для виробництва таких проєктів, за які раніше боялися братися. Водночас ми навчилися не боятися кризи і дедлайнів. Ми розуміємо, як зробити так, щоб стратегія Суспільного Мовлення до 2025 року працювала вже зараз. І як, зрештою, має виглядати подкаст не лише у часи війни, а й після перемоги. Разом ми розробляємо той контент, який допоможе українцям ідентифікувати себе, справжніх, і зробити це можна буде також за допомогою наших подкастів. До того ж команди розробили пілоти подкастів, які можуть бути інтегрованими в ефірні блоки чи розміщені на сайті як лонґріди. Різноманітність форм подачі - це доступність для різної аудиторії в зручний для неї час", - зазначила Вікторія Польченко. Зараз іще триває робота над проєктами, але вже невдовзі їх можна буде почути на Радіо Промінь і на подкаст-платформах Суспільного. Радіо Промінь - перша музична радіостанція України, що працює в ефірі з 1965 року. За форматом - музично-інформаційний канал. Має загальнонаціональне покриття, мовить 24 години на добу. З усіма частотами в регіонах та лінками на соцмережі Суспільного можна ознайомитися за посиланням. Радіоканали Суспільного також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. Суспільне Мовлення - найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 14.07.2023 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення повідомляє фізичних та юридичних осіб про розгляд їхніх заяв на засіданні 20 липня, початок об 11:00. Розглядатимуться заяви таких осіб: Української корпорації "Телебачення і радіомовлення "Ютар", м. Київ; Обласної асоціації "Вінницька громадська телерадіокомпанія "Вінниччина", м. Вінниця; ТОВ "УНІАН ТБ", м. Київ; Верховинського комунального радіо "Гуцульська столиця" Верховинської селищної ради, смт Верховина Івано-Франківської області; Івано-Франківського обласного телебачення "Галичина", м. Івано-Франківськ; ТОВ "Телерадіокомпанія "Калуш", м. Калуш Івано-Франківської області; ТОВ "Комерційна радіостудія "Самара", м. Павлоград Дніпропетровської області; КП "Престелерадіоцентр "Краяни", м. Могилів-Подільський Вінницької області; Приватної регіональної ТРК "Дюфюл", м. Першотравенськ Дніпропетровської області; ТОВ "Про Медіа Групп", м. Городок Хмельницької області; ТОВ "Дорослі канали", м. Київ; ТОВ "Демарт ТВ", м. Дніпро; ТОВ "Наші телеканали", м. Чернівці; ТОВ "Телекомпанія Фенікс-ТВ", м. Київ; ТОВ "Телерадіокомпанія "Корисне ТБ", м. Київ; ТОВ "ВІА МЕДІА", м. Київ; ПП "Телерадіокомпанія "Профіт", м. Харків; ТОВ ТРК "БРІЗ", с. Крижанівка Одеської області; ТОВ "Галексан", м. Бердичів Житомирської області; ТОВ "Кюмол", м. Київ; Нікітенка С. В., м. Херсон; Романюка С. В., м. Івано-Франківськ; ГО "Центр практичної освіти Накипіло", м. Харків; ГО "Дніпровський інститут правозахисту", м. Дніпро; ПП "Редакція ямпільської районної газети "Ямпільські вісті", м. Ямпіль Вінницької області; ТОВ "Колос-1930", смт Сахновщина Харківської області; ТОВ "Редакція чернігівської обласної молодіжної газети "Гарт", м. Чернігів; Житомирського державного університету імені Івана Франка, м. Житомир; ТОВ "Кременчуцька газета", м. Кременчук; ПП "Редакція газети "Трудова слава", м. Іллінці Вінницької області; Самохіну Ю.С., м. Одеса; ПП - Редакції газети "Долонька", с. Нігин Хмельницької області; ГО "Фонд підтримки театру", с. Семенівка Миколаївської області; ТОВ "Юридична практика "Мельничук і Партнери", м. Київ; Науково-дослідний інститут інтелектуальної власності Національної академії правових наук України, м. Київ; ПП "Редакція газети "Обрії Оратівщини", смт Оратів Вінницької області; ТОВ "Камертон", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області; ТОВ "Редакція газети "Путивльські відомості", м. Путивль Сумської області; ТОВ "Регіна ЛТД", м. Вінниця. Розглядатимуться заяви цих фізичних і юридичних осіб щодо внесення змін до Реєстру суб'єктів у сфері медіа, щодо продовження строку дії ліцензії, ліцензіата та умов ліцензії, внесення змін до Реєстру суб'єктів у сфері медіа щодо ліцензіата та умов ліцензії на мовлення, внесення змін до Реєстру суб'єктів у сфері медіа щодо реєстранта у сфері медіа, щодо реєстрації суб'єкта у сфері медіа, що здійснює мовлення без використання радіочастотного спектра (лінійне медіа), реєстрації суб'єкта у сфері друкованих медіа, реєстрації суб'єкта у сфері онлайн-медіа, реєстрації провайдера аудіовізуальних сервісів на засіданні. Засідання Національної ради відбудеться 20 липня 2023 року об 11:00 у режимі реального часу (онлайн) з використанням відповідних технічних засобів. Взяти участь у засіданні можна в приміщенні Національної ради за адресою: м. Київ, вул. Прорізна, буд. 2 або в приміщенні представника Національної ради у вашій області, контакти якого Ви можете отримати в управлінні представників Національної ради за телефонами: (044) 279-99-33, (044) 278-74-11. За наявності поважних причин для перенесення розгляду питання просимо не пізніше ніж за 1 день до дати проведення засідання поінформувати про це Національну раду офіційним листом у паперовому або електронному вигляді. Якщо уповноважена особа суб'єкта у сфері медіа не має можливості прибути до Національної ради або до представництва Національної ради у своїй області, просимо письмово повідомити регулятора щодо розгляду питання без участі уповноваженої особи суб'єкта у сфері медіа. Для цього необхідно на адресу електронної пошти надіслати листа, оформленого з урахуванням вимог Законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" і "Про електронні довірчі послуги" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.07.2023 На Хмельниччині на 47 цифровому ТВК розпочав мовлення телеканал "1 Подільський", на Чернігівщині перевірили мовлення у прикордонних громадах, на Сумщині для працівників обласного контакт-центру підготовлено відповіді на найпоширеніші запитання щодо цифрового мовлення, об'єднаний ефір організували дві калуські радіостанції. Чим живе медійний простір у регіонах - у тижневому дайджесті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення: І. Івано-Франківська область. В об?єднаному ефірі калуських радіостанцій "Калуш FM" і "Шанс" представник Національної ради в Івано-Франківській області Ігор Маслов розповів слухачам про Закон України "Про медіа". Обговорили питання мовних квот в ефірі радіо і телебачення, питання добровільної реєстрації онлайн-медіа та обов?язкової реєстрації друкованих медіа, реформування комунальних медіа. Не оминули увагою і оголошений Національною радою конкурс на багатоканальне мовлення в локальному мультиплексі на 43 ТВК у м. Калуші. Також представник регулятора взяв участь у записі програми "На часі" коломийської "Телерадіокомпанії "НТК". Під час програми йшлося про стан телерадіопростору краю, покриття Коломийського району радіо- і телесигналом. Глядачам пояснили нові норми Закону України "Про медіа" щодо обов'язкової частки української мови в ефірі, реєстрації певних видів медіа та реформування комунальних медіа. Головній редакторці "НТК" Тамарі Павленко Ігор Маслов вручив Грамоту Національної ради. ІІ. Сумська область. Представниця Національної ради в Сумській області Лариса Якубенко у співпраці з Сумською обласною військовою адміністрацією проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо розбудови загальнонаціональної цифрової телемережі МХ-7. Для розділу "Загальнонаціональна цифрова телемережа МХ-7" на сайті Сумської ОВА Лариса Якубенко надала відеокоментар про оголошення Національною радою конкурсу на постачальника послуг цифрової загальнонаціональної мережі МХ-7. Також вона провела тренінг для представників ДУ "Сумський обласний контактний центр" щодо загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7. Лариса Якубенко підготувала для працівників центру відповіді на найпоширеніші запитання стосовно налаштування тюнерів, антен, підсилювачів, вартості приладів та актуальний перелік телеканалів у мультиплексах МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5. Завдяки цьому спеціалісти "гарячої лінії" зможуть надавати вичерпні роз'яснення на звернення громадян. Співпраця представниці Національної ради в Сумській області із Сумським обласним контактним центром налагоджена ще 2018 року, коли Україна впроваджувала цифрове мовлення. Завдяки постійним тренінгам фахівці "гарячої лінії" можуть надавати громадянам компетентні консультації і роз'яснення з питань, які стосуються інформаційного простору області. ІІІ. Хмельницька область. У Хмельницькому на третій програмі 47 цифрового ТВК 10 липня розпочав мовлення телеканал "1 Подільський" ТОВ "Про Медіа Групп", м. Городок. "1 Подільський" - один із трьох переможців конкурсу на місцеве цифрове телемовлення, підсумки якого Національного рада підбила наприкінці жовтня 2020 року. Телеканал мовить цілодобово - ретранслює марафон "Єдині новини", а також створює власні програми, розповідаючи, про те, що відбувається в області. На першій програмі 47 ТВК в обласному центрі у грудні 2022 року розпочало мовлення МКП "МТРК "Місто", м. Хмельницький. Наразі в Хмельницькій області працюють 3 місцеві мультиплекси у містах Хмельницькому, Городку і Волочиську. IV. Чернігівська область. Виконуючи моніторинг мовлення у прикордонних регіонах, представниця Національної ради у Чернігівській області Ірина Сенченко відвідала Новгород-Сіверщину. Обговорили з очільником РВА Сергієм Сергієнком стан мовлення у населених пунктах, ситуацію в регіоні. Район налічує чотири громади: Семенівську, Коропську, Понорницьку і Новгород-Сіверську, дві з них перебувають під щоденними обстрілами. Моніторинг в Новгороді підтвердив стабільну тестову трансляцію 9 телепрограм у загальнонаціональній цифровій багатоканальній телемережі. MX-7 спроєктовано у смузі частот метрового діапазону, які краще огинають перешкоди. При спілкуванні мешканці Новгорода поділилися, що в низинах, куди раніше не досягав сигнал, нині можна стабільно приймати телепрограми. Інформаційна безпека, новели і впровадження Закону України "Про медіа", підтримка друкованих медіа області та покриття телевізійним сигналом Чернігівщини, зокрема в прикордонних районах - таким був предмет розмови з Ніною Лемеш, першою заступницею голови Чернігівської обласної ради. Окремо зупинились на можливостях і важливості покращення взаємодії "Укрпошти" з друкованими виданнями та інформуванні населення про запуск тестової трансляції державного мультиплексу як вагомій протидії ворожому контенту (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.07.2023 Інформаційна війна - це боротьба за реальність. Завдання кожного українця вміти виявляти інформаційний вплив та протистояти цьому. Тож, щоп'ятниці, о 18:30 в програмі "Наш експерт" журналісти богуславської мережевої станції "Богуслав FM" (Богуслав - 97.7 МГц, Тараща - 101.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.), будуть з'ясовувати, як не програти інформаційну битву та як відбивати ворожу пропаганду і дезінформацію. Вони навчать вас відрізняти правду від фейків, міфи від реальності, бути пильними і критично сприймати інформацію. Не пропустіть, вже сьогодні о 18:30 на Богуслав-FM! Слухайте на хвилі 97.7. Шукайте Інтернет-трансляцію ефіру станції в застосунку RadioPlayer та бережіть себе! Все буде Україна (Джерело: Сторінка радіо "Богуслав FM" у соцмережі Facebook).
  • 13.07.2023 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення нагадує про необхідність до 30 липня 2023 року подати звітну інформацію за перше півріччя щодо кількості користувачів своїх медіасервісів із зазначенням сервісів, які надаються таким користувачам. Відповідно до пункту 4 частини третьої статті 22 Закону України "Про медіа" провайдери аудіовізуальних сервісів зобов'язані вести облік кількості користувачів своїх медіасервісів із зазначенням сервісів, які надаються таким користувачам, і щопівроку подавати цю інформацію Національній раді. На виконання статті 90 Закону України "Про медіа" рішенням Національної ради від 08.06.2023 № 383 затверджено Методику обліку кількості користувачів медіа-сервісів провайдерів аудіовізуальних сервісів та порядок подання цієї інформації Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, яка серед іншого визначає форму звітної інформації та конкретизує строки її подання. Зазначаємо, що відповідно до статті 113 Закону України "Про медіа" ненадання або невчасне подання Національній раді відомостей про кількість користувачів медіасервісів із зазначенням сервісів, які надаються таким користувачам, є значним порушенням. Провайдер несе відповідальність за подання такої інформації, до нього може бути застосовано штраф у розмірі від 5 до 40 мінімальних заробітних плат на день вчинення порушення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 13.07.2023 "Янголи міста" - ще один проєкт, авторства команди НАМівської "Лабораторії", який зовсім скоро з'явиться в ефірах регіональних медіа! У формі радіоновел проєкт розповідатиме про невидимих героїв, які від початку повномасштабної війни продовжують працювати, забезпечуючи людям доступ до благ цивілізації - води, газу, світла, та попри повітряні тривоги й обстріли дбають про чистоту на вулицях. Про те, чому креативна команда НАМ обрала саме таку форму для реалізації "Янголів", розповідає шеф-редакторка "Лабораторії" Ірина Шуст: "Радіоновели - не дуже популярний жанр, але він досить древній, старовинний, і з часом він більше схожий на якусь систему подкастів. І коли ми думали над тим, як урізноманітнити ефіри, то вирішили, що в нас був прекрасний досвід проєкту "Формула толерантності", де ми розповідали про людей з особливими потребами. Це був дуже резонансний проєкт - історії, начитані зірками. І він мав величезний відгук. Ми вирішили не те, щоб повторити цей успіх, а використати цю форму для того, щоб розповісти про тих людей, які знаходяться в громаді, і які реально допомагають. Ми всі зараз замкнуті і в своїх турботах, то дуже часто забуваємо, що довкола нас є люди, які допомагають нам жити в кращих умовах. Після бомбардувань намагаються швиденько відновити все, знайти постраждалих людей, комунальники все швидко прибирають, електрики відновлюють електропостачання. Тобто всі служби, які максимально задіяні в тому, щоб мінімізувати втрати від військових дій на неокупованих територіях. І це дуже важливо". Якщо вам цікаво дізнатися більше про проєкт "Формула толерантності", розповідаємо про нього ось тут: https://bit.ly/3py13gu. І, звичайно ж, з чекайте на прем'єри "Янголів" в ефірах Радіо Самара, Телерадіокомпанія НТК, Телеканал "ЛАН", Gorodok Teleradioprescentr і Радіо "Терра" (Джерело: Сторінка Національної асоціації медіа у соцмережі Facebook).
