Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Квітень 2019 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Тех-каталог  

  • Радіоанонс

  • Новини березня 2019

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 30.04.2019 Радіо Промінь, Радіо НВ, Громадське радіо і Радіо Культура відтепер мовлять в Новоайдарському районі Луганської області. Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook член Нацради з ТРМ Сергій Костинський. Він, зокрема, пише: "У 2017 році в рамках роботи Комісії при Міністерстві інформаційної політики в Бахмутівці Луганської області була змонтована нова щогла, завдяки якій стало можливим охоплення українським телерадіосигналом лінії розмежування в районах Щастя і Станиці Луганської. З цього часу ми залучили до мовлення з Бахмутівки 11 українських радіостанцій, 5 з яких представляють Суспільне мовлення. Всі вони отримали від Національної ради дозволи на тимчасове мовлення, за спрощеною процедурою. У квітні з Бахмутівки розпочали мовлення практично останні 4 радіостанції з цього переліку: UA:Радіо Промінь - 95.8 МГц; UA: Радіо Культура - 91.6 МГц; Радіо НВ - 103.6 МГц; Громадське радіо - 98.1 МГц. До початку мовлення також готується нова радіостанція Прямий FM - на 101.1 МГц. Наразі продовжуємо працювати над збільшенням кількості українських радіостанцій і телеканалів вздовж лінії розмежування в Луганської області. PS. Розбудова українського телерадіомовлення в Донецькій, Луганській і Херсонській областях здійснюється в рамках міжвідомчої Комісії при Міністерство інформаційної політики України, у склад якої також входять Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України, Концерн РРТ, Український Державний Центр Радіочастот "Укрчастотнагляд", Луганська обласна державна адміністрація та інші органи державної влади. Оператором телекомунікацій в Бахмутівці виступає КП "Інноваційно-інформаційний центр" (м. Сєвєродонецьк)" (Джерело: Сторінка Сергія Костинського у соцмережі Facebook).
  • 30.04.2019 Сьогодні в українському інформаційному просторі відбулось поповнення - розпочала своє мовлення онлайн радіостанція Держприкордонслужби "Радіо Кордон". "Ми прагнемо стати більш відкритими до суспільства, до громадян, які люблять подорожувати Україною та світом. Ми відкриваємо інформаційні кордони та популяризуємо український туризм, культуру, стартапи", - помічник Голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян. "Радіо Кордон" - це корисна та цікава інформація з кордону, спецпроекти про правила та вимоги щодо оформлення документів для міжнародних подорожей, про нововведення, розвиток та досягнення відомства, новини щогодини, прямі ефіри з гостями студії на різноманітні теми, а також тепла музика, переважно українська. Значна увага звичайно приділятиметься також і ситуації в контрольних пунктах в'їзду-виїзду на лінії зіткнення та адмінмежі з ТОТУ. Заходьте на офіційний сайт Держприкордонслужби та ловіть онлайн-хвилю "Радіо Кордон". Приєднуйтесь, аби бути на одній хвилі (Джерело: Урядовий портал).
  • 27.04.2019 У Луганскій області продовжується розширення мовлення українських радіостанцій. Так, у Бахмутівці (Новоайдарського району) нещодавно розпочали мовлення наступні радіостанції: "Громадське радіо" на частоті 98.1 МГц, "Промінь" і "Культура" на частотах 95.8 МГц та 91.6 МГц відповідно, а також "Радіо НВ" на частоті 103.6 МГц. А у Лисичанську "Промінь" можна почути на частоті 92.1 МГц (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 26.04.2019 Львівська мережева станція "Львівська Хвиля" (Львів-100.8МГц, Горохів-89.4МГц, Шацьк-89.6МГц, Любомль-90.3МГц, Любешів-102.6МГц, Сколе-104.4МГц, Нововолинськ-105.0МГц, Горішня Вигнанка-105.9МГц, Зарічне-107.1МГц, Полонне-107.5МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. та Інтернет-мовлення 128k.) та АІА "Гал-інфо" співпрацюватиме з футбольним клубом "Рух" (Винники-Львів). Відповідний меморандум про співпрацю підписали генеральний директор "Львівської Хвилі" Мирослав Хом'як та президент футбольного клубу "Рух" (Винники-Львів) Григорій Козловський. "Нам дуже приємно працювати разом з футбольним клубом "Рух" та разом розвивати футбол на Львівщині, - каже Мирослав Хом'як. - Думаю, з нашою медійною підтримкою ми залучимо більше вболівальників на стадіон та усіляко сприятимемо розвитку футбольного клубу, який має на меті вийти в елітний український дивізіон - Прем'єр-лігу". "Львівська Хвиля" - найкраще для мене радіо, - каже Григорій Козловський, президент футбольного клубу "Рух". - Для мене це любов на все життя. Зважаючи на це, ми раді, що відтепер будемо єдиною командою" (Джерело: Портал "Гал-інфо").
  • 26.04.2019 Чимало шанувальників радіомовлення у Чорнобаївському районі Черкаської області переймаються проблемою отримання інформації саме через цей засіб масової інформації. Проводове мовлення у більшості населених пунктів Чорнобаївщини зникло після буревію 2017 року. Аби його відновити, робилося все можливе. Однак, як виявилося, створена у районі більш як півстоліття тому мережа вузлів і точок застаріла та не підлягає відновленню. Аби прояснити ситуацію, редакція сайту Чорнобаївської районної державної адміністрації звернулися до директора редакції радіомовлення Чорнобаївського району Лариси Пономаренко. Вона повідомила, що альтернативою дротовому радіо стане ефірне. Жителі району незабаром матимуть змогу слухати Українське радіо, місцеві передачі з позивним "Чорнобаївська хвиля" на частоті 105.5 МГц у FM-форматі. "У жовтні 2018 року редакція отримала ліцензію Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, згідно з якою у районі 24 години на добу транслюватимуться програми Українського радіо. 20 із них - це ретрансляція програм "Суспільного мовлення". Частка програм власного виробництва становитиме 4 години на добу. Формат місцевих програм - інформаційно-культурологічний. Зважаючи на ту кількість радіоточок, що зменшилась до якихось мізерних кількох сотень, нова технологія трансляції дасть можливість розширити слухацьку аудиторію", - розповіла Лариса Леонідівна. Перехід редакції на новий формат мовлення активно підтримує засновник - Чорнобаївска районна рада, очільник РДА Сергій Джоболда, депутати різних рівнів, небайдужі громадяни. Завдяки цьому вирішуються технічні питання, іде підготовка до встановлення приймально- передавального комплексу. Далі - облаштування студії відповідним обладнанням. Мовлення планується розпочати у другому півріччі цього року. Вже цьогоріч своя радіохвиля, те, що колись було нездійсненним, стане реальністю для тисяч радіослухачів (Джерело: Сайт Чорнобаївської районної державної адміністрації).
  • 26.04.2019 У суботу, 27 квітня, о 18:30 на Суспільному радіо радіо Культура і Українське радіо Харків транслюватиметься мистецька подія "Парад концертів", яка проходить у Харкові в межах міжнародного проекту "Рік музики Мирослава Скорика". Ведучий концерту - генеральний продюсер Суспільного радіо Дмитро Хоркін. У Харківській філармонії, де відбудеться концерт, працюватиме виїзна студія Суспільного радіо. Лінійна продюсерка радіо Культури Наталія Попудрібко та продюсер Українського радіо Харків Володимир Носков спілкуватимуться під час антракту з учасниками заходу. "Цей захід чудово підходить для презентації оновленої великої зали Харківської філармонії, яку зовсім нещодавно реставрували, - зазначив продюсер музичних програм і позастудійних трансляцій Українського радіо й учасник мистецької події Олександр Пірієв. - Це історична зала, на сцені якої свого часу грав Сергій Рахманінов, співав Федір Шаляпін і диригував сам Петро Чайковський. І от після двох десятиліть реконструкції ми зможемо насолодитися прекрасною акустикою однієї з найкращих зал України, яка сьогодні ще й є лідером із технологічних новацій. Символічно, що саме в ювілейний рік нашого знаменитого композитора Мирослава Скорика керівництво Харківської філармонії звернулося до нас із пропозицією висвітлити "Парад концертів", у програмі якого прозвучить світова прем'єра Десятого скрипкового концерту". Олександр Пірієв - один із найвідоміших віолончелістів України - візьме участь у концерті й зіграє легендарний Концерт №2 для віолончелі з оркестром. Також на присвяченому 80-річчю маестро заході прозвучить багато унікальних творів із доробку української легенди у виконанні зіркових солістів. "Для мене особисто це животрепетний та одночасно приємний момент, бо маестро Скорик буде присутній у залі особисто. Я у великому очікуванні концерту, адже завдяки залученню Українського радіо він вийде за межі обласної філармонії і його слухатимуть не тільки присутні в залі, а й багатомільйонна аудиторія Українського радіо", - каже Олександр Пірієв. Виїзна студія Українського радіо Харків почала працювати ще у 2018 році: велися трансляції з Харківського літературного музею, Харківського національного університету імені Н. Каразіна. Цей формат продуктивний з професійного погляду й цікавий для слухачів. А співпраця харківської редакції з радіо Культурою дає змогу розширити можливості виїзної студії та вести трансляцію з таких культурних подій як "Парад концертів". В очікуванні цієї події продюсер Українського радіо Харків Володимир Носков розповів: "Я страшенно щасливий, коли до нас приїздить UA: Радіо Культура й дає нам змогу вести прямі трансляції з концертів. Коли приїздять такі фахівці, як Георгій Костюкевич, начальник управління ТВО "Музика". Коли режисери прямого ефіру ретельно та з розумінням справи налаштовують спеціальні мікрофони для передавання саме концертного звучання. Радію, що можу працювати з такою командою, вести ефір із ведучими, яких глибоко поважаю. Так, трансляцію Kharkiv Music Fest мені пощастило вести з Галиною Бабій. Ми відчували одне одного, відчували плече. Це була дуже комфортна взаємодія. Сподіваюся, із Наталею Попудрібко в нас також складеться професійний тандем і взаєморозуміння". Крім прямого ефіру з Харківської філармонії на радіо Культура та Українське радіо Харків, згодом у програмі "Говорити. Грати. Співати" харків'яни зможуть почути інтерв'ю з Мирославом Скориком і фрагменти концерту. Цю програму можна буде знайти також на Фейсбук-сторінці радіо. "Програма "Говорити. Грати. Співати" - унікальна й дуже цінна для нас. Ведуча програми - професійна музикознавиця, викладачка Харківського національного університету мистецтв Юлія Ніколаєвська. Вона спілкується з гостями не лише з Харкова чи України, а й з усього світу. І це глибокі, вдумливі розмови. А музичний контент для програми надають наші чудові партнери - Харківська філармонія й Харківський національний театр опери та балету імені М. Лисенка. Тобто це не "копіпаст", а якісні записи концертів і вистав, які просто так не знайдеш в інтернеті", - підкреслив Володимир Носков та додав, що сподівається в майбутньому мати більше можливостей для розвитку саме цього напрямку Українського радіо Харків (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 26.04.2019 У Верховній Раді зареєстрували законопроект щодо вдосконалення конкурсної процедури обрання членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Законопроект №10268 "Про внесення змін до Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" щодо вдосконалення конкурсної процедури" зареєстрований 26 квітня. На сайті парламенту його текст ще не оприлюднений. Автори законопроекту депутати: Владислав Севрюков, Дмитро Стеценко, Ольга Червакова, Олена Кондратюк та Григорій Шверк. За словами члена Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Григорія Шверка, у законопроекті мова йде про терміни проведення конкурсу на членів Нацради: "За законом повноваження членів Нацради діють п'ять років. Після цього, за законом, ми маємо провести процедуру відбору нових членів Нацради від парламенту. Ця процедура триває 2-3 місяці. Це означає, що упродовж трьох місяців регулятор не може працювати. Тому законопроект спрямований на те, щоб робота Нацради була безперервною". Втім члени Нацради, в яких завершуються термін повноважень, інколи продовжують їх виконувати до обрання нового складу. На це пан Шверк зазначив, що це не прописано у законі: "Наразі до будь-яких рішень Нацради після того як спливає термін повноважень її членів можуть бути претензії". Нагадаємо, парламентський Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики планував розглянути завершення повноважень членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, призначених Верховною Радою України 24 квітня. Однак переніс розгляд цього питання. За парламентською квотою членами Нацради працюють перший заступник голови Ольга Герасим'юк, відповідальний секретар Олександр Ільяшенко та Олег Черниш. Усі вони призначені постановами Верховної Ради від 4 липня 2014 року. Тобто термін їх повноважень закінчується влітку (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 26.04.2019 Після отримати рішення суду Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) зможе взяти на погашення боргу перед Концерном радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (РРТ) 97 млн грн, які уряд виділив розпоряднику коштів Держкомтелерадіо (акціонеру ПАТ "НСТУ"). Про це на засіданні наглядової ради НСТУ сказав член правління Суспільного мовлення Микола Чернотицький під час обговорення питання: "Про погодження Звіту про фінансово-господарську діяльність ПАТ "НСТУ" (річний звіт) за 2018 рік". Протокол засідання наглядової ради НСТУ від 18 квітня опублікований на сайті "UA: Суспільне мовлення". Відомо, що уряд виділив 97 млн грн поворотної допомоги Держкомтелерадіо - розпоряднику коштів НСТУ - на покриття боргу за трансляцію перед Концерном РРТ на Луганщині. Але НСТУ не може освоїти кошти, у компанії не прописали всю суму на трансляцію у паспорті бюджетної програми і відповідно не мають договорів на ці кошти. "Рішення, прийняте Кабміном, суперечливе в плані його виконання. У НСТУ укладених договорів із РРТ про надання відповідних послуг не було. Гроші Кабмін виділив розпоряднику коштів Держкомтелерадіо, а не НСТУ. Були проведенні зустрічі з заступником директора концерну РРТ і єдиний юридично можливий спосіб вийти із цієї ситуації - це отримати рішення суду про те, що ці послуги фактично надавалися. У випадку отримання Концерном РРТ такого рішення суду будуть правові підстави для НСТУ прийняти кошти виділені Кабміном", - зацитована відповідь Миколи Чернотицького у протоколі. Заступник голови наглядової ради НСТУ Ігор Хохич запитав, що відповідно до ліцензії компанія виробляє контент та транслює у відповідних обсягах, а зараз виходить, що виробляла, але не мала відповідних договорів і не транслювала. Чи це не означає що суспільний мовник частково порушив умови ліцензії? "Микола Чернотицький відповів, що НСТУ має декілька ліцензій. У зв'язку з тим, що в бюджеті НСТУ було передбачено на трансляцію 55 млн грн, компанія не могла оголошувати закупівлю на другий, третій та четвертий квартали 2018 року. Законом заборонено оголошувати закупівлі коли немає коштів. Була проведена закупівля послуг у "Зеонбуда" і факт трансляції був. Невиконання ліцензії є тільки щодо аналогового мовлення, про це був повідомлений Кабмін і акціонер. Аналогове мовлення було відключено по всій території, окрім тих територій,що межують з державою агресором", - зазначено у протоколі. Заступник виконавчого директора ПАТ "НСТУ" Лілія Стиренко, додала, що "в кінці 2018 року правління зрозуміло, що краще визнати кредиторську заборгованість щоб розрахуватися із партнерами. Із Зеонбудом в кінці грудня був укладений договір. Але складається ситуація, що коли виконавець підписує акт виконаних робіт, а наші партнери є всі платниками ПДВ, відповідно до законодавства, вони мають з власних коштів від умовного доходу перерахувати 20 відсотків на рахунки фіскальної служби. З представниками концерну РРТ також проводилися перемовини, але вони відповіли, що не мають можливості визнати таку кредиторську заборгованість, тому що у них немає коштів для реєстрації податкових зобов'язань", йдеться у протоколі. Нагадаємо, 4 квітня у частині Луганської області вимкнули українське телевізійне та радіомовлення через борг Концерну РРТ за електроенергію. 25 березня уряд виділив 97 млн грн з резервного фонду державного бюджету на погашення заборгованості НСТУ перед Концерном РРТ за надані послуги із трансляції телеканалів суспільного мовника. Ці кошти мали б надійти у НСТУ через Держкомтелерадіо, проте у НСТУ сказали, що не можуть їх освоїти. Через недофінансування НСТУ у бюджетному паспорті прописати видатки на трансляцію тільки на перший квартал 2018 року. "Ми здійснювали трансляцію, але фізично і юридично не могли укладати договори. Щоб укласти договір, мали пройти тендерну процедуру, а щоб запустити тендерну процедуру, ми повинні мати в наявності гроші, без наявних грошей тендерну процедуру ми не маємо права юридично облаштувати", - сказав член правління, відповідальний за фінанси, Родіон Никоненко. Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Вікторія Сюмар наголосила, що "такбезвідповідально планувати бюджетні паспорти не можна". Колектив "UA: Донбас" написав звернення, в якому просив владу відновити українське мовлення в Луганській області: "Через борг перед ТОВ "ЛЕО" (Луганське енергетичне об'єднання - Ред.) з 9:00 четверга знеструмлено вежу в м. Лисичанськ. Через це, замість українських радіо та телеканалів, на співпадаючих частотах ведуть мовлення пропагандистські радіостанції та телеканали, що розташовані на окупованій території. Така ситуація викликає негативну реакцію жителів Луганської області, ти паче у передвиборчий період. Вона шкодить репутації української влади і перешкоджає вчасному і всебічному інформуванню жителів Луганщини". 9 квітня у виданні "Урядовий кур'єр" була опублікована постанова Кабінету міністрів від 25 березня, згідно з якою уряд зобов'язав відновити електропостачання об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави у сфері телекомунікацій та зв'язку. 10 квітня українське телевізійне та радіомовлення у Луганській області було відновлено. 9 квіьня опублікували постанову, підписану прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом, в якій йдеться: "Електропостачання об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави у сфері телекомунікацій та зв'язку, щодо яких застосовуються до набрання чинності цією постановою дії з обмеження та/або відключення електропостачання, підлягає відновленню протягом трьох діб з дня набрання чинності цією постановою" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 26.04.2019 Якщо вам цікаво дізнатись про все що стосується військової медицини - слухайте сьогодні о 14:00 наживо на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) трансляцію брифінгу на тему "Стан та перспективи реформування військової медицини", що відбуватиметься в Міністерстві оборони України (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 26.04.2019 На засіданні 25 квітня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вирішила відкласти розгляд заяв ДП "Новий обрій", м. Київ (позивні "РАДИО ПЯТНИЦА"), щодо переоформлення та продовження терміну дії ліцензії на мовлення до вирішення питання про попередні рішення регулятора щодо цього ліцензіата в судовому порядку. Мовник звертався із заявами про фіксування змін місцезнаходження передавачів, уточнення території розповсюдження програм, кінцевого бенефіціарного власника (контролера), переліку пов'язаних осіб та продовження строку дії ліцензії. Ухвалюючи ці рішення, члени Національної ради керувалися статтями 13, 14, 17, 18, 24 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" та взяли до уваги інформацію, що питання про результати позапланової перевірки та анулювання ліцензії "РАДИО ПЯТНИЦА" розглядається в Окружному адміністративному суді міста Києва (Джерело: Сайт Нацради).