  • 13.07.2023 Команда павлоградського радіо "Самара" (107.9 МГц та 73.88 МГц, а також Інтернет-мовлення 320k.) отримала високу державну відзнаку за професійну роботу під час війни. Подяку Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля від імені колективу отримав в.о. директора радіо "Самара" Дмитро Ольховий. "Пишаюся, що радіо має таку професійну команду працівників, які самовіддано трудяться на інформаційному фронті 24/7 і не дають ворогу зі своїми фейками панувати в інформаційному просторі. Отримати таку Подяку це честь для нас. Однак впевнений, що найцінніша нагорода ще попереду - Перемога України", - розповів Дмитро Ольховий. Подякою команда радіо відзначена за значний внесок у відстоювання демократичних ідеалів та свободи слова в умовах воєнного стану, захист інформаційного простору і високий професіоналізм (Джерело: Сторінка радіо "Самара" у соцмережі Facebook).
  • 13.07.2023 Старий Самбір, зустрічай Люкс-тур від "Радіо Люкс FM - Львів" (104.7 МГц та Інтернет-мовлення 96k. AAC+)! 15-го липня люкс-мобіль вирушає до вас! Андрій Ферцак і Діана Луцишин проведуть прямий ефір з головної площі міста! Початок о 10:00! Куди піти, чим зайнятись, що подивитись - пишіть у коменти на ФБ-сторінці станції! (Джерело: Сторінка радіостанції "Люкс FM Львів" у соцмережі Facebook).
  • 13.07.2023 Столичній онлайн-радіостанції AX Radio (128k. та 320k.) - 8 років! З цього приводу керівник станції, Олександр Пашненко, пише на своїй ФБ-сторінці: "8 років - це багато чи мало!? ...для радіо!? Для інтернет-радіо axradio.net!? Як на мене - чудовий старт для чогось масштабного. За ці 8 років ми багато чого зробили... Бренд, торгову марку, подкастинг, інноваційну медіаплатформу... Частина колег в умовах Covid-19 і активної війни згорнули свою діяльність. А ми зробили навпаки. AX Radio, пишаюся, що створив тебе, що продовжую підтримувати та розвивати. Дякую тобі, мій (поки що!!!) "найвдаліший проєкт життя" (тут потім буде місце для дітей, якщо що:)) Далі буде! Чекаю на привітання і відповідь на запитання: "Що б ви хотіли почути чи побачити на радіо?" P.S. І так, ми будемо в FM діапазоні! Я остаточно на це наважився" (Джерело: Сторінка Олександра Пашненка у соцмережі Facebook).
  • 12.07.2023 Вигравайте Sky Cofee у прямому ефірі столичної мережевої станції DJ FM (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Кривий Ріг-93.5 МГц, Луцьк-97.9 МГц, Полтава - 99.1 МГц, Біла Церква-100.9 МГц, Одеса-90.6 МГц, Вінниця-91.3 МГц, Івано-Франківськ-103.0 МГц, Кременчук-107.0 МГц, Черкаси-107.1 МГц, Чернігів-101.8 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Харків-106.6 МГц, а також Інтернет-мовлення 96k. AAC+, Інтернет-мовлення 160k. та Інтернет-мовлення 256k.). Понеділок, середа, п'ятниця о 17:05. Заповнюйте анкету та чекайте на дзвінок ведучої (Джерело: Сторінка радіо DJ FM у соцмережі Facebook).
  • 12.07.2023 На хвилях прилуцької мережевої станції "ТІМ-FM" (Білещина-95.7 МГц, Чернігів-102.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 320k.) - розіграш від інтернет сервіс провайдера ТІМ!! Провайдер роздає інтернет усім охочим!! Якщо ви вже абонент інтернет сервіс провайдера ТІМ - можете отримати 3 місяці безкоштовного інтернету або 6 місяців зі знижкою 50%!!! Якщо ви ще не абонент інтернет сервіс провайдера ТІМ - отримуєте безкоштовне підключення! (за наявності технічної можливості). Умови акції прості: Відправте слово ТІМ на короткий номер 86-68. 10-го серпня станція обере переможця! Акція дійсна на території міста Прилуки та району! Подробиці слухайте в ефірі радіо ТІМ Прилуки 95.7 Чернігів 102.4 FM (Джерело: Сторінка радіо "ТІМ-FM" у соцмережі Facebook).
  • 12.07.2023 Тут навіть думати довго не треба. Стрийська радіостанція "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" (101.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 96k. Ogg, Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 256k. та Інтернет-мовлення 320k.) знову організовує Fresh Stand up. 28-го липня о 19:00. Івент-хол ресторану Золото Карпат. На вас чекатимуть чотири крутезних коміків: Ілля Клим, Вадим Дзюнько, Андрій Сенчак та Андрій Озарків. Та на закуску спеціально запрошені гості GLOVA / МАРЯН ГЛОВЯК, Роман Мазурчак, Денис Говорун та співачка YAROMIYA. Частина коштів піде на ЗСУ! Можна буде посміятися, поспівати, допомогти армії та смачно поїсти. Посилання на КВИТКИ - тут (Джерело: Сторінка "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" у соцмережі Facebook).
  • 12.07.2023 До студії самбірського радіо "Поступ" (92.9 МГц та Інтернет-мовлення 128k.) завітали дітки із літнього табору у Creator IT Academy у м. Самбір разом із адміністратором Марією Копчак та ділились враженнями про робототехніку і програмування. Вартує послухати! (Джерело: Сторінка радіо "Поступ" у соцмережі Facebook).
  • 11.07.2023 Вихованці Центру раннього розвитку "МУДРИК", що працює в Кременчуці, подружилися з місцевими радійниками. Сьогодні, 11 липня 2023 року, вони разом із виховательками прийшли в гості до студії кременчуцького радіо "Автохвиля" 102.1 FM (102.1 МГц та Інтернет-мовлення 128k.), де їм були щиро раді новинкарка Мария Долина, ведуча Тата Гусар та програмний директор радіостанції Сергій Зотов! На "Автохвилі" сподіваються на те, що малеча зрозуміла, що професія радійника не лише весела та цікава, а й складна та відповідальна. Сміливі кременчуцькі малюки навіть випробували себе у якості дикторів у продакшн-студії радіостанції! Можливо, незабаром їхні голоси почуєте і ви. Залишайтесь на правильній хвилі - 102.1 FM! (Джерело: Сторінка радіостанції "Автохвиля 102.1 FM" у соцмережі Facebook).
  • 11.07.2023 Щодня по буднях вигравайте на хвилях столичної мережевої станції DJ FM (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Кривий Ріг-93.5 МГц, Луцьк-97.9 МГц, Полтава - 99.1 МГц, Біла Церква-100.9 МГц, Одеса-90.6 МГц, Вінниця-91.3 МГц, Івано-Франківськ-103.0 МГц, Кременчук-107.0 МГц, Черкаси-107.1 МГц, Чернігів-101.8 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Харків-106.6 МГц, а також Інтернет-мовлення 96k. AAC+, Інтернет-мовлення 160k. та Інтернет-мовлення 256k.) квитки у кінотеатр "Супутник". Надсилайте на станцію свої контактні дані та чекайте на дзвінок від ведучої о 18:05 (Джерело: Сторінка радіо DJ FM у соцмережі Facebook).
  • 11.07.2023 По буднях приймайте учать у вікторині "Смачно і Баста" на хвилях столичної мережевої станції "Радіо Шансон" (Київ-101.9 МГц, Ужгород-87.9 МГц, Шостка-88.0 МГц, Умань-88.5 МГц, Львів-90.4 МГц, Тернопіль-90.8 МГц, Миколаїв-90.8 МГц, Стрий-90.9 МГц, Одеса-91.8 МГц, Яремче-101.5 МГц, Павлоград-102.2 МГц, Луцьк-103.4 МГц, Харків-103.5 МГц, Кременчук-104.9 МГц, Полтава-105.0 МГц, Дніпро-105.3 МГц, Кропивницький-106.7 МГц, Кривий Ріг-101.0 МГц, Запоріжжя-104.5 МГц, Хмельницький-104.0 МГц, Вінниця-107.0 МГц, Суми-106.4 МГц, Чернігів-106.8 МГц, Черкаси-107.5МГц, а також Інтернет-мовлення 96k. AAC+, Інтернет-мовлення 160k. та Інтернет-мовлення 256k.) та отримуйте шанс на правильний подарунок від партнера акції - La pasta! Щоб отримати подарунок, потрібно правильно відповісти на запитання в прямому ефірі вікторини. Готуйте швидко, апетитно смакуйте... Соус і паста. "Смачно і баста". Студійний вайбер - 067-001-10-19 (Джерело: Сторінка "Радіо Шансон" у соцмережі Facebook).
  • 11.07.2023 Радіостанція Радіо Промінь вже мовить в місті Снігурівка Баштанського району Миколаївської області. Про це повідомляє портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні" із посиланням на одного з любителів DX-прийому. Мовлення Радіо Промінь у Снігурівці ведеться на частоті 94.0 МГц. Нагадуємо: дане частотне присвоєння станція отримала на конкурсі в листопаді 2021-го року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 11.07.2023 Вмикайтесь на хвилі стрийської радіостанції "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" (101.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 96k. Ogg, Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 256k. та Інтернет-мовлення 320k.) щодня з 8:00 до 18:00, разом із Лілею Квіткою (яка працює з 8:00 до 13:00) і Христиною Сонце (з 13:00 до 18:00), з ними все буде на всі 101.0 (Джерело: Сторінка "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" у соцмережі Facebook).
  • 10.07.2023 У червні гості програми "Час інтерв'ю" на Радіо Культура говорили про досвід війни в житті і літературі, про волонтерство, систему правосуддя і справедливість, про мандрівки та про українську історію. Тарас Чмут про волонтерів і волонтерство у час повномасштабної війни. Голова фонду "Повернись живим" Тарас Чмут розповів про те, що завдання фонду - не забезпечити кожного військовослужбовця, а допомогти Україні виграти війну. Також у випуску - про культуру споживання волонтерської допомоги, про оподаткування волонтерських коштів, про те, де фонд бере кошти та чому зменшилися пожертви. Ведучий - Вадим Карп'як. Богдан Логвиненко про те, як розказати українцям про українців. Засновник проєкту Ukra?ner, журналіст, мандрівник та громадський діяч Богдан Логвиненко поділився думками про те, як правильно контратакувати російську культуру у світі, а також розповів, що його найбільше вразило й здивувало в мандрівках Україною. Ведучий - Вадим Карп'як. Олександра Матвійчук про правозахист і запит на справедливість. Правозахисниця, голова організації "Центр громадянських свобод", лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук говорила про те, чи працює в Україні система правосуддя, якщо її не "штовхати", про реалії сучасної міжнародної системи миру і безпеки та про запит суспільства на справедливість. Ведучий - Вадим Карп'як. Тереза Хілі про Джеймса Джойса та Bloomsday. Посолка Ірландії в Україні Тереза Хілі міркувала про досвід війни в романі Джеймса Джойса "Улісс", про традицію святкування Bloomsday, а також про прагнення Свободи й Незалежності в ірландців і українців. Ведуча - Олена Гусейнова. Про Івана Мазепу та накладену на нього анафему. Священнослужитель, ректор Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко та докторка історичних наук, провідна наукова співробітниця НАН України Ольга Ковалевська говорили про те, чим насправді була анафема, накладена на Івана Мазепу російською церквою. Також мова йшла про духовну та державницьку діяльність єдиного українського гетьмана, який був при владі 22 роки й відзначався неабиякими дипломатичними здібностями. Ведуча - Наталя Грабченко. Анатолій Дністровий та Остап Сливинський про щоденники війни як унікальний документальний матеріал. Письменники Анатолій Дністровий і Остап Сливинський у виїзній студії Радіо Культура на "Книжковому Арсеналі" розповіли про те, чому важливо вести щоденники у воєнні часи і як ці записи формують нашу пам'ять і уявлення про історичні моменти. Ведучий - Вадим Карп'як. Тетяна Огаркова і Володимир Єрмоленко про переформатування життя родини під режим повномасштабної війни. Українська літературознавиця й журналістка Тетяна Огаркова і філософ, президент Українського PEN Володимир Єрмоленко у виїзній студії Радіо Культура на "Книжковому Арсеналі" говорили про трансформації, які довелося пережити кожній українській родині з моменту повномасштабного вторгнення, про те, як подорослішали українські діти, а також про те, як зберегти для них атрибути дитинства навіть поміж сиренами й блекаутами. Ведуча - Олена Гусейнова. Євгенія Кузнєцова, Ірена Карпа та Богдан Коломійчук про читацькі й письменницькі досвіди в часи війни. Письменниці Євгенія Кузнєцова й Ірена Карпа та письменник, нині помічник військового медика ЗСУ Богдан Коломійчук у виїзній студії Радіо Культура на "Книжковому Арсеналі" поділилися своїм читацьким досвідом з часу початку повномасштабної війни в Україні, а також розповіли, чи вдається писати в цей непростий час. Ведуча - Олена Гусейнова. Наталя Старченко про те, звідки в українців потяг до демократії. З нагоди Дня Конституції докторка історичних наук Наталя Старченко розказала про те, коли в українців уперше з'явився потяг до республіки та повага до самоврядування громад. Говорили про вміння громад регулювати себе, а також про те, як ця навичка допомогла українцям вціліти в російській імперії та СРСР. Ведуча - Ірина Славінська. "Час інтерв'ю" - розмови зі знаковими особистостями про найважливіші події в культурному і громадському житті країни та вектори розвитку суспільства. Програма виходить на Радіо Культура по буднях о 13:00. Ведучі: Олена Гусейнова, Наталія Грабченко, Вадим Карп'як та Ірина Славінська. Радіо Культура - головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. На час воєнного стану мовить по буднях з 12:00 до 20:00. В ефірі можна почути програми про актуальні культурні події України й світу, історичні рубрики та найкращі зразки класичної музики, улюблені літературні передачі - радіодетективи, радіодраму тощо. В інший час Радіо Культура мовить синхронно з Українським Радіо, транслюючи цілодобовий марафон, в якому надає слухачам і слухачкам оперативну та перевірену інформацію. Слухайте Радіо Культура на хвилях у FM-діапазоні, а також в мобільному застосунку suspilne.radio в Google Play та App Store, і на сайті suspilne.