  • 26.04.2019 Українські радіостанції в анексованому Росією Криму "забиваються" сигналом російських. Про це в ефірі радіо Hayat розповіла координатор медіанапряму Кримської правозахисної групи Ірина Седова, повідомляє QHA. Згідно з проведеним Кримською правозахисною групою моніторингом, сигнал семи радіостанцій, що надходить з вежі в Чаплинці (Херсонська область) на анексований Росією Крим, не проходить у 18 населених пунктах на півночі півострова з 20, у яких проводилися дослідження. "Ми намагалися зловити сигнал на частотах семи українських радіостанцій. І змогли тільки у двох населених пунктах зловити сигнал двох станцій. Саме на тих частотах, на яких повинні бути українські радіостанції, мовлять станції російські", - повідомила правозахисниця. Наприклад, за її словами, замість "Радіо Мейдан" можна слухати "Супутник у Криму", а замість "Перець FM" - російське "Радіо Море". Чути тільки українське "Радіо Культура" у двох населених пунктах з 20, у 17 населених пунктах на цій же частоті працює російське "Радіо Крим". "Це серйозне порушення міжнародних декларацій, що забороняють такі дії", - підкреслила Седова. У грудні 2018 року QHA media писало про те, що моніторинг Кримської правозахисної групи зафіксував відсутність сигналу українських FM-радіоcтанцій щонайменше в десяти населених пунктах на півночі окупованого Росією Криму (Джерело: Портал "ІМІ").
  • 25.04.2019 На засіданні 25 квітня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула питання про визначення переможця конкурсу та видачу ліцензії на мовлення з використанням частоти 103.9 МГц у м. Ладижині Вінницької обл. Переможця визначити не вдалося, оскільки жоден із претендентів не набрав достатньої кількості голосів. На участь у конкурсі заяви подали дві телерадіоорганізації - ТОВ "МЕДІА ІНВЕСТ ПРО", м. Ладижин Вінницької обл. ("Подільське радіо") і ПП ТРК "Подільські комунікації", м. Ладижин Вінницької обл. ("ЛАДА"), однак члени Національної ради не надали переваги жодному із них. Основними вимогами до програмної концепції компаній було передбачено, що в загальному обсязі мовлення не менше 15 відсотків мають становити інформаційні передачі місцевої тематики. Також дозволяється ретрансляція програм Суспільного мовлення та програм Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України ("Армія FM - військове радіо"). Обсяг мовлення - 24 години на добу. Нагадаємо, 10 січня 2019 року Національна рада оголосила конкурс на 37 FM-частот у 16 областях України і одній середньохвильовій частоті у місті Чернігові. 18 квітня було підбито підсумки цього конкурсу і визначено переможців на 28 частотах у 15 областях України. А розгляд питання про визначення переможця на мовлення на частоті 103.9 МГц у м. Ладижині Вінницької області було перенесено на наступне засідання Національної ради (Джерело: Сайт Нацради).
  • 25.04.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення замовить в ДП "Український державний центр радіочастот" розробку висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення, зокрема для тимчасового мовлення та технічного переносу радіоелектронних засобів зв'язку. Відповідне рішення регулятор ухвалив під час засідання 25 квітня. Прорахунок нових частотних присвоєнь замовлено у Острозі Рівненської області і Кривому Розі Дніпропетровської області у діапазоні 87.5-108.0 МГц. Для потреб тимчасового мовлення будуть прораховані радіочастоти у Гірнику і Мар'їнці Донецької області. Також на прохання ТОВ "ТРК "Слобожанське ФМ", м. Харків, Національна рада звернеться, аби здійснити технічне перенесення місця встановлення РЕЗ: до смт Великого Бурлука із с. Плоского Великобурлуцького району Харківської області на частоті 100.1 МГц і до с. Байрака із м. Балаклії Балаклійського району Харківської області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 24.04.2019 До Міжнародного дня пам'яті про Чорнобильську катастрофу в ефірі Суспільного радіо протягом трьох днів звучатимуть тематичні програми. 25 квітня: UA: Українське радіо: О 19:25 у програмі "Персона грата" слухачі зможуть почути ексклюзивне інтерв'ю з головою Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталієм Петруком. Разом із ведучою Світланою Мялик вони говоритимуть про державну політику у сфері управління зоною відчуження та подолання наслідків катастрофи, а також про те, чи стала за ці роки зона відчуження територією змін. UA: Радіо Культура: О 13:07 у програмі "Арт-салон" ведуча Світлана Гудзь-Войтенко представлятиме виставу "Сталкери" про життя в Чорнобильській зоні. Гості студії - художня керівниця Ксенія Ромашенко та актори Віталіна Біблів й Олексій Нагрудний, які розкажуть про власні переживання під час гри. Також протягом ефіру звучатимуть найяскравіші сцени з вистави "Сталкери". 26 квітня: UA: Українське радіо: О 13:15 у програмі "Сьогодні.Вдень" (а також у телеверсії "РадіоДень") економічна оглядачка Наталія Прудка розповість про майбутнє атомної енергетики в Україні. Коли закінчується термін експлуатації енергоблоків та чи є ресурси для будівництва нових? Чи можна позбутися залежності від Росії в постачанні палива та його утилізації? Ці запитання поставить гості ведучий Роман Коляда. UA: Радіо Промінь: О 9:05 слухачі почують включення наживо із зони відчуження, яке прозвучить у програмі "РанокПРО", після чого ведучі Євген Павлюковський і Ярина Скуратівська розкажуть про екскурсії до Чорнобильської зони й поспілкуються з екологом про те, наскільки безпечно туди їздити, та про наслідки Чорнобильської катастрофи. О 12:30 у програмі "ДеньПРО" членкиня Громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження Ірина Ніколаєва мовитиме з акції "Chornobyl.33.Запали свічку" та розкаже про перебіг флешмобу. UA: Радіо Культура. Програма "Поезія на радіо Культура" впродовж дня нагадуватиме про трагічні події 26 квітня 1986 року. Звучатимуть фрагмент поеми Івана Драча "Чорнобильська Мадонна" (читає Владислав Високий) о 10:07, вірші Володимира Шовкошитного в авторському виконанні о 15:00, вірші Ірини Жиленко (читає Катерина Рубашкіна) о 17:00. О 8:10 у програмі "Культура.Live" ведучі Денис Денисенко й Катерина Толокольнікова запросять до себе в студію письменника, дослідника Чорнобиля Маркіяна Камиша, із яким говоритимуть про його повість "Чормет", Чорнобиль і сталкерів. О 9:07 до 33-ї річниці Чорнобильської трагедії соліст гурту "СКАЙ" Олег Собчук і режисер Олександр Денисенко презентують прем'єру відеокліпу "WONDERWALL". О 18:07 у програмі "Ліра" ведуча Катерина Гончарук разом із фольклористкою Наталкою Лещенко говоритимуть про те, що в контексті трагедії лишається поза увагою: культурну спадщину Чорнобиля. Гостя студії розповість про експедиції до зони відчуження за ініціативи Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф. В ефірі звучатимуть архівні записи пісень, казок і замовлянь київського Полісся. О 21:00 у програмі "Радіотеатр" слухачі зможуть послухати інсценоване оповідання "Самосел" Валерія Нечипоренка, який був спеціальним кореспондентом на ліквідації аварії ЧАЕС і бачив всі події на власні очі. У програмі звучатиме інтерв'ю із сином письменника. 27 квітня. UA: Радіо Культура: О 21:00 у програмі "Вистава без антракту" відбудеться прем'єра радіоверсії вистави "Сталкери" Павла Ар'є за п'єсою "На початку та наприкінці століть". Це специфічна комедія, де міф і реальність мають однакову силу, де радіоактивний гумор межує з правдою нашого життя. Аудіоверсія вистави записана в Київському театрі "Золоті ворота" за постановкою Стаса Жиркова. Вистава - переможець премії "Київська пектораль", визнана найкращою виставою камерної сцени. Ірма Вітовська, яка створила образ і грає Бабу Прісю, отримала нагороду за найкращу жіночу роль (Джерело: Портал "UA: Суспільне мовлення").
  • 23.04.2019 18 квітня П'ятий апеляційний адміністративний суд відмовив ТОВ "ТРК "Пілот-Україна"" (радіостанції радіогрупи УМХ Lounge FM і Next) у задоволенні апеляційної скарги і залишив без змін рішення суду першої інстанції про анулювання ліцензій на мовлення цієї компанії за позовом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Про рішення суду повідомила Нацрада на своєму сайті, але в єдиному реєстрі судових рішень його поки що не оприлюднено. ТОВ "ТРК "Пілот-Україна"" входило до радіогрупи "Українського медіа холдингу" (УМХ) оголошеного в розшук олігарха Сергія Курченка. 5 жовтня 2017 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розглянула 32 питання, пов'язані з ліцензіями радіогрупи УМХ, і вирішила відмовити в продовженні шести ліцензій п'яти радіокомпаній та звертатися до суду про анулювання загалом 30-ти ліцензій 12-ти радіокомпаній. У тому числі Нацрада вирішила звертатися з позовом про анулювання двох ліцензій ТОВ "ТРК "Пілот-Україна"" на мовлення на п'яти FM-частотах: 99.4 МГц у Києві (позивний - Lounge FM), 91.4 МГц в Одесі, 103.9 МГц у Львові, 100.1 МГц у Миколаєві, 99.0 МГц у Херсоні (за ліцензією позивний - Next, фактичний позивний - NRJ). Причиною такого рішення Нацради стали результати перевірки, призначеної за заявою ГО "Детектор медіа", яка зафіксувала недотримання мовником вимог законодавства щодо прозорості структури власності і невчасне подання заяв про переоформлення ліцензій у зв'язку зі зміною кінцевого бенефіціарного власника, яким у квітні 2017 року став харків'янин Дмитро Крікберг, який працював у структурах Сергія Курченка. 13 грудня 2018 року Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов Нацради і вирішив анулювати ліцензії ТОВ "ТРК "Пілот-Україна"". Компанія подала апеляційну скаргу до П'ятого апеляційного адміністративного суду. За повідомленням Нацради, цей суд 18 квітня відмовив у задоволенні апеляційної скарги і залишив без змін рішення суду першої інстанції. Таким чином, ліцензії анульовано. Радіостанції Lounge FM і NRJ продовжували мовлення на спірних частотах, доки тривав судовий процес. Станом на 23 квітня мовлення Lounge FM у Києві триває (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 23.04.2019 18 квітня цього року П'ятий апеляційний адміністративний суд відмовив ТОВ "ТРК "Пілот-Україна" (FM-радіостанції "LOUNGE FM" і "Радіо Next") у задоволенні апеляційної скарги і залишив рішення суду першої інстанції без змін. Таким чином, позовні вимоги Національної ради щодо анулювання ліцензій на мовлення цієї компанії були задоволені. ТОВ "ТРК "Пілот-Україна" входило до групи "УМХ". 5 жовтня 2017 року Національна рада розглядала заяви про переоформлення ліцензій цього мовника і результати позапланових перевірок та ухвалила рішення про звернення до суду з позовом про анулювання ліцензій на мовлення радіостанцій "LOUNGE FM" і "Радіо Next" (ліцензії НР від 11.09.2015 № 00513-м і від 11.09.2015 № 00514-м). Причиною такого рішення Національної ради стало недотримання мовником вимог законодавства щодо прозорості структури власності і невчасне подання заяв про переоформлення ліцензій у зв'язку з її зміною. Позовні вимоги Національної ради були задоволені 13 грудня 2018 року рішенням Одеського окружного адміністративного суду. ТОВ "ТРК "Пілот-Україна" не погодилося з рішенням суду першої інстанції і звернулося з апеляційною скаргою до П'ятого апеляційного адміністративного суду. Цей суд своєю постановою від 18 квітня 2019 року відмовив у задоволенні апеляційної скарги і рішення суду першої інстанції залишив без змін. Отже, ліцензії на мовлення ТОВ "ТРК "Пілот-Україна" анульовано (Джерело: Сайт Нацради).
  • 23.04.2019 У місті Сміла Черкаської області 22 квітня розпочала мовлення радіостанція "Обрії FM" (ТРК "Смілянські обрії") на частоті 102.0 МГц. В ефірі радіостанції звучав плейлист зарубіжної та української музики, місцеві новини та різні пізнавальні програми. О 21:00 розпочалася трансляція програм 1-го каналу Суспільного радіо (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 20.04.2019 "Перший Західний" отримав ліцензію на ефірне радіомовлення на Бродівщині та у Радивилівському районі. Про це повідомили на сторінці телеканалу "Перший Західний" у Facebook. Телерадіокомпанія Львівської обласної ради "Перший Західний" перемогла у конкурсі на вільні частоти місцевого радіомовлення та отримала ліцензію на ефірне радіомовлення на Львівщині. "Вже цього року "Радіо Перше" можна буде почути не лише у Львові на частоті 88,2 МГц, але й на частоті 89,2 МГц у місті Броди та Бродівському районі Львівської області, а також у Радивилівському районі Рівненської області. Обсяг мовлення - 24 години на добу" - йдеться у повідомленні. "Для нас дуже важлива ця перемога, адже вона дає змогу бути ще ближчими до людей в регіоні. Ми хочемо розбудувати мережу радіомовлення, аби доступ до інформації був рівним у різних населених пунктах Львівщини і не тільки. "Радіо Перше" - це буде інформаційно-розважальна радіостанція, тобто основний акцент ми, звісно, робимо на якісну, збалансовану, оперативну і достовірну журналістику. Наше завдання - інформувати та спонукати до роздумів, а тим самим - сприяти формуванню громадянського суспільства", - розповіла директорка ТРК "Перший Західний" Ольга Цап. Нагадаємо, на початку квітня ТРК "Перший Західний" замовив обладнання для виробничо-мовного комплексу радіостанції за 2,1 млн грн. Зазначимо, що телеканал "Перший Західний", відомий раніше як "Львів-ТБ" є комунальним закладом Львівської обласної ради і фінансується з бюджету Львівщини. У жовтні 2018 року "Перший Західний" виграв частоту на радіо у Львові. Також минулого року "Перший Західний" заробив 3,5 млн грн. Крім цього, у січні цього року телеканал "Перший Західний" отримав дозвіл на тимчасове мовлення в Луганській області (Джерело: Портал "Варіанти").
  • 19.04.2019 18 квітня у Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення відбувся конкурс щодо надання ліцензії на мовлення в FM-діапазоні. В числі конкурсантів було бориславське радіо "Слово". Як розповіла директор КП "Радіоредакція "Слово" Тетяна Шеремета, колектив радіоредакції на цьому конкурсі якнайповніше презентував свою діяльність. Був підготовлений відеоролик про робочі будні на радіо "Слово" та проекти, які планують реалізовувати в разі перемоги на конкурсі. Зусилля колективу радіо "Слово" дали свій результат. Конкурсна комісія зважила на особливу необхідність Борислава у якісному та безперебійному радіомовленні. У результаті одноголосним рішенням членів комісії Бориславу було надано ліцензію на мовлення на частоті 100.2 мГц". Згідно з умовами ліцензії КП "Радіоредакція "Слово" має 12 місяців на встановлення відповідного обладнання і початок роботи "Радіо "Слово" FM", тож незабаром слухачі зможуть його почути на будь-якому FM-приймачі - вдома, в автомобілі, на телефонах у Бориславі, Трускавці, Дрогобичі, Стебнику, Східниці та селах Дрогобицького району. Колектив народного часопису "Нафтовик Борислава" щиро вітає колег журналістів з гідною перемогою на конкурсі. Бажаємо колективу радіо "Слово" подальших успіхів у будь-яких починаннях і прагненнях. Нехай на вашому творчому шляху буде ще мільйон, а то й більше, радісних і феєричних перемог (Джерело: Портал "Нафтовик Борислава").
  • 19.04.2019 24 квітня парламентський Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розгляне завершення повноважень членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, призначених Верховною Радою України. Про це йдеться у порядку денному комітету. За парламентською квотою членами Нацради працюють перший заступник голови Ольга Герасим'юк, відповідальний секретар Олександр Ільяшенко та Олег Черниш. Усі вони призначені постановами Верховної Ради від 4 липня 2014 року. Тобто термін їх повноважень закінчується влітку. Нагадаємо, за парламентською квотою зараз працюють лише три члени Нацради. Верховна Рада також призначила членом регулятора Катерину Котенко постановою від 4 липня 2014 року. Однак у серпні 2016 року Нацрада звільнила пані Котенко з посади за її власним бажанням (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 19.04.2019 З метою гідного вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, посилення уваги суспільства й світової спільноти до проблем подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, а також на виконання Указу Президії Верховної Ради Української РСР від 29 березня 1990 року № 8985-ХІ Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звертає увагу на необхідність внесення 26 квітня 2019 року відповідних змін до програм теле- і радіопередач. При плануванні програм і передач на цей день необхідно керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затвердженими рішенням Національної ради від 23.07.2015 № 1146, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за № 967/27412. 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС внаслідок техногенної катастрофи було зруйновано реактор 4 енергоблоку. Радіоактивні речовини, що потрапили в повітря, розсіялися не тільки над Україною, а й багатьма країнами Європи. Із перших днів ліквідатори самовіддано взялися долати цю катастрофу, не замислюючись над загрозою власному життю. Назавжди втрачене здоров'я, загублені життя - ось ціна, якою вдалося ліквідувати пожежу на станції. 30-кілометрова територія навколо ЧАЕС стала пусткою. Наслідки Чорнобильської катастрофи ще багато десятиліть нагадуватимуть про небезпеку проведення некотрольованих технічних випробувань та необхідність запобіжних заходів під час освоєння мирного атому. Пам'ятаємо подвиг тих, хто зберіг життя мільйонам! (Джерело: Сайт Нацради).
  • 19.04.2019 Новодністровськ та Вижниця матимуть нове радіо. Любов Нечипорук, як представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Чернівецькій області, розповіла про конкурс, який відбувся вчора у Києві. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення видати ліцензії на мовлення ТОВ "ТРК "Станція" ("Радіо 10") з використанням частоти 104.4 МГц у Вижниці та ТОВ "ТРК "ТВА" ("ТВА FM") з використанням частоти 101.9 МГц у Новодністровську. Наразі "Радіо 10" мовить у Чернівцях на 103.2 МГц, а "ТВА" здійснює телевізійне ефірне мовлення в місті Чернівці, Сторожинецькому, Кіцманському, Новоселицькому, Герцаївському, Вижницькому, Глибоцькому, Заставнівському районах на 34 ТВК та супутникове мовлення. "Таке розширення мовлення компаніями забезпечуватиме потреби буковинців в актуальній та якісній інформації про події в області, районі, конкретному населеному пункті, а також, в контексті прикордонного розташування Буковини, є елементом інформаційної безпеки. Обидві телерадіоорганізації мають усі фінансові та технічні можливості для того, щоб успішно працювати на FM-частотах, які здобули на конкурсі!" - повідомляє Любов Нечипорук (Джерело: Портал "АСС").
  • 19.04.2019 У четвер, 18 квітня, Національна рада України з питань радіомовлення та телебачення надала телеканалу Львівської обласної ради "Перший Західний" ліцензію на ефірне радіомовлення на території Бродівського району Львівщини, а також у Радивилівському районі Рівненщини. Торік також "Перший Західний" отримав ліцензію на радіомовлення у Львові. Інформаційно-розважальна радіостанція "Радіо Перше" працюватиме цілодобово. Директорка "Першого Західного" Ольга Цап розповіла ZAXID.NET, що "Радіо Перше" розпочне мовлення у Львові з вересня, його можна буде послухати на частоті 88.2 МГц. "Щодо частоти 89.2 по Бродах, то ми будемо розбудовувати мережу. Маємо для цього до року часу", - уточнила ZAXID.NET Ольга Цап. Комунальний телеканал Львівської обласної ради "Львів-ТБ" у 2016 році змінив назву на "Перший Західний". Того ж року на відкритому конкурсі директоркою телеканалу обрали львівську журналістку Ольгу Цап. Додамо, що голова Львівської облради Олександр Ганущин балотувався від БПП по округу №30 (Бродівський район) (Джерело: Портал ZAXID.NET).
  • 19.04.2019 Радіостанція "UA:Українське радіо" 18 квітня відновила СХ-мовлення з передавача у селищі Луч Миколаївської області на частоті 549 кГц. Нагадаємо - мовлення радіостанції на цій частоті було відсутнє протягом місяця у зв'язку з недофінансуванням НСТУ (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 18.04.2019 Дві телерадіокомпанії поділили дві FM-частоти на Буковині. Про це повідомляє Буковинська правда bukpravda.cv.ua з посиланням на сайт Нацради з питань телебачення і радіомовлення. У Чернівецькій області дві телерадіокомпанії виграли радіочастоти у містах Вижниця та Новодністровськ. Зокрема, сьогодні Національна рада підбила підсумки конкурсу на місцеве мовлення, визначивши переможців на 28 частотах у 15 областях України. На Буковині дві телерадіокомпанії стали переможцями конкурсу. Так, у Вижниці телерадіокомпанія "Станція" (м. Чернівці, Радіо 10) здобула право на мовлення на хвилі 104.4 МГц. А в місті Новодністровську переможцем місцевого мовлення на хвилі 101,9 МГц стало ТОВ "Телерадіокомпанія "ТВА", м. Чернівці ("ТВА ФМ"). Як відомо, телерадіокомпанію "ТВА" пов'язують із народним депутатом, лідером фракції "Народний фронт" у Верховній Раді Максимом Бурбаком, а телерадіокомпанію "Станція" ("Радіо 10") - із народним депутатом фракції "БПП Солідарність" Владиславом Севрюковим (Джерело: Портал "Буковинська правда").
  • 18.04.2019 Сьогодні, 18 квітня, на засіданні в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення розглядалося питання щодо розподілу вільних радіочастот на цілодобове мовлення. У Чернівецькій області дві хвилі: по Вижницькому району та по м. Новодністровськ і Сокирянському району. На них претендували місцеві комунальні ТРК - "Хвилі Черемошу" та "На своїй хвилі" відповідно, та два Чернівецьких медіа. У Вижниці члени Нацради віддали перевагу "Радіо 10", а по Новодністровську - телеканалу "ТВА". За ТРК "На своїй хвилі" проголосувало 3 членів ради, за "ТВА" - четверо. Презентуючи свою програмну концепцію, директор "ТВА" Вадим Пелех наголосив на готовності співпрацювати з місцевим мовником, тож невдовзі на хвилі 101.9 FM звучатимуть не лише обласні новини, а й локальні (Джерело: Портал "Новодністровськ інформаційний").
  • 18.04.2019 Телеканал ТВА виграв конкурс на FM-мовлення у місті Новодністровськ. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор телеканалу Вадим Пелех. "Складний і необхідний крок - ми заходимо в радіоефір! я ж вам казав, що працюю з найкращою командою? я повторю - дякую всім ТВАшникам за розуміння важких але необхідних змін!). крок за кроком ми стаємо ближчими до всіх мешканців Чернівецької області. Ми розуміємо проблеми громад. Ми знаємо, що цікавить людей. Ми вміємо доносити інформацію оперативно та неупереджено", - йдеться у повідомленні (Джерело: Сторінка телеканалу ТВА).
  • 18.04.2019 У Вижницькому районі актуальні новини та сучасна музика звучатимуть на 104.4 МГц. Так вирішили сьогодні, 18 квітня, на засіданні Національної ради України з питань радіомовлення і телебачення України. Серед охочих мовити у Вижниці було чотири претенденти. Вислухавши всі презентації, члени комісії проголосували одноголосно за право радіомовити у Вижниці Радіо 10. Як розповів журналістам Інформаційного агентства АСС програмний директор Радіо 10 Віталій Ковальський, згідно з законом про мовлення на хвилі 104.4 FM повинно бути розпочато не пізніше, ніж через 12 місяців. "Радіо 10 взяло участь в конкурсі від Нацради, аби сучасну українську музику та актуальні новини можна було почути в районах, де наразі погане покриття українських радіостанцій. Ми хочемо запустити цікаві програми, нові проекти, долучати цікавих людей, аби люди з Вижниччини були в курсі всіх подій інформаційних та музичних", - зазначив Віталій Ковальський (Джерело: Портал "АСС").
  • 18.04.2019 Сьогодні за результатами конкурсу бориславське комунальне підприємство "Радіоредакція "Слово" отримало FM-частоту, на якій згодом здійснюватиме своє мовлення. Як розповіла директор підприємства Тетяна Шеремета, 18 квітня у Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення відбувся конкурс щодо надання ліцензії на мовлення в FM-діапазоні: "Колектив "Радіоредакції "Слово" на цьому конкурсі якнайповніше презентував свою діяльність - для цього ми підготували відеоролик про наш колектив, нашу роботу та проекти, які плануємо реалізовувати вже на FM-радіо. Конкурсна комісія зважила на особливу необхідність Борислава у якісному та безперебійному радіомовленні. У результаті одноголосним рішенням членів комісії Бориславу було надано ліцензію на мовлення на частоті 100.2 мГц". Згідно з умовами ліцензії КП "Радіоредакція "Слово" має 12 місяців на встановлення відповідного обладнання і початок роботи "Радіо "Слово" FM", тож незабаром слухачі зможуть його почути на будь-якому FM-приймачі - вдома, в автомобілі, на телефонах у Бориславі, Трускавці, Дрогобичі, Стебнику, Східниці та селах Дрогобицького району. "Ми дуже вдячні усім, хто нас підтримував і нам допомагав, - зазначила Тетяна Василівна. - Особлива подяка міському голові Ігореві Яворському за всесторонню підтримку та сприяння на різних етапах досягнення нашої цілі. Це - наша спільна перемога." (Джерело: Сайт Бориславської міської ради).
  • 18.04.2019 У понеділок, 22 квітня, другому каналу Суспільного радіо - радіо "Промінь" - виповниться 54 роки. З нагоди Дня народження першої української музичної радіостанції в ефірі "Променя" відбудеться 10-годинний музичний марафон, під час якого 10 українських гуртів та артистів наживо відіграють акустичні концерти у студії радіо. Про це сайту "Детектор медіа" сказала креативна продюсерка радіо "Промінь" Вікторія Польченко. "22 квітня щогодини, починаючи з 10: 00, на радіо "Промінь" побувають 10 гуртів і музикантів, які прийдуть поспілкуватися з нами та зіграти наживо акустичні версії своїх пісень", - сказала вона. Пані Польченко розповіла, що "Промінь" живий не тільки в ефірі, але й як проект сольних виступів музикантів у Будинку звукозапису. Восени 2017 року на радіо виходила програма "Промінь Живий", під час якої музиканти наживо давали концерти у Будинку звукозапису, а поміж піснями спілкувалися з ведучим Євгеном Павлюковським. У 2018 році цей проект оновили, і тепер він виходить на суспільних телеканалах та "Промені". "Ми вирішили випробувати на собі те, що відчуває музикант під час своїх лайфових виступів, тобто ми стаємо частинкою музичної команди. Цього разу ми організуємо акустичну версію виступів музикантів безпосередньо у прямому ефірі. Для цього ми облаштовуємо невеличний концертний майданчик у студії, де можна було б підключити гітару, щоб був синтезатор та інші необхідні для музикантів речі", - пояснила креативна продюсерка. За її словами, 22 квітня українці будуть перейматися результатами виборів та на радіо вирішили не переносити День народження. Вікторія Польченко рекомендує слухати марафон на частотах "Променя" чи в мобільному додатку або ж дивитися трансляцію на фейсбук-сторінці радіостанції, оскільки це перевірка на якість. "Це буде акустична версія, тобто зовсім інше звучання, ніж те, що є у кліпах чи навіть на сцені під час концертів. Буде можливість подивитися і почути, що вміють музиканти, як вони грають наживо акустичні версії своїх творів, це перевірка на якість", - сказала вона. У марафоні візьмуть участь: 10:00 - "Один в каное". "Марафон розпочнеться приємний камерний мінімалізм. Вокалістка Ірина Швайдак приїде у студію радіостанції відразу з потяга, щоб наживо зіграти на Дні народженні", - прокоментувала Вікторія Польченко. 11:00 - Pianoboy; 12:00 - Kozak system. "Буде троє музикантів, вшкваримо рок", - додала креативна продюсерка. 13:00 - "Фіолет"; 14:00 - Тарас Петриненко. "Багатьох музикантів ми знали, коли вони робили свої перші кроки. Пісня "Україна" Тараса Петриненка має нерозривний зв'язок з радіо "Промінь", адже вперше прозвучала саме у нас", - констатувала Вікторія Польченко. 15:00 - Fontaliza. У студію прийде соліст рок-гурта Fontaliza Павло Холошев. До речі, у кліпі "Тварина" звучить закадровий голос Вікторії Польченко. 16:00 - "Без Обмежень". Лідер та вокаліст гурту Сергій Танчинець брав участь у записі джинглів радіо "Промінь". 17:00 - Світлана Тарабарова; 18:00 - ТНМК Фагот & Фоззі; 19:00 - Letay. Вокаліст Ілля Резніков також долучився до створення джинґлів, які щодня звучать на "Промені". Окрім того, в ефірі радіостанції звучить приблизно 40 джинґлів, коли музиканти розповідають, що для них радіо "Промінь". Нагадаємо, "Промінь" і "Культура" виграли FM-частоти в Києві. Радіо "Промінь" вибороло частоту 97.2 МГц (потужність передавача - 1 кВт). Радіо "Культура" виграло частоту 97.6 МГц (потужність передавача - 500 Вт). Це нові частоти, які раніше не використовувалися іншими мовниками. "Промінь" і "Культура" були єдиними претендентами на ці частоти. Наразі частоти ще не освоїли (Джерело: Портал Суспільне. Детектор медіа).