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 10.07.2023 Боротьба з негативними наслідками війни, через яку порушено права мільйонів українців, стала метою правозахисного форуму "Легіон права". Про роль нового медійного законодавства в побудові екологічних відносин у медіа розповіла під час заходу голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк. Форум, організований Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, відбувся 7 липня. "Цей захід - це відверта розмова з правозахисниками та митцями як амбасадорами захисту прав людини, а також тими, хто може ними стати в майбутньому", - зауважив, відкриваючи форум, Омбудсман Дмитро Лубінець. Ольга Герасим'юк зі свого боку зупинилася на важливості побудови екологічних відносин у медіа з огляду на значне поширення мови ворожнечі, дискримінації й зневажливого ставлення поміж різними групами громадян. "Дуже імпонує концепція цього заходу, де ми мали б говорити з позиції держави, яка подає приклад боротьби за права і є яскравим прикладом, як треба відстоювати демократію в світі. Ми - її символ", - акцентувала вона. Голова медіарегулятора наголосила, що медіа є активним фактором суспільства, який формує світосприйняття людини. "Медіа - це не тільки дзеркало, яке відбиває те, що відбувається. Медіа - це активний фактор. Коли починаються війни, першими у наступ ідуть медіа. Задовго до початку повномасштабного вторгнення у наступ пішли кремлівські пропагандисти, які ретельно обробляли наше суспільство, і наслідки того ми всі бачимо", - зауважила вона. Десять років Україна йшла до ухвалення Закону "Про медіа". Проти нього активно боролися. І "особливо запеклою була боротьба останні роки перед повномасштабним нападом на нашу державу, тому що йшла інформаційна підготовка до цього нападу. Ми бачили наслідки цього під час окупації Донецької, Луганської областей та Криму". Закон "Про медіа" відіграє важливу роль у правозахисті. Ольга Герасим'юк розповіла, що він передбачає важелі для протидії і запобігання поширенню нетерпимості і ворожнечі між різними групами суспільства. "Коли ми маємо справу з ксенофобією, дискримінацією, цей Закон є серйозним механізмом подолання їх деструктивного впливу на суспільство". До роботи над ним було залучене широке коло професіоналів і громадськості. Форум охопив широкий спектр питань, пов'язаних із правами людини, а саме: права жінок, етнічних і релігійних спільнот, права людей з інвалідністю тощо. Учасники активно ділилися досвідом, обговорювали стратегії боротьби з дискримінацією, впровадження нових реформ і надавали рекомендації для політичних, правових і соціальних змін, спрямованих на покращення ситуації з правами людини. Захід зібрав разом активістів, правозахисних діячів, експертів і представників громадськості з метою обговорення та підвищення уваги до нагальних питань прав людини в країні. Серед них були: Олє Егберг Міккельсен - Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Данії в Україні; Яко Сільє - постійний представник ПРООН в Україні; Мацуда Кунінорі - Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні; Ксенія Шиманська - директорка правозахисного департаменту ГО "Докудейз"; Алевтина Кахідзе - художниця, кураторка, освітянка; Соломія Боршош - виконавча директорка Українського інституту; Олена Гончарук - генеральна директорка Довженко-центру; Михайло Глубокий - директор з розвитку МБФ "Ізоляція. Платформа культурних ініціатив"; Малих Ксенія - кураторка, керівник дослідницької платформи PinchukArtCentre; Лариса Денисенко - письменниця, правозахисниця (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.07.2023 Група депутатів з парламентської фракції "Європейська солідарність" пропонують Верховній Раді відкликати Нестора Шуфрича з посади голови комітету з питань свободи слова. Про це повідомила співголова фракції "ЄС" Ірина Геращенко. Картку проєкту постанови №9469 оприлюднено на сайті парламенту 10 липня, але її текст поки відсутній. "Вимагатиму на погоджувальній негайного винесення на сесію проєкту постанови про внесення змін до постанови Верховної Ради "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Ради дев'ятого скликання" щодо відкликання Шуфрича", - написала Геращенко у фейсбуці. Вона також нагадала, що "ЄС" рік тому вносила до Верховної Ради аналогічний проєкт постанови про відкликання з посад у керівництві комітетів членів колишньої фракції "Опозиційна платформа - За життя" (ОПЗЖ), але його навіть не включили у порядок денний сесії. У коментарі інтернет-виданню "Детектор медіа" Ірина Геращенко, яка є серед авторів проєкту постанови, пояснила: "Зрозумівши, що наш тогорічний проєкт постанови про відкликання представників ОПЗЖ з керівних посад в парламенті не має перспектив, ми вирішили зареєструвати окрему постанову по Шуфричу. Сьогодні комітет свободи слова перетворився в якийсь фарс. У його складі лише троє депутатів - Нестор Шуфрич і ще двоє представників "Слуги народу". І цей комітет вперше за історію парламенту не виконує своєї функції: не реагує на існуючі сьогодні безпекові загрози для представників журналістської професії, не піднімає тему вбивства українських медійників на війні на міжнародній арені, не помічає проблем із закриттям телеканалів, які були вилучені з цифрової системі Т-2, ігноруєполітичну цензуру в марафоні. Очевидно, Шуфрич не помічає всіх цих проблем, оскільки представники колишньої ОПЗЖ є партнерами владної більшості по голосуванню. Ну, не можуть представники проросійських партій, які роками просували в Україні нарративи, опікуватися сьогодні свободою слова". Традиційно комітет з питань свободи слова в парламенті очолює представник опозиції. Але сьогодні партія, за якою обирався Шуфрич, не в опозиції, наголошує Геращенко, вона взагалі поза законом. За її словами, "Європейська солідарність" вимагатиме включення постанови щодо зняття з посади голови комітету Нестора Шуфрича у порядок денний. Також депутати від "ЄС" наполягатимуть на тому, щоб саме представник їхньої фракції очолив цей комітет. Як повідомляв "Детектор медіа", у листопаді 2022 року рух "Чесно" закликав зняти Шуфрича з посади голови комітету свободи слова, наголосивши, що такий комітет не може очолювати представник забороненої в країні партії, який досі має право доступу до державної таємниці. Коментуючи вимогу руху "Чесно" щодо його зняття з посади голови парламентського комітету з питань свободи слова, в інтерв'ю "Детектору медіа" Нестор Шуфрич сказав, що поважає будь-яку позицію і думку громадян. Водночас добровільно йти у відставку з посади і складати мандат народного депутата він не збирається, бо його "обрав народ". Нардеп від "Слуги народу" та секретар комітету Верховної Ради з питань свободи слова Сергій Швець заявив, що Шуфрич на цій посаді досить ефективний, добросовісно виконує свої обов'язки. А перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко в ефірі марафону "Єдині новини" у лютому 2023 року висловив думку, що нардеп Нестор Шуфрич має добровільно скласти повноваження голови комітету з питань свободи слова. Однак парламент може позбавити Шуфрича посади і без його згоди (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 10.07.2023 "Радіо Люкс FM - Львів" (104.7 МГц та Інтернет-мовлення 96k. AAC+) їде у люкс-тур у ваше місто! Люкс-мобіль вирушає в дорогу містами Львівщини. І все для того, аби провести прямий ефір з головної площі вашого міста та зустрітись із вами! Старт вже з цієї суботи, 15-го липня! Яке місто буде першим? Вирішуєте ви! На люкс-вайбер пишіть слово "люкс-тур", а далі назву свого міста чи містечка. Те, яке назбирає найбільше згадок - і стане першим пунктом на люкс-маршруті! Люкс-вайбер 0971047007 (Джерело: Сторінка радіостанції "Люкс FM Львів" у соцмережі Facebook).
  • 10.07.2023 Беріть учать у конкурсі "Смачно і Баста" на хвилях столичної мережевої станції "Стильне радіо Перець FM" (Київ-105.5 МГц, Коростень-87.5 МГц, Дніпро-89.7 МГц, Костянтинівка-90.1 МГц, Андріївка (Олександрія) -90.7 МГц, Черкаси-92.1 МГц, Гірник-97.0 МГц, Знам'янка-100.7 МГц, Покровськ-100.7 МГц, Запоріжжя-101.3 МГц, Полтава-101.3 МГц, Кривий Ріг-101.4 МГц, Харків-101.5 МГц, Апостолове-101.8 МГц, Херсон-101.9 МГц, Суми-102.6 МГц, Чернігів-102.9 МГц, Біла Церква-103.8 МГц, Ізмаїл-104.1 МГц, Краматорськ-105.7 МГц, Кропивницький-106.2 МГц, Шостка-107.3 МГц, Дубровиця-107.5 МГц, Чемерівці-100.3 МГц, Кременчук-102.5 МГц, Новий Буг-104.5 МГц, Вінниця-104.8 МГц, Умань-105.7 МГц, Снятин-101.8 МГц, Рені-102.3 МГц, Миколаїв-104.1 МГц, Ромни-107.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.). За правильну відповідь ви отримуєте ПРАВИЛЬНИЙ подарунок від партнера проекту. Швидко готуйте, апетитно смакуйте… Соус і Паста. "Смачно і баста". По буднях о 17:15 в ефірі Стильного радіо Перець FM - "Смачно і баста". Партнер проекту ТМ La PASTA. Конкурс триває з 10-го по 31-ше липня (Джерело: Сторінка "Стильного радіо Перець FM" у соцмережі Facebook).
  • 10.07.2023 11-12 липня у Вільнюсі (Литва) відбудеться черговий саміт НАТО. Лідери країн-членів планують обговорити на ньому широке коло питань: від розбіжностей з приводу заявки України на членство до перших за десятиліття оборонних планів, а Україна очікує на низку важливих рішень щодо безпекових гарантій. Напередодні саміту, 10 липня о 19:00, на Українському Радіо прозвучить проєкт про історію відносин між Україною та Північноатлантичним альянсом "Україна-НАТО: шлях, загартований війною". Також проєкт вже можна прослухати на сайті Українського Радіо: "Україна-НАТО: шлях, загартований війною". Протягом останніх 30 років Україна і НАТО неодноразово робили кроки назустріч і знову розходилися. Україна першою серед пострадянських держав уклала рамковий договір з Альянсом, підтримувала його операції і при цьому залишалась у позаблоковому статусі. Лише у 2018 році український парламент затвердив поправки до Конституції, що закріпили євроатлантичний і європейський курс України, а 30 вересня 2022 року президент України, голова Верховної Ради та прем'єр-міністр підписали заявку на пришвидшений вступ до НАТО. Тож із чим Україна підійшла до Вільнюського саміту? Що вже зроблено і що ще належить зробити? Які варіанти співпраці, гарантій або підтримки пропонують сьогодні партнери? Чи стане завершення війни автоматично початком процесу прийняття України до Альянсу? Про все це - у проєкті Українського Радіо. Ведуча - Олена Зелінченко. Українське Радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. У Києві мовить на частоті 105 FM. З усіма частотами Українського Радіо та лінками на соцмережі Суспільного в регіонах можна ознайомитися за посиланням. Українське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку "Дія" (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 9.07.2023 Лозівська радіостанція радіо "Терра" (104.6 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 256k.) представляє новий проєкт - "Янголи міста". Це будуть вражаючі історії з життя звичайних людей, що мешкають поруч. Людей, що мають янгольську здатність у найтемніші часи випромінювати світло надії і зігрівати теплом власної душі усіх навколо. Кожен, кого з героями цих історій звело життя, дякує долі за щедрий дарунок. А автори проєкту б хотіли, щоб їхні історії стали відомі широкому загалу. Щоб кожен з вас міг відчути гордість і захоплення від того, якими світлими, мужніми і справжніми можуть бути лозівчани, на які надзвичайні вчинки вони здатні заради інших і як під час війни підтримують нашу віру в людяність, добро і Перемогу. Якщо вам пощастило знати таких людей, зателефонуйте до редакції радіостанції за номером 050-132-85-03 і поділіться їхньою історією. Якщо ви втомилися від несправедливості і жорстокості, якщо почали втрачати віру, слухайте цикл програм "Янголи міста" - світлі історії про добрих людей (Джерело: Сторінка радіо "Терра" у соцмережі Facebook).
  • 8.07.2023 Україна-НАТО - відносини завдовжки в понад 30 років. Україна першою серед пострадянських держав уклала рамковий договір з НАТО, підтримувала операції Альянсу і при цьому залишалась у позаблоковому статусі. З чим Україна підійшла до Вільнюського саміту: що вже зроблено, а які завдання ще належить виконати? Слухайте про все це у проєкті від радіостанції Українське Радіо "Україна-НАТО: шлях, загартований війною" у понеділок, 10-го липня, о 10:00 та о 19:00 в ефірі та в застосунку suspilne.radio за посиланням: https://bit.ly/2Tjh3xs (Джерело: Сторінка Всеволода Харківського у соцмережі Facebook).
  • 8.07.2023 Великий футбол на Радіо Промінь! Молодіжний чемпіонат Європи-2023. Фінал! Англія (U-21) - Іспанія (U-21). Коментатори - Галина Вінніченко, Вадим Власенко і Костянтин Дульцев. Початок прямої трансляції о 18:50. Перший тайм транслюватиметься з 19:00 до 19:50. Другий - з 20:03 до 20:55 (Джерело: Сторінка Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 8.07.2023 Яворівська радіостанція "Явір FM" (94.6 МГц та Інтернет-мовлення 64k. AAC+) представляє нову рубрику, яка вийде в ефір вже у понеділок, 10-го липня. "English просто!" - рубрика, яка допоможе Вам із вивченням англійської мови, а саме із різноманітними словами, фразовими дієсловами та виразами. Ну а "пані вчителькою" буде радіоведуча Марічка Когут. На радіо "Явір FM" впевнені, що Вам сподобається такий формат і буде доволі корисно. Почути "English просто!" Ви зможете у понеділок та четвер об 9:30 та повтори у вівторок та п'ятницю об 15:30. So let's start learning English with Yavir.fm!!! (Джерело: Сторінка радіостанції "Явір FM" у соцмережі Facebook).