  • 18.04.2019 18 квітня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на 38 частот для місцевого і регіонального мовлення, оголошеного 10 січня. На конкурс було виставлено 37 FM-частот у 16 областях України та одна середньохвильова частота в місті Чернігові. У результаті конкурсу Нацрада розподілила 28 частот у 26 населених пунктах у 15 областях. Участь у конкурсі взяли 37 компаній, переможцями стали 25 мовників, серед них - 14 приватних компаній і 11 комунальних. Найбільше частот - три - виграла західноукраїнська регіональна мережа "Львівська хвиля" (ТОВ "ТРК "Львівська хвиля""), пов'язана з Мирославом Хом'яком - членом Громадської ради при Нацраді: 87.7 МГц у Ковелі Волинської області, 91.7 МГц у Бориславі Львівської області і 98. МГц у Цепцевичах Рівненської області. Ця компанія подала найбільше заявок на конкурс - вісім. Дві частоти виграло, подавши дві заявки, чернігівська інтернет-радіостанція "Свобода ФМ" (ТОВ "ТРК "Свобода.ФМ""): 100.9 МГц в Ічні Чернігівської області та середньохвильову частоту 1 422 кГц у Чернігові. По три заявки подали, але по одній частоті виграли такі радіостанції: ініційований народним депутатом від "Народного фронту" Миколою Княжицьким проект "Гуцульське радіо" (ТОВ "Парбат"): 92.1 МГц у Червонограді Львівської області; комунальна радіостанція Львівської обласної ради "Перший західний" (КП "ТРК "Перший західний"": 89.2 МГц у Бродах Львівської області; інтернет-радіостанція "Золочів ФМ" (ТОВ "ТРК "Золочів""): 89.9 МГц у Червоному Львівської області. По дві заявки подали, але по одній частоті виграли такі радіостанції: "О'кей" (ТОВ "ТРК "Всім радіо"") корпорації РІА, що мовить у Хмельницькому та Козятині: 105.5 МГц у Великому Митнику Вінницької області; "Радіо 10" (ТОВ "ТРК "Станція"") з Чернівців, співвласником якої в минулому був Владислав Севрюков - екс-член Нацради, а нині народний депутат від БПП: 104.4 МГц у Вижниці Чернівецької області; ТВА ФМ (ТОВ "ТРК ТВА") з Чернівців, що пов'язаний з народним депутатом від "Народного фронту" Максимом Бурбаком: 101.9 МГц у Новодністровську Чернівецької області; "1 Подільський" (ТОВ "Про медіа групп") - 103.3 МГц у Теофіполі Хмельницької області. По одній заявці подали та виграли по одній частоті такі радіостанції: "Говорить Коростень" (КП Коростенської міської ради "Творче об'єднання "Коростеньмедіа"") -105.5 МГц у Коростені Житомирської області; "Богуслав ФМ" (ТОВ "Богуславська інформаційна агенція") - 101.4 МГц у Таращі Київської області; "Верховино, світку ти наш" (КП "Радіоредакція "Слово"") - 100.2 МГц у Бориславі Львівської області; "Броди ФМ" (Районна комунальна ТРК "Броди") - 88.8 МГц у Бродах Львівської області; "В ефірі - Сколівські Бескиди" (ПП "Інформаційно-просвітницький медіа-центр "Бойківська думка"") - 99.0 МГц у Коростеві Львівської області; "Радіо УНА. Перша українська націоналістична хвиля" (ТОВ "УНА 1") - 99.1 МГц у Радехові Львівської області; "Карпатський гомін" (Студія районного радіомовлення "Карпатський гомін") - 97.2 МГц у Турці Львівської області; "Балта ФМ" (ТОВ "Вінтаж ФМ"), яку запускає медіахолдинг "Думская" колишнього голови Одеської обласної ради Михайла Шмушковича - 104.5 МГц у Балті Одеської області; "Радіо Кварцит" (КП "Редакція міської газети "Громадська думка"") - 98.4 МГц у Горішніх Плавнях Полтавської області; "Говорить Решетилівка" (Редакція решетилівського районного радіо "Вісник Решетилівщини") - 91.1 МГц у Решетилівці Полтавської області; "Світанок" (КО "Лебединська редакція міськрайонного радіомовлення "Світанок"") - 91.8 МГц у Лебедині Сумської області; "Радіо ТКС" (ПрАТ "Шосткінська телекомпанія "Телеком-сервіс"") - 102.5 МГц у Шостці Сумської області; "Говорить Балаклія" (КП Балаклійської районної ради "Телерадіокомпанія "Оріана"") - 89.1 МГц у Байраку Харківської області; "Іванівка ФМ" (КП "Студія місцевого мовлення "Іванівське радіо"") - 100.0 МГц в Іванівці Херсонської області; "Подолянин TV" (ТОВ "ТРК "Подолянин TV"") - 105.7 МГц у Кам'янці-Подільському Хмельницької області; "Радіо Умань" (КП "Телекомпанія "Умань"") - 106,1 МГц в Умані Черкаської області. Без частот залишилися такі компанії, які подали по одній заявці: ПП "Редакція міської районної газети "Життєві обрії"", Хмільник; ТОВ "Медіа інвест про", Ладижин ("Подільське радіо"); ПП "ТРК "Подільські комунікації"", Ладижин ("Радіо Лада"); ТОВ "Радіо "Нова"", Нововолинськ ("Радіо Нова"); ТОВ "Радіокомпанія "Капітал-інвест"", Червоноград; ТОВ "Смарт медіа ессетс", Червоноград ("Смарт радіо"); ТОВ "ТРК "Зарен ТВ"" ("Балта ФМ"); ТОВ "ТРК ГОК", Горішні Плавні; ТОВ "Іванівська незалежна телерадіокомпанія" ("Степ ФМ"); ТОВ "Рекламно-інформаційне агентство "Бліц"", Біла Церква ("Бліц ФМ"); КП "Редакція районного радіомовлення" Вижницької районної ради ("Говорить Вижниця"); КП "ТРК "На своїй хвилі" ("Говорить Новодністровськ"). Підбиття підсумків конкурсу на частоту 103.9 МГц у місті Ладижин Вінницької області Нацрада перенесла на наступне засідання. Спершу члени Нацради проголосували за перемогу радіо "Лада" (ПП "ТРК "Подільські комунікації""), яке вже мовить на чотирьох частотах у Вінницькій області. Але коли конкурент з "Подільського радіо" (ТОВ "Медіа інвест про") сказав, що сигнал радіо "Лада" з Гайсина покриває Ладижин, члени Нацради вирішили скасувати результати голосування та з'ясувати, чи не складеться ситуація, коли в одному місті на різних частотах мовить одна й та само радіостанція. Також Нацрада не обрала переможця на частоту 98.5 МГц у Червонограді Львівської області, хоча там конкурували дві радіостанції: "Смарт радіо" (ТОВ "Смарт медіа ессетс") і "Перший західний". Уляна Фещук пояснила, що Нацрада отримала рішення міськради, яка створила комунальне підприємство, але занадто пізно, щоб узяти участь у конкурсі, тому більшістю голосів члени Нацради вирішили залишити частоту на наступний конкурс. Водночас дві комунальні радіокомпанії Нацрада не допустила до конкурсу, тому що вони не встигли вчасно заплатити конкурсну гарантію. Це - Редакція районного радіомовлення і телебачення Золочівської районної ради і КП "ТРК "Акцент"" з міста Шостка. Члени Нацради порадили цим компаніям ще раз замовити прорахунок вільних частот, оскільки на частоти в Золочеві та Шостці знайшлися переможці. На вісім частот не знайшлося претендентів, тому там конкурс Нацрада припинила. Тож у резерві Нацради залишилися FM-частоти в містах Ковель (Волинська обл.), Володарка, Згурівка (Київська обл.), Добровеличківка (Кіровоградська обл.), Новий Розділ, Старий Самбір (Львівська обл.), Куп'янськ (Харківська обл.), Сміла (Черкаська обл.) (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 18.04.2019 18 квітня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на місцеве мовлення, визначивши переможців на 28 частотах у 15 областях України. Потужність, з якою мовитимуть радіостанції на FM-частотах, ? від 0.01 до 1 кВт та на середніх хвилях - 0.2 кВт у місті Чернігові. Основними вимогами до програмної концепції передбачено, що в загальному обсязі мовлення не менше 15 відсотків мають становити інформаційні передачі місцевої тематики. Також дозволяється ретрансляція програм Суспільного мовлення та програм Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України ("Армія FM - військове радіо"). Граничний обсяг мовлення - 24 години на добу. Відповідно за результатами конкурсу у 26 населених пунктах країни мовитимуть такі телерадіокомпанії: 1. Вінницька область: с. Великий Митник, 105.5 МГц - ТОВ "Телерадіокомпанія "Всім радіо", м. Хмельницький ("О'КЕЙ"). 2. Волинська область: м. Ковель, 87.7 МГц - ТОВ "Телерадіокомпанія "Львівська хвиля", м. Львів ("Львівська хвиля радіо нашого міста"). 3. Житомирська область: м. Коростень, 107.5 МГц - КП Коростенської міської ради "Творче об'єднання "КОРОСТЕНЬМЕДІА", м. Коростень Житомирської обл. ("Говорить Коростень FM"). 4. Київська область: м. Тараща, 101.4 МГц - ТОВ "Богуславська інформаційна агенція", с. Шупики Богуславського району Київської обл. ("Богуслав-FM"). 5. Львівська область: а) м. Борислав, 91.7 МГц - ТОВ "Телерадіокомпанія "Львівська хвиля", м. Львів ("Львівська хвиля радіо нашого міста"); б) м. Борислав, 100.2 МГц - КП "Радіоредакція "Слово", м. Борислав Львівської обл. (уривок пісні "Верховино, світку ти наш" (обробка А. Коломійця, музика народна)); в) м. Броди, 88.8 МГц - Районна комунальна телерадіокомпанія "Броди", м. Броди Львівської обл. ("Броди FM - настрій в тобі"); г) м. Броди, 89.2 МГц - КП "Телерадіокомпанія "Перший західний", м. Львів ("Перший західний"); ґ) с. Коростів, 99.0 МГц - ПП "Інформаційно-просвітницький медіа-центр "Бойківська думка", м. Сколе Львівської обл. ("В ефірі - Сколівські Бескиди"); д) м. Радехів, 99.1 МГц - ТОВ "УНА-1", м. Рівне ("РАДІО УНА. Перша українська націоналістична хвиля"); е) м. Турка, 97.2 МГц - Студія районного радіомовлення "Карпатський гомін", м. Турка Львівської обл. ("Говорить Студія районного радіомовлення "Карпатський гомін"); є) с. Червоне, 89.9 МГц - ТОВ "Телерадіокомпанія Золочів", м. Золочів Львівської обл. ("Золочів FM"); ж) м. Червоноград, 92.1 МГц - ТОВ "ПАРБАТ", м. Київ ("Гуцульське радіо"). 6. Одеська область: м. Балта, 104.5 МГц - ТОВ "Вінтаж ФМ", м. Одеса ("БАЛТА ФМ"). 7. Полтавська область: а) м. Горішні Плавні, 98,4 МГц - КП "Редакція міської газети "Громадська думка", м. Горішні Плавні Полтавської обл. ("Радіо "Кварцит"); б) м. Решетилівка, 91.1 МГц - Редакція решетилівського районного радіо "Вісник Решетилівщини", м. Решетилівка Полтавської обл. ("Говорить Решетилівка"). 8. Рівненська область: с. Цапцевичі, 98.1 МГц - ТОВ "Телерадіокомпанія "Львівська хвиля", м. Львів ("Львівська хвиля радіо нашого міста"). 9. Сумська область: а) м. Лебедин, 91.8 МГц - КО "Лебединська редакція міськрайонного радіомовлення "СВІТАНОК", м. Лебедин Сумської обл. ("В ефірі радіомовлення "Світанок"); б) м. Шостка, 102.5 МГц - ПрАТ "Шосткінська телекомпанія "Телеком-сервіс", м. Шостка Сумської обл. ("Вас вітає радіо "ТКС"). 10. Харківська область: с. Байрак, 89.1 МГц - КП Балаклійської районної ради "Телерадіокомпанія "ОРІАНА", м. Балаклія Харківської обл. ("Говорить Балаклія"). 11. Херсонська область: смт Іванівка, 100.0 МГц - КП "Студія місцевого мовлення "Іванівське радіо", смт Іванівка Херсонської обл. ("Іванівка ФМ"). 12. Хмельницька область: а) смт Теофіполь, 103.3 МГц - ТОВ "ПРО МЕДІА ГРУПП", м. Городок Хмельницької обл. ("1 ПОДІЛЬСЬКИЙ"); б) м. Кам'янець-Подільський, 105.7 МГц - ТОВ "Телерадіокомпанія "ПОДОЛЯНИН TV", с. Абрикосівка Кам'янець-Подільського району Хмельницької обл. ("Говорить телерадіокомпанія "Подолянин-TV"). 13. Черкаська область: м. Умань (с. Полянецьке), 106.1 МГц - КП "Телекомпанія Умань", м. Умань Черкаської обл. ("Радіо Умань - це радіо нашого міста"). 14. Чернівецька область: а) м. Вижниця, 104.4 МГц - ТОВ "Телерадіокомпанія "СТАНЦІЯ", м. Чернівці ("РАДІО 10"); б) м. Новодністровськ, 101.9 МГц - ТОВ "Телерадіокомпанія "ТВА", м. Чернівці ("ТВА ФМ"). 15. Чернігівська область: а) м. Ічня, 100,9 МГц - ТОВ "Телерадіокомпанія "СВОБОДА.ФМ", м. Чернігів ("Свобода.Фм", "Свобода.ФМ - твоя територія свободи"); б) м. Чернігів, 1 422 (СХ) кГц - ТОВ "Телерадіокомпанія "СВОБОДА.ФМ", м. Чернігів ("Свобода.Фм", "Свобода.ФМ - твоя територія свободи"). Розгляд питання про визначення переможця на мовлення на частоті 103.9 МГц у м. Ладижині Вінницької області перенесено на наступне засідання Національної ради. Також не визначено переможця на мовлення на частоті 98.5 МГц у м. Червонограді Львівської області. На частоти 88.1 МГц, м. Ковель Волинської області; 100.7 МГц, смт Володарка і 94.7 МГц, смт Згурівка Київської області; 90.7 МГц, смт Добровеличківка Кіровоградської області; 92.2 МГц, м. Новий Розділ і 89.8 МГц, м. Старий Самбір Львівської області; 107.3 МГц, м. Куп'янськ Харківської області; 105.4 МГц, м. Сміла Черкаської області - заявок не надійшло, тому Національна рада на них конкурс припинила. КП "Редакція районного радіомовлення та телебачення Золочівської районної ради Львівської області", м. Золочів Львівської обл. і КП ТРК "АКЦЕНТ", м. Шостка Сумської обл., не було допущено до конкурсу і їх заяви залишено без розгляду, оскільки компанії не сплатили вчасно грошовий внесок під конкурсну гарантію для участі в конкурсі (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.04.2019 За невиконання умов ліцензій і чинного медійного законодавства, що було підтверджено перевірками, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення попередила трьох мовників та вимагає від них усунення порушень. За результатами планової виїзної перевірки ВМП "Горизонт", м. Первомайський Харківської обл. (логотип "ГОРИЗОНТ-TV"), Національна рада оголосила попередження цьому телеканалові через невиконання програмної концепції мовлення. На підставі моніторингу від 1 березня 2019 року перевіркою зафіксовано зменшення частки програм власного виробництва: за ліцензією - 10 год./добу, фактично - 7 год. 12 хв./добу, що є порушенням частини восьмої статті 28 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Відповідно до акту планової виїзної перевірки ТОВ "ПРО МЕДІА ГРУПП", м. Городок Хмельницької обл. (логотип: "1 ПОДІЛЬСЬКИЙ") Національна рада на підставі моніторингу ефіру мовника у смт Білогір'я та м. Полонне Хмельницької області зафіксувала відсутність мовлення у визначений ліцензією термін (упродовж року від дня отримання дозвільних документів). Представник компанії "1 ПОДІЛЬСЬКИЙ" пояснив на засіданні, що були певні труднощі з виходом в ефір до 25 лютого 2019 року. Про це мовник листом заздалегідь повідомив Національну раду та зобов'язався розпочати мовлення не пізніше 26 березня. Нині компанія мовить 24 години на добу в багатоканальній телемережі МХ-5 у стандарті DVBT-T2. Регулятор врахував ці обставини і не став ухвалювати рішення про анулювання ліцензії, як це було передбачено проектом рішення, однак визнав порушення частини першої статті 43 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" і оголосив попередження. Планова виїзна перевірка ПП "Будпроект-максимум", м. Ватутіне Черкаської обл. (позивний "Радио-активность") виявила низку порушень: частини четвертої статті 35 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" - не було упродовж 30 робочих днів подано до Національної ради заяви про переоформлення ліцензії у зв'язку зі зміною відомостей про органи управління, в компанії змінився директор за ліцензією - Кохан Віталій Анатолійович, фактично - Бабенко Тетяна Анатоліївна (зміни відбулися 12.03.2018); частини восьмої статті 28, оскільки зменшено частку програм власного виробництва (за ліцензією - 11 год. 30 хв./добу, фактично - 8 год. 14 хв./добу) та обсяг розважально-музичних програм (за ліцензією - 4 год./добу, фактично - 3 год. 43 хв./добу). Таким чином Національна рада застосувала до цих трьох мовників санкцію "оголошення попередження" та зобов'язала їх упродовж місяця увідповіднити свою діяльність умовам ліцензій та чинного законодавства (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.04.2019 На підставі виявлених порушень в діяльності ліцензіата ТОВ "Дані-Теплоцентр" (позивні "Дані"), м. Балаклія Харківської обл., 18 квітня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вирішила застосувати до нього одразу дві санкції - "оголошення попередження" і "стягнення штрафу" у розмірі 5% від суми ліцензійного збору. Протягом місяця мовник зобов'язаний привести свою діяльність у відповідність до вимог законодавства. До Національної ради надійшло звернення з наріканням на діяльність радіостанції "Дані". У ньому громадянин В.П. Чупрін скаржився, що 2 лютого 2019 року мовник транслював аудіовізуальний твір гурту "Ленінград", що містить нецензурне висловлювання. З огляду на одержану інформацію другого і третього лютого 2019 року регулятор провів моніторинг мовлення ТОВ "Дані-Теплоцентр", під час якого зафіксував ознаки порушення вимог частини другої статті 9, частини сьомої статті 27 та частини другої статті 62 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Позапланова виїзна перевірки підтвердила їх наявність у мовленні ліцензіата. Зокрема, другого лютого 2019 року о 07:47 ТОВ "Дані-Теплоцентр" справді транслювало аудіовізуальний твір гурту "Ленінград", наприкінці якого звучали слова з нецензурною лексикою: "Даешь интернет, …лядь!". Оскільки даний контент належить до програм та передач, що можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, його заборонено розповсюджувати або анонсувати, за винятком проміжку ефірного часу з 23:00 до 6:00. Крім того, Національна рада з'ясувала, що третього лютого 2019 року ліцензіат також не дотримався законодавчих норм щодо мови. Адже цього дня із 07:00 по 14:00 частка пісень українською мовою в його ефірі становила лише 33,67%, тоді як відповідно до законодавства їх обсяг має бути не менше 35%. Так, за порушення частини сьомої статті 27 та частини другої статті 62 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" Національна рада оголосила мовнику попередження. Через невиконання обов'язкової частки української мови, керуючись частиною одинадцятою статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", регулятор застосував до ТОВ "Дані-Теплоцентр" санкцію "стягнення штрафу" у розмірі 1 455,16 грн. (5% від суми ліцензійного збору). У тридцятиденний термін з дня повідомлення Національною радою про ухвалене рішення ліцензіат має сплатити штраф до Державного бюджету України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.04.2019 На хвилі львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-90.2МГц, Волноваха-96.5МГц, Новоайдар-102.5МГц, Сватове-105.5МГц, Широкий-106.5МГц, Старобільськ-107.6МГц, а крім того - Інтернет мовлення) - нова авторська програма про мандри - "Без кордонів" із випускником школи Media House Олесем Литвиновичем! Щосереди, о 16:10, вмикайте Файне радіо FM Галичина і дізнавайтеся про подорожі більше (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 16.04.2019 Найперша українська музична радіостанція "UA:Радіо Промінь" незабаром святкує свій День народження! 22 квітня Променю виповниться… скільки б ви думали? 54 роки! Це серйозний привід святкувати. На честь свого дня народження UA:Радіо Промінь дарує вам музичний марафон. 10 гуртів. 10 годин. 100 пісень (майже, а може і більше) наживо у студії станції. Такого ви точно не чули! Буде музично і феєрично! Ставте нагадування і стежте за анонсами! (Джерело: Сторінка "UA:Радіо Промінь" у соцмережі Facebook).
  • 16.04.2019 Сьогодні, 16 квітня, о 19:00 на радіо "Культура" розпочнеться пряма трансляція концерту "Я - Віртуоз!" з Будинку звукозапису (Київ, вул. Л. Первомайського, 5 В). Ведучими концерту будуть генеральний продюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін та Галина Бабій,знайома слухачам "Українського радіо" та радіо "Промінь" за програмами "РадіоДень", "Династії" та інші. Трансляція концерту триватиме до 20:30. "Я - Віртуоз!" - національний проект, в якому візьмуть участь талановиті українські діти, лауреати і володарі Гран-Прі всеукраїнських та міжнародних музичних конкурсів. "Юні віртуози вийдуть на сцену найкращої акустичної зали України - Великої концертної студії Будинку звукозапису Українського радіо разом із всесвітньовідомим Симфонічним оркестром Українського радіо під орудою народного артиста України, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка Володимира Шейка", - йдеться в анонсі концерту. Національний проект "Я - Віртуоз!" започаткував Суспільний мовник, зокрема "Українське радіо". Це вже четвертий концерт у рамках цього проекті. Перший відбувся 12 жовтня 2018 року, другий - 9 листопада 2019 року, третій - 15 січня 2019 року (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 15.04.2019 Відтепер на хвилі уманської радіостанції "Голос громади" (Полянецьке-101.0МГц) виходить тижнева радіопередача "Футбол Уманщини від Ігоря Соболенка". Найоперативніші новини про уманський місцевий футбол і анонс на наступний тиждень. Ловіть на 101.0МГц. З щирою повагою до любителів футболу! (Джерело: Портал "Футбол Уманщини").
  • 14.04.2019 14 квітня близько 11:20 - радіостанція "UA:Українське Радіо" (УР-1) з місцевими врізками радіостанції "UA:Українське Радіо - Харків" розпочала мовлення на частоті 106.1 МГц у Харкові. Нагадаємо - дану частоту радіостанція отримала на конкурсі, що відбувся 11-го жовтня минулого року. Досі обидві ці станції працювали у Харкові на "нижній" УКХ-частоті 67.13 МГц (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 13.04.2019 Сьогодні о 17:00 столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) транслюватиме наживо надзвичайно важливий захід - концерт на підтримку полонених моряків "Ви не забуті! Ми вас чекаємо!", який проходитиме у Києві, у Центральному будинку офіцерів Збройних Cил України. У програмі: Alyosha, TaRuta, KOZAK SYSTEM, Eka Singer, Сергій Файфура, Dmytro Lazutkin, Злата-Зоряна Паламарчук i Христина Панасюк (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 13.04.2019 В радіоефірі міста Олександрія Кіровоградської області сталися зміни. На початку квітня місцева радіостанція "Маяк", що веде мовлення на частоті 107.МГц, розпочала трансляцію програм столичної радіостанції "Максимум FM" (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 12.04.2019 Центральна виборча комісія визначила черговість надання ефірного часу кандидатам у президенти Володимиру Зеленському та Петру Порошенку на каналі Суспільного телебачення та Суспільного радіо для проведення передвиборної агітації. Про це повідомила прес-служба ЦВК. "Ефірний час кандидатам на пост президента України на суспільно-політичному загальнонаціональному каналі Суспільного телебачення надано 18 квітня 2019 року в такій черговості: Володимиру Зеленському - з 20:00 до 20:30, Петру Порошенку - з 20:51 до 21:21", - йдеться у повідомленні. На Суспільному радіо - 17 квітня 2019 року: Володимиру Зеленському - з 19:00 до 19:30, Петру Порошенку - з 20:00 до 20:30 (Джерело: Портал "Вибори і ЗМІ").
  • 11.04.2019 Міністерство економічного розвитку і торгівлі України звернулося до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення листом, у якому поінформувало про початок відкритого конкурсу для визначення акредитованих організацій колективного управління. Щоб забезпечити умови для визначення репрезентативності організацій колективного управління, Міністерство звертається до телерадіоорганізацій, щоб вони подали до Мінекономрозвитку інформацію про публічне сповіщення в їхніх ефірах об'єктів майнових прав за 2018 рік. Термін подачі інформації - до 26 квітня цього року. Для подання зазначеної інформації була розроблена форма звіту. З нею, а також із листом Мінекономрозвитку можна ознайомитися за посиланням. Нині чинне законодавство передбачає обов'язок телерадіоорганізацій щороку, до 31 березня, подавати до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, звіт за попередній рік діяльності про використання об'єктів авторського права, а саме музичних творів, аудіовізуальних творів, фонограм (відеограм) та зафіксованих у них виконань, у телерадіоефірі телерадіоорганізації (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.04.2019 У Житомирській, Запорізькій, Кропивницькій, Чернівецькій, Волинській та Херсонській філіях Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) виходить нова програма "РадіоДень", яку одночасно транслюють як на радіо, так і на телеканалі. Про це сайту "Детектор медіа" сказали у прес-службі НСТУ. 25-хвилинна програма виходить по буднях у прямому ефірі, стартує приблизно о 12: 15. Кожна з філій підійшла до назви програми індивідуально. Наприклад, у Херсонській і Кропивницькій філіях вона має назву - "РадіоДень", у Волинській - "РадіоДень. Луцьк", у Житомирській - "РадіоДень. На часі", у Чернівеькій - "РадіоДень. Точка дотику". "Ми довго готувались до запуску "РадіоДнів" у регіонах: проводили тренінги та зустрічі з радійними командами, працювали з режисерами філій аби з існуючих ресурсів зробити студії та стріми. Ми знаємо, що регіональне радіо - це точка дотику до нашої безпосередньої аудиторії, і дуже цінуємо роботу всієї команди, завдяки якій це стало можливим", - сказала генеральна продюсерка регіонального мовлення НСТУ Марія Фрей. Продюсерка регіонального радіомовлення Юлія Шелудько зазначила, що радіоведучі переважно вперше мають досвід працювати і для телебачення. ""РадіоДень" в ефірі телеканалів Суспільного - це унікальна можливість для телеглядачів зазирнути за лаштунки радіо. Радіоведучі переважно вперше мають досвід працювати і для ТБ. Для одних це виклик, адже вони мають подбати, крім іншого, і про вбрання, макіяж, зачіску... Але колеги із телебачення підтримують порадами. Інші ж радіють, що слухачі впізнаватимуть не лише їхні голоси, і з ентузіазмом беруться до роботи. Дуже чекаємо, коли всі регіональні редакції Українського радіо виходитимуть не лише у радіо-, а і в телеефір зі своїми програмами. Однак студії ще потребують технічного оснащення, належного оформлення, адже ТБ - це не лише якісна інформація, а й відповідна картинка", - каже продюсерка регіонального радіомовлення Юлія Шелудько. Для того, щоб запустити цей проект, філіям довелося зробити ремонт приміщення й провести технічне оснащення студії. Наприклад, у Волинській філії НСТУ кажуть, що підготовка до старту проекту "РадіоДень" тривала довго. Продюсер "Українського радіо Луцьк" Сергій Ткачук сказав сайту "UA: Суспільне мовлення", що у конструктивних суперечках вдалося обрати оптимальний варіант розміщення камер, подання сигналу та синхронізації з телебаченням. І як результат - можливість транслювати радіоефір на ТБ із якісною "картинкою". Менеджерка "UA: Волинь" Людмила Гетманчук додала, що працівники власними силами зробили ремонт приміщення й технічне оснащення студії. За словами продюсера Чернівецької філії НСТУ (телеканал "UA: Чернівці" та "Українське радіо. Буковина") Максима Волошина, спільна робота редакцій телебачення й радіо стала можливою завдяки запуску vision-студії, яка запрацювала 4 березня 2019 року. На сьогодні програма "РадіоДень" виходить двічі паралельно на радіо і телеканалі: культурно-просвітницька програма "РадіоДень. Точка дотику"ь - о 12:10-12:36, суспільно-політична програма "РадіоДень. Прайм тайм" - о 17:10-17:36. Також, окрім програми "РадіоДень", у Чернівцях радіожурналісти мають включення під час ранкової програми на телеканалі, коли у радіостудії є цікавий гість або порушується важлива тема. "Фактично, подібні включення - це про те, що ми можемо ділити цікавих спікерів на різні ранкові шоу, особливо вранці, коли все ж таки існує "голод на спікерів"; можемо обговорювати топ-тему минулого дня, яка є актуальною і важливою сьогодні та у майбутньому, ну і додаємо динаміки ефірам, адже можемо з різних сторін подивитися на процес чи проблему, яку обговорюємо", - сказав сайту "Детектор медіа" пан Волошин. Нагадаємо, з 4 вересня 2017 року прямоефірна програма "РадіоДень" виходить по буднях о 13:10 та 14:30 одночасно в ефірі "UA:Першого" та Першого каналу "Українського радіо" (під назвою "Сьогодні. Вдень"). Його ведучими тиждень через тиждень є Галина Бабій та Роман Коляда. Під час радіоефіру у студію телефонують слухачі. У січні 2019 року стало відомо, що всі філії Суспільного будуть виробляти програму "РадіоДень", новий проект стартуватиме не одночасно, оскільки у кожному регіоні різні технічні можливості (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 11.04.2019 11 квітня о 21:00 на радіо "Культура" відбудеться прем'єра вистави "Сьома хвилина" за п'єсою Яни Коструліної, яка вийшла у фінал конкурсу "Радіодрама UA/UK" і здобула спеціальну відзнаку "Українського радіо". Прем'єра пройде у рамках програми "Радіотеатр", повідомляє прес-служба Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) на сайті "UA: Суспільне мовлення". Радіодрама Яни Коструліної "Сьома хвилина" - про "дорогу до себе" молодої дівчини. Для Яни Коструліної це дебют: вона вперше написала п'єсу, до того ж саме радіодраму. У радіовиставі звучатиме музика композитора Геннадія Володька, зазначили у НСТУ. Режисерка-постановниця радіоп`єси Неля Даниленко вважає, що ця п'єса добре підходить для постановки засобами радіо. "У радіоп`єсі передбачено використання максимуму музично-шумових компонентів і спецефектів, слухачі легко зможуть відтворити в уяві написане автором та втілене в радіопостановці. Отже, дівчина за кермом машини на лісовій дорозі. Дощ. Гроза. Темрява... Усе - у формі детективно-романтично-містичній", - зазначила Неля Даниленко. Нагадаємо, конкурс "Радіодрама UA/UK" у 2018 році організували спільно "Українське радіо", Британська Рада та Мистецький арсенал із метою розвитку в Україні жанру оригінальної радіодрами. Участь у конкурсі взяли 143 п'єси, у фінал вийшло 10 із них. Переможницею британсько-українського конкурсу "Радіодрама UA/UK" стала літературознавиця, журналістка, викладачка та письменниця Ірина Борисюк з п'єсою "Голос". Радіоп'єса "Голос" з актрисою і телеведучою Риммою Зюбіною та учасником гурту "Кому Вниз" Андрієм Середою пролунала в ефірі радіо "Культури" 24 січня о 21:00. "Українське радіо" також відзначило п'єси Яни Коструліної "Сьома хвилина" та Юлії Ємець-Доброносової "Три хвилини слави". Ці тексти, а також "Четвертий варіант" Артура Закордонця та "Палата №7" Дмитра Тернового теж стануть радіовиставами та прозвучать в ефірі "Українського радіо" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 11.04.2019 Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) не може освоїти 97 млн грн, які Кабінет Міністрів України виділив через Держкомтелерадіо на покриття боргу за трансляцію перед Концерном радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (РРТ). У НСТУ не прописали всю суму на трансляцію у паспорті бюджетної програми і відповідно не мають договорів на ці кошти. Про це сказав член правління НСТУ Родіон Никоненко на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, яке відбулося 10 квітня. "У 2018 році на трансляцію потрібно було порядку 300 млн грн. Через недофінансування ми змогли виділити тільки 54 млн грн. Недофінансування йде на цю статтю витрат, ми змогли у бюджетному паспорті прописати видатки на трансляцію тільки на перший квартал 2018 року. Не було більше грошей. Ми здійснювали трансляцію, але фізично і юридично не могли укладати договори. Щоб укласти договір, мали пройти тендерну процедуру, а щоб запустити тендерну процедуру, ми повинні мати в наявності гроші, без наявних грошей тендерну процедуру ми не маємо права юридично облаштувати", - сказав член правління, відповідальний за фінанси. Державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко розповів, що у 2015 році, коли було створене Мінінформ політики і був обраний новий склад Верховної Ради, було заборонене відключення електропостачання об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави у сфері телекомунікацій та зв'язку. За його словами, у лютому 2019 року ця заборона була скасована і коли виник борг у Концерну РРТ за електроенергію, почали відключати. "2 тижні тому (від 25 березня - ДМ) ми знову підготували таку постанову. 9 квітня вона була опублікована і з того часу заборонено відключати. Відключень не буде", - сказав Артем Біденко. У постанові, підписаній прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом та опублікованій на сайті уряду, йдеться: "Електропостачання об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави у сфері телекомунікацій та зв'язку, щодо яких застосовуються до набрання чинності цією постановою дії з обмеження та/або відключення електропостачання, підлягає відновленню протягом трьох діб з дня набрання чинності цією постановою". Пан Біденко зазначив, що уряд виділив 97 млн грн поворотної допомоги Держкомтелерадіо, далі "це вже внутрішнє питання Держкомтелерадіо і НСТУ". Проте з'ясувалося, що у НСТУ немає договорів для виплати цих коштів. "У них є договори тільки на 5 млн грн. Я так розумію, по суті Концерт РРТ брав електроенергію без відповідних договорних зобов'язань, включав Суспільне. Договорів не існує. Зараз цього не буде, бо існує постанова про заборону відключення", - розповів він. За словами Родіона Никоненка, гроші виділяються як позика з поверненням до кінця цього року. "Отримати гроші і сплатити - це різні речі. Ми не можемо їх ніяк освоїти. У нас немає такої можливості. Позика надається не НСТУ, а нашому розпоряднику - Держкомтелерадіо. Він має передати їх нам, а ми сплачувати. Це не виділені кошти, а позика", - сказав пан Никоненко. Члени Комітету запитали члена правління НСТУ, чи правильно вони розуміють, що згідно з постановою мовлення буде включене, відтепер його заборонено вимикати, проте борги будуть далі накопичуватися, оскільки Концерт РРТ не може напряму отримувати кошти від держави, бо немає такої системи. Родіон Никоненко пояснив, що у 2019 році є новий бюджет. "У цьому році у нас інша історія, нове фінансування, ми будемо сплачувати борги Концерну РРТ та іншим трансляторам", - додав він. Проте це не стосується боргів за трансляцію упродовж 2-го, 3-го і 4-го кварталів у 2018 році, яку НСТУ офіційно не замовляло і не прописало у бюджетному паспорті. Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Вікторія Сюмар наголосила, що мовлення у Луганській та Донецькій областях мало би бути пріоритетним. "Ми про це наголошувати не раз. Такі ситуації становлять загрозу національній безпеці. Кабмін ці питання зараз вирішує сам. Та НСТУ мало би бути зацікавлене також. У контексті наявності військової агресії на цих територіях так безвідповідально планувати бюджетні паспорти не можна", - підкреслила Вікторія Сюмар. Нагадаємо, 4 квітня у частині Луганської області вимкнули українське телевізійне та радіомовлення через борг Концерну РРТ за електроенергію. 25 березня уряд виділив 97 млн грн з резервного фонду державного бюджету на погашення заборгованості НСТУ перед Концерном РРТ за надані послуги із трансляції телеканалів суспільного мовника. Колектив "UA: Донбас" написав звернення, в якому просив владу відновити українське мовлення в Луганській області: "Через борг перед ТОВ "ЛЕО" (Луганське енергетичне об'єднання - Ред.) з 9:00 четверга знеструмлено вежу в м. Лисичанськ. Через це, замість українських радіо та телеканалів, на співпадаючих частотах ведуть мовлення пропагандистські радіостанції та телеканали, що розташовані на окупованій території. Така ситуація викликає негативну реакцію жителів Луганської області, ти паче у передвиборчий період. Вона шкодить репутації української влади і перешкоджає вчасному і всебічному інформуванню жителів Луганщини". 9 квітня у виданні "Урядовий кур'єр" була опублікована постанова Кабінету міністрів від 25 березня, згідно з якою уряд зобов'язав відновити електропостачання об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави у сфері телекомунікацій та зв'язку. 10 квітня українське телевізійне та радіомовлення у Луганській області було відновлено. Як писав "Детектор медіа", з квітня 2018 року грошей на оплату трансляції Суспільного мовника в бюджеті, виділеному Верховною Радою Суспільному, не передбачено зовсім. На Суспільному зазначили, що для оплати всіх трансляцій НСТУ необхідно 340 млн грн на рік, проте виділено і передбачено в паспорті бюджетної програми лише 51 млн грн. Станом на 18 червня 2018 року заборгованість перед Концерном РРТ складала 75,12 млн грн. (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 11.04.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення застосувала санкцію "оголошення попередження" до двох ліцензіатів: ТОВ "Телерадіокомпанія "Ритм" (логотип "Ритм"), м. Рівне, і КП "Коропське районне радіомовлення - Короп ФМ" Коропської районної ради (позивні "Короп FM"), смт Короп Чернігівської обл. Відповідні рішення регулятор ухвалив на засіданні 11 квітня через недотримання програмної концепції і невчасне подання інформації про зміни керівного складу. Планові виїзні перевірки телеканалу "ритм" і радіостанції "Короп FM" виявили порушення частини восьмої статті 28 і частини четвертої статті 35 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Зокрема, у програмній концепції "ТРК "Ритм" зменшено обсяг дитячих передач (за ліцензією - 3 год./добу, фактично - 2 год. 52 хв./добу) та не транслювалися передачі іншого тематичного спрямування (за ліцензією - 1 год./добу). Також ліцензіат протягом 30 робочих днів не повідомив Національну раду про зміну директора (за ліцензією - Хома Л.Р., фактично - Хитров О.В.) і не подав відповідної заяви на переоформлення ліцензії. Перевірка "Короп FM" засвідчила, що фактичні показники розподілу програмної концепції мовлення не відповідають ліцензійним. Так, зменшено обсяги інформаційно-аналітичних та публіцистичних передач: за ліцензією - 1 год. 45 хв./тиждень, фактично - 59 хв./тиждень, а також немає дитячих передач (за ліцензією - 10 хв.). Крім того, у грудні 2018 року у компанії змінився технічний директор (за ліцензією - Лебідь О.В., фактично - Горбач О.П.), про що не було повідомлено Національну раду протягом 30 робочих днів і не було подано заяви на переоформлення. Національна рада визнала зазначені порушення, оголосила ліцензіатам попередження і зобов'язала протягом місяця увідповіднити свою діяльність вимогам чинного законодавства і ліцензійним умовам (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.04.2019 У зв'язку із закінченням строку призначення на посаду 8 представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в областях припинять виконувати свої повноваження у травні цього року. 20 травня будуть звільнені зі свої посад представники у Вінницькій області - Вадим Мазурик, у Закарпатській області - Іван Кузьма, в Одеській області - Олександр Салабай, у Полтавській області - Лілія Миронович, у Рівненській області - Дмитро Тарасюк, у Тернопільській області - Михайло Зубик, у Чернігівській області - Ірина Сенченко. 27 травня завершаться повноваження представника Національної ради у Херсонській області Сергія Мовчана. Представники Національної ради в областях відповідно до пункту 1 статті 85 Закону України "Про державну службу" та статті 11 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" призначаються на посаду на конкурсній основі терміном на чотири роки. Нещодавно, 28 березня, за результатами конкурсу було обрано представників Національної ради в м. Києві, Кіровоградській і Харківській областях. Також рішенням регуляторного органу відповідно до пункту 2 статті 24 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" було звільнено представників у Львівській області - Петра Цеголка і в Чернівецькій області - Любов Нечипорук (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.04.2019 До уваги слухачів столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) сьогодні відразу після новин о 15:00 - трансляція брифінгу Міноборони щодо фінансування пріоритетних потреб Збройних Сил України у 2019 році (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 11.04.2019 Прем'єра нового 'Pump It Show' з Дімкою Серковим - на хвилі столичної мережевої станції "DJFM" (Київ-96.8МГц та T-DAB, Дніпро-103.3МГц, Херсон-103.1МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.)