  • 7.07.2023 Проникнення російських ЗМІ у Запоріжжі зупинене завдяки початку мовлення МТМ на підставі дозволу на тимчасове мовлення. Комунальні, друковані медіа і провайдери аудіовізуальних сервісів далі вивчають Закон "Про медіа", у чому їм допомагають представники Національної ради в областях. Про те, що відбулося за останні дні у різних куточках України, - у дайджесті регіональних новин Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. І. Вінницька область. Представник Національної ради у Вінницькій області Вадим Мазурик 4 липня провів онлайн-нараду з керівниками компаній - провайдерами аудіовізуальних сервісів щодо питань, пов'язаних із їхньою діяльністю. Обговорили трансляцію в мережах пакета обов'язкових каналів (універсального медіа-сервісу) і рекомендації медіарегулятора стосовно каналів групи Viasat. Також йшлося про надання звітності до Національної ради про кількість користувачів медіа-сервісів. Газета "Вінниччина" 5 липня поширила інтерв'ю з Вадимом Мазуриком, присвячене розвиткові сучасного інформаційного простору й питанням його захисту, проблемам і здобуткам медійників Вінниччини, імплементації нового медійного законодавства. ІІ. Запорізька область. 6 липня в Запоріжжі заблоковано прийом на 22 ТВК у МХ-1 телеканалів і радіостанцій держави-агресора, мовлення яких велося з тимчасово окупованої території Запорізької області. Це такі ворожі канали: "Первый канал", "Россия 1", "Россия 24", "Россия К", "НТВ", "Пятый канал", "Матч", "Карусель", радіостанції "Вести ФМ", радіостанції "Маяк" та радіостанції "Радіо России". Такого успіху в інформаційній війні вдалося досягти завдяки Закону України "Про медіа" й ухваленому на засіданні Національної ради 6 липня рішенню № 453 про видачу КП "Муніципальна телевізійна мережа" (позивні "МТМ"), м. Запоріжжя, дозволу на тимчасове мовлення на 22 ТВК в обласному центрі. Також цьому сприяла тісна співпраця представника Національної ради у Запорізькій області Володимира Циганова із Запорізькою обласною військовою адміністрацією та Концерном РРТ. Станом на 7 липня у Запоріжжі немає ворожого мовлення на 22 ТВК у цифровому ефірі. Натомість на 22 ТВК в аналозі мешканці Запоріжжя мають можливість дивитися програми каналу "МТМ". ІІІ. Полтавська область. Під час зустрічі представниці Національної ради у Полтавській області Лілії Миронович із виконувачем обов'язків секретаря Полтавської обласної організації НСЖУ Віктором Кікотем 30 червня 2023 року йшлося про проблеми медіа в регіоні. Особливу увагу приділили питанням друкованих медіа - їх фінансовому становищу, передплаті, труднощам доставки видань тощо. Також обговорили впровадження норм Закону України "Про медіа", зокрема необхідність реєстрації медіа відповідно до нового медійного законодавства. Лілія Миронович порадила послуговуватися інструкціями та роз'ясненнями, оприлюдненими на офіційному сайті Національної ради, а також інформацією зі сторінки регуляторного органу у фейсбуці. Лілія Миронович і Віктор Кікот окреслили основні аспекти подальшої співпраці. IV. Черкаська область. Представниця Національної ради у Черкаській області Надія Горбаченко відвідала з робочою поїздкою місто Умань. У рамках поїздки відбулася робоча зустріч з мером Умані Іриною Плетньовою. На нараді з уманськими ліцензіатами й майбутніми реєстрантами обговорили нововведення Закону України "Про медіа", реорганізацію комунальних телерадіоорганізацій в публічні місцеві аудіовізуальні медіа, строки ухвалення такого рішення, обов'язкову (упродовж року) реєстрацію друкованих медіа тощо. Надія Горбаченко вручила уманським медійникам - керівникові КП "Умань" Андрію Вдовиченку і генеральній директорці "Телекомпанії "Сатурн-ТВ" Наталії Савочці - грамоти Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. V. Львівська область. Представник Національної ради у Львівській області Тарас Шоробура провів онлайн-нараду з керівниками радіокомпаній комунальної форми власності щодо впровадження норм Закону України "Про медіа". Найбільше керівників цікавила тема реорганізації радіоорганізацій у місцеві публічні аудіовізуальні медіа. Загалом у Львівській області 14 радіокомпаній комунальної форми власності здійснюють ефірне радіомовлення. Обговорили передбачені законом зобов'язання місцевих органів самоврядування, які є засновниками медіа, щодо фінансування публічних аудіовізуальних медіа. Окремо зупинилися на вимогах до програмної концепції, а також необхідності дотримання чинних умов ліцензій. Незважаючи на те, що у штаті багатьох комунальних радіокомпаній всього 2 - 3 працівники, вони цілодобово забезпечують мовленням місцевих мешканців, оповіщають про тривогу. VI. Хмельницька область. Про проблеми з покриттям Чемировеччини сигналом наземного цифрового телемовлення (Т2) йшлося під час зустрічі представниці Національної ради у Хмельницькій області Олени Гавінської з головою Чемеровецької селищної територіальної громади Олександром Собанем і представником газети "Нове життя" Ольгою Лєтовою. Учасники зосередилися на перспективах створення в громаді місцевого публічного аудіального медіа, новелах Закону України "Про медіа", що визначають взаємодію органів місцевого самоврядування з медіа, а також тих, що зобов'язують друковані медіа реєструватися під час воєнного стану. Олена Гавінська наголосила, що реєстрація друкованих медіа, які мають свідоцтво Міністерства юстиції, є безкоштовною до 31 березня 2024 року. Вона детально поінформувала присутніх про процедуру реєстрації (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.07.2023 Щоп'ятниці о 21-ій годині Ернест Гранн запрошує на інтерактивне "ТІК-ТАК радіо шоу" DANCE FLOOR на хвилях городищенської радіостанції "Улюблене радіо вашої громади" (Озірна-87.9 МГц, Орловець-98.0 МГц, а також Інтернет-мовлення Орловець 320k. та Інтернет-мовлення Озірна 256k.) (Джерело: Сторінка "Улюбленого радіо вашої громади" у соцмережі Facebook).
  • 7.07.2023 Кафедра управління соціальними комунікаціями ХНЕУ ім. С. Кузнеця активно співпрацює з харківськими медіа і заохочує студентів отримувати професійний досвід вже з першого курсу. У рамках співпраці з харківською мережевою станцією "NovaLine" (Харків-97.1 МГц, Золочів-88.9 МГц, Липці-89.8 МГц, Суми-92.9 МГц, Запоріжжя-97.4 МГц, Куп'янськ-107.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 192k., Інтернет-мовлення 256k., Інтернет-мовлення 256k. та Інтернет-мовлення 320k.) студенти спеціальності 061 "Журналістика" змогли: вперше пролунати в ранковому радіоефірі; на власні очі побачити процес створення радіопрограм; дізнатись більше про специфіку радіо як засобу масової комунікації; обговорити з випусковими редакторами ідеї для розвитку проекту, створення нового цікавого контенту та подальшої співпраці з ХНЕУ ім. С. Кузнеця. За словами завідувачки кафедри Катерини Яресько, студентів залучатимуть до підготовки контенту на соціально значущі теми. Практика - це перший крок на шляху успішної кар'єри в журналістиці. Кафедра управління соціальними комунікаціями ХНЕУ ім. С. Кузнеця запрошує вас розпочати свій шлях в журналістиці разом! ХНЕУ ім. С. Кузнеця та кафедра управління соціальними комунікаціями чекають на вас! (Джерело: Сторінка Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця у соцмережі Facebook).
  • 7.07.2023 "НА ЧАСІ" - новий психологічний подкаст від столичної сателітарної мережевої станції радіо "Голос надії" (Київ - DVB-T 43ТВК, Добрянське-87.7 МГц, Турка-89.0 МГц, Новоархангельськ-90.4 МГц, Устинівка-90.9 МГц, Великий Бурлук-99.6 МГц, Володарка-101.2 МГц, Озірна-103.2 МГц, Ананьїв-105.6 МГц, Переліски-107.5 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k., Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k.). Ведучі подкасту говорять з експертами про актуальні проблеми воєнного суспільства. Розглядають психологічну підтримку українців у час війни і адаптацію після перемоги. Розкривають ймовірні соціальні наслідки війни для українського суспільства та шляхи подолання кризи. Слухайте в Ютуб та на сайті: https://www.youtube.com/playlist?list=PLMjwNy_i-TGdlE6RrKSkPSG3rk2R257lJ, https://radio.hope.ua/category/prohramy/naukovo-prosvitnicki/na-chasi/ (Джерело: Сторінка радіо "Голос надії" у соцмережі Facebook).
  • 7.07.2023 На своєму вчорашньому засіданні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення видала Центральній телерадіостудії Міністерства оборони України, м. Київ (позивні: "Армія FM - військове радіо") дозвіл на тимчасове мовлення у період дії воєнного стану в Україні з використанням частоти 106.4 МГц у м. Гірнику Донецької області. Потужність передавача - 5.0 кВт, територія розповсюдження програм - м. Гірник, м. Горлівка, м. Донецьк, м. Покровськ та території Бахмутського, Волноваського, Горлівського, Донецького, Кальміуського, Краматорського, Покровського районів Донецької області, територія Синельниківського району Дніпропетровської області, територія Пологівського району Запорізької області. Нагадаємо - дане частотне присвоєння в Гірнику станція використовує з 18-го жовтня 2018-го року, але раніше мовлення на частоті велося відповідно до дозволу на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.07.2023 На своєму вчорашньому засіданні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення внесла зміни до свого рішення №850 від 16.07.2020 "Про видачу Центральній телерадіостудії Міністерства оборони України, м. Київ (позивні: "Армія FM - військове радіо"), дозволу на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення", вилучивши з нього частоти в населених пунктах, які наразі перебувають на територіях, тимчасово окупованих військами російської федерації. Зокрема, анульовано дозволи на мовлення на наступних частотах: 87.6 МГц у м. Волновасі, 89.5 МГц у м. Маріуполі, 107.3 МГц у м. Світлодарську Донецької області, 100.1 МГц у м. Попасній, 105.8 МГц у смт Станиці Луганській Луганської області. Таким чином, відтепер даний дозвіл містить лише дві частоти - 88.8 МГц в м. Бахмут Донецької області та 89.0 МГц в м. Краматорськ Донецької області. При цьому регулятор дозволив станції збільшити потужність передавач у Краматорську - з 0.1 кВт до 0.25 кВт (мовлення з потужністю 0.25 кВт погоджено до початку мовлення у Балаклеї Харківської області на частоті 89.1 МГц та відновлення мовлення у Бахмуті на частоті 88.8 МГц) (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.07.2023 На своєму вчорашньому засіданні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулася до ДП "Український державний центр радіочастот" із проханням про замовлення розрахунків щодо можливості та умов користування радіочастотним спектром для потреб мовлення, у тому числі для потреб тимчасового мовлення. Зокрема, регулятор просить УДЦР прорахувати частоти для аналогового звукового мовлення у таких населених пунктах, як Могилів-Подільський Вінницької області (87.5-108.0 МГц, 0.25 кВт), Львів (87.5-108.0 МГц, 0.05 кВт), Кілія Одеської області (87.5-108.0 МГц, 0.01 кВт), Вільча Харківської області (88.0-108.0 МГц, 1.0 кВт). Для потреб тимчасового мовлення (аналогове звукове мовлення) регулятор просить прорахувати одну частоту у Зарічному Рівненськрї області (87.5-108.0 МГц, 1.0 кВт). Окрім цього, Нацрада з ТРМ просить УДЦР розглянути можливість збільшення потужності передавача в Острозі Рівненської області на частоті 92.3 МГц - з 0.1 кВт до 0.5 кВт та можливість зміни місця встановлення радіообладнання мовлення на Львівщині на частоті 89.5 МГц (0.1 кВт) - з м. Золочів до с. Червоне. Нагадаємо: частоту 92.3 МГц в Острозі на Ріненщині використовує радіостанція "Радіо RESPECT", а частота 89.5 МГц в Золочеві належить радіостанції "Золочів FM" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.07.2023 Закон № 3136-IX, що набув чинності 2 липня і вносить зміни до Закону України "Про рекламу", додав ряд змін до закону "Про медіа", відкоригував підходи щодо реєстрації суб'єктів у сфері медіа, які раніше були ліцензіатами. Він зобов'язав їх зареєструватися упродовж року від дати набуття чинності медійним законом. "Закон охоплює не тільки рекламні питання. У цьому Законі є зміни до закону про суспільного мовника, важливі для них. У ньому також були важливі зміни до Закону "Про медіа", - зауважив член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олександр Бурмагін. Зокрема, він звернув увагу на зміну норм у Перехідних і Прикінцевих положеннях Закону "Про медіа" у частині перехідного етапу, який наразі триває. Вони передбачають, що суб'єкти у сфері медіа, які відповідно до Закону "Про телебачення і радіомовлення" були ліцензіатами, а зараз стали реєстрантами (оскільки їх діяльність не передбачає використання радіочастотного спектра), повинні упродовж року пройти процедуру реєстрації. Така реєстрація буде безкоштовною. Велика кількість запроваджених Законом № 3136-IX норм набуде чинності не одразу, а за кілька місяців. Вони насамперед стосуються рекламного регулювання. Це зроблено для того, аби надати можливість учасникам ринку підготуватися до нових умов. "Тому що суттєво оновлюється термінологія, з'являються терміни з Директиви (про аудіовізуальні медіапослуги). - Усе це достатньо нове для України, регулювання. Для того, щоб надати ринку, усім контрагентам певний час, щоб вивчити, переукласти угоди, закінчити старі угоди тощо, передбачено таке відтермінування", - пояснив член Національної ради. Більшість рекламних нововведень почнуть діяти через три місяці, однак є і такі, що набудуть чинності через рік. Олександр Бурмагін закцентував, що з ухваленням змін до рекламного законодавства завершився процес імплементації Директиви. Європейський Союз відзначив, що зобов'язання України в законодавчій частині медійної реформи виконані на 100 відсотків. "Наразі будемо усі працювати далі над впровадженням цих змін у практику й напрацьовувати усі ті механізми, які передбачені новим законодавством", - підсумував він (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.07.2023 Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк в ефірі марафону "Єдині новини" розповіла про те, чому Національна рада приділяє значну увагу протидії у медіа поширенню мови ворожнечі, які заходи реагування уповноважений вживати регулятор і про те, як рф використовує цю тему в інформаційній війні. Національна рада приділяє багато уваги запобіганню поширенню в медіа ксенофобії та мові ворожнечі, оскільки зараз це надзвичайно актуальне й важливе питання. План рф в інформаційній війні - збурити і посіяти розбрат в українському суспільстві, натравити українців одне на одного через механізми поширення мови ненависті й ворожнечі. І російські пропагандистські рупори роблять усе можливе для цього. Російське телебачення, особливо соціальні мережі, пронизане ксенофобськими меседжами і заявами, соловйови і їм подібні регулярно підживлюють інформаційну війну дезінформаційними наративами. росія вдається до будь-яких спроб, застосовує усілякі механізми для просування дезінформації. Зафіксовано безліч фейкових "офіційних" Telegram-каналів, які позиціонують себе зареєстрованими Національною радою медіа. Поява офіційних фейкових Telegram-платформ є російським планом щодо збору інформації і бази даних про людей для подальшого використання у своїх ворожих цілях. Національна рада закликає користувачів бути уважними й послуговуватися лише офіційними джерелами інформації. Медіарегулятор після кожної консультації для визначення критеріїв дискримінації в медіа за національною ознакою - представниками релігійних організацій, етнічних спільнот, ЛГБТКІ-спільноти - напрацьовує спеціальний словник недопустимої лексики. У його створенні беруть участь самі представники груп. Він буде корисним і для суспільства. Національна рада планує також зустрітися із представниками арабських спільнот, ветеранськими організаціями, організаціями, які представляють людей з інвалідністю. Сьогодні нам потрібно бути об'єднаними й толерантними. Медіа мають бути дуже обережні, не допускати у своїх ефірах деструктивних негативних стереотипів. Також дуже важливо позбутися стереотипів минулого. Медіа мають представляти наше суспільство таким, яким воно є. Сьогодні нашу країну на фронті боронять і ведуть наступальні бої представники різних національностей і конфесій. Нове медійне законодавство надає Національній раді дуже серйозні важелі впливу на медіа, які просувають ворожі наративи. Закон передбачає санкції - від штрафів до обмеження діяльності медіа та повного блокування діяльності медіа через суд. Медіарегулятор, тісно співпрацюючи зі своїми європейськими колегами, уважно стежить за тим, щоби мімікруючі російські мовники не потрапили в український медіапростір. Дивіться розмову тут (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.07.2023 Сьогодні харківська мережева радіостанція "NovaLine" розпочала в Запоріжжі повноцінне мовлення на частоті 97.4 МГц - з трансляціями програм із Харкова. Трохи згодом на частоті має також з'явитися сигнал RDS. Нагадаємо - тестове мовлення станції в місті було розпочато вчора, 6-го липня (Джерело: Інформацію надав Костянтин Ісаєнко).