! Сьогодні, 11-го квітня, о 14:00! Гостя першого випуску - Ilonna! Співачка та учасниця телевізійного вокального шоу 'Голос країни 7' Слухачам буде презентовано пісню співачки під назвою 'Крила', також ви почуєте про те, як створювалася робота, та її головний меседж! (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 11.04.2019 11 квітня - Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. З 18 иільйонів громадян країн Європи, що пройшли через табори, було знищено від 11 до 18 мільйонів чоловік. Ми повинні пам'ятати про ці втрати аби знову їх не допустити. Більше слухайте в ефірі столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) сьогодні о 13:50, 16:50 та 21:50 (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 10.04.2019 10 квітня ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" і Офіс ради Європи в Україні презентували експертний звіт Ради Європи щодо системи фінансового забезпечення українського суспільного мовника. Документ було підготовано експертами Ради Європи Маріушем Драгоміром (Угорщина), Тетяною Кершеван-Смоквіною (Словенія) і Віктором Мазярчуком (Україна). До обговорення запропонованої нової моделі фінансування долучилася перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк. У своїй презентації Маріуш Драгомір розповів про те, як відбувався аналіз наявного нині способу забезпечення коштами Суспільного мовника, з яких джерел отримують надходження суспільні мовники в Європі і які рішення команда експертів пропонує для українського ринку. Проведене дослідження зафіксувало, що різні країни використовують різні джерела фінансування, і близько половини європейських суспільних мовників фінансуються державою. Зважаючи на те, що фінансування таких медіа є постійно недостатнім (крім Великої Британії і Німеччини), роль владного чинника і надалі, на думку пана Драгоміра, залишатиметься значною. Водночас посиленню позиції Суспільного мовника як у контексті впізнаваності та популярності, так і фінансової спроможності сприятиме широке залучення громадськості до процесів, що відбуваються на Суспільному. Тому про посилення комунікаційної складової, необхідність побудови різних механізмів взаємодії, потребу більш ґрунтовного пояснення запитів вітчизняного Суспільного мовника, а відтак і формування аудиторії, яка готова підтримувати, захищати і розбудовувати Суспільне, говорили чимало учасників зустрічі. Це стало і однією із рекомендацій, що їх напрацювати автори звіту. Експерти зауважили на тому, що з погляду фінансової стабільності Суспільного мовника, для його розвитку, а також для того, щоб унеможливити втручання органів влади у процес виділення коштів, величина яких визначена безпосередньо законом, необхідно внести певні застережники до нині чинної моделі фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України. Запропоновано створити спеціальний фонд державного бюджету, який наповнюватиметься надходженнями від ренти (плати) за користування радіочастотним ресурсом. Як пояснив секретар Наглядової ради НСТУ Вадим Міський, мова не йде про якийсь новий податок, адже така плата уже стягується державою, а лише про те, "як всередині самого бюджету розподіляються ці кошти". Цей варіант, за його словами, є найменш ризикованим з усіх можливих. Важливим аспектом у вирішенні питання із належним (відповідно до вимог закону) фінансуванням суспільного мовника є політичний. Адже фінансування Суспільного в Україні повністю залежить від політичного рішення, зауважив Віктор Мазярчук. Цю думку підтримала і Ольга Герасим'юк. Вона наголосила, що вкрай важливо усвідомлювати цей факт і говорити про нього, бо він впливає на багато речей, які пов'язані із Суспільним. Так, нестача фінансування позначається на спроможності компанії комунікувати про свої здобутки і те, що зроблено за останні роки. Щоби з'явилася довіра в суспільстві, такої інформації бракує. Адже багато змін було привнесено новою командою саме у світоглядному аспекті, у підходах до роботи, що могло б дати суспільству більше надії. Також брак коштів породжує розмови про те, що НСТУ не зможе освоїти нові частоти, якщо виграє такі на конкурсах Національної ради. Тому зміни у моделі фінансування Суспільного мовника є на часі і вкрай необхідними. Ольга Герасим'юк сказала про те, що Національна рада зі свого боку старалася виконати все, що зобов'язана виконати перед Суспільним мовником. Однак каденція цього складу регулятора завершується. "Сподіваюся, що ми передамо наступникам своє бачення, що вони продовжать нашу боротьбу. Будемо робити все для того, щоб допомогти їм у цьому", - висловилася вона. Реформа Суспільного мовлення, на переконання першого заступника голови Національної ради, обов'язково має тривати за всіх змін у політичному істеблішменті. Фраза, яка часом лунає: "ну, ми не знаємо, яка буде доля цієї реформи", на її переконання, має зникнути з нашого вжитку. "Ця реформа мусить відбутися. Вона у всіх випадках, хто би не з'явився в парламенті, у президентському кріслі, мусить продовжитися", - сказала Ольга Герасим'юк. Підготований експертами Ради Європи звіт "Система фінансування українського суспільного мовника ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" у світлі стандартів Ради Європи" також 10 квітня було презентовано в Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики. Офіс Ради Європи в Україні веде переговори про презентацію цього звіту народним депутатам, які входять до Комітету ВРУ з питань бюджету. Очікується, що вона відбудеться найближчим часом. У представленні й обговоренні звіту взяли участь заступник голови Наглядової ради НСТУ Ігор Хохич, голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, члени Правління ПАТ "НСТУ" Юрій Макаров і Родіон Никоненко, юристка ГО "ЦЕДЕМ" Катерина Кулина тощо (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.04.2019 Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики планує напряцювати і зареєстувати проект змін до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", щоб уникнути блокування діяльності наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ). Про це йшлося на черговому засіданні Комітету, яке відбулося 10 квітня. Члени Комітету розглянули "Про звернення голови Наглядової ради ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" С.В.Остапи з приводу загроз реформуванню суспільного мовника, пов'язаних із зверненнями громадських організацій до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з вимогою дострокового припинення повноважень членів Наглядової ради НСТУ на підставі пункту 9 частини першої статті 10 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України"". Секретар наглядової ради НСТУ Вадим Міський пояснив на засіданні, що до них та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення поступили звернення з вимогою дострокового припинення повноважень членів наглядової ради НСТУ, які за 2, 5 роки своєї діяльності пропустили 3 або більше засідань. За його словами, ативісти нарахували із протоколів 9 таких членів. У частини з цих людей є медичні довідки, які підтверджують те, що вони не могли у цей день взяти участь у засіданні. Активісти посилаються на норму Закону про Суспільне, де вказано, що припиняються повноваження членів наглядової ради НСТУ у разі їхньої відсутності на трьох засіданнях, крім випадків, якщо стан здоров'я не дозволяє брати участь у засіданні і це підтверджується медичною довідкою. "Наглядова рада зобов'язана щонайменше раз на квартал збиратися. Тобто, за 2 роки у нас мало би бути 8 засідань, по факту є уже 29. У період становлення інституції роботи дуже багато. Крім того є ще комітети наглядової ради, різні робочі групи, публічні заходи тощо. На кожному з цих засідань у нас був кворум. Нечітка норма закону, якою вона є зараз, допускає ризики маніпулятивного тлумачення, а тому є достатньо дискримінаційною. При безоплатному характері роботи членів наглядової ради НСТУ вони повинні працювати за своїми основними місцями роботи - де мають обов'язки, відрядження тощо", - розповів пан Міський. Голова Комітету, народний депутат Вікторія Сюмар запитала, чому саме зараз виникло таке звернення громадських організацій до Нацради? Чи це не є метою заблокувати роботу наглядової ради НСТУ. Вадим Міський уточнив, що звернення почали надходити після кадрового рішення, яке було прийнято наглядовою радою місяць тому. (Розірвання контракту з головою правління НСТУ Зурабом Аласанією - ДМ). "Так виглядає, що є зацікавлені особи в блокуванні роботи наглядової ради. Блокування роботи органу стратегічного управління - це пряма загроза для реформи. Саме наглядова рада НСТУ є тим органом, який відрізняє Суспільний мовник від колишнього державного мовлення. Тому голова наглядової ради у листі просить членів комітету висловити свою позицію щодо такого способу тлумачення норми закони, а також уточнити її, щоб більше не наштовхуватися на маніпулятивні тлумачення", - зазначив пан Міський. Вікторія Сюмар сказала, що це означає, що хтось хоче нівелювати все те, що було зроблено Суспільним мовленням. "Блокування роботи наглядової ради НСТУ є блокуванням реформи. Це означає, що хтось хоче довести ситуацію до юридичного абсурду і нівелювати все те, що було зроблено Суспільним мовленням. Наглядова рада є базовою історією, все решта є похідною, ви (члени наглядової ради - ДМ) визначаєте основи політики Суспільного мовника, стратегії, призначаєте менеджмент Суспільного мовника і ви обираєтеся від абсолютно незалежних і різних суб'єктів, як представників суспільства. Я категорично проти будь-яких спроб заблокувати роботу наглядової ради, для мене це буде крах реформи остаточний. Я би пропонувала напрацювати і зареєструвати проект змін, який би робив чіткіші норми, тому що нелогічно за 3 пропуски упродовж 2,5 років за неоплачувану роботу бути відстороненим", - сказала пані Сюмар. Вона підкреслила, що це не є комерційне акціонерне товариство, де отримують гроші, "це громадянська позиція і громадянська воля. Це треба чіткіше прописати у законі, щоб не було грубих маніпуляцій". Її підтримали члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Григорій Шверк та Владислав Севрюков. Вони також запропонували внести зміни про те, щоб члени наглядової ради НСТУ отримували гроші за свою працю і мали кошти на адміністративні потреби та апарат. "Наступного тижня збирається ініціативна група за участі юристів. Зміни будуть стосуватися вузької частини", - сказала вона і запропонувала наглядовій раді підготувати основу змін до закону, які будуть ґрунтуватися на реальних фактах із діяльності за 2 роки, а за потреби можна звернутися по допомогу до експертів, яких могли б запропонувати донори. Нагадаємо, у Законі України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" у статті 10 під назвою "Припинення повноважень члена Наглядової ради НСТУ", пункті 9 зазначено, що повноваження члена наглядової ради НСТУ припиняються Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення "у разі відсутності на трьох засіданнях Наглядової ради НСТУ, крім випадків, коли стан здоров'я не дозволяє брати участь у засіданнях, що підтверджується медичною довідкою" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 10.04.2019 Національній суспільній телерадіокомпанії України (НСТУ) запропонували на сайті створити кнопку "Підтримую Суспільне", за допомогою якої можна було б перераховувати кошти на конкретні потреби. Таку пропозицію висунула юрист Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) Катерина Кулина під час презентації експертного звіту Ради Європи "Нова система фінансування Суспільного мовника - чому це необхідно?", яка відбулася 10 квітня в "Укрінформі". На презентації були присутні експерти Ради Європи Маріус Драгомір (Угорщина) та Віктор Мазярчук (Україна), голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, заступник голови Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Ігор Хохич, секретар Наглядової ра. ди ПАТ "НСТУ" Вадим Міський, члени правління ПАТ "НСТУ" Родіон Никоненко та Юрій Макаров, перша заступниця голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим'юк. Модерувала дискусію директорка департаменту зв'язків з громадськістю та ЗМІ НСТУ Вікторія Сидоренко. Маріус Драгомір сказав, що абонплата з домогосподарства є найбільш надійним джерелом фінансування суспільного мовника за умови, якщо люди хочуть його підтримувати. За його словами, в Україні це не на часі. Для цього потрібне добре розуміння громадськості, велика аудиторія має погодитися з потребою суспільного мовника. Вадим Міський розповів про два дослідження, які показують, що українці не готові платити у достатній мірі прямі внески на фінансування Суспільного мовлення. "Насамперед, це дослідження, яке фінансувалося Радою Європи, і було презентоване у 2018 році. Воно показує, що 9 % українського населення готові платити ліцензійний збір у розмірі 25-40 грн. Ще одне дослідження проводив Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, яке показало, що 29 % українців готові платити значно меншу суму, до 10 грн на рік. І один, і другий сценарій дає приблизно 130-150 млн грн на рік чистого виходу збору, що є 10 % від річних потреб НСТУ. Цей сценарій не є абсолютно прийнятним для розвитку та існування Суспільного мовлення в Україні. Але це стратегічна мета, яка повинна досягатися", - сказав Вадим Міський. Катерина Кулина зазначила, що експерти ЦЕДЕМ теж досліджують питання незалежного від політичного впливу фінансування Суспільного мовника в Україні. Вона запропонувала НСТУ один із альтернативних варіантів, який більше розцінює не як фінансову допомогу мовнику, як згуртування людей, які цінують їх роботу. Пані Кулина підсумувала виступи експертів: "Люди радше необізнані, ніж обізнані, і радше не готові платити за Суспільне, ніж готові". Вона сказала, що ситуацію з абонплатою можна розглядати як склянку, яка наполовину повна чи наполовину порожня. "Коли ми говоримо про результати досліджень, то можемо зробити висновки, що люди не готові платити за Суспільне. Але ми можемо сказати, що 9 % готові, і я впевнена, що більше, ніж 10 грн на рік. Я - одна з таких людей, і я впевнена, що ви такі люди", - зазначила юристка. Суть її пропозиції у тому, щоб на сайті Суспільного мовника була кнопка з написом "Я підтримую Суспільне", яка дає можливість перейти за посиланням, налаштувати регулярний платіж і зробити це за 2 хв. "Я знаю, що це не покриє того обсягу коштів, який потрібний Суспільному. Якщо ми будемо це розглядати не лише з точки зору фінансової, а психологічної, то це те, що ми дуже недооцінюємо. Коли людина платить за щось, вона потім за цим спостерігає, відчуває відповідальність за це", - пояснила Катерина Кулина. За її словами для цього люди мають знати, на що конкретно витрачають кошти. У цій ситуації Суспільне має говорити, на що саме йому бракує коштів, наприклад, на якесь обладнання. Наступний крок - НСТУ має візуалізувати, скільки зібрано на купівлю обладнання, і третій крок - подякувати - "Завдяки вам ми змогли це придбати". "Це потрібно для того, щоб не лише фінансувати Суспільне, а для того, щоб у довгостроковій перспективі вибудовувати навколо Суспільного мережу людей, які знають про нього, цінують його і готові його захищати. А це нам може знадобитися", - підсумувала юристка. Як писав "Детектор медіа", 5 квітня 2018 року наглядова рада Суспільного мовлення схвалила пропозиції щодо зміни моделі фінансування НСТУ, розроблені Вадимом Міським, програмним директором ГО "Детектор медіа", які передбачають встановлення більш захищеного і прозорого механізму фінансування Суспільного мовлення шляхом спрямування до спецфонду Держбюджету 50% фактичних надходжень від ренти за користування радіочастотним ресурсом на фінансову підтримку НСТУ. Експерти з питань публічних фінансів Ради Європи Юрій Джигир та Катерина Майнзюк вважають, що така модель дозволить обмежити можливості політичного впливу на щорічний бюджет компанії. У січні 2019 року експерти Ради Європи Маріус Драгомір (Угорщина), Таня Кершеван Смоквіна (Словенія) та Віктор Мазярчук (Україна) назвали у Страсбурзі оптимальний спосіб вирішення проблеми фінансування НСТУ. Він базується на новій моделі фінансування, що передбачає виокремлення надходжень від рентної плати за користування радіочастотним ресурсом у спецфонд Держбюджету України та цільове спрямування їх на фінансову підтримку НСТУ. Ця модель є оптимальною, оскільки вона диверсифікує джерела фінансування (хоча вони походять з одного ресурсу), значно послаблюючи вплив влади на скорочення державного асигнування щороку, зазначили експерти Ради Європи. Раніше голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг заявляв, що офіс Ради Європи підтримує проведенням експертизи та консультаціями розробку нової моделі фінансування Суспільного мовлення та закликав українську владу подумати про зміну моделі фінансування. Зазначимо, що у держбюджеті на 2019 рік на фінансову підтримку ПАТ "НСТУ" закладено 1 млрд грн, що складає приблизно 57 % від суми, яка передбачена закономта мала би в 2019 році становити не менше 0,2% видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, що складає не менше 1,818 млрд грн. Захід відбувся за підтримки проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 10.04.2019 Програми радіостанції "Best FM" орієнтовно з 5 квітня зазвучали у місті Бахмут Донецької області. Їх можна почути на частоті 105.4 МГц (ТОВ "Комунікаційне агенство "СУМА ТЕХНОЛОГІЙ" - ред.). Нагадаємо, раніше на цій частоті працювало радіо "Блік", згодом - "DJ FM" та "Стильне радіо "Перець FM", а ще згодом - "Армія FM - Військове радіо", потім частота якийсь час не використовувалася (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 10.04.2019 У Луганській області почали відновлювати українське мовлення. Про це в. о. голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь повідомив у Facebook. "Питання відновлення українського мовлення вирішено… Теле- та радіосигнал в аналоговому форматі вже доступний глядачам та слухачам всієї Луганщини, в тому числі і окупованої частини", - повідомив він. Гендиректор філії Національної суспільної телерадіокомпанії "UA:Донбас" Андрій Шаповалов уточнив: "Почали вмикати, Лисичанськ, Біловодськ уже, решта в процесі". Держсекретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко під час слухань у парламентському комітеті зі свободи слова 10 квітняповідомив, що підключити передавачі дозволило поновлення заборони знеструмлювати стратегічні об'єкти, зазначає "Радіо Свобода". "У 2015 році була впроваджена заборона відключення стратегічно вразливих об'єктів. У лютому ця заборона була скасована, і коли виник борг - почали відключати. Два тижні тому ми знову цю постанову провели. Від учора (9 квітня - УП) знову заборонено відключати. Відключень більше не буде", - сказав він. Нагадаємо: 4 квітня трансляція радіоканалів та телеканалів (у аналоговому форматі) на більшу частину Луганської області припинилася. Відтоді в деяких місцевостях на хвилях українських мовників з'явилися ЗМІ проросійських бойовиків. Концерн радіомовлення, радіозв'язку і телебачення повідомив, що об'єкти відключені через борг за спожиту електроенергію перед постачальником. Борг утворився, серед іншого, через заборгованість у розмірі 99,2 мільйона гривень з боку Національної суспільної телерадіокомпанії України. 8 квітня в.о. голови правління НСТУ Зураб Аласанія заявив, що у "Суспільного" немає боргу перед РРТ, бо послугу не замовляли і на неї не передбачали гроші в бюджеті (Джерело: Портал "Українська Правда").