  • 7.07.2023 Український медіарегулятор планує підписати з Міністерством освіти і науки меморандум про співпрацю у галузі медіаграмотності. Про це голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк повідомила в інтерв'ю інформаційному агентству "Укрінформ". "Національна рада співпрацюватиме з Міністерством освіти і науки. Передусім ми плануємо провести установчі зустрічі, обговорити порядок взаємодії, зокрема, у питаннях медіаграмотності. Також у планах - підписати меморандум про співпрацю", - сказала вона. Також Герасим'юк розповіла, що в Нацраді розробляють проєкт, спрямований на визначення рівня медіаграмотності серед співробітників регулятора та його підвищення. "Цей проєкт також дасть практичні знання та певний алгоритм наших подальших дій, тому що раніше в нас такого досвіду не було", - зауважила голова Нацради. Як повідомляло інтернет-видання "Детектор медіа", для освітян запровадили базовий онлайн-курс з розвитку цифрових навичок "Учителі в курсі". Пройти його можна на порталі онлайн-освіти EdEra безкоштовно. Також видання писало, що 14 червня відбулася перша стратегічна сесія з розробки національної стратегії з медіаграмотності, організована Національним проєктом з медіаграмотності "Фільтр" (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 7.07.2023 Український медіарегулятор має затвердити ще 11 підзаконних актів на виконання закону "Про медіа", пов'язаних зі стратегією Нацради. Про це голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк сказала в інтерв'ю інформаційному агентству "Укрінформ". "Наразі в розробці перебувають ще 11 актів щодо більш відкладених звітних, стратегічних питань: про тарифи, звітність, стратегію Національної ради і план її реалізації", - повідомила голова Нацради. Вона зауважила, що медіарегулятор уже завершив роботу над першим етапом розробки і затвердження нормативно-правових актів на виконання закону "Про медіа". Після громадського обговорення Нацрада ухвалила 16 актів, які стосувалися нагальних питань, пов'язаних із реєстрацією, ліцензуванням суб'єктів у галузі медіа, видачею дозволів на тимчасове мовлення. "Вони потребували якнайшвидшого ухвалення, аби запустити відповідні процеси реєстрації та ліцензування", - пояснила Герасим'юк. Голова Нацради наголосила, що попри швидкість процес ухвалення був "максимально інклюзивним та прозорим". До розробки документів долучилися всі зацікавлені сторони. Наступні акти, пообіцяла Герасим'юк, ухвалюватимуть за тим самим принципом. "Були зустрічі зі стейкхолдерами. Кожне зауваження докладно обговорювалося. Кількість поправок була різною. Усі пропозиції, які є слушними і які об'єктивно закон дозволяє врахувати, ми врахували", - наголосила Герасим'юк. Згідно із законом "Про медіа", стратегія Національної ради з питань телебачення і радіомовлення має бути затверджена до 1 січня 2024 року. Цей документ сформує план діяльності медіарегулятора на 2024-2026 роки, а також намітить шлях розвитку медіареформи. Як повідомляв "Детектор медіа", Закон України "Про медіа" набув чинності 31 березня. Він започатковує реформу в медіагалузі та визначає правові засади діяльності в Україні суб'єктів у сфері медіа, а також засади її державного управління, регулювання та нагляду (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 6.07.2023 Харківська мережева станція "Радіо Накипіло" (Харків-92.2 МГц, Балаклія - 90.5 МГц, Вовчанськ-100.2 МГц, Близнюки-107.5 МГц, а також Інтернет-мовленння 320k.) - це спільнота ведучих, журналістів, редакторів, звукорежисерів і позаштатних авторів, яких об'єднують спільні цінності й інтереси. В етері звучить тільки перевірена інформація. Спікерами виступають мотивовані люди із чітко окресленими цілями й проєктами. А музика у плейлісті - композиції від незалежних українських виконавців, що співають як українською, так й іноземними мовами. Директор Радіо "Накипіло" Євген Стрельцов (Удовиченко) в ранковому етері розповів, що після тривалої відсутності в Харкові у FM-діапазоні якісної місцевої радіостанції "Накипіло" стало, по суті, громадським мовником, у пріоритеті якого - місцеві новини й обговорення локальних подій. В етері, зокрема, звучать розмови з людьми, що працюють і творять поруч, - вони точно знають, чим живе та чи та громада або велике місто. Ба більше, тільки в етері Радіо "Накипіло" можна послухати радіодокументальні подкасти про деокуповані території, про захисників Харкова, а також такі, що присвячені історії міста й літературним процесам. А ще в подкастах радіостанції звучать твори відомих українських письменників, інтерв'ю з митцями, співаками та представниками різних культурних співпроєктів. Віднедавна передачі Радіо "Накипіло" стало можливим слухати на прикордонні - у Вовчанській громаді. Умикайте там свої радіоприймачі на хвилі 100.2 FM і слухайте своє - українське: про Харків, про Харківщину, про Людей. Слухайте подкаст: bit.ly/3XHYJ3h (Джерело: Сторінка "Радіо Накипіло" у соцмережі Facebook).
  • 6.07.2023 Сьогодні в місті Запоріжжя на частоті 97.4 МГц розпочалося тестове мовлення харківської радіостанці "NovaLine". Наразі в ефірі лунає музичний плейлист - триває налагодження передавача. Запуск повноцінного мовлення - із ретрансляцією сигналу із Харкова - заплановано на завтра. Нагадаємо: трансляції на частоті 97.4 МГц у Запоріжжі здійснюються на підставі тимчасового дозволу на мовлення у період дії в Україні воєнного стану, виданого ТОВ "ТРК "Матрікс+" 8-го червня (Джерело: Інформацію надав Костянтин Ісаєнко).
  • 6.07.2023 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення продовжила строк дії ліцензії п'ятьом радіомовникам. Такі рішення регулятор ухвалив на своєму засіданні 6 липня. А саме ліцензії продовжили: ТОВ "МюзікРадіо", м. Київ (позивні: "Легке та спокійне радіо Релакс"); ТОВ "Радіо Трек", м. Рівне (позивні: "Радіо Трек - 106,4 ФМ"); ТОВ "ТРК "Медіа Маркет", м. Київ (позивні: "ХІТ ФМ"); ТОВ "Радіо ТОН", м. Тернопіль (позивні: "Радіо Рокс - Україна"); ТОВ "Телерадіокомпанія "ЕфіКом", м. Долина, Івано-Франківська область (позивні: "Хвиля гір"). Нагадаємо, у червні Нацрада продовжила ліцензію телекомпанії "3 tv" (юридична особа ТОВ "ТРК 3-Студія") з Івано-Франківська та ліцензію Івано-Франківській компанії ТОВ "Бойчук-Cтудія", яке мовить під логотипом "Радіо Релакс" (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 6.07.2023 6 липня в залі засідань Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення відбулося вручення відзнак Кабінету Міністрів України та цінних подарунків, іменних годинників, від Прем'єр-міністра України. Нагороди отримали голова Національної ради Ольга Герасим'юк - як подяку за роботу для медіапростору держави і за турботу про велику команду Національної ради України, а також працівники 6-ти регіональних медіа - з нагоди Дня журналіста. "Хоча цей день і минув, та День журналіста у нас щодня, - наголосила керівниця медіарегулятора. - Усі журналісти сьогодні на передовій: і інформаційного, і воєнного фронтів". Голова Національної ради Ольга Герасим'юк була дуже зворушена увагою уряду та особисто Прем'єр-міністра до діяльності Національної ради і подякувала за це: "Це нагорода усій нашій прекрасній команді, яка ні на день, ні на хвилину не припиняла роботи від самісінького 24 лютого 2022 року, коли почалося повномасштабне вторгнення в Україну, і якраз у цей день відбувалося наше засідання. Ніхто з нашої команди не зрадив. Колеги, це нагорода усім нам!". Від імені уряду нагороди журналістам регіональних медіа вручали Ольга Герасим'юк і член Національної ради Максим Онопрієнко - куратор управління представників Національної ради в областях. "Кабінет Міністрів України уповноважив нас виконати сьогодні почесну місію та вручити нашим героям відзнаки і цінні подарунки від уряду, - сказала голова медіарегулятора. - Тож нехай ці годинники добре йдуть та швиденько ведуть нас усіх до перемоги". Отже, були нагороджені: Колектив "Радіо Самара", м. Павлоград Дніпропетровської області. - Це усього три людини, які забезпечують цілодобове мовлення у прифронтовому місті, своєчасно подають новинну інформацію, допомагають аудиторії роз'ясненнями, заспокоюють слухачів у цей психологічно складний час. Через завантаженість роботою представники радіо не змогли приїхати на вручення, тому високу нагороду їм передасть представниця медіарегулятора у Дніпропетровській області Олена Демченко. Як підкреслив Максим Онопрієнко, попри економічні труднощі мовлення "Радіо Самара" не зупинялося ні на хвилину. І цю самовіддану працю колективу радіо відзначили й слухачі - його аудиторія за час воєнної агресії збільшилася на 50%. Валентина Ластовка, заступниця директора телерадіостудії "Бориспіль", Київська область, створила цикл документальних фільмів "Наші.Герої" - про воїнів із Бориспільської громади, які віддали своє життя, захищаючи Україну під час повномасштабного вторгнення росії. Мета цього проєкту - закарбувати у пам'яті розповіді про земляків, хто своєю кров'ю пише новітню історію України і платить найвищу ціну за можливість нашим громадянам жити на вільній українській землі. У рамках проєкту "Наші.Герої" Валентина збирає інформацію про кожного з героїв документальних фільмів, проводить розгорнуті інтерв'ю з рідними і близькими полеглих воїнів, самостійно створює фільми, монтуючи відзнятий матеріал. Ігор Сазонов, менеджер Полтавської регіональної дирекції "Лтава", філії Національної суспільної телерадіокомпанії України, забезпечує сталу роботу мовника з початку повномасштабного вторгнення рф. У матеріалах висвітлювалися події війни та розповідалася правда про страшні злочини російських військових. Високий рейтинг на Полтавщині отримали програми "Суспільне. Спротив", "Новини" тощо. Наразі полтавська філія входить до п'ятірки найкращих в Україні, а кількість підписників її телеграм-каналу зросла у 20 разів. Також прикладом активної громадянської позиції і патріотизму Ігоря Сазонова є внесок у підтримку обороноздатності країни - філія передала чотири автомобілі на потреби ЗСУ. Катерина Гладенко, завідувачка редакції контенту Сумської регіональної дирекції, філії Національної суспільної телерадіокомпанії України, від початку повномасштабного вторгнення увесь час залишалася у Сумах, де працювала кореспондентом редакції новин. Під час тимчасової окупації Сумської області і блокади обласного центру журналістка неодноразово виходила у прямі ефіри загальнонаціонального марафону "Єдині новини", аби розповісти про ситуацію на Сумщині, про гуманітарні коридори та спротив сил територіальної оборони. Після деокупації області виїжджала до звільненого Тростянця і Боромлі, щоб відзняти матеріали про наслідки злочинів армії рф. Уже понад рік під час виїздів на прикордоння з ризиком для життя вона фіксує наслідки щоденних обстрілів інфраструктури Сумщини. Іще одна нагорода поїде до Сум - для Альони Яцини, засновниці-керівниці інформаційного ресурсу "Кордон.Медіа", яка з першого дня повномасштабного вторгнення рф на територію України щоденно з ризиком для життя здійснювала фото- та відеофіксацію наслідків обстрілів російськими окупантами території Сумської області. Збирала й оприлюднювала матеріали про спротив сил оборони Сумщини - військовослужбовців ЗСУ, бійців територіальної оборони, про партизанський рух. Після деокупації області робила репортажі про рятувальні роботи ДСНС, розмінування області. Матеріали Альони Яцини надавалися для оприлюднення усім місцевим медіа, а також постійно використовувалися в ефірі загальнонаціонального марафону "Єдині новини" та інших загальнонаціональних телеканалів. На жаль, через відрядження вона не змогла приїхати до Києва на вручення нагороди - її передасть Лариса Якубенко, представниця регулятора у Сумській області. Андрій Кузьменок, завідувач відділу телеоператорів телерадіоагентства "Новий Чернігів", який працює у медіасфері із 2005 року, за час активних бойових дій на території Чернігівщини проявив себе як надзвичайно мужній і справді героїчний працівник. У лютому й на початку березня 2022 року він був єдиним, хто знімав і монтував сюжети про блокаду в Чернігові, а вже потім передавав відзняті матеріали місцевим компаніям та кореспондентам національних телекомпаній. Під час однієї зі зйомок, відразу після ракетного обстрілу, Андрій врятував людині життя. Ці кадри облетіли увесь світ. Завдяки його героїчній роботі у складі телеканалу "Новий Чернігів" відеоматеріали про звитяжність і незламність Чернігова змогли побачити в багатьох країнах світу. На завершення церемонії нагородження Ольга Герасим'юк наголосила: "Сьогодні ми вкотре побачили, скільки мужності у наших журналістів, які не тільки самовіддано виконують свої безпосередні професійні обов'язки, але й рятують життя пересічних людей під час ракетних обстрілів, надають їм першу медичну допомогу. - І зворушено додала: - Ми будемо молитися за вас, щоби ви усі вціліли. Звертайтеся до нас, коли вам потрібні засоби безпеки, інша наша допомога. Ми будемо робити для вас усе, що в наших силах" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.07.2023 Серед реєстрантів онлайн-медіа з'явився перший телеграм-канал "Від села до міста", а в Переліку аудіовізуальних медіа-сервісів на замовлення та сервісів провайдерів аудіовізуальних сервісів держави-агресора - російський онлайн-кінотеатр "ИВИ" (IVI). Також Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оголосила два конкурси - на постачальника послуг цифрової загальнонаціональної мережі МХ-7 і на мовлення на 43 ТВК у м. Калуші, зареєструвала 16 нових провайдерів аудіовізуальних сервісів, а ще - онлайн- і друковані видання, видала дозволи на тимчасове мовлення. Про рішення, ухвалені на засіданні медіарегулятора 6 липня, - далі. Національна рада затвердила Перелік аудіовізуальних медіа-сервісів на замовлення та сервісів провайдерів аудіовізуальних сервісів держави-агресора. До нього потрапив російський сервіс "ИВИ" (IVI), який відтепер не можна поширювати на території України. Перелік буде поповнюватися надалі, у тому числі на звернення державних органів, юридичних і фізичних осіб та з власної ініціативи регулятора. З метою запуску державної багатоканальної цифрової мережі МХ-7 Національна рада оголосила конкурс на постачальника послуг цієї мережі. Передавачі мережі МХ-7 будуть встановлені у 158 населених пунктах. Вона вміщуватиме 12 телевізійних програм і 3 програми суспільного радіо. Рішення і докладні умови конкурсу будуть опубліковані незабаром. Також медіарегулятор оголосив конкурс на першій і третій програмах 43 ТВК у м. Калуші Івано-Франківської області в ефірній багатоканальній електронній комунікаційній мережі стандарту DVB-T2 (MPEG-4). Кінцевий термін подання заяв на участь у конкурсі - 7 вересня 2023 року. Серед нових заявників, що виявили бажання зареєструватися як онлайн-медіа, - телеграм-канал ГО "Від села до міста", що із с. Софіївської Борщагівки Київської області. Ця громадська організація, крім того, зареєструвала як друковане медіа однойменну газету. Крім того, реєстрацію як онлайн-медіа отримали такі компанії: 1) інформаційний сайт "Галицький кореспондент", ДП "Галицький Кореспондент" ТОВ "Конструктив консалтинг", м. Івано-Франківськ; 2) аналітично-інформаційний сайт "RegioNews" ТОВ "Регіональні новини", м. Київ; 3) онлайн-медіа "НикВести" ПП "Никвести продакшн", м. Миколаїв; 4) сайт новин "Онлайн-медіа "На часі" ТОВ "Онлайн-медіа "На часі", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області; 5) новинний вебсайт "Поділля NEWS" Лямзіної О. В., м. Хмельницький; 6) вебсайт "Україна ІНФО" ТОВ ІА "Україна інфо", м. Суми; 7) мультимедійне онлайн-медіа "АУП-info" МБФ "Академія української преси", м. Київ; 8) портал новин - "Панорама" - сайт Сумської громадсько-політичної газети "Панорама" ТОВ "Всі Суми панорама - медіа", м. Суми; 9) інформаційно-аналітичний сайт "Думка" ФОП Шапошник О. Л., м. Київ; 10) інтернет-видання. Веб-сайти довгочитів і новин - "Сіль.Медіа", "Полтавська хвиля" ФОП Улибіна В. А., м. Полтава; 11) спеціалізоване онлайн-видання "GAMINGPOST" Макієвського І. А., м. Херсон; 12) онлайн-медіа загальної тематики - "Сумський канал" ФОП Ткачова М. С., м. Суми. Перелік зареєстрованих друкованих медіа поповнився такими новими суб'єктами: 1) журнал "Доступ до правосуддя в Східній Європі" (Access to Justice in Eastern Europe), м. Київ; 2) газета "Галичина", м. Івано-Франківськ; 3) громадсько-політична газета "Оса", м. Львів; 4) газета "UTOS-info", м. Вінниця; 5) газета "Нова зоря", м. Івано-Франківськ; 6) бюлетень "Громада і право", с. Терешківці Волинської області; 7) газета "Ділові новини", м. Суми; 8) газета "Перемога", смт Братське Миколаївської області; 9) журнали "Місто. Івано-Франківськ" та "Лайк Like", Романюк С. В., м. Івано-Франківськ; 10) журнали - "Честь і закон", "Безпека держави"; збірник - "Збірник наукових праць Національної академії Національної гвардії України", м. Харків; 11) журнал "Левіафан" ("Leviathan"). м. Київ; 12) газета "Димерчанка", смт Димер Київської області; 13) газети "Пенсійний кур'єр", "Пенсійний кур'єр плюс"; журнал "Соціальна справа", м. Київ; 14) газета "Срібнянщина", смт Срібне Чернігівської області; 15) газета "Західний кур'єр", м. Івано-Франківськ; 16) газета "Галицький кореспондент", м. Івано-Франківськ; 17) газета "Від села до міста", ГО "Від села до міста", с. Софіївська Борщагівка Київської області. Окрім того, київське ТОВ "Пресс-кур'єр Україна" зареєструвало 25 українсько- і російськомовних видань. Нові суб'єкти отримають ідентифікатори у Реєстрі суб'єктів у сфері медіа. Вирішили зареєструватися і стати провайдерами аудіовізуальних сервісів суб'єкти, які раніше не мали ліцензій. Відомості про 16 заявників внесено до Реєстру. Серед них - ОТТ-провайдер ТОВ "ОМЕГА ТВ", м. Київ, із загальнонаціональним покриттям, який поширюватиме 134 теле- і радіоканали. Наразі це єдиний ОТТ-провайдер, зареєстрований в Україні. Відповідно до вимог нового медійного законодавства усім провайдерам буде присвоєно ідентифікатор у Реєстрі. Національна рада також розглянула питання щодо дозволів на тимчасове мовлення. Ще на рік продовжено дозволи на тимчасове мовлення Центральній телерадіостудії Міністерства оборони України та трьом програмам НСТУ. Радіостанція "Армія FM - військове радіо" і телеканали "ПЕРШИЙ", "СУСПІЛЬНЕ КУЛЬТУРА" і "СУСПІЛЬНЕ ДОНБАС" далі працюватимуть у м. Гірнику Донецької області. Окрім того, радіостанція "Армія FM - військове радіо" збільшила потужність свого передавача у Краматорську Донецької області. Водночас вона анулювала дозволи на тимчасове мовлення на окупованих рф територіях Донецької і Луганської областей - у містах Волновасі, Маріуполі, Світлодарську, Попасній, смт Станиці Луганській. Компанія "МТМ" (КП "Муніципальна телевізійна мережа") для протидії ворожому мовленню у бік Запоріжжя на 22 ТВК із окупованих територій Запорізької області вирішила змінити канал мовлення із 60 ТВК на 22 ТВК у м. Запоріжжі. Регулятор видав відповідний дозвіл на тимчасове мовлення. П'ятьом радіомовникам продовжено строк дії їхніх ліцензій ще на 10 років: 1) ТОВ "МюзікРадіо", м. Київ (позивні "Легке та спокійне радіо РЕЛАКС"); 2) ТОВ "Радіо Трек", м. Рівне (позивні "Радіо Трек - 106,4 ФМ"); 3) ТОВ "ТРК "Медіа Маркет", м. Київ (позивні "ХІТ ФМ"); 4) ТОВ "Радіо ТОН", м. Тернопіль (позивні: "Радіо РОКС - Україна"); 5) ТОВ "Телерадіокомпанія "ЕфіКом", м. Долина, Івано-Франківська область (позивні: "Хвиля гір"). Два телеканали змінили свої логотипи. "СУСПІЛЬНЕ УЖГОРОД" (АТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України") мовитиме під логотипом "СУСПІЛЬНЕ СПОРТ", а "ДАЧА НD" (ТОВ "Телерадіокомпанія "Корисне ТБ") - під логотипом "PROKINO". Регулятор замовить в Українського державного центру радіочастот висновки щодо користування радіочастотним спектром: для розширення МХ-7, місцевого й аналогового звукового мовлення, для потреб тимчасового мовлення і у зв'язку зі зміною потужності передавача. Національна рада на засіданні також зафіксувала зміни в структурі власності, характеристиках сигналів каналів мовлення і місцезнаходженнях передавачів кількох заявників (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.07.2023 Так сталося, що сьогодні, саме у День народження рівненської мережевої станції "Радіо Трек - 106.4 FM" (Антопіль-106.4 МГц, Вараш-104.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.), Національна ради України з питань телебачення і радіомовлення продовжила ліцензію радіокомпанії ще на 10 років. Радіо Трек дякує за довіру (Джерело: Сторінка "Радіо Трек - 106.4 FM" у соцмережі Facebook).
  • 6.07.2023 6-7 липня у Львові оголошено дводенну жалобу у пам'ять за невинними жертвами внаслідок російського ракетного терору. "Радіо Люкс FM - Львів" (104.7 МГц та Інтернет-мовлення 96k. AAC+) усі розваги, жарти, а також ранкове та вечірнє шоу ставить на паузу. Журналісти станції слідкують за всіма новинами та повідомляють про найважливіше в ефірі 104.7. Вічна шана загиблим, співчуття рідним, смерть ворогам! (Джерело: Сторінка радіостанції "Люкс FM Львів" у соцмережі Facebook).
  • 6.07.2023 Днями - із 1 по 5 липня - в соціальних мережах Facebook та Instagram зловмисники розмістили низку рекламних дописів із закликом підписатися на фейкові телеграм-канали, які позиціонували себе офіційними, зареєстрованими Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення медіа. Рекламні дописи шахраїв стилістично імітували логотип і графічні елементи офіційного сайту регулятора. Наголошуємо, що Національна рада не ухвалювала жодних рішень щодо реєстрації офіційних каналів будь-яких районів чи областей у Telegram. Закликаємо користувачів бути уважними й послуговуватися виключно офіційними джерелами інформації, а не чатами й месенджерами. Наразі встановлено, що активні гіперпосилання, наведені в рекламі, були налаштовані з урахуванням геолокації користувача. Наприклад, реклама щодо каналу в Коломиї не спрацьовувала при спробі переходу у Києві. Натомість у відповідних містах посилання в рекламі скеровували користувача на Telegram-бот "Правда за нами" і здійснювала збір інформації про користувача. Щодо цього інциденту медіарегулятор звернеться до Національної поліції, оскільки вбачає значну загрозу в такій дезінформації. Це спроба введення в оману громадян України щодо офіційної позиції органів державної влади й цілком можливо, що це була спроба просування інформаційно-психологічних операцій держави-агресора. Так само Національна рада звернеться до платформ Telegram, Facebook та Instagram щодо цієї реклами, яка поширюється на їх сторінках. Про розвиток ситуації Національна рада повідомлятиме на офіційному сайті - не в телеграмі (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.07.2023 Сьогодні рівненській мережевій станції "Радіо Трек - 106.4 FM" (Антопіль-106.4 МГц, Вараш-104.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) виповнюється 26 років. З цієї нагоди колектив приймає вітання, а Галина Кульчинська, як директор колективу, поширила в мережі характерний допис. Станція подає його на своєму сайті без змін: "Ще на самому початку в 1997 році ми вирішили, що все мовлення в нашому ефірі буде стовідсотково українською - хоча нас переконували, що саме для FM-радіо це не модно і безперспективно. Ми довели, що це не так. В 2014, задовго до прийняття законів, ми повністю відмовились від пісень в нашому ефірі російською мовою - хоча нас переконували, що ми програємо конкуренцію мережевим станціям, які крутитимуть ці пісні. Ми довели, що ФМ - радіо може бути успішним без російськомовного контенту. Ми збільшили щоденну кількість новин в ефірі до 24 випусків - хоча нам казали, що слухач не хоче стільки новин та й фізично це не можливо зробити. Ми довели, що немає нічого не можливого і люди прагнуть якісних новин. 26 років поспіль команда "Радіо Трек" працює 24/7 , щоб ви про все дізнавалися першими і отримували постійне натхнення, впевненість і позитив! З твоїм Днем, "Радіо Трек"! Пишаюсь кожним членом нашої професійної FM-команди!" (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 6.07.2023 Національна ради України з питань телебачення і радіомовлення внесла зміни в штатний розпис, щоб відновити представництво у Автономній республіці Крим та місті Севастопіль. Таке рішення регулятор прийняв на засіданні 6 липня. За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, регулятор має чіткий план з інформаційної деокупації і готується до неї. Зміни у штатному розписі спрямовані на те, щоб підсилити роботу представника секретаріатом. "Ми підшукуємо на ці місця колег, які добре знають Крим. У Криму зараз вкрадена майже 1 тисяча частот, ми маємо знати що там відбувається, хто наш, хто не наш, як підтримати журналістів та визволити їх з в'язниць", - сказала голова Нацради Ольга Герасим'юк. Нагадаємо, прокуратура АР Крим та м. Севастополь використовує штучний інтелект для розслідування злочинів окупантів у Криму. З огляду на тимчасову відсутність доступу до території півострова відомство вважає ШІ ефективним інструментом своєї діяльності (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 6.07.2023 Національна ради України з питань телебачення і радіомовлення планує звернутись до Національної поліції, оскільки вбачає небезпеку у появі низки телеграм-каналів, які позиціонують себе як офіційні та зареєстровані медіа. Про це під час засідання регулятора 6 липня повідомив член Нацради Максим Онопрієнко. "Зловмисники розмістили ряд дописів закликом підписуватись на фейкові телеграм канали, які позиціонують себе як офіційні та зареєстровані Національною радою медіа. У "Фейсбуці" та "Інстаграмі" є рекламні дописи імітовані під стилістику сайті регулятора з присутності логотипів", - розказав він. Нацрада встановила, що активні гіперпосилання налаштовані з геолокацією користувача. На телеграм канал Коломиї не можна зайти з Києва. Посилання ведуть до чат боку "Правда за нами", який збирає інформацію про користувача. "Нацрада наголошує, що не ухвалювала рішення про реєстрацію медіа міст, районів та областей", - запевнив Максим Онопрієнко. Регулятор також планує звернутись до платформ "Телеграм", "Фейсбук" та "Інстаграм". Нагадаємо, Служба безпеки знешкодила ще 11 проросійських інтернет-агітаторів у кількох областях України (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 6.07.2023 У зв'язку з нічною атакою ворога по житловому будинку у Львові львівська мережева радіостанція Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7 МГц, Рівне-89.5 МГц, Луцьк - 89.8 МГц, Тернопіль - 102.3 МГц, Славське - 102.6 МГц, Старий Самбір - 102.7 МГц, Борислав - 102.9 МГц, Червоноград - 103.0 МГц, Радехів - 103.6 МГц, Турка - 105.9 МГц, Шацьк - 106.7 МГц, Броди - 107.5 МГц, Новий Розділ - 107.6 МГц, Стрий - 107.9 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 64k. ACC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) змінює ефір. Офіційно жалобу в місті Лева не оголошено. Змінити ефір - позиція радіостанції. Відповідно, на сьогодні знято весь розважальний контент, розіграші, станція формує спеціальний плей-лист. Ведучі радіо розповідатимуть про перебіг подій на місці трагедії. Файне радіо "FM Галичина" висловлює співчуття рідним та близьким постраждалих (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 6.07.2023 Сьогодні всі львів'яни прокинулись серед ночі від гучних вибухів. Росіяни поцілили в багатоповерхівку у Львові. На жаль, четверо загиблих. 11 людей постраждали. На цей момент рятувальники продовжують діставати постраждалих з-під завалів. За словами міського голови Андрія Садового, пошкоджено понад 50 помешкань, вікна повилітали в понад 200 будинках, найбільше - у центральному районі міста. Також пошкоджено пів сотні автівок, постраждала будівля школи. Постраждалим на місці надають всю необхідну допомогу. Людей готують до відселення з будинку. Сьогодні в ефірі львівської мережевої станції "Львівська хвиля" (Львів-100.8 МГц, Олевськ-88.9 МГц, Горохів-89.4 МГц, Шацьк-89.6 МГц, Любомль-90.3 МГц, Борислав-91.7 МГц, Сарни-98.1 МГц, Олика-98.8 МГц, Славута-100.0 МГц, Малин-100.9 МГц, Мала Тур'я-101.5 МГц, Любешів-102.6 МГц, Коростів-104.4 МГц, Нововолинськ-105.0 МГц, Городенка-105.3 МГц, Горішня Вигнанка-105.9 МГц, Зарічне-107.1 МГц, Полонне-107.5 МГц, Кам'янець-Подільський-105.7 МГц, а також Інтернет-мовлення та Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 96k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) не буде забавок і спеціальний плейлист. Співчуття рідним загиблих (Джерело: Сторінка радіо "Львівська хвиля" у соцмережі Facebook).