  • 10.04.2019 Президент в прямому ефірі столичної сателітарної мережевої станції "Радіо НВ" (Київ-96.0МГц, Одеса-87.9МГц, Львів-88.6МГц, Суми-90.9МГц, Дніпро-91.4МГц, Луцьк-91.5МГц, Подольськ-92.4МГц, Нікополь-98.9МГц, Лубни-99.3МГц, Хмельницький-100.6МГц, Конотоп-100.7МГц, Краматорськ-101.0МГц, Мелітополь-101.2МГц, Шостка-101.9МГц, Лисичанськ-102.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц, Звенигородка-102.7МГц, Ромни-102.9МГц, Черкаси-103.3МГц, Полтава-103.4МГц, Чернігів-103.5МГц, Володарка-103.5МГц, Маріуполь-103.6МГц, Чернівці-103.6МГц, Херсон-103.7МГц, Бердянськ-103.8МГц, Житомир-103.9МГц, Холмець (Ужгород) -104.1МГц, Чонгар-104.1МГц, Кам'янець-Подільський-104.3МГц, Кропивницький-104.6МГц, Гірник-104.7МГц, Дрогобич-105.0МГц, Антопіль (Рівне) - 105.1МГц, Кременчук-106.6МГц, Харків-107.0МГц, Тернопіль-107.4МГц, Кривий Ріг-107.4МГц, Вінниця-107.8МГц, Миколаїв-107.8МГц, Івано-Франківськ-107.8МГц, Пологи-107.8МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k.)! Сьогодні Петро Порошенко дасть велике інтерв'ю "Радіо НВ" о 18:00 (Джерело: Сторінка "Радіо НВ" у соцмережі Facebook).
  • 8.04.2019 Злата Огнєвіч - популярна українська співачка представить у студії Національної мережі "ХІТ FM" (Київ-96.4МГц, Нововолинськ-89.0МГц, Білгород-Дністровський-90.8МГц, Шостка-91.2МГц, Миколаїв-91.5МГц, Генічеськ-91.6МГц, Прилуки-97.0МГц, Олександрія-99.8МГц, Корюківка-99.9МГц, Маріуполь-100.8МГц, Ужгород-100.9МГц, Первомайськ-100.9МГц, Одеса-101.0МГц, Благовіщенське-101.4МГц, Мелітополь-101.6МГц, Красноград-101.6МГц, Львів-101.7МГц, Дніпро-102.0МГц, Харків-102.0МГц, Полтава-102.3МГц, Херсон-102.5МГц, Вінниця-102.6МГц, Івано-Франківськ-102.6МГц, Суми-103.4МГц, Яремче-103.6МГц, Рівне-103.7МГц, Павлоград-103.8МГц, Северодонецьк-103.8МГц, Черкаси-104.1МГц, Скадовськ-104.2МГц, Кременчук-104.3МГц, Чернігів-104.7МГц, Ніжин-105.2МГц, Кропивницький-105.3МГц, Красногорівка-105.6МГц, Тернопіль-105.6МГц, Біла Церква-105.7МГц, Ковель-106.0МГц, Кам'янець-Подільський-106.2МГц, Луцьк-106.2МГц, Дрогобич-106.4МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Хмельницький-106.7МГц, Житомир-106.9МГц, Кривий Ріг-106.9МГц, Карлівка-106.9МГц, Краматорськ-107.4МГц, Виноградів-107.7МГц, Ладижин-101.1МГц, Вознесенськ-103.6МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) акустичну версію трьох пісень в рамках проекту "Фан-зона ХІТ FM". Всі пісні, які будуть виконані, це треки з її студійного альбому під назвою "ГРАНІ", над яким працювали Михайло Некрасов, Вадим Лисиця та The Maneken. Дивіться пряму трансляцію 9 квітня о 20:00 на сайті ХІТ FM та сторінці ХІТ FM у Facebook (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 8.04.2019 З 4 квітня в Луганській області частково відключено мовлення українського телебачення і радіо. Про це йдеться у зверненні колективу філії ПАТ "НСТУ" "Регіональна дирекція UA: Донбас". Вказується, що через знеструмлення об'єктів Концерну радіозв'язку, радіомовлення та телебачення відсутній аналоговий сигнал та цифрове телебачення Т2 у Станиці Луганській, Сватовому, Біловодську, Міловому, Новопскові та Лисичанську. "Через борг перед ТОВ "ЛЕО" з 9:00 четверга знеструмлено вежу в м. Лисичанськ", - йдеться у зверненні. "Через це, замість українських радіо та телеканалів, на співпадаючих частотах ведуть мовлення пропагандистські радіостанції і телеканали, що розташовані на окупованій території. Така ситуація викликає негативну реакцію жителів", - заявили в НСТУ. Водночас в коментарі "Радіо Свобода" в.о. голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія заявив, що у "Суспільного" мовця немає боргу перед Концерном радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (РРТ) за вимкнену трансляцію радіо- і телеканалів на Луганську область, бо ця послуга навіть не замовлялась, на неї не передбачались гроші в бюджеті. Він підтвердив часткову відсутність українського радіосигналу та аналогового телесигналу в Луганській області. Схожі відключення відбулися і в Сумській області. "Чому саме такі відключення - це таємниця, покрита мороком, чому вони діють саме так. В листуванні з нами вони (РРТ - УП) наполягають на поверненні їм 99,7 мільйона гривень за минулий рік, які ані в документах не відображені, ані в бюджеті не передбачені. Навіть якби ці гроші у НСТУ були, у нас немає жодної юридичної підстави розраховуватися з РРТ", - сказав Аласанія. За його словами, у НСТУ існує лише заборгованість в обсязі 6,7 мільйона гривень за перший квартал 2018 року, ця заборгованість сплачується за графіком. Після цього НСТУ більше не замовляла РРТ трансляцію каналів, яка зараз були відключена (Джерело: Портал "Українська Правда").
  • 5.04.2019 5 квітня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оголошує конкурс на мовлення на ультракоротких хвилях. Для мовників запропоновано 16 частот у 9 областях України. Частоти потужністю від 0,05 до 1 кВт є у Горохові, Ковелі й Луцьку (Підгайці) Волинської області, Дніпрі, Житомирі (Андріївка), Запоріжжі, Більмаку і Мелітополі Запорізької області, Білопіллі і Шостці Сумської області, Бережанах і Шумську Тернопільської області, Харкові й Ізюмі Харківської області, Хмельницькому і Чернівцях. Мовлення на цих частотах відбуватиметься цілодобово. Вимоги до програмної концепції передбачають 100-відсоткове введення передач українською мовою і забороняють здійснювати ретрансляцію програм чи використовувати вихідні дані інших мовників. Заяви на участь у конкурсі можна подавати з 06.05.2019 до 18:00 04.06.2019 за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601, тел. (044)-234-97-13. Підбиття підсумків конкурсу відповідно до п. б) частини п'ятої ст. 25 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" має відбутися до 02.08.2019. Докладніше з переліком частот і умовами конкурсу можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.04.2019 На "Громадському телебаченні" виходитиме програма Радіо НВ "Новий ранок". "Новий ранок" - це щоденний тригодинний ефір, в якому ведучі Олег Білецький і Павло Новіков обговорюють головні події з життя країни і те, як ці події впливають на життя кожного українця. Про це повідомляє прес-служба "Громадського". Зараз програма виходить щодня в ефірі Радіо НВ, а з 8 квітня "Новий ранок" транслюватиметься і в ефірі "Громадського". "Сподіваюся, що завдяки нашій співпраці ми зможемо розширити наші аудиторії, в чомусь доповнюючи один одного і допомагаючи нести незаангажовану інформацію слухачам та глядачам", - зазначив головний редактор Радіо НВ Валерій Калниш. Прем'єрний ефір програми відбудеться 8 квітня о 7:00 (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 5.04.2019 02 квітня у Великій Лепетисі відбулася цікава і значна для селища подія. Цього дня презентували новий офіс КП "Лепетиха ФМ", засновником якого є Великолепетиська районна рада Херсонської області. У заході взяли участь голова районної державної адміністрації Анатолій Віремейчик, голова районної ради Тетяна Верховська, селищний голова Микола Сінькевич, представники організацій, установ, громадськість селища. Під час презентації керівники району побажали місцевому радіо успіхів, процвітання, нових цікавих ідей та популярності не лише в Великолепетиському районі а і в сусідніх. Директор КП "Лепетиха ФМ" Віра Шубіна коротко розповіла про зародження ідеї створення місцевого радіо та про впевнені кроки на шляху до її реалізації. Вона зазначила, що з часу виникнення ідеї минуло три роки праці, нервів і грошей - і ось результат: ми у своєму сільському невеличкому районі створили те, що не під силу навіть деяким містам. Селищний голова Микола Сінькевич подякував засновникам та всім причетним до цього проекту людям за гарну нагоду бути в курсі життя селища в реальному часі, за можливість отримувати інформацію про події та новини які відбуваються на території району не тільки з друкованих видань. Привітав колектив радіо "Лепетиха ФМ" з початком роботи та побажав успіхів у подальшій роботі. Отож, придбавши прості радіоприймачі, мешканці Великолепетищини зможуть дізнаватися про діяльність органів влади та місцевого самоврядування, цікаву інформацію про події у селищі, районі, області та державі. Віра Шубіна провела для бажаючих міні-екскурсію по офісу КП "Лепетиха ФМ" і нагадала, що місцеве радіо буде в ефірі на хвилі 107.1 по будням з 10-ї години ранку (Джерело: Сайт Великолепетиської селищної ради).
  • 4.04.2019 Столична мережева станція "Power FM" (Київ-104.0МГц та T-DAB, Суми-87.7МГц, Полтава-102.7МГц, Бердичів-103.0МГц, Кривий Ріг-103.6МГц, Дніпро-104.0МГц, Харків-105.7МГц, Одеса-90.6МГц, Мелітополь-91.0МГц, Вінниця-91.4МГц, Бердянськ-102.1МГц, Івано-Франківськ-103.0МГц, Генічеськ-104.4МГц, Кременчук-107.0МГц, Черкаси-107.1МГц, Чернігів-101.8МГц та Запоріжжя-105.1МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 192k.) представляє найхалатнішу прем'єру весни! Безпрецедентне шоу в українському радіоефірі - 'Халатний вечір' з Женею Тюртюбеком та Андрієм Ткачовим! Такого ви ще не чули! Жодних шаблонів, нудних інтерв'ю і банальних питань. До студії завітають найпопулярніші зірки шоу-бізнесу та розкриють свій халат перед нами і всією країною! 7 квітня о 18:00 не проґавте перший випуск і всю правду про звабливу, сексуальну, жадану мільйонами чоловіків зірку Playboy - Дашу Астаф'єву! (Джерело: Сторінка радіо "Power FM" у соцмережі Facebook).
  • 4.04.2019 Столична радіостанція Джем FM (95.6МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) - тепер і на Android! Слухайте ефір, слідкуйте за чартом, замовляйте треки у Jam Music Bar та формуйте свій плейлист прямо у своєму смартфоні. Заватажуйте додаток тут: https://bit.ly/2U7Hdb7 (Джерело: Сторінка радіо "Джем FM" у соцмережі Facebook).
  • 4.04.2019 Нова радіостанція холдингу "ТАВР Медіа" Radio Jazz і радіостанція "Прямий FM", яку запускає Прямий канал, виграли FM-частоти в Києві на форматних конкурсах Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Підсумки конкурсу Нацрада підбила 4 квітня. Radio Jazz виграло колишню частоту "Радио Вести" -104,6 МГц (потужність передавача - 2 кВт). За умовами конкурсу радіостанція має вести 100% програм українською мовою та розміщувати не менше 50% музичних творів у жанрі джазу та/або класичної музики. Radio Jazz - це київська компанія ТОВ "Ч К", що порівну належить генеральному директору радіохолдингу "ТАВР Медіа" Ігорю Чернишову та члену ради директорів "ТАВР Медіа" Сергію Кузіну, її очолює радіоведуча і радіопродюсер Наталія Сотник (Соня Сотник). Таким чином, портфель "ТАВР Медіа" поповнився сьомою радіостанцією (холдинг уже розвиває такі мережі, як "ХІТ FM", "Русское радио Украина", KISS FM, Radio ROKS, "Мелодія" і Relax). Крім Radio Jazz у конкурсі джазових радіостанцій змагалися радіостанція Jazz&Blues, яку хотіли запустити джазові продюсери Олексій Коган і Володимир Камінський, і проект "Стильний джаз" від ТОВ "ТРК "Стильне радіо"" (компанія медіахолдингу "Вести Україна"). Ще одна компанія медіахолдингу "Вести Украина", яка подала заявку на частоту (ТОВ "Телерадіовидавнича компанія "Мастер""), не сплатила конкурсну гарантію та не була допущена до конкурсу. За Radio Jazz проголосували шестеро членів Нацради (утрималася одна Ольга Герасим'юк), за Jazz&Blues - четверо (утрималися Сергій Костинський, Валентин Коваль та Уляна Фещук), за "Стильний джаз" - жоден. "Прямий FM" виграв нову прораховану в Києві частоту 88.4 МГц (потужність передавача - 1 кВт). За умовами конкурсу радіостанція має вести не менше 80% програм українською мовою та розміщувати не менше 60% соціально важливих програм (інформаційних і соціально-політичних). "Прямий FM" був єдиним претендентом на цю частоту. За його перемогу проголосували п'ятеро членів Нацради (проти - Ольга Герасим'юк та Олег Черниш). Радіостанцію запускає Прямий канал, що де-юре належить Володимиру Макеєнку, але неофіційно його пов'язують з оточенням Петра Порошенка. "Прямий FM" хоче запустити загальнонаціональну FM-мережу і у 2018 році замовив прорахунок 61 FM-частоти, зокрема в Києві та 19 обласних центрах. У вересні 2018 року "Прямий FM" виграв конкурс на цифрове радіо в Києві (радіостанція має рік на запуск мовлення). У конкурсі 11 жовтня 2018 року "Прямий FM" здобув 6 FM-частот у районних центрах Київської, Дніпропетровської, Запорізької та Полтавської областей, у тому числі Білій Церкві. У січні 2019 року "Прямий FM" претендував на частоту в Кривому Розі, але програв. Також у другій половині 2018 року "Прямий FM" отримав дозволи на тимчасове мовлення в Гірнику, Волновасі, Краматорську, Покровську Донецької області, Бахмутівці, Лисичанську, Широкому Луганської області. Нагадаємо, Нацрада вирішила виставити чотири київські частоти на форматні конкурси 6 грудня 2018 року. 4 квітня 2019 року дві частоти виграли суспільні радіостанції "Промінь" і "Культура" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 4.04.2019 Радіостанція "Прямий FM" виграла конкурс на частоту 88.4 МГц у Києві. Це буде абсолютно нове радіо, завдяки якому читачі зможуть бути в курсі всіх найважливіших подій. "88.4 МГц - це частота, яку ми отримали в Національній раді з питань телебачення та радіомовлення, радіостанція "Прямий FM", яка буде працювати для наших слухачів у розмовно-інформаційному форматі. Наше завдання - розширити нашу мережу, але основний офіс буде знаходитись у Києві. Завдань дуже багато, зараз завершуємо організаційно-технічні питання. Це буде абсолютно нове радіо, репортажне радіо" (Джерело: Сайт Прямого каналу).