  • 6.07.2023 Шановні слухачі лозівської радіостанції ТРК "Лозова" (106.7 МГц та Інтернет-мовлення 256k.), сьогодні, 6 липня, зранку станція проводить профілактичне обстеження свого обладнання, щоб і надалі забезпечувати вас найсвіжішими новинами, цікавими авторськими програмами та найточнішим прогнозом погоди. Ефір буде відновлено через кілька годин (Джерело: Сторінка ТРК "Лозова" у соцмережі Facebook).
  • 5.07.2023 До уваги ліцензіатів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, громадськості та ЗМІ! Засідання 6-го липня триватиме онлайн. Повідомляємо, що відповідно до Регламенту Національної ради засідання регуляторного органу, яке відбудеться 6-го липня, початок об 11:00, триватиме онлайн. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.07.2023 Великий футбол на Радіо Промінь! Молодіжний чемпіонат Європи-2023. Іспанія (U-21) - Україна (U-21). Коментатори - Вадим Корженко і Вадим Власенко. Початок прямої трансляції о 21:50 (Джерело: Сторінка Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 5.07.2023 Сьогодні, о 20:00 столична мережеве станція "Радіо Марія" (Київ-69.68 МГц, Хмельницький-66.14 МГц, Львів-66.26 МГц, Чернівці-66.41 МГц, Антопіль Рівненської області - 68.24 МГц, Харків-69.83 МГц, Андріївка Житомирської області - 70.04 МГц, Вінниця-70.91 МГц, Запоріжжя-71.51 МГц, Городок Хмельницької області - 73.55 МГц, Кульчиївці Хмельницької області - 73.73 МГц, а також Інтернет-мовлення 24k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 112k. AAC+ та Інтернет-мовлення 160k. AAC+) розпочне трансляцію вігілійних урочистостей з нагоди вшанування чудотворного Образу Матері Божої Летичівської (Джерело: Сторінка "Радіо Марія" у соцмережі Facebook).
  • 5.07.2023 Чи кожен з нас може бути експертом? Це Національна асоціація медіа намагається перевірити у форматі "Наш експерт"! Своїми враженнями від реалізації проєкту поділився Віталій Ковальський, програмний директор чернівецької мережевої станції "Радіо 10" (Чернівці-103.2 МГц, Сторожинець-104.4 МГц, Старі Бросківці-107.5 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.): "Вміти орієнтуватися в медіапросторі і перевіряти інформацію сьогодні, в час російської всебічної агресії, просто життєво необхідно. За час роботи над проєктом загалом труднощів не виникало, окрім синхронізації по часу із гостями та експертами. А ще був певний бар'єр "страху облажатися". Але завдяки поясненню та переконанню все вдалося залагодити. Героями нашої програми встигли стати, як чиновники, так і гумористи. Була тренерка з йоги та священнослужитель. Примітно, що всі вони показали доволі гарний рівень медіаграмотності, а слухачі змогли дізнатися звідки ж лідери думок черпають новини і чому деяким з них не варто довіряти. Загалом проєкт "Наш експерт" - це чудовий спосіб досить нативно через легке спілкування і гумор пояснити слухачам, які маніпуляції з інформацією можуть бути" (Джерело: Сторінка Національної асоціації медіа у соцмережі Facebook).
  • 5.07.2023 Великий футбол на Радіо Промінь! Молодіжний чемпіонат Європи-2023. Ізраїль (U-21) - Англія (U-21). Коментатори - Костянтин Дульцев і Галина Вінніченко. Початок прямої трансляції о 18:50 (Джерело: Сторінка Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 5.07.2023 Столична радіостанція "Радіо БАЙРАКТАР" розпочала мовлення в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області. Трансляції здійснюються на частоті 105.9 МГц. Нагадаємо: до початку повномасштабної російсько-української війни на цій частоті вело мовлення "Русское Радио Україна", після 24-го лютого на частоті якийсь час транслювався спільний марафон українських телеканалів і радіостанцій "Єдині новини #UAразом". 22-го березня, незадовго перед переформатуванням мережі радіостанції "Русское Радио Україна" на "Радіо Байрактар", мовлення на частоті 105.9 МГц у Кривому Розі було призупинене і відтоді частота мовчала (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 5.07.2023 Як не стати жертвою пропаганди? Слухайте "Антифейк" щодня на хвилі дніпровської радіостанції "Європа Плюс Дніпро" (102.5 МГц та Інтернет-мовлення 128k.). Дієві поради, як відрізнити правду від брехні. 10:50, 14:50 та 15:50 (Джерело: Сторінка радіо "Європа Плюс Дніпро" у соцмережі Facebook).
  • 4.07.2023 Під час чергового засідання Громадської ради при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, що відбулося 4 липня в режимі онлайн, обговорено нинішній етап реформ усієї медійної галузі. Ухвалення низки Законів, зокрема "Про медіа", "Про рекламу", "Про захист прав споживачів", і багатьох нововведень до інших законів, дотичних до медіасфери, кардинально змінює правила гри на ринку. Ірина Стройко подякувала всім членам Громадської ради, а також члену Національної ради Олександру Бурмагіну за участь у ґрунтовному обговоренні та внесенні важливих пропозицій до Закону України "Про рекламу". "Закон, що запроваджує нові прогресивні форми регулювання реклами у медіа, уже підписав Президент України і він оприлюднений", - сказала вона. Медіа та регулятор мають і далі співпрацювати, аби його норми виконувалися. Цей закон, як наголосила Олена Андрієнко, запроваджує дуже багато змін, наприклад до спонсорства, продакт-плейсменту, реклами алкоголю, зброї, соціальної реклами тощо. Тому медіа і регулятор мають розробити багато нормативних актів поширення рекламної продукції. Створення органів спільного регулювання, які разом із медіарегулятором розроблятимуть відповідні кодекси і правила, - це зовсім нова сторінка у правовому полі України. Така співпраця вже має розпочатися, бо саме від неї багато в чому залежатиме успіх реформ. Членкиня, відповідальна секретарка Національної ради Олена Ніцко уточнила, що процес створення 5 органів співрегулювання розпочнеться із 30 вересня - так визначено Законом України "Про медіа". Національна рада очікує на активність медіа, громадських організацій, які мають подати заяви на участь у робочих групах із формування цих органів. Це новий процес, але є велике сподівання, що медіарегулятор пліч-о-пліч з медійними організаціями, Громадською радою знайдуть правильні шляхи, щоб він не затягнувся в часі. За її словами, буде дуже багато роботи, бо законом вже визначено 15 сфер, де правила і критерії до створення і поширення інформації мають запрацювати якомога раніше. "Всі очікують на позитивний результат, бо саме так буде встановлено однакові правила гри на ринку, і рівні умови для всіх медіа", - підсумувала Олена Ніцко. Сергій Сьомкін поінформував, що вже набув чинності Закон України "Про захист прав споживачів". Відповідно до нього має бути розроблено 8 підзаконних актів. І хоч це прямо не стосується Національної ради, але багато в чому стосується сфери медіа. Тому треба ознайомлюватися зі всіма актами, які виноситимуться на громадське обговорення іншими органами державної влади. Він закликав членів Громадської ради аналізувати ці проєкти, співвідносити їх вимоги з іншими законами сфери медіа і подавати пропозиції щодо їхнього вдосконалення чи усунення колізій. Він навів приклад створення Стратегії розвитку кіно в Україні, яку має ось-ось винести на громадське обговорення Держкіно. "Треба уважно читати цей документ та інші подібні проєкти нормативних актів, щоб у них не виявилося суперечностей із профільним Законом "Про медіа", - зауважив він. Його пропозицію підтримали всі присутні на засіданні члени Громадської ради. Наступну зустріч членів Громадської ради заплановано на 1 серпня цього року (Джерело: Сайт Нацради).
  • 4.07.2023 Сьогодні в ефір столичної мережевої станції DJ FM (Київ-96.8 МГц та T-DAB, Кривий Ріг-93.5 МГц, Луцьк-97.9 МГц, Полтава - 99.1 МГц, Біла Церква-100.9 МГц, Одеса-90.6 МГц, Вінниця-91.3 МГц, Івано-Франківськ-103.0 МГц, Кременчук-107.0 МГц, Черкаси-107.1 МГц, Чернігів-101.8 МГц, Дніпро-103.3 МГц, Харків-106.6 МГц, а також Інтернет-мовлення 96k. AAC+, Інтернет-мовлення 160k. та Інтернет-мовлення 256k.) вийшов останній випуск ранкового "Wake Up! Show". Про це повідомили у соціальних мережах ведучі шоу - Анна Астровська та Олександр Фефелов. Про те, що буде надалі в ранковому ефірі, ведучі не повідомили, відзначивши лише, що це був їхній останній спільний ефір у форматі ранкового шоу. Нагадаємо - ранкове "Wake Up! Show" виходило в ефір DJ FM щодня по буднях з 8:00 до 11:00 (Джерело: Сторінка радіо DJ FM у соцмережі Facebook).
  • 4.07.2023 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення провела уже кілька нарад за участі представників релігійних організацій, етнічних спільнот, ЛГБТКІ-спільноти, Державної служби з питань етнополітики та свободи совісті і Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, щоб обговорити питання поширення в медіа мови ворожнечі і дискримінації. Остання така зустріч була присвячена темі ісламофобії. Про те, які завдання ставлять перед собою учасники цих зустрічей, яких домовленостей досягнуто і що нині турбує національні, релігійні, ЛГБТКІ-спільноти розповіла голова Національної ради Ольга Герасим'юк в ефірі "Українського радіо". У наших медіа, на жаль, ще можна зустріти поодинокі і все ж таки деструктивні негативні стереотипи про мусульман, які можуть сприяти формуванню негативного ставлення до цієї релігійної групи. В інформаційній війні росія спеціально намагається завдати нищівних ударів по чутливих групах населення з метою розколоти наше суспільство. Дуже важливо, щоб російські ворожі наративи та пропагандистська дезінформація, що роздмухують фобію і ненависть, не переходили в український медіапростір. Національна рада як конвергентний медіарегулятор стежитиме за цим і реагуватиме на усі скарги. Необхідно зберігати в суспільстві одностайність і солідарність до груп, стосовно яких росія постійно вкидає негативні меседжі, намагаючись спровокувати конфлікт, навісивши українцям ярлик нацистів. Потрібно бути готовими вчасно спростовувати дезінформаційні наративи. Наше суспільство зараз демонструє єдність. Медіа мають об'єктивно відображали все те, що відбувається в суспільстві, показували його таким, як воно є - багатоманітним, багатонаціональним. Уникати стереотипів і дискримінаційних висловів. Доносити суспільству думки людей, які, можливо, краще розуміються на тому, які висловлювання можуть бути мовою ненависті до окремих категорій громадян. Після обговорень із кожною з перелічених вище груп Національна рада напрацьовує перелік заборонених слів, негативних висловів, яких варто уникати медіа під час подачі інформації. Нове медійне законодавство надає регуляторові дуже серйозні механізми реагування на поширення в ефірі мови ворожнечі - від штрафних санкцій до анулювання ліцензії чи навіть повного закриття медіа через суд. Дотримання Закону для Національної ради є першочерговим. Медіарегулятор повертається до проведення планових і позапланових перевірок. У вересні розпочнеться процес створення органу співрегулювання - системи, що поєднує функції і засоби державного регулювання та галузевого саморегулювання. Детальніше слухайте тут (Джерело: Сайт Нацради).
  • 4.07.2023 1 липня в газеті "Голос України" оприлюднено Закон України (№ 9206), що покликаний оновити національне рекламне законодавство. Оскільки частину положень Директиви про аудіовізуальні медіапослуги впровадив Закон України "Про медіа", то з ухваленням змін до Закону "Про рекламу" Україна остаточно виконала вимоги Європейського Союзу в частині реформування медійного законодавства для набуття членства у ЄС. Крім того, Закон № 9206 вносить певні зміни до Законів України "Про медіа" і "Про кінематографію". 30 червня глава держави Володимир Зеленський підписав Закон від 13.04.2023 № 9206 "Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо імплементації норм європейського законодавства у національне законодавство України шляхом імплементації окремих положень acquis ЄС у сфері аудіовізуальної реклами (Європейської конвенції про транскордонне телебачення, Директиви Європейського парламенту та Ради 2010/13/ЄС про аудіовізуальні медіа послуги від 10 березня 2010 року зі змінами, внесеними Директивою (ЄС) 2018/1808 від 14 листопада 2018 року). Зміни, які вносить Закон № 9206 щодо рекламної сфери: Нове рекламне законодавство удосконалює положення регулювання правовідносин у сфері реклами. Окреслює критерії, відповідно до яких реклама потрапляє під юрисдикцію України. Документ приводить у відповідність із Законом "Про медіа" і Директивою про аудіовізуальні медіапослуги термінологію. Зокрема, запроваджує нову термінологію в частині комерційних проявів у медіа, вводить такі поняття, як "користувацький контент" і "продакт-плейсмент". Запроваджується інститут спільного регулювання та саморегулювання у сфері реклами, передбачається прийняття кодексів створення і поширення реклами. Окрім того, Закон збільшує до 20% квоту реклами в аудіовізуальних медіа, яка тепер розраховуватиметься не погодинно, а протягом доби у визначених проміжках часу. Під регулювання потрапляє також інтернет-реклама, з'являється норма, присвячена регулюванню реклами на платформах спільного доступу до відео та інформації, а також із використанням електронних комунікацій (у месенджерах, електронній пошті, сервісах обміну повідомленнями, веб-сайтах, чат-ботах тощо). Закон набуває чинності з наступного дня за днем його опублікування і вводиться в дію через три місяці з дня набуття ним чинності. Закон № 9206 вносить низку змін і до Закону України "Про медіа". Зокрема: а) уточнено перелік осіб, які можуть бути суб'єктами у сфері друкованих та онлайн-медіа, провайдерами аудіовізуальних сервісів, провайдерами платформи спільного доступу до відео, суб'єктами у сфері аудіовізуальних медіа, які використовують радіочастотний спектр, постачальниками електронних комунікаційних послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного спектра; б) визначено, що універсальний медіа-сервіс не є регуляторним актом; в) уточнено перелік забороненого до поширення контенту у статті 36; г) уточнено строк повноважень членів наглядових рад у сфері місцевих публічних аудіовізуальних медіа; ґ) уточнено порядок розрахунку ліцензійного збору і порядок визначення штрафу; д) до переліку незначних порушень додано порушення такого змісту: "невикористання упродовж трьох місяців виду та/або технології мовлення, зазначених у Реєстрі, невідповідність фактичної територіальної категорії територіальній категорії, зазначеній у Реєстрі тощо. Крім того, Закон звільняє суб'єктів у сфері суспільних аудіовізуальних медіа-сервісів від сплати ліцензійного збору за видачу або продовження строку дії ліцензій на мовлення, за внесення змін до Реєстру щодо ліцензій на мовлення. Також він зобов'язує: 1) суб'єктів у сфері друкованих медіа зберігати примірники кожного випуску друкованого медіа протягом одного року з моменту їх поширення; 2) реєстрантів, що мають ліцензії, протягом одного року з дня набрання чинності медійним Законом підтвердити дані про себе шляхом проходження процедури реєстрації у передбаченому законодавством порядку. Ліцензії таких суб'єктів втратять чинність після реєстрації або після спливу одного року з дня набуття чинності Законом "Про медіа". Новий Закон також продовжив термін розробки і затвердження нормативно-правових актів Національною радою до п'яти місяців із дня набуття чинності медійним Законом. Закон № 9206 у частині змін до Законів України "Про медіа", "Про кінематографію", а також змін до статті 5 Закону України "Про рекламу" набуває чинності з дня, наступного за днем опублікування Закону (Джерело: Сайт Нацради).