  • 4.04.2019 4 квітня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсів на 4 частоти у FM-діапазоні в Києві. Конкурсними умовами для цих частот було визначено різні програмні концепції мовлення. Можливість мовити у столиці отримали ТОВ "Ч К", м. Київ ("Radio JAZZ"), на частоті 104.6 МГц, ТОВ "Телеканал "Прямий", м. Київ ("ПРЯМИЙ FM"), - на частоті 88.4 МГц, ПАТ "НСТУ", м. Київ ("Радіо "Промінь"), - на частоті 97.2 МГц, ПАТ "НСТУ", м. Київ ("Радіо "Культура"), - на частоті 97.6 МГц. Конкурсними умовами для отримання ліцензії для мовлення на частоті 104.6 МГц передбачено, що в загальному обсязі мовлення не менше як 50 відсотків мають становити музичні твори, віднесені до певного визначеного напряму, стилю чи жанру, що має бути зазначено у форматі (джаз та/або класична музика). Передачі мають звучати 100% українською мовою і мовлення має відбуватися без ретрансляції програм та використання вихідних даних інших мовників. Національна рада не допустила до участі в цьому конкурсі ТОВ "Телерадіовидавнича компанія "Мастер", м. Харків, через несплату грошового внеску під конкурсну гарантію. Заяви на участь у конкурсі подали три радіокомпанії: ТОВ "Ч К", м. Київ ("Radio JAZZ"); ТОВ "Радіо "Класика і джаз", м. Київ ("Jazz&Blues"); ТОВ "Телерадіокомпанія "Стильне радіо", м. Київ ("Стильний джаз"). Переможцем конкурсу шляхом відкритого голосування Національна рада обрала ТОВ "Ч К", м. Київ ("Radio JAZZ"). До програмної концепції радіокомпанії, яка мовитиме на частоті 88.4 МГц, були такі вимоги: в загальному обсязі мовлення не менше як 60 відсотків має становити частка соціально важливих передач (інформаційних та соціально-політичних) для забезпечення інформаційних потреб громадян, обсяг ведення передач українською мовою - не менше ніж 80 відсотків, і мовлення має відбуватися без ретрансляції програм та використання вихідних даних інших мовників. На цей конкурс подалася одна компанія - ТОВ "Телеканал "Прямий", м. Київ ("ПРЯМИЙ FM"), яка і стала переможцем. Відповідно до конкурсних вимог на частоті 97.2 МГц не менше як 50 відсотків мають становити передачі певного визначеного напряму, стилю чи жанру, що має бути зазначено у форматі (інформаційні, освітні та розважальні передачі). Передачі мають звучати лише українською мовою. Також не передбачено ретрансляції програм та використання вихідних даних інших мовників. ПАТ "НСТУ", м. Київ ("Радіо "Промінь"), - єдиний радіомовник, який подав заяву на участь у конкурсі. Оскільки його програмна концепція і технічні характеристики відповідають усім вимогам, його обрано переможцем. Компанія, що мовитиме на частоті 97.6 МГц, має транслювати не менше ніж 50 відсотків передач певного визначеного напряму, стилю чи жанру, що має бути зазначено у форматі (культурно-мистецькі та освітні передачі), мова ведення передач - українська 100% і, мовлення має здійснюватися без ретрансляції програм та використання вихідних даних інших мовників. Участь у конкурсі на частоту 97.6 МГц у Києві взяла одна радіокомпанія - ПАТ "НСТУ", м. Київ ("Радіо "Культура"), яку Національна рада обрала переможцем (Джерело: Сайт Нацради).
  • 4.04.2019 На засіданні 4 квітня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, реагуючи на звернення журналіста Данила Мокрика та взявши до уваги лист Державного комітету телебачення і радіомовлення України, заяву члена Наглядової ради НСТУ Аврахова Тараса Григоровича, ухвалила припинити його повноваження та вивести зі складу Наглядової ради публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України". 15 лютого 2019 року до Національної ради надійшло звернення журналіста Данила Мокрика, в якому він повідомляв про настання підстав для припинення повноважень Аврахова Т. Г., оскільки за інформацією із відкритих джерел йому стало відомо, що цього члена Наглядової ради ПАТ "НСТУ" наказом Держкомтелерадіо від 16.07.2018 № 189-к призначено на посаду генерального директора ДП "Українська студія телевізійних фільмів "Укртелефільм" і 16.07.2018 з ним укладено відповідний контракт № 233. Регулятор звернувся до Держкомтелерадіо за підтвердженням чи спростуванням викладеної у цьому зверненні інформації. 22 березня цього року від Держкомтелерадіо надійшла офіційна відповідь, якою підтверджено, що Аврахов Т.Г. із 16 липня 2018 року обіймає зазначену посаду, а це, своєю чергою, є порушенням пункту 2 частини другої статті 9 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". Ця норма регламентує, що не можуть бути членами Наглядової ради НСТУ особи, які перебувають у штаті будь-якого підприємства, в якому частка державної власності перевищує 25 відсотків. Відповідно до частини першої статті 10 цього Закону у разі настання таких підстав, повноваження члена Наглядової ради НСТУ припиняються Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення у визначеному нею порядку. Пан Аврахов мав би сам повідомити Національну раду про виникнення конфлікту інтересів та добровільно скласти повноваження члена Наглядової ради, але упродовж тривалого часу цього не зробив. Тільки 3 квітня цього року він подав заяву, в якій повідомив, що за власним бажанням складає повноваження члена Наглядової ради НСТУ із 2 квітня. Таким чином, Національна рада, виконуючи обов'язки, покладені на неї Законом, припинила повноваження члена Наглядової ради Тараса Аврахова, який був делегований до складу наглядового органу ПАТ "НСТУ" депутатською групою Верховної Ради України "Воля народу". Тепер ця депутатська група може висунути іншу кандидатуру для входження в Наглядову раду Суспільного мовника. Регулятор повідомить про це рішення Наглядову раду ПАТ "НСТУ", Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, депутатську групу Верховної Ради України "Воля народу" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 4.04.2019 Радіостанції Суспільного радіо "Промінь" і "Культура" виграли FM-частоти в Києві на конкурсі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Підсумки конкурсу Нацрада підбила 4 квітня. Радіо "Промінь" вибороло частоту 97.2 МГц (потужність передавача - 1 кВт). Радіо "Культура" виграло частоту 97.6 МГц (потужність передавача - 500 Вт). Це нові частоти, які раніше не використовувалися іншими мовниками. "Промінь" і "Культура" були єдиними претендентами на ці частоти. За умовами конкурсу обидві радіостанції мають вести 100% програм українською мовою, "Промінь" має розміщувати не менше 50% інформаційних, освітніх і розважальних передач, "Культура" - не менше 50% культурно-мистецьких та освітніх передач. Радіостанції мають рік на те, щоб розпочати мовлення на нових частотах. Нагадаємо, Нацрада вирішила виставити ці частоти на конкурс 6 грудня 2018 року (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 3.04.2019 Хочеш підкорити серце коханої дівчини? Бути в центрі жіночої уваги? Тоді слухайте на хвилях столичної мережевої станції "Русское Радио Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Волноваха-97.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпро-101.1МГц, Авдіївка-101.2МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кропивницький-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Широкий-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) програму "Рецепти спокуси" об 11:30 і 16:30. Це проект, в якому найбажаніші чоловіки країни розкажуть про те, перед чим ніколи не зможуть встояти жінки! Ви дізнаєтеся секрети Микити Добриніна, Миколи Тищенка, Влада Ями, Жана Беленюка, Алексєєва, Дмитра Комарова, Позитиву, Потапа, Остапчука, Сергія Бабкіна і навіть Олександра Усика! Слухали уважно? Застосовуйте на практиці! Надсилайте через спеціальну форму на сайті станції свої секрети спокуси і виграйте вечерю із зіркою! Акція проходить з 03.04.2019 по 09.05.2019 (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 3.04.2019 Вирушайте разом зі столичною мережевою станцією Dance radio KISS FM (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кропивницький-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Маріуполь-101.7МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпро-106.8МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) на Ultra Music Festival. Пориньте в атмосферу одного з найбільших музичних фестивалів світу - Ultra Music Festival! Слухайте сети зіркових учасників фестивалю, щодня з 14:00 до 15:00, в программі KISS CLUB MIX в ефірі KISS FM: 03.04 Oliver Heldens, 04.04 Fedde Le Grand, 05.04 Alesso, 06.04 David Guetta, 07.04 Martin Garrix (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 3.04.2019 16 травня у Будинку звукозапису Українського радіо народна артистка України Марія Бурмака представить унікальну програму "Ніжно. Тихо. Голосно" у супроводі Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо під орудою диригента Володимира Шейка. Особлива програма "Ніжно. Тихо. Голосно" буде представлена вже 16 травня. Програма "Ніжно. Тихо. Голосно" - це весь спектр емоцій. Це пісні Марії Бурмаки, які стали саундтреками історичних подій, такі як "Ми йдемо" і "Все починається, коли". І ті, які можна заспівати з гітарою серед дуже близьких людей, такі як "Поцілуй мене на прощання" і "Місто ангелів і дощів". Музична програма складатиметься з двох частин. Перша - пісні під гітару - інтимно, ніжно і на відстані подиху. Друга частина - у супроводі заслуженого академічного симфонічного оркестру українського радіо під диригуванням цьогорічного лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка Володимира Шейка. В симфонічному звучання можна буде почути легендарну пісню "Ми йдемо", "Скло", "І якщо колись", а також композиції, які артистка рідко виконує, такі, як "Магія трав", "Хтось із дитям удвох" на вірші Івана Малковича. Композиція "Прочитай мої слова по губах", яку Марія написала для людей з вадами слуху , буде "заспівана" мовою жестів. "У кожної пісні є своя історія, за кожною із них стоять почуття, - розповідає про програму Марія Бурмака. - Про них можна сказати по-різному: пошепки та голосно, дуже інтимною мелодією і ніжними словами. Це буде вечір сильних почуттів". Довідка: Марія Бурмака- співачка, народна артистка України, кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня, кандидат філологічних наук, професор. Марія була автором та ведучою числених телевізійних програм на різних телеканалах. Її перший альбом "Ой, не квітни, весно" вийшов в 1989 році. Написала понад 150 пісень, багато з яких стали саундтреками історичних подій української історії "Ой, не квітни, весно", "Ми йдемо", "Не бійся жити", "Він іде по воді" . Випустила 12 авторських альбомів, два з яких дитячі - "Дитячий альбом. Марія Бурмака та друзі" та "Другий дитячий альбом". Була активною учасницею практично всіх подій української історії, починаючи з фестивалю "Червона рута" (1989) і "Студентського голодування на Граніті" (1990) до "Помаранчевої Революції" (2004) та "Революції Гідності" (2013-2014). Заслужений академічний симфонічний оркестр Українського радіо - один із найкращих симфонічних оркестрів, широко відомий в країні та за її межами. Його творчість протягом багатьох десятиліть - це неоціненний вклад до скарбниці національної музичної культури. У 2009 році оркестр відсвяткував своє 80-річчя. З 2005 року за його диригентським пультом -заслужений діяч мистецтв України, народний артист України Володимир Шейко, який цього року отримав Національну премію України ім. Тараса Шевченка. Купити квитки можна на сайті karabas.com! (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 3.04.2019 Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України доручила правлінню ПАТ "НСТУ" доопрацювати Концепцію мовлення для дитячої та молодіжної аудиторії Суспільного мовника та розробити план реалізації. Про це йдеться у протоколі засідання наглядової ради НСТУ від 25 березня, опублікованому на сайті "UA: Суспільне мовлення". "Вирішили: Доручити правлінню ПАТ "НСТУ" доопрацювати Концепцію мовлення для дитячої та молодіжної аудиторії ПАТ "НСТУ" та розробити План реалізації концепції мовлення для дитячої та молодіжної аудиторії ПАТ "НСТУ"", - зазначено у протоколі. Проект концепції про дитяче та молодіжне мовлення Суспільного мовлення представляв член правління НСТУ Юрій Макаров. За його словами, протиріччя, які потрібно вирішувати - це те, що дитячий контент має нульові рейтинги. Це стосується не тільки суспільних каналів, але і тих, які спеціалізуються на дитячому контенті. Разом з тим існує стратегія, існує закон про суспільне мовлення, існують правила, обумовлені ліцензією, які потрібно виконувати. Таких суперечностей у роботі чимало. Наприклад, у законі про суспільне мовлення є вимога про утвердження сімейних цінностей. У преамбулі угоди про асоціацію з Європейським союзом досить конкретно йдеться про профілактику і запобігання дискримінації за етнічними, релігійними, гендерними та іншими ознаками. "Юрій Макаров навів приклад, що "до нього звертається автор і пропонує зробити програму за книгою Лариси Денисенко "Майя та її мами", у книзі йдеться про дівчинку, яка виховується в родині з двох мам з нетрадиційною орієнтацією". Ю. Макаров відмовив цьому автору, тому що, на його думку, головним принципом виготовлення програм є "не зашкодь", а "подібний продукт у нашому суспільстві може призвести до ускладнень". На його думку, жодними концепціями таке не можливо передбачити, але для цього правління шукає фахівців, щоб покладатися на їхні цінності, досвід та вміння вирішувати конфліктні ситуації", - зазначено у проколі. Член наглядової ради Тарас Аврахов зауважив, що сумніви, що їх висловлює Макаров йому видаються щонайменше дивними. За його словами, можливо, для декотрих країн чи персоналій традиційні сімейні цінності не є актуальними та важливими але то їхня проблема, йдеться у протоколі. Членкиня наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва внесла редакційні правки та зауважила, що дуже багато зусиль було докладено, щоб довести, чому не варто виробляти дитячий контент. За її словами, наведений у концепції аналіз дитячого контенту є аналізом контенту комерційних каналів, а місія Суспільного створювати інший дитячий контент - контент, який розвиває критичне мислення, який допомагає адаптуватися в сучасному суспільстві. Потрібно проаналізувати дитячий контент суспільних мовників інших країн. Зрозуміти, що потрібно зробити для залучення дитячої та молодіжної аудиторії, щоб вона зростала разом із Суспільним. Члени НР Олексій Панич та Євген Глібовицький сказали, що потрібен план реалізації концепції. В результаті члени наглядової ради проголосували одноголосно за те, щоб правління НСТУ доопрацювало концепцію (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 1.04.2019 Розсміши Толіка! Місяць гумору на хвилі Національної мережі "ХІТ FM" (Київ-96.4МГц, Нововолинськ-89.0МГц, Білгород-Дністровський-90.8МГц, Шостка-91.2МГц, Миколаїв-91.5МГц, Генічеськ-91.6МГц, Прилуки-97.0МГц, Олександрія-99.8МГц, Корюківка-99.9МГц, Маріуполь-100.8МГц, Ужгород-100.9МГц, Первомайськ-100.9МГц, Одеса-101.0МГц, Благовіщенське-101.4МГц, Мелітополь-101.6МГц, Красноград-101.6МГц, Львів-101.7МГц, Дніпро-102.0МГц, Харків-102.0МГц, Полтава-102.3МГц, Херсон-102.5МГц, Вінниця-102.6МГц, Івано-Франківськ-102.6МГц, Суми-103.4МГц, Яремче-103.6МГц, Рівне-103.7МГц, Павлоград-103.8МГц, Северодонецьк-103.8МГц, Черкаси-104.1МГц, Скадовськ-104.2МГц, Кременчук-104.3МГц, Чернігів-104.7МГц, Ніжин-105.2МГц, Кропивницький-105.3МГц, Красногорівка-105.6МГц, Тернопіль-105.6МГц, Біла Церква-105.7МГц, Ковель-106.0МГц, Кам'янець-Подільський-106.2МГц, Луцьк-106.2МГц, Дрогобич-106.4МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Хмельницький-106.7МГц, Житомир-106.9МГц, Кривий Ріг-106.9МГц, Карлівка-106.9МГц, Краматорськ-107.4МГц, Виноградів-107.7МГц, Ладижин-101.1МГц, Вознесенськ-103.6МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) стартує! Надішліть свій улюблений жарт на студійний вайбер ХІТ FM за номером (067)-009-49-64 і отримайте шанс виграти набір для відпочинку на свіжому повітрі! Щоранку ведучі Хеппі Ранку читають найсмішніші анекдоти від слухачів ХІТ FM і дарують за них подарунок від партнера. За найсмішніший жарт щотижня - набір для пікніка! Пишіть мерщій свої жарти на вайбер: (067)-009-49-64. Акція триває з 1.04.2019 по 25.04.2019 (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 1.04.2019 "Ну що, впізнаєш друга?" А як добре ви знаєте своїх друзів? Столична мережева станція "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпро-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кропивницький-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) пропонує перевірити це у веселій грі "Впізнаєте друга?"! Доведете, що знаєте про свого товариша все? Подарунки для веселих дружніх вечорів від "Нашого Радіо" та бренду Білий Ведмідь - ваші! Реєструйтеся в спеціальній анкеті, відповідайте на 3 питання та вже з 1 квітня чекайте на дзвінок ведучого! Щобудня о 12:30. Акція триватиме до 30.04.2019 (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 1.04.2019 Телеведуча на "5 каналі" Габріелла Массанга буде працювати на "Українському радіо" і вести прогноз погоди в Україні. Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці та опублікувала відео зі студії, коли зачитувала прогноз погоди на 1 квітня. "Друзі, слухайте мене тепер на Українському радіо!", - зазначила телеведуча. Габріелла Массанга додала, що поєднуватиме роботу на "5 каналі" та "Українському радіо". За її словами, "Українське радіо" пам'ятає ще з дитинства і колись мріяла працювати на радіо. 1 квітня о 12:07 на "Українському радіо" прозвучав прогноз погоди, проте його читав невідомий голос, не Габріелла Массанга. Погода на "Українському радіо" виходить після щогодинного випуску новин. Раніше прогноз погоди читали ведучі новин. Справжнє ім'я Габріелли Массанги - Яна Дудка. На телебачення вона прийшла з модельного агентства. Багато років веде прогноз погоди на 5 каналі, автор та ведуча проекту "Мамина Школа", який виходив щосуботи о 10:10 на "5 каналі" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини березня 2019

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024