  • 4.07.2023 Зможете відкрити сейф у грі "Пінкод"? "Радіо Люкс FM - Львів" (104.7 МГц та Інтернет-мовлення 96k. AAC+) перевіряє щобудня о 7:40! А переможці отримають смачний подарунок від SushiKing. Для реєстрації відправляйте слово "пінкод" на люкс-вайбер 0971047007 і чекайте дзвінка від "Зарядки" (Джерело: Сторінка радіостанції "Люкс FM Львів" у соцмережі Facebook).
  • 4.07.2023 PEREMOHA - так символічно називається новий трек ONUKA, який увійде в новий альбом гурту ROOM. Масштабний, розкотистий, потужний трек присвячено героїчним українським воїнам та волонтерам. Сурми з гіпнотичними наспівами в синґлі, ніби закликають богиню Вікторію сприяти українському народу. А відривчасті вокальні панчі підкреслюють і без того качовий ритм. Про цю та інші композиції, навіяні сьогоденням, слухайте у програмі #ОМБр - Окрема Музична Бригада, в ефірі столичної онлайн-радіостанції "Радіо Кордон" (128k.)! З понеділка по п'ятницю о 10:45 та 17:15! Ефір - https://dpsu.gov.ua/ua/radio-kordon/ або в застосунку #RadioPlayer (Джерело: Сторінка "Радіо Кордон" у соцмережі Facebook).
  • 3.07.2023 Цей день настав! Технічні фахівці компанії "Комплекс Медіа Тех" у тестовому режимі запустили нову радіостанцію "Золочів FM"! Станція мовить в місті Золочів Львівської області на частоті 89.5 МГц. Нагадаємо: ТОВ "Золочівська інформаційна аґенція" отримало дане частотне присвоєння на конкурсі, який проходив 25-го листопада 2021-го року (Джерело: Сторінка Комплекс Медіа Тех у соцмережі Facebook).
  • 3.07.2023 Радіостанція "Радіо Накипіло" (ПП "ТРК "Етер-Р", м. Харків) розпочала мовлення у м. Вовчанську Харківської області на частоті 100.2 МГц. Місто деокуповане восени минулого року, досі знаходиться у зоні бойових дій і зараз зазнає жорстоких обстрілів з боку ворога. Як відзначає представниця Нацради з ТРМ у Харківській області Ірина Панченко, мовлення радіо "Накипіло" є неабияким зміцненням радіопоясу безпеки на сході Харківщини і опором інформаційним злочинствам рф. Радіо "Накипіло" отримало також тимчасові дозволи Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на мовлення на вільних частотах 23 березня 2023 р. і мовить на частотах 92.2 МГц у Харкові, на 90.5 МГц у Балаклії та на 107.5 МГц у Близнюках. Ірина Панченко вітає колектив радіокомпанії і бажає передусім обережності і безпеки у роботі (Джерело: Сторінка Ірини Панченко у соцмережі Facebook).
  • 3.07.2023 Громадська організація "Українська агенція з авторських та суміжних прав" почала співпрацювати з 20 радіостанціями - віднині автори, чиї композиції є в ротації, почнуть отримувати роялті за публічне виконання. Про це повідомила пресслужба ГО УААСП. "Я щиро вдячний всім керівникам радіостанцій та власникам бізнесу, які обирають європейський сценарій ведення бізнесу", - прокоментував подію генеральний директор ГО Валерій Харчишин. Усього з організацією почало співпрацювати 20 радіостанцій. Спочатку ГО підписала угоди з дев'ятьма радіостанціями Tavr Mediа: "Хіт FM", "Наше радіо", "Мелодія FM", "Radio Relax", "Класик Радіо", "Radio Jazz", "Радіо Рокс", "KISS FM" та "Радіо Байрактар". Також угоди підписали з двома мовниками медіахолдингу "Розвиток" ("Авторадіо" та "Радіо П'ятниця") і ТРК "Люкс", що налічує три радіостанції ("Радіо Максимум", "Nostalgie" та "Люкс FM"). Ще організація почала співпрацю з радіостанціями "Накипіло", "Memory of Ukraine", "Urban Space Radio", "Західний полюс", "Радіо 7" та "Пісня радіо". З цими радіостанціями організація підписала ліцензійну угоду на використання авторських творів та договір про отримання справедливої винагороди за суміжні права. "Ми вважаємо ГО УААСП найбільш серйозним гравцем на ринку. В мене є оптимістичні передчуття щодо цієї співпраці. Ми - цивілізований гравець і наша мета - виплачувати винагороду авторам", - зазначив очільник TAVR Mediа Ігор Чернишов. Що означає угода з радіостанціями? Кожен музичний автор може приєднатися до УААСП, заповнивши потрібні документи на сайті. Після підписання авторського договору громадська організація розпочинає процедуру присвоєння автору його унікального IPI-номера - за ним автора можна буде знайти у міжнародній базі. Тобто тепер автори, які підписали договір з УААСП, будуть отримувати роялті за те, що їхню музику крутитимуть на радіо. Проблеми з акредитацією. У 2021 році УААСП не змогли отримати акредитацію від Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на збір авторських винагород за використання музичних творів. Тоді акредитацію отримали Організація колективного управління авторськими та суміжними правами й організація "Автори та видавці". УААСП заявила, що конкурс проходив з порушеннями й акредитацію мали надавати за одним критерієм - кількістю підписаних контрактів з авторами, яких в УААСП (за їхніми словами) найбільше. ОКУАСП та "Автори та видавці" тоді відповіли, що акредитацію було проведено згідно з усіма законними нормами. А заява УААСП, на їхню думку, є лише тиском на міністерство (Джерело: Сайт "Суспільне. Культура").
  • 3.07.2023 Сьогодні в гості до служби новин радіохолдингу ТАВР Медіа завітав Командувач Об'єднаних сил Збройних Сил України Сергій Наєв. Керівниця служби новин Олена Гончарова коментує: "Після вичерпних відповідей пана генерала доповідаю і вам: наші землі захищають і звільняють найхоробріші воїни світла й добра. Треба тільки вірити, і крок за кроком невпинно наближати жадану перемогу" (Джерело: Сторінка "Радіо РОКС - Україна" у соцмережі Facebook).
  • 3.07.2023 Тепер передавати привіти у Шебекіно можна в етері харківського "Радіо Накипіло", адже відучора станція мовить в місті Вовчанськ Чугуївського району Харківської області. Трансляції здійснюються на частоті 100.2 МГц, тимчасовий дозвіл на використання якої у період дії в Україні воєнного стану станція отримала ще 23-го березня (Джерело: Сторінка "Радіо Накипіло" у соцмережі Facebook).
  • 3.07.2023 НЕформату на радіо - бути! Чернівецька онлайн-радіостанція "Ванда FM Україна" (32k. AAC+ та 128k.) працює над запуском нового тематичного каналу, який буде крутити неформатні хіти, які з певних причин не потрапляють в ефір основного каналу. Орієнтовний старт мовлення - 1 вересня 2023 року. Решта деталей буде повідомлена в окремому прес-релізі (Джерело: Сторінка радіо "Ванда FM Україна" у соцмережі Facebook).
  • 3.07.2023 Вигравайте крутий родинний подарунок до Дня родини! Це свято відзначаємо вже 8 липня! З цієї нагоди в ефірі "Радіо Люкс FM - Львів" (104.7 МГц та Інтернет-мовлення 96k. AAC+) ви можете виграти абонементи на всю родину у Differ Sport Lifestyle Center. Реєструйтеся, відправляйте фразу "люкс-родина" на люкс-вайбер 0971047007! Щодня ведучі станції обиратимуть переможців дня, з-поміж яких у п'ятницю, 7-го липня, буде розіграно родинні абонементи у Differ Sport Lifestyle Center. Акція триває до 7-го липня. Під подарунком мається на увазі отримання трьох абонементів (2 дорослих+1 дитячий) (Джерело: Сторінка радіостанції "Люкс FM Львів" у соцмережі Facebook).
  • 3.07.2023 Авторадіо заправляє - це нова акція для водіїв на хвилях столичної мережевої станції Авторадіо Україна (Київ-107.4 МГц, Харків-90.4 МГц, Дніпро-92.9 МГц, Одеса-102.2 МГц, Черкаси-101.6 МГц, Кривий Ріг-103.2 МГц, Миколаїв - 106.4 МГц, Кременчук-102.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 128k. AAC+ та Інтернет-мовлення 320k.). Для упевненого руху вперед до Перемоги нам потрібні: правильний настрій та пальне! Що треба робити, щоб виграти пальне? 1. Зареєструватися на сайті Авторадіо Україна чи в мобільному застосунку. 2. Надіслати фото свого автоприймача з частотою Авторадіо у вашому місті! 3. З 10-го липня чекати на дзвінок від ведучих радіостанції! 4. Якщо почуєте у слухавці фразу "Привіт, Авторадіо заправляє!" -10 літрів пального ваші! Авторадіо заправляє у будні, тричі на день: зранку, вдень та ввечері! (Джерело: Сторінка "Авторадіо Україна" у соцмережі Facebook).
  • 2.07.2023 В місті Покровськ Донецької області відновлено трансляцію програм радіостанції Українське Радіо (98.8 МГц). Нагадаємо: Мовлення станції в місті було відсутнє з 18-го травня поточного року (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 2.07.2023 Увага!!! Продовольчу програму на хвилях столичної мережевої станції "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1 МГц, Суми-89.8 МГц, Рівне-90.4 МГц, Луцьк-90.6 МГц, Житомир-91.1 МГц, Тернопіль-91.2 МГц, Умань-91.5 МГц, Ужгород-91.6 МГц, Львів-91.9 МГц, Вінниця-92.0 МГц, Ізмаїл-92.2 МГц, Запоріжжя-94.1 МГц, Кривий Ріг-99.1 МГц, Кропивницький-100.0 МГц, Черкаси-100.2 МГц, Бережани-100.6 МГц, Трускавець-100.6 МГц, Гадяч-100.9 МГц, Чернівці-101.2 МГц, Одеса-101.4 МГц, Дніпро-101.5 МГц, Путила-102.0 МГц, Овруч - 102.1 МГц, Полонне-102.3 МГц, Краматорськ-102.8 МГц, Харків-103.0 МГц, Благовіщенське-103.1 МГц, Покровськ-103.3 МГц, Івано-Франківськ-103.4 МГц, Холми-103.6 МГц, Чернігів - 103.9 МГц, Новий Розділ-104.1 МГц, Херсон-104.4 МГц, Буки-104.4 МГц, Первомайськ-104.5 МГц, Хмельницький-105.0 МГц, Миколаїв-105.1 МГц, Лохвиця-106.9 МГц, Полтава-107.2 МГц, Кременчук-107.7 МГц, а також - Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) оголошено відкритою! А це означає, що вже з 10-го липня тричі на день станція даруватиме сертифікати на 500 гривень до супермаркету! Робити не треба майже нічого. 1. Просто зайдіть на сайт radiopyatnica.com.ua або у мобільний застосунок Радіо П'ятниця для IOS або Android, та зареєструйтеся. 2. А з 10 липня, Коли вам зателефонують з Радіо П'ятниця скажіть - За Перемогу! І сертифікат на 500 гривень до супермаркету - ваш! Від серця ведучих Радіо П'ятниця до вашого столу! (Джерело: Сторінка "Радіо П'ятниця" у соцмережі Facebook).
  • 2.07.2023 Перемагайте на хвилі "Радіо Люкс FM - Львів" (104.7 МГц та Інтернет-мовлення 96k. AAC+) та вигравайте відпочинок від Сrona Hotel & Spa! Щодня о 9:40 змагайтеся у грі "2 по 20" та отримуйте подарунки від Crona Hotel & SPA! А наприкінці місяця вигравайте суперподарунки - спа-відпочинок на двох у Crona Hotel & SPA! Реєструйтеся, надсилайте слово "ГРА" на Люкс-вайбер 0971047007! (Джерело: Сторінка радіостанції "Люкс FM Львів" у соцмережі Facebook).
  • 2.07.2023 Великий футбол на Радіо Промінь! Молодіжний чемпіонат Європи-2023. Матч Франція (U-21) - Україна (U-21). Команди-хедлайнери чвертьфінальної стадії! Коментатори - Костянтин Дульцев і Галина Вінніченко. Початок прямої трансляції о 21:50 (Джерело: Сторінка Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 2.07.2023 Великий футбол на Радіо Промінь! Молодіжний чемпіонат Європи-2023. Матч Англія (U-21) - Португалія (U-21). Коментатори - Вадим Корженко і Вадим Власенко. Початок прямої трансляції о 18:50 (Джерело: Сторінка Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 1.07.2023 На частоті баранівської радіостанції "Радіо Баранівка" (94.2 МГц) змінився сигнал RDS. Відтепер на RDS-дисплеї приймача може бачити текст "PROMIN TVIY NA 100", а не "Radio Promin", як це було раніше. Нагадаємо: "Радіо Баранівка" - місцева радіостанція, запущена в м. Баранівка Житомирської області в березні 2022-го року для інформування жителів громади у період дії в Україні воєнного стану. Наразі частково ретранслює програми радіостанції Радіо Промінь (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 1.07.2023 Великий футбол на Радіо Промінь! Молодіжний чемпіонат Європи-2023. Матч Іспанія (U-21) - Швейцарія (U-21). Історичне протистояння за перепустку на Олімпіаду-2024! Коментатори - Вадим Корженко і Вадим Власенко. Початок прямої трансляції о 21:50 (Джерело: Сторінка Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 1.07.2023 Великий футбол на Радіо Промінь! Молодіжний чемпіонат Європи-2023. Матч Грузія (U-21) - Ізраїль (U-21). Чвертьфінальне протистояння команд-сенсацій турніру! Коментатори - Костянтин Дульцев і Галина Винниченко. Початок прямої трансляції о 18:50 (Джерело: Сторінка Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 1.07.2023 Столична радіостанція "Бізнес Радіо" (93.8 МГц) відновила своє ефірне мовлення. Наразі станція працює у своєму звичному музичному форматі - в її ефірі лунають класичні рок- та поп-композиції від західних та українських груп і виконавців, що є саундтреком ділового життя, а також випуски новин від інформаційної служби радіохолдингу "Business Radio Group", до складу якого входить станція. Окрім звукового мовлення на частоті також присутній сигнал RDS - BUSINESS. Нагадаємо: з 5-го серпня минулого року станція не вела ефірного мовлення у київському FM-діапазоні - її програми можна було слухати виключно в Інтернеті (Інтернет-мовлення 96k. AAC+, Інтернет-мовлення 160k. та Інтернет-мовлення 256k.) (Власна інформація).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини червня 2023